Jump to content

[ Συζήτηση ] Πού είναι καλύτερα για κάθε ειδικότητα?


ioan

Recommended Posts

Ανεξάρτητα από τις αναμονές ή τις εξετάσεις για ειδικότητα, πού είναι καλύτερα για κάθε ειδικότητα στην Ελλάδα?

Δεν θα ήταν μιά καλή ιδέα να συγκεντρώσουμε τα στοιχεία αυτά? Aν μη τι άλλο από περιέργεια και μόνο... μα και για να διαψεύσουμε κάποιους μύθους.

Για παράδειγμα, είναι το ΚΑΤ η καλύτερη επιλογή για Ορθοπαιδική? Γιατί?

Για Παιδιατρική το Αγία Σοφία?

Βέβαια όχι μόνο Αττική... για παράδειγμα, κάπου αλλού κάποιος είχε αναφερθεί στην Ορθοπαιδική στα Ιωάννινα.

Ενδιαφέρει?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

πολυ ενδιαφερον το θεμα σου! :)

αλλα αν καταφερεις να μαζεψεις εδω μεσα αρκετα στοιχεια (περα απο "ακουσα απο το μπατζανακη του θειου της καθαριστριας που δουλευει στο ταδε νοσοκομειο") ελα να με βρεις! :lol:

δεδομενης της καχυποψιας που επικρατει εδω, δεν ειμαι κ τοσο αισιοδοξος... -_-

Best of luck! :)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

πολυ καλο θεμα αν και δεν πιστευω πως θα βγει καποια ακρη απο εδω

ας μας πουν οι αποφοιτοι ελληνικων πανεπιστημιων που ειναι καλυτερα

αν βεβαια θελουν

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Προσωπικές εμπειρίες ή έμμεσες μαρτυρίες θα ήταν ευπρόδεκτες προκειμένου να κάνουμε μιά συζήτηση.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

κάποιος είχε αναφερθεί στην Ορθοπαιδική στα Ιωάννινα.

Προς Θεού όχι Ιωάννινα τώρα που έχει φύγει κι ο Σουκάκος έχουν σβήσει απ'τον χάρτη!! :P

Πάντως για Νευροχειρουργική που έχω ψάξει εγώ η Αθήνα νομίζω είναι μονόδρομος. Ο Σακκάς και η ομάδα που έχουν φτιάξει εκεί πέρα είναι πολύ καλή και με παρουσία. Στην Θεσσαλονίκη μονάχα το ΑΧΕΠΑ είναι όλη η γκάμα, στο Ιπποκράτειο πιο πολύ παιδονευροχειρουργικά.

Για ΝΧ σε άλλες πόλεις... :splats:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Προς Θεού όχι Ιωάννινα τώρα που έχει φύγει κι ο Σουκάκος έχουν σβήσει απ'τον χάρτη!! :P

Πάντως για Νευροχειρουργική που έχω ψάξει εγώ η Αθήνα νομίζω είναι μονόδρομος. Ο Σακκάς και η ομάδα που έχουν φτιάξει εκεί πέρα είναι πολύ καλή και με παρουσία. Στην Θεσσαλονίκη μονάχα το ΑΧΕΠΑ είναι όλη η γκάμα, στο Ιπποκράτειο πιο πολύ παιδονευροχειρουργικά.

Για ΝΧ σε άλλες πόλεις... :splats:

Wizard λες συνεχεια για το πανεπιστημιο Ιωαννινων πως δεν αξιζει κτλ κτλ ομως οι συγκρισεις που κανεις με αλλα πανεπιστημια δεν στεκουν

Το συγκρινεις με το εκπα και το αριστοτελειο που ενα λειτουργει 2 αιωνες σχεδον και το αλλο 1 αιωνα σχεδον καθως και με αλλα πανεπιστημια αλλων χωρων που λειτουργουν αιωνες.Βρισκονται στην πρωτευουσα και συμπρωτευουσα αντιστοιχα που ειναι οι δυο μεγαλυτερες πολεις της Ελλαδας και κατα συνεπεια οι περισσοτεροι ψηφοφοροι και αρα πεφτει πολυ χρημα εκει για ερευνες κτλ. Και για να σε προλαβω γιατι ισως πεις για τα πανεπιστημια Κρητης και Πατρας να σου πω , πως και εκει επεσε τα τελευταια χρονια πολυ χρημα γι'αυτο και εχουν τις οποιες επιτυχιες.

Οταν αρχισει να πεφτει και στο πανεπιστημιο Ιωαννινων χρημα για ερευνες τοτε μονο μπορεις να συγκρινεις τα οποια αποτελεσματα και τις οποιες θεσεις σε λιστες κτλ.

Δεν τελειωσα στα Γιαννενα καταγομαι ομως απο εδω και δεν μπορω να σε βλεπω να λες πως ο Σουκακος δεν αξιζει μια και οτι αλλο εχεις πει, γιατι ο συγκεκριμενος δεν ειναι μονο γιατρος αλλα πανω απο ολα ανθρωπος πραγμα που ειναι πολυ σπανιο να το βρεις στον κλαδο μας.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κάποιες εύλογες ερωτήσεις...

Η Καρδιολογία στο Ωνάσειο είναι η καλύτερη επιλογή?

To Θριάσιο μοιάζει να είναι επίσης μιά από τις καλύτερες επιλογές για Νευροχειρουργική, μα και για Πλαστική... ή κάνω λάθος?

