Jump to content

Προβληματισμός για την ειδικότητα της Ακτινολογίας


Recommended Posts

Καλησπέρα σας!

Ως φετινός απόφοιτος της ιατρικής σχολής καλούμαι να επιλέξω την  ειδικότητα μου. Μέχρι στιγμής είχα αποφασίσει ότι θα δηλώσω Ακτινολογία, καθώς κατά τη διάρκεια φοίτησης μου όντας αγχώδης διαπίστωσα ότι δεν μου άρεσε ιδιαίτερα η άμεση επαφή ιατρού-ασθενή, εντούτοις μου προκαλούσε περισσότερο στρες. Στο μεταξύ πολλοί συνάδελφοι ιατροί με αποθαρρύνουν από την επιλογή αυτή υποστηρίζοντας ότι η ειδικότητα της Ακτινολογίας κινδυνεύει να εξαλειφθεί μέσα στα επόμενα χρόνια με την εντατικοποίηση του συστήματος της τεχνητής νοημοσύνης και την εδραίωση της στη ζωή του σύγχρονου ιατρού. 

Με αφορμή αυτού του επιχειρήματος τίθεται το εύλογο ερώτημα/συμπέρασμα: με τον ίδιο τρόπο θα επηρεαστούν και άλλες ειδικότητες όπως αυτή της Παθολογοανατομίας, Μικροβιολογίας κλπ. Αναρωτιέμαι λοιπόν εάν ένας νέος ιατρός, όπως εγώ, αξίζει τον κόπο να κάνει την ειδικότητα της Ακτινολογίας και στο μέλλον να κινδυνεύει από το να μην τον έχει ανάγκη το σύστημα υγείας και να καταντήσει, εντός/εκτός εισαγωγικών, άνεργος!

Από την άλλη πλευρά δεν είναι όλοι ορισμένοι για να επιτελούν το ρόλο του κλινικού ιατρού (πχ παθολόγου ή γενικού ιατρού κλπ.). Οπότε δεν είναι εύκολο κάποιος να ακολουθήσει μια ειδικότητα μέσα από την οποία η καθημερινότητα και η φύση της δουλειάς δεν θα τον ικανοποιεί και δεν θα τον γεμίζει από συναισθηματικής απόψεως, μόνο και μόνο επειδή θα έχει περισσότερες ευκαιρίες για εργοδότηση και επειδή η ειδικότητα αυτή δεν θα κινδυνεύσει να παρακμάσει λόγω εξέλιξης της ΑΙ.

Θα ήθελα τη γνώμη σας επί του θέματος.

Ευχαριστώ. 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η χώρα μας είναι μια διαλυμένη κοινωνία. Και σε ένα βαθμό, σε αυτό συνέβαλε η αδυναμία του Ελληναρά να κατανοήσει ότι το σύνολο είναι πάνω από το άτομο. Έχει χαθεί κάθε είδους κοινωνική ευγένεια, αλλά όχι με την έννοια της τυπικότητας, αλλά με την έννοια του να αντιληφθεί ο Ελληναράς ότι ο παρτακισμός κατά πρώτα και κύρια βλάπτει τον ίδιο.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι αδιανόητο το να μην αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι εις βάρος του το να ζητάει βοήθεια και πληροφορίες από τρίτους, αγνώστους σε αυτόν, κατά τρόπο που δηλώνει αδιαφορία για τους συναδέλφους που είτε εκφράσανε παρόμοιες απορίες παλαιότερα, είτε αφιερώσανε χρόνο στο να απαντήσουνε / συζητήσουνε παρόμοιες απορίες παλαιότερα, είτε θα αφιερώσουνε χρόνο για να απαντήσουνε τώρα, όμως παρόμοιες συμπεριφορές, σαν τη δική του, στο μέλλον θα δημιουργήσουνε το ίδιο ακριβώς πρόβλημα: κατακερματισμό της πληροφορίας !

