Jump to content

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΣ .... ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ


iceman

Recommended Posts

Με αφορμη την ελλειψη ειδικευμενων Αναισθησιολογων στην Ελλαδα, η υφυπουργος Υγειας Γκαγκα εκανε σημερα στη Βουλη την ακολουθη δηλωση 

"Δεν έχουμε αναισθησιολόγους γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν σκεφτήκαμε να κάνουμε αναισθησιολόγους και να υπάρχει ένα σύστημα όπως έχει ο Στρατός: Θέλω τόσους ορθοπεδικούς, θέλω τόσους χειρουργούς, θέλω τόσους ΩΡΛ, θέλω τόσους παθολόγους, να πούμε κι εμείς ως ελληνικό δημόσιο ότι αυτούς τους γιατρούς θέλουμε. Σπουδάζουμε τους ανθρώπους να γίνουν γιατροί, χαιρόμαστε πάρα πολύ που είναι γιατροί, το κάνουμε γιατί θέλουμε να είναι γιατροί, θέλουμε να τους σπουδάσουμε, αλλά θέλουμε και υπηρεσίες υγείας για όλους τους Έλληνες.

Άρα το ένα πράγμα είναι ότι πρέπει να οργανώσουμε. Η οργάνωση της υγείας και της εκπαίδευσης δεν γίνεται από τον έναν μήνα στον άλλον. Για να γίνει κάποιος αναισθησιολόγος θέλει πέντε χρόνια. Εγώ δεν θυμάμαι λοιπόν τα προηγούμενα πέντε ή τα προηγούμενα δέκα χρόνια να είπε κάποιος «αυτοί θα γίνουν αναισθησιολόγοι» ή «αυτές είναι οι θέσεις Αναισθησιολογίας, αυτές είναι οι θέσεις Δερματολογίας, αυτές είναι οι θέσεις Παθολογίας». Το κάνουμε τώρα. Έχουμε κάνει ήδη ένα σχέδιο με το ΚΕΣΥ για το πώς θα είναι μετά την Ιατρική η εκπαίδευση. Θα είμαστε εδώ και θα τα δείτε."

 

Οσοι ξερουν πως "επιλεγουν" ειδικοτητα οι Στρατιωτικοι Ιατροι που αναφερει η κα Γκαγκα μπορουν να καταλαβουν το νοημα των δηλωσεων της.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • Απαντήσεις 117
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Η κυρία που τα λέει αυτά είναι κομμάτι του καθηγητικού κατεστημένου.
Και μετά νομίζουν κάποιοι πως είναι τυχαίο που οι καθηγητές απολαμβάνουν τα προνόμιά τους:
ακριβώς υπηρετούν το σύστημα και ακριβώς το σύστημα δε μπορεί να σταθεί χωρίς αυτούς.
Συστημική επιστήμη, στην διαπλοκή με τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές (από τις επιδημίες μέχρι το κατηχητικό στα πανεπιστημια).

Όλα τα υπόλοιπα των δηλώσεων περί «σπουδάζουμε γιατρούς» «για το καλό της κοινωνίας» «για την υγεία» κλπ
εκτός από το ότι είναι εξοργιστικό να αναφέρονται γιατί για άλλη μια φορά στοχοποιούν τον κλάδο,
είναι καθαρά ζητηματα πολιτικών επιλογών, λογής ταπεινών συμφερόντων και κοινής ιδεολογίας

Ως τέτοια θα έπρεπε να τυγχάνουν πολλαπλών προσεγγίσεων.
Και δεν ξέρω τί είναι χειρότερο:
το ότι δεν υπάρχει ίχνος συζήτησης και αντιλόγου στη δημόσια σφαίρα, ή άραγε να είναι ο ακραίος βαθμό διαστροφής που μαρτυρούν οι δηλώσεις...

 

Επιβεβαιώνεται μονάχα που διαβλέπαμε κάποιοι εξελίξεις και πίσω από τις επικείμενες πανελλήνες εξετάσεις λήψης τίτλου ειδικότητας :
το απαραίτητο εργαλείο είναι για να εφαρμμοστεί ακολούθως
όχι μόνο ο κόφτης στους επιτυχόντες
αλλά και ο κεντρικός σχεδιασμός σε διαθεσιμότητες ειδικοτήτων,
και στην επιλογή των αποφοίτων που θα μπορέσουν να ειδικευθούν σε αυτές.

Και που γίνεται κι ένας λόγος για το από καιρό «έτοιμο σχέδιο του ΚΕΣΥ»... είναι σα να κρούουμε ανοιχτές θύρες.

Για άλλη μια φορά, ο στόχος είναι οικονομικής φύσης, για όσους ακόμα πιστεύουν στον κεντρικό σχεδιασμό:
αυτό που θα σήμαινε μισθολογικά και μη κίνητρα ώστε να κατευθύνονται με ελεύθερη βούληση οι γιατροί σε ειδικότητες που προκρίνει ο τέλος πάντων κεντρικός σχεδιασμός,
με τον εξαναγκασμό και τον αποκλεισμό, πιστεύουν πως θα μπορέσουν να αποφύγουν το ...έξοδο και να συγκρατήσουν το μισθολογικό επίπεδο.
(Το λάθος που κάνουν όλοι αυτοί, είναιι το ίδιο λάθος που κάνουν όσοι πιστεύουν στον κεντρικό σχεδιασμό:
ο χρόνος είναι εχθρός όσο ξεχνούν πως έχουν να κάνουν με ανθρώπους, κι εν προκειμένω οι άνθρωποι όσο εχουν επιλογές, θα τις εξασκούν.
Αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.)

 

Και είναι λυπηρό - χωρίς βέβαια να ξαφνιάζει - που τα σχέδια έχουν και την υπογραφή του ιατρικου συνδικαλισμού (από την ΟΕΝΓΕ μέχρι το «φοιτητικό ...κίνημα») ;
άφωνοι για τα δίκαια του κλάδου αλλά θορυβώδεις πρωταγωνιστές κάθε στοχοποίησης, ακόμα κι όταν η στοχοποίηση υπηρετεί μεγαλοσυμφέροντα αλλότρια ή παραϊατρικά.
Ακριβώς προδίδει πως το ξεπούλημα του κλάδου έχει προέλθει εκ των έσω,
με τις ευλοηίες του συστήματος και την ευγενική συμπόρευση (sic) συμφερόντω στο απυρόβλητο .
Συστημικός συνδικαλισμός με το αζημίωτο να υπηρετεί την υπαλληλοποίηση και προλεταριοποίηση της ιατρικής εργασίας για να θησαυρίζουν συμφέροντα.

 

 

Και μετά, άντε να μην προτείνεις στον πρωτοετή να ξεκινήσει το USMLE και να μην γυρίσει να κοιτάξει πίσω...

Τροποποιήθηκε από heretai
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πολύ σωστό μέτρο είναι ο κόφτης στον αριθμό των ειδικευόμενων.Οι θέσεις σε αρκετές υπερκορεσμενες ειδικότητες στις οποίες είμαστε πρωταθλητές σε ιατρούς/πληθυσμό στην Ευρώπη, πρέπει άμεσα να καταργηθούν.

Εχει καταντήσει ανέκδοτο να δίνουν θέσεις χειρουργικών ειδικοτήτων επαρχιακά νοσοκομεία που δεν έχουν ούτε τον εξοπλισμό αλλά ούτε και τους κατάλληλους εκπαιδευτές για αυτή τη δουλειά. 

Εχει αργήσει πολύ η πολιτεία και πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα το σύστημα της Γαλλίας όπου το 60% των θέσεων κάθε χρόνο θα δίνεται σε γενικούς και το υπόλοιπο σε ειδικούς ιατρούς, ύστερα από πανελλήνιες εεξτασεις(γραπτές).

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πίσω κρύβεται η λογική ότι οι ιατρικές σχολές παράγουν υπαλλήλους και όχι ελεύθερους πολίτες - επιστήμονες.
Φτηνούς υπαλλήλους και αναλώσιμους.
Με επιστημονικά δε κριτήρια ειδίκευσης, έχουν παραπληθύνει στις μέρες μας οι πλασματικές ειδικότητες εξ ορισμού υπαλληλοποιημένες του συστήματος, με τη γενική ιατρική να έχει γίνει μια από αυτές.

Το κράτος δεν έχει καμία τέτοια δουλειά, όπως δεν έχει για κανένα άλλο πολίτη. να ορίζει τις ζωές και τις επιλογές των ανθρώπων.
Μήπως ορίζει το κράτος πόσα πολλά δίκυκλα ανά κάτοικο θα έχουμε;
Και δηλαδή μετα θα έχουμε τί; «Πολλά» ζαχαροπλαστεία; LOL
Τί σημαίνει σε «περίσσεια», ποιός ορίζει το μέτρο,
ποιός μπορεί σε ελεύθερο πολίτευμα να αποφασίζει για τις επιλογές των ανθρώπων.

Ακόμα όμως και για τους οπαδούς του κεντρικού σχεδιασμού, στις ελεύθερες δημοκρατίες υπάρχουν τα κίνητρα που δίνει το κράτος, εδώ αν θα ήθελαν για να επιλέγονται με ελεύθερη βούληση ειδικότητες που είναι σε έλλειψη.
Αλλά δεν το κάνει, γιατί για άλλη μια φορά ο στόχος είναι η συμπίεση του κόστους της ιατρικής εργασίας.

Όσο για τα «επαρχιακά νοσοκομεία που δεν εκπαιδεύουν»,
δεν είδα καμία ευαισθησία στις καταγγελίες που εν μέσω covid δεν εκπαιδεύουν στις ειδικότητές τους πολλά πολλά νοσοκομεία. Κάθε άλλο παρά ευαισθησία.
Ή άντε να μην είναι καν η έκτακτη κατάσταση,
όταν παγίως εντέλλονται ειδικευόμενοι να «εκπαιδεύονται» σε θέσεις ειδικευμένων ή ειδικών άλλων ειδικοτήτων.

