Jump to content

Ειδικότητα στις ΗΠΑ


astypalaia2

Recommended Posts

Στην ενότητα αυτή θα θέτουμε τις απορίες μας για τα πρώτα βήματα για την  ιατρική ειδικότητα στις ΗΠΑ

1. Αν πιστεύετε ότι το ερώτημα σας θα αποτελέσει αφορμή για πιο εκτενή συζήτηση, τότε να ανοίγετε ξεχωριστό θέμα με πολύ συγκεκριμένο τίτλο (για να αρχίζει σιγά-σιγά η «διαμερισματοποίηση» )

  • Προτού ανοίξετε νέο θέμα, βεβαιωθείτε ότι δεν έχει ήδη απαντηθεί ή συζητηθεί το θέμα που σας ενδιαφέρει.
  • Μπορείτε να ψάξετε για το αν το θέμα προϋπάρχει με τη λειτουργία : search [πάνω δεξιά]
  • Όταν θέλετε να ανοίξετε νέο topic, στον τίτλο να γράφετε αναλυτικά και με σαφήνεια το θέμα/ερώτημά σας και όχι με γενικολογίες του τύπου: «ερώτηση», «απορία», «Αμερική» κ.λ.π.

2. Κάντε report, όταν νιώθετε ότι πάει κάτι να ξεφύγει , περιφρουρείστε τον ενημερωτικό/βοηθητικό χαρακτήρα της ενότητας!

3. Αντισταθείτε στον πειρασμό να σχολιάζετε, οταν δεν έχετε να προσφέρετε κάποια επιπλέον πληροφορία ,κάντε το σε άλλο topic ή σε πμ, καταντά κουραστική την ενότητα και διασπά την ενημερωτική προσπάθεια

4. Μην κάνετε πολλαπλές παραθέσεις, είναι πολύ κουραστικό.

5. Διατυπώνετε τα ερωτήματα σας με σαφήνεια και περιεκτικότητα ,αποφύγετε τους μακροσκελείς προλόγους.

6. Παρακαλούμε να απαντούν όσοι θέλουν να βοηθήσουν με παράθεση πληροφοριών /προσωπικής εμπειρίας και όχι όσοι θέλουν να αυτοπροβληθούν ή να σχολιάζουν

 7. Είναι ελπίζουμε αυτονόητο, οτι οι απαντήσεις δεν είναι θέσφατα, ο καθένας έχει την κρίση του

Αρχίζουμε με τα βασικά :  

Τι είναι τα USMLE : United States Medical Licensing Examination

Είναι εξετάσεις που πρέπει να δώσεις αν ενδιαφέρεσαι να κάνεις ειδικότητα ή fellowship στην Αμερική. Αποτελούνται από 3 steps . Το Step 3 δεν είναι προϋπόθεση για να κάνεις αίτηση για ειδικότητα, συνήθως το δίνουν μετά τον πρώτο χρόνο της ειδικότητας και είναι απαραίτητο για την ιατρική άδεια, αλλά πρέπει να το έχεις περάσει αν ψάχνεις για συγκεκριμένο τύπο βίζας. Επίσης πολλοί που δεν έχουν γράψει καλό βαθμό στο Step 2 το δίνουν για να βελτιώσουν τη γενικότερη εικόνα των βαθμών τους.

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για όλα αυτά εδώ

Υπάρχει το Bulletin of Information κάθε χρονιάς Θα βρείτε πολλές πρακτικές πληροφορίες σε αυτά, καθώς και δείγματα ερωτήσεων

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

astypalaia2,

Συγχαρητήρια για τα καλά σου σκορ...

Είναι πάντα ευχάριστο να βλέπει κανείς κάποιον να σηκώνει κεφάλι!

Εύχομαι καλή επιτυχία στην κλινική εξέταση.

Για ποια ειδικότητα σκέφτεσαι?

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο (πτυχίο από την Ιατρική Αθήνας και αμέσως μετά step 1 and step2) έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα πράγματα είναι συνήθως πιο εύκολα από όσο νομίζουμε και το κυριότερο..............από όσο μας κάνουν οι άλλοι να νομίζουμε!

Θα κάνω αιτήσεις για Νευρολογία με απώτερο σκοπό την Παιδονευρολογία που είναι fellowship της Νευρολογίας.

Link to comment
Share on other sites

Φαντάζομαι πως στοχεύεις για συνεντεύξεις του χρόνου τέτοια εποχή.