Κοινώς: ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΤΕ ΝΕΑ TOPIC, προκειμένου να εκθέσετε το καθαρά προσωπικό σας πρόβλημα. Αυτό αφενός δηλώνει κοινωνικό παρτακισμό, αλλά αφετέρου αποθαρρύνει τους άλλους από το να ασχοληθούνε – απαντήσουνε στο πρόβλημά σας. Αν μη τι άλλο, αυτό δείχνει ότι δεν έχετε κατ’ ελάχιστο τη διάθεση να κάνετε τον κόπο να διαβάσετε αυτά που έχουνε ειπωθεί ήδη πάνω στο θέμα και να εκθέσετε τον προβληματισμό σας ακριβώς κάτω από κάποιον προηγούμενο συνάδελφό σας. Με μια πολύ πρόχειρη αναζήτηση έχουμε:

Α] [πληροφορίες για ειδικότητα] Ακτινολογια

Β] Γνώμες για ακτινολογία στην Ελλάδα

Γ] Ακτινολογία vs Βιοπαθολογία

Δ] Τεχνητή νοημοσύνη και ακτινολογία ;

Ε] Ακτινολογία και επεμβατική ακτινολογία

και υποθέτω ότι εάν ψάξω θα βρω και άλλα, σχετικά με την Ακτινολογία, topic.

11 ώρες πριν, ParisV said:

Θα ήθελα τη γνώμη σας επί του θέματος.

Θα ξεκινήσω από το τελευταίο. Η γνώμη μου επί του θέματος είναι ότι σκέφτεσαι ακριβώς όπως ένας φοιτητής. Ήτοι, δεν έχεις καμία επαφή με την ελληνική εργασιακή πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να βλέπεις τα πράγματα από λάθος οπτική γωνία. Το τελευταίο αφορά πρακτικά στην έλλειψη της πληροφορίας και των σχετικών εργασιακών εμπειριών. Και αυτό είναι κάτι που πολλοί φοιτητές ιατρικής θα το θέλαμε τελειώνοντας: Να γνωρίζουμε ακριβώς το τι μπουρδέλο βρίσκεται εκεί έξω, προτού να πάρουμε ορισμένες αποφάσεις ζωής. Και θα εξηγήσω παρακάτω τι ακριβώς εννοώ.

11 ώρες πριν, ParisV said:

Καλησπέρα σας!

Ως φετινός απόφοιτος της ιατρικής σχολής καλούμαι να επιλέξω την  ειδικότητα μου.

Πλέον, με την τωρινή πραγματικότητα, απόφαση ζωής δεν είναι τόσο η επιλογή ιατρικής ειδικότητας, όσο η απόφαση να σηκωθείς να φύγεις ΑΜΕΣΑ στο εξωτερικό. Η Ελλάδα ως χώρα έχει τελειώσει. Όχι μόνο από άποψη ιατρικής καριέρας, που φυσικά αυτό είναι δεδομένο (δεν συμφέρει πλέον να είσαι ιατρός στην Ελλάδα), αλλά σε όλα τα επίπεδα. Είναι χώρα που ευνοεί μόνο τους απατεώνες και οδηγούμαστε ολοταχώς σε μαφιόζικα καθεστώτα, όπου μόνο οι τυχεροί και οι οργανωμένοι κόζα νόστρα θα επιβιώνουνε.

11 ώρες πριν, ParisV said:

Μέχρι στιγμής είχα αποφασίσει ότι θα δηλώσω Ακτινολογία, καθώς κατά τη διάρκεια φοίτησης μου όντας αγχώδης διαπίστωσα ότι δεν μου άρεσε ιδιαίτερα η άμεση επαφή ιατρού-ασθενή, εντούτοις μου προκαλούσε περισσότερο στρες.