Και βασικά, αν νομίζει το κράτος πως είναι τόσο βάρος η ιατρική «εκπαίδευση» (γελάμε για την εκπαίδευση)
ας μην την παρέχει το κράτος, τί το εμποδίζει το κράτος... :
υπάρχουν μια σειρά από ιδιωτικά νοσοκομεία που έχουν το δυναμικό να παρέχουν πολλαπλάσια καλύτερη ιατρική εκπαίδευση από τα «επαρχιακά» κρατικά.
Αλλά η αλήθεια είναι πως οι ειδικευόμενοι στα επαρχιακά νοσοκομεία μια χαρά κλείνουν τρύπες του συστήματος και οι θέσεις «ειδικότητας» υπάρχουν για να υπηρετούν αυτό το σκοπό και μόνο.

Αν είναι κάποιος να δώσει εξετασεις για μια θέση ειδικότητας, δε θα κάτσει στην Ελλάδα.
Κι επειδή παράδειγμα δεν ειναι μόνο η Γαλλία κι επειδή ο μεγάλος όγκος των Ελλήνων γιατρών δε μετανάστευσαν ακριβώς στη Γαλλία,
υπάρχουν πλείστες και βέλτιστες επιλογές στο εξωτερικό ώστε οι πρωτοετείς ακόμα να έχουν όλη την ελευθερία να τις διαλέξουν.
Ας μη διαμαρτύρονται στο τέλος όμως πάλι οι οπαδοί του κεντρικού σχεδιασμού για το «brain drain» των γιατρών...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Για ακόμη μια φορά κάνεις λάθος.Στο Παρίσι ναι υπάρχει περιορισμός στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων κ από το 2030 δε θα κυκλοφορεί κανενα βενζινοκίνητο στο κέντρο.Στην Κίνα πριν λίγα χρόνια υπήρχε περιορισμός στο 1 παιδί/ οικογένεια.Στα φαρμακεία επίσης υπάρχει περιορισμός ανά πληθυσμό στην Ελλάδα.Όπου δεν είναι βιώσιμο το σύστημα, ναι πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί για να μη σπαταλώνται άσκοπα πόροι στις σύγχρονες κοινωνίες. Δεν είναι κομμουνιστικό πρότυπο αυτό.Ονομάζεται άσκοπο resourcing και προκειμένου να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να περιμένουμε την αυτό ρύθμιση του συστηματος(ήδη βλεπουμε κενές λίστες αναμονής σε ειδικότητες,νοσοκομεία κεντρικά χωρίς αναισθησιολόγους, ΜΕΘ χωρίς προσωπικό) ρυθμίζουμε εμείς το σύστημα για να εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο.Σε όλες τις χώρες με συστήματα πρότυπα (Αγγλία,Γαλλία,Αμερική) υπάρχουν φιλτρα.Δε μπορείς να γίνεις ότι ειδικότητα γουστάρεις, θα δώσεις εξετάσεις και αν δεν περάσεις θα κανεις κάποια άλλη γιατί πολύ απλά οι θέσεις που χρειάζονται στη χώρα έχουν καλυφθεί.Εξ ου και ο διαχωρισμός σε competitive και μη ειδικότητες.

Τροποποιήθηκε από heydoc
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αρχικά να πω ότι για τους στρατιωτικούς γιατρούς, είναι τραγικό που μπορούν να ιδιωτεύουν και να έχουν ταμπελίτσα στρατιωτικός γιατρός λες και το οτι ειναι στρατιωτικος του δινει γνωσεις που εμεις οι απλοι δεν εχουμε

για τις ειδικοτητες: δεν γυριζουν ολα γυρω απο το δημοσιο. Αν ειχα πατέρα δερματολόγο πχ με κλινικη απο πισω γιατι να μη μπορω να δινω δερματολογος να το συνεχισω; Διαφωνω με το να αναγκαζομαι να γινομαι πχ ΩΡΛ

Αλλα

μπορούν να δίνονται κίνητρα για αγονες ειδικοτητες. Για την αναισθησιολογια πχ. Όλο λέμε πόσο σημαντικος ειναι ο αναισθησιολογος. Επισης λεμε ποσο σημαντικη ειναι η κλιματικη αλλαγη. Ομως για την τελευταια απλα κλεινουμε τα φωτα μια ωρα το χρονο και πληρωνουμε τις σακουλες στο σουπερμαρκετ και ειμαστε βαθυτατα προβληματισμενοι. Ετσι και με την αναισθησιολογια. Απλα προβληματισμενοι. Πρεπει να αδειασει το ΕΣΥ και να πουμε ελα ρε γαμωτο γιατι δεν εχουμε αναισθησιολογους; Πρεπει να δινονται κινητρα. Φανταζομαι υπαρχουν κ αλλες αγονες ειδικοτητες. Για την αναισθησιολογια ξερω οτι δεν πανε αγροτικο και εχουν μια μικρη αυξηση μισθου; Δώστε κ αλλα. Λενε πχ οτι ολο τρεχουν σε δικαστηρια. Ισχύει αυτο; Αν ισχυει, δεν μπορει μια νομικη προστασια να τους προστατεύει; Δεν λεω να μην τιμωρειται το malpractice, αλλα καπως να φυγει ολο αυτο απο πανω τους.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

1 ώρα πριν, crimpson said:

Αν ειχα πατέρα δερματολόγο πχ με κλινικη απο πισω γιατι να μη μπορω να δινω δερματολογος να το συνεχισω; Διαφωνω με το να αναγκαζομαι να γινομαι πχ ΩΡΛ

 

Με την ίδια λογική κάποιος που δίνει πανελλήνιες στο λύκειο και έχει πατέρα ιατρό με κλινική γιατί να μη μπορεί να μπει ιατρική χωρίς εξετάσεις??Doesn΄t make sense...

Τροποποιήθηκε από heydoc
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Actually it does

αυτο ειναι ακραιο. Αλλο το να διαλεγεις την ειδικοτητα που θες και αλλο επειδη εχεις λογο να την θες (κλινικη απο πισω) να μην δινεις εξετασεις. Και το λεω εγω που θελω να γινω αναισθησιολογος.

Θα σου φερω ενα παραδειγμα της οδοντιατρικης. Οι οδοντιατροι εχουν ειδικοτητες που ομως ακαδημαϊκα θεωρούνται μαστερ. Βεβαια στον αντιστοιχο συλλογο μπορεις να γραφτείς ως ειδικός περιοδοντολογος και οχι γενικος οδοντιατρος (οποτε δεν μπορεις να κανεις σφραγισματα). Πολλες φορες ομως απλα δεν μπορεις να κανεις μια ειδικότητα. Γιατι τα διδακτρα ειναι απαγορευτηκα (3.800 το 6μηνο για 6 εξαμηνα full time) είτε επειδή σε καποια ειδικοτητα (ορθοδοντικη, τυχαια τη λεω) δεν εισαι στους εκλεκτους. Και υπαρχουν ανθρωποι με ονειρο να γινουν ορθοδοντικοι που το συστημα δεν τους αφηνει και σου λενε εγω δεν ηθελα οδοντιατρος,ηθελα ορθοδοντικος. Οποτε αυτη η αδικια δεν θα ηθελα να επεκταθει στην ιατρικη. Για αυτο μιλησα για κινητρα για τις αγονες ειδικοτητες.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

7 ώρες πριν, crimpson said:

....Διαφωνω με το να αναγκαζομαι να γινομαι πχ ΩΡΛ

 

Εγώ λέω να καταργηθούν όλες οι εξετάσεις και να γίνουν

και απεριόριστες οι θέσεις στις ιατρικές και στις άλλες σχολές.... όσοι θέλουν να γίνουν γιατροί να γίνονται, να κάνουν όποια ειδικότητα θέλουν.... τέλος οι εξετάσεις, τέλος ο περιορισμός των θέσεων, τέλος η αξιολόγηση (όχι πως υπάρχει, αλλά λέμε τώρα)... 

Γιατί να το περιορίσουμε στο "διαφωνώ να αναγκάζομαι να γίνω ΩΡΛ.. εγώ διαφωνώ να αναγκάζομαι να γίνομαι οτιδήποτε... γουστάρω να γίνω πυρηνικός φυσικός.... να γίνομαι αυτόματα... το πολύ πολύ να είμαι υπεύθυνος και για ένα νέο τσερνόμπιλ .... να λυθεί έτσι και το πρόβλημα του υπερπληθυσμού της γης.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αυτό το "κάνω όποια ειδικότητα γουστάρω με μια δήλωση στην Περιφέρεια", ποτέ δεν το κατάλαβα στην Ελλάδα.

Με αυτό το σύστημα, καταλήγουν να κάνουν περιζήτητες ειδικότητες γόνοι που θα τις έβλεπαν με το κυάλι στο εξωτερικό. Τι κάνουν μετά ; Μα κληρονομούν το Ιατρείο του μπαμπά.

Το θέμα η κατεύθυνση των όποιων αλλαγών.

Ούτε το σύστημα των στρατιωτικών ιατρών είναι ακριβώς αδιάβλητο (ρωτήστε τους ίδιους), ούτε προσανατολισμένο στις ανάγκες του στρατεύματος (ρωτήστε πχ πόσους πλαστικούς έχει ο Στρατός και πόσους πχ γενικούς ιατρούς ή ογκολόγους).

Απλά ο Στρατός, ΕΧΕΙ κίνητρα να δώσει.

Προ ολίγων ετών ο Στρατός δεν είχε αναισθησιολόγους και τους είπε:

- αμετάθετο

- τυχόν χρόνια μετεκπαίδευσης έξω μετράνε ως συντάξιμα

Δεν θυμάμαι κάτι άλλο. Αυτά σε συνδυασμό με την πρόσβαση στο ιδιωτικό και σε συνδυασμό ότι κακό στρατιωτικό αναισθησιολόγο προσωπικά δεν έχω συναντήσει, έδωσε σε κάποιους την δυνατότητα να βγάζουν πολύ καλά χρήματα (γνωρίζω 45άρη με καινούρια X5...)

Ο Στρατός ΜΠΟΡΕΙ να δώσει κίνητρα (με αποτέλεσμα να γεμίσει ο Στρατός), η κ.Γκάγκα πως ακριβώς θα στρέψει τους νέους απόφοιτους προς αυτή την ειδικότητα ; Με το ζόρι ;

Προσωπικά συμφωνώ ότι η ελεύθερη επιλογή ειδικότητας απλά με μια δήλωση, δημιουργεί στρεβλώσεις, και απ την στιγμή που το κράτος ΠΛΗΡΩΝΕΙ την ιατρική εκπαίδευση, έχει προφανώς λόγο.

