Jump to content

Ειδικότητα στη Σουηδία


toto11

Recommended Posts

 • 3 weeks later...
 • Replies 959
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Αγαπητέ συνάδελφε,

ως νέο μέλος στο forum , μόλις διάβασα το θέμα σου ...

Έχω να σού δώσω μερικά στοιχεία για τη Σουηδία , που συνέλεξα από σχετικό ψάξιμο στο διαδίκτυο. Νομίζω , είναι καλύτερα να τα βάλω εδώ με τη μορφή links , οπότε να τα διαβάσεις μόνος σου και να συζητήσουμε σ'αυτό το thread τυχόν απορίες λεπτομέρειες , κτλ.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ :

---------------------------------------------------------------------------------------------

1.the Swedish health and medical care system.

2.living and working in Sweden

3. www.sos.se : Η Υπηρεσία με την οποία έρχεται κανείς σε επαφή , προκείμένου ν'ασκήσει την ιατρική στη Σουηδία .

Συγκεκριμένα ,

- απαιτήσεις για την άσκηση ιατρικού επαγγέλματος

- η αίτηση για αναγνώριση

- socialstyrelsen@socialstyrelsen.se Το e-mail για επικοινωνία .

Ο,τι σε απασχολεί περαιτέρω , μπορούμε να το συζητήσουμε σ'αυτό το topic ....

φιλικά ,

Γιάννης

Edited by coutzy
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Από το λίγο ψάξιμο που έχω κάνει έχω τις εξής πληροφορίες :

- δεν θεωρείται απολύτως απαραίτητο να ξέρεις τη γλώσσα . Εξαρτάται από τον εργοδότη (νοσοκομείο) αν θα το απαιτήσει ή όχι (το κάθε νοσοκομείο λειτουργεί με τα δικά του κριτήρια , κι ακόμα και ο μισθός είναι διαπραγματεύσιμος εντός κάποιων ορίων , βέβαια! )

- δεν υπάρχουν εξετάσεις για ν'αρχίσεις ειδικότητα .

- δεν υπάρχουν εξετάσεις για να τελειώσεις την ειδικότητα (να πάρεις τον τίτλο), αλλά σού απονέμεται όταν η κλινική που σε έχει αναλάβει θεωρεί ότι έχεις ολοκληρώσει την εκπαίδευσή σου.

ΟΜΩΣ ...

- η γνώση της γλώσσας σε βοηθάει σε πρακτικά ζητήματα :

είναι ένα επιπλέον προσόν (αυτονόητο) όταν διεκδικείς μια θέση ταυτόχρονα με Σουηδούς,

κι ακόμη σού χρειάζεται να ξέρεις να διαβάζεις στοιχειωδώς τα Σουηδικά για να μαθαίνεις πού υπάρχουν ελεύθερες θέσεις (προκηρύξεις θέσεων στο περιοδικό του Σουηδικού Ιατρικού Συλλόγου , Του Σουηδικού ΟΑΕΔ , και internet-ικών γραφείων ευρέσεως εργασίας )

Νομίζω ότι τα παρακάτω links θα σάς φανούν χρήσιμα :

- Φυλλάδιο του Σουηδικού Ιατρικόυ Συλλόγου για ξένους γιατρούς που έρχονται να δουλέψουν στη Σουηδία (στην αγγλική)

- σελίδες του Σουηδικού Ιατρικόυ Συλλόγου με πληροφορίες (στην αγγλική)

- o Σουηδικός ΟΑΕΔ (στην αγγλική)

- θέσεις εργασίας σις σελίδες του Σουηδικού ΟΑΕΔ (στη σουδική)

- ιντερνετικό γραφείο εύρεσης θέσεων εργασίας (στη σουδική)

Στη διάθεσή σας για περαιτέρω κουβέντα ...

:)

Edited by coutzy
Link to comment
Share on other sites

 • 5 weeks later...

emarup Σύμφωνα με έναν περίεργο φίλο μου που κυκλοφορεί και εδώ μέσα...θέλει λέει 30 τρίωρα. Τώρα τι να σου πω... και μένα λίγα μου φαίνονται, αλλά λέει ότι είναι πολύ εύκολη γλώσσα.

:D:D

Link to comment
Share on other sites

emarup 30 τρίωρα είναι ίσως λίγα...

