Jump to content

Κινηματογραφική Αρθρογραφία


Winmx

Recommended Posts

βασικα οτι λεει ο τιτλος.......νεα,κουτσομπολια,οτιδηποτε!

Behind The Mask

O Hannibal Lecter επιστρέφει πιο νέος και πιο δραστήριος από ποτέ το καλοκαίρι του 2006!!!

1167.jpg

Ο παραγωγός Dino De Laurentiis δήλωσε πως ο Thomas Harris, ο συγγραφέας των τριών βιβλίων στα οποία εμφανίζεται ο Χάνιμπαλ Λέκτερ, έχει αρχίσει τη συγγραφή του καινούριου του βιβλίου με πρωταγωνιστή τον ανθρωποφάγο ψυχίατρο.

Ο Harris πρόκειται να διασκευάσει και το σενάριο που θα βασίζεται στο βιβλίο του για μια ταινία με τίτλο «Behind the Mask», που θα κυκλοφορήσει μέσα στο καλοκαίρι του 2006

Η ιστορία της ταινίας θα διηγείται τη παιδική ηλικία του Λέκτερ, από τα 12 του χρόνια όπου ζούσε στη Λιθουανία, το πέρασμά του από το Παρίσι ως έφηβος και την ενηλικίωσή του στην Αμερική. Οπως ήδη ξέρουμε, ο Λέκτερ ήταν γόνος μιας αριστοκρατικής, πλούσιας οικογένειας, η οποία ξεκληρίστηκε από τον πόλεμο! Ο μόνος συγγενείς που γλίτωσε ήταν η αδελφή του, την οποία υπεραγαπούσε και είχαν πολύ στενές σχέσεις.

Τη διανομή της ταινίας θα αναλάβει η Universal, εταιρία που είχε διανείμει και τις δύο προηγούμενες ταινίες του Λέκτερ, το «Hannibal» και το «Red Dragon».

Οσο για τον ηθοποιό που θα ενσαρκώσει το... Χανιμπαλάκι, δε θα είναι ένας αλλά τέσσερις: ένας για την ηλικία των 12, ένας για τα 16, άλλος για τα 20 και ένας ακόμα για τα 25.

για να δουμε πως θα'ναι αυτο το εργο B) Ακομα θυμαμαι που'χα παει να δω τη Σιωπη των Αμνων :wub:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • Απαντήσεις 117
  • Created
  • Last Reply

Goal!

Ο μεξικάνος Diego Luna (Y Tu Mama Tambien, Havana Nights) πρόκειται να πρωταγωνιστήσει στo «Goal!», μια τριλογία ταινιών σχετική με το ποδόσφαιρο, project το οποίο θα υποστηρίξει και η FIFA, την σκηνοθεσία του οποίου ανέλαβε ο Danny Cannon, τριλογία που θα στοιχίσει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια!

Στις ταινίες θα παρακολουθούμε την ιστορία ενός λατινοαμερικάνου ποδοσφαιριστή που ζει στο Λος Αντζελες, ο οποίος μετά από μια σειρά εκπληκτικών εμφανίσεων μπαίνει στο στόχαστρο μεγάλων ομάδων.

Ο λατίνος στράικερ στην πρώτη ταινία θα ταξιδέψει μέχρι την Αγγλία, όπου δύο ομάδες θα μαλώνουν για την απόκτησή του. Τελική νικήτρια θα είναι η Newcastle United.

Στη δεύτερη ταινία, ο παίκτης θα γίνει στόχος μεταγραφής της Real Μαδρίτης, ενώ η τρίτη ταινία θα μας αφηγείται την πορεία του ποδοσφαιριστή στο παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου του 2006 στη Γερμανία, όπου θα παίξει για την εθνική του ομάδα!

Στις ταινίες, ο Luna θα πλαισιώνεται από τους Stellan Skarsgard και Brian Cox, αλλά και από διεθνείς σταρ του ποδοσφαίρου, κυρίως από τις ομάδες τις οποίες θα παρουσιάζει η ταινία. Ετσι, θα δούμε σε πρωταγωνιστικούς ρόλους τους David Beckham, Raul, Zidane, Kieron Dyer, Patrick Kluivert, Alan Shearer αλλά και διάφορους άλλους!

Η παραγωγή της ταινίας θα ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο ενώ πριν ακόμα κυκλοφορήσει στις αίθουσες, τον ερχόμενο Αύγουστο, θα έχει αρχίσει και η παραγωγή των άλλων ταινιών έτσι ώστε η δεύτερη να κυκλοφορήσει ένα μήνα πριν το Mundial του 2006 και η τρίτη να γυριστεί κατά τη διάρκειά του!!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

"Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας" στη μεγάλη οθόνη

Ένα από τα πιο γνωστά και κλασικά έργα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, "Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας" σύντομα θα μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Daily Variety. Η παραγωγή θα γίνει από το στούντιο New Line, το οποίο αγόρασε τα δικαιώματα από τον παραγωγό Σκοτ Στάιντορφ. Ο Στάιντορφ είχε αγοράσει τα δικαιώματα από τον Κολομβιανό συγγραφέα, στις αρχές του έτους, αντί ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, σεναριογράφος θα είναι ο Ρόναλντ Χάργουντ, που είχε διασκευάσει το μυθιστόρημα "Ο Πιανίστας", που βραβεύτηκε με Όσκαρ το 2003. Το ίδιο κινηματογραφικό στούντιο έκανε επίσης την παραγωγή της τριλογίας "Ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών". Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάρκες, που τιμήθηκε το 1982 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το έργο του "Εκατό χρόνια μοναξιάς", αρνούνταν επί 15 χρόνια να πουλήσει τα δικαιώματα για την κινηματογραφική διασκευή του βιβλίου του στο Χόλιγουντ έχοντας απορρίψει 50 συνολικά προσφορές.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η νέα του ταινία έχει τίτλο "Τίγρης και χιόνι"

Ο Μπενίνι "εισβάλλει" στο Ιράκ

Οι καταστροφικές συνέπειες του πολέμου στο Ιράκ βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας ταινίας του Ρομπέρτο Μπενίνι, με τίτλο "Τίγρης και χιόνι". Όπως ανακοίνωσαν συνεργάτες του καλλιτέχνη, η υπόθεση του έργου διαδραματίζεται στην πολύπαθη χώρα, κατά την περίοδο της αμερικανικής εισβολής. Ο βραβευμένος με Όσκαρ Μπενίνι υποδύεται έναν Iταλό ποιητή, ο οποίος βρίσκεται στο Ιράκ την παραμονή της εισβολής. Λόγω της σύρραξης, εγκλωβίζεται και ζει τραγικές καταστάσεις μαζί με την αγαπημένη του, το ρόλο της οποίας ενσαρκώνει η γυναίκα του Iταλού σκηνοθέτη και ηθοποιού, Νικολέτα Μπράσκι. Στην ταινία, που θα προβληθεί το Μάιο του 2005, συμπρωταγωνιστούν ο Ζαν Ρενό, ο Σύριος Ρατζέχ Ρατζέχ και ο Αμπντελκαντέρ Μεκντέντ, γνωστός στον Αραβικό κόσμο.

Ο …τίγρης Μπενίνι επέλεξε την Τυνησία για τα γυρίσματα, καθώς η γεωλογική μορφή της χώρας προσομοιάζει στο Ιράκ. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο και θα ολοκληρωθούν σε δυο περίπου εβδομάδες.

Μάλιστα, τα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών της χώρας διέθεσαν στον ευαίσθητο κωμικό στρατιώτες και άρματα μάχης, όπως αποκάλυψε ο Τυνήσιος παραγωγός, Ρίντχα Τούρκι.

Μετά την Τυνησία οι συντελεστές της ταινίας, 150 Τυνήσιοι και 80 Ιταλοί θα μεταβούν στη Ρώμη, όπου θα συνεχίσουν τα γυρίσματα.

για να δουμε τι θα βγαλει αυτη τη φορα ο Μπενινι γιατι ο Πινοκιος δε μου αρεσε

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Με 40 ταινίες οι «Νέοι Ορίζοντες» έτοιμοι για το άνοιγμα της αυλαίας

Θεσσαλονίκη

Το πρόγραμμα των Νέων Οριζόντων, που εντάσσεται στο πλαίσιο του 45ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσίασε την Τρίτη ο διευθυντής του προγράμματος Δημήτρης Εϊππίδης.

Όταν το 1992 το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απέκτησε διεθνή χαρακτήρα, με το Διαγωνιστικό Τμήμα να αποτελεί τον πυρήνα του, δημιουργήθηκε η ανάγκη για μια πληρέστερη και πιο σφαιρική αντιπροσώπευση της παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής, που δεν ήταν δυνατόν να αναδυθεί μέσα από τις 15 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού. Την ανάγκη αυτή κάλυψαν από την πρώτη στιγμή οι Νέοι Ορίζοντες, που παραμένουν μέχρι σήμερα το παράλληλο διεθνές πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα των φετινών Νέων Οριζόντων είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Ολλανδού σκηνοθέτη Τεό Βαν Γκόγκ που δολοφονήθηκε στο Aμστερνταμ . Ο 47χρονος Τέο Βάν Γκόγκ -μακρινός συγγενής του διάσημου ζωγράφου- είχε γίνει γνωστός από την έντονη κριτική που δέχτηκε για τις αμφιλεγόμενες ταινίες του προς ορισμένες πτυχές του ισλαμικού πολιτισμού.