Διαφορετικά, όποιος δεν γουστάρει το όποιο μελλοντικό, περισσότερο ορθολογικό σύστημα, τα κουβαδάκια του και σε άλλη παραλία (έξω)

Τροποποιήθηκε από kopritis
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

2 ώρες πριν, kopritis said:

Αυτό το "κάνω όποια ειδικότητα γουστάρω με μια δήλωση στην Περιφέρεια", ποτέ δεν το κατάλαβα στην Ελλάδα.

Με αυτό το σύστημα, καταλήγουν να κάνουν περιζήτητες ειδικότητες γόνοι που θα τις έβλεπαν με το κυάλι στο εξωτερικό. Τι κάνουν μετά ; Μα κληρονομούν το Ιατρείο του μπαμπά.

Το θέμα η κατεύθυνση των όποιων αλλαγών.

Ούτε το σύστημα των στρατιωτικών ιατρών είναι ακριβώς αδιάβλητο (ρωτήστε τους ίδιους), ούτε προσανατολισμένο στις ανάγκες του στρατεύματος (ρωτήστε πχ πόσους πλαστικούς έχει ο Στρατός και πόσους πχ γενικούς ιατρούς ή ογκολόγους).

Απλά ο Στρατός, ΕΧΕΙ κίνητρα να δώσει.

Προ ολίγων ετών ο Στρατός δεν είχε αναισθησιολόγους και τους είπε:

- αμετάθετο

- τυχόν χρόνια μετεκπαίδευσης έξω μετράνε ως συντάξιμα

Δεν θυμάμαι κάτι άλλο. Αυτά σε συνδυασμό με την πρόσβαση στο ιδιωτικό και σε συνδυασμό ότι κακό στρατιωτικό αναισθησιολόγο προσωπικά δεν έχω συναντήσει, έδωσε σε κάποιους την δυνατότητα να βγάζουν πολύ καλά χρήματα (γνωρίζω 45άρη με καινούρια X5...)

Ο Στρατός ΜΠΟΡΕΙ να δώσει κίνητρα (με αποτέλεσμα να γεμίσει ο Στρατός), η κ.Γκάγκα πως ακριβώς θα στρέψει τους νέους απόφοιτους προς αυτή την ειδικότητα ; Με το ζόρι ;

Προσωπικά συμφωνώ ότι η ελεύθερη επιλογή ειδικότητας απλά με μια δήλωση, δημιουργεί στρεβλώσεις, και απ την στιγμή που το κράτος ΠΛΗΡΩΝΕΙ την ιατρική εκπαίδευση, έχει προφανώς λόγο.

Διαφορετικά, όποιος δεν γουστάρει το όποιο μελλοντικό, περισσότερο ορθολογικό σύστημα, τα κουβαδάκια του και σε άλλη παραλία (έξω)

Θα μπορουσαν να δινουν ενα ευρος. Πχ να διαλεξεις απο αυτες τις 5 ειδικοτητες. Αλλα μπορειι καποιος που δεν το χει να γινειι χειρουργος πχ;

Η να μου πουν να γινω μικροβιολογος ενω θελω κλινικη;

Στο στρατο να ασχοληθουν με τα ιδιωτικα μαγαζακια τους.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τετοια συστηματα τυπου Γαλλιας δε μπορουν να παιξουν στην Ελλαδα.

Για να υποβαλλεις καποιον σε τετοια δοκιμασια, θα πρεπει να του δωσεις κινητρα να παραμεινει ως ειδικος στη χωρα του. 

Αν π.χ. πεις θα βγαλω σε 10 χρονια 1000 αναισθησιολογους στην Ελλαδα, ποιος σου ειπε οτι ολοι αυτοι θα μεινουν εδω? Τουλαχιστον ο ενας στους τρεις θα φυγει για εξωτερικο οπου θα παιρνει καλο μισθο και δεν θα κανει τον επαιτη/ θα εκβιαζει τον ασθενη για χρηματα. Γνωριζω επιμελητρια που παραιτηθηκε και πηγε Γαλλια παιρνοντας μαζι συζυγο και παιδια.

Βεβαια το καθηγηταριο σκεφτεται, και τα 2/3 να μεινουν ακομα καλυτερα, λιγοτερος ανταγωνισμος και περισσοτερη πελατεια για εμας.

Οσο για τους στρατιωτικους γιατρους, ειναι η απολυτη λερα. Πλεον ουτε μετεκπαιδευση στο εξωτερικο δεν κανουν οι περισσοτεροι, γιατι δεν παιρνουν 2 μισθους οπως παλια (το μισθο του στρατου και το μισθο εκει που πανε). Υπαρχουν στρατιωτικοι γιατροι του υψους και του βαθους. Φτανει ο αλλος και γινεται Διευθυντης χειρουργος, με χειρουργικο επιπεδο ειδικευομενου. Και τα στρατιωτικα νοσοκομεια ειναι μια απιστευτη διαχρονικη σπαταλη σε βαρος του ελληνικου λαου. Και τα 2 πρεπει να καταργηθουν.

Τροποποιήθηκε από komplexares
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ο σκοπός δεν είναι οι γιατροί που θα φύγουν. Εννοείται. Δεν τους νοιάζει.
Ή μάλλον τους νοιάζει μόνο όταν ρίχνουν λαϊκιστικά αναθέματα και κουταμάρες στο φτωχό σκεπτικό του ακροατηρίου που διψάει για αίμα (του τύπου «ο ελληνικός λαός 'επενδύει' κι αυτοί οι αναθεματισμένοι την κοπανάνε για το εξωτερικό» κτλ κτλ).

Ο σκοπός όπως πάντα είναι οικονομικός.
Ακριβώς δε θέλουν να δώσουν οικονομικά κίνητρα γιατί αυτό θα συμπαρέσυρε το κόστος της ιατρικής εργασίας (αυτό που ο στόχος ήταν πάντα ακριβώς να μένει καθηλωμένο).

Ναι το κράτος «δεν έχει να πληρώσει» :
την ιατρική εργασία.
Μπορεί η δημοκρατία να έχει κόστος και το κράτος να δίνει τη βουλευτική αποζημίωση,
η εθνική άμυνα να είναι ακριβή υπόθεση και το 80+ % του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να είναι λειτουργικά κόστη στα χρόνια των μνημονίων,
μπορεί η δικαιοσύνη να είναι λειτούργημα αλλά για αυτό ακριβώς το λειτούργημα η συνταγματική επιταγή να ορίζει πως ο καλός μισθός είναι αναγκαός από την άσκηση του λειτουργήματος μέχρι την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία (sic) του δικαστικού,
ίσως και το φάρμακο να έχει κόστος όσο που αποζημιώνεται η φαρμακοβιομηχανία,
ή τα εισιτήρια να επιδοτούνται για τις ακριτικές γραμμές προκειμένου να εισπράττουν οι εφοπλιστές,
μέχρι και τα δημόσια έργα έχουν ικανό τίμημα όταν τα αναθέτει το κράτος σε ιδιώτες εργολάβους,
αλλά...
εκεί που «το κράτος δεν έχει λεφτά» και εκεί που «δεν είναι ακριβή υπόθεση»
είναι το κόστος της ιατρικής εργασίας
για το οποία μεθοδικά και διαχρονικά το κράτος με λυσσαλέο τρόπο λαμβάνει κάθε δυνατό μέτρο για να το συμπιέσει..

Στο προκείμενο.
Δεν υπάρχει έλλειμμα ιατρικού δυναμικού στη χώρα. Ούτε ειδικοτήτων.
Υπάρχει διαφορετικός βαθμός ιατρικού πληθωρισμού ανά ειδικότητα.

Το σύστημα για άλλη μια φορά αποβλέπει στην λήψη μέτρων που τείνουν στον τεχνητό κορεσμό της αγοράς εργασίας .
Κορεσμός πιο στοχευμένος πλέον: σε συγκεκριμένες ειδικότητες.
Όπου κορεσμός σημαίνει ιατρικός πληθώρισμός
με ταυτόχρονη ρύθμιση της αγοράς εργασίας τέτοια που να θέτει τον εργαζομένο-γιατρό σε δυσπραγία για την κοινή έστω αυτή την επιβίωση :
αν υπάρχει λιγότερος πληθωρισμός από αυτόν τον αρκετό που έχει ανάγκη το κράτος σε ορισμένες ειδικότητες για να συνεχίσει να τις υποαμείβει,
το κράτος (που είναι και εργοδότης και νομοθέτης) απαντά με το να δημιουργεί υπερπροσφορά εργαζομένων σε αυτές ακριβώς.


αν είναι να γίνουν όλοι αναισθησιολόγοι,
πολύ κυνικά εμάς το κράτος δε μας νοιάζει που δε θα έχουν προοπτικές να ζήσουν,
μας αρκεί που θα τους απασχολούμε πρώτα σε θέσεις ειδικευομένων με καθήκοντα ειδικού
(κάτι που δε μας έπαιρνε, προτού τους αναγκάσουμε...)
ή που θα τους ξεζουμίζουμε έπειτα ως επικουρικούς,
και όταν κάποτε χρειαστούμε και μερικές θέσεις μονίμων,
θα έχουμε τον άλλο που - μπροστά στην ένδεια και την ανάγκη του -
εκείνος θα τρέξει με οποιουσδήποτε όρους, εργασιακές συνθήκες, μισθό.

Έτσι ακομα και το 1% της μελλοντικής πλειάδας των άνεργων αναισθησιολόγων να ενδιαφερθούν,
θα έχουν φτάσει να ενδιαφερθούν υπό οποιαδήποτε εργασιακή συνθήκη
και σκοπός επετεύχθη χωρίς να έχει χρειαστεί να δοθεί κανένα απολύτως κίνητρο.

