Jump to content

[πληροφορίες για ειδικότητα] Νευροχειρουργική


Recommended Posts

Μπορεί κανεις να βρει εύκολα να βρει δουλειά; Τα λεφτά παντα είναι σχετικα. Το θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης με ενδιαφέρει περισσότερο.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

αυτό που θα έπρεπε να σε απασχολεί είναι η αναμονή για την ειδικότητα αυτή. Τα άλλα έρχονται κάποια στιγμή. Επίσης είναι γκομενιάρικη ειδικότητα όπως και όλες οι χειρουργικές. Δηλαδή θα βρείς και ωραία γυναίκα ΄χρησιμοποιώντας το κύρος του χειρουργού. Γι'αυτό όλοι θέλουν να ακολουθήσουν μια χειρουργική ειδικότητα!!!΄!!!!

Πέρα από την πλάκα φίλε μου. αν θές να γίνεις ΝΧ πρέπει να αποχωριστείς τη προσωπική+κοινωνική ζωή. Σκέψου ότι θα χειρουργείς μισή μέρα!!! Οπότε αν είσαι παντρεμένος τα κέρατα θα έχουν φτάσει μέχρι τον άρη.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Στα πλαισια της ειδικοτητας μου (ορθ/κη) εχω δει αρκετες φορες Ν/Χ περιστατικα, εχω παρακολουθησει χειρ/α και εχω δει πως δουλευουν οι νευροχειρουργοι και εχω μιλησει μαζι τους για τις δυσκολιες της δουλειας. Επισης οταν εκανα την χειρουργικη μου, στην εφημερια καλυπτα και τα επειγοντα Ν/Χ περιστατικα. Εχω λοιπον να πω οτι δεν ειναι μαλλον καλη ιδεα να ασχοληθεις με αυτην την ειδικοτητα. Ειναι καθαρα νοσοκομειακη οποτε αν δεν διοριστεις, πραγμα μαλλον απιθανο ετσι πως ειναι τα πραγματα, δεν εχεις αντικειμενο για να δουλεψεις σαν ιδιωτης. Μια αλλη πιθανοτητα ειναι να απασχοληθεις στον ιδιωτικο τομεα, αλλα και εκει τα πραγματα ειναι πολυ δυσκολα. Επισης ειναι και αρκετα χρονια η ειδικευση. Πιστευω επισης οτι υπαρχει ενας μυθος γυρω απο αυτη την ειδικοτητα. Πολλοι την αντιμετωπιζουν με δεος. Δυστυχως απομυθοποιηται πολυ γρηγορα. Το 90% των περιστατικων ειναι ρουτινα, παπουδες με εγκεφαλικο οπου δεν μπορεις να κανεις τιποτα, ΚΕΚ που επισης δεν μπορεις να κανεις τιποτα, αντε και καμια κηλη δισκου για να βγαινει το ψωμι. Τα περιστατικα ειναι συνηθως τελειωμενα, μονιμοι θαμωνες της ΜΕΘ και δυστυχως τις περισσοτερες φορες δεν εχεις την χαρα να δεις τον ασθενη σου θεραπευμενο. Ακομα και αν ζησει ολο και καποιο κουσουρι θα εχει. Επισης ειναι μια ειδικοτητα με πολυ ενταση και αστατο ωραριο που μπορει να μην σε πειραζει τωρα που εισαι νεος, αλλα τι θα κανεις στα50;;

Οσο αφορα τωρα την αναμονη, τα πραγματα ισως να ειναι λιγο καλυτερα απο τις αλλες ειδικοτητες. Πολλοι υποψηφιοι Ν/Χδες αλλαζουν ειδικοτητα μολις παρουν χαμπαρι τι γινεται (ετσι επηξε ξαφνικα η ορθ/κη!).

Τωρα, αν ειναι το ονειρο σου, αν μπηκες ιατρικη για να κανεις αυτο και μονο αυτο η εχεις καποιον να σε βοηθησει (π.χ.πατερα νευροχειρουργο) καντο.

Ειδαλλως, αν εχεις ταλεντο στα χερια και φαντασια κανε ορθοπεδικη! :D:D:D

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το 90% των περιστατικων ειναι ρουτινα, παπουδες με εγκεφαλικο οπου δεν μπορεις να κανεις τιποτα, ΚΕΚ που επισης δεν μπορεις να κανεις τιποτα, αντε και καμια κηλη δισκου για να βγαινει το ψωμι. Τα περιστατικα ειναι συνηθως τελειωμενα, μονιμοι θαμωνες της ΜΕΘ και δυστυχως τις περισσοτερες φορες δεν εχεