Jump to content

Ιατρική στην Αθήνα η στο εξωτερικό ;


George146

Recommended Posts

Καλησπέρα σας.Είμαι φοιτητής στο ΤΕΙ Αθήνας στο τμήμα Ραδιολογίας Ακτινολογίας.Σε ενα χρόνο τελειώνω και θέλω να κάνω ιατρική.Το θέμα είναι ότι δεν ξέρω που(Ελλάδα με τίποτα).Σκέφτομαι λοιπόν είτε Αμερική είτε Ιταλία.Θα ήθελα λοιπόν τη βοήθεια σας.Για Ιταλία ξέρω 5 πράγματα του τι χρειάζεται.Για ΗΠΑ όμως δεν ξέρω σχεδον τίποτα.Τι παίζει με τα Financial Aids,Scholarships,Green Cards,Fellowships,Residencies,Ειδικότητες κλπ.Ενα βασικο ατου των ΗΠΑ ειναι οτι η Ιατρικη ειναι 4 χρόνια ενώ Ιταλία είναι 6.Please παίδες διαφωτίστε με γιατί ψάχνομαι εδώ και καιρό και άκρη δεν βρίσκω.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • Απαντήσεις 154
  • Created
  • Last Reply

Ιατρική στις ΗΠΑ

1. Μετά το high school δίνουν SAT -> κολλέγιο. Για να έχεις ελπίδες για ιατρική πρέπει

1. να έχεις καλό SAT

2. να μπεις σε καλό κολλέγιο

3. να πάρεις μαθήματα που χαρακτηρίζονται pre-med (βιολογίες, φυσιολογίες, βιοχημείες, ανατομίες)

4. να πάρεις καλούς βαθμούς σε αυτά τα μαθήματα

5. να βγάλεις υψηλό GPA ("βαθμό πτυχίου")

6. να πάρεις καλές συστατικές επιστολές από το κολλέγιο.

Δεν παίρνουν πτυχίο (bachelor) όπως εμείς τύπου "βιολόγος", "φιλόλογος". Κάνουν Major σε κάποιο μάθημα παίρνοντας περισσότερες διδακτικές ώρες. Ένας υποψήφιος γιατρός μπορεί να έχει Bachelor σε ό,τι θέλει από arts μέχρι αεροναυπηγική. Συνήθως όμως, επειδή παίρνουν πολλές ώρες βιολογικών μαθημάτων, το Major είναι σε κάτι βιολογικοχημικο.

2. Μετά το κολλέγιο (2-4 χρόνια) -> δίνουν MCAT. Σε αυτά δεν υπάρχει βάση...όσο περισσότερο γράψεις τόσο καλύτερες πιθανότητες έχεις να μπεις σε ιατρική. Νομίζω οι περισσότερες ιατρικές θέλουν πάνω από 30 ή 32 στο MCAT.

3. Κάνουν αιτήσεις στις ιατρικές -> συνεντεύξεις -> αξιολογείται το βιογραφικό σου οπότε εκτός από υψηλό GPA και MCAT score, αξιολογείται η εθελοντική δραστηριότητα σε νοσοκομεία, η έρευνα, οι συστατικές. Γι' αυτό συνήθως μετά το κολλέγιο οι υποψήφιοι ιατρικής

1. εργάζονται σε νοσοκομεία και ερευνητικά κέντρα ως research assistants για να έχουν πρόσβαση σε έρευνα και συστατικές

2. μπορεί να κάνουν ένα bio master επίσης για να βελτιώσουν το βιογραφικό τους και να αποκτήσουν άρθρα και συστάσεις

3. μπορεί να κάνουν μέχρι και phd (4-6 χρόνια) αν είναι πολύ ορεξάτοι για την έρευνα και θέλουν να ασχοληθούν με αυτό.

Η πιο ωραία σκηνή που περιγράφει τον γολγοθά των αμερικανών που θέλουν να γίνουν γιατροί είναι η πρώτη σκηνή από το 21 (την ταινία) που γίνεται η συνέντευξη του πρωταγωνιστή για ιατρική και του λέει ο υπεύθυνος "So...you are a Harvard graduate, you got a 4.0 GPA, a 37 at your MCAT, you are the founder of the New England Biomedical Student's research association, you are the president of the Debate Club and you got two patents under your name...but you don't have anything to dazzle me son" :P

Ααα είπα ότι σε όλα αυτά φυσικά και πληρώνεις δίδακτρα και βιβλία; Να το πω. Βέβαια τους δίνουν δάνεια με τραγικά χαμηλό επιτόκιο και με τα χρήματα που βγάζουν μετά μπορούν να ξεπληρώσουν τα δάνεια σε ένα χρόνο, αλλά όλα αυτά αν γίνουν γιατροί. Στο μόνο που πληρώνονται είναι το phd. Βέβαια...υπάρχουν και τα shortcuts.

