Jump to content

Ειδικότητα στην Μεγάλη Βρετανία


Recommended Posts

Στην Γερμανία το επίπεδο πλέον έχει αυξηθεί (ζητάνε C1 εν ολίγοις) και εκτός της γλώσσας από φέτος κάθε ομοσπονδιακό κρατίδιο έχει βάλει εξετάσεις ιατρικής ορολογίας (fachsprachprufung λέγονται, τύπου OSCE) ενώ πρόσφατα η διευθύντρια υγείας ενός κρατιδίου εισηγήθηκε να βάλουν ΚΑΙ εξετάσεις τύπου USMLE (Staatsexamen) σαν αυτές που δίνουν οι απόφοιτοι γερμανικών ιατρικών σχολών, και καλά προκειμένου να αυξηθεί η ποιότητα της παροχής φροντίδας από γιατρούς, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ αν προέρχονται από χώρα της ΕΕ ή από αλλού (κάτι που προκάλεσε δυσφορία και συζητείται εκτενώς στα γερμανικά sites και φόρουμ ακόμη και στα groups γιατρών στο fb, δεδομένης της μεγάλης ελλείψεως δυναμικού σε αρκετά νοσοκομεία τους). Σε Αυστρία, Ελβετία και Σουηδία δεν γνωρίζω ακριβώς τι παίζει προς το παρόν με τις απαιτήσεις. Επειδή έχω μιλήσει με κόσμο που έχει φύγει πρόσφατα στο UK (τα τελευταία 2 χρόνια), όντως το προαπαιτούμενο σκορ για IELTS δεν είναι εύκολο να το πιάσεις με 1-2 μήνες προετοιμασίας. Είναι αρκετοί γιατροί που λένε ότι για να πάνε από το 6,5 στο 7 τους πήρε περίπου 6 μήνες (για μισή μονάδα παρακαλώ). Γνωστοί μου έχουν δώσει >2 φορές για να το πιάσουν (κάποιες φορές κι 5-6 φορές). Και δεδομένης της απουσίας feedback στο που έχουν κάνει λάθη τα παιδιά (ζητούν πιο πολλά χρήματα για να δεις το γραπτό ή να το στείλεις για αναβαθμολόγηση αν θυμάμαι καλά) προτιμούν να ξαναδίνουν. Στο τέλος της όλης ιστορίας έχουν δώσει πολλά περισσότερα χρήματα από ότι υπολόγιζαν μόνο και μόνο για να πετύχουν το σκορ (σκεφτείτε ότι περίπου 200 ευρώ επί 2-5 φορές τα εξέταστρα και μόνο). Σημειωτέον αναφέρομαι σε παιδιά που είχαν πολύ καλό επίπεδο αγγλικών (απόφοιτοι Ελλάδος, είχαν proficiency, δημοσίευαν σε ξένα περιοδικά, είχαν κάνει elective σε κλινικές και κάποια courses τύπου CCrisP στο UK). Άρα θεωρώ ότι το IELTS δεν είναι τόσο εύκολο όσο το παρουσιάζουν κάποιοι!
Σχετικά με το ΟΕΤ δεν έχω γνώση πόσο εύκολο είναι, αλλά αν κρίνω από τα ποσά που δαπανώνται για το IELTS ίσως η προετοιμασία γι αυτό να είναι πιο cost-effective (και ας μην εξετάζεται στην Ελλάδα).
Και αν αυτό που σας λέω για το IELTS θεωρείται τραβηγμένο, προκαλώ τον οποιοδήποτε να κάνει μια αναζήτηση με τίτλο "IELTS sucks" στο google. Υπάρχουν μαρτυρίες  κόσμου που ταλαιπωρήθηκαν μέχρι να πετύχουν το απαιτούμενο σκορ, χωρίς να ξέρουν που έχουν κάνει λάθος (ειδικά στην έκθεση το 6,5 έχει κάψει κόσμο). Επειδή το IELTS είναι ανεξάρτητο από την ιατρική και αφορά και μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες που θέλουν να μεταναστεύσουν/σπουδάσουν στο UK ή σε χώρα της κοινοπολιτείας (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία κλπ), εικάζεται ότι η δυσκολία στο IELTS οφείλεται στο ότι θέλουν να περιορίσουν το κόσμο που θέλει να μεταναστεύσει (αν δεν απατώμαι οι εξετάσεις υπάγονται σε αρμόδιους φορείς που είναι υπεύθυνοι για την μετανάστευση). Προσωπική εκτίμηση μου είναι ότι το ΟΕΤ είναι μια εναλλακτική του GMC για να τραβήξει γιατρούς που την έχει πατήσει πολλάκις στο IELTS. Πάντως και οι ίδιοι δεν ξέρουν τι τους γίνεται γιατί σε mail μου αν μετά το 2019 τα πτυχία της Ε.Ε θα αναγνωρίζονται αυτομάτως από τον GMC ή θα χρειαστούν PLAB, μου λένε δεν ξέρουμε ακόμη αλλά εσείς μπορείτε να το δοκιμάσετε να δώσετε IELTS και να ξέρετε είστε ευπρόσδεκτος! (lol)
 Εν ολίγοις όλα είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης σε αυτή την ζωή αλλά και στο επάγγελμα μας (γενικά μιλώντας), ούτε το IELTS είναι περίπατος όπως το παρουσιάζουν κάποιοι, και θεωρώ ότι εναπόκειται στην κρίση του καθενός για ποια εξέταση αξίζει να ετοιμαστεί αν θέλει να ανηφορίσει προς UK! Πάντως αν υπάρχουν στο μέλλον συνάδελφοι που θα επιχειρήσουν να δώσουν ΟΕΤ, η εμπειρία τους στο φορουμ αυτό θα είναι καλοδεχούμενη και πολύτιμη για όσους το σκέφτονται ακόμη για UK!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 months later...