Φέτος οι Νέοι Ορίζοντες παρουσιάζουν 40 ταινίες και τρία αφιερώματα από όλο τον κόσμο:

1. Or – Η Χρυσαφένια, Κερέν Γεντάγια (Ισραήλ, Γαλλία)

2. Niceland: Το Νόημα της Ζωής, Φρίντρικ Φρίντρικσον (Δανία, Ισλανδία, Γερμανία, Βρετανία)

3. Turtles can fly – Και οι χελώνες πετάνε, Μπαχμάν Γκομπαντί (Ιράν, Ιράκ)

4. The Hunter – Ο Κυνηγός, Σερίκ Απρίμοβ (Γαλλία, Ιαπωνία, Καζακστάν, Ελβετία)

5. Cool, Τεό Βαν Γκογκ (Ολλανδία)

6. After the day before – Μετά το χθες, Ατίλα Γιάνις (Ουγγαρία)

7. My summer of love – Ερωτικό καλοκαίρι, Πολ Παβλικόφσκι (Βρετανία)

8. Buena Vida (Delivery), Λεονάρδο ντι Τσέζαρε (Αργεντινή)

9. Bin Jip (3 Iron), Κιμ Κι Ντουκ (Κορέα)

10. Omagh (Όμαχ), Πιτ Τράβις (Ιρλανδία)

11. Little Freedom – Μικρή Ελευθερία, Γιουκσέλ Γιαβούζ (Τουρκία, Γερμανία)

12. Μπονμπόν – Ο σκύλος, Κάρλος Σορίν (Αργεντινή, Ισπανία)

13. Dead man’s shoes – Τα παπούτσια του νεκρού άντρα, Σέιν Μίντοους (Βρετανία)

14. Garcon Stupide – Χαζό Αγόρι, Λιονέλ Μπαϊέρ (Ελβετία)

15. Palindromes, Τοντ Σόλοντζ (ΗΠΑ)

16. Tulse Luper Suitcases, Part I: The Moab Story, Πίτερ Γκρίναγουεϊ (Βρετανία, Ολλανδία)

17. Tulse Luper Suitcases, Part ΙΙ: Vaux to the Sea, Πίτερ Γκρίναγουεϊ (Ολλανδία)

18. Tulse Luper Suitcases, Part ΙΙΙ: From sark to finish, Πίτερ Γκρίναγουεϊ (Ολλανδία)

Νέος γαλλικός κινηματογράφος

19. Clean – Καθαρή, Ολιβιέ Ασαγιάς (Καναδάς, Γαλλία)

20. L’ intrus – Παρείσακτος, Κλέρ Ντενίς (Γαλλία)

21. Les petits fils – Τα εγγόνια, Ιλάν Ντουράν Κοέν (Γαλλία)

22. Brodeuses – Κεντίστρες, Ελεονόρ Φοσέ (Γαλλία)

23. Innocence – Αθωότητα, Λουσίλ Χατζιχαλίλοβιτς (Γαλλία)

Νέος ρωσικός κινηματογράφος

24. Επαφή από απόσταση, Σβετλάνα Προσκούρινα (Ρωσία)

25. Ο χορδιστής, Κίρα Μουράτοβα (Ρωσία, Ουκρανία)

26. Schizo, Γκούκα Ομάροβα (Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, Καζακστάν)

27. Εμείς, Ντμίτρι Μεσκίεβ (Ρωσία)

Αφιέρωμα στον Χιροκάζου Κορέ-Εντα (Ιαπωνία)

28. Κανείς δεν ξέρει

29. Μαμποροσί

30. Μετά θάνατον ζωή

31. Απόσταση

Αφιέρωμα στον Γκετζ Σπίλμαν (Αυστρία)

32. Αντάρης

33. Ο Γείτονας

34. Ο Ξένος

Αφιέρωμα στον Τοντ Βέροου (ΗΠΑ)

35. Anonymous - Ανώνυμος

36. A sudden loss of gravity - Ξαφνική Απώλεια Βαρύτητας

37. Once and future queen - Βασίλισσα για πάντα

38. Little shots of happiness - Σφηνάκια ευτυχίας

39. Frisk - Σωματικές έρευνες

Παιδική προβολή

40. The Incredible (Οι απίθανοι)

news.in.gr

emrockon

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Και ναιιιι δειτε ποιο βιβλιο θα βγει στη μεγαλη οθονη κ με ποιον πρωταγωνιστη.Δε νομιζω οτι ειναι εκπληξη......να δουμε ποτε θα βγει στην οθονη κ το αλλο βιβλιο του Dan Brown .....δε νομιζω οτι θα αργησει :P

Στα "σκαριά" η ταινία "Ο Κώδικας Ντα Βίντσι"

Πρωταγωνιστής της ταινίας "Κώδικας Ντα Βίντσι" που είναι μεταφορά στην οθόνη του ομότιτλου πολυσυζητημένου best seller του Νταν Μπράουν, θα είναι ο διάσημος ηθοποιός Τομ Χανκς, γράφει η καλλιτεχνική επιθεώρηση Hollywood Reporter. Ο Χάνκς θα ερμηνεύσει το ρόλο του Ρόμπερτ Λάνγκντον, του καθηγητή του Χάρβαρντ που διαλευκαίνει το μυστήριο του Αγίου Δισκοπότηρου, σε μια ταινία που την έχει αναλάβει ένα "οσκαρικό επιτελείο". Η σκηνοθεσία έχει ανατεθεί στον Ρον Χάουαρντ, η παραγωγή στον Μπράιαν Γκρέιζερ και το σενάριο υπογράφει ο Ακίβα Γκόλντσμαν.

"Ο Τομ είναι ένας εξαιρετικός ηθοποιός που σε προσελκύει να τον παρακολουθείς όχι μόνο για τον τρόπο που παίζει άλλα και τον τρόπο που σκέφτεται. Πιθανότατα χρειαζόμαστε το κύρος του όχι μόνο για εισπρακτικούς λόγους, αλλά γιατί θα δώσει στο χαρακτήρα του Λανγκντον μια άμεση γνησιότητα", δηλώνει ο Χάουαρντ στην εφημερίδα

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Υποστηρίζουν ότι παρουσιάζεται αμφιφυλόφιλος

Η ...διπλή φύση του "Μεγάλου Αλεξάνδρου" προκαλεί

Η ταινία για τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις, πριν ακόμη προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ομάδα δικηγόρων, με επικεφαλής τον Γιάννη Βαρνάκο, ισχυρίζονται ότι η ταινία είναι "αποκύημα της φαντασίας και δεν απεικονίζει την αληθινή ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου", ζητώντας από τους παραγωγούς να το καταστήσουν σαφές στους κινηματογραφόφιλους. Ήδη, με αίτημά τους, απαιτούν να προστεθεί μια ένδειξη στους τίτλους εισαγωγής, η οποία θα γράφει, ότι τα γεγονότα, που αναφέρονται στην ταινία είναι πλήρως φανταστικά και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Από την πλευρά τους, η Warner Bros και ο σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν δεν έχουν σχολιάσει ακόμη το σχετικό ζήτημα. Πάντως, ο κ. Βαρνάκος τόνισε, ότι θα προχωρήσουν σε περαιτέρω ενέργειες, αν το αίτημά τους δεν ικανοποιηθεί.

Χαρακτήρας, που διχάζει

Η μορφή του μεγάλου στρατηλάτη ξεσήκωσε στο παρελθόν διενέξεις και αντιπαραθέσεις. Πριν από δυο χρόνια, ένα συνέδριο για τον Μακεδόνα κοσμοκράτορα, προκάλεσε έντονη οργή, όταν επρόκειτο να αναδυθεί το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μάλιστα, ο Κολίν Φαρέλ, που υποδύεται τον μεγάλο στρατηλάτη στη μεγάλη οθόνη, υποστήριξε ότι "η αμφίσημη σεξουαλικότητα ήταν συνηθισμένη εκείνη την εποχή και αποτελεί κομμάτι του χαρακτήρα του".

Από την πλευρά της, η Συμμαχία κατά της δυσφήμισης των Γκέι και των Λεσβιών (GLAAD), ανέφερε, πως το έργο δημιουργεί νέα δεδομένα για τις πολυδιαφημιζόμενες ταινίες ιστορικής περιπέτειας, δείχνοντας έναν άνθρωπο, τον Ηφαιστίωνα, να αποτελεί την αγάπη του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πάντως, ο κ. Βαρνάκος τόνισε, ότι η διαφημιστική τους καμπάνια "δεν είναι εναντίον των ομοφυλόφιλων".

Αντιπαραθέσεις και για την εθνικότητα του

Ο σκηνοθέτης του έργου, Όλιβερ Στόουν δήλωσε, πως η παραγωγή συνεργάστηκε με ιστορικό, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη ιστορική ακρίβεια και για την εθνικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, για την οποία γίνονται έντονες συζητήσεις και στα διάφορα fora στο διαδίκτυο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Guardian".

Ήταν ’Ελληνας ή Σκοπιανός ο Μέγας Αλέξανδρος; Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο άρθρο, η ανταλλαγή υβριστικών ...ως και απειλητικών σχολίων από τους φανατικούς κάθε εθνικότητας στο Διαδίκτυο, είναι το "μεγάλο θέμα" των ημερών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αρχαιοελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ιστορικό σύμβουλο της ταινίας, Ρόμπιν Λέιν Φοξ "δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας".

Το ...μοναδικό στοιχείο για το οποίο ίσως δεν ερίζουν οι "σέρφερς" του διαδικτύου είναι η μουσική της ταινίας του Όλιβερ Στόουν, που υπογράφει ο συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου.

Η ταινία κόστισε περισσότερο από 150 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Ολιβερ Στόουν αφιέρωσε 15 χρόνια από τη ζωή του για να την προετοιμάσει.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος κέρδισε ακόμα ένα βαρυσήμαντο βραβείο! Πληροφορίες εντός!

Ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος, έλαβε μία ακόμη σημαντική διάκριση, για την τελευταία του κινηματογραφική δημιουργία, «Τριλογία: Το Λιβάδι που Δακρύζει».

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και η Παγκόσμια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Κινηματογραφικών Βραβείων FELIX, ανακοίνωσαν ότι το «Βραβείο Κριτικών 2004» απονέμεται στον Θόδωρο Αγγελόπουλο.

Σε δήλωση του ο Πρόεδρος της FIPRESCI, Michel Ciment, αναφέρει χαρακτηριστικά «Ο μαγικός συνδυασμός χρωμάτων, ήχων, μουσικής και εικόνων καταφέρνει να εκφράσει τα βαθύτερα συναισθήματα που περιβάλλουν την ζωή και τον θάνατο, και ορίζει με αυτόν τον τρόπο το «Λιβάδι που Δακρύζει» ως τον κινηματογράφο της ποίησης, έναν κινηματογράφο που δεν συναντάμε συχνά στην σύγχρονη παραγωγή».

Η απονομή του βραβείου θα γίνει στην Βαρκελώνη, το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια τελετής απονομής στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της Βαρκελώνης (CCIB)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

http: //www.starwars.com

Το ξεκίνημα της ταινίας «Πόλεμος των Aστρων» ψήφισαν οι φαν των φιλμ επιστημονικής φαντασίας ως την καλύτερη σκηνή με σπέσιαλ εφέ στην ιστορία του κινηματογράφου. H ταινία είναι η πρώτη της γνωστής σειράς του Τζορτζ Λούκας και γυρίστηκε το 1977. Στην ψηφοφορία που διοργάνωσε το εξειδικευμένο περιοδικό «SFX», ξεχώρισαν επίσης η σκηνή του 1933 με τον Κινγκ Κονγκ να σκαρφαλώνει στον ουρανοξύστη Εμπάιαρ Στέιτ της Νέας Υόρκης και αυτή με ένα κομμένο ανθρώπινο κεφάλι που βγάζει πόδια αράχνης στο φιλμ «H Απειλή» του 1982.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ο ομογενής Αλέξανδρος K. Παπαδόπουλος, με καταγωγή από το Αίγιο και τη Σύρο, γνωστός πια ως Αλεξάντερ Πέιν μπορεί να χαμογελά. Γιατί κατέκτησε μια θέση δίπλα στους Μάρτιν Σκορσέζε και Κλιντ Ίστγουντ στις Χρυσές Σφαίρες

Ο Μάρτιν Σκορσέζε κατήγαγε θρίαμβο στην κατηγορία «καλύτερη δραματική ταινία», αλλά έχασε στη σκηνοθεσία από τον Κλιντ Ίστγουντ. Πράγμα που πλαγίως αποτελεί ομολογία των εκλεκτόρων: παιδιά, τι να κάνουμε; Έτσι που ήρθαν τα πράγματα, το «Aviator» («Ιπτάμενος Κροίσος») ήταν η μοναδική... αξιοπρεπής παραγωγή [/i](«Αλέξανδρος» και «Τροία» κατά την αμερικανική κριτική περίπου για τα σκουπίδια). Αντιστρόφως, ο Ίστγουντ, αν και θριαμβεύει στη σκηνοθεσία αλλά και στη γυναικεία ερμηνεία (Χίλαρι Σουόνκ), χάνει στο βραβείο καλύτερης δραματικής ταινίας. Ο λόγος είναι ο ίδιος: η... καραμπόλα έγραφε «βραβείο μόνο για μεγάλη υπερπαραγωγή».

Στην Ελλάδα

«Ιπτάμενος Κροίσος» (Aviator) του Μάρτιν Σκορσέζε, με 3 Χρυσές Σφαίρες, από Παρασκευή 21/1. Πρόκειται για την αγιογραφία του μεγιστάνα Χάουαρντ Χιούζ (Λεονάρντο ντι Κάπριο) και για το σύντομο ειδύλλιό του με την Κάθριν Χέπμπορν (Κέιτ Μπλάνσετ).

«Million dollar baby» του Κλιντ Ίστγουντ, με δύο Χρυσές Σφαίρες, από 4/2. Θρίλερ με πρωταγωνίστρια τη Χίλαρι Σουόνκ.

«Εξ επαφής» του Μάικ Νίκολς, με δύο Χρυσές Σφαίρες, από 18/2. Το θεατρικό «Closer» με μπερδέματα ανάμεσα σε δύο ζευγάρια και με πρωταγωνιστές Τζουντ Λο - Τζούλια Ρόμπερτς οι οποίοι δεν βραβεύθηκαν, αλλά με «δεύτερους» τους βραβευμένους Νάταλι Πόρτμαν, Κλάιβ Όουεν που παίζουν ισοδύναμους, με τους δύο σταρ, ρόλους.

«H τελευταία λέξη της Τζούλια» του Ίστβαν Ζάμπο, με μία Χρυσή Σφαίρα, από 18/3. Αγγλία του '30 σε κύκλο ηθοποιών (Ανέτ Μπένινγκ, Τζέρεμι Αιρονς, από το έργο του Σόμερσετ Μομ).

«Ρέι» του Τέιλορ Χάκφορντ, με μία Σφαίρα, από 28/1. H ταραγμένη ζωή του Ρέι Τσαρλς (Τζέιμι Φοξ)

Οι νικητές

Καλύτερης δραματικής ταινίας: «Ιπτάμενος Κροίσος», Μάρτιν Σκορσέζε

Καλύτερης κομεντί: «Πλαγίως», Αλεξάντερ Πέιν

Σκηνοθεσίας: Κλιν Ίστγουντ (Million dollar banby)

Σεναρίου: Αλεξάντερ Πέιν

Δραματικής, γυναικείας, ερμηνείας: Χίλαρι Σουόνκ (Million dollar baby)

Ανδρικής: Λεονάρντο ντι Κάπριο (Ιπτάμενος Κροίσος)

Γυναικείας ερμηνείας κομεντί: Ανέτ Μπένινγκ («H τελευταία λέξη της Τζούλια»)

Ανδρικής: Τζέιμι Φοξ («Ρέι»)

B' γυναικείου ρόλου: Νάταλι Πόρτμαν («Εξ επαφής»)

B' ανδρικού: Κλάιβ Όουεν («Εξ επαφής»)

Ξενόγλωσσης παραγωγής: «H θάλασσα μέσα μου», Χαβιέρ Μπαρντέμ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Γιορτή του ανεξάρτητου σινεμά

http: //www.sundanceonlinefilmfestival.org

Χορεύοντας με τον ήλιο στο χιονισμένο Παρκ Σίτι της Γιούτα αρχίζει σήμερα ένα ακόμα Σάντανς, το καλύτερο φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου της χρονιάς. Μεγάλοι σταρ του Χόλιγουντ, αλλά και της ίντι ροκ μουσικής θα μείνουν στα βουνά μέχρι τις 30 του μήνα για να απολαύσουν δεκάδες νέες ταινίες και ζηλευτές συναυλίες σε μικρά κλαμπ της πόλης. Από αυτό το site, θα ρίξουμε μία κρυφή ματιά στα δρώμενα μέσα από το on-line τηλεοπτικό κανάλι του φεστιβάλ, με συνεντεύξεις, ειδήσεις και πρωτοποριακές παρουσίες στον χώρο του σινεμά.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

http: //users.otenet.gr/~olyffest

Οι φίλοι των παλιών σινεμά θα βρουν εδώ αναμνήσεις από μία άλλη εποχή, πριν την επέλαση των Village, των Ster και των άλλων πολυσινεμά - τα οποία, βέβαια, κακά τα ψέματα, έχουν βελτιώσει κατά πολύ την κινηματογραφική μας απόλαυση. Σε αυτές τις σελίδες έχει δημιουργηθεί ένα σημείο αναφοράς για παλιές χειμερινές και θερινές αίθουσες από όλη την Ελλάδα με φωτογραφίες και υλικό αρχείου. Τη δουλειά έχει κάνει ο Νίκος Θεοδοσίου, που φωτογράφισε παλιά σινεμά και έψαξε να βρει την σκορπισμένη τους ιστορία.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

http: //www.oscar.com

Λίγες ώρες πριν ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες για τα φετινά Όσκαρ - το μεσημέρι ώρα Ελλάδας - τα προγνωστικά δεν διαφέρουν πολύ από τις Χρυσές Σφαίρες, δίνοντας ανάμεσα στα φαβορί τον «Ιπτάμενο Κροίσο» του Σκορτσέζε, το «Million Dollar Baby» του Κλιντ Ίστγουντ και το «Πλαγίως» του Πέιν. Όλες οι πληροφορίες για τις υποψηφιότητες και την τελετή της 27ης Φεβρουαρίου θα βρίσκονται σε λίγο στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας Κινηματογράφου. Στο μεταξύ μπορείτε να χαζέψετε διάφορα αφιερώματα στη μόδα και το παρελθόν των Όσκαρ.

http: //www.danbrown.com/novels/davinci­code/reviews.html

Την Οντρεΐ Τοτού επέλεξε τελικά ο σκηνοθέτης Ρον Χάουαρντ για να πρωταγωνιστήσει δίπλα στον Τομ Χανκς στην κινηματογραφική εκδοχή του μπεστ σέλερ «Κώδικας Ντα Βίντσι». H ταινία θα μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη μία από τις μεγαλύτερες εκδοτικές επιτυχίες των τελευταίων χρόνων παγκοσμίως και θα βγει τον Μάιο του 2006. Στο site του συγγραφέα Νταν Μπράουν υπάρχουν ερωταπαντήσεις για το βιβλίο, κουίζ και παιχνίδια, αποσπάσματα, ειδήσεις και δεκάδες κριτικές εφημερίδων και περιοδικών.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

Στην πραγματική ιστορία ενός καθημερινού ανθρώπου που έσωσε χιλιάδες πρόσφυγες κατά τον αιματηρό εμφύλιο της Ρουάντας βασίζεται η ταινία «Ξενοδοχείο Ρουάντα» («Hotel Rwanda») του Τέρι Τζορτζ, που ήδη έχει εξασφαλίσει τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ: A' ανδρικού ρόλου για τον Ντον Τσιντλ, B' γυναικείου για τη Σόφι Οκονέντο και πρωτότυπου σεναρίου για τους Κιρ Πίρσον και Τέρι Τζορτζ.

H ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και στην ιστορία του Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα, διευθυντή ξενοδοχείου, ο οποίος έσωσε περισσότερους από 1.200 πρόσφυγες από τη Ρουάντα στο αποκορύφωμα της αιματηρής σύγκρουσης Τούτσι και Χούτου το 1994, μία γενοκτονία στην οποία η διεθνής κοινότητα γύρισε την πλάτη. «Μετά τη γενοκτονία ήθελα απλώς να περάσω το μήνυμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», λέει ο Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα, ο οποίος το 1994 ήταν διευθυντής ενός σικ αποικιακού ξενοδοχείου στο Κιγκάλι, πρωτεύουσα της Ρουάντας. Ο Ρουσεσαμπαγκίνα ήταν ένας μέσος Χούτου, παντρεμένος με μία γυναίκα της φυλής των Τούτσι, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά. H ζωή τους, όμως, άλλαξε δραματικά με τη δολοφονία του προέδρου της Ρουάντας, η οποία σηματοδότησε το ξέσπασμα της εθνοτικής βίας που ακολούθησε. Αρχικά, ο ίδιος περιορίστηκε στην επιβίωση της οικογένειάς του, αλλά όσο οι σφαγές κλιμακώνονταν, το ξενοδοχείο του έγινε καταφύγιο των Τούτσι που κατάφεραν να ξεφύγουν από την Κόλαση. Με όπλα το θάρρος του, το αλκοόλ για να καταπραΰνει τις πληγές των τραυματιών και μία κρυφή τηλεφωνική γραμμή για να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο, ο διευθυντής του ξενοδοχείου έσωσε 1.200 πρόσφυγες από τους αιμοδιψείς στρατιώτες. «Ποτέ δεν πίστευα ότι ήμουν γενναίος. Απλώς δούλευα όσο πιο γρήγορα μπορούσα για να αποφύγω την καταστροφή», λέει σήμερα από το Βέλγιο, όπου ζει με την οικογένειά του.

Την ιστορία του ανακάλυψε το 1999 ο Κιρ Πίρσον, απόφοιτος - τότε - κινηματογραφικής σχολής, ο οποίος ταξίδεψε μέχρι το Βέλγιο για να γνωρίσει από κοντά τον Ρουσεσαμπαγκίνα. Δύο χρόνια αργότερα, το 2001, ο Πίρσον προσέγγισε τον Ιρλανδό σκηνοθέτη και σεναριογράφο Τέρι Τζορτζ με την ιστορία και εκείνος ενθουσιάστηκε. Το δύσκολο σημείο ήταν η εξασφάλιση της χρηματοδότησης, αφού όταν ο Ντένζελ Ουάσιγκτον και ο Ουίλ Σμιθ απέρριψαν το σενάριο, τα χολιγουντιανά στούντιο έχασαν το ενδιαφέρον τους. Όπως είπε ο Τζορτζ, «το μαύρο κυριαρχεί, έχει θέμα την Αφρική και τη γενοκτονία και αυτά το αποκλείουν από τα ενδιαφέροντα των μεγάλων στούντιο». Εκείνος, όμως, επέμεινε και κατάφερε να γυρίσει την ταινία, με χρηματοδότηση από την Αγγλία, την Ιταλία και την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, αλλά και με δικά του χρήματα.

Το αποτέλεσμα τον δικαιώνει, αφού η ταινία έλαβε διθυραμβικές κριτικές στις ΗΠΑ και εξασφάλισε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ. Όσο για τον πραγματικό ήρωα, ελπίζει η ταινία να αφυπνίσει τη διεθνή κοινότητα για τις γενοκτονίες που σημειώνονται αυτή τη στιγμή στο Κονγκό, το Μπουρούντι και το Νταρφούρ.

ΤΑ ΝΕΑ , 09/02/2005

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

εχει αρχισει απο 17 Μαρτιου -_- .......... τελειωνει ομως στις 24 Μαρτιου :)

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Με την ευκαιρία της ένταξης της Ελλάδας στη Διεθνή Οργάνωση Γαλλοφωνίας, το καθιερωμένο εδώ και 6 χρόνια Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου διευρύνεται σε Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, διεξάγεται ταυτόχρονα από τις 17-24 Μαρτίου σε 3 αίθουσες (Αττικόν, Απόλλων, Γαλλικό Ινστιτούτο) και έχει να μας προτείνει 32 ταινίες επώνυμων (Γκοντάρ, Ντεβίλ, Τεσινέ, Οζόν κ.ά.), αλλά και νέων δημιουργών, καθώς επίσης μια πολύ ενδιαφέρουσα ρετροσπεκτίβα γαλλόφωνων δημιουργών του Τρίτου Κόσμου.

ΑΤΤΙΚΟΝ CINEMAX

Δευτέρα 21 Μαρτίου

18:00 ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΟΡΥΖΩΝΑ (Ρίθι Παν, Καμπότζη)

20:30 ΣΤΑ ΠΕΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ (Ντανιέλ Αρμπίντ, Λίβανος) (μια 12χρονη βιώνει τον εμφύλιο πόλεμο στη Βηρυτό του 1983)

23:00 ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ (Ζαν-Λικ Γκοντάρ)

Τρίτη 22 Μαρτίου

18:00 ΦΥΓΕ ΕΣΥ, ΜΕΙΝΕ ΕΣΥ (Κλοντ Μπερί)

Φύγε εσύ, μείνε εσύ του Κλοντ Μπερί με τους Ντανιέλ Οτέιγ, Σαρλότ Γκενσμπούργκ, Ναταλί Μπέι, Πιερ Αρντιτί.

Το δίλημμα δύο παντρεμένων 50άρηδων που έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις: να αφεθούν στο πάθος τους ή να διασώσουν την οικογένειά τους; Δραματική κομεντί με έντονο το αυτοβιογραφικό στοιχείο.

20:30 Ο ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ (Ράντα Σαχάλ Σαμπάγκ)

23:00 ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ Αρνό Ντεπλεσέν με τους Εμανουέλ Ντεβός, Κατρίν Ντενέβ, Ματιέ Αμαλρίκ. Μια χήρα που θέλει να ξαναπαντρευτεί επισκέπτεται έναν παλιό εραστή της και του ζητά να υιοθετήσει το γιο της, παρότι εκείνος είναι τώρα τρόφιμος ψυχιατρείου! Η αγαπημένη ταινία των Γάλλων κριτικών για το 2004, τιμήθηκε με Σεζάρ ανδρικής ερμηνείας.

Τετάρτη 23 Μαρτίου

18:00 ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ (Ισμαέλ Φερουκί)

20:30 ΒΙΑΙΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΗΠΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (Ζαν-Μαρκ Μουτού)(ένας εργασιομανής νεαρός γιάπης καλείται να ανορθώσει την παραγωγικότητα ενός επαρχιακού εργοστασίου κάνοντας μαζικές

απολύσεις).

23:00 Η ΝΟΣΤΑΛΓΟΣ (Ελένη Αλεξανδράκη, Ελλάδα)

Πέμπτη 24 Μαρτίου

18:00 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΖΙΛ (Φρεντερίκ Φοντέιν)

Η γυναίκα του Ζιλ του Φρεντερίκ Φοντέιν με τους Εμανουέλ Ντεβός, Κλόβις Κορνιγιάκ, Λόρα Σμετ. Την εποχή του Μεσοπολέμου στην αγροτική Γαλλία, η έγκυος Ελίζα υποψιάζεται ότι ο άντρας της Ζιλ έχει δεσμό με τη μικρότερη αδελφή της.

Ο Φρεντερίκ Φοντέιν («Μια πορνογραφική σχέση») υπογράφει μια ευαίσθητη ταινία, με απλό θέμα, πάνω στα όρια που μπορεί να υπερβεί η ψυχή μιας γυναίκας

20:30 ΥΑΙΝΕΣ (Ντ. Ντιόπ Μαμπετί, Σενεγάλη)

23:00 ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ (Ζαν-Λικ Γκοντάρ)

ΑΠΟΛΛΩΝ FILMCENTER

Δευτέρα 21 Μαρτίου

17:30 ΜΙΤΕΡΑΝ: Ο ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ (Ρομπέρ Γκεντιγκιάν με τους Μισέλ Μπουκέ, Τζαλίλ Λεσπέρ. Οι σχέσεις ενός δημοσιογράφου με τον Φρανσουά Μιτεράν, πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, κατά τις τελευταίες ημέρες της ζωής του. Το πορτρέτο ενός μεγάλου πολιτικού άνδρα τη στιγμή της ύστατης αλήθειας μπροστά στο θάνατο. Με την εκπληκτική ερμηνεία του Μισέλ Μπουκέ, που μοιάζει του Μιτεράν.

20:00 Η ΝΟΣΤΑΛΓΟΣ (Ελένη Αλεξανδράκη, Ελλάδα)

22:30 WILD SIDE (Σεμπαστιέν Λιφσχίτζ)

Wild Side του Σεμπαστιέν Λιφσίτζ. Τρεις άνθρωποι του περιθωρίου, ένας τρανσέξουαλ, ο Μαροκινός φίλος της (του), που εκδίδεται για να ζήσει, κι ένας λαθρομετανάστης από την Τσετσενία ταξιδεύουν στο γαλλικό Βορρά. Από το σκηνοθέτη του «Σχεδόν όλα» μια νέα τολμηρή ταινία γύρω από τη σεξουαλική διαφορετικότητα, την εκπόρνευση της σάρκας και την αποδοχή.

Τρίτη 22 Μαρτίου17:30 5x2 (Φρανσουά Οζόν)

20:00 Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΟΗΤΕΙΑ (Ζαν-Φρανσουά Πουλιό)

22:30 ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ Ισμαέλ Φερουκί Ενας Μαροκινός συνοδεύει τον πατέρα του στο Μεγάλο Προσκύνημα στη Μέκκα

Τετάρτη 23 Μαρτίου

17:30 ΣΑΝ ΑΓΓΕΛΟΥΔΙ (Ανιές Ζαουί)

Σαν αγγελούδι της Ανιές Ζαουί, με τους Μαριλού Μπερί, Ζαν-Πιερ Μπακρί, Ανιές Ζαουί. Μια ενδιαφέρουσα ενδοσκόπηση του μικρόκοσμου των Γάλλων διανοουμένων, που αγγίζει όμως και πλείστες άλλες πλευρές της καθημερινότητας. Ευαίσθητη γραφή από το ντουέτο Ζαουί-Μπακρί (πρώην σύντροφοι και στη ζωή), τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών. Αποκάλυψη η Μαριλού Μπερί, που μοιάζει υπερβολικά στη μητέρα της Ζοζιάν Μπαλασκό

20:00 ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ (Ολιβιέ Μαρσάλ)

Δύο υπαστυνόμοι (Ντανιέλ Οτέιγ, Ζεράρ Ντεπαρντιέ) του Παρισιού ξεκινούν μια λυσσαλέα μάχη μεταξύ τους για να εξαρθρώσει καθένας για λογαριασμό του μια επικίνδυνη συμμορία, πράξη που θα τον φέρει στην αρχηγία της Αστυνομίας.

22:30 MACADAM TRIBU (Ζοζέ Λαπλέν, Κονγκό)

Πέμπτη 24 Μαρτίου

17:30 ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ Αντρέ Τεσινέ με τους Κατρίν Ντενέβ, Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Ένας άντρας έρχεται στην Ταγγέρη για να επιθεωρήσει ένα οικοδομικό έργο, με πραγματικό όμως σκοπό να συναντήσει ξανά τη Σεσίλ, το μεγάλο του έρωτα που έχασε πριν από 30 χρόνια. Ένα μυθικό ζευγάρι του γαλλικού σινεμά ξανά μαζί.

20:00 Τελετή απονομής βραβείων

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ (Ισμαέλ Φερουκί0 Ενας Μαροκινός συνοδεύει τον πατέρα του στο Μεγάλο Προσκύνημα στη Μέκκα),

22:30 Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ Ντενίς Αρκάν, Καναδάς πρώτο μέρος της «Επιδρομής των βαρβάρων»

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ

Σίνα 31

Δευτέρα 21 Μαρτίου

19:30 ΓΚΙΜΠΑ: ΕΝΑΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ, ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ (Ουμάρ Σισόκο, Μάλι)

22:00 ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ (Αμπντεραμάν Σισάκο, Μαυριτανία)

Τρίτη 22 Μαρτίου

19:30 ΥΑΙΝΕΣ (Ντ. Ντιόπ Μαμπετί, Σενεγάλη)

22:00 ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΑΤΕΝ (Ράτζα Αμάρι, Τυνησία)

Τετάρτη 23 Μαρτίου18:00 ΝΙΚΙ ΚΑΙ ΦΛΟ (Λουσιάν Πιντίλιε, Ρουμανία)

19:30 ΕΝΑ ΑΓΟΡΙ ΣΤΑ ΡΟΖ (Αλέν Μπερλινέρ, Βέλγιο)

22:00 ΖΗΤΩ Η ΑΛΓΕΡΙΑ (Ναντίρ Μονές, Αλγερία)

Πέμπτη 24 Μαρτίου18:00 Ο ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ (Ράντα Σαχάλ Σαμπάγκ)

19:30 YAABA (Ίντρισα Ουεντραόγκο, Μπουρκίνα Φάσο)

22:00 ΝΙΚΙ ΚΑΙ ΦΛΟ (Λουσιάν Πιντίλιε, Ρουμανία)

απο athinorama.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Διευρυμένο το φετινό 7ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Διευρυμένο τόσο σε διάρκεια όσο και στο πρόγραμμά του παρουσιάζεται φέτος το 7ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης-Εικόνες του 21ου Αιώνα, που διοργανώνεται από την 1η έως τις 10 Απριλίου στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης και Σταύρος Τορνές.