Άγχος θα συναντήσεις σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες. Φυσικά αυτό διαφοροποιείται, ανάλογα με το εάν είσαι ειδικευόμενος ή ειδικός και φυσικά ανάλογα με το που ακριβώς θα εργάζεσαι ως ειδικός. Είναι διαφορετικό πράγμα να είσαι Ακτινολόγος σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, όπου θα διαχειρίζεσαι το τεράστιο χάος των γενικών εφημεριών και διαφορετικό πράγμα να είσαι Ακτινολόγος σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, όπου θα έχεις συγκεκριμένο πρόγραμμα εξυπηρέτησης ασθενών.

Σίγουρα, με τα τωρινά δεδομένα, το να μην έχεις επαφή με τον ασθενή και η απομάκρυνση από τη θεραπευτική ευθύνη είναι μεγάλος παράγοντας μείωσης άγχους και στρες. Ωστόσο, δεν είναι και ο μοναδικός, καθώς και η διαγνωστική ευθύνη είναι και αυτή σημαντική. Σε κάθε περίπτωση, οι εργαστηριακές ειδικότητες έχουνε σαφώς μικρότερο εργασιακό άγχος και στρες, σε σχέση με τις καθαρά κλινικές ιατρικές ειδικότητες.

11 ώρες πριν, ParisV said:

Στο μεταξύ πολλοί συνάδελφοι ιατροί με αποθαρρύνουν από την επιλογή αυτή υποστηρίζοντας ότι η ειδικότητα της Ακτινολογίας κινδυνεύει να εξαλειφθεί μέσα στα επόμενα χρόνια με την εντατικοποίηση του συστήματος της τεχνητής νοημοσύνης και την εδραίωση της στη ζωή του σύγχρονου ιατρού. 

Με αφορμή αυτού του επιχειρήματος τίθεται το εύλογο ερώτημα/συμπέρασμα: με τον ίδιο τρόπο θα επηρεαστούν και άλλες ειδικότητες όπως αυτή της Παθολογοανατομίας, Μικροβιολογίας κλπ.

Η όλη συλλογιστική σου είναι παντελώς σουρεάλ. Η μετάβαση σε μια εποχή τεχνητής νοημοσύνης προϋποθέτει ότι ένα Σύστημα Υγείας έχει περάσει πρώτα από την εποχή της απλής νοημοσύνης. Και το ελληνικό ΕΣΥ απέχει έτη φωτός από την εποχή της απλής νοημοσύνης … Τα συμπεράσματα δικά σου. Προσωπικά, μόνο ως ανέκδοτο μπορώ να εκλάβω την όλη συζήτηση. Το γιατί δεν απαντάται, μόνο βιώνεται. Μερικές ημέρες εργασίας σε ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο μπορούνε να σου δώσουνε την απάντηση. Εγώ δεν μπορώ, σε μερικές μόνο γραμμές.

11 ώρες πριν, ParisV said:

Αναρωτιέμαι λοιπόν εάν ένας νέος ιατρός, όπως εγώ, αξίζει τον κόπο να κάνει την ειδικότητα της Ακτινολογίας και στο μέλλον να κινδυνεύει από το να μην τον έχει ανάγκη το σύστημα υγείας και να καταντήσει, εντός/εκτός εισαγωγικών, άνεργος!

Το πραγματικό ερώτημα είναι για ποιο λόγο ένας νέος ιατρός να κάτσει στην Ελλάδα να κάνει ιατρική ειδικότητα … Ωστόσο, εάν θεωρήσουμε ότι αδυνατείς να φύγεις στο εξωτερικό και η Ελλάδα είναι μονόδρομος, θα σου απαντήσω ότι το εργασιακό σου μέλλον στο ελληνικό ΕΣΥ θα είναι αβέβαιο όποια ιατρική ειδικότητα και εάν διαλέξεις. Αφενός θέλεις ≥ 7 έτη ιατρικής ειδικότητας + αγροτικό + στρατιωτικό + αναμονές μέχρι να γίνεις ειδικός ιατρός (και μέχρι τότε μπορεί να αλλάξουνε πολλά στον εργασιακό και όχι μόνο χώρο) και αφετέρου το ελληνικό ΕΣΥ γενικά ΔΕΝ προσλαμβάνει κόσμο (και όπου προσλαμβάνει, αυτό γίνεται, στην καλύτερη περίπτωση, με συνθήκες εργασιακής γαλέρας, ενώ στη χειρότερη με συνθήκες περιοδεύοντος θιάσου, με νομαδική ιατρική από νομό σε νομό).

Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι πρέπει να ποντάρεις στο σωστό άλογο. Και η Ελλάδα είναι εξ’ ορισμού μαύρο άλογο, ότι και εάν επιλέξεις να κάνεις. Συνεπώς, εάν το έχεις πάρει απόφαση να μείνεις Ελλάδα, η ιατρική εργασιακή αποκατάσταση λίγο έως πολύ θα είναι μίζερη. Δες τι γίνεται με την Ιατρική της Εργασίας. Μια ιατρική ειδικότητα που παρόλο που είναι κατά νόμο περιζήτητη, ωστόσο, το ελληνικό κράτος αποφάσισε πρόσφατα με συνοπτικές διαδικασίες να την καταργήσει στην πράξη, δίνοντας το δικαίωμα και σε άσχετες ιατρικές ειδικότητες να την ασκήσουνε. Με τα ίδια μου τα αυτιά άκουσα τον Άδωνι μέσα στη Βουλή να λέει ευθαρσώς ότι εάν εφαρμόσει τον νόμο περί αποκλειστικής αρμοδιότητας των ιατρών ειδικότητας Ιατρική της Εργασίας, να ασκούνε καθήκοντα ιατρού εργασίας, τότε εν μία νυκτί πολλές επιχειρήσεις / εταιρείες θα μείνουνε χωρίς ιατρούς εργασίας. Εσύ τι ακριβώς καταλαβαίνεις από αυτό;

11 ώρες πριν, ParisV said:

Από την άλλη πλευρά δεν είναι όλοι ορισμένοι για να επιτελούν το ρόλο του κλινικού ιατρού (πχ παθολόγου ή γενικού ιατρού κλπ.). Οπότε δεν είναι εύκολο κάποιος να ακολουθήσει μια ειδικότητα μέσα από την οποία η καθημερινότητα και η φύση της δουλειάς δεν θα τον ικανοποιεί και δεν θα τον γεμίζει από συναισθηματικής απόψεως, μόνο και μόνο επειδή θα έχει περισσότερες ευκαιρίες για εργοδότηση και επειδή η ειδικότητα αυτή δεν θα κινδυνεύσει να παρακμάσει λόγω εξέλιξης της ΑΙ.

Κανένας δεν είναι "ορισμένος" ή "προορισμένος" εκ γενετής για τίποτα … Και όπως προείπα, σοβαρή συζήτηση για το Α.Ι. μπορεί να γίνει για άλλες χώρες. Όχι για εδώ. Εάν όντως επιδιώκεις ιατρική καριέρα, μετά το πτυχίο, στο Μπανανιστάν, τουλάχιστον φρόντισε να κάνεις μια ιατρική ειδικότητα που θα σε γεμίζει συναισθηματικά. Το να επιλέξεις μια ιατρική ειδικότητα η οποία θα συνδυάζει συναισθηματική κάλυψη και επαγγελματική αποκατάσταση είναι θεμιτό. Ωστόσο, λάβε υπόψιν σου αφενός ότι το τελευταίο δύναται να αλλάξει κατά πολύ μέχρι να γίνεις ειδικός ιατρός και αφετέρου ότι η αυξημένη επαγγελματική αποκατάσταση που τώρα φαίνεται να προσφέρεται (η οποία, ενδεχομένως, πηγάζει και από τη μειωμένη ζήτηση εκ μέρους των λοιπών συναδέλφων να ακολουθήσουνε τη συγκεκριμένη ιατρική ειδικότητα) μπορεί να αποτελεί ένα "τυράκι" ως δόλωμα για να σε πιάσει στη φάκα της η ελληνική κρεατομηχανή της παράνοιας και του εργασιακού μεσαίωνα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Η ιατρική ειδικότητα της Μικροβιολογίας αυτή τη στιγμή δηλώνεται ως άγονη (τυράκι). Η φάκα είναι ότι το σύστημα του claw – back (υφαρπαγή) έχει καταστρέψει τους ιδιώτες Μικροβιολόγους, οι οποίοι ουσιαστικά εδώ και μια δεκαετία περίπου δουλεύουνε αποκλειστικά για να πληρώνουνε και να χρεώνονται στο Κράτος. Δηλαδή, καθαρά ελληνικές ληστρικές αντισυνταγματικές πατέντες (οι δικαστικοί κοιμούνται και ονειρεύονται αναδρομικά και το πότε θα βγούνε στη σύνταξη, παρακαλώ μην τους ξυπνάτε ... ) , που όμως έχουνε καταστήσει το επάγγελμα του ιδιώτη Μικροβιολόγου, μάντεψε, COMPLETELY POINTLESS !!