1. Μπορεί να μπει στα 16 του στο κολλέγιο (συνήθως τα ελληνάκια πχ έχουν πολύ καλές γνώσεις και δεν χρειάζεται να κάνουν high school, ξέρουν τα κλάσματα από το δημοτικό :P

2. Αν δεν θες να πάρεις bachelor's degree (συνήθως παίρνουν γιατί σου λέει αν δεν πετύχω ιατρική να έχω ένα άλλο πτυχίο βρε αδερφέ), μπορούν να κάνουν μόνο 2 χρόνια κολλέγιο, να πάρουν υψηλούς βαθμούς στις ώρες που χρειάζεται το pre-med και αν είναι τόσο αστέρια και πάρουν και συστατικές καλές κλπ, να δώσουν MCAT και να μπουν ιατρική χωρίς το bachelor. Είχα γνωρίσει ένα αμερικανάκι έτσι αλλά ο τύπος ήταν διάνοια. Είχε Rice premed-> Johns Hopkins medical school -> Mass General Internal Medicine -> Cleveland Clinic cardiology fellowship.

Αν έχεις green card= πρέπει να το έχεις ήδη δεν το αποκτάς τώρα, δεν χρειάζεσαι βίζα. Οι φοιτητές παίρνουν F1 visa αλλά αυτό είναι το λιγότερο πρόβλημά σου...είναι πολύ δύσκολο να σε δεχτούν όπως κατάλαβες.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πώς μπορώ να κάνω ειδικότητα στις ΗΠΑ;

2 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο ανοίγει το NRMP (National Resident Match Program) (match για συντομία)

http://www.nrmp.org/

Residents στις ΗΠΑ = ειδικευόμενοι.

Το match είναι η διαδικασία στην οποία οι ενδιαφερόμενοι για μια θέση ειδικότητας (τεταρτοετείς φοιτητές σε αμερικανικές ιατρικές σχολές και ξένοι τελειόφοιτοι και απόφοιτοι γιατροί) στέλνουν ηλεκτρονικές αιτήσεις στα προγράμματα ειδικότητας που τους ενδιαφέρουν.

Μέσω του ERAS (electronic residency application service) http://www.aamc.org/students/eras/start.htm

οι ενδιαφερόμενοι

1. συμπληρώνουν το Common Application Form (CAF) το οποία περιλαμβάνει

α. στοιχεία του βιογραφικού (σπουδές, δημοσιεύσεις, κλινική εμπειρία στις ΗΠΑ)

β. Βαθμούς των USMLE

γ. Συστατικές επιστολές από 3 καθηγητές που σε συστήνουν (κατά προτίμηση αμερικανούς)

Η διαδικασία του application registration ανοίγει στις 15 Αυγούστου.

Αφού συμπληρώσουν το CAF, αρχίζουν να στέλνουν αιτήσεις στα προγράμματα ειδικότητας που τους ενδιαφέρουν. Οι πρώτες 20 αιτήσεις είναι δωρεάν ενώ για κάθε επόμενη αίτηση υπάρχει ένα fee $20.

Πόσες αιτήσεις μπορώ να στείλω;

Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των αιτήσεων

Όλες οι ειδικότητες συμμετέχουν στο Match;

Όχι κάποιες ειδικότητες όπως πχ Ουρολογία, Νευρολογία κ.ά. έχουν δικά τους match

Πρέπει να έχω περάσει όλα τα USMLE για να συμμετέχω στο match;

Δεν είναι απαραίτητο αλλά επειδή ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, οι ξένοι έχουν πολύ καλύτερες πιθανότητας να περάσουν στο match αν έχουν περάσει όσο το δυνατόν περισσότερα steps με όσο το δυνατόν καλύτερους βαθμούς

Πρέπει να έχω κλινική εμπειρία στις ΗΠΑ;

Δεν είναι απαραίτητο αλλά ανεβάζει κατακόρυφα την αίτησή σου σε σχέση με κάποιον που δεν έχει εμπειρία.

Πρέπει να έχω δημοσιεύσεις;

Δεν είναι απαραίτητο, συμπληρώνεις ένα κουτάκι στην αίτηση που λέει "έρευνα".

Μέχρι πότε μπορώ να κάνω αιτήσεις;

Τυπικά μέχρι 30 Νοεμβρίου. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα

Τί γίνεται μετά τις αιτήσεις;

Αφού ο υποψήφιος στείλει τις αιτήσεις του (όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα), τα προγράμματα τον καλούν για συνεντεύξεις από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο

Τί γίνεται στις συνεντεύξεις;

Στις συνεντεύξεις ο υποψήφιος συζητάει με τον program director (διευθυντή του προγράμματος ειδικότητας), κάποιους καθηγητές και μερικούς residents σχετικά με το γιατί θέλει την συγκεκριμένη ειδικότητα και το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τα σχέδιά του για το μέλλον κλπ. Του δείχνουν το νοσοκομείο και του "διαφημίζουν το πρόγραμμα"

Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για την συνέντευξη;

Υπάρχουν βιβλία που περιγράφουν πώς πρέπει να ντυθεί κάποιος, τί πρέπει να πει, πώς πρέπει να μιλήσει κλπ. Είναι πολύ σημαντικό το κομμάτι της συνέντευξης και όλοι προετοιμάζονται με κάθε λεπτομέρεια σχετικά με αυτό για να κάνουν την καλύτερη δυνατή εντύπωση.

Τί γίνεται μετά τις συνεντεύξεις;

Στις 15 Ιανουαρίου ο υποψήφιος ετοιμάζει μία λίστα για το σε ποιό πρόγραμμα θέλει να πάει (1η επιλογή, 2 επιλογή, 3η επιλογή κοκ) από τα προγράμματα στα οποία κλήθηκε σε συνέντευξη. Στις 25 Φεβρουαρίου "κλειδώνει" την λίστα και ηλεκτρονικά κατατίθεται στο match system. Τα προγράμματα επίσης καταθέτουν τους υποψηφίους με σειρά προτίμησης (ποιόν θέλουν πρώτο, δεύτερο κλπ). Και στις 19 Μαρτίου βγαίνει το match όπου έχουν γίνει match οι προτιμήσεις των υποψηφίων με αυτές των νοσοκομείων.

Πότε ξεκινάει ειδικότητα;

Οι ειδικότητες ξεκινάνε όλες τον Ιούλιο κάθε έτους.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τί είναι τα USMLE;

USMLE = United States Medical Lisence Exams

Είναι εξετάσεις που πρέπει να δώσει κάθε γιατρός που θέλει να ασχολείται με ασθενείς στις ΗΠΑ.

Αποτελούνται από 3 μέρη

Step 1 = βασικές επιστήμες (περιλαμβάνει μαθήματα 3 πρώτων ετών στην Ιατρική Ελλάδας) (7 ώρες με 1 ώρα διάλειμμα, 338 ερωτήσεις σε 7 blocks των 48 ερωτήσεων το καθένα)

Step 2 Clinical Knowledge (CK)= κλινικά μαθήματα (3 τελευταία έτη) (8 ώρες με 1 ώρα διάλειμμα. 8 blocks των 46 ερωτήσεων το καθένα)

Step 2 Clinical Skills (CS)= εξετάσεις προφορικές σε ασθενείς - ηθοποιούς (8 ώρες)

Step 3 = 2 μέρες, είναι τεστ που δίνεται κατά την ειδικότητα και εξετάζεσαι σε cases ασθενών.

Μπορώ να δώσω τα USMLE όσο είμαι φοιτητής;

Ναι όλα τα steps δίνονται αν κάποιος είναι απόφοιτος. Αν είναι φοιτητής σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο μόνο το Step 1, 2CK, 2CS

Μπορώ να δώσω τα steps με όποια σειρά θέλω;

Ναι αν είναι απόφοιτος, μπορεί να δώσει κάποιος τα Step 1, 2(CS ή CK) με όποια σειρά θέλει. Για να δώσει το step 3, πρέπει να έχει περάσει τα Step 1 και 2 πριν.

Μπορώ να δώσω τα Steps πάνω από μία φορά;

Ναι μπορείς. Αλλά είναι πολύ άσχημο στο βιογραφικό σου να φαίνεται ότι έχεις κοπεί.

Πού μπορώ να δώσω τα Steps;

To step 1, 2 CK μπορούν να δωθούν στην Ελλάδα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη στα Prometric Centers. To προφορικό (CS) δίνεται σε 5 πόλεις στις ΗΠΑ. Το step 3 δίνεται σε όλα τα Prometric centers στις ΗΠΑ

Πόσο θα μου στοιχίσουν τα Steps;

Μόνο τα εξέταστρα είναι περίπου $700 για το Step 1, $700 για το Step 2 CK, $1200 για το Step 2 CS. Περισσότερες λεπτομέρειες υπάρχουν στο site του ECFMG (google it) :) Πρέπει να συνυπολογίσει κάποιος τα χρήματα για τα βιβλία και κάποια Online tests που χρειάζονται για την μελέτη του, καθώς και το ταξίδι στις ΗΠΑ για το CS.

Αν βαριέσαι να διαβάσεις τα παραπάνω πήγαινε Ιταλία :)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Χριστέ μου.Τα ξέρεις απ'εξω και ανακατωτά.Μηπως σπουδάζεις Αμερική???Δηλαδη εγώ στη παρούσα φάση πρέπει να πάω κολλέγιο για 2 χρόνια ως pre med και αν πετύχω καλούς βαθμούς μπαίνω ιατρική???

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Χριστέ μου.Τα ξέρεις απ'εξω και ανακατωτά.Μηπως σπουδάζεις Αμερική???Δηλαδη εγώ στη παρούσα φάση πρέπει να πάω κολλέγιο για 2 χρόνια ως pre med και αν πετύχω καλούς βαθμούς μπαίνω ιατρική???

χαχαχααχαχαχχαχαχααχ αυτο καταλαβες;;;;;;;;;;;;

καλα φιλε εισαι θεος!

με τετοια συνεπαγωγικη σκεψη γαμα την ιατρικη δε σου χρειαζεται θα μπεις κατευθειαν στη ΝΑΣΑ με το πτυχιο του ΤΕΙ μη σου πω και χωρις πτυχιο! :P

πλακιτσα κανω μην αρπαχτεις

(σουαβ κανε τα ενα κοπιπειστακι τα 2 "step by step" χεχε τελευταια ποστ και στο τοπικ ειδικοτητα στις ηπα,τιμης ενεκεν σε κατι τυπακια λαικ μι χεχε)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Χριστέ μου.Τα ξέρεις απ'εξω και ανακατωτά.Μηπως σπουδάζεις Αμερική???Δηλαδη εγώ στη παρούσα φάση πρέπει να πάω κολλέγιο για 2 χρόνια ως pre med και αν πετύχω καλούς βαθμούς μπαίνω ιατρική???

χαχαχααχαχαχχαχαχααχ αυτο καταλαβες;;;;;;;;;;;;

καλα φιλε εισαι θεος!

με τετοια συνεπαγωγικη σκεψη γαμα την ιατρικη δε σου χρειαζεται θα μπεις κατευθειαν στη ΝΑΣΑ με το πτυχιο του ΤΕΙ μη σου πω και χωρις πτυχιο! :P

ποπο!τν φαγατε τν αν8ρωπο!κοροϊδευμα κατευθειαν! :withstupid:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Χριστέ μου.Τα ξέρεις απ'εξω και ανακατωτά.Μηπως σπουδάζεις Αμερική???Δηλαδη εγώ στη παρούσα φάση πρέπει να πάω κολλέγιο για 2 χρόνια ως pre med και αν πετύχω καλούς βαθμούς μπαίνω ιατρική???

χαχαχααχαχαχχαχαχααχ αυτο καταλαβες;;;;;;;;;;;;

καλα φιλε εισαι θεος!

με τετοια συνεπαγωγικη σκεψη γαμα την ιατρικη δε σου χρειαζεται θα μπεις κατευθειαν στη ΝΑΣΑ με το πτυχιο του ΤΕΙ μη σου πω και χωρις πτυχιο! :P

Φιλε μη το γελας καθολου.Αυτη τη στιγμη στο pc ειμαστε 4 ατομα και αλλα καταλαβαινει ο ενας αλλα ο αλλος.Αυτα που γραφω δεν ειναι μονο δικα μου.Εγω πανω κατω εχω καταλαβει τι παιζει.Εχω καταλαβει οτι δεν αξιζει στις ΗΠΑ γιατι ερχεται μια η αλλη.2 χρονια για premed και αλλα 4 για ιατρική καλυτερα Ιταλια που ειναι και φθηνα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ποπο!τν φαγατε τν αν8ρωπο!κοροϊδευμα κατευθειαν! :withstupid:

ελα ρεεεεεει αφου εκανα εντιτ και του ειπα οτι εκανα πλακιτσα

κι εσυ μαθε να ξεχωριζεις τα αληθινα πικροχολα σχολιακια απο την αυθορμητη πλακιτσα που δεν αντεχεις να μη τη μοιραστεις ομως βρε ντοκ :)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εχω καταλαβει οτι δεν αξιζει στις ΗΠΑ

καλα το αν αξιζει η οχι οπως και το αν ειναι πολυ δυσκολο να σε δεχτουνε που λεει η σουαβ η οχι ειναι λιγο σχετικα...απο ενα σημειο κι επειτα

εχω να σου πω γω ιστοριες για εισχωρησεις...σε ιατρικες στις ΗΠΑ :rolleyes:

ΑΝΥWAY.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ποπο!τν φαγατε τν αν8ρωπο!κοροϊδευμα κατευθειαν! :withstupid:

ελα ρεεεεεει αφου εκανα εντιτ και του ειπα οτι εκανα πλακιτσα

κι εσυ μαθε να ξεχωριζεις τα αληθινα πικροχολα σχολιακια απο την αυθορμητη πλακιτσα που δεν αντεχεις να μη τη μοιραστεις ομως βρε ντοκ :)

και γω πλακιτσα εκανα βρε συναδελφε!ασχετο αλλα,οταν ο καθηγητης σε αποκαλει συναδελφο δν εχει πολλη φαση?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εχω καταλαβει οτι δεν αξιζει στις ΗΠΑ

καλα το αν αξιζει η οχι οπως και το αν ειναι πολυ δυσκολο να σε δεχτουνε που λεει η σουαβ η οχι ειναι λιγο σχετικα...on point on

εχω να σου πω γω ιστοριες για εισχωρησεις...σε ιατρικες στις ΗΠΑ :rolleyes:

ΑΝΥWAY.

Είμαι όλος αυτιά.Χεχεχε

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Καλησπέρα σας.Είμαι φοιτητής στο ΤΕΙ Αθήνας στο τμήμα Ραδιολογίας Ακτινολογίας.Σε ενα χρόνο τελειώνω και θέλω να κάνω ιατρική.Το θέμα είναι ότι δεν ξέρω που(Ελλάδα με τίποτα).Σκέφτομαι λοιπόν είτε Αμερική είτε Ιταλία.Θα ήθελα λοιπόν τη βοήθεια σας.Για Ιταλία ξέρω 5 πράγματα του τι χρειάζεται.Για ΗΠΑ όμως δεν ξέρω σχεδον τίποτα.Τι παίζει με τα Financial Aids,Scholarships,Green Cards,Fellowships,Residencies,Ειδικότητες κλπ.Ενα βασικο ατου των ΗΠΑ ειναι οτι η Ιατρικη ειναι 4 χρόνια ενώ Ιταλία είναι 6.Please παίδες διαφωτίστε με γιατί ψάχνομαι εδώ και καιρό και άκρη δεν βρίσκω.

Κάνε μια βόλτα από εδώ... αφού πάρεις τηλέφωνο πρώτα! Δε πιστεύω ότι θα σου δώσουν μεγάλη σημασία ασχολούνται περισσότερο με τα usmle.

The Fulbright Foundation in Greece

6 Vassilissis Sophias Avenue, 1st floor

106 74 Athens

Metro: Evangelismos or Syntagma metro stations

Open to the public:

Monday through Friday from 10:00 a.m. - 2:30 p.m

Wednesday (closed to the public)

Note: One-on-one and group educational advising services are provided by appointment only

Group advising sessions are offered once or twice a week (according to demand) on Tuesdays or Thursdays from 3:00 p.m. - 4:00 p.m.

Group advising sessions are available for undergraduate and graduate studies and United States Medical Residency programs

Educational Adviser

Athens:

Tel: 210-7241-811 and 210-7241-812, extension 104, Fax. 210-7226-510,

E-mail: advisor@fulbright.gr

Πάντως θα σου έλεγα Ιταλία... το celi III το αποκτάς μέσα σε 1 χρόνο με 3 τρίωρα την εβδομάδα. Θα πάρεις επιπλέον και μερικά μαθηματάκια (πχ. μαθηματικά) Πριν από 10 χρόνια (τι μου θύμισες emiloveyou ) έδινες κάτι εισαγωγικές που ήταν πολύ εύκολες. Εάν δε μάθεις καλά Ιταλικά μην πας θα καταλήξεις τίποτα βιολογικό ή φαρμακευτική... αν και οι περισσότεροι πήγαν το πρώτο έτος στη σχολή που πέρασαν και μετά ξανέδωσαν εξετάσεις και πέρασαν στην ιατρική. Η Ιταλία είναι η πιο σίγουρη και η πιο φθηνή λύση.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

George146: Κάνω ειδικότητα ΗΠΑ. Μην διαλέξεις ΗΠΑ για την ΙΑΤΡΙΚΗ. Ακόμη και να πας, μετά τα 4 χρόνια Κολλεγίου (στα οποία δεν θα κάνεις ιατρική), θα ξανακριθείς για το εάν μπορείς να κάνεις ιατρική (και πολύ αμφίβολο εάν τότε θα τα καταφέρεις). Πήγαινε Ιταλία. Μετά προετοιμάσου για την ειδικότητα στις ΗΠΑ. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, χωρίς να ρισκάρεις να χάσεις 4 χρόνια της ζωής σου για το τίποτα. ΜΕΤΑ ΗΠΑ, για ειδικότητα. ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ. ΤΕΛΟΣ. ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πάντως θα σου έλεγα Ιταλία... το celi III το αποκτάς μέσα σε 1 χρόνο με 3 τρίωρα την εβδομάδα. Θα πάρεις επιπλέον και μερικά μαθηματάκια (πχ. μαθηματικά) Πριν από 10 χρόνια (τι μου θύμισες emiloveyou ) έδινες κάτι εισαγωγικές που ήταν πολύ εύκολες. Εάν δε μάθεις καλά Ιταλικά μην πας θα καταλήξεις τίποτα βιολογικό ή φαρμακευτική... αν και οι περισσότεροι πήγαν το πρώτο έτος στη σχολή που πέρασαν και μετά ξανέδωσαν εξετάσεις και πέρασαν στην ιατρική. Η Ιταλία είναι η πιο σίγουρη και η πιο φθηνή λύση.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

George146: Κάνω ειδικότητα ΗΠΑ. Μην διαλέξεις ΗΠΑ για την ΙΑΤΡΙΚΗ. Ακόμη και να πας, μετά τα 4 χρόνια Κολλεγίου (στα οποία δεν θα κάνεις ιατρική), θα ξανακριθείς για το εάν μπορείς να κάνεις ιατρική (και πολύ αμφίβολο εάν τότε θα τα καταφέρεις). Πήγαινε Ιταλία. Μετά προετοιμάσου για την ειδικότητα στις ΗΠΑ. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, χωρίς να ρισκάρεις να χάσεις 4 χρόνια της ζωής σου για το τίποτα. ΜΕΤΑ ΗΠΑ, για ειδικότητα. ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ. ΤΕΛΟΣ. ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ.

Thanks φίλε Ortho.Μάλλον για Ιταλία με κόβω.Και μετά ειδικότητα ΗΠΑ.Τι ειδικότητα κάνεις και σε ποια πόλη αν επιτρέπεται???

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ορθοπαιδική. South-East Coast. Good luck!

Μόλις διάβασα και τα posts σου περί ειδικοτήτων.Απλά τα σπάς.Κατατοπιστικός και μέσα σε 1 post καταλαβα τι παιζει στις ΗΠΑ για ειδικοτητες.Γιατι πιστεψε με αλλα μου ελεγε ο ενας αλλα ο αλλος και τελικα ειχα 15 διαφορετικες αποψεις στο μυαλο μου.Τωρα ειναι ολα καθαρα.Ειλικρινα δε μπορω να καταλαβω γιατι καποιος να μη κανει ειδικοτητα στις ΗΠΑ.Επειδη ο κολλητος μου μενει στη Βοστωνη και μου εχει πει 2-3 πραγματα περι ζωης στην Αμερική δεν νομιζω να ειναι πιο ακριβα απο Ελλαδα.Οσον αφορα τη καθημερινη ζωη παντα.Παντως χιλια ευχαριστω για τις πληροφοριες.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

@ George146

Αυτά θα τα δεις, όταν έρθει ο καιρός. Δεν είναι ώρα τώρα. Προς το παρόν κοίτα να ΜΗΝ πας στις ΗΠΑ για ΙΑΤΡΙΚΗ. Μετά από κάποια χρόνια έχε τα μάτια σου ανοιχτά για κάποιο φόρουμ σαν και αυτό. Καλή τύχη σε όλα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ναι το ξέρω.Ξεκινάω Ιταλικά το Σάββατο 3ωρα τη βδομαδα.Απ οτι καταλαβαίνω πρέπει να σπούδασες Ιταλία...Ε???

χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαααχ

δευτερο αποκορυφωμα συνεπαγωγικης σκεψης μεσα σ ενα τεταρτο!

ρε γιωργακη146 δε μπαιιιιιιιζεσαι λεμε!ρισπεκτ!!! emiloveyou

οοοοοορθοοοοοοοοο πεεεεες μας κανενα ιταλικουυυυλι που το μιλας φαρσι να θαυμασουμε το μεσογειακο σου ταπεραμεεεεντο,loοοοve! :P :P :P :P

αν ειναι να μαθεις ντε και καλα γλωσσα μαθε σουηδικα και πηγαινε κανε ιατρικη στη σουηδια ρε φιλε

και δε θα πληρωνεις διδακτρα και η ιατρικη διδασκεται στα αγγλικα(απ οτι εμαθα προσφατα :D) οποτε τα usmle θα ναι πιο ευκολα!

θα λεγα μαθε νορβηγικα γιατι κι εκει δεν πληρωνεις διδακτρα και η ιατρικη σπουδαζεται σιγουρα στα αγγλικα αλλα η νορβηγια ειναι πανακριβη γενικοτερα δε σε συμφερει.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πριν πειτε για pre-med, usmle κλπ πειτε του ανθρωπου οτι μονο για τα 4 χρονια ιατρικης θα χρειαστει $25-40,000 για ετησια διδακτρα και μαλλον δε θα χρειαστει αλλες πληροφοριες.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Χριστέ μου.Τα ξέρεις απ'εξω και ανακατωτά.Μηπως σπουδάζεις Αμερική???Δηλαδη εγώ στη παρούσα φάση πρέπει να πάω κολλέγιο για 2 χρόνια ως pre med και αν πετύχω καλούς βαθμούς μπαίνω ιατρική???

Οι βαθμοί είναι ΕΝΑ κριτήριο, το ΠΙΟ σημαντικό αλλά πρέπει να συμπληρώσεις άλλα 5-6 για να πετύχεις ιατρική, δλδ βιογραφικό, συστατικές, έρευνα, ενδιαφέρον από νωρίς...αξίζει να πας εκεί για ιατρική, γιατί δεν αξίζει; Θα τα μάθεις καλύτερα και από Ελλάδα και από Ιταλία. Απλά

1. Αντί να παιδευτείς πχ 1 χρόνο για την εισαγωγή σου θα παιδευτείς 3-4

2. Θα πληρώνεις από $80.000-$300.000 και για τα 4 χρόνια της ιατρικής + δίδακτρα για τα 2 χρόνια του κολλεγίου ($6.000-10.000)+έξοδα διαμονής+βιβλία. Οι αμερικανοί το κάνουν γιατί θα μείνουν εκεί μια ζωή και θα πληρώνουν μια ζωή $250 τον μήνα, σιγά τα αυγά δλδ. Εσύ που μάλλον θες να γυρίσεις πίσω, είναι ένα χρέος.

3. Από όποιο τρόπο και να θες να κάνεις practice στις ΗΠΑ θα πληρώσεις αδρά (τα USMLE,ταξίδια, αιτήσεις, βιβλία, εξέταστρα πάνε κάπου στις $10.000) και θα σου πάρει χρόνο. Δλδ δεν είναι ένα τριμηνάκι και τέλειωσε, θέλει 2 χρόνια τρέξιμο

4. Στην Ιταλία ξέρω ότι είναι δύσκολο, αλλά στις ΗΠΑ που ξέρω σίγουρα είναι ΠΟΛΥ δύσκολο να τελειώσεις ιατρική με την έννοια ότι είναι σαν σχολείο, κάθε μέρα μάθημα, κάθε βδομάδα πρόχειρο διαγώνισμα, κάθε μήνα εξετάσεις, στις κλινικές είναι σαν junior ειδικευόμενοι αλλά βγαίνουν γιατροί με @@:D

Αυτά :)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ειναι μακρυ το ποστ, αλλα αμα θες να σπουδασεις Ιταλια πρεπει να το διαβασεις. Το θεωρω καθηκον μου.

Οι ερωτησεις του 2007/08, για να δεις λιγο τι παιζει.

http://www.universinet.it/components/com_f...edicina2007.pdf

Οι εισακτεοι (posti) και οι βαθμολογιες τους (risultati) αναλογα με το πανεπιστημιο. Ετσι για να καταλαβεις με τι βαθμολογια μπηκαν οι τελευταιοι, την οποια πρεπει να ξεπερασεις. Υπ'οψην, υπαρχει και η αρνητικη βαθμολογια.

http://www.universinet.it/components/com_f...&id_sede=10

Καποτε εμπαιναν πολλοι Ελληνες στις ιταλικες ιατρικες. Μετα απο λιγο ομως οι Ιταλοι καταλαβαν οτι δεν θελουν το 20% των φοιτητων τους να αποτελειται απο Ελληνες, γι'αυτο και εκαναν 2 πραγματα. 1ον εβαλαν την λεγομενη Cultura Generale. Στην αρχη λιγοτερες ερωτησεις, και μετα εφοσον ειδαν οτι επιασε, τις αυξησαν (34 το 2007 κουλτουρα, εναντι 20 βιολογιας πχ). Οι ερωτησεις δεν ειναι η παλια "Λογικη" που λεγαμε, αλλα γραμματικη, συντακτικο, λεξικο, ιταλικη ιστορια, και αλλα πολλα διαφορα που ξερουν συνηθως μονο Ιταλοι, κι ουτε καν ολοι. 2ον αυξησαν τραγικα το μηκος των ερωτησεων της Βιολογιας, ετσι ουτως ωστε, οσοι δεν ξερουν καλα Ιταλικα, να μπουρδουκλωνονται και να μην καταλαβαινουν τι τους ζητανε. Για οποιονδηποτε εχει κανει φροντιστηριο Ελλαδα, η Χημεια ειναι γελοια, τα Μαθηματικα επισης, και η Φυσικη ευκολη κι αυτη αναλογα με το ποσο καλος ησουν. Το θεμα ειναι ομως οτι σχεδον ντε φακτο χανεις τις ερωτησεις κουλτουρας γιατι πολυ απλα ειναι κατι το οποιο δυσκολα προετοιμαζεται.

Δυστυχως εδωσα πριν απο αρκετα χρονια και δεν ξερω να σου πω λεπτομερειες. Αλλα αυτα δεν ειναι το δυσκολο θεμα. Πρεπει να διαλεξεις σωστα την πολη, αυτο ειναι το θεμα. Εγω μπορω να σου πω μονο για την πολη οπου φοιτησα (Φλωρεντια), για τις αλλες πρεπει να ρωτησεις αλλου. Ειναι συνηθες φαινομενο στη Ιταλια, βεβαια αναλογα και με την πολη, ολοι να γκρινιαζουνε για τον φορτο του διαβασματος και για την μη αξιοκρατικη μεθοδο εξετασης (προφορικα κατα κυριο λογο, αλλα αυτο εξαρταται και απο το πανεπιστημιο). Πραγματικα πιστευω σχεδον κανενας Ελληνας θα σου πει οτι το δικο του πανεπιστημιο ηταν βατο η πιο ευκολο απο τα αλλα, γι'αυτο προσοχη οταν θα ακους τις γνωμες.

Ειναι φαινομενο στην Ιταλια, οι αιωνιοι Ελληνες φοιτητες ιατρικης, ατομα τα οποια δεν εχουν συμβιβαστει με το γεγονος οτι στην Ιταλια αμα θελεις να τελειωσεις σε αποδεκτο χρονικο διαστημα πρεπει να στρωσεις τον κωλο σου κατω να διαβασεις (μακρια απο αυτους). Τωρα το ποσο ειναι αυτο, οπως ειπα εξαρταται κι απο την πολη, εγω μιλαω για την δικη μου εμπειρια.

Συνηθως στην Ιταλια οταν κοβεσαι σε μαθηματα και γενικα μενεις πισω, ειναι χρονος που προστιθεται στον χρονο φοιτησης σου. Ειναι παρα μα παρα πολυ δυσκολο να καθαρισεις πολλα μαθηματα σε μια εξεταστικη και να ερθεις παλι στα ισια σου, δυστυχως το συστημα δεν συγχωρει φοιτητες που δεν ειναι σταθεροι στο διαβασμα και στην αποδοση. Παλι να σου υπενθυμισω οτι σου μιλαω για το τι εζησα εγω ετσι, δεν θελω να πω οτι ειναι παντου ετσι ουτε οτι ειμαστε ιδιοι, αλλα ξερω οτι ειναι συνηθες φαινομενο. Δυστυχως το συστημα σε πηζει στην θεωρια, ενω οι πρακτικες δεν ειναι παντα το καλυτερο. Το μονο καλο ειναι οτι σου δινει πολλα περιθωρια να κινηθεις απο μονος σου, αμα θες να κανεις καλη πρακτικη μπορεις να το ψαξεις. Επαναλαμβανω, πρεπει να εισαι ετοιμος να χωθεις στο διαβασμα για τουλαχιστον 6 χρονια. Αναλογα και με το ποσο καλος εισαι, μπορεις να χρειαστεις λιγοτερο η περισσοτερο διαβασμα, αλλα δεν γωρισα ποτε φοιτητη ιατρικης που να πηγε καλα στην Ιταλια και να μην διαβαζε επι καθημερινης βασεως ολο τον χρονο και σαβ/κα. Για μας οι εξεταστικες ηταν απλα χρονος επαναληψης. Προκαλω οποιονδηποτε να μαθει ολοκληρο το Devlin της Βιοχημειας (μαθαμε ολες τις χημικες αντιδρασεις του μεταβολισμου με τα μορια παρακαλω, μην τυχον και δεν ξερεις να γραψεις την χοληστερινη η την συνθεση της τεστοστερονης, κοπηκες) για παραδειγμα σε λιγοτερο απο ενα εξαμηνο η και να χωσει στην ιδια εξεταστικη οτιδηποτε αλλο. Ειμαι κατηγορηματικος σε αυτο. ΔΙΑΒΑΣΜΑ. Θελει ψυχικα αποθεματα για να κανεις καποιες θυσιες, για να εισαι σταθερος. Το ερωτημα που σου προκυπτει συνηθως ειναι αν ολα αυτα που αποστηθιζεις (ιδιως τα πρωτα χρονια) θα σου χρειαστουν ποτε...κι αυτο σε τρωει, σε καταθλιβει για να το πετυχεις.

Δεν χρειαζεται να εισαι ιδιαιτερα εξυπνος. Καλη μνημη να εχεις και να διαβαζεις πολυ και θα σου πανε καλα. Ισα ισα αυτο το θεμα δεν λυνεται με την εξυναδα, 3000 σελιδες η εξυπναδα τι να τις κανει, αμα δεν εχεις διαβασει κατι δεν το εχεις διαβασει απλα. Στα προφορικα αλλωστε αμα θελουν μπορουν να σε κοψουν απλα για ενα στραβοπατημα, ενα κωλομοριο, ενα κωλοοργανιδιο, ενα μερος ενος οστου στα αζητητα...Καλα θα κανεις να μην το παιρνεις κατακαρδα και να μαθεις να ελισσεσαι με τα προφορικα. Εχει ολοκληρη τεχνικη απο πισω.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.