Στις 10 ημέρες διεξαγωγής του θα προβληθούν 125 ταινίες ντοκιμαντέρ (82 ξένες, 37 ελληνικές και έξι των κρατικών βραβείων), οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο 15 ενοτήτων και ειδικών αφιερωμάτων. Η κύρια θεματική ενότητα για φέτος είναι οι μετανάστες και πρόσφυγες.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος, τόσο ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μιχάλης Δημόπουλος όσο και ο διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Δημήτρης Εϊπίδης εξέφρασαν αισιοδοξία για την πορεία του.

«Ξεκινήσαμε σεμνά και αβέβαια και βρεθήκαμε εξ απροόπτου από την αποδοχή του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ από το κοινό. Πέρσι είχαμε περίπου 17.500 θεατές και φέτος ελπίζουμε ότι ο αριθμός θα είναι μεγαλύτερος, ενώ αυξήθηκαν και οι ημέρες διάρκειας του φεστιβάλ από επτά σε 10. Το στίγμα που δίνεται είναι η ενημέρωση, η ψυχαγωγία, αλλά και η ευαισθητοποίηση του κοινού για εκείνους που θεωρούν τον κινηματογράφο ως μέσο βελτίωσης της ζωής» δήλωσε ο κ. Εϊπίδης.

Οι ενότητες που απαρτίζουν το πρόγραμμα του 7ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο επίσημο πρόγραμμά του είναι οι:

- Όψεις του κόσμου: σύγχρονα θέματα κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου (19 ταινίες)

- Πορτρέτα-ανθρώπινες διαδρομές: ο άνθρωπος ως κυρίαρχο στοιχείο της αφήγησης (13 ταινίες)

- Μικρές αφηγήσεις: μικρές προσωπικές ιστορίες στο μεγαλείο της καθημερινότητας (14 ταινίες)

- Κοινωνία και περιβάλλον: το περιβάλλον, τα προβλήματά του και οι κοινωνικές τους προεκτάσεις (11 ταινίες)

- Αργά τη νύχτα: μουσικά ντοκιμαντέρ και «ενήλικα» θέματα σε μεταμεσονύκτιες προβολές (5 ταινίες)

Στο επίσημο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και οι ελληνικές παραγωγές μέσα από το Ελληνικό Πανόραμα (11 ταινίες), με μία επιλογή από τα ντοκιμαντέρ της πρόσφατης εγχώριας παραγωγής, Δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ και δοκίμια (έξι ταινίες) και οι Ολυμπιακοί Αγώνες (τέσσερις ταινίες).

Αφιερώματα

Συνεχίζοντας την παράδοση των θεματικών αφιερωμάτων φέτος θα βρεθεί στο επίκεντρο της διοργάνωσης το θέμα της μετανάστευσης και των προσφύγων (επτά ταινίες). Το φεστιβάλ έχει συλλέξει μία σειρά ντοκιμαντέρ που καταπιάνονται με το θέμα αυτό και τις διάφορες πτυχές του.

Παράλληλα, διοργανώνεται ημερίδα, την Τρίτη 5 Απριλίου, στις 12.00, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και με τη συμμετοχή επιφανών ομιλητών που ειδικεύονται στο θέμα της μετανάστευσης και με διεθνείς οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα.

Το πρόγραμμα διανθίζεται με δύο άκομη σημαντικά αφιερώματα, στα οποία παρουσιάζει το έργο του Καναδού Πιερ Περό (εννέα ταινίες) και της Φινλανδής Π.Χονκασάλο (τέσσερις ταινίες). Η πολυβραβευμένη Φινλανδή σκηνοθέτης, με έργο που εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, θα παρουσιάσει μία επιλογή από τα ντοκιμαντέρ της στο κοινό του Φεστιβάλ και θα δώσει διάλεξη σχετική με το έργο της και τις απόψεις της για το ντοκιμαντέρ. Το Master Class θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Απριλίου στις 12:00, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, με ελεύθερη είσοδο.

Ο Περό θεωρείται σήμερα πρωτεργάτης και βασικός εκφραστής του cinema verite και το έργο του αναφέρεται ως σταθμός στην ιστορία του ντοκιμαντέρ. Ασχολήθηκε εκτενώς με την εκβιομηχάνιση, την παγκοσμιοποίηση και τις επιπτώσεις τους στις τοπικές κοινωνίες του Κεμπέκ, μέσα από ταινίες με έντονο πολιτικό ενδιαφέρον.

Παράλληλα αφιερώματα αφορούν το Φεστιβάλ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Υόρκης από τη μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch, που εγείρει θέματα πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βάναυση καταπάτησή τους ανά τον κόσμο, τα 60 Χρόνια από το Ολοκαύτωμα (πέντε ταινίες), τον Εθνογραφικό Κινηματογράφο (πέντε ταινίες) που εξιχνιάζει κουλτούρες και άγνωστα ήθη, στη μνήμη του Γάλλου ανθρωπολόγου και ντοκιμαντερίστα Jean Rouch.

Ανοιχτές συζητήσεις - Παράλληλες εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο του προβληματισμού και της ενημέρωσης του σύγχρονου θεατή διοργανώνονται δύο ανοιχτές συζητήσεις γύρω από το ντοκιμαντέρ, σε τεχνικό και θεωρητικό επίπεδο. Ο βραβευμένος Κροάτης σκηνοθέτης και παραγωγός Nenad Puhovski θα δώσει ανοιχτή διάλεξη για τις ψηφιακές κάμερες και το ψηφιακό σινεμά, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ.

Επίσης, οι δύο παραγωγοί του πιο πολυσυζητημένου ντοκιμαντέρ στην Ιταλία, το Πολίτης Μπερλουσκόνι, Πολ Πάουελς και Στέφανο Τεάλντι θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, για να παρουσιάσουν το έργο τους και να συζητήσουν με το κοινό το ρόλο, τη δράση και τη θέση του πολιτικού κινηματογράφου.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, θα δώσουν συναυλία οι Raining Pleasure (5 Απριλίου στο κλαμπ του Μύλου).

Τα βραβεία

Φέτος θα απονεμηθούν τέσσερα Βραβεία Κοινού, δύο για ταινίες άνω των 45' (μία ελληνική και μία ξένη) που συνοδεύονται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ η καθεμία, καθώς και δύο βραβεία για ταινίες κάτω των 45' (μία ελληνική και μία ξένη) με έπαθλο 1.500 ευρώ η καθεμία, το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI σε μία ελληνική και μία ξένη ταινία, καθώς και το βραβείο κοινού της ΕΡΤ3 για μία ελληνική και ξένη ταινία.

Ταινία έναρξης

Θα προβληθεί το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ από τη Γερμανία με τίτλο Αγγιξε τον ήχο του σκηνοθέτη Thomas Riedelsheimer, ένα μουσικό ταξίδι στην υφήλιο με οδηγό την Evelyn Glennie, μία κωφάλαλη μουσικό, η οποία παίζει κρουστά. Η πρωτότυπη ιστορία της, η σχέση της με τους ήχους, με τους οποίους δεν έχει καμία φυσική οικειότητα, η επαφή της με τα κρουστά συνθέτουν ένα φιλμ για τη μοναδικότητα της ηρωίδας και της μουσικής της ιδιοφυίας.

Η ταινία τιμήθηκε με το Βραβείο της Εβδομάδας Κριτικών στο φεστιβάλ του Λοκάρνο 2004, με βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ BAFTA Σκωτίας 2004, ενώ έχει συμμετάσχει στο επίσημο πρόγραμμα μεταξύ πολλών άλλων των φεστιβάλ του Τορόντο, Μόντρεαλ, Βανκούβερ, Εδιμβούργου.

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η Berlinale ταξιδεύει στην Αθήνα

Μπορεί το Βερολίνο να χωρέσει στην καρδιά της Αθήνας; Μπορεί είναι η απάντηση. Με πρέσβη τη διάσημη κινηματογραφική Berlinale και διπλωματικούς ακολούθους πληθώρα εκδηλώσεων, από συναυλίες και clubbing, μέχρι cabaret, θέατρο και εικαστικά, αλλά και γαστρονομικές προτάσεις το Berlin in Athens καλεί το κοινό να αποκομίσει μια γερή δόση από στιγμές Βερολίνου. Επίκεντρο των εκδηλώσεων, φυσικά, η γνωστή Berlinale, που ταξιδεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα -και γενικότερα στο εξωτερικό- έχοντας στις αποσκευές της τα καλύτερα του "Πανοράματος" των τελευταίων ετών, μια επιλογή από ταινίες της κατηγορίας "14+", για το νεανικό και εφηβικό κοινό, αλλά και μεταμεσονύκτιες προβολές εν είδει αφιερώματος στα βραβεία Teddy του ομοφυλόφιλου κινηματογράφου.

Οι σινεφίλ μπορούν να παρακολουθήσουν τις προβολές που θα γίνουν μεταξύ 1 και 7 Απριλίου, στους κινηματογράφους Μικρόκοσμος και Τριανόν Filmcenter. Τις εκδηλώσεις στηρίζει ο Δήμος Αθηναίων, ενώ μεταξύ των χορηγών του Φεστιβάλ είναι και η ΕΡΤ.

Ειδικότερα το "Πανόραμα" φέρνει μαζί του πλούσιο πρόγραμμα με 28 ταινίες από 20 χώρες, που παρουσιάστηκαν τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ οι επιλογές από το τμήμα "14+" της Berlinale θα καταλάβει τις πρωινές ζώνες προβολών, με οργανωμένες παρουσιάσεις για ομάδες μαθητών και φοιτητών. Τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 2 το πρωί τη σκυτάλη θα κρατά το αφιέρωμα στα "Teddy Awards". Στο πλαίσιο του θα προβληθούν οι βραβευμένες ταινίες των τελευταίων ετών, καθώς και η φετινή νικήτρια των Teddy, το "Un ano sin amor".

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι €5 (1 ταινία), €10 (ανά ημέρα), €35 (ανά κινηματογράφο για όλες τις ταινίες)

ert.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarup να προσθεσω και το θεατρο.....αλλαγη τοπικ βαζουμε και τα θεατρικα νεα :)

Η Berlinale ταξιδεύει στην Αθήνα

Θέατρο

8 -18 Απριλίου: Αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στα 90 χρόνια της Volksbuehne ενός από τα πιο σύγχρονα και ανατρεπτικά θέατρα του Βερολίνου. Περιλαμβάνει προβολές με αποσπάσματα παραστάσεων, αφίσες και προγράμματα.

Bertolt Brecht "Συνομιλίες Φυγάδων" και "Το αλφαβητάρι του πολέμου", 18 - 19 Απριλίου: Μουσικο-θεατρική παράσταση βασισμένη σε άπαιχτο έργο του Μπρεχτ, με ζωντανή μουσική και τραγούδια, έτσι όπως δεν έχουν ακουστεί ποτέ. Σύγχρονο, ανατρεπτικό, καινοτόμο, για μυημένους και μη. Στο Βios.

Mime Crime, 10 - 11 Απριλίου: Μια πρωτότυπη παράσταση μιμικής. Μια ξεκαρδιστική κωμωδία χωρίς λόγια για μεγάλα παιδιά. Στο Βios.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ισπανικές & λατινοαμερικάνικες παραγωγές

Ινστιτούτο Θερβάντες στην Αθήνα

Σκουφα 31

Tετάρτη, 13 Aπριλίου

ωρα 18:30

Σουίτα Αβάνα (Suite Habana) του Φερνάντο Πέρες (Κούβα- Ισπανία, 2003, 84')

Mέσα από την ταινία παρακολουθούμε μια απλή μέρα δέκα απλών κατοίκων της πόλης. Δεν υπάρχουν διάλογοι, ούτε διήγηση. Μόνο εικόνες, ήχοι και μουσική για να εκφραστεί κινηματογραφικά η καθημερινότητα.

Tετάρτη, 20 Aπριλίου

ωρα 18:30

Οι Δευτέρες στη Λιακάδα (Los Lunes al Sol) του Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα (Ισπανία, 2002, 117')

H ταινία διηγείται τις ιστορίες των ανθρώπων μίας παραλιακής πόλης που είναι άνεργοι καθώς το ναυπηγείο που δούλευαν έκλεισε και έτσι όλες οι μέρες τους είναι πλέον "Κυριακές".

Προβάλλονται με αγγλικούς υποτίτλους.

Εχω δει το "Οι Δευτέρες στη Λιακάδα" και αξιζει να το δειτε empopcorn empopcorn empopcorn empopcorn /5

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΤΡΙΑΝΟΝ FILMCENTER, Κοδριγκτώνος 1, Αθήνα

Όψεις του σύγχρονου ισραηλινού κινηματογράφου

Πρόγραμμα Προβολών

Κυριακή 17 Απριλίου

19.00 Ερωτοχτυπημένος / Lovesick on Nana Street (94΄)

21.00 Volcano Junction / Volcano Junction (102΄)

23.00 Ραγισμένα Φτερά / Broken Wings (87΄)

Δευτέρα 18 Απριλίου

19.00 Tσίρκο «Παλαιστίνη» / Circus Palestina (83΄)

20.45 Πλατεία Ονείρων / Desperado Square (97΄)

22.30 Στο τέρμα του κόσμου, αριστερά / Turn left at the end of the world (108΄)

Τετάρτη 20 Απριλίου

19.00 Volcano Junction / Volcano Junction (102΄)

21.00 Τράβα ένα χαρτί / Pick a card (96΄)

22.45 00 Ερωτοχτυπημένος / Lovesick on Nana Street (94΄)

Πέμπτη 21 Απριλίου

19.00 Οι φίλοι της Γιάνα / Υana’ s Friends (90΄)

20.45 Ραγισμένα Φτερά / Broken Wings (87΄)

22.30 Καμηλοπάρδαλη / Giraffes (115΄)

Οι ταινίες

DESPERADO SQUARE

ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΝΕΙΡΩΝ

Σκηνοθεσία-σενάριο: Benny Torati, Φωτογραφία: Dror Moreh, Μοντάζ: Yosef Grunfeld, Μουσική: Shem-Tov Levy, Ήχος: David Liss, Καλλιτεχνική διεύθυνση: Dalit Inbar, Κοστούμια: Dalit Inbar & Batia Rozenthal, Ηθοποιοί: Yona Elian (σινιόρα Μανταμπούν), Mohammed Bacri (Αβράμ Μανταμπούν), Yosef Shiloah (Ίσραελ), Uri Gabrielle (Αρόν Γκαμπαρντίν), Barouh Sason (Μπαρούχ), Yonatan Dani (Γιονάταν), Nir Levy (Νισίμ Μανταμπούν), Sharon Reginyano (Τζορτζ Μανταμπούν), Παραγωγή: Haim Manor, Amir Harel, T.H.M. Productions Ltd, Έγχρωμο, 97΄ (2000)

Ο Νισίμ, ο γιος του Μορίς Μανταμπούν βλέπει ένα παράξενο όνειρο. Βλέπει τον πατέρα του που τον διατάζει να ανοίξει τον κινηματογράφο και να προβάλλει μια ταινία. Η σινιόρα Μανταμπούν αντιστέκεται. Οι αντιρρήσεις της γίνονται πιο έντονες όταν συνειδητοποιεί ότι η ταινία που έχει επιλέξει ο γιος της είναι το «Sangam». Όμως το όνειρο είναι πιο δυνατό από τις αντιρρήσεις της και ξεκινούν οι προετοιμασίες για την προβολή. Αυτό όμως που φαινομενικά είναι εύκολο μετατρέπεται σε πρόβλημα όταν συνειδητοποιούν ότι η μοναδική κόπια της ταινίας βρίσκεται στα χέρια του Αβράμ Μενταμούν, που αρνείται να την παραχωρήσει. Ο μοναδικός όρος που θέτει για να δώσει την ταινία είναι να μιλήσει με την σινιόρα, εκείνη όμως αρνείται. Θυμάται ακόμα πόσο οργίστηκε από τον καβγά του Αβράμ με τον άντρα της και δεν μπορεί να τον συγχωρήσει. Καθώς περνάει ο καιρός, αρχίζουν να εμφανίζονται στοιχεία για το παρελθόν και κάτω από την «επίσημη ιστορία» ενός καβγά ανάμεσα σε αδερφούς, ξετυλίγεται μια τραγική ιστορία ενός έρωτα που δεν ολοκληρώθηκε.

TURN LEFT AT THE END OF THE WORLD

ΣΤΟ ΤΕΡΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σκηνοθεσία-σενάριο: Avi Nesher, Φωτογραφία: David Gurfinkel, Μοντάζ: Isaac Sehayek, Καλλιτεχνική διεύθυνση: Yoram Shayer, Κοστούμια: Rona Doron, Ηθοποιοί: Neta Garty (Νικόλ Σούσμαν), Liraz Cherhi (Σάρα Ταλκαρ), Rotem Abuhab (Τζόσι Σούσμαν), Nathan Ravitz (Άσαφ Ντρορ), Ruby Porat-Shval (Τζάνετ Σάσαρ), Parmeet Seth (Ρότζερ Τάλκαρ), Zan Ben Gigi (Ιτζάκ Σούσμαν), Mariano Idelman (Μοσέ), Παραγωγή: Avi Nesher, Samuel Hadida, Έγχρωμο, 108΄ (2004)

Ισραήλ, 1969. Η γαλήνη μιας μικρής πόλης όπου κατοικούν Εβραίοι με καταγωγή από τη Βόρειο Αφρική διαταράσσεται όταν καταφτάνουν μετανάστες από την Ινδία. Οι δύο ομάδες είναι πολύ διαφορετικές και οι πολιτιστικές συγκρούσεις και συμπλοκές αφθονούν. Στην πόλη διοργανώνεται ένας αγώνας κρίκετ ανάμεσα στην τοπική ομάδα κρίκετ που ήρθε από την Ινδία και μια επαγγελματική ομάδα από τη Βρετανία. Οι κάτοικοι συμβάλλουν όλοι στην προσπάθεια να μπει η πόλη «στο χάρτη». Στη μέση βρίσκονται δυο νεαρά κορίτσια – και ένα κορίτσι από την Ινδία– που συνδέονται με στενή φιλία και ανακαλύπτουν μαζί τα χρώματα, τη μουσική και τη σεξουαλική επανάσταση στα τέλη της δεκαετίας του εξήντα.

GIRAFFES

ΚΑΜΗΛΟΠΑΡΔΑΛΗ

Σκηνοθεσία-σενάριο: Itshak (Tzahi) N.Grad, Φωτογραφία: Giora Bejach, Μοντάζ: Shimon Spector & Joelle Alexis, Μουσική: Israel Bright, Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ariela Widzer, Ηθοποιοί: Meital Dohan (Εφράτ), Liat Glick (Δάφνη), Tinkerbel (Αμπιγκαΐλ), Micha Selektar (Άβνερ), Gal Zeid (Ντάνι), Elisheva Michaeli (κυρία Ζαμίρ), Παραγωγή: Isaack Shani & Itshak Grad, Min Hamuchan 1 (MH1) – Investments Ltd, Έγχρωμο, 115΄ (2003)

Ένα δραματικό απόγευμα μπλέκει τις ζωές τριών νεαρών γυναικών που ζουν στο ίδιο διαμέρισμα σε μια μεγάλη πόλη. Η Αμπιγκαΐλ (μια δημοσιογράφος) μπαίνει στο ίδιο αυτοκίνητο με τη Δάφνη. Η Δάφνη (μια ηθοποιός) μπαίνει κατά λάθος στο αυτοκίνητο του Άβνερ – που επρόκειτο να συναντηθεί με την Εφράτ. Η Εφράτ (μια γραμματέας) μένει μόνη και περιπλανιέται στους δρόμους της πόλης. Τα λάθη αυτά προκαλούν μια σειρά από δραματικά γεγονότα που οδηγούν σε ένα φόνο και αλλάζουν τη ζωή όλων όσων εμπλέκονται. Η ταινία είναι ένα παζλ από πεπρωμένα που συμπλέκονται και δημιουργούν μια απατηλή πραγματικότητα όπου δεν είναι όλα ξεκάθαρα – μια πραγματικότητα που είναι ανοιχτή σε ερμηνείες. Όπως η ζωή.