11 ώρες πριν, ParisV said:

Ευχαριστώ.

Συμπέρασμα: Η ζωή στην Ελλάδα είναι και θα είναι μίζερη ! Η ιατρική καριέρα στην Ελλάδα είναι και θα είναι ακόμα πιο μίζερη ! Βγάλε τις φοιτητικές παρωπίδες, εάν χρειαστεί δούλεψε για λίγο πρώτα σε κάποιο ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο (αγροτικό ή στο πρώτο έτος της ιατρικής ειδικότητας) να δεις με τα μάτια σου το μπουρδέλο που επικρατεί και αφού τα νοιώσεις πρώτα όλα αυτά στο πετσί σου κοίταξε να δεις τι σοβαρό μπορείς να κάνεις. Κατά προτίμηση εκτός χώρας. Αυτά τα ολίγα από εμένα.

Τροποποιήθηκε από mihiatrik
Προσθήκη πληροφοριών
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

άσχετο.... έχω μεγάλη απορία να μάθω με τι ασχολείται αυτός ο mihiatrik και έχει τόσο χρόνο να γράφει ολόκληρες εκθέσεις! 

 

Στα της ακτινολογίας τώρα, άγνωστο το μέλλον, αλλά στην παρούσα φάση γίνεται χαμός από ζήτηση ακτινολόγων. Επίσης πολλοί δουλεύουν για διεθνείς εταιρίες και γνωματεύουν από απόσταση. Πχ ξέρω ακτινολόγο που γνωματεύει εξ αποστάσεως και μετακόμισε και ζει άνετα στην Αυστραλία.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

On 29/5/2024 at 1:27 ΠΜ, ParisV said:

Στο μεταξύ πολλοί συνάδελφοι ιατροί με αποθαρρύνουν από την επιλογή αυτή υποστηρίζοντας ότι η ειδικότητα της Ακτινολογίας κινδυνεύει να εξαλειφθεί μέσα στα επόμενα χρόνια με την εντατικοποίηση του συστήματος της τεχνητής νοημοσύνης και την εδραίωση της στη ζωή του σύγχρονου ιατρού. 

Όσον αφορά το ΑΙ, καταρχάς ήδη χρησιμοποιείται στην καθημερινή πράξη ως analysis app, όχι ως αυτόνομος "γιατρός" που γνωματεύει. Ήδη υπάρχουν ΑΙ εργαλεία που μειώνουν τον θόρυβο και τα artifacts στην ανασύνθεση του αξονικού, ΑΙ που αξιολογούν αλλαγές στον πνεύμονα, μετράνε πνευμονικά οζίδια κλπ.

Εντούτοις έχοντας δεί  διάφορα πειραματικά συστήματα και μελέτες εκ των έσω, που στοχεύουν στην δημιουργία ενός προγράμματος που γνωματεύει, είμαστε πολλά χρόνια πίσω παγκοσμίως. Η "εκπαίδευση" του ΑΙ είναι δυσχερής και απαιτεί πολλές εργατοώρες annotation από ακτινολόγους μέχρι να φτάσει να "ταΐσουμε" αυτά τα δεδομένα στο ΑΙ.

