Jump to content

EΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ


xasapis

Recommended Posts

Δεδομενου οτι η κατασταση με τις ειδικοτητες εφτασε στο απροχωρητο ανοιγω το θεμα προς συζητηση.δεν ειναι δυνατον οι εδω πτυχιουχοι να ωθουμαστε απο πτυχιουχους με αμφιβολου προελευσεως πτυχια στην αναζητηση ειδικοτητας ακομα και στην ουγκαντα προκειμενου να ειδικευτουμε και να ασκησουμε την ιατρικη.δεν λεω να αποκλειστουν οι κατοχοι πτυχιων απο αλλες χωρες αλλα τουλαχιστον να εχουν καποια ποσοστωση της ταξεως του 30%.δεν ειναι δυνατον να μπαινουν ολοι κουτσοι στραβοι στον αγιο παντελεημονα της αναμονης.αφου για να παμε στο εξωτερικο θα δωσουμε εξετασεις τουλαχιστον ας παλεψουμε για το δικαιωμα να τις δωσουμε στη χωρα μας.εξαλλου οσοι το εχουν ψαξει ξερουν οτι η ειδικοτητα στο εξωτερικο ειναι μια πολυ μπλεγμενη υποθεση.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • Απαντήσεις 786
  • Created
  • Last Reply

ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ!!!ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ!ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ??????ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΟΥΜΕ!!!!ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΤΑΔΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΕΙΝΑ ΙΣΧΥΡΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ "ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ" .Ας είμαστε λίγο προσεκτικοί στο τι ζητάμε...Μπορεί να γίνει πραγματικότητα.....

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ενώ τώρα οι έχοντες μέσο δεν βρίσκουν ευκολότερα θέση και οι εξετάσεις θα δημιουργήσουν τέτοιο πρόβλημα; Αφού διαφθορά υπάρχει έτσι κι αλλιώς και το 10% (τυχαίο ποσοστό) των θέσεων καλύπτεται από τους διαπλεκόμενους, ας φροντίσουμε τουλάχιστον να καλύπτεται αξιοκρατικά το υπόλοιπο 90%. Εξάλλου, υπάρχει το παράδειγμα των Πανελλαδικών, οι οποίες έχουν κερδίσει το στοίχημα της αξιοπιστίας. Κι αν κάποιοι βρίσκουν παραθυράκια, δεν νομίζω ότι είναι τόσοι πολλοί, ώστε να ακυρώνουν την αξία της διαδικασίας.

Επίσης, Olive, αν εμείς οι ίδιοι υποστηρίξουμε τις εξετάσεις, μπορούμε να συμμετάσχουμε στην οργάνωσή τους, ώστε να είναι, όσο γίνεται, αξιοκρατικές. Αν επιμένουμε να τις αρνούμαστε, θα βρεθούμε απέναντι σε έτοιμο σύστημα κι άντε να βγάλουμε άκρη.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αγαπητέ μου Φίλιππε, δεν έχεις άδικο σε αυτά που λές. Εγώ πάντως δεν είμαι και τόσο σίγουρη ότι μόνο το 10% έχει μέσο!!!!Στην Ελλάδα λίγο-πολύ οι περισσότεροι κάποιο γνωστό έχουν , και αν δεν έχουν ψάχνουν και βρίσκουν.Οι Πανελλαδικές είναι ένα καλό παράδειγμα αξιοκρατίας, αλλά φοβάμαι ότι είναι το μοναδικό!Οταν πρόκειται για επαγγελματικά δικαιώματα, η αξιοκρατία πάει περίπατο. Τωρα αν εμείς ξεκινήσουμε την ιστορία με τις εξετάσεις, και ακόμα και αν φροντίσουμε να είναι σωστές-στο μέτρο των δυνάμεων μας ( Θα αναφέρεσαι υποθέτω στους συνδικαλισμένους αντιπροσώπους μας.......8) ΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΔΕ ΘΑ ΕΚΦΥΛΙΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ????Δε λέω ότι το να περιμένεις 5 χρόνια είναι καλύτερο, αλλά τουλάχιστον έτσι ξέρεις ότι δεν σου στερεί κανείς το δικαίωμα να κάνεις ειδικότητα, δικαίωμα που κέρδισες μετά απο χρόνια σκληρής δουλειάς.Και προτου τέλος πάντων φτάσουμε στο σημείο να ζητήσουμε εξετάσεις, θα πρεπει να έχουν διασφαλιστεί όλα αυτά που θεωρούμε τώρα αυτονόητα, αλλά είναι οτιδήποτε άλλο απο αυτό. ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ????ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Χθες οπως συζητουσαμε με τους ειδικευομενους στη παιδιατρικη κλινικη, μας ειπαν οτι για μετα τα χριστουγεννα ετοιμαζονται πανελλαδικες εξετασεις με μορφη multiple choise για ολους τους ειδικευομενους σε ολες τις κλινικες της χωρας. Το πληροφορηθηκαν πριν μια βδομαδα. Σκοπος αυτης της εξετασης ειναι να κριθει το επιπεδο των κλινικων ως προς την εκπαιδευση που παρεχουν στους ειδικευομενους.

Βεβαια, απο οσο καταλαβα, δεν θα ειναι και η πιο αδιαβλητη εξεταση...Ξερετε τιποτα σχετικα με αυτο;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τυχαίο ήταν σίγουρα , μα δεν είπα κάτι αντίθετο.Ήταν όμως υποστηρικτικό της άποψής του , σύμφωνα με την οποία αυτοί που έχουν μέσο είναι λίγοι. Με αυτή την άποψη διαφώνησα , όχι με το αυθαίρετο ποσοστό

Υ.Γ. Τη μια με λέτε Ποπααινα , την άλλη Ολιβίτσα. :Iloveyou: Με κακομαθαίνετε.....

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Υ.Γ. Τη μια με λέτε Ποπααινα , την άλλη Ολιβίτσα....

μια άσχετη σφήνα ...

στα μέρη μας- κάτω απο τ'αυλάκι και ειδικότερα στη Μανη-οι γυναίκες μετα το γάμο τους δεν παίρνουν μόνο το επίθετο του συζύγου ,αλλά και το όνομά του π.χ. Μήτσαινα, Γιώργαινα,Γιάνναινα,Βαγγέλαινα,Παναγιώταινα, Πετρού,Χρήσταινα,Κώσταινα κ.ο.κ. Μικρότερη νόμιζα οτι έτσι ήταν τα πραγματικά τους ονόματα...Άσε που άμα ρωτήσεις συγχωριανούς για το όνομα κάποιας μπορεί και να το έχουν ξεχάσει πια...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δηλαδή, οι φήμες-κουτσουμπολιά που άκουσα το καλοκαίρι αληθεύουν?!?

Άκουσα ότι, το νέο μέτρο, δηλαδή η αναστολή αγροτικού για όλες τις ειδικότητες, είναι ένα μεταβατικό στάδιο ώστε, δηλώνοντας όλοι μαζικά για ειδικότητα, οι αναμονές να μεγαλώσουν τόσο πολύ που να μας αναγκάσουν να ζητήσουμε ΕΜΕΙΣ να γίνουν εξετάσεις. Δεν το πίστεψα τότε, το θεώρησα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Και τώρα διαβάζω στο forum φοιτητή να ζητάει εξετάσεις για ειδικότητα! Με άλλα λόγια ''να βάλουμε τα χεράκια μας να βγάλουμε τα ματάκια μας''!

Με δεδομένο ότι, το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την υπερπληθώρα τών ''εισαγόμενων'' ιατρών οι οποίοι αυξάνουν τη ζήτηση για ειδικότητα ενώ από την άλλη μεριά η προσφορά θέσεων παραμένει ίδια (ίσως με μικρές τροποποιήσεις , όχι όμως ικανές να μετριάσουν το πρόβλημα),

Προτείνω,

εξετάσεις να δίνουν ΜΟΝΟ όσοι έχουν πτυχίο από άλλη χώρα πλην της Ελλάδας, για κάποιο ποσοστό θέσεων. (Τους άλλους να μας αφήσουν στην ησυχία μας, αρκετά τραβάμε με τις απεργίες και τις συνεχείς ψυχοφθόρες ανωμαλίες στη διάρκεια των σπουδών μας.)

Καταλαβαίνω ότι αυτό ακούγεται κάπως ''ρατσιστικό'' (κατά το ''πάς μη έλλην βαρβαρος''), δεν πιστεύω όμως ότι είναι άδικο γιατί, πρώτον, παρόμοια αν δεν κάνω λάθος αντιμετώπιση ισχύει για όσους δεν έχουν πτυχίο αμερικανικού πανεπιστημίου (πχ Έλληνες) και θέλουν να κάνουν ειδικότητα στην Αμερική και δεύτερον, όσοι από αυτούς που πήραν πτυχίο στο εξωτερικό είναι πραγματικά άξιοι, δεν θα έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα με τις εξετάσεις.

Υ.Γ.1 Για να μην παρεξηγηθώ: δεν έχω τίποτα με τους ''εισαγόμενους'' ιατρούς, σίγουρα μεταξύ τους θα υπάρχουν αξιόλογοι επιστήμονες και άνθρωποι που από κάποια ατυχία δεν κατάφεραν να μπουν σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Όμως αυτές είναι οι φωτεινές εξαιρέσεις στον κανόνα , απ' ό,τι λένε αυτοί που ξέρουν περισσότερα.

Υ.Γ.2 Δεν θα είχα αντίρρηση για εξετάσεις για όλους αν ήξερα με βεβαιότητα ότι ήταν αξιοκρατικές και αδιάβλητες, όμως όπως έχει ήδη γραφτεί: στην Ελλάδα ζούμε......! Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

:)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δηλαδή λές ότι αν μπουν εξετάσεις για να ξεκινήσεις ειδικότητα αυτές θα εκφυλιστούν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα? Με αυτή τη λογική δεν αξίζει να προτείνουμε τίποτα αφού στο μέλλον θα εκφυλιστεί. Μπορεί αυτή να είναι η Ελλάδα αλλά και αυτοί είναι οι Έλληνες! Θεωρούμε δεδομένο (το μελλοντικό εκφυλισμο των ενδεχόμενων εξετάσεων) κάτι που δεν πρέπει να αφήσουμε να συμβεί με την αδιαφορία μας, ως κλασικοί Έλληνες.

Το να μπουν εξετάσεις για να ξεκινάμε ειδικότητα σαφώς δεν είναι το καλύτερο, αλλά με βάση την πραγματικότητα (για όσους την βλέπουν) δε γίνεται διαφορετικά. Στην σχολή μας μπαίνουν α άτομα και παίρνουν πτυχίο 4 φορές περισσότεροι. Αν αυτό και μόνο δεν υποβαθμίζει τις σπουδές μας τότε δεν έχει νόημα να συζητάμε. Παντού οι λογική λέει να μπουν ορισμένοι και στην πορεία να γίνει το ξεκαθάρισμα, ποιοι μπορούν να συνεχίσουν και ποιοί όχι. Κατηγορούμε τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τσεχία και όσους πήγαν εκεί. Μπορεί να μην είναι πλούσιοι οι άνθρωποι στις χώρες αυτές (όπως ήταν η Ελλάδα κάποτε), μπορεί να μην παίρνουν οι φοιτητές 10 και 20 βιβλία το έτος τζάμπα (ενώ εκεί το πληρώνεις και το διαβάζεις) αλλ'α τουλάχιστον ότι γίνεται εκεί γίνεται με αξιοπρέπεια.

Εδώ που φτάσαμε το να δίνουμε εξετάσεις για να ξεκινήσουμ ειδικότητα δεν είναι η καλύτερη λύση ούτε η μοναδική, αλλά μία λογική΄πρόταση προς συζήτηση σε αυτό το αδιέξοδο.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εξετάσεις για να μπουμε - εξετάσεις για να τελειώσουμε - εξετάσεις στην ειδικότητα - τώρα να ζητάμε και εξετάσεις για να μπούμε στην ειδικότητα; Kαι το πτυχίο τί είναι κωλόχαρτο; Για μόστρα μόνο; H για να λέει η γιαγιά μας οτι το εγγονι της είναι τελειωμένος/η γιατρός!

Θέλετε εξετάσεις... Έχετε δει πολλές αντικειμενικές εξετάσεις στην Ελλάδα πέραν των πανελλαδικών; Κανα-δυο μου έρχονται αμέσως αμέσως.... ΔΙΚΑΤΣΑ = τα σκάω χοντρά και αναγωρίζω το πτυχίο μου - ΔΕΝ ΛΕΩ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΛΛΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ! Για να μην πω οτι τα ίδια άτομα που τα σκάνε τωρα δεν θα εχουν προβλημα να τα σκάσουν και στις εξετάσεις για ειδικότητα... ΑΣΕΠ: Το ένα κόμμα λέει οτι είναι αξιοκρατικό το άλλο οτι πρέπει να καταργηθεί λόγω αναξιοκρατίας... Kαι κάτι άλλο... έστω οτι δεχόμαστε οτι ένα 10% θα είναι αναξιοκρατικό - το υπόλοιπο αξιοκρατικό. Ποίοι νομίζετε οτι θα παίρνουν τις θέσεις; Πάλι αυτό το 10% θα είναι πρώτοι σε προτίμηση - πάλι αυτοί θα παίρνουν τις θέσεις!

Για να ηρεμήσουμε λίγο γιατί ζητάμε παράλογα πράγματα νομίζω...

Εξάλλου το πρόβλημα υφίσταται εξαρχής όταν κάθε χρόνο μπαίνουμε 1000 άτομα <μετά καταλήγουμε χ1000!> και τα άτομα αυτά πρέπει να μοιραστούμε ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ σε καμια 40αριά ειδικότητες που ΠΡΑΚΤΙΚΑ γίνονται καμιά 15αριά αν σκεφτούμε την "πόλωση" που υπάρχει προς ειδικότητες όπως Γυναικολογία, Παθολογία κλπ

Επιπλέον νομίζετε οτι το πρόβλημα θα λυθεί έτσι; Eίσαστε γελασμένοι! Γιατί και εξετάσεις να μπουν, θα εξακολουθεί να υπάρχει μια αναλογία πχ 1 παθολόγος για καθε 200 κατοίκους (sorry αν κάνω λάθος - με τις στατιστικές δεν τα πάω και πολυ καλα!).

Το θέμα είναι να δωθούν ΚΙΝΗΤΡΑ για ορισμένες ειδικότητες όπως είναι αυτό που έχει γίνει με τη γενική ιατρική, την αναισθησιολογία κλπ ωστε να υπάρξει και αποκορεσμός ορισμένων ειδικοτήτων.

Sorry αν το ύφος μου ήταν λίγο επιθετικό, δεν απευθύνομαι σε κανέναν συγκεκριμένα αλλά δεν νομίζω σε καμία περίπτωση οτι οι εξετάσεις για ειδικότητα είναι η λύση που μας χρειάζεται - μάλλον προβλήματα θα μας δημιουργήσει!

(Το ίδιο έχει γίνει copy - paste και σε άλλο θέμα)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κατηγορούμε τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τσεχία και όσους πήγαν εκεί. Μπορεί να μην είναι πλούσιοι οι άνθρωποι στις χώρες αυτές (όπως ήταν η Ελλάδα κάποτε), μπορεί να μην παίρνουν οι φοιτητές 10 και 20 βιβλία το έτος τζάμπα (ενώ εκεί το πληρώνεις και το διαβάζεις) αλλ'α τουλάχιστον ότι γίνεται εκεί γίνεται με αξιοπρέπεια.

Και τα επί πληρωμή πτυχία με αξιοπρέπεια δίνονται? Και τα δολλάρια μέσα στις εξεταστικές κόλλες ή τα δώρα προς τους καθηγητές πριν τις εξετάσεις, όλα με αξιοπρέπεια?

guest140, το γνωρίζω ότι από τέτοια χώρα ήρθες, αλλά μη σε εμποδίζει αυτό να κρίνεις αντικειμενικά πώς λειτουργούν κάποια πράγματα στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Δε γίνονται ΟΛΑ με αξιοπρέπεια εκεί, πώς να το κάνουμε.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Στις στρατιωτικες ιατρικες σχολες τι συστημα εχουν με τις ειδικοτητες;

Μπαινουν και αυτοι στην ουρα μαζι με μας; ή εχουν δικη τους επετηριδα;

Αν εχουν δικη τους επετηριδα, τοτε νομιζω κι εμεις θα μπορουσαμε να προωθησουμε την προταση:

εξετάσεις να δίνουν ΜΟΝΟ όσοι έχουν πτυχίο από άλλη χώρα πλην της Ελλάδας, για κάποιο ποσοστό θέσεων.
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Στις στρατιωτικές σχολές δίνουν εξετάσεις για να μπουν στη ειδικότητα που θέλουν. Οι εξετάσεις αυτές είναι συνήθως αρκετά δύσκολες. Οι θέσεις σε κάθε ειδικότητα είναι συγκεκριμένες και εξαρτώνται από τις ανάγκες του στρατού. Αφού περάσουν τις εξετάσεις αρχίζουν την ειδικότητα στο στρατιωτικό νοσοκομείο και αν δεν δίνεται πλήρης κάνουν το υπόλοιπο κομμάτι σαν υπεράριθμοι σε νοσοκομείο του ΕΣΥ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΕΞΗΣ:ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ Σ.Ξ. (ΣΚΑΤΟ ΞΗΡΑΣ) ΔΙΝΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΛΙΓΟ ΟΥΤΕ ΠΟΛΥ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ.ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΛΕ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΛΕΓΟΥΝ ΑΠ'ΟΛΑ.ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠ'ΟΛΑ.ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ (ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 30something ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΞΕΚΙΝΑ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ.ΑΥΤΑ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αρα εχουμε εμπειρια απο "εξετασεις για ειδικοτητα" στην Ελλαδα.

Και ίσως και απαντησεις στις αποριες μας περι αδιαβλητου ,δικαιου και αντικειμενικού συστηματος εξετασεων...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μην συγχέουμε τα πράγματα…άλλο στρατιωτική ιατρική σχολή (ΣΣΑΣ) , που είναι κατά κάποιο τρόπο κλειστή με τον αριθμό των εισαχθέντων να εξαρτάται άμεσα από τις ανάγκες του στρατού και άλλο «πολιτικές» ιατρικές σχολές , που και 7 είναι και μεγάλο αριθμό ιατρών παράγουν. Αφήστε , που ο αριθμός των φοιτητών παραμένει σταθερός καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησης, σε αντίθεση με τη δική μας σχολή που ξεκινάμε 250 περίπου και καταλήγουμε στο 6ο έτος να έχουμε λίγο-πολύ τριπλασιαστεί ( δεν είναι όμως μόνο εσωτερική μετακίνηση, οπότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν επηρεάζεται ο συνολικός αριθμός φοιτητών ιατρικής στον ελλαδικό χώρο, αλλά έχουμε με τις μετεγγραφές μια γενικότερη αύξηση στο τελικό σύνολο).

Ειδικότερα, η ΣΣΑΣ δέχεται 65-75 άτομα κάθε χρονιά .Το φετινό έκτο έχει 71 άτομα, ενώ το πρώτο 78.Επίσης, οι τελειόφοιτοι της ΣΣΑΣ δεν έχουν να συναγωνιστούν με πτυχιούχους εξωτερικού.

Όπότε, άλλα μεγέθη, άλλες διαστάσεις προβλημάτων και άλλη ικανότητα προγραμματισμού ,οργάνωσης και επίλυσης .

Στον στρατό υπάρχει γραμμή , που έχει χαραχθεί από πριν ,αφουκραζόμενη τις εκάστοτε ανάγκες και οι υποψήφιοι φοιτητές είναι γνώστες αυτού και επομένως είναι σαν να υπογράφουν συμβόλαιο. Δεν φέρονται και άγονται από κομματικούς σκοπούς , δεν γίνονται μπαλάκι μεταξύ των υπουργείων, δεν έχουν αφεθεί να μην γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι και είναι ενημερωμένοι για το τι διαδικασίες ακολουθούν και δεν γίνονται πειράματα πάνω τους.

Όσον αφορά στην ειδικότητα, στον στρατό ξηράς , όπως έχει ήδη ειπωθεί , τα πράγματα είναι ευκολότερα. Πάντως, η επιλογή σώματος εξαρτάται από το βαθμό πτυχίου και από τα στρατιωτικά προσόντα (στα οποία υπάρχει, δυστυχώς, η δυνατότητα παρεμβολής…μέσου). Αν κάποια ειδικότητα είναι περιζήτητη , π.χ. 15 άτομα για 1 θέση (όπως ορθοπαιδική) , τότε διεξάγονται εξετάσεις. Για τις υπόλοιπες ειδικότητες, π.χ. παθολογία, δεν διεξάγονται εξετάσεις.

Αυτά τα έμαθα σήμερα ρωτώντας μια συγγενή μου , 4ετή στη ΣΣΑΣ. Δεν τα έχω διασταυρώσει…

Αν πάρουμε για παράδειγμα τις στρατιωτικές σχολές, τότε μπορούμε να αναλογιστούμε ότι το «λάθος» , η άκρη του νήματος για την αδιέξοδη κατάσταση που βιώνουμε τώρα έγκειται στον αρχικό σχεδιασμό, που δεν υπήρξε ανεξάρτητος από κομματικά παιχνίδια, που δεν διαμορφώθηκε με βάση της ανάγκες της κοινωνίας…

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΕΠΕΙΔΗ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕΣ ΕΚΤΕΝΩΣ ΣΤΗ ΣΣΑΣ,ΟΠΟΥ ΕΧΩ 4 ΚΟΛΛΗΤΟΥΣ ΕΚΤΟΕΤΕΙΣ ΚΑΙ 2-3 ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΥ,ΕΧΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΟ ΕΞΗΣ:ΑΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΧΕΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ,ΤΟΤΕ ΣΤΗ ΣΣΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο Ρ Γ Ι Ο ΠΑΡΑΤΥΠΙΩΝ.ΕΛΠΙΖΩ Ο ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΣΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΕΡΣΙΝΗ ΑΔΙΚΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ,ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ (ΕΤΣΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΚΕΙ) ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ.ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΣΑΣ Η ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΩΜΑΤΟΣ.ΣΤΟ ΣΚΑΤΟ ΞΗΡΑΣ ΘΕΣ ΔΕ ΘΕΣ ΘΑ ΟΡΓΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΑΝ ΤΟ ΤΣΙΓΓΑΝΟ,ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΣΟΥ ΗΡΕΜΙΑΣ,ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΘΑ ΤΑ <<ΞΥΝΕΙΣ>> ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ή ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ .ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 3-4 ΧΡΟΝΙΑ (ΔΗΛ. ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΚΤΟΕΤΗ ΣΣΑΣΙΤΗ) ΠΟΥ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑΚΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΣΤΟ ΘΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΟ 4ο ΕΤΟΣ ΤΟΝ ΕΚΟΨΕ ΣΕ ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΧΕ ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΟ (ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 4ου ΕΤΟΥΣ ΕΒΓΑΙΝΕ Η ΛΙΣΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕ ΓΙΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΩΜΑΤΩΝ).ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΛΛΩΝ <<ΔΙΑΠΛΟΚΩΝ>>ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Ή ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ,ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΝΟΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΗΜΕΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ 1ο ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΤΟΣ.ΒΛΕΠΕΙΣ,ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΑΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΑΛΛΑ ΕΧΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΩΝ),ΟΜΩΣ ΣΤΗ ΣΣΑΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΨΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΟΥ,ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ,ΟΤΙ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΕΝΤΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΕΚΤΟ ΕΤΟΣ,ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΠΟΤΕ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΘ <<ΑΝΤΑΜΕΙΒΕΤΑΙ>> ΜΕ ΜΙΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ.ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΙΜΟΥΜΕ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ.

ΥΓ1:ΝΕΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ-ΥΠΕΡΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΙΚΗ (ΚΑΙ ΥΠΕΡΚΑΡΦΩΤΙΚΗ) ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΜΕ ΑΞΙΩΜΑ ΩΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΕΙΧΕ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΕΔΩ (ΠΟΛΥΠΤΥΧΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΕΚΕΙ) ΓΕΜΑΤΟ ΣΚΟΝΑΚΙΑ.

ΥΓ2:ΑΛΛΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΩΜΑ,ΕΚΛΕΨΕ 45αρι (ΠΟΥ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ) ΣΤΟ 1ο ΕΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 4ο ΜΕΧΡΙ ΤΟ 6ο ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΡΦΩΝΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΟΥΣ ΤΟΥ,ΣΤΕΡΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 9500(!) ΜΕΡΕΣ ΕΞΟΔΟΥ ΣΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ (ΤΟΥΣ ΚΑΡΦΩΝΕ ΔΕΚΑ-ΔΕΚΑ ΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΤΑ ΤΑΣ ΓΡΑΦΑΣ).

ΥΓ3:SORRY ΠΟΥ ΤΟ POST ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ TRAFFIC Ή ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΛΑΜΠΙΡΗ,ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ,ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΠΟΛΛΗ ΜΙΖΕΡΙΑ (ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ) ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ.ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ,ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΜΕ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΣΤΕ ΚΙΟΛΑΣ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΑΥΤΟ)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Συγγνώμη…νομίζω ότι δεν έγινε πλήρως κατανοητό το πνεύμα του δικού μου κειμένου…

εγώ απλά παρέθεσα αυτά που έμαθα ρωτώντας τη συγγενή μου ΣΣΑΣίτισσα με αφορμή το κείμενο που μιλούσε για εξετάσεις επιλογής ειδικότητας στην στρατιωτική ιατρική. Περιέγραψα την ισχύουσα εκεί κατάσταση όχι για να μιζεριάσω ή για να σιχτιρίσω την ώρα που δεν πήγα στη ΣΣΑΣ (εξάλλου ποτέ δεν την δήλωσα, ούτε καν την είχα σκεφτεί για μελλοντικό μου δρόμο, ενώ υποστηρίζω την επιλογή μου στην «πολιτική» ιατρική , άσχετα αν μερικές φορές με κουράζει η ανοργανωσιά της και η δυνατότητα να βρίσκει χώρο δράσης κάθε λαμόγιο).

Περιέγραψα την κατάσταση μόνο και μόνο για να δείξω ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί τώρα ένα παρόμοιο καθεστώς όσον αφορά στην επιλογή ειδικότητας, γιατί εντελώς διαφορετικά είναι αυτά που ισχύουν για την πραγματικότητα των πολιτικών ιατρικών σχολών ( και προς υποστήριξη αυτής της θέσης μου αναφέρθηκα στα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι «πολιτικοί γιατροί» και όχι για να μιζεριάσω )

Δηλ. θέλω να πω ότι δεν στέκει όσον αφορά σε αυτό το θέμα που συζητάμε μια σύγκριση με τις στρατιωτικές σχολές, γιατί έχουμε να κάνουμε με διαφορετικά μεγέθη, με διαφορετικές διαστάσεις προβλημάτων και με διαφορετικές προοπτικές και συνεπώς με διαφορετική ικανότητα επίλυσης, καθώς και διαφορετική ικανότητα οργάνωσης.

Μετά και από όσα γράφτηκαν στο παραπάνω post περί «αντικειμενικότητας» και λαμβάνοντας υπόψην το τι πραγματικά ισχύει εκατέρωθεν , δεν νομίζω ότι έχουμε εμπειρία στην Ελλάδα από αντικειμενικές και αδιάβλητες εξετάσεις για ειδικότητα.

Είναι ένα θέμα, που απαιτεί μεγάλη προσοχή και όχι λήψη αποφάσεων υπ’ατμόν μόνο και μόνο επειδή πλησιάζουμε στο τέλος της φοίτησής μας και πρωτοβλέπουμε τις… διαστάσεις του προβλήματος της αναμονής.

Απαιτείται προσεκτική προσέγγιση που να τείνει το βλέμμα της όχι μόνο στο δικό μας παρόν , αλλά και στο παρελθόν και στο μέλλον.

Μπορεί πίσω από γρήγορους σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση της φούσκας που έχουμε τώρα να πέσουμε σε παγίδες …(π.χ. μη αντικειμενικές ,διαβλητές εξετάσεις ή υποβάθμιση των απαιτήσεων των γιατρών προς εξασφάλιση ειδικότητας κ.ο.κ.)

Μπορεί όλο αυτό που έγινε με την τροποποίηση του νόμου σχετικά με τα αγροτικά και την αίτηση για ειδικότητα , που οδήγησε σε πολύ μεγάλη αύξηση των αναμονών, να είναι ένα κολπάκι για να πανικοβληθούμε από την κατάσταση αυτή και να μην μπορέσουμε με διορατικότητα και ψυχραιμία να οργανώσουμε το μέλλον μας, αλλά να αποδεκτούμε χωρίς περίσκεψη το όποιο σχέδιο προταθεί.

Αντί , να κοιτάνε (και να κοιτάμε!) να διορθώνουν τα πράγματα στην αρχή , να κοπεί το κακό από τη ρίζα, κοιτάζουμε να κόψουμε όπως –όπως αποφυάδες, μικρά παρακλάδια , λες και έτσι θα υπάρχει βελτίωση…

το κακό εξακολουθεί να υπάρχει στη ρίζα , όμως , και κάπως αλλιώς θα βρει τρόπο να πετάξει νέα παρακλάδια…

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σήμερα μίλησα με μία γυναίκα η οποία πέρσι πήρε ειδικότητα πνευμονολογίας. Συζητήσαμε λίγο για το θέμα των εξετάσεων στην ειδικότητα. Αν θέλουμε να δούμε ρεαλιστικά τα πράγματα εξετάσεις δεν πρόκειται να μπουν. Μου είπε η γυναίκα ότι άντε την πήρες την ειδικότητα εδώ ή στο εξωτερικό. Μετά τι κάνεις;;;;;;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το τι θα κάνουμε μετά την ειδικότητα είναι άλλη πικρή ιστορία....Ας κάνουμε πρώτα την ειδικότητα...Ή μάλλον ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΗΜΑΔΙΑΣΜΕΝΟ ΠΤΥΧΙΟ,ΚΑΙ ΑΣ ΤΟ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ....ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΥ...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Για κάτσε, πότε προλάβαμε και λύσαμε το πρόβλημα του thread και προβληματιζόμαστε για το μετά? Ένα ένα αγαπητή guest:) Πάντως δεν κατάλαβα πώς σου δικαιολόγησε η πνευμονολογίνα ότι δεν είναι ρεαλιστικές οι εξετάσεις.

Olive, μετά από εκείνο το θέμα "ΣΠΛΑΤΣ" του συνάδελφου Bloodomen, έχεις ξεφύγει φανερά. We love it!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

SPLAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAATS!!!!!!

μία ευγενική παρέμβαση του εαυτού μου!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΣΑΣ ΞΕΓΕΛΑΣΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ Ε????ΜΕ ΠΗΡΑΤΕ ΓΙΑ ΣΕΜΝΗ?ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕ ΚΑΙ Ο ΠΟΠΑΥ.....Τωρα με έχει καταλάβει αλλά είναι αργά πια... 8) Γίναμε και ταινία....Που να βρεί άλλη.......

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.