 

για μένα αν ξέρεις ήδη 2/3 γλώσσες σχετικά καλά θέλει ένα εξάμηνο χώσιμο και ένα τρίμηνο πάνω να στρώσεις την ομιλία... (έχουν σημασία οι γλώσσες,... έχεις εμπειρία στο πως να αντιμετωπίσεις τη μαθησιακή διαδικασία και να τη φέρεις στα μέτρα σου, ώστε να αποδώσει σε μικρό χρονικό διάστημα)

 

και ξεκινάς ειδικότητα... emcolgate

 

Αν σε πάρουν, δουλεύεις άνετα, γράφεις καρτέλες, δεν τρέχεις γύρω γύρω όλοι με το λεξικό, μπορείς να συνεννοηθείς  με όλους, ρίχνεις γκόμενες (καλά για αυτό δε χρειάζονται τα σουηδικά, μη βαράτε)... όχι βέβαια ότι θα σε πάρουν απλά επειδή ξέρεις σουηδικά... B)

 

Ενημερωτικά, πριν έρθω Ιταλία έκανα 1 τρίμηνο και από την πρώτη μέρα στη σχολή πήρα καλές σημειώσεις άνετα... για fluency στην ομιλία μου πήρε λίγο παραπάνω... μίλαγα όμως ήδη αγγλικά και Γαλλικά και βοήθησε πολύ... ειδικά τα Γαλλικά, που η γραμματική τους είναι ολόιδια... τα σουηδικά όμως έχουν, εκτός από λεξιλόγιο, εντελώς διαφορετική δομή συντακτικού και γραμματικής... αν κάποιος ξέρει γερμανικά, τότε έχει πλεονέκτημα... (τό λεγα μικρός ότι τα γερμανικά θα μου χρειαζόντουσαν κάποτε ρε πούστη μου....)

 

Και επειδή είμαι καλό παιδί και θέλω και παρέα στη Σουηδία... get started...

http://www.geocities.com/Athens/Acropolis/1290/

(δεν του φαίνεται, το ξέρω, αλλά για σουηδικά είναι... τι να πώ, και γω κουφάθηκα)

http://web.hhs.se/isa/swedish/

http://www.mylanguageexchange.com/Learn/Swedish.asp

http://www.skrudda.org/learnswedish/stugan.html

http://www.phrasebase.com/learn/swedish.php

http://www.languageresourceonline.com/lang...rn_swedish.html

http://stp.ling.uu.se/call/swedish/#lessons

http://www.lysator.liu.se/language/Languag...sh/Grammar.html

 

 

emrockon

Link to comment
Share on other sites

Όποιος μιλάει γερμανικά δε θα έχει σημαντικό πρόβλημα με τα σουηδικά, όχι τόσο για το συντακτικό και τη γραμματική, αλλά στο να κατανοεί λέξεις και κυρίως τα root words. Η γραμματική και το συντακτικό ειναι ψιλογελοία :P Πάντως η προφορά είναι το μεγάλο πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Ας υποθέσουμε ότι ολοκληρώνεις κάποιος επιτυχώς την ειδικότητα Γυναικολογίας - Μαιευτικής στη Σουηδία (είναι πέντε χρόνια).

Ξέρει κανείς αν ο τίτλος ειδίκευσης αναγνωρίζεται στην Ελλάδα ; Πρέπει να υπάρχει πλήρης αντιστοιχία με τη χρονική διάρκεια και τη δομή της εκπαίδευσης εδώ ; ( ένας χρόνος Γενική Χειρουργική και πέντε χρόνια Γυναικολογία ) 

Ξέρει κανείς πως μπορούμε να μάθουμε γι αυτό ; 

Link to comment
Share on other sites

απ' όσο ξέρω, αν έχεις τον τίτλο της ειδικότητας στην Σουηδία, ή και σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. αναγνωρίζεται αυτόματα και στην Ελλάδα. Αυτό που λες ισχύει αν έχεις κάνει μόνο κάποιο τμήμα της ειδικότητας.

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ!!!!!!!Υπάρχει ΦΕΚ , το οποίο έχω κουτσουρεμένο( ΦΕΚ 35, Τεύχος πρώτο σελ 705-...) το οποίο λέει ακριβώς ποιές ειδικότητες αναγνωρίζονται και από πού.Πχ, όσο και να σας φανεί περίεργο, δεν αναγνωρίζονται από Γερμανία Καρδιολογία,Αγγειοχειρουργική, Ενδοκρινολογία,Αιματολογία κλπ γιατί δεν υπάρχει αντιστοιχία στα χρόνια.Δυστυχώς ούτε εγω ξέρω αν πάρεις τίτλο ειδικότητας και θες να γυρίσεις πίσω πρέπει να δώσεις μόνο εξετάσεις ειδικότητας ή να κάνεις και κάποια χρόνια ειδικότητας εδώ;και δυστυχώς δεν ξέρω και που πρέπει να το ρωτήσω.Όσο για τα σουηδικά , φίλος μου που έχει συγγενικό του πρόσωπο για ειδικότητα στη Σουηδία μου που ότι δεν του ανανεώσαν τη σύμβαση και ότι είχε πολλές απορρίψεις επειδή τα σουηδικά του δεν ήταν αρκετά καλά.....