Καλησπέρα και από μένα έχω διαβάσει σχεδόν το σύνολο από τις σελίδες του forum (1 -80 ) και θα ηθελα να θέσω την απορία μου. Έχω ολοκληρώσει Στρατό αγροτικό και ένα μεταπτυχιακό και έχω ακόμη 3 χρόνια αναμονής για την ειδικότητα της νευρολογίας.Γνωρίζει κανείς αν θα μπορέσω να κάνω αίτηση για trust θέση νευρολογίας ή όχι μιας και στην Ελλάδα η ειδικοτητα είναι μονής ανάθεσης ενώ UK είναι σπαστη ειδικοτητα ? Τέλος αξίζει να δώσω εξετάσεις για MRCP ? ( Διαθέτω ALS/ATLS /IELTS ) Ευχαριστώ προκαταβολικά όλα τα παιδιά που δίνουν το χρόνο τους και μας απαντούν! 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πρεπει να διαβασεις αγαπητε και τις υπολοιπες - οι πρωτες σελιδες ειναι πλεον out of date! 

Λογικά θα μπορέσεις να βρεις θεση SHO σε νευρολογια. Η τουλαχιστον να βρεις   trust SHO with rotation in neurology. 

MRCP is a good exam to have and benchmarks you as safe in UK medical specialities. 

 

Good luck!

Τροποποιήθηκε από Alexandros Boukas
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σε ευχαριστώ πολύ Αλέξανδρε! Θεωρείς δηλαδή με βάση την εμπειρία σου ότι δεν είναι χαμένος χρόνος να δώσεις τις εξετάσεις του MRCP. Το σκέφτομαι έτσι όπως σου εξήγησα γιατί από τη στιγμή που δεν θέλω να κάνω την ειδικότητα της νευρολογίας 8 χρόνια στην Αγγλία ίσως αυτή να είναι μια καλή επιλογή και ελπίζω να έχει και κάποιο εκπαιδευτικό αντίκτυπο. Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

I dont think its waste of time. Its necessary if you want to do any medical specialty in UK. Which means doesnt give you an advantage - it just makes you eligible for registrar jobs (training or not training)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

καλησπέρα παιδια!ελπίζω όλοι να είστε καλα.