To Θριάσιο μοιάζει να είναι μιά πολύ ενδιαφέρουσα όαση και για άλλες ειδικότητες. Είχα διαβάσει γι'αυτό πριν κάμποσο για ένα σκάνδαλο με γυναικολόγο, μα φαντάζομαι πως έχει κάνει πολύ δρόμο από τότε. Πώς είναι εκεί?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Για Καρδιολογία, αν είχα την πολυτέλεια να επιλέξω και είχαν όλα μηδέν αναμονή, θα πρότεινα Ιπποκράτειο Αθηνών (Πανεπιστημιακή Κλινική, πολλά περιστατικά και αρκετά εξειδικευμένα, πολλά τμήματα- Στεφανιογραφία-επεμβατικό, αρρυθμιών, συγγενών καρδιοπαθειών, καρδιολογία αθλητών-νέων, κτλ.). Το περιβάλλον του χώρου του νοσοκομείου βέβαια δεν είναι και ό,τι καλύτερο, αλλά τέλος πάντων. Αυτό το θεωρώ δευτερεύουσας σημασίας. Το Ωνάσειο δίνει ειδικότητα; Δεν έχω ιδέα. Εντάξει, αυτό έχει πολύ πιο άνετο και ευχάριστο περιβάλλον, αλλά δεν ξέρω αν διαθέτει τόσα τμήματα και δυνατότητες όσο το Ιπποκράτειο (εντάξει, το αιμοδυναμικό και οι καρδιοχειρουργοί είναι πασίγνωστα, αλλά ας πούμε γενετικό έλεγχο για καρδιοπάθειες κάνει?) Όσο για το διδακτικό προσωπικό, ουδέν σχόλιον. Και τα δύο έχουν διευθυντές-Καθηγητές και αρκετούς καλούς δασκάλους. Έχω ακούσει επίσης για το Πανεπιστήμιο Ηρακλείου (γνωστός διευθυντής - Βάρδας).

Όσον αφορά το θέμα Ν/Χ, έχω ξαναγράψει τη γνώμη μου. Αφήστε το παιδιά. Όχι Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι κάποιος Καθηγητής της Ιατρικής πριν κανα χρόνο διαγνώστηκε με όγκο εγκεφάλου (μηνιγγίωμα έχω την εντύπωση) και απλά προτίμησε να φύγει εκτός Ελλάδας για να χειρουργηθεί από το να μείνει στον Ευαγγελισμό, παρότι γνώριζε τους Ν/Χ εκεί προσωπικά (οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από έναν γνωστό μου, δεν τα διαπίστωσα εγώ από πρώτο χέρι. Η ακρίβειά τους ελέγχεται). Αυτό λέει πολλά (και υπόψιν ότι το μηνιγγίωμα, αν δεν είναι σε δυσπρόσιτη περιοχή (βάση κρανίου π.χ., που είναι ασυνήθης εντόπιση)- αφαιρείται ΣΧΕΤΙΚΑ εύκολα γιατί αφορίζεται σαφώς και βρίσκεται κοντά σε προσεκβολές των μηνίγγων. Φαντάσου να ήταν διηθητικό γλοίωμα...)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τόσο άσχημα για τη νευροχειρουργική? Μα ακόμα και για τραυματολογικές περιπτώσεις?

Επίσης, αν είναι τόσο άσχημα, τί νόημα έχει να κάνει κάποιος τη συγκεκριμένη ειδικότητα έξω, όταν επιστρέφοντας δεν θα μπορέσει να βρεί συνθήκες που να του επιτρέψουν να δουλέψει?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Νομίζω ότι η συζήτηση είναι τελείως φιλοσοφική γιατι πλέον δεν έχει σημασία που θα κανεις είδικότητα αλλα ΝΑ κάνεις ειδικότητα. Σε 'οποιο νοσοκομειο και να πας αν θέλεις και αγαπας την ειδικοτητα σου μπορεις να την κάνεις σωστα. Εχω τελειώσει μόλις την Παιδιατρική (2 χρόνια στο Θριασιο και δύο στο ΠΑΓΝΗ). Τα επέλεξα και τα δυο νοσοκομεια βάσει χρόνου αναμονης. Δεν πιστευω οτι έχασα κάτι που δεν έκανα ειδικοτητα στα Παιδων που θεωρουνται κορυφαια λόγω του όγκου περιστατικων. Τα πανεπιστημιακα νοσοκομεια στην περιφέρεια έχουν την ιδιαιτερότητα να μην ειναι απρόσωπα. Μπορεις να κάνεις τις εργασίες σου για συνεδρια ή συγγραφικό έργο, χώρις απαραιτητα να εχεις γνωριμιες η να σε προωθησει κάποιος καθηγητης. Απλά να έχεις όρεξη να το κάνεις. Μπορείς επίσης πολυ ευκολα να κάνεις διδακτορικο χωρις να παρακαλεσεις.

Και υπάρχει βέβαια και το εξης θέμα: αν αποφασισεις να κάνεις ειδικοτητα στα Παιδων ο χρόνος αναμονης είναι αρκετα μεγάλος (δεν ξέρω ποσο είναι τώρα) οπότε η επόμενη λύση αφου δηλώσεις ειναι να φύγεις εξωτερικο. Αν σε πάρουν εκεί θα τελείωσεις την ειδικότητα στο εξωτερικο πριν κάν έρθει η σειρα σου να μπεις στο Παιδων οπότε τι νόημα έχει??

Για το ΠΑΓΝΗ μιας και αναφερθηκε στη συζητηση όντως έχει πολυ καλη καρδιολογικη και παθολογικη κλινική. Ισχυει βέβαια στρατιωτικο καθεστως (γραβατωμενοι ειδικευομενοι που τρεχουν όλη μέρα), οποτε όποιος το αντεχει μπορει να δηλώσει. Επίσης έχει και καλή Γενική Ιατρική μιας και ειναι και η βασική έδρα της. Αυτα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

@ioan:

Εντάξει, για τραυματιολογικά δεν υπάρχει τόσο έντονο πρόβλημα. Και στα Χανιά που ήμουν δούλευε Ν/Χ τμήμα και χειρουργούσαν δεκάδες επισκληρίδια-υποσκληρίδια, θλάσεις, κτλ (είχαμε και πολλά τροχαία στο νομό πανάθεμά μας...) Και αυτό φυσικά δεν το υποτιμώ, γιατί σε τέτοια περιστατικά αισθάνεσαι ότι προσφέρεις κάτι στ΄αλήθεια, σώζεις ζωές. Αλλά αυτό που λέω είναι ότι για να είναι η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ στην ειδκότητα της Ν/Χ πλήρης θα πρέπει να υπάρχει team με δυνατότητα να χειρίζεται πιο πολύπλοκα περιστατικά και επεμβάσεις. Μπορεί να μην τύχει ποτέ δυσπλασία Arnold- Chiari στην καριέρα ενός Ν/Χ, αλλά αν τύχει γιατί να φεύγει ο ασθενής εξωτερικό και να κινδυνεύει το στέλεχος του εγκεφάλου και οι ζωτικές του λειτουργίες επειδή ο Ν/Χ δεν το έχει χειρουργήσει ποτέ στην Ελλάδα?

Τώρα το τί θα κάνει κάποιος που θα φύγει έξω για Ν/Χ? Ε μάλλον θα μείνει εκεί, εκτός αν συμβεί το θαύμα στην Ελλάδα και 1)εξοπλιστούν οι Ν/Χ κλινικές με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα, 2) βρεθούν μερικοί ακόμα με αντίστοιχα υψηλό επίπεδο γνώσεων και εμπειρίας και στελεχώσουν μία κλινική στην Ελλάδα 3) γεμίσουν οι ΜΕΘ με έμπειρους εντατικολόγους στις ΚΕΚ και με νοσηλεύτριες που μετρούν την ICP με την ίδια ευκολία που μετρούσε τα γκολ ο ΠΑΟ στη Βαρκελώνη, κ.α.

@nikipd:

Δεν αμφιβάλλω ότι κάποιος μπορεί να αποκτήσει μία εξαίρετη εμπειρία στην Παιδιατρική και εκτός Αγία Σοφία και Αγλαία Κυριακού. Αλλά το σημαντικό στη μέχρι τώρα σταδιοδρομία σου είναι ότι απέκτησες 2 χρόνια εμπειρίας στο ΠΑΓΝΗ, ήτοι σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Γιατί για να ασκήσεις κλινική παιδιατρική σε ένα ιδιωτικό ιατρείο όπου το 80% των περιστατικών που θα βλέπεις θα είναι λοιμώξεις αναπνευστικού και εμβόλια , νομίζω ότι η εξάσκηση σε οποιοδήποτε νοσοκομείο που διαθέτει σοβαρό επιμελητή και διευθυντή αρκεί, αν υπάρχει φιλότιμο και εργατικότητα από την πλευρά του ειδικευομένου. Αν όμως θέλεις να κάνεις κάτι παραπάνω, καλό είναι να βρεθείς σε μεγάλο νοσοκομείο ( στην Ελλάδα γενικά μιλάω) με δυνατότητα χειρισμού και πολύ πιο εξειδικευμένων περιστατικών. Και εν πάσει περιπτώσει, μπορεί να πεις: τι με νοιάζει το πολύπλοκο μεταβολικό νόσημα (π.χ. υπεραμμωνιαιμίες, διαταραχές αμινοξέων ή β-οξείδωσης); Αν όμως τύχει μία μέρα στο ιατρείο ένα παιδί με ύποπτο ιστορικό και έχεις δει και εξετάσει 30 και 40 παιδιά με παραπλήσια προβλήματα, μάλλον θα το αναγνωρίσεις ευκολότερα από το αν το έχεις δει 1 φορά σε επαρχιακό νοσοκομείο, απ' όπου παραπέμφθηκε για διάγνωση σε μεγαλύτερο κέντρο. Και ξέρεις καλά ότι μία έγκαιρη παρέμβαση του παιδιάτρου σε μερικά από αυτά τα νοσήματα σώζει ζωές. Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό, γιατί αυτό που θέλω να τονίσω είναι η αξία της ειδικότητας ως ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ και όχι μόνο ως ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ, πράγμα πολύ παραγνωρισμένο στην Ελλάδα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Wizard λες συνεχεια για το πανεπιστημιο Ιωαννινων πως δεν αξιζει κτλ κτλ ομως οι συγκρισεις που κανεις με αλλα πανεπιστημια δεν στεκουν

Το συγκρινεις με το εκπα και το αριστοτελειο που ενα λειτουργει 2 αιωνες σχεδον και το αλλο 1 αιωνα σχεδον καθως και με αλλα πανεπιστημια αλλων χωρων που λειτουργουν αιωνες.Βρισκονται στην πρωτευουσα και συμπρωτευουσα αντιστοιχα που ειναι οι δυο μεγαλυτερες πολεις της Ελλαδας και κατα συνεπεια οι περισσοτεροι ψηφοφοροι και αρα πεφτει πολυ χρημα εκει για ερευνες κτλ. Και για να σε προλαβω γιατι ισως πεις για τα πανεπιστημια Κρητης και Πατρας να σου πω , πως και εκει επεσε τα τελευταια χρονια πολυ χρημα γι'αυτο και εχουν τις οποιες επιτυχιες.

Οταν αρχισει να πεφτει και στο πανεπιστημιο Ιωαννινων χρημα για ερευνες τοτε μονο μπορεις να συγκρινεις τα οποια αποτελεσματα και τις οποιες θεσεις σε λιστες κτλ.

Δεν τελειωσα στα Γιαννενα καταγομαι ομως απο εδω και δεν μπορω να σε βλεπω να λες πως ο Σουκακος δεν αξιζει μια και οτι αλλο εχεις πει, γιατι ο συγκεκριμενος δεν ειναι μονο γιατρος αλλα πανω απο ολα ανθρωπος πραγμα που ειναι πολυ σπανιο να το βρεις στον κλαδο μας.

Επιτέλους βρέθηκε κάποιος να με υποστηρίξει γιατι μέχρι τώρα νόμιζα ότι ήμουν ο μονος που ήξερε κάποια πράγματα καλύτερα από τους υπόλοιπους.Πες τα ρε Μαρούσκα γιατι ορισμένοι γουσταρουν να φοράνε παρωπίδες.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εντάξει, για τραυματιολογικά δεν υπάρχει τόσο έντονο πρόβλημα. Και στα Χανιά που ήμουν δούλευε Ν/Χ τμήμα και χειρουργούσαν δεκάδες επισκληρίδια-υποσκληρίδια, θλάσεις, κτλ (είχαμε και πολλά τροχαία στο νομό πανάθεμά μας...) Και αυτό φυσικά δεν το υποτιμώ, γιατί σε τέτοια περιστατικά αισθάνεσαι ότι προσφέρεις κάτι στ΄αλήθεια, σώζεις ζωές. Αλλά αυτό που λέω είναι ότι για να είναι η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ στην ειδκότητα της Ν/Χ πλήρης θα πρέπει να υπάρχει team με δυνατότητα να χειρίζεται πιο πολύπλοκα περιστατικά και επεμβάσεις. Μπορεί να μην τύχει ποτέ δυσπλασία Arnold- Chiari στην καριέρα ενός Ν/Χ, αλλά αν τύχει γιατί να φεύγει ο ασθενής εξωτερικό και να κινδυνεύει το στέλεχος του εγκεφάλου και οι ζωτικές του λειτουργίες επειδή ο Ν/Χ δεν το έχει χειρουργήσει ποτέ στην Ελλάδα?

Ντάξει Liszt, δεν ξέρω τι σου είπαν ότι μαθαίνουν οι Νευροχειρουργοί έξω, αλλά αν πιστεύεις πως στο εξωτερικό οι ειδικευόμενοι αναλαμβάνουν Chiari σου είπαν μπαλαμούτια. Σίγουρα να δουν βλέπουν, μπορεί και να βοηθάν ως 2οι αν είναι στα τελευταία έτη.

Από κει και πέρα το πρόβλημα στην Ελλάδα από ότι έχω καταλάβει δεν είναι τόσο εγκαταστάσεις, όσο η επάνδρωση αυτών με άτομα που έχουν σφυριλατήσει μια καριέρα στο εξωτερικό και είναι έτοιμοι να διδάξουν αυτά που μάθαν στους μέσα δημιουργώντας αυτό που λέμε «Σχολή».

Για σύγκριση, δες τι μαθαίνει ένας Γερμανός Νευροχειρουργός σύμφωνα με τις οδηγίες της γερμανικής ΝΧ εταιρείας. Φαντάσου και πως αυτό είναι το δέον!!

Αν δεις, ακόμα και στο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ έτος είναι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ αν θα αναλάβουν ΕΥΚΟΛΑ ανευρύσματα...

Σίγουρα το η εξειδίκευση της εγκεφαλοαγγειακής νευροχειρουργικής είναι η πιο απαιτητική, αλλά σκέψου ότι βγαίνεις και μπορεί να μην έχεις ακουμπήσει ποτέ clips.

Τώρα το τί θα κάνει κάποιος που θα φύγει έξω για Ν/Χ? Ε μάλλον θα μείνει εκεί, εκτός αν συμβεί το θαύμα στην Ελλάδα και 1)εξοπλιστούν οι Ν/Χ κλινικές με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα, 2) βρεθούν μερικοί ακόμα με αντίστοιχα υψηλό επίπεδο γνώσεων και εμπειρίας και στελεχώσουν μία κλινική στην Ελλάδα 3) γεμίσουν οι ΜΕΘ με έμπειρους εντατικολόγους στις ΚΕΚ και με νοσηλεύτριες που μετρούν την ICP με την ίδια ευκολία που μετρούσε τα γκολ ο ΠΑΟ στη Βαρκελώνη, κ.α.

Είπαμε... Αθήνα-Θεσσαλονίκη μονόδρομος. Εκεί έχουν μηχανήματα και αρκετό caseload για την εμπειρία τους.

Αλλά εγώ λέω κάτι άλλο: καθότι η ΝΧ είναι βαριά-νοσοκομειακή ειδικότητα, καλό θα ήταν κάποιος να πάει μονάχα αν έχει πραγματικό πάθος να αφιερωθεί. Αλλιώς αν πας ΝΧ για τα γκαφρά, κλάφτα Χαράλαμπε. emno

Επιτέλους βρέθηκε κάποιος να με υποστηρίξει γιατι μέχρι τώρα νόμιζα ότι ήμουν ο μονος που ήξερε κάποια πράγματα καλύτερα από τους υπόλοιπους.Πες τα ρε Μαρούσκα γιατι ορισμένοι γουσταρουν να φοράνε παρωπίδες.

ΠΛΑΚΑ ΕΚΑΝΑ! emblush

Hello?! emnysta

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αν δεις, ακόμα και στο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ έτος είναι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ αν θα αναλάβουν ΕΥΚΟΛΑ ανευρύσματα...

Σίγουρα το η εξειδίκευση της εγκεφαλοαγγειακής νευροχειρουργικής είναι η πιο απαιτητική, αλλά σκέψου ότι βγαίνεις και μπορεί να μην έχεις ακουμπήσει ποτέ clips.

Είπαμε... Αθήνα-Θεσσαλονίκη μονόδρομος. Εκεί έχουν μηχανήματα και αρκετό caseload για την εμπειρία τους.