Link to comment
Share on other sites

ΠΟΥ ΡΩΤΑΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΑ?ΣΤΟ ΚΕΣΥ?

Πληροφορίες για αναγνωρίσεις ειδικοτήτων στο εξωτερικό δίνονται από το

Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας & Κοιν. Ασφαλίσεων

Δ/Νση Επαγγελμάτων Υγείας

Αριστοτέλους 17

Αθήνα, 10187

Τηλέφωνο: 210-5232821 Εσωτ.#233, 210-5230406

(ΟΑΤΑΠ και ΔΙΚΑΤΣΑ δεν έχουν αρμοδιότητα)

Link to comment
Share on other sites

Πάντως παιδιά έχω ακούσει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά όσο ακούγονται, γιατί ναι μεν προκηρύσσονται θέσεις και το σύστημα δείχνει ανοιχτό και φιλόξενο, αλλά στην πράξη όταν κάνεις αιτήσεις και βλέπουν ότι είσαι από Ελλάδα δεν ενθουσιάζονται. Τελικά θα πρέπει να κάνεις οδυνηρούς συμβιβασμούς ως προς την ειδικότητα και το νοσοκομείο (Πώς είπατε, Karolinska;). Αχ, ας στείλει ποστ κανένας Σουηδός να με διαψεύσει... Παρ'όλα αυτά πρέπει να είναι από τις λιγότερο πηγμένες χώρες και το επ΄'ιπεδο είναι πολύ καλό.

Έχει κανείς αντίστοιχες ιστοσελίδες/πληροφορίες για Γερμανία; emplease

Link to comment
Share on other sites

Για ιδιαιτερα εδω Αθηνα οποιος ενδιαφερετε ας παει απο την Σουηδικη Πρεσβεια(εχω την εντυπωση ειναι κοντα στο καλλιμαρμαρο) και θα του δωσουν μια λιστα με τα τηλ καθηγητων που κανουν μαθηματα. :)

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Αν ενδιαφερεται κανενας για ειδικοτητα Γενικης Ιατρικης στην Σουηδια, μπορει να ριξει μια ματια εδω:

http://www.oaed.gr/Pages/SN_293.pg

Και αν παει κανενας,ας μας στειλει μια καρτα, να δουμε πως ειναι το Skaraborg!

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Ενδιαφέρομαι σοβαρά για ειδικότητα ορθοπαιδικής στη Σουηδία. Μένω Αθήνα και σκέφτομαι το αργότερο το Σεπτέμβρη να φύγω. Αν ενδιαφέρεται και κανείς άλλος ας επικοινωνήσει μπας και βρούμε καμιά άκρη... :(

Edited by Πράσινο Μίλι
Link to comment
Share on other sites

Δυστυχως ούτε το ένα ούτε το άλλο. Πτυχείο πήρα πέρυσι μα κάτι η άδεια ξεσκίσεως :P επαγγέλματος (Ιταλία), κάτι ότι βρήκα δουλειά σαν βοηθός ορθοπαιδικού και βγάζω κάποια χρήματα, κάτι να συγκεντρώσω πληροφορίες, πέρασε ο καιρός και λέω να ανηφορίζω. Τώρα είμαι στο στάδιο που ψάχνω να βρω νοσοκομείο και στέλνω email παντού.

Link to comment
Share on other sites

Καλή φάση. Δεν χάνεις τίποτα. Ο αδερφός μου πάντως (για ΩΡΛ) δυσκολεύτηκε στην αρχή που δεν είχε προϋπηρεσία καθόλου. Του λέγαν έλα πρώτα για άσχετα στη Βόρεια Σουηδία (μπρρρ) και μετά από κανα 1-2 χρόνια βλέπουμε.