Δεν θα πρέπει να έχεις πρόβλημα να βρεις θέση και με την ειδικότητα που διάλεξες στην χειρότερη περίπτωση θα κάνεις ένα χρόνο Preliminary παραπάνω.

Πάντως αν μπορέσεις να κάνεις 2-3 μήνες Observership ή Elective σε κάποιο πρόγραμμα τότε σαφώς αυξάνεις τις πιθανότητες επιτυχίας σου με την πρώτη... ;)

Link to comment
Share on other sites

Το πρόγραμμα είναι ακριβώς αυτό ,δηλαδή να κάνω συνεντέύξεις του χρόνου .Το match της Νευρολογίας είναι λίγο πιο νωρίς αλλά για να τον 1ο χρόνο του internship πρέπει να πάω μέσω του National Match.

Η αλήθεια είναι πως η Νευρολογία δεν είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική απλώς οι θέσεις δεν είναι πολλές όπως σε άλλες παθολογικές ειδικότητες και θέλω να πάω σε ένα καλό νοσοκομείο.Κάνω ήδη observership οπότε θέλω και εγώ να ελπίζω πως όλα θα πάνε καλά, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.............

Link to comment
Share on other sites

σορρυ ρε παιδιά να ρωτήσω και γω κάτι....

το χω ψάξει και πάνω κάτω ξέρω πως δουλεύουν τα πράγματα...

αλλά έχω κάνα δυο απορίες...

το preliminary είναι το PGY1 ή internship...? είναι όλα το ίδιο πράγμα ή όχι?

@ usmeds:

μιάς που είσαι εκεί θα ξέρεις ίσως....

εγώ θέλω να κάνω νευροχειρ, υπάρχει ελπίδα? ή είναι αλήθεια αυτό που μου λένε όλοι ότι η ν/χ είναι μόνο για τρομερούς αστέρες αμερικάνους, λίγες θέσεις, στην καλύτερη των περιπτώσεων ίσως βρεις θέση σε κάνα χωριό, κτλ?

επίσης αυτό που λες για observerships, μου το αναλύεις λίγο...?

και εγώ το έχω σκεφτεί, αλλά δεν ξέρω πως ακριβώς δουλεύει, είναι λίγο πιο δύσκολο να βρεις info στο net για αυτά απο ότι για την ειδικότητα...

πρέπει να το ψάξω στο νοσοκομείο που θέλω και την ειδικότητα?

πώς γίνεται? κτλ.... αν μπορείς μου εξηγείς... thx in advance

επίσης χρειάζεται να έχεις κάνει έρευνα? εγώ τελειώνω του χρόνου και για τη διπλωματική μου κάνω ένα research project... clinical όμως, και αν και φαίνεται ενδιαφέρον δε ξέρω κατά πόσο τελικά θα δώσει τα αποτελέσματα που περιμένω...

emthanx

Link to comment
Share on other sites

Η γνώμη μου είναι ακριβώς αυτή του astypalaia2. Ναι είναι αλήθεια πως είναι δύσκολα προς ΗΠΑ/Καναδά, αλλά δυστυχώς μας τα παρουσιάζουν πιο δύσκολα απ'όσο είναι. Τα διδακτικά μέσα που χρησιμοποιούν υποψήφιοι για τα Steps είναι και ευχάριστα και εκπαιδευτικά. Για μένα τον ενά χρόνο που κάποιος τον "παίζει" στο αγροτικό θα μπορούσε κάλλιστα τα απογεύματα να διαβάζει για το ECMFG. Και να μην φύγεις για ειδικότητα στις ΗΠΑ είναι πάντα θετικό να έχεις την άδεια άσκησης επαγγέλματος σχεδόν έτοιμη για αργότερα για ένα πιθανό fellowship.

Στη χειρότερη αν δεν πας θα έχεις μάθει/συνηθίσει την αγγλική ορολογία και θα έχεις ξαναπεράσει όλη την ύλη της Ιατρικής μέσα από standarized tests. Καλό κάνει κακό δεν κάνει. Χρόνος στο αγροτικό υπάρχει... ;)

Edited by Prof.Wizard
Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι πως η νευροχειρουργική είναι πάρα πολύ ανταγωνιστική ειδικότητα, όπως και η ακτινολογία ( ακολουθεί νομίζω η δερματολογία). Πράγματι παίρνουν τους καλύτερους αμερικάνους φοιτητές και νομίζω πως είναι εξαιρετικά δύσκολο για foreign medical graduates να γίνουν δεκτοί,γιατί οι θέσεις σε κάθε νοσοκομείο είναι λίγες ( νομίζω 1-3 ειδικευόμενους το χρόνο)

Για περισσότερες πληφορορίες πήγαινε στο San Franicsco match ( όπως και για την Νευρολογία, δεν συμμετέχουν στο National Match) http://www.sfmatch.org/.