μια ερωτηση μονο,γνωριζουμε μηπως εάν παθολογικό FY2  μπορει να αναγνωριστει ως παθολογια στην ελλαδα?Η αληθεια ειναι ότι χρωστάω μονο 8 μηνες παθολογια και δεν αξιζει να παρατησω τωρα την αγγλια και να τρεχω πισω να τους ολοκληρωσω.Απο την αλλη εχω ακουσει ότι αρκετοί junior doctors το εχουν κανει.

ξέρε μήπως κανείς τίποτα?ή ακομα καλυτερα πού θα πρεπει να απευθυνθω?

σας ευχαριστω πολυ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Στην Ελλάδα ακόμη και γιατρός σε ινστιτούτο ομορφιάς να είσαι, βρίσκεις τρόπο να το αναγνωρίσεις ως χρόνο ειδικότητας στην Δερματολογία! Όλα γίνονται! :P Το θέμα είναι για ποιον σκοπό το θες; Θες να αναγνωρίσεις γενικό κομμάτι ώστε να βάλεις χαρτιά για ειδικό στην Ελλάδα; Θες να μετρήσεις χρόνο ειδικότητας ώστε να δώσεις εξετάσεις στην Ελλάδα; Γιατί αυτά τα 2 έχουν διαφορά! 

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ευχαριστω για την απαντηση.Θα ηθελα να αναγνωρισω το παθολογικο fy2 που κανω για τον πρωτο χρονο παθολογιας που απαιτει  η δερματολογια.ειδικο μερος εχω δηλωσει διοτι εκανα αγονο αγροτικο.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Λογικά μπορείς γι αυτό τον λόγο. Στο ΚΕΣΥ θα απευθυνθείς. Το FY2  στην Ελλάδα μετράει σαν πρώτος χρόνος ειδικότητας γιατί στην Ελλάδα η ειδικότητα είναι σε ημερολογιακά έτη. Προσωπική μου άποψη είναι να ψάξεις και σε άλλα threads του forum αυτού που έχουν ρωτήσει κατα καιρούς το ίδιο πράγμα μήπως βρεις περισσότερες πληροφορίες διότι στο παρόν thread τα πιο πολλά παιδιά που απαντούν τα τελευταία χρόνια είναι ήδη στο UK για να πάρουν ειδικότητα εκεί. Εκτός αν κάποιος στο απαντήσει αργότερα πιο αναλυτικά εδώ. Φαντάζομαι ότι η αναμονή για δερματολογία είναι μεγάλη οπότε θα προλάβεις να κάνεις αρκετό καιρό σε διάφορα ποστα στο NHS και να αναγνωρίσεις το χρόνο που απαιτείται. Διορίζεσαι σύντομα δερματολογία και καίγεσαι για το πιστοποιητικό του γενικού κομματιού, αν επιτρέπεται;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

να σας πω πως ειναι η κατασταση.Ειμαι στην αγγλια κοντα ενα χρονο και κανω πόστο LAS F2 παθολογικο.

Στην ελλαδα διοριστηκα και σκεφτομαι ή να δηλωσω ανακληση (μεχρι 3 χρονια λογω εξωτερικου) ή να μην παρουσιαστω καθολου και να κανω αναγνωριση του μερους που εχω κανει εδω.Χρωσταω μονο 8 μηνες παθολογιας διοτι εκανα αγονο αγροτικο και όχι ενα χρονο.Το διλημμα μου ειναι το εξης:

1)επειδη δεν ξερω τι παιζει με τις αναγνωρισεις για την ωρα και δεν ξερω αν θα καταφερω να αναγνωρισω αυτο τον καιρο (υποψιν ειμαι LAS F2 όχι LAT),να παρω την τριχρονη ανακληση απο τωρα που θα διοριστω στην παθολογια για να μην χασω την θεση μου.