Αυτό που έχει ελπίδες εφαρμογής στην επόμενη δεκαετία (σύμφωνα με τα projects που έχουν δημοσιεύσει θετικά αποτελέσματα) είναι ΑΙ-εργαλεία για τις ακτινογραφίες, μαστογραφίες και ΑΙ-εργαλεία χαρτογράφησης εγκεφάλου. Όλα αυτά τα εργαλεία απαιτούν την παρουσία human operator, και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δώσουν αυτόματα γνωματεύσεις.

Ίσως σε 20 χρόνια να έχουμε κάποιο ΑΙ που να μπορεί να δρά αυτοτελώς, και να γνωματεύει κανονικά, αλλά μόνο σε συγκεκριμένα κομμάτια της ακτινολογίας.

Υπάρχουν διάφορα κομμάτια της Ακτινολογίας που ο αυτοματισμός είναι δυσχερής, π.χ. ο υπέρηχος είναι πολύ πιο δύσκολο να αυτοματοποιηθεί γιατί ούτως ή άλλως απαιτεί κάποιον χειριστή του ηχοβολέα, οι ακτινοσκοπήσεις και γενικότερα οι δυναμικές εξετάσεις απαιτούν την ενεργή παρουσία ενός ακτινολόγου γιατί η τεχνική προσαρμόζεται βάσει τα ευρήματα που προκύπτουν. 

Επίσης τίθεται το θέμα της εξειδικευμένης γνωμοδότησης, ή "δεύτερη γνώμη" που είναι συχνά απαραίτητη στους χρονίως πάσχοντες για την προσαρμογή της θεραπείας τους και την αποφυγή λαθών στην λήψη αποφάσεων των θεράποντων ιατρών. Αυτό είναι πολύ μακριά από οτιδήποτε έχει επιτευχθεί σε ΑΙ από όσο ξέρω. (Αν διαφωνεί κανείς με αυτό να μου στείλει λινκς με παραδείγματα oncology evaluation, διότι ειλικρινά θα με ενδιέφερε να ακούσω περισσότερα.)

Δεν το συζητάω φυσικά για το θέμα επεμβατικής ακτινολογίας...

--> H πρότασή μου είναι να μπείς στη ζούλα σε κάποιο ακτινολογικό νοσοκομείου, απλά και μόνο για να παρακολουθήσεις τι παιζει. Μόνο έτσι θα καταλάβεις αν σου ταιριάζει.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

2 ώρες πριν, VoxVeritas said:

Όσον αφορά το ΑΙ, καταρχάς ήδη χρησιμοποιείται στην καθημερινή πράξη ως analysis app, όχι ως αυτόνομος "γιατρός" που γνωματεύει. Ήδη υπάρχουν ΑΙ εργαλεία που μειώνουν τον θόρυβο και τα artifacts στην ανασύνθεση του αξονικού, ΑΙ που αξιολογούν αλλαγές στον πνεύμονα, μετράνε πνευμονικά οζίδια κλπ.

Εντούτοις έχοντας δεί  διάφορα πειραματικά συστήματα και μελέτες εκ των έσω, που στοχεύουν στην δημιουργία ενός προγράμματος που γνωματεύει, είμαστε πολλά χρόνια πίσω παγκοσμίως. Η "εκπαίδευση" του ΑΙ είναι δυσχερής και απαιτεί πολλές εργατοώρες annotation από ακτινολόγους μέχρι να φτάσει να "ταΐσουμε" αυτά τα δεδομένα στο ΑΙ.

Οφείλω να ομολογήσω ότι η εφαρμογή της Α.Ι. τεχνολογίας στην Ιατρική δεν είναι ο τομέας μου. Ωστόσο, από τα λίγα που μπορώ να γνωρίζω, θεωρώ ότι πρέπει να συμφωνήσω στο ότι οι ιατρικές της χρήσεις είναι, και πρέπει να είναι, ακόμα πολύ περιορισμένες, εν συγκρίσει με τις προσδοκώμενες εφαρμογές και τις μελλοντικές δυνατότητές της.