Επίσης πήγαινε στο google and type FREIDA, δεν θυμάμαι ακριβώς τη διεύθυνση και εκεί θα βρεις στατιστικά στοιχεία για την κάθε ειδικότητα, για παράδειγμα πόσες θέσεις έχουν και πόσους fmg έχουν πάρει.

Internship=Post-graduate year 1=PGY-1=Preliminary (για μερικά προγράμματα)

Όταν το πρόγραμμα είναι categorical για internal medicine για παράδειγμα σημαίνει πως δίνει PGY-1 αλλά και τα υπόλοιπα 3 χρόνια ,οπότε δεν χρειάζεται να κάνεις ξανά match.

Link to comment
Share on other sites

Σε όλον τον κόσμο (έκτος βέβαια από την Ελλάδα) οι ειδικότητες πληρούνται με βάση τον νόμο της προσφοράς και ζήτησης. Έτσι ο Program Director σε πρόγραμμα Ν/Χ απλά δεν ασχολείται με τις αιτήσεις μη Αμερικάνων αφού μπορεί να υπερκαλύψει τις θέσεις του.

Αν τώρα είσαι τυχερός και υπάρχει κάποιος σε κάποιο... χωριό που δεν βρίσκει εύκολα καλούς υποψηφίους κάτι μπορεί να γίνει. Επειδή όμως στην Αμερική το πρόγραμμα σπουδών ακόμη και στα χωρία περνάει από έλεγχό κάθε λίγο και λιγάκι δεν θα βρεις πολλές διαφορές μεταξύ της εκπαίδευσης που θα λάβεις στο χωριό και σε προγράμματα τύπου Harvard. Συνεπώς συνιστώ ανεπιφύλακτα το χωρίο, ιδίως αν η άλλη σου επιλογή είναι η Ελλάδα.

Ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης καθορίζει όμως και τις αποφάσεις των φοιτητών... Μπορεί λοιπόν όλοι οι Αμερικάνοι να θέλουν Ν/Χ άλλα αν δεν έχουν τα σκορ που χρειάζονται απλά διαλέγουν κάτι που έχει λιγότερη ζήτηση. Συνεπώς θα πρέπει να έχεις σκορ στα επίπεδα της astypalaia2 (ίσως και παραπάνω στο Step1) καθώς και κάποια απόδειξη εξοικείωσης με το Αμερικάνικο σύστημα για να σκεφτείς να ψάξεις για Ν/Χ

Να έχεις όμως υπ’όψιν σου πως αν δεν καταφέρεις να βρεις Ν/Χ και κάνεις κάποια πιο προσιτή ειδικότητα τύπου Παθολογία, Νευρολογία, Παιδιατρική ή ακόμη και Γυναικολογία, Χειρουργική (που έχουν αρχίσει να μην πάνε οι Αμερικάνοι λόγω malpractice) μόνο κερδισμένος μπορείς να βγεις...

Είναι σχετικά εύκολο να βρεις Observership ακόμα και σε κάλα προγράμματα. Απλά γράφεις επιστολή ή e-mail και ρωτάς για πληροφορίες. Το να βρεις Elective είναι πιο δύσκολο γιατί πρέπει να είσαι ακόμα φοιτητής. Προσφέρει όμως καλύτερες ευκαιρίες γιατί μπορείς να συμμετέχεις στην φροντίδα των ασθενών και αν τα πας καλά σου δίδουν συστατική επιστολή όμοια με αυτή που δίνουν στους δικούς τους φοιτητές.

Η έρευνα δεν βοηθά καθόλου, εκτός και αν κάνεις αιτήσεις στο πρόγραμμα οπού κάνεις έρευνα. Στην Αμερική οι ειδικευόμενοι ελάχιστα συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα.