2)να μην παρουσιαστω καθολου στον χρονο της παθολογιας και να διαγραφω απο την λιστα και μετα να χρησιμοποιησω την τριχρονη ανακληση (γινεται μονο μια φορα) οταν με το καλο ανοιξει η θεση μου στη δερματολογια(εχω αρκετή αναμονη ακομα)αλλα θα ήθελα περισσότερο χρονο να το σκεφτω οταν ανοιξει αυτη η θεση.

Πρεπει ομως να δω τι θα κανω συντομα καθως αν δε παρουσιαστω διαγραφομαι απο την παθολογια και καπως πρεπει να την αναγνωρισω.Υπόψιν απο του χρονου βγαινουμε απο ΕΕ οπότε δεν ξερω τι θα παιχτει σε αυτο το θεμα.

σας ευχαριστω.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Καλησπέρα παιδιά!

ελπιζω να είστε όλοι καλά. 

Μόλις μου προσφέρθηκε fy2 lat post σε περιοχή east Kent στο mairgate ,Queen Elizabeth hospital.

kss deanery. 

Ξέρει κανείς τπτ από αυτή την περιοχή/νοσοκομειο;

 

ευχαριστω πολύ προκαταβολικά. 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

καλησπερα 

επειτα απο ενα χρονο ειδικοτητα ελλαδα χειροργικης αποφασισα να ερθω στο νησι. εγινα δεκτος στο Birmingham στο queen elizabeth hospital για Junior Specialist Doctor - UHB CST Programme.https://www.jobs.nhs.uk/xi/vacancy/cca8b2d96c9720ac794f33241c4a57a4/?vac_ref=915141056&include_expired=1&origin=my_applications  το ξερω δεν εχει training number και οι τυποι το πλασαρουν ως equivalent και  αφου θεωρητικα θα εχεις καλυψει τα core training competencies να μπορεσεις να κανεις αιτησεις για st3. Ξερει κανεις κανεναν που να ειχε τετοια θεση ή γενικα την φαση στο νοσοκομειο ή ξερει κανεις καποιον που να καταφερε να εξελιχθει σε st3 general surgery καλυπτωντας τα core surgical training competencies οχι απο επισημο προγραμμα αλλα απο καποιο τετοιο παραδρομο. ευχαριστω.

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Γινεται. Δεν ειναι ευκολο αλλα γινεται. Ουστιασικά είσαι SHO. The core trainees most likely they will have allocated time in theatres which you may not. Really depends how well staffed the rota is. 

Good luck, I hope you manage to survive! Ask for an educational supervisor the minute you set your foot in the island. You need to cover a lot of gaps in how the shape the juniors in order to get numbers. 
We are here to help if we can

 

Alex

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Thanks very much for your prompt reply. I start with urology and vascular the first year with general surgery on call so at least I will get some of the general surgery experience that I want and hopefully next year they told they will try to accommodate my needs and offer me 2 semester of elective general surgery. Really not sure if probably I should try to find a more general surgery orientated post. Many people told me that the hospital has a good reputation so I should accept it. Does anybody has any recent experience about the recognition of trust positions as residency in greece? How actually you translate that? Thanks for all your help 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ρε παιδιά γίνεται χωρίς να έχεις πάει ως trainee σε deanery για ct1 να αναγνωρίσεις αυτά που κανείς ως trainee να καθίσεις σε συνεντεξεις για st3?

Μου φαίνεται ότι έχουν αυστηρά κριτήρια για αυτό. Αλλα συγγνώμη αν κάνω κάποιο λάθος. 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Α ναι τα cesr.ναι το έχω ακουστά.αλλα αυτό το σύστημα δε το έχω ψάξει περαιτέρω. 

 

Τι ακριβώς πρέπει να κανείς για να τα αναγνωρίσεις τα χρόνια και το portfolio σου ως trainee?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

θα χρειαστεις τα competencies that you need to acquire in order to be eligible to apply for an st3 position to be signed by a consultant http://www.wessexdeanery.nhs.uk/pdf/Certificate-of-Equivalence-of-Core-Surgical-Training.pdf

your portfolio you would use it one way or the other for your application even if you were through the proper route. But if  you do nοt have the competences signed you are not even eligible to apply. τωρα μην σε παρω και στον λαιμο μου να φανταστεις σε κανα 15μερο ανεβαινω να ξεκινησω δουλεια. Ελπιζω σε περιπτωση λαθους να με διορθωσουν οι εμπειροτεροι.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Καλησπέρα. Θα μπορούσε κάποιος που έχει κάνει eligibility application στο oriel για foundation programme να μου λύσει τις εξής απορίες?

1) Δέχονται το full GMC registration with license η θέλουν οπωσδήποτε provisional?

2) Το Dean's Statement είναι εύκολο να τo πάρουμε από τη γραμματεία ή έχει διαδικασία

3) Μπαίνουμε κατευθείαν fy2 ή χρειάζεται να κάνουμε κ fy1

4) Χωρίς eligibility application μπορούμε το Νοέμβριο να κάνουμε applic σε LAT positions μέσω oriel? 

5) Υπάρχει κάποιο άλλο σύστημα εκτός απο oriel για θέσεις LAT?

Συγγνώμη αν επαναλαμβάνω ερωτήσεις αλλά το σύστημα μου φαίνεται αρκετά πολύπλοκο και δεν κατάφερα να τις ξεδιαλύνω απο προηγούμενα post. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αν και πλεον ειμαι αρκετα χρονια μετα το foundation programme και μπορει να εχω χασει και την μπαλα λιγο να απαντησω:

1-3.Δε ξερω

4. standalone FY1 / FY2s (LAT or LAS) θα υπάρχουν παντα. Ειτε στο oriel (αν ειναι training) είτε στο nhs.jobs

5. UK: https://www.jobs.nhs.uk/

scotland:  https://jobs.scot.nhs.uk/

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Και καλημερα ξανα. Με καναν δεκτο σε ενα ποστ στο kings college HBP clinical fellow (sho) εχει κανεις ιδεα τι παιζει; γενικα στο kings και ειδικα γι αυτο το προγραμμα. Εχω τωρα δυο προσφορες μια απο birmingham και μια απο kings και εχω πελαγωσει τι ειναι καλυτερο. Επισυναπτω μια περιγραφη της θεσης. καθε βοηθεια δεκτη.

kings.pdf

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

This very difficult to answer. It depends on your experience, previous exposure, your dreams and expectations. 

If you are a qualified surgeon from Greece, then this is probably too low for you. If this is your first job in UK then most likely is a good introduction (all depending on your previous experience). 

Good luck with whatever you choose!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ευχαριστω Αλεξανδρε. Ενα χρονο ειδικοτητα εχω γραψει απλα στο μπερμινγκχαμ το post φαινεται να εχει καλυτερο εκπαιδευτικο και training προγραμμα αλλα το αλλο ειναι στο λονδινο οποτε τα ζυγιζω. Ευχαριστω και παλι

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

On 30/5/2018 at 8:27 ΜΜ, featured said:

Καλησπέρα παιδιά!

ελπιζω να είστε όλοι καλά. 

Μόλις μου προσφέρθηκε fy2 lat post σε περιοχή east Kent στο mairgate ,Queen Elizabeth hospital.

kss deanery. 

Ξέρει κανείς τπτ από αυτή την περιοχή/νοσοκομειο;

 

ευχαριστω πολύ προκαταβολικά. 

Καταρχάς πολλά συγχαρητήρια ! Εύχομαι επιτυχία στο νέο πόστο! Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Για τη θέση FY2 LAT έκανες αίτηση την στανταρ περίοδο για τα stand-alone FY2 (Φεβρουάριο από όσο έχω δει) ή βρήκες το πόστο αυτό να διαφημίζεται  σε άσχετη χρονική στιγμή?

Επίσης διαβάζω σε παραπάνω σχόλιο σου ότι μετά το αγροτικό ήσουν σε FY2 LAS post. Γενικά σε παίρνουν χωρίς να έχεις κάνει κάποιο LAS πριν σε LAT posts? Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.