2 ώρες πριν, VoxVeritas said:

Αυτό που έχει ελπίδες εφαρμογής στην επόμενη δεκαετία (σύμφωνα με τα projects που έχουν δημοσιεύσει θετικά αποτελέσματα) είναι ΑΙ-εργαλεία για τις ακτινογραφίες, μαστογραφίες και ΑΙ-εργαλεία χαρτογράφησης εγκεφάλου. Όλα αυτά τα εργαλεία απαιτούν την παρουσία human operator, και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δώσουν αυτόματα γνωματεύσεις.

Ίσως σε 20 χρόνια να έχουμε κάποιο ΑΙ που να μπορεί να δρά αυτοτελώς, και να γνωματεύει κανονικά, αλλά μόνο σε συγκεκριμένα κομμάτια της ακτινολογίας.

Όπως πολύ στοχευμένα ειπώθηκε από το μέλος VoxVeritas, αυτό που ουσιαστικά σήμερα ονομάζουμε ως Α.Ι. , επί της ουσίας είναι Α (Artificial), αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ακόμα Ι (Intelligence) ! Κοινώς, είναι όντως ένα πολύ εξελιγμένο εργαλείο, η εφαρμογή του οποίου όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραλείψει / παραβλέψει τον ανθρώπινο χειριστή.

2 ώρες πριν, VoxVeritas said:

Υπάρχουν διάφορα κομμάτια της Ακτινολογίας που ο αυτοματισμός είναι δυσχερής, π.χ. ο υπέρηχος είναι πολύ πιο δύσκολο να αυτοματοποιηθεί γιατί ούτως ή άλλως απαιτεί κάποιον χειριστή του ηχοβολέα, οι ακτινοσκοπήσεις και γενικότερα οι δυναμικές εξετάσεις απαιτούν την ενεργή παρουσία ενός ακτινολόγου γιατί η τεχνική προσαρμόζεται βάσει τα ευρήματα που προκύπτουν.

Ένα από τα πολύ βασικά προβλήματα που παρουσιάζουνε όλες αυτές οι μορφές "τεχνητής νοημοσύνης" είναι, εκτός από την πασιφανή έλλειψη ανθρώπινης ενσυναίσθησης (μεγάλο πρόβλημα κατά την άσκηση της ιατρικής επιστήμης), το γεγονός ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούνε να "σκεφτούνε λογικά". Σκέφτονται περισσότερο με έναν συνδυασμό λίγο αλγοριθμικό (με την κακή την έννοια … ) και λίγο χαοτικό (πάλι με την κακή την έννοια … ) .

Δηλαδή, όταν τις "ταΐσεις" ορισμένα δεδομένα και ζητήσεις να καταλήξουνε σε κάποιο "λογικό" συμπέρασμα, τότε ενδέχεται να επιλέξουνε συγκεκριμένες μορφές "λογικής" ή "σκεπτικού", εν ανάγκη να "δημιουργήσουνε" και έναν ολόκληρο νέο συλλογιστικό συνειρμό (που όμως αυτός μπορεί να μην βγάζει κανένα απολύτως νόημα), οι οποίες ενδεχομένως να βασίζονται και σε ανύπαρκτα δεδομένα (τα κατασκευάζει ο αλγόριθμος μόνος του, προκειμένου να προχωρήσει παρακάτω στο δοθέν ερώτημα).

Κοινώς, ακόμα έχουνε πολύ περιορισμένη δυνατότητα προσαρμογής του σκεπτικού τους πάνω στο πρόβλημα που τους θέτεις, αλλά και εμείς έχουμε μικρή δυνατότητα πρόβλεψης του πώς ακριβώς θα αξιολογούνε κάθε φορά την κάθε, ενδεχομένως και την ίδια, πληροφορία. Το τελευταίο μάλιστα σημαίνει ότι είναι αδύνατον να τις εμπιστευτούμε πάνω σε ιατρικές αποφάσεις, καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν η όποια γνωμοδότησή τους είναι επί της ουσίας εσφαλμένη ή όχι (γιατί φαινομενικά μπορεί να μοιάζει ορθή και τεκμηριωμένη, αλλά εάν το ψάξουμε λίγο βαθύτερα ενδέχεται να διαπιστώσουμε ότι είναι μία μεγάλη σοφιστία – αρλούμπα).

2 ώρες πριν, VoxVeritas said:

Επίσης τίθεται το θέμα της εξειδικευμένης γνωμοδότησης, ή "δεύτερη γνώμη" που είναι συχνά απαραίτητη στους χρονίως πάσχοντες για την προσαρμογή της θεραπείας τους και την αποφυγή λαθών στην λήψη αποφάσεων των θεράποντων ιατρών. Αυτό είναι πολύ μακριά από οτιδήποτε έχει επιτευχθεί σε ΑΙ από όσο ξέρω. (Αν διαφωνεί κανείς με αυτό να μου στείλει λινκς με παραδείγματα oncology evaluation, διότι ειλικρινά θα με ενδιέφερε να ακούσω περισσότερα.)

Δεν το συζητάω φυσικά για το θέμα επεμβατικής ακτινολογίας...

Εδώ νομίζω ότι είναι και το ζουμί της όλης ιστορίας. Η έννοια της "εμπειρίας". Προσωπικά, δεν έχω ιδέα πώς μπορεί να επιτευχθεί, από άποψη προγραμματισμού, η δυνατότητα ενός Α.Ι. προγράμματος να αποκτήσει "εμπειρία" τέτοια ώστε να θεωρήσουμε ότι έχει "δει" και έχει "μάθει" όσα και ένας έμπειρος κλινικός γιατρός (ή μάλλον, όσα και μερικές χιλιάδες έμπειροι κλινικοί γιατροί).

Επιπλέον, φαντάζομαι ότι όλη αυτή η βάση δεδομένων θα μπορέσει να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά από ένα πρόγραμμα Α.Ι. μόνο εάν αυτό καταφέρει να αποκτήσει ανθρώπινη ενσυναίσθηση. Ταπεινή γνώμη έχω ότι χωρίς ανθρώπινη ενσυναίσθηση το Α.Ι. πρόγραμμα είναι επί της ουσίας "τυφλό" . Δεν θα μπορεί ούτε να δει, ούτε να διακρίνει, ούτε να αξιολογήσει, αλλά ούτε και να συνδυάσει αποτελεσματικά, τις πληροφορίες εκείνες που έχουνε σημασία για εμάς τους ανθρώπους. Ομοίως, θα αδυνατεί να αναπτύσσει και να διατηρεί "ανθρώπινους" συλλογιστικούς αλγορίθμους. Το τελευταίο είναι απολύτως απαραίτητο, εάν θέλουμε να λέμε ότι έχουμε "νοημοσύνη" και όχι απλά ένα πολύ σύγχρονο τεχνολογικό εργαλείο καταγραφής δεδομένων.

2 ώρες πριν, VoxVeritas said:

--> H πρότασή μου είναι να μπείς στη ζούλα σε κάποιο ακτινολογικό νοσοκομείου, απλά και μόνο για να παρακολουθήσεις τι παιζει. Μόνο έτσι θα καταλάβεις αν σου ταιριάζει.

+++

Νομίζω ότι αυτό είναι η καλύτερη λύση για να μπορέσει κανείς να έχει μία, από πρώτο χέρι, εικόνα της καθημερινής ελληνικής ιατρικής πραγματικότητας. Ας αφήσουμε τα Α.Ι. και τις δυνατότητές τους για τα συστήματα υγείας πιο σοβαρών και ιατρικά αναπτυγμένων χωρών.

Τροποποιήθηκε από mihiatrik
Προσθήκη πληροφοριών
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.