LOVE SICK ON NANA STREET

ΕΡΩΤΟΧΤΥΠΗΜΕΝΟΣ

Σκηνοθεσία-σενάριο: Sacvi Gabizon, Φωτογραφία: Yoav Kosh, Μοντάζ: Tali Halter Shenkar, Μουσική: Ehud Banai, Καλλιτεχνική διεύθυνση: Emanuel Amrami, Κοστούμια: Inbar Brosh, Ήχος: David Liss Ηθοποιοί: Moshe Ivgi (Βίκτορ), Hannah Azulai Hasfari (Λεβάνα), Avigail Arieli (Μικαέλα), Tuvia Gelber (Πεσάχ), Menashe Noy (Γκαντί), Shmil Ben Ari (Χαρφούφ), Uri Gavrieli (Ελιαχάου), Avraham Selectar (Ραβ Σμουέλ), Albert Iloz (αστυνομικός), Dalit Carmel (γυναίκα αστυνομικός), Claudine Ben Naim (μητέρα), Yosi Sikurel (Μπαμπάρ), David Danino (Άβνερ), Παραγωγή: Anat Assoulin & Savi Gabizon, Love Sick L.t.d., Έγχρωμο, 94΄ (1997)

Ο Βίκτορ και η ηλικιωμένη μητέρα του ζουν σε μια μικρή γειτονιά του βόρειου Ισραήλ. Προβάλλουν ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού από τον πειρατικό τηλεοπτικό σταθμό που διατηρούν στο σπίτι τους. Ο Βίκτορ είναι γνωστός σε όλη τη γειτονιά. Συναναστρέφεται με τους γείτονες και τους διηγείται τα σεξουαλικά κατορθώματά του – θλιμμένες ερωτικές ιστορίες με γυναίκες που τις άφησε να κλαίνε. Η ταινία παρακολουθεί την αγάπη του Βίκτορ για τη Μικαέλα. Όταν ο Βίκτορ οδηγείται στο ψυχιατρείο, η γειτονιά βυθίζεται ολόκληρη στην ερωτική ιστορία όπως και οι ασθενείς και το προσωπικό στο ψυχιατρείο, μέχρις ότου η Μικαέλα επισκέπτεται τον Βίκτορ. Πρόκειται για κωμωδία με πικρές στιγμές, με μια λεπτή ειρωνεία που την κάνει άλλοτε αστεία και άλλοτε συγκινητική.

VOLCANO JUNCTION

Σκηνοθεσία: Eran Riklis, Σενάριο: Moshe Zonder, Amir Ben-David, Φωτογραφία: Amnon Zalait, Μοντάζ: Naomi Press-Aviram, Μουσική: Deep Purple, King Crimson, The Hollies, Jethro Tull, Little Tony, The Zombies, Ornella Vanoni, The Animals, Rare Bird, Ηθοποιοί: Danny Shteg (Γιντάλ Γιντγκάρ), Tomer Sharon (Ντάνι Ραφαέλι), Gilli Shoshan (Ελί Καχανά), Oren Shabo (Μίχαελ Σέλι), Jack Adalist, Yael Hadar, Sammy Ori. Παραγωγή: Eran Riklis Productions Ltd, Έγχρωμο, 102΄

Καλωσορίσατε στη δεκαετία του ’70 και στο Vulcan Junction, ένα βιομηχανικό προάστιο της Χάιφας και το μπαρ όπου πηγαίνουν εφτά φίλοι-μουσικοί μερικές μέρες πριν ξεσπάσει ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ το 1973. Οι φίλοι ονειρεύονται να φύγουν από εκεί και το όνειρό τους φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα. Ένας σημαντικός ατζέντης ακούει το συγκρότημα. Ο τοπικός ποδοσφαιρικός αστέρας μεταγράφεται στον Άγιαξ της Ολλανδίας. Η φίλη του έχει να επιλέξει ανάμεσα στην οικογένεια και τις φιλοδοξίες της να ξεχωρίσει και να γίνει δημοσιογράφος σε μια αριστερών αποχρώσεων εφημερίδα. Ιστορίες φιλοδοξίας και έρωτα, με μια αίσθηση ατελείωτων ευκαιριών, που διακόπτονται ένα πρωί από τα νέα του πολέμου. Πρόκειται για ένα νοσταλγικό ταξίδι στις τελευταίες μέρες της αθωότητας στη ζωή εννιά ανθρώπων και τις τελευταίες μέρες πριν μια χώρα εμπλακεί σε έναν πόλεμο που θα την αλλάξει για πάντα.

YANA’S FRIENDS

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΓΙΑ ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - agglika -

Σκηνοθεσία: Arik Kaplun, Σενάριο: Arik Kaplun – Semyon Vinokur, Φωτογραφία: Valentin Belonogov, Μοντάζ: Einat Glaser-Zarhin, Μουσική: Avi Benjamin, Ήχος: Dan Matalon, Gil Toren, Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ariel Roshko, Κοστούμια: Laura Dinolesko, Ηθοποιοί: Evelyn Kaplun (Γιάνα), Nir Levy (Έλι), Shmil Ben Ari (Γιούρι Καλαντάροφ), Mosko Alkalai (Γιτζάκ), Dalia Friedland (Ρόζα), Vladimir Friedman (Άλικ), Israel Damidov (Φίμα), Lena Sachanova (Μίλα), Jenya Fleisher (Έντικ), Evyatar Lazar (Ντάνιελ), Lucy Dubinchik (κόρη του Γιούρι), Παραγωγή: Anat Bikel, Moshe Levinson, Marek Rozenbaum, Uri Sabag, Α/Μ, Έγχρωμο, 90΄ (2001)

H Γιάνα, μια έγκυος μετανάστρια από τη Ρωσία που την έχει εγκαταλείψει ο άντρας της, γνωρίζει τον Έλι, έναν φωτογράφο γάμων, κατά τον πόλεμο του Κόλπου. Τρεις παράλληλες ιστορίες μεταναστών στο Τελ Αβίβ και η επαφή μεταξύ τους όταν κλείνονται σε ένα δωμάτιο για να προστατευτούν από τους πυραύλους.

BROKEN WINGS

ΡΑΓΙΣΜΕΝΑ ΦΤΕΡΑ

Σκηνοθεσία-σενάριο: Νir Bergman, Φωτογραφία: Valentin Belonogov, Μοντάζ: Einat Glaser-Zarhin, Μουσική: Avi Belleli, Ήχος: David Liss, Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ido Dolev, Κοστούμια: Ada Levin, Ηθοποιοί: Orly Silbersatz (Δάφνη Ούλμαν), Maya Maron (Μάγια Ούλμαν), Nitai Gaviratz (Γιαΐρ Ούλμαν), Vladimir Friedman (Δρ. Βάλεντιν Γκόλντμαν), Dana Ivgi (Ίρις), Danny Niv (Γιοράμ), Eliana Magon (Μπαχρ Ούλμαν), Παραγωγή: Assaf Amir, Έγχρωμο, 87΄ (2004)

Ο θάνατος του πατέρα σε ένα τραγικά παράλογο ατύχημα, συγκλονίζει τη ζωή της οικογένειας Ούλμαν. Στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν τα συναισθηματικά και τα οικονομικά τους προβλήματα, η μητέρα και τα τέσσερα παιδιά καταλήγουν να αποξενωθούν. Ένα αναπάντεχο συμβάν όμως, θα τους ξαναφέρει κοντά και θα τους χαρίσει την ελπίδα.

CIRCUS «PALESTINA»

ΤΣΙΡΚΟ «ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ»

Σκηνοθεσία-σενάριο: Eyal Halfon, Φωτογραφία: Valentin Belonogov, Μοντάζ: Tova Asher, Μουσική: Shlomo Gronich, Ήχος: Yohai Moshe, Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ariel Glazer, Ηθοποιοί: Yoram Hattab (Σίμσον Μπλέιμπεργκ), Jenya Dodina (Μαριάννα Στασένκο), Amos Lavi (Συνταγματάρχης Οζ), Vladimir Friedman (αφεντικό του τσίρκου), Bassam Zo’amat (Ιμπραήμ), Rinan Haim (Λουγκάσι), Έγχρωμο, 83΄ (1998)

Μαύρη κωμωδία που αναφέρεται στις δοκιμασίες και τα βάσανα ενός μικρού τσίρκου που επισκέπτεται τη Δυτική Όχθη. Όταν ένα λιοντάρι το σκάει, δημιουργείται μια παράξενη συμμαχία ανάμεσα στη θηριοδαμάστρια Μαριάννα, τον ισραηλινό λοχία Μπλέιμπεργκ και έναν μικρό Άραβα. Και οι τρεις προσπαθούν να εντοπίσουν το ζώο πριν επιτεθεί στους ανυποψίαστους κατοίκους της πόλης.

PICK A CARD

TΡΑΒΑ ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ

Σκηνοθεσία: Julie Shles, Σενάριο: Amit Lior, Φωτογραφία: Itzik Portal, Μοντάζ: Maor Keshet Μουσική: Yuval Shafrir, Καλλιτεχνική διεύθυνση: Eva Gronowitz, Ηθοποιοί: Zvika Hadar (Νταβίντ), Esti Zakheim (Μπάτια), Aryeh Moskona (Σιμόν), Orli Perl, (Βίκυ), Natan Zahavi (Πλεϊντιβί), Pini Kidron (Χαΐμ), Evelyn Kaplun (Νατάσα), Amit Lior (Γιαΐρ), Παραγωγή: Assaf Amir, Έγχρωμο, 96΄