Το ότι έχεις χαρτί ιταλικό με άδεια ίσως μετράει θετικά ως μικρή υπηρεσία. Έχεις κρατήσει επαφή με κάποιον καθηγητή (τον relatore σου καλύτερα) πίσω στην Ιταλία; ;)

Link to comment
Share on other sites

Yπάρχει κανείς που κάνει ή έκανε ειδικότητα στη Σουηδία να μας περιγράψει από πρώτο χέρι την κατάσταση;

Link to comment
Share on other sites

Ναι έχω χαρτιά για προυπηρεσίες, συστατικές επιστολές κλπ. Δεν με νοιάζει ακόμα και για Λαπωνία (Νιλς Χολγκερσον και έτσι) :P . Σε ποια πόλη πήγε ο αδερφός σου και πότε; Τελείωσε; Γύρισε Ελλάδα; Αναγνωρίστηκε η ειδικότητα δίχως πρόβλημα; Παντρεύτηκε; (Άσχετο) emoops Σε ζάλισα ε; Μα καταλαβαίνεις... ό, τι μαθαίνουμε καλό είναι. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Ναι έχω χαρτιά για προυπηρεσίες, συστατικές επιστολές κλπ. Δεν με νοιάζει ακόμα και για Λαπωνία (Νιλς Χολγκερσον και έτσι) :P . Σε ποια πόλη πήγε ο αδερφός σου και πότε; Τελείωσε; Γύρισε Ελλάδα; Αναγνωρίστηκε η ειδικότητα δίχως πρόβλημα; Παντρεύτηκε; (Άσχετο) emoops Σε ζάλισα ε; Μα καταλαβαίνεις... ό, τι μαθαίνουμε καλό είναι. Ευχαριστώ.

 

 

 

 

ο κολλητος μου ειναι στην σουηδια(ουπσαλα) και αν πραγματικα ενδιαφερεσαι θα σου δωσω email να επικοινωνησεις

Link to comment
Share on other sites

ο κολλητος μου ειναι στην σουηδια(ουπσαλα) και αν πραγματικα ενδιαγερεσαι θα σου δωσω email να επικοινωνησεις

Aν μπορεί και θέλει να γράψει εδώ για όλους μας, ακόμη καλύτερα :)

Link to comment
Share on other sites

Dear colleagues and colleagues to be

I am doing my residency in general surgery in Stockholm, Sweden. I have done 4 years and I have one left. I have studied medicine at the Karolinska Institutet and I have done the swedish internship of 21 months too.

As I understand from all the phone calls I receive from time to time as well as from the posts in this forum there is a great interest in doing residency in Sweden.

I have been thinking for long time of having a seminar in Athens about the situation in Sweden:

-What do you need to do a residency in Sweden ?( exams, language paper work etc)

-What about research and PhD?

Above all you will get information about the Swedish health care system from the inside and from a Greek who?s done the whole medical education in Sweden.

If there is an interest and if you will be in Athens between July 30-August 15 send an email to me and I will let you know if there would be a seminar, i.e. if there are enough people.

In the meantime I would like to add an important detail about residency in Sweden so that missunderstandings are avoided: The good knowledge of the Swedish language is MANDATORY.

 

Take care

Evangelos

evacha@yahoo.com

Link to comment
Share on other sites

...

In the meantime I would like to add an important detail about residency in Sweden so that missunderstandings are avoided: The good knowledge of the Swedish language is MANDATORY.

...

Πρώτα απ'όλα emthanx για την πληροφορία σχετικά με τη γλώσσα.

Αν σου ήταν εύκολο να γράψεις δύο τρείς λέξεις για το what you need to do a residency in Sweden θα ήταν πολύ χρήσιμο, κυρίως γιατί στο φόρουμ αυτό είμαστε όχι μόνο από την Αθήνα, μα από διάφορα μέρη του κόσμου :P

Σχετικά με το σύστημα υγείας υπάρχει και το http://www.who.int που δίνει πληροφορίες σε γενικές γραμμές. Μα θα ήταν χρήσιμο να γράψεις χωρίς εξωραϊσμούς κάτι για την καθημερινότητα που έχεις ήδη ζήσει. Να ακούσουμε την εμπειρία σου δε θα ήταν καθόλου άσχημο.

Αυτά που θα γράψεις εδώ δεν αποκλείουν τη δυνατότητα να κάνεις ένα σεμινάριο στην Αθήνα, μα ίσα ίσα είναι ακόμη καλύτερη διαφήμιση και περιλαμβάνεις τους έξω από Αθήνα.

Μιάς και είσαι ήδη εκεί... το κλίμα πώς είναι?

Τhanks again :)

Edited by ioan
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.