Κι ένα τελευταίο για την άλλη διαστροφή:
το κράτος λέει «πληρώνει την ιατρική εκπαίδευση».
Τσακιστή δεκάρα δεν επιβαρύεται το κράτος για να κάνει τον επιχειρηματία της υγείας.
Απασχολεί ειδικευόμενους σε θέσεις ειδικών και τους εντέλλει σε πλειάδα ρόλων εκτός ειδικότητας.
Η επαρκής εκπαίδευση είναι εν πολλοίς ανύπαρκτη στο μεγάλο πλήθος των νοσοκομείων
και το κράτος αρκείται στο να μοιράζει επάρκειες ειδίκευσης με αντάλλαγμα την εργασιακή γαλέρα που έχει στήσει για να καλύπτει τα κενά του ΕΣΥ.

Κι επειδή η διαστροφή έχει και ουρά,
λέει πως «το κράτος αφού πληρώνει, αποκτά το ηθικό δικαίωμα να έχει άποψη».
Λοιπόν
ηθικό θέμα εκκρεμεί στην υπόθεση,
αλλά είναι πως το κράτος θα πρέπει να απεκδυθεί την αποκλειστικότητα στην παροχή ιατρικής εκπαίδευσης που μονομερώς ανέλαβε.
Ίσως και οφείλει κάποτε να αναγνωρίσει την ειδικότητα στο επίπεδο του μεταπτυχιακού.
Ή και να αποδεχθεί πως δε μπορεί να μονοπωλεί την αγορά εργασίας χωρίς να παρέχει το πεδίο εκπαίδευσης.
Μπορεί κιόλας και η ιατρική εκπαίδευση να έπρεπε να ανήκει στην άμεση αρμοδιότητα της επιστημονικής κοινότητας.
Φευ.

Η λογική πως το κράτος αντλεί ηθικό έρεισμα από το ολιγοπώλιο που έχει στήσει για να συμπιέζει το κόστος της ιατρικής εργασίας και για να υπαλληλοποιεί την επιστημονική ελευθερία,
είναι πλήρως διαστροφική.

Θα έχανε λεφτά το κράτος και θα εξακολουθούσε να ασχολείται με το κοστοβόρο άθλημα;
Ωφέλεια έχει το κράτος.
Αν δεν έχει την ωφέλεια, ο δρόμος είναι ανοιχτός:
το μεν κράτος να πάψει να κάνει τον επιχειρηματία
και οι γιατροί να αφεθούν στην επιστήμη αντί να κάνουν τους υπαλλήλους.

Και για να συνεννοούμαστε,
δεν έχει κανείς κανένα λόγο στο αν θα πάρει συνάδελφος την μία ή την άλλη κατεύθυνση ειδίκευσης.
Πολύ περισσότερο να έχει λόγο το κράτος.
Τα δε όποια παραδείγματα του εξωτερικού είναι όπως πάντα σε αυτές τις συζητήσεις αποσπασματικά και προσχηματικά, άνευ αξίας σχολιασμού.
Κι αυτά όμως να μην ήταν,
το λανθασμένο παράδειγμα δεν μπορεί ποτέ να θέσει κανένα μέτρο:
η υπαλληλοποίση της επιστημονικής ελευθερίας δεν απαντάει σε κανένα συμφέρον δημόσιας υγείας.

Τροποποιήθηκε από heretai
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 6 months later...

https://www.healthreport.gr/ypoyrgeio-ygeias-apo-koskino-oles- ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika -- ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika -kotites-ton-neon-giatron-ti-allages-erchontai/

Τα σχέδια του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνουν την απόλυτη αναμόρφωση του συστήματος εκπαίδευσης των νέων γιατρών, γεγονός που σημαίνει ότι σύντομα οι νέοι γιατροί θα επιλέγουν με διαφορετικό τρόπο την ειδικότητα που θα ακολουθήσουν αφού θα υπάρχουν νέοι περιορισμοί.

Ειδικότερα μόλις ολοκληρωθεί το σχέδιο:

-Θα δίνεται η δυνατότητα σε περιορισμένο αριθμό νέων γιατρών να ακολουθήσουν μία συγκεκριμένη ειδικότητα

-Θα περιορισθούν οι κορεσμένες ειδικότητες

-Θα ανοίξουν θέσεις ειδικότητας όπου σήμερα υπάρχουν κενά, ενώ αναμένεται να δοθούν και κίνητρα στους νέους επιστήμονες για να τις ακολουθήσουν.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

3 ώρες πριν, iceman said:

Τα σχέδια του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνουν την απόλυτη αναμόρφωση του συστήματος εκπαίδευσης των νέων γιατρών, γεγονός που σημαίνει ότι σύντομα οι νέοι γιατροί θα επιλέγουν με διαφορετικό τρόπο την ειδικότητα που θα ακολουθήσουν αφού θα υπάρχουν νέοι περιορισμοί.

Ειδικότερα μόλις ολοκληρωθεί το σχέδιο:

-Θα δίνεται η δυνατότητα σε περιορισμένο αριθμό νέων γιατρών να ακολουθήσουν μία συγκεκριμένη ειδικότητα

-Θα περιορισθούν οι κορεσμένες ειδικότητες

-Θα ανοίξουν θέσεις ειδικότητας όπου σήμερα υπάρχουν κενά, ενώ αναμένεται να δοθούν και κίνητρα στους νέους επιστήμονες για να τις ακολουθήσουν. Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Οι άνθρωποι είναι Γελοίοι (ναι, με το "Γ" κεφαλαίο, γιατί κυβερνούν...) και φυσικά, γνώμη μου, το ίδιο γελοίοι (αλλά με το "γ" μικρό, επειδή δεν κυβερνούν) αυτοί που τους πέρνουν στα σοβαρά στο δημόσιο λόγο ("επιστήμονες" και δημοσιοκάφροι) και δεν τους λένε στα μούτρα: " Είστε καθυστερημένοι !! Εκτός τόπου και χρόνου !! ".

Και " Εγκληματίες !! ", θα προσέθετα εγώ, γιατί το έγκλημα είτε προμελετημένο, είτε εξ αμελείας / ανικανότητας (θέση που εν γνώση σου έχεις αναλάβει, πληρώνεσαι για αυτή, γνωρίζοντας τις ευθύνες, αλλά είσαι παντελώς ανίκανος να τη χειριστείς και το ξέρεις αυτό - όμως παραμένεις), παραμένει έγκλημα με βάση τη δικονομία (ψιλά γράμματα στο Ελλαδιστάν).

Έχεις ανθρώπους (ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό) κακοπληρωμένους, που δουλεύουν υπερωρίες, σε άθλιες συνθήκες εργασίας, με νοσοκομεία διαλυμένα, υπό τη διεύθυνση άχρηστων και ανίκανων διοικητών που ούτε περίπτερο δεν θα μπορούσαν να χειριστούν, νομικά παντελώς ακάλυπτους, με νόμο της πρώτης φοράς φασιστεράς, ότι σε περίπτωση καταδίκης από τη μήνυση του Χ τρελού, το νοσοκομείο υποχρεούται να στραφεί εναντίον τους (ασχέτως τυχόν κακοδικίας και αποτελέσματος ΕΔΕ του νοσοκομείου - δηλαδή μπορεί το ίδιο το νοσοκομείο να έκρινε ότι είναι αθώοι !!) για να πληρώσουν στο ακέραιο από την τσέπη τους την όποια (ενδεχομένως απίθανη) χρηματική αποζημίωση επιδικαστεί από τον/την Υ δικαστή/ίνα που στραβομάμησε την προηγούμενη και η επίσημη πολιτεία απορεί, μετά από όλα αυτά, γιατί δεν έχει αναισθησιολόγους ...

Και η απίθανη λύση των Γελοίων στο πρόβλημα της Ιατρικής Εκπαίδευσης, που επί της ουσίας ακούει στη φράση "δυσλειτουργικό (για να μην πω ανύπαρκτο) σύστημα υγείας στη χώρα", είναι: "Δεν θέλετε να πάτε αναισθησιολόγοι ?? Μην ανησυχείτε !! Θα σας πάμε με το ζόρρυ !!  ". Γιατί ? Έτσι ! Γιατί απλά μπορούνε. Αποφασίζομεν, διατάζουμε, πέταξε ο γάιδαρος !! Στο όνομα φυσικά της Ιατρικής Εκπαίδευσης πέταξε ο γάιδαρος (μην τους πούμε και φασίστες και θιχτούνε...).

Μάλιστα... Πιο Γελοίος πεθαίνεις στο Κουλιστάν... Με τις υγείες σας όσοι χορεύετε στον ρυθμό τους.

Υ.Σ.: Βαριέμαι να κάνω quote εν προκειμένω, αλλά πραγματικά, θλίβομαι όταν ακούω άτομα, υποτίθεται γνώστες του θέματος, να συμφωνούνε με a priori αλλαγές του τρόπου εκπαίδευσης στην ειδικότητα (π.χ. να φέρουμε λέει σύστημα Γαλλίας ή του Στρατού κ.α. τέτοια), χωρίς πρώτα να έχουν λυθεί ζωτικά ζητήματα που θεωρούνται ήδη λυμένα στον πολιτισμένο κόσμο (νομική κάλυψη, ωράριο εργασίας, μισθοδοσία, έλεγχος αυθαιρεσίας διοικήσεων κ.τ.λ.). Εάν δεν λυθούν αυτά, δεν θα αλλάξει τίποτα απολύτως επί της ουσίας. Πλανιέστε όσοι το νομίζετε.

Όσο κρασί και εάν ρίξεις στο τρύπιο βαρέλι, εάν το βαρέλι δεν έχει πάτο, δεν θα γεμίσει ποτέ. Το θέμα είναι πρώτα να φτιάξεις ένα Σύστημα Υγείας που να δουλεύει και που να θέλει να έρθει ο άλλος να εκπαιδευτεί και κατόπιν να δουλέψει μόνιμα σε αυτό. Πρώτα φτιάχνεις την προσφορά και μετά, αναλόγως της ζήτησης, καθορίζεις και τα κριτήρια.

Διαφορετικά, το αποτέλεσμα θα είναι να στοιβάζονται "εξαναγκαστικά" στις "δύσκολες" (για την ελληνική πραγματικότητα εννοώ - κακοπληρωμένες, υπερωρίες, δικαστικές διαμάχες, απαιτητικό διάβασμα και εξειδίκευση κ.τ.λ.) ιατρικές ειδικότητες (άρα κανονικά απαιτούνε και την "ελίτ" του ιατρικού σου δυναμικού) οι "απελπισμένοι" που είτε δεν κατάφεραν να φύγουν στο εξωτερικό τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή (οπότε με την πρώτη ευκαιρία θα την κάνουνε για εκτός Ελλάδας, επομένως τζάμπα τους εκπαίδευες τόσο καιρό), είτε δεν έγραψαν καλά στις εξετάσεις εισαγωγής στην ειδικότητα (τι θα τους κάνεις επομένως σε τέτοιες καίριες θέσεις ??), είτε δεν θα τους αρέσει η συγκεκριμένη ειδικότητα (οπότε θα βαριούνται που ζούνε να είναι εκεί ), κ.τ.λ.

Με τέτοιο προσωπικό θα φτιάξετε Σύστημα Υγείας ?? Ρητωρικό το ερώτημα φυσικά...

Τροποποιήθηκε από mihiatrik
Διόρθωση ορθογραφίας
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Είμαστε από τις λίγες χώρες που ο κάθε άσχετος για να καλύψει τα κόμπλεξ του επιλέγει όποια ειδικότητα του καπνίσει. Φυσικά και να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ανά ειδικότητα ανάλογα με τις ανάγκες. Θέλεις να γίνεις καρδιοχειρουργός φίλε μου? Οι θέσεις είναι λίγες, να ανταγωνιστείς τους άλλους και αν είσαι άριστος να την πάρεις τη θέση. 

 

Και δεν κατάλαβα γιατί ένα πτυχίο πρέπει να σου εξασφαλίζει αυτόματα θέσεις ειδικότητας. Πόσες ανάγκες έχει το κράτος σε γιατρούς τα επόμενα 10 χρόνια? 100?200? Δεν πάνε να βγαίνουν όσοι θέλουν από τις σχολές οι 100-200 καλύτεροι να έχουν θέση ειδικότητας και οι άλλοι ας ψάξουν να κάνουν κάτι άλλο. 

 

Τα κόμπλεξ του κάθε άσχετου να γίνει γιατρός και της οικογένειας του να βγάλει γιατρό δε θα τα πληρώνουν οι ασθενείς και το κράτος.

Τροποποιήθηκε από John62
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

29 λεπτά πριν, John62 said:

Είμαστε από τις λίγες χώρες που ο κάθε άσχετος για να καλύψει τα κόμπλεξ του επιλέγει όποια ειδικότητα του καπνίσει. Φυσικά και να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ανά ειδικότητα ανάλογα με τις ανάγκες. Θέλεις να γίνεις καρδιοχειρουργός φίλε μου? Οι θέσεις είναι λίγες, να ανταγωνιστείς τους άλλους και αν είσαι άριστος να την πάρεις τη θέση. 

 

Και δεν κατάλαβα γιατί ένα πτυχίο πρέπει να σου εξασφαλίζει αυτόματα θέσεις ειδικότητας. Πόσες ανάγκες έχει το κράτος σε γιατρούς τα επόμενα 10 χρόνια? 100?200? Δεν πάνε να βγαίνουν όσοι θέλουν από τις σχολές οι 100-200 καλύτεροι να έχουν θέση ειδικότητας και οι άλλοι ας ψάξουν να κάνουν κάτι άλλο. 

 

Τα κόμπλεξ του κάθε άσχετου να γίνει γιατρός και της οικογένειας του να βγάλει γιατρό δε θα τα πληρώνουν οι ασθενείς και το κράτος.

Συμφωνώ εν μέρει σε αυτό που λες. Πχ Δερματολογία. Είμαστε φουλ τι να κάνουμε; Θα έπρεπε να προσανατολιστούν σε άλλες ειδικότητες. Φοβάμαι για την αναισθησιολογία όμως (η οποία είναι μια ειδικότητα που μάλλον με ενδιαφέρει σαν μελλονντικό ειδικευόμενο) ότι ενώ είναι τόσο κομβικής σημασίας θα γίνει κάτι σαν ο κάλαθος των "αποτυχημένων". Και αν θεωρήσουμε ότι οι λιγότερο καλοί θα πάνε εκεί (πχ αν γίνεται επιλογή με εξετάσεις), είμαστε σίγουροι ότι θέλουμε τέτοιους αναισθησιολόγους;

Τώρα σχετικά με τις ανάγκες σε γιατρούς, δεν νομίζω ότι θα καλυφθούν ποτέ. Σε ότι νοσοκομείο έχω πάει μάλλον έλλειψη σε γιατρούς (και νοσηλευτές) βλέπω. Αν θεωρούμε ότι υπερπαράγουμε γιατρούς, θα πρέπει να ρυθμίσουμε τους εισακτέους από παννελλήνιες (και άλλους τρόπους εισαγωγής). Όχι να λέμε σε πτυχιούχους ότι δεν σε χρειαζόμαστε (εκτός αν κατάλαβα λάθος).

Καταλήγοντας, θεωρώ πως χρειαζόμαστε γρήγορες και ευέλικτες διαδικασίες. Το να μπαίνουμε από λίστα σε λίστα αναμονής και να περνάμε εξετάσεις μου φαίνεται χρονοβόρο. Κάπως πρέπει να ζήσουν οι γιατροί μέχρι την ειδικότητα, αυτό θα είναι κοινωνικά άνισο αν τελικά χρειάζεται ένας χρόνος προετοιμασίας για να μπεις στην Χ ειδικότητα. Προσωπικά, αν έπρεπε να δώσω εξετάσεις για ειδικότητα θα πήγαινα σε κάποια χώρα της Ευρώπης. 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Οπως ειπωθηκε παραπανω,

δεν πανε τα ζα να κανουν ειδικοτητα σε επαρχιακα νοσοκομεια και εχουν αδειασει απο ειδικευομενους? Βαλε υποχρεωτικη εξαμηνη "εκπαιδευση",

δεν πανε αγροτικο να γραφουν συνταγες στα παππουδια? βαλε υποχρεωτικο αγροτικο για εξετασεις ειδικοτητας,

δεν πανε για καποιες ειδικοτητες? στερησε τους τις αλλες ειδικοτητες να πανε (απο κοντα και οι ιατρικες εταιρειες να πεταξουν κοσμο απο την ειδικοτητα τους).

Τι και αν στα περισσοτερα νοσοκομεια η εκπαιδευση ειναι σκ...τα, ιδιως στις χειρουργικες ειδικοτητες ανταγωνιζεσαι τους επιμελητες ακομη και το διευθυντη σου μπας και εκπαιδευτεις, κανεις τους δεν τηρει ουτε τις συμβατικες του εκπαιδευτικες υποχρεωσεις.

 

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Νομίζω πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει ένα κόλλημα με την αριστεία το οποίο μάλλον περισσότερο κακό παρά καλό κάνει. Είναι ένα σκεπτικό ότι όλα γίνονταν λάθος όλα αυτά τα χρόνια και τώρα ξαφνικά θα σας μάθουμε πως γίνεται σωστά. Όμως πολλά από αυτά που προτείνουν συντηρούν το λάθος.

Προσλήψεις πότε επιτέλους θα γίνουν για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία; 

Πριν φτάσουμε στην ειδικότητα, μήπως να δούμε την προπτυχιακή εκπαίδευση; Έχουμε 12 επιλογής στην ιατρική τα οποία όλοι τα θέλουν για να πάρουν 10ρακι με τράπεζα. Μήπως τελικά απλά να μην υπήρχαν; Μήπως να έμπαινε κάπως περισσότερη ουσιαστική κλινική άσκηση;

Μήπως το χουμε κάψει με τα προκλινικά και τα κλινικά είναι στην τύχη τους; Φτάνουν δύο εβδομάδες δερματολογίας, οφθαλμ, ΩΡΛ, πνευμονολογίας, ΜΕΘ για να έχεις έστω καιι μι ιδέα;

Συμφωνώ με το σκεπτικό να υπάρχει κάποια ρύθμιση ώστε το σύστημα υγείας να καλύπτει τις ανάγκες του οι οποίες είναι οι ανάγκες των πολιτών. Δεν χρειαζόμαστε τόσους οφθαλμίατρους και δερματολόγους. Από την άλλη το σύστημα υγείας εκτός από τον ασθενή πρέπει να προστατεύει και τον γιατρό. Οι αναισθησιολόγοι είναι 1οι σε αυτοκτονίες από τις ιατρικές ειδικότητες, εμπλέκονται πολύ συχνά σε δικαστικές διαμάχες, είναι κακοπληρωμένοι με αυτό που προσφέρουν (ακόμα και αυτό το εξτρα τώρα απόσο μπορώ να καταλάβω δεν άλλαξε και πολλά). Το σύστημα υγείας και η πολιτεία θα κάνουν κάτι να το αλλάξουν; Γιατί εμένα μου αρέσει η ηρεμία της δερματολογίας και η ποιότητα ζωής που είναι συνυφασμένη. Για μερικύς είναι κατακριτέο μάλλον να θες να μην υποφέρεις στη δουλειά. 

Αν πρέπει κάποιος να κατευθυνθεί από το σύστημα υγείας σε συγκεκριμένη ειδικότητα γιαμενα θα πρέπει α) να έχει επιλογή μεταξύ ορισμένων ειδικοτήτων και β) μια εξασφάλιση δουλειάς. Δεν μπορείς να μου λες γίνε ο Χ ειδικός με το έτσι θέλω αλλά μετά θα σαι άνεργος.

Τέλος, με τις ειδικότητες της εργαστηριακής ιατρικής (μικροβιολογία που αποφάσισε να αλλάξει όνομα), της ιατρικής γενετικής, της εργαστηριακής γενετικής (πολύ θα ήθελα να μάθω ποια είναι η διαφορά τους), της κοινωνικής ιατρικής και της ιατροδικαστικής τι θα γίνει; Η πρώτη είναι υπό διάλυση, οι επόμενες 2 κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, η κοινωνική ιατρική αποδόθηκε ποτέ σαν ειδικότητα; Η ιατροδικαστική είναι πολύπαθη αλλά μάλλον σε ένα σύστημα που δεν νοιάζεται για τους ζωντανούς, θα ασχοληθούμε με τους πεθαμένους;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Γενικά μιλώντας, είναι διαχρονικό φαινόμενο ουδείς να ενδιαφέρεται επί της ουσίας να φτιάξει ένα σωστό Σύστημα Υγείας. Στην Ελλάδα, όταν ξεκινάς την κουβέντα από τον τρόπο εκπαίδευσης στην ιατρική ειδικότητα, όποιος έχει στοιχειώδη μυαλό καταλαβαίνει αμέσως τι κρύβεται από πίσω:

" γεια σας κορόιδα, ψάχνουμε τζάμπα δούλους να παριστάνουν τους ειδικούς, στις ακάλυπτες από ειδικούς θέσεις (αστικά κέντρα και επαρχία) ".

Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Και ο νοών νοείτω.

18 ώρες πριν, John62 said:

Τα κόμπλεξ του κάθε άσχετου να γίνει γιατρός και της οικογένειας του να βγάλει γιατρό δε θα τα πληρώνουν οι ασθενείς και το κράτος.

Απολύτως σωστό. Επομένως, εάν ως κράτος χρειάζεσαι λιγότερους, μείωσε τις θέσεις εισαγωγής και μην τους βάζεις καν στις Ιατρικές Σχολές της χώρας, εφόσον και αυτές πληρώνονται από τους ασθενείς και το κράτος, εάν δεν το αξίζουν (π.χ. πανελλήνιες εξετάσεις και λοιπά κριτήρια).

18 ώρες πριν, John62 said:

Και δεν κατάλαβα γιατί ένα πτυχίο πρέπει να σου εξασφαλίζει αυτόματα θέσεις ειδικότητας. Πόσες ανάγκες έχει το κράτος σε γιατρούς τα επόμενα 10 χρόνια? 100?200? Δεν πάνε να βγαίνουν όσοι θέλουν από τις σχολές οι 100-200 καλύτεροι να έχουν θέση ειδικότητας και οι άλλοι ας ψάξουν να κάνουν κάτι άλλο.

Ειδικότητα πρέπει να τους εξασφαλίσεις, γιατί το ζήτησες και εσύ μόλις πριν από λίγο... Εκτός εάν δεν κατάλαβες ακριβώς τι ζητάς.

Από τη στιγμή που θα τους βάλεις, ως κράτος, στην Ιατρική Σχολή, θα πληρώνουμε (όλοι μας) για τουλάχιστον 6 χρόνια την εκπαίδευσή τους (βιβλία, μισθοί εκπαιδευτικών, αίθουσες, υλικό κ.τ.λ.), τα μέσα μετακίνησής τους, το φαΐ τους κ.α. Αφού, λοιπόν, ξοδέψουμε τόσα χρήματα και τους δώσουμε και πτυχίο (δηλαδή αναγνωρίσουμε ότι είναι ικανοί να χρησιμοποιηθούν ως γιατροί), μετά θεωρείς ότι είναι απολύτως λογικό όλοι αυτοί να μην ολοκληρώσουν ειδικότητα στην Ελλάδα και επομένως ότι είναι λογικό να πληρώνουμε για την παραγωγή γιατρών που δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ στην ελληνική (ιατρική) αγορά.

Γιατί το "ας ψάξουν να κάνουν κάτι άλλο" μετά από τουλάχιστον 6 χρόνια σπουδών για τα οποία θα πληρώσουν "οι ασθενείς και το κράτος",  σημαίνει πολύ απλά είτε ότι θα φύγουν να κάνουν την ειδικότητα που θέλουν στο εξωτερικό (εφόσον το Σύστημα Υγείας της χώρας μας είναι άθλιο και "δεν τραβάει" ειδικευόμενους, τότε και αυτοί θα κάνουν ότι μπορούν για να πάνε σε άλλο Σύστημα Υγείας το οποίο να τους "τραβάει" ), είτε ότι όντως "θα ψάξουν να κάνουν κάτι άλλο", θα αφήσουν την ενεργό ιατρική και έτσι θα έχεις δώσει χρήματα για γιατρούς τα οποία δεν θα τα πάρεις ποτέ πίσω.

18 ώρες πριν, John62 said:

Είμαστε από τις λίγες χώρες που ο κάθε άσχετος για να καλύψει τα κόμπλεξ του επιλέγει όποια ειδικότητα του καπνίσει. Φυσικά και να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ανά ειδικότητα ανάλογα με τις ανάγκες. Θέλεις να γίνεις καρδιοχειρουργός φίλε μου? Οι θέσεις είναι λίγες, να ανταγωνιστείς τους άλλους και αν είσαι άριστος να την πάρεις τη θέση.

Η εναλλακτική επιλογή στο "να ψάξουν να κάνουν κάτι άλλο", είναι το να εξαναγκαστούν να κάνουν ειδικότητα που δεν θέλουν. Είναι η λογική του κράτους: πληρώνω αλόγιστα χρήματα, παράγω όσους γιατρούς γουστάρω (μην δυσαρεστήσουμε και το πανεπιστημιακό κατεστημένο), φροντίζω να έχω σύστημα υγείας πλήρως διαλυμένο (ώστε κανένας να μην θέλει να δουλέψει σε αυτό, ή όσοι δουλεύουν να το κάνουν υπό προϋποθέσεις, δηλαδή σε κάποιες "εύκολες" ειδικότητες να υπάρχει κορεσμός, ενώ κάποιες άλλες "απαιτητικές" να ερημώνουν), την κάνουν όλοι για το εξωτερικό (ή μεγάλο ποσοστό όσων τελειώνουν στην Ελλάδα προτιμούν να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα), μετά από χρόνια διαπιστώνω τις ελλείψεις (προσοχή, τις ελλείψεις, όχι την αιτία του προβλήματος...) και τις λύνω με τον μόνο τρόπο που ξέρω να λύνω τα προβλήματα στα ελληνικά νοσοκομεία: " Διατάζω - εντέλλεσθαι - να ειδικευτείτε στις ειδικότητες που μου λείπουν ".

Φυσικά, το ότι στην Ελλάδα μπορείς να διαλέξεις όποια ειδικότητα σου καπνίσει είναι, ενδεχομένως, το μοναδικό "κίνητρο" που έχεις για να παραμείνεις, ως γιατρός, στο παρόν Σύστημα Υγείας. Γεγονός ίσως τραγικό για ένα δημόσιο Σύστημα Υγείας σε μια χώρα του πλανήτη Γη, αδιάφορο όμως για το Σύστημα Υγείας του Ελλαδιστάν, το οποίο όσους γιατρούς και εάν εκπαιδεύσει είναι ανίκανο να τους κρατήσει να δουλέψουν εντός ΕΣΥ. Και νομίζω καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει το να βασίζεις το Σύστημα Υγείας σου σε δυσαρεστημένους, κακοπληρωμένους και επαγγελματικά "εξαναγκασμένους" ανθρώπους... Το αποτέλεσμα ήδη το βλέπουμε στην τωρινή κατάσταση του ΕΣΥ. Φαντάζομαι δεν θα ήθελες να γίνεις Καρδιοχειρουργός σε τριτοκοσμική χώρα, π.χ. της Αφρικής, ακόμα και μετά από εξετάσεις, έτσι δεν είναι ??

17 ώρες πριν, Dansychloride said:

Συμφωνώ εν μέρει σε αυτό που λες. Πχ Δερματολογία. Είμαστε φουλ τι να κάνουμε; Θα έπρεπε να προσανατολιστούν σε άλλες ειδικότητες. Φοβάμαι για την αναισθησιολογία όμως (η οποία είναι μια ειδικότητα που μάλλον με ενδιαφέρει σαν μελλονντικό ειδικευόμενο) ότι ενώ είναι τόσο κομβικής σημασίας θα γίνει κάτι σαν ο κάλαθος των "αποτυχημένων". Και αν θεωρήσουμε ότι οι λιγότερο καλοί θα πάνε εκεί (πχ αν γίνεται επιλογή με εξετάσεις), είμαστε σίγουροι ότι θέλουμε τέτοιους αναισθησιολόγους;

+++

Μα δεν τους νοιάζει. Και γενικότερα, δεν νομίζω ότι όσοι "συνάδελφοι" είναι υπέρ των εξετάσεων για την επιλογή ειδικότητας, διατηρώντας παράλληλα το όλο πακέτο (μισθολογικό, συνθήκες εργασίες, ωράριο, νομική κάλυψη, κ.τ.λ.) όπως είναι τώρα, ενδιαφέρονται για το τι αναισθησιολόγους θα έχουμε (και γενικά, τι ποιότητας γιατροί θα καταλήξουν εξαναγκαστικά στις λιγότερο περιζήτητες ειδικότητες, μετά από εξαναγκαστικές εξετάσεις). Οι περισσότεροι από όσους συμφωνούνε με τις εξετάσεις για την επιλογή ειδικότητας έχουν στο μυαλό τους να "προσπεράσουν" τη λίστα στις ειδικότητες με μεγάλη αναμονή. Με τη λογική ότι οι "καλοί" (παπαγαλάκια ? δεν ξέρω, είμαστε ικανοί να διεξάγουμε εξετάσεις τύπου Αμερικής που θα κρίνουν ουσιαστικά ποιος είναι κατάλληλος και για ποια ειδικότητα ? ) θα τα πάνε "καλά" και οι "κακοί" θα πατώσουν.

Κοίτα να δεις, που όλοι μας βγάλαμε έναν βαθμό πτυχίου... Να μας ταξινομήσουν με βάση αυτόν στην ειδικότητα ?? Δεν ξέρω, είναι αντικειμενικός ?? Τι ?? Όχι ?? Δηλαδή ποιος μας φταίει ? Το καθηγητικό κατεστημένο ? Η κακιά μας η μοίρα, η ώρα, τι μας φταίει ?? Το κακό σύστημα εκπαίδευσης στη Σχολή ? Συγγνώμη ρε παιδιά, οι εξετάσεις που θα παράγει ένα τέτοιο σύστημα θεωρούμε ότι θα είναι αντικειμενικότερες ? Και εν πάσει περιπτώσει, όσοι αναφέρεστε σε χώρες τους εξωτερικού έχετε στο μυαλό σας Συστήματα Υγείας που πληρώνουνε και δουλεύουνε. Το δικό μας ούτε πληρώνει, ούτε δουλεύει, ούτε μπορεί να κρατήσει τους γιατρούς του, ειδικά όταν αυτοί θα έχουν πληθώρα άλλων επιλογών, να δουλέψουνε σε αυτό. Συνολικά, ο λόγος που ερημώνουν τέτοιες ειδικότητες δεν είναι καθαρά ιατρικός (καθώς και σε άλλες χώρες υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα), αλλά τουλάχιστον τα σοβαρά κράτη προσπαθούν να βρουν και σοβαρές λύσεις.

17 ώρες πριν, Dansychloride said:

Τώρα σχετικά με τις ανάγκες σε γιατρούς, δεν νομίζω ότι θα καλυφθούν ποτέ. Σε ότι νοσοκομείο έχω πάει μάλλον έλλειψη σε γιατρούς (και νοσηλευτές) βλέπω. Αν θεωρούμε ότι υπερπαράγουμε γιατρούς, θα πρέπει να ρυθμίσουμε τους εισακτέους από παννελλήνιες (και άλλους τρόπους εισαγωγής). Όχι να λέμε σε πτυχιούχους ότι δεν σε χρειαζόμαστε (εκτός αν κατάλαβα λάθος).

Καταλήγοντας, θεωρώ πως χρειαζόμαστε γρήγορες και ευέλικτες διαδικασίες. Το να μπαίνουμε από λίστα σε λίστα αναμονής και να περνάμε εξετάσεις μου φαίνεται χρονοβόρο. Κάπως πρέπει να ζήσουν οι γιατροί μέχρι την ειδικότητα, αυτό θα είναι κοινωνικά άνισο αν τελικά χρειάζεται ένας χρόνος προετοιμασίας για να μπεις στην Χ ειδικότητα. Προσωπικά, αν έπρεπε να δώσω εξετάσεις για ειδικότητα θα πήγαινα σε κάποια χώρα της Ευρώπης. 

Είναι ενδιαφέρον και για γέλια ότι ενώ εμφανίζουμε μεγάλη εγχώρια παραγωγή γιατρών και πλήρη ελευθερία ως προς την επιλογή ειδικότητας,  τα νοσοκομεία παρουσιάζουν ελλείψεις σε προσωπικό και ελλείψεις στις "βαριές" ειδικότητες. Ακόμα και ένα παιδί του δημοτικού καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι η παροχή γιατρών, αλλά ότι κάτι δεν πάει καλά με το Κράτος και με τα ίδια τα Νοσοκομεία. Επομένως, το πρόβλημα και η συζήτηση θα έπρεπε πάντα να ξεκινάνε από εκεί: γιατί οι πολλοί γιατροί που προκύπτουν στην Ελλάδα προτιμάνε να φεύγουνε στο εξωτερικό, να μην δουλεύουνε στο ΕΣΥ, να διαλέγουνε ειδικότητες μη κλινικές κ.τ.λ. Φυσικά όλοι ξέρουμε την απάντηση, αλλά κανένας δεν μιλάει για τον ελέφαντα στο δωμάτιο.

15 ώρες πριν, komplexares said:

Οπως ειπωθηκε παραπανω,

δεν πανε τα ζα να κανουν ειδικοτητα σε επαρχιακα νοσοκομεια και εχουν αδειασει απο ειδικευομενους? Βαλε υποχρεωτικη εξαμηνη "εκπαιδευση",

δεν πανε αγροτικο να γραφουν συνταγες στα παππουδια? βαλε υποχρεωτικο αγροτικο για εξετασεις ειδικοτητας,

δεν πανε για καποιες ειδικοτητες? στερησε τους τις αλλες ειδικοτητες να πανε (απο κοντα και οι ιατρικες εταιρειες να πεταξουν κοσμο απο την ειδικοτητα τους).

Τι και αν στα περισσοτερα νοσοκομεια η εκπαιδευση ειναι σκ...τα, ιδιως στις χειρουργικες ειδικοτητες ανταγωνιζεσαι τους επιμελητες ακομη και το διευθυντη σου μπας και εκπαιδευτεις, κανεις τους δεν τηρει ουτε τις συμβατικες του εκπαιδευτικες υποχρεωσεις.

+++

Είναι αυτό που με κάνει να αισθάνομαι περισσότερο απογοητευμένος, κυρίως με όσους μπαίνουνε στο τρυπάκι να "τσιμπάνε" με την όλη συζήτηση περί εξετάσεων εισαγωγής στην ιατρική ειδικότητα. Μας αντιμετωπίζουν με μια λογική τύπου δικτατορικών καθεστώτων. Αυτό το ωραίο που ζούμε εντός των νοσοκομείων, διαπιστώνω μια έλλειψη και σας δίνω "εντέλλεσθαι" για να την καλύψετε. Με ποια λογική ? Καμία λογική! Μπορώ να το κάνω και έτσι "γουστάρω" και το κάνω. Και αυτό που με κάνει περισσότερο έξαλλο είναι ότι ξέρουμε το πρόβλημα, ξέρουμε τη λύση, είναι αδιανόητο να μην γίνεται καμία κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Και οι επιστημονικοί σύλλογοι μόκο, καμία επισήμανση πάνω στο θέμα, μόνο πολιτική, συνδικαλισμό και άγιος ο Θεός.

4 ώρες πριν, Dansychloride said:

Νομίζω πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει ένα κόλλημα με την αριστεία το οποίο μάλλον περισσότερο κακό παρά καλό κάνει. Είναι ένα σκεπτικό ότι όλα γίνονταν λάθος όλα αυτά τα χρόνια και τώρα ξαφνικά θα σας μάθουμε πως γίνεται σωστά. Όμως πολλά από αυτά που προτείνουν συντηρούν το λάθος.

Δεν έχουν καμία διάθεση να ξυλώσουν τους κομματικούς μηχανισμούς, οι οποίοι ουσιαστικά συντηρούν και το πρόβλημα και το λάθος. Το πρόβλημα της ιατρικής ειδικότητας στην Ελλάδα δεν είναι ξεκομμένο από το γεγονός ότι η όλη δουλειά που κάνει το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, δεκαετίες τώρα, είναι να ασχολείται επί της ουσίας μόνο με το πώς θα επανεκλεγεί. Δυστυχώς. Και αυτό έχει διαποτίσει και τα επιστημονικά μας όργανα τα οποία είναι εντελώς ευνουχισμένα και πρακτικά ανύπαρκτα.

4 ώρες πριν, Dansychloride said:

Προσλήψεις πότε επιτέλους θα γίνουν για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία;

[...]

Αν πρέπει κάποιος να κατευθυνθεί από το σύστημα υγείας σε συγκεκριμένη ειδικότητα γιαμενα θα πρέπει α) να έχει επιλογή μεταξύ ορισμένων ειδικοτήτων και β) μια εξασφάλιση δουλειάς. Δεν μπορείς να μου λες γίνε ο Χ ειδικός με το έτσι θέλω αλλά μετά θα σαι άνεργος.

Εδώ είναι το κωμικοτραγικό. Η αλήθεια είναι ότι προκηρύξεις γίνονται, αλλά με τέτοιους όρους, που αρκετές μένουνε άγονες. Είναι αυτό που έχω ξελαρυγγιστεί να λέω, όσους αναισθησιολόγους και να παράγουμε, το πρόβλημα είναι ότι δεν συμφέρει να δουλεύεις στο ΕΣΥ. Τέλος.

4 ώρες πριν, Dansychloride said:

Συμφωνώ με το σκεπτικό να υπάρχει κάποια ρύθμιση ώστε το σύστημα υγείας να καλύπτει τις ανάγκες του οι οποίες είναι οι ανάγκες των πολιτών. Δεν χρειαζόμαστε τόσους οφθαλμίατρους και δερματολόγους. Από την άλλη το σύστημα υγείας εκτός από τον ασθενή πρέπει να προστατεύει και τον γιατρό. Οι αναισθησιολόγοι είναι 1οι σε αυτοκτονίες από τις ιατρικές ειδικότητες, εμπλέκονται πολύ συχνά σε δικαστικές διαμάχες, είναι κακοπληρωμένοι με αυτό που προσφέρουν (ακόμα και αυτό το εξτρα τώρα απόσο μπορώ να καταλάβω δεν άλλαξε και πολλά). Το σύστημα υγείας και η πολιτεία θα κάνουν κάτι να το αλλάξουν; Γιατί εμένα μου αρέσει η ηρεμία της δερματολογίας και η ποιότητα ζωής που είναι συνυφασμένη. Για μερικύς είναι κατακριτέο μάλλον να θες να μην υποφέρεις στη δουλειά.

+++

4 ώρες πριν, Dansychloride said:

Τέλος, με τις ειδικότητες της εργαστηριακής ιατρικής (μικροβιολογία που αποφάσισε να αλλάξει όνομα), της ιατρικής γενετικής, της εργαστηριακής γενετικής (πολύ θα ήθελα να μάθω ποια είναι η διαφορά τους), της κοινωνικής ιατρικής και της ιατροδικαστικής τι θα γίνει; Η πρώτη είναι υπό διάλυση, οι επόμενες 2 κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, η κοινωνική ιατρική αποδόθηκε ποτέ σαν ειδικότητα; Η ιατροδικαστική είναι πολύπαθη αλλά μάλλον σε ένα σύστημα που δεν νοιάζεται για τους ζωντανούς, θα ασχοληθούμε με τους πεθαμένους;

Όταν ένα Σύστημα Υγείας δεν δουλεύει επί της ουσίας, θα προκύπτουν τέτοια προβλήματα. Παράγονται ταμπέλες (νέες ειδικότητες, νέες τεχνικές, πρωτοποριακές μέθοδοι, νέα τακτικά ιατρεία κ.τ.λ.) και δεν ξέρουμε που να τις κρεμάσουμε, πολύ απλά γιατί δεν υπάρχουνε πραγματικές, λειτουργικές δομές από κάτω, που να παράγουν καθημερινό έργο εν Ελλάδι, αλλά μόνο "πανεπιστημιακοί" και άλλοι παράγοντες που τις συντηρούν.

4 ώρες πριν, Dansychloride said:

Πριν φτάσουμε στην ειδικότητα, μήπως να δούμε την προπτυχιακή εκπαίδευση; Έχουμε 12 επιλογής στην ιατρική τα οποία όλοι τα θέλουν για να πάρουν 10ρακι με τράπεζα. Μήπως τελικά απλά να μην υπήρχαν; Μήπως να έμπαινε κάπως περισσότερη ουσιαστική κλινική άσκηση;

Μήπως το χουμε κάψει με τα προκλινικά και τα κλινικά είναι στην τύχη τους; Φτάνουν δύο εβδομάδες δερματολογίας, οφθαλμ, ΩΡΛ, πνευμονολογίας, ΜΕΘ για να έχεις έστω καιι μι ιδέα;

Θα ήταν πολύ ωραίο θέμα συζήτησης, αλλά δυστυχώς νομίζω θα βγει off - topic. Ωστόσο, η προπτυχιακή εκπαίδευση στις Ιατρικές Σχολές δεν νομίζω ότι είναι ξεκομμένη από το ΕΣΥ, καθώς και από τον ρόλο που έχουν οι διάφοροι "ακαδημαϊκοί δάσκαλοι" μέσα σε αυτό. Καταλαβαίνετε όλοι, νομίζω, σε τι ακριβώς αναφέρομαι (για να αναφερθούμε εκτενώς πάνω σε αυτό δεν θα μας έφτανε ένας τόμος ολόκληρος από post...)

Τροποποιήθηκε από mihiatrik
Προσθήκη πληροφοριών
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ρε παιδιά, θεωρείτε λογικό να μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε π.χ ΝΡΧ ;

Γνωρίζω άτομο που τελείωσε ΝΡΧ, πήρε τον τίτλο κανονικά, έκατσε και 2 χρόνια παρατασιακός και αυτή την στιγμή εξασκεί ιδιωτικά... βελονισμό !

Δλδ αυτό τον τύπο τον τύπο τον πλήρωνε το κράτος επί 9 ολόκληρα χρόνια για να ασκεί τώρα εναλλακτική Ιατρική !

Απ την άλλη, κάπως πρέπει να ζήσει κάποιος, κι απαξ κι οι προσλήψεις στο ΕΣΥ γίνονται με το σταγονόμετρο, πρέπει να επιπλεύσει ιδιωτικά.

Αντικειμενικά πρέπει να είμαστε απ τις ελάχιστες χώρες που κάποιος δηλώνει όποια ειδικότητα του καπνίσει και μετά απλά περιμένει τον διορισμό του.

Τώρα να μιλάει η κυβέρνηση της ΝΔ για... αξιοκρατία όταν εξασφαλίζουν σε παιδιά υπουργών ειδικότητα ως υπεράριθμοι σε περιζήτητες ειδικότητες (με όχημα το ΦΕΚ για τον COVID) γλυτώνοντας έτσι 10ετείς αναμονές, είναι η αποθέωση της υποκρισίας.

Αλλά έτσι είναι, τα δικά τους παιδιά τα διορίζουν απ το παράθυρο (είτε στην ειδικότητα είτε στο Ευρωκοινοβούλιο τον υιό Κούλη), οπότε όλα αυτά που θα φέρουν αφορούν τους υπόλοιπους, την πλέμπα.

Εννοείται ότι συμφωνώ με τα όσα πολύ εύστοχα γράφει ο mihiatrik και εννοείται ότι ο σκοπός τους είναι να εξαναγκάσουν κάπως τον κόσμο να πάει Αναισθησιολογία κτλ

Τροποποιήθηκε από kopritis
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Για μενα υπάρχει μια τάση ισοπέδωσης. Ότι όλα έχουν γίνει λάθος. Ότι άνθρωποι που πριν κάποια χρόνια ήταν "οι πρώτοι των πρώτων" ξαφνικά έγιναν κάτι σαν "κάγκουρες από το Μπουρνάζι" που θα ρημάξουν το σύστημα υγείας. Οπότε ας τους βάλουμε εξετάσεις για να μας ξανααποδείξουν ότι διαβάζουν.

Θέλουμε εξετάσειις για να μας αποδείξουν ότι αξίζουν να μπουν στην ειδικότητα. Ότι είναι ανταγωνιστική. Θεός μας είναι η ανταγωνιστικότητα. Τίποτα δεν έχει σημασία. Μόνο ποιος είναι καλύτερος από ποιον. Εξετάσεις, εξετάσεις, εξετάσεις. Εξεταστήκαμε στις ενδοσχολικές του σχολείου, στις πανελλήνιες, στα 60 μαθήματα του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών και πιστεύουν ότι μάλλον δεν έχουμε αρκετές εξετάσεις για αυτό "φτάσαμε εδώ που φτάσαμε". Γιατί η "καλοσύνη" κάποιου είναι ένα νούμερο. Πόσο έγραψε πχ στις εισαγωγικές για την ειδικότητα. Μην κάνουμε και φροντιστήρια ξανά σαν τις πανελλήνιες. Αφού το σαθρό εξεταστοκεντρικό σύστημα έχει αποτύχει στα πάντα, αφού το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα έχει και αυτό αποτύχει (κάνουμε φροντιστήρια γιατί το σχολείο δεν είναι αρκετό, κάνουμε εισαγωγικές στην ειδικότητα γιατί οι πτυχιούχοι δεν μας πείθουν ότι αξίιζουν) είπαμε να βάλουμε και άλλες εξετάσεις. Και τι κάνουμε; Αρχίζουμε και κατηγορούμε. Αλλά ξέρετε τι; Οι κατήγοροι, οι κριτές, οι επικριτές και οι παντός είδους δικαστές με κάποιο τρόπο θα είναι πάνω από όλο αυτό (πχ ήδη ειδικευμένοι, διορισμένοι ή βολεμένοι καθ'οποιονδήποτε τρόπο). Σαν αυτούς που είναι κατά του βύσματος αλλά οι ίδιοι με βύσμα ήταν αλλού. Θα σας το πω και με τραγουδάκι.

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

9 λεπτά πριν, kopritis said:

Ρε παιδιά, θεωρείτε λογικό να μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε π.χ ΝΡΧ ;

Γνωρίζω άτομο που τελείωσε ΝΡΧ, πήρε τον τίτλο κανονικά, έκατσε και 2 χρόνια παρατασιακός και αυτή την στιγμή εξασκεί ιδιωτικά... βελονισμό !

Δλδ αυτό τον τύπο τον τύπο τον πλήρωνε το κράτος επί 9 ολόκληρα χρόνια για να ασκεί τώρα εναλλακτική Ιατρική !

Απ την άλλη, κάπως πρέπει να ζήσει κάποιος, κι απαξ κι οι προσλήψεις στο ΕΣΥ γίνονται με το σταγονόμετρο, πρέπει να επιπλεύσει ιδιωτικά.

Αντικειμενικά πρέπει να είμαστε απ τις ελάχιστες χώρες που κάποιος δηλώνει όποια ειδικότητα του καπνίσει και μετά απλά περιμένει τον διορισμό του.

Τώρα να μιλάει η κυβέρνηση της ΝΔ για... αξιοκρατία όταν εξασφαλίζουν σε παιδιά υπουργών ειδικότητα ως υπεράριθμοι σε περιζήτητες ειδικότητες (με όχημα το ΦΕΚ για τον COVID) γλυτώνοντας έτσι 10ετείς αναμονές, είναι η αποθέωση της υποκρισίας.

Αλλά έτσι είναι, τα δικά τους παιδιά τα διορίζουν απ το παράθυρο (είτε στην ειδικότητα είτε στο Ευρωκοινοβούλιο τον υιό Κούλη), οπότε όλα αυτά που θα φέρουν αφορούν τους υπόλοιπους, την πλέμπα.

Εννοείται ότι συμφωνώ με τα όσα πολύ εύστοχα γράφει ο mihiatrik και εννοείται ότι ο σκοπός τους είναι να εξαναγκάσουν κάπως τον κόσμο να πάει Αναισθησιολογία κτλ

Ποιος ξέρει τι θα είδαν τα μάτια του και τι ανεργίά τον περίμενε μετά την ειδικότητα. Γιατί μας αρέσει να λέμε ότι το κράτος πλήρωσε, αλλά στην ειδικότητα περισσότερο δουλεύεις και βγάζεις δουλειά περισσότερων ατόμων παρά εκπαιδεύεσαι. Ας ήταν σε θέση το σύστημα να τον απορροφήσει. Εφόσον δεν "διορίστηκε" κάπως είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει. Αυτό για τη ΝΔ που λες προφανώς ισχύει. Όσοι δεν έχουμε μέσο, άκρη ή απλά δεν είιμαστε "τέτοιοι" θα υφιστάμεθα την κάθε καρακάξα να μας λέει τα περι αριστείας και ανα διάθρθωσης ενώ οι αναδιαθρώσεις θα γίνονται μαζικά δια της πλαγίας οδού δια έχοντες και κατ'έχοντες. Και εσύ (όχι εσύ) ηλίθιε κάτσε διάβαζε, αυτό μας λένε)

Τώρα για την αναισθησιολογία (και για τις άλλες ειδικότητες) ας δώσουν πιο σοβαρά κίνητρα. Επίσης κάποιος μπορεί να μην το γουστάρει. Μπορεί στον απέξω να σου λέει έλα μωρέ γιατρός έγινες για να μπήκες θα σάρεσε, αλλά μερικές ειδικότητες της χωρίζει η άβυσσος. Πολλοί αν τους έλεγαν ότι αν μπεις ιατρική πρέπει να κάνεις την Χ ειδικότητα ίσως τα παράταγαν.

Επίσης νωρίις τους έπιασε ο πόνος. Τόσα και τόσα χρόνια δεν είχαμε αναισθησιολόγους αλλά έπρεπε να φτάσουμε στο μη περαιτέρω με τους αναισθησιολόγους. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με τους μικροβιολόγους που απότι ακούω δεν πάει κανείς. Αλλά εκεί δεν καίγεται κανείς, δεν ακυρώνονται χειρουργεία. Και εκεί θα μας πάρουν όλη την μικροβιολογία οι βιολόγοι και θα ησυχάσουμε.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.