Link to comment
Share on other sites

Η έρευνα δεν βοηθά καθόλου, εκτός και αν κάνεις αιτήσεις στο πρόγραμμα οπού κάνεις έρευνα. Στην Αμερική οι ειδικευόμενοι ελάχιστα συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα.

σορρυ εσύ θα τα ξέρεις καλύτερα αλλά εγώ σε όλα τα προγράμματα που έχει πέσει το μάτι μου (μόνο ν/χ έχω κοιτάξει) έχουν 1 ή 2 χρόνια research, basic or clinical, μέσα στα χρόνια της ειδικότητας...

?????

Link to comment
Share on other sites

σορρυ εσύ θα τα ξέρεις καλύτερα αλλά εγώ σε όλα τα προγράμματα που έχει πέσει το μάτι μου (μόνο ν/χ έχω κοιτάξει) έχουν 1 ή 2 χρόνια research, basic or clinical, μέσα στα χρόνια της ειδικότητας...

?????

Μιλούσα γενικά για όλες τις ειδικότητες.

Σαφώς υπάρχουν και εξαιρέσεις. Υπάρχουν προγράμματα με ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα οπού προσθέτουν 1-2 χρόνια έρευνας μέσα στην ειδικότητα. Αυτά τα προτιμούν όσοι θέλουν ακαδημαϊκή καριέρα. Η περισσότερη έρευνα στην Αμερική γίνεται στο επίπεδο των Fellowship.

Link to comment
Share on other sites

Στα γιάννενα σπουδάζω πρωτοετής είμαι (με τη δεύτερη μπήκα!) και θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις...

Έχω και ελληνική και αμερικανική υπηκότητα. Η αμερικανική υπηκότητα βοηθάει για ειδίκευση στις ΗΠΑ; το ξέρω ότι θα θεωρούμαι international graduate αλλα τουλάχιστον μια ευνοική μεταχείριση προς τους μη αμερικάνους θα έχω; όσον αφορά τις περιζήτητες ειδικότητες;

Τα ελληνικά πανεπιστήμια τι εικόνα έχουν δημιουργήσει στις ΗΠΑ? για ιατρική μιλάω πάντα! τα γιάννενα?

Το ξέρω ότι είναι νωρίς :withstupid: , αλλά πάντα την είχα αυτή την περιέργεια!

ευχαριστώ! emthanx

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν σου δίνω το optimal σεναριο .

Αν εισαι 2ο ετος ξεκίνα απο τώρα να διαβάζεις study guides για τα steps, με στοχο το step 1 πριν το 5ο και το step 2 αμέσως μετα την αποφοιτηση.( αν η σχολή σου ειναι λογική ώς προς τα θέματα, και απο οτι ακουγεται πρέπει να ειναι, θα μπορέσεις να συνδυασεις το διαβασμα με τη σχολή και την προετοιμασία για τα steps χωρίς πρόβλημα.Αναμεσα σε καλό step score ή καλό μ.ο. παντως , προτίμησε το step score!!!!!!!

Ακόμη και το Αριστα μου φαίνεται παντελώς άχρηστο

Βρές ποιοι καθηγητές σου δημοσιεύουν σε καλά περιοδικά και συζήτησε το ενδεχόμενο να τους βοηθήσεις σε κάτι.Παραυτα μην θυσιασεις scores για research (αν δέν εισαι τύπος που τα καταφερνει σε όλα παράλληλα).Αν βεβαια μιλάμε για 1-2ο ονομα , σε RCT ή Basic Research paper ίσως και να αξίζει.

Προτίμησε clinical αντι για Basic research αν δεν σκοπεύεις να κάνεις PhD, καθώς ειναι πολύ πιο ευκολη και σου μαθάινει καποια επαναλλάμβανόμενα πραγματα ανεξαρτήτως ειδικότητας

Κανε 1 clinical rotation (κατα την αποψη μου στο 4ο-αν ξέρεις περίπου τι θες να κανεις(χειρ ή παθ)- ή στο 5ο αν αποφασίσεις τότε ειδικότητα) στις ΗΠΑ.Αν δε έχεις την δυνατότητα διαμονής σε συγγενείς, ΜΗΝ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΛΗΨΕΙΣ ΑΥΤΟ! Αλλά και να μην έχεις, μπορείς να βρείς με δωρεάν διαμονή.