Αλλά εγώ λέω κάτι άλλο: καθότι η ΝΧ είναι βαριά-νοσοκομειακή ειδικότητα, καλό θα ήταν κάποιος να πάει μονάχα αν έχει πραγματικό πάθος να αφιερωθεί. Αλλιώς αν πας ΝΧ για τα γκαφρά, κλάφτα Χαράλαμπε. emno

Hello?! emnysta

Wizard, συμφωνώ με το δεύτερο απολύτως. Αλλά αφού και συ παραδέχεσαι ότι είναι βαριά ειδικότητα (γιατί έχω την εντύπωση ότι στη Ν/Χ δεν αρκεί μόνο να ξέρεις να "κόβεις" και να "ράβεις" αλλά θέλει και ολίγη παραπάνω σκέψη και κρίση, σε αντίθεση ίσως με άλλες χειρούργικές ειδικότητες;) , τότε αν κάποιος θέλει να την κάνει σοβαρά, ας διαλέξει εξωτερικό (αν μπορεί και από οικονομικής άποψης). Και αν είναι η εκπαίδευση στη Γερμανία όπως το περιγράφεις, λυπάμαι, αλλά ΝΑ ΤΗ ΒΡΑΣΩ. Ας τραβήξει κάποιος προς την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού σε κάποιο σοβαρό Πανεπιστήμιο (UCSF, Mayo Clinic, Duke, Hopkins, Harvard, Cornell, κ.α. απειράριθμα) κατόπιν χιλίων βασάνων και κόπων (γιατί για να σε πάρουν θέλει USMLE πολύ πάνω από 90, κλινική εμπειρία εκεί ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, σοβαρές συστάσεις, ερευνητική δουλειά, κ.ά, συν του ότι δουλεύεις 80 και πλέον ώρες per week) και ας εξοικειωθεί με όλες τις επεμβάσεις που θα ήθελε να κάνει. Πολύ απλά σου λέω ότι δεν διάλεξα τέτοια ειδικότητα στις ΗΠΑ γιατί, εκτός του ότι δε μου αρέσει ιδιαιτέρως η Χειρουργική, πιστεύω ότι δε θα είχα και τα σωματικά και ψυχικά αποθέματα να αντέξω την εξαντλητική άσκηση που κάνουν στην ειδικότητα εκεί. Παρότι τα scores που έπιασα ίσως να μου το επέτρεπαν. Καταλαβαίνεις γιατί (προσωπικά) έχω ιδιαίτερες απαιτήσεις από έναν Νευροχειρουργό και γιατί για να δεχτώ ότι μπορεί πραγματικά να σταθεί στα πόδια του και σε δύσκολες επεμβάσεις ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να έχει μετεκπαίδευση στο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (κατά προτίμηση Αγγλία/ ΗΠΑ). Η Αθήνα- Θεσσαλονίκη για ειδικότητα Ν/Χ κατά τη γνώμη μου δεν είναι μονόδρομος, είναι ΛΑΘΟΣ ΔΡΟΜΟΣ. Λυπάμαι, αλλά σε τέτοιες ειδικότητες είμαι λίγο ισοπεδωτικός.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Wizard, συμφωνώ με το δεύτερο απολύτως. Αλλά αφού και συ παραδέχεσαι ότι είναι βαριά ειδικότητα (γιατί έχω την εντύπωση ότι στη Ν/Χ δεν αρκεί μόνο να ξέρεις να "κόβεις" και να "ράβεις" αλλά θέλει και ολίγη παραπάνω σκέψη και κρίση, σε αντίθεση ίσως με άλλες χειρούργικές ειδικότητες;) , τότε αν κάποιος θέλει να την κάνει σοβαρά, ας διαλέξει εξωτερικό (αν μπορεί και από οικονομικής άποψης). Και αν είναι η εκπαίδευση στη Γερμανία όπως το περιγράφεις, λυπάμαι, αλλά ΝΑ ΤΗ ΒΡΑΣΩ. Ας τραβήξει κάποιος προς την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού σε κάποιο σοβαρό Πανεπιστήμιο (UCSF, Mayo Clinic, Duke, Hopkins, Harvard, Cornell, κ.α. απειράριθμα) κατόπιν χιλίων βασάνων και κόπων (γιατί για να σε πάρουν θέλει USMLE πολύ πάνω από 90, κλινική εμπειρία εκεί ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, σοβαρές συστάσεις, ερευνητική δουλειά, κ.ά, συν του ότι δουλεύεις 80 και πλέον ώρες per week) και ας εξοικειωθεί με όλες τις επεμβάσεις που θα ήθελε να κάνει.

Έλα τώρα ντάξει, γίναμε τόσο υπερβολικοί που πλέον δε μετρά κανένα μέρος στον κόσμο εκτός από τις ΗΠΑ; <_<

Η Γερμανία έχει εκπαιδεύσει γενιές και γενιές ικανών Νευροχειρουργών στο παρελθόν και συνεχίζει να είναι ένα απ'τα καλύτερα μέρη στην Ευρώπη (μαζί με τη Σουηδία και τη Γαλλία) κάποιος να ειδικευθεί ή να εξειδικευθεί στο αντικείμενο. Στο κάτω κάτω, πλέον κι όταν τελειώσεις τη Νευροχειρουργική είναι απαραίτητο να κάνει fellowship (είτε accredited είτε όχι) οπότε την εμπειρία σ'ένα απ'τα 6 μεγάλα αντικείμενα (Ογκολογική, Τραυμάτων, Παιδονευροχειρουργική, Εγκεφαλοαγγειακή, Λειτουργική, Σπονδυλική Στήλη & Περιφερικό) και την πρακτική εμπειρία θα την κάνεις. Απλά κάθεσαι ως επιμελητής έξω 1-2 χρόνια αφότου τελειώσεις.

Πολύ απλά σου λέω ότι δεν διάλεξα τέτοια ειδικότητα στις ΗΠΑ γιατί, εκτός του ότι δε μου αρέσει ιδιαιτέρως η Χειρουργική, πιστεύω ότι δε θα είχα και τα σωματικά και ψυχικά αποθέματα να αντέξω την εξαντλητική άσκηση που κάνουν στην ειδικότητα εκεί. Παρότι τα scores που έπιασα ίσως να μου το επέτρεπαν. Καταλαβαίνεις γιατί (προσωπικά) έχω ιδιαίτερες απαιτήσεις από έναν Νευροχειρουργό και γιατί για να δεχτώ ότι μπορεί πραγματικά να σταθεί στα πόδια του και σε δύσκολες επεμβάσεις ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να έχει μετεκπαίδευση στο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (κατά προτίμηση Αγγλία/ ΗΠΑ). Η Αθήνα- Θεσσαλονίκη για ειδικότητα Ν/Χ κατά τη γνώμη μου δεν είναι μονόδρομος, είναι ΛΑΘΟΣ ΔΡΟΜΟΣ. Λυπάμαι, αλλά σε τέτοιες ειδικότητες είμαι λίγο ισοπεδωτικός.

Δυστυχώς δε φτάνουν μόνο οι βαθμοί... Ούτε του ECFMG ούτε του πτυχίου. Στη συγκεκριμένη ειδικότητα... emno

Είναι τόσο λίγες οι θέσεις που είναι αδύνατο να ανταγωνιστείς τους αμερικανούς που έχουν βαρβάτες συστατικές επιστολές και ερευνητική εμπειρία ήδη πριν πάρουν το πτυχίο. Η Αγγλία είναι καλή, αλλά όχι καλύτερη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Όσο για το θέμα Αθήνα/Θεσνίκης, είναι λίγο άδικο να λες ότι και θέλει οπωσδήποτε εξωτερικό. Εξάλλου πάνω απ'το 50% των περιστατικών είναι σπονδυλική στήλη και ΚΕΚ. Αν κάποιον δεν τον ενδιαφέρει η χειρουργική ανευρυσμάτων στη βάση του κρανίου γιατί να τρέχει έξω;

Άμα αρχίσουμε να πιάνουμε όλα τ'αντικείμενα (ιδιαίτερα τα χειρουργικά) τότε όλα ΟΛΟΙ πρέπει να τα κάνουμε έξω... ε είναι λίγο άδικο για τα εσωτερικά ιδρύματα, ιδιαίτερα των δύο μεγάλων πόλεων της χώρας μας. :mellow:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Θα συμφωνίσω με την αποψη σου ότι θα πρέπει να εκπαιδευτείς σε οτιδήποτε εχει σχέση με την ειδικότητα σου γιαυτο αλλα θεωρώ πιο σημαντικο να σου αρεσει η ειδικοτητα σου ανεξάρτητα από το νοσοκομειο που θα επιλέξεις. Παντου υπάρχουν οι δυνατότητες. Τα πανεπιστημιακα νοσοκομεία στην επαρχία κάνουν πολυ καλη δουλειά και βλέπουν πληθώρα περιστατικών. Όσον αφορά την Παιδιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ έδιωχνε για αθήνα μόνο τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά. Όλα τα υπόλοιπα παρεμεναν μιας και ειχε ολες τις εξειδικευσεις και ΜΕΘ Παιδων. Η δαφορα νομίζω ειναι στον αριθμό των περιστατικών. Το ιδιο ισχύει και για το νοσοκομείο των Ιωαννίνων που ετυχε να σπουδάσω με τη διαφορα ότι δεν εχει ΜΕΘ Παίδων.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κάτσε ρε συ ΜΕΘ νεογνών έχουμε στα Γιάννενα νομίζω. Τα παιδιά νομίζω τα κρατάνε στην κανονική ΜΕΘ... πότε τέλειωσες;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κάτσε ρε συ ΜΕΘ νεογνών έχουμε στα Γιάννενα νομίζω. Τα παιδιά νομίζω τα κρατάνε στην κανονική ΜΕΘ... πότε τέλειωσες;

Τελείωσα το 98. ΜΕΝ νεογνων εχουν πολλα νοσοκομεια, αναφερθηκα ομως για ΜΕΘ Παιδων που υπάρχουν μονο στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στο Ηρακλειο και μια καινουργια σχετικα στην Πατρα (η οποια επανδρωνεται τωρα). Μαλιστα στην Αθηνα (και απο το Νοεμβριο και στην Κρητη) δινουν και εξειδικευση. Τα Γιαννενα δεν εχουν. Η ΜΕΘ ενηλίκων απαγορευεται να κρατησει παιδια γιατι ειναι τελειως διαφορετικη η φιλοσοφια αλλα και διαφορετικος ο εξοπλισμος. Αν παρατυπα κρατουν παιδιατρικα περιστατικα που δεν το πιστευω αυτο, δεν το ξερω.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

βαριά ειδικότητα (γιατί έχω την εντύπωση ότι στη Ν/Χ δεν αρκεί μόνο να ξέρεις να "κόβεις" και να "ράβεις" αλλά θέλει και ολίγη παραπάνω σκέψη και κρίση, σε αντίθεση ίσως με άλλες χειρούργικές ειδικότητες;)

γιατί η γενική χειρουργική έχεις την εντύπωση ότι ειναι ελαφριά ειδικότητα????? ή η θωρακοχειρουργική??????? ή η αγγειοχειρουργική???????

[τότε αν κάποιος θέλει να την κάνει σοβαρά, ας διαλέξει εξωτερικό (αν μπορεί και από οικονομικής άποψης). Και αν είναι η εκπαίδευση στη Γερμανία όπως το περιγράφεις, λυπάμαι, αλλά ΝΑ ΤΗ ΒΡΑΣΩ. Ας τραβήξει κάποιος προς την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού σε κάποιο σοβαρό Πανεπιστήμιο (UCSF, Mayo Clinic, Duke, Hopkins, Harvard, Cornell, κ.α. απειράριθμα) κατόπιν χιλίων βασάνων και κόπων (γιατί για να σε πάρουν θέλει USMLE πολύ πάνω από 90, κλινική εμπειρία εκεί ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, σοβαρές συστάσεις, ερευνητική δουλειά, κ.ά, συν του ότι δουλεύεις 80 και πλέον ώρες per week) και ας εξοικειωθεί με όλες τις επεμβάσεις που θα ήθελε να κάνει. Πολύ απλά σου λέω ότι δεν διάλεξα τέτοια ειδικότητα στις ΗΠΑ γιατί, εκτός του ότι δε μου αρέσει ιδιαιτέρως η Χειρουργική, πιστεύω ότι δε θα είχα και τα σωματικά και ψυχικά αποθέματα να αντέξω την εξαντλητική άσκηση που κάνουν στην ειδικότητα εκεί. Παρότι τα scores που έπιασα ίσως να μου το επέτρεπαν. Καταλαβαίνεις γιατί (προσωπικά) έχω ιδιαίτερες απαιτήσεις από έναν Νευροχειρουργό και γιατί για να δεχτώ ότι μπορεί πραγματικά να σταθεί στα πόδια του και σε δύσκολες επεμβάσεις ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να έχει μετεκπαίδευση στο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (κατά προτίμηση Αγγλία/ ΗΠΑ). Η Αθήνα- Θεσσαλονίκη για ειδικότητα Ν/Χ κατά τη γνώμη μου δεν είναι μονόδρομος, είναι ΛΑΘΟΣ ΔΡΟΜΟΣ. Λυπάμαι, αλλά σε τέτοιες ειδικότητες είμαι λίγο ισοπεδωτικός.

εχω την εντύπωσ πως δεν έχεις μεγάλη χειρουργική εμπειρία(για να μην το πω αλλιώς) για αυτό τα ΄γράφεις αυτά

α. εξωτερικό δεν σημαίνει κατά ανάγκη πρόσθετη χειρουργική εμπειρία(τουλάχιστον την βασική)-εισαι αλλοδαπός και στην καλλύτερη των περιπτώσεων θα φτάσεισ τους γηγενείς μετά από 1-2 χρόνια όσον αφορά τισ επιλογές σου.

β. UCSF, Mayo Clinic, Duke, Hopkins, Harvard, Cornell- αποτελούν ευρενητικές επιλογές και ουχί κλινικές επιλογές --τουτέστιν για να μαθεις να χειρουργείς δεν πας Harvard, πας Αλλού, το που σε παρακάτω απάντηση.

γ. κοιτα η χειρουργική λεβέντη μου δεν θέλει scores θέλει Balls για να την κάνεις και δάσκαλο για να σου την μάθει και ...υλικό για να χειρουργείς...χρόνο για την επιτυχία...αγάπη για την δουλειά..διαβασμα για τισ σωστές χειρουργικές επιλογές- γιατί ο καλος ο χειρουργός δεν ειναι αυτός που ξέρει να χειρουργεί αλλά αυτός που ξέρει πότε να χειρουργεί ....ανάσα

δ. μετεκπαίδευση συφωνώ μαζίσου- στο εξωτερικό-σε ένα πρότυπο κέντρο όμως

ε. Συμβουλή μεγαλύτερου-----να εισαι λογικός και όχι ισωπεδωτικός

[τότε αν κάποιος θέλει να την κάνει σοβαρά, ας διαλέξει εξωτερικό (αν μπορεί και από οικονομικής άποψης). Και αν είναι η εκπαίδευση στη Γερμανία όπως το περιγράφεις, λυπάμαι, αλλά ΝΑ ΤΗ ΒΡΑΣΩ. Ας τραβήξει κάποιος προς την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού σε κάποιο σοβαρό Πανεπιστήμιο (UCSF, Mayo Clinic, Duke, Hopkins, Harvard, Cornell, κ.α. απειράριθμα) κατόπιν χιλίων βασάνων και κόπων (γιατί για να σε πάρουν θέλει USMLE πολύ πάνω από 90, κλινική εμπειρία εκεί ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, σοβαρές συστάσεις, ερευνητική δουλειά, κ.ά, συν του ότι δουλεύεις 80 και πλέον ώρες per week) και ας εξοικειωθεί με όλες τις επεμβάσεις που θα ήθελε να κάνει. Πολύ απλά σου λέω ότι δεν διάλεξα τέτοια ειδικότητα στις ΗΠΑ γιατί, εκτός του ότι δε μου αρέσει ιδιαιτέρως η Χειρουργική, πιστεύω ότι δε θα είχα και τα σωματικά και ψυχικά αποθέματα να αντέξω την εξαντλητική άσκηση που κάνουν στην ειδικότητα εκεί. Παρότι τα scores που έπιασα ίσως να μου το επέτρεπαν. Καταλαβαίνεις γιατί (προσωπικά) έχω ιδιαίτερες απαιτήσεις από έναν Νευροχειρουργό και γιατί για να δεχτώ ότι μπορεί πραγματικά να σταθεί στα πόδια του και σε δύσκολες επεμβάσεις ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να έχει μετεκπαίδευση στο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (κατά προτίμηση Αγγλία/ ΗΠΑ). Η Αθήνα- Θεσσαλονίκη για ειδικότητα Ν/Χ κατά τη γνώμη μου δεν είναι μονόδρομος, είναι ΛΑΘΟΣ ΔΡΟΜΟΣ. Λυπάμαι, αλλά σε τέτοιες ειδικότητες είμαι λίγο ισοπεδωτικός.

εχω την εντύπωσ πως δεν έχεις μεγάλη χειρουργική εμπειρία(για να μην το πω αλλιώς) για αυτό τα ΄γράφεις αυτά

α. εξωτερικό δεν σημαίνει κατά ανάγκη πρόσθετη χειρουργική εμπειρία(τουλάχιστον την βασική)-εισαι αλλοδαπός και στην καλλύτερη των περιπτώσεων θα φτάσεισ τους γηγενείς μετά από 1-2 χρόνια όσον αφορά τισ επιλογές σου.

β. UCSF, Mayo Clinic, Duke, Hopkins, Harvard, Cornell- αποτελούν ευρενητικές επιλογές και ουχί κλινικές επιλογές --τουτέστιν για να μαθεις να χειρουργείς δεν πας Harvard, πας Αλλού, το που σε παρακάτω απάντηση.

γ. κοιτα η χειρουργική λεβέντη μου δεν θέλει scores θέλει Balls για να την κάνεις και δάσκαλο για να σου την μάθει και ...υλικό για να χειρουργείς...χρόνο για την επιτυχία...αγάπη για την δουλειά..διαβασμα για τισ σωστές χειρουργικές επιλογές- γιατί ο καλος ο χειρουργός δεν ειναι αυτός που ξέρει να χειρουργεί αλλά αυτός που ξέρει πότε να χειρουργεί ....ανάσα

δ. μετεκπαίδευση συφωνώ μαζίσου- στο εξωτερικό-σε ένα πρότυπο κέντρο όμως

ε. Συμβουλή μεγαλύτερου-----να εισαι λογικός και όχι ισοπεδωτικός

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

όχι παιδιά ειμαι παιδί του συστήματος για να ειμαι ακριβής απλά επειδή όλα ειναι δύσκολα ας έχουμε τουλάχιστον σωστή πληροφόρηση

μια λάθος επιλογή σου σε αυτό το σημείο τησ ζωής σου μπορεί να μην ειναι το καλύτερο για εσένα. Πρέπει να σκεφτόμαστε πιο δρόμο διαλέγουμε γιατί μετά δεν μπορείς να πάρεις πίσω την απόφασή σου....

φιλικά

P.V

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

α. εξωτερικό δεν σημαίνει κατά ανάγκη πρόσθετη χειρουργική εμπειρία(τουλάχιστον την βασική)-εισαι αλλοδαπός και στην καλλύτερη των περιπτώσεων θα φτάσεισ τους γηγενείς μετά από 1-2 χρόνια όσον αφορά τισ επιλογές σου.

β. UCSF, Mayo Clinic, Duke, Hopkins, Harvard, Cornell- αποτελούν ευρενητικές επιλογές και ουχί κλινικές επιλογές --τουτέστιν για να μαθεις να χειρουργείς δεν πας Harvard, πας Αλλού, το που σε παρακάτω απάντηση.

γ. κοιτα η χειρουργική λεβέντη μου δεν θέλει scores θέλει Balls για να την κάνεις και δάσκαλο για να σου την μάθει και ...υλικό για να χειρουργείς...χρόνο για την επιτυχία...αγάπη για την δουλειά..διαβασμα για τισ σωστές χειρουργικές επιλογές- γιατί ο καλος ο χειρουργός δεν ειναι αυτός που ξέρει να χειρουργεί αλλά αυτός που ξέρει πότε να χειρουργεί ....ανάσα

δ. μετεκπαίδευση συφωνώ μαζίσου- στο εξωτερικό-σε ένα πρότυπο κέντρο όμως

ε. Συμβουλή μεγαλύτερου-----να εισαι λογικός και όχι ισωπεδωτικός

Έχεις δίκιο στο ε. Και ΟΚ, δεν είμαι χειρουργός για να κρίνω, απλά είναι λογικό ότι η Ν/Χ έχει χειρουργεία που το λάθος ενός χιλιοστού μπορεί να είναι μοιραίο (όχι ότι δεν μπορεί να συμβεί αυτό σε Γενική Χειρουργική η Αγγειο- ή άλλες, σίγουρα όμως σπανιότερο). Στα υπόλοιπα απλά θα παραπεμφθείς στα site N/Χ των Πανεπιστημίων που αναφέρω. Δεν είναι ερευνητικές επιλογές επειδή 2 χρόνια μέσα στην 6ετή εκπαίδευση N/Χ κάνεις research. Έχεις υπόψη τί αρμοδιότητες έχει ο Chief Resident στο 6ο έτος? Έχει δικό του γραφείο, γραμματέα και χειρουργικό team και χειρουργεί μόνος του! (εντάξει, στα πιο πολύπλοκα υπάρχει πάντα supervision από ειδικευμένους). Δεν τα πιστεύεις, έτσι? Ούτε και εγώ τα πίστευα μέχρι που τα είδα γραμμένα. Αν το δεις αυτό ποτέ στην Ελλάδα τότε σημαίνει ότι πολλοί φούρνοι γκρεμίστηκαν. Όσον αφορά το "δε θέλει scores, θέλει balls", ε δεν περίμενα να ακούσω και κάτι διαφορετικό. Γι αυτό την επομένη από χειρουργείο προστάτη (που ξέρεις τι απώλεια αίματος μπορεί να έχει) είδα κάποτε το αμίμητο παραπεμπτικό: αναιμία( ορθόχρωμη, ορθοκυτταρική) - παθολογική εκτίμηση. Ευτυχώς σε κάποιες χώρες οι χειρουργοί ξέρουν πέντε πράγματα και για προεγχειρητική, μετεγχειρητική αντιμετώπιση, επιπλοκές, για ΜΕΘ,κτλ., κτλ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

τωρα οκ ....τα λες καλά ...και ο χειρουργος πρέπει να ξέρει χειρουργική παθολογία αλλιώς αστα....ειναι απλος χασάπης....

και το μεγαλείο της χειρουργικής εκεί ειναι...να το ξέρεις ...όχι πάντα αλλά εκεί που πρέπει...όχι μορώ αλλά χρειάζεται να χειρουργήσω....

ο χειρουργός που ανέφερες ειναι σαν επιμελητής Β εδώ. άσχετα αν ειναι ειδικευόμενος στα χρόνια όμως ειναι σε αντιστοιχία ...εξ ου και τα προνόμια που σκοπό έχουν την αποδέσμευση των consultants από μικρά και μεσαία περιστατικά....οκ σωστά

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

τι γνωμη εχετε για την ειδικοτητα της νευρολογιας στο Πανεπ.Πατρων? <_<

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

χειρουργική πλήρης ειδικότητα: τζιμογιάννης νος. χατζηκώστα ιωάννινα (δεν είναι τυχαίο ότι έχει σχεδόν την διπλή αναμονή απο το πανεπιστημιακό και έχει συνεχή σεμινάρια μετεκπαίδευσης άλλων επιμελητών από άλλα νοσοκομεία)

χειρουργική τμήμα (18 μήνες) λέκκας νοσοκομείο πρέβεζας

Τροποποιήθηκε από AMANDA
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.