Σε μια φτωχογειτονιά του Τελ Αβίβ, ένας ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων, ο Νταβίντ, από την πόλη Αφούλα του βόρειου Ισραήλ και η φίλη του, η Μπάτια, μια παχουλή και ελκυστική γυναίκα που εργάζεται στο τοπικό σούπερ μάρκετ. Ο Νταβίντ ονειρευόταν σ’ όλη του τη ζωή να γίνει ταχυδακτυλουργός, οι ελάχιστες όμως προσπάθειές του κατέληξαν σε αποτυχία. Η Μπάτια πιέζει για κανονική ζωή, όμως ο Νταβίντ δεν θέλει να απαρνηθεί το όνειρό του. Αντίθετα, συνδέεται φιλικά με τον Σιμόν, έναν Ρουμάνο μετανάστη που είναι έμπειρος ταχυδακτυλουργός. Η Μπάτια αναζητεί παρηγοριά στη Βίκυ, μια νεαρή γυναίκα που ζει στην ίδια πολυκατοικία.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

http: //www.kongisking.net

Στο μυαλό του Κινγκ Κονγκ μας βάζει σε αυτές τις σελίδες ο δημιουργός του ριμέικ της ταινίας του 1933 Πίτερ Τζάκσον. Στο νέο του εγχείρημα, ο σκηνοθέτης της τριλογίας του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», έχει αναλάβει και την ενημέρωση των φαν κατά τη διαδικασία της παραγωγής. Αντί να γράφει απλά ένα ημερολόγιο, ο Τζάκσον παίρνει μία κάμερα και στέλνει 46 βίντεο-blog με στιγμιότυπα από τα παρασκήνια των γυρισμάτων και συνεντεύξεις από ηθοποιούς και τεχνικούς. H ταινία με πρωταγωνιστές τους Ναόμι Γουάτς, Τζακ Μπλακ και Άντριεν Μπρόντι αναμένεται τον Δεκέμβριο.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Producer Ismail Merchant, who, along with James Ivory, brought such acclaimed literary adaptations as A Room with a View and Howards End to the screen, died Wednesday in London; he was 68. Reports on Merchant's death cited that he had been ill for some time and had undergone surgery for abdominal ulcers, and passed away at a London hospital surrounded by family and friends. Born in Bombay and educated both there and in New York, Merchant studied film at USC and early in his career produced and directed a number of acclaimed shorts. His film work brought him to the attention of New York's Asia Society, which commissioned him to make a documentary about Delhi. In India, he met American director James Ivory, and in 1961 the two embarked on a career together (both personally and professionally) that would result in more than 40 films; the first was The Householder (1963), based on the novel by Ruth Prawer Jhabvala, who, as their longtime screenwriter, was effectively the third "partner" in Merchant-Ivory Films. Initially, Merchant-Ivory was formed with the charter of making English-language films in India for international release, and their films reflected the conflicts between Indian and British culture. In the early '70s, they tentatively explored new territory – specifically 1920s Hollywood – with The Wild Party, but wouldn't find success outside of India-based films until 1979's The Europeans, based on the Henry James novel, which marked their first major literary adaptation.

Small but acclaimed films followed, including Jane Austen in Manhattan and Heat and Dust, but Merchant-Ivory made a name for itself in the mid-'80s with two Oscar-nominated films: 1984's The Bostonians, featuring an Academy Award-nominated performance by Vanessa Redgrave, and their breakout hit, 1985's A Room With a View, the sublime adaptation of E.M. Forster's novel. The film made a star of a young and cute ingenue named Helena Bonham Carter, established Merchant-Ivory as the highbrow literary filmmakers, and received eight Oscar nominations, including Best Picture (it won three). Taking on Forster again, Merchant-Ivory made the groundbreaking gay-themed drama Maurice in 1987 before unsuccessfully trying on modern-day Manhattan in Slaves of New York. After that film, Merchant-Ivory returned to classic literary adaptations including Mr. and Mrs. Bridge and two back-to-back Best Picture nominees, Howards End (eight Oscar nominations and three wins, including Best Actress for Emma Thompson) and The Remains of the Day (also eight nominations). Merchant's remaining films, from Jefferson in Paris (1995) to Le Divorce (2003) were relatively well-received, but never achieved the heights of his previous films. No further details regarding Merchant's death were forthcoming, and a statement was expected to be released later in the day.

Από το iMDb.com.

Προσωπικά, τα "Απομεινάρια Μιας Ημέρας" είναι η τρίτη πιο αγαπημένη μου ταινία όλων των εποχών. Γι'αυτό και μόνο, τον ευχαριστώ. :(

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Stars Pay Emotional Tributes to Late Merchant

A galaxy of stars, including Sir Anthony Hopkins and Ralph Fiennes, have paid emotional tributes to veteran movie producer Ismail Merchant, who died from a stomach-related illness Wednesday at the age of 68. Merchant garnered critical acclaim for Oscar-winning period films like Howards End and The Remains Of The Day, which he made with long-term Merchant Ivory partner James Ivory. Hopkins and Fiennes are devastated by the film entrepreneur's death, and credit him with inspiring them to approach movies in a more inventive and passionate way. Hopkins, who starred in Howards End and Remains of the Day, says, "I'm deeply saddened to hear about the passing of Ismail Merchant. He was the one and truly great maverick producer, a law to himself. He could charm the birds out of the trees, which had its very positive side and sometimes he could get you to work for nothing." Fiennes says of his time shooting Merchant's latest movie The White Countess, "Having just finished working with Ismail and James Ivory in Shanghai, I was full of admiration for their passion and commitment to the film we were making. There was no one like him."

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Συλλυπητηρια.. emrose

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ο ισπανικός κινηματογράφος του 21ου αιώνα

Kύκλος προβολών στο Θερβάντες

Οκτώ ισπανικές ταινίες, που γυρίστηκαν και προβλήθηκαν μετά το 2001, περιλαμβάνει ο κινηματογραφικός κύκλος του Ινστιτούτου Θερβάντες για το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου 2005. Έτσι, ο θεατής μπορεί να πάρει μια ιδέα για τη σύγχρονη ισπανική κοινωνία, για τα θέματα που απασχολούν σήμερα τους κινηματογραφιστές, τα κοινωνικά προβλήματα, τις ιστορικές μνήμες και πληγές, που ακόμα ζουν και αιμορραγούν. Το αφιέρωμα παρουσιάζεται στην Αίθουσα Προβολών του Ινστιτούτου Θερβάντες κάθε Τετάρτη, έως τις 29 Ιουνίου 2005 , στις 18:30. Ήδη προβλήθηκαν οι ταινίες "Καρουσέλ", "Στρατιώτες της Σαλαμίνας" και "Το τελευταίο τρένο". Όλες οι ταινίες προβάλλονται με αγγλικούς υποτίτλους. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Tετάρτη, 1 Ιουνίου

Κοιμισμένη τύχη (La Suerte Dormida) της Angeles Gonzalez Sinde (Ισπανία, 2003, 105') Η Αμπάρο, μια γυναίκα που προσπαθεί να ξεφύγει από τον πόνο που της προκαλεί μια τραυματική απώλεια στο παρελθόν, καταφεύγει στην εργοθεραπεία και σε μια επίπεδη ζωή, μέχρι που αναλαμβάνει μια υπόθεση αποζημίωσης λόγω θανάτου σε εργατικό ατύχημα. Αυτή η υπόθεση, την οποία στην αρχή προσπαθεί να αποφύγει, εξελίσσεται γι' αυτήν σε εμμονή που την επαναφέρει στον κόσμο των "ζωντανών".

Παίζουν: Adriana Ozores, Jose Soriano, Felix Gomez, Carlos Caniowski, Francesc Orella, Fany de Castro, Chany Martin

Tετάρτη, 8 Ιουνίου

Κάρμεν (Carmen) του Vicente Aranda (Ισπανία, 2003, 119') Η Carmen είναι ένα "ελεύθερο πνεύμα" με φλογερή μεσογειακή ομορφιά και πηγαίο πάθος για τη ζωή και τον έρωτα. Στον ιστό της πέφτει -μεταξύ άλλων- ο λοχίας Jose, ο οποίος μαζί της θα ζήσει στιγμές πάθους αλλά και τρομερής ζήλιας. Για κάθε νέο εραστή που προσεγγίζει την Ισπανίδα, ο Jose κάνει και ένα βήμα προς την παράνοια.

Παίζουν: Paz Vega, Leonardo Sbaraglia, Antonio Dechent, Joan Crosas, Dancaire Jay Benedict, Joe Mackay, Jose Linuesa

Tετάρτη, 15 Ιουνίου

Σου δίνω τα μάτια μου (Te doy mis ojos) του Iciar Bollain (Ισπανία, 2003, 109') Ένα χειμωνιάτικο βράδυ, η Pilar το σκάει από το σπίτι. Μαζί της, παίρνει μόλις ελάχιστα πράγματά της και τον γιο της, τον Juan. Αμέσως μετά, ο Antonio ξεκινάει να την ψάχνει. Λέει ότι η Pilar είναι το φως του και ότι "Του έδωσε τα μάτια της..."

Παίζουν: Laia Marull, Luis Tosar, Candela Pena, Rosa Maria Sarda, Kiti Manver, Sergi Calleja, Nicolas Fernandez Luna

Tετάρτη, 22 Ιουνίου

Κορόιδα (Incautos) του Miguel Bardem (Ισπανία, 2004, 110') Μια ιστορία απατεώνων, στην οποία η μόνη αλήθεια είναι ότι όλα μπορεί να είναι ψέματα. Από τότε που θυμάται τον εαυτό του, ο Ερνέστο κάνει μόνο ένα πράγμα στη ζωή του: εξαπατά. Μαθαίνει τα κόλπα από έναν αλαφροχέρη γέρο απατεώνα, γνωστό με το όνομα "ο Κουλός". Τα θύματά του είναι ανυποψίαστοι μεσοαστοί ή μικροαστοί, αλλά οι "μπάζες" του δεν είναι μεγάλες. Μετά από κάποιο διάστημα, ο Κουλός φέρνει τον Ερνέστο σε επαφή με τον Φεντερίκο, έναν κομψό τύπο, τον οποίο θεωρεί τον μεγαλύτερο απατεώνα όλων των εποχών. Ενώ οι περισσότεροι παίρνουν δάνεια από τις τράπεζες και ξεζουμίζονται από την εφορία, ο Ερνέστο εξαπατά τραπεζίτες, πολιτικούς, στρατηγούς, δεν πληρώνει ποτέ τίποτα και βεβαίως δε δίνει μία στην εφορία.

Παίζουν: Ernesto Alterio, Victoria Abril, Federico Luppi, Manuel Alexandre, Gilbert Melki, Alejandro Casaseca, Manuel Moron

Tετάρτη, 29 Ιουνίου

Ξεπάγωσε (Descongelate!) των Dunia Ayaso και Felix Sabroso (Ισπανία, 2003, 98') Μια φτωχή οικογένεια καλλιτεχνών του θεάματος, οι Σάντος, που ζουν στη συνοικία Λαβαπιές της Μαδρίτης, προσπαθούν να πάνε μπροστά με μεγάλη δυσκολία, όταν η μοίρα τους προσφέρει την ευκαιρία της ζωής τους. Απελπισμένοι και με πλήρη συνείδηση των δυσκολιών που αντιμετώπισαν ως τώρα, θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να εκμεταλλευτούν στο έπακρο αυτή την αναπάντεχη ευκαιρία. Θ' ανακαλύψουν τη φιλοδοξία, την εμμονή για την επιτυχία και την αγωνία όταν έρχονται αντιμέτωποι με τα ίδια τους τα όρια, τα κρυφά τους ανικανοποίητα και τα πιο ποταπά τους ένστικτα. Ταυτόχρονα όμως, θα βρουν τη μαγεία της μοίρας, τις συμπτώσεις και τις κρυφές επιθυμίες.

Παίζουν: Pepon Nieto, Candela Pena, Ruben Ochandiano, Jose Angel Egido, Oscar Jaenada, Pilar Castro, Roberta Marrero

απο ert.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.