Αν σε δεχθούν καπου πήγαινε οπωσδήποτε.Στη σχολή μου ειχαμε κατι νούμερα που προσπαθούσαν να αποθαρύνουν τετοιες κινήσεις.Μην δεχθείς με τίποτε όχι απο τους εδώ!Το πολύ πολύ να σε βάλουν να ξαναδώσεις εξετάσεις για να πιστωθείς το αντιστοιχο μάθημα.(σιγά τα αυγά).Επιπλέον όταν εισαι Αμερική μπορείς να κανονίσεις να περάσεις το step 2 CS (με το ιστορίκό και την φυσική εξέταση προσφατα στο νου σου) και να μην ξανατρέχεις.

Παρε 9-10 στις κλινικές που σχετίζονται με την ειδικότητα που θές(πχ. Γυναικολογια και χειρ.)

Δεν σε ενδιαφέρει η Ελλάδα ή τα Γιάννενα

Τα ευρωπαικά πανεπιστήμια που μετράνε στις ΗΠΑ ειναι λίγα.Τα υπολοιπα ειναι αδιαφορα.

Scores , scores , scores

1 clinical rotation εκει (+την αντιστοιχη συστάτική)

Ενθουσιώδεις συστατικές (ο ενθουσιασμός ειναι πιο σημαντικός απο το ποιός υπογγράφει)

Publication, άμα κάτσει

Αν τα κανεις όλα αυτά , εισαι εντάξει

Εισαι US IMG και φυσικά σε καλύτερη μοίρα απο τους non US IMGs , άλλα σε χειρότερη σε σχέση με τους AMGs (αποφοιτους ΗΠΑ)αλλά και τους US IMGs made in the Caribbean

Αν Βεβαια δεν θες να μείνεις εκει και Θες μόνο 1 καλό μερος να κάνεις ειδικοτητα και να γυρίσεις.,ασε ολα αυτά και απλά μαθε Σουηδικά παράλληλα με τη σχολή σου.

Ειναι νωρις για εσένα.Νομίζω οτι αν ήμουν 2ο ετος σημερα θα επέλεγα να επενδύσω στη σουηδία

Παντως δεν ειναι πολύ νωρίς για να σκεφτεσαι για την ειδικότητα και καλλά κανεις και το ψάχνεις .Οι περισσότεροι το μάθαμε αυτό the hard way.

Link to comment
Share on other sites

Όπως τα λέει ο Ptca έχουνε τα πράγματα!

Με σκορ >90 και clerkship ή elective που να οδηγήσαν σε καλή επιστολή δεν γνωρίζω κανέναν που να μην πέτυχε αυτό που ήθελε στην Αμερική.

Προϋπόθεση είναι οι στόχοι σου να είναι ρεαλιστικοί διότι αν περιμένεις να κάνεις Νευροχειρουργική στο Harvard θα απογοητευτείς.

Τα καλά σκορ θέλουν διάβασμα από Review Books σε εντατικότατο επίπεδο. (Τουλάχιστον 8-10 ώρες την ημέρα για 3-4 μήνες για το Step1)

Καλό είναι να προγραμματίσεις 3-4 rotations σε διαφορετικές σχολές και σε διαφορετικά μαθήματα. Στα πρώτα 1-2 μην περιμένεις να πάρεις συστατική αφού θα είσαι τυχερός αν μπορέσεις απλά να προσαρμοστείς στο κλίμα των Αμερικάνικων σχολών. Αν αφήσεις το rotation που σε ενδιαφέρει τελευταίο έχεις αρκετές πιθανότητες για καλή επιστολή.

Η Αμερικάνικη υπηκοότητα βοηθάει επειδή δεν θα πρέπει να μπλέκεσαι με βίζες και επειδή όταν τελειώσεις μπορείς να αρχίσεις να δουλεύεις αμέσως με καλές απολαβές ($100000-250000 ετησίως ανάλογα με την ειδικότητα) χωρίς να πρέπει να πας σε κανένα κατσικοχώρι για να βρεις waiver.

Κατά τα άλλα να ξέρεις πως υπάρχει μεγάλη προκατάληψη εναντίον των αποφοίτων ξένων σχολών. Γνωρίζω κάποιον που μετά από φοβερό διάβασμα πήρε 93 και 95 στα USMLE και όταν πήγε για συνέντευξη κάποιος του είπε πως πήρε τόσο καλούς βαθμούς επειδή οι εξετάσεις για τους ξένους είναι πιο εύκολες!!! Ένας άλλος φίλος μου τελείωσε Ελλάδα και είχε και Αμερικάνικη υπηκοότητα και τον ρωτήσαν “Why did you cheat by studying medicine abroad?”

Δεν υπάρχει πάντως καμιά αμφιβολία πως αν το πάρεις ζεστά το θέμα από τώρα τελικά θα τα καταφέρεις. Σε όποιο Νοσοκομείο στην Αμερική και να πας όλο και κάποιο Έλληνα θα βρεις που κάνει ειδικότητα....

Link to comment
Share on other sites

Σε χειρότερη θέση από αυτούς που τελείωσανε Καραϊβική;

Γιατί ρε παιδιά, αφού απ'ότι ξέρω η Καραϊβική θεωρείτε η αντίστοιχη ρουμανοβουλγαρία.... emeleos

Link to comment
Share on other sites

Ναι έτσι θεωρείται.

Ωστόσο καλύτερα Ρουμάνο-Βουλγαρία παρά... Ουγκάντα (ή Ελλάντα)

Οι απόφοιτοι καραϊβικής κάνουνε τα δύο πρώτα χρόνια εκεί και μετά κάνουν την κλινική τους εξάσκηση σε νοσοκομεία τις Αμερικής. Έτσι όταν πάνε για συνεντεύξεις είναι περισσότερο μέσα στο κλίμα πράγμα που τους βοηθάει πολύ. Όσο λιγότερο ξένος φαίνεσαι τόσες περισσότερες πιθανότητες έχεις να βρεις δουλειά.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Επαναφέρω το θέμα για μια ερώτηση σχετικά με ΗΠΑ- Καναδά:

Γνωρίζει κάποιος τι ζήτηση έχει η Ενδοκρινολογία; (και by the way, πόσα χρόνια είναι;)

Link to comment
Share on other sites

ΓΙΑ ΚΑΝΑΔΑ ΘΑ ΤΟ ΨΑΞΩ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΕΚΕΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ(ΒΟΗΘΑ ΑΡΚΕΤΑ).ΠΑΝΤΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΚΑΝΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ 2 ΓΛΩΣΣΕΣ(ΑΓΓΛΙΚΑ-ΓΑΛΙΚΑ)ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΝΩΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ 2.ΕΓΩ ΕΧΩ ΑΓΓΛΙΚΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΟΠΟΤΕ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ.

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΠΑΝΤΩΣ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΣΕ ΖΗΤΗΣΗ(ΣΧΕΤΙΚΑ)ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ.ΕΧΩ ΦΙΛΟ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΡΑΤΟ.ΜΕΤΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Link to comment
Share on other sites

Για να τελειώσεις Ενδοκρινολογία στις ΗΠΑ θα πρέπει να κάνεις 3 χρόνια Residency Internal Medicine (Παθολογία) και μετά 2-3 χρόνια Fellowship Ενδοκρινολογία.

Το να βρεις θέση Internal Medicine σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο θεωρείται εφικτός στόχος με scores στα επίπεδα του 85-90. Τα Fellowship Ενδοκρινολογία θεωρούνται, και αυτά, προσιτά (εξαρτάται βέβαια από το κάθε πρόγραμμα)

Η αναγνώριση της ειδικότητας των ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι προβληματική λόγω έλλειψης αντιστοιχίας των ετών εκπαίδευσης.

Link to comment
Share on other sites

Είναι αλήθεια ότι πρέπει να έχεις και papers εκτός από score στα USMLE ?

Όσο πιο πλούσιο είναι το βιογραφικό σου, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να βρεις θέση...

Στην Αμερική όμως η ερευνητική σου εμπειρία δεν είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το αν θα σε δεχτούνε ή όχι. Εξ’άλλου δεν σε προσλαμβάνουν για Research Assistant αλλά για ειδικευόμενο.

Το ιδανικότερο είναι να έχεις 1-2 δημοσιεύσεις ή παρουσιάσεις με Abstract στα Αγγλικά ώστε να ξέρουν ότι μπορείς να γράψεις ένα επιστημονικό κείμενο και να ερμηνεύσεις την διεθνή βιβλιογραφία.

Αλλά αυτές απλά συμπληρώνουν την εικόνα του βιογραφικού σου.

Το σημαντικότερο από όλα είναι τα scores και μετά η κλινική εμπειρία στις ΗΠΑ (με την μορφή Clerkship, Elective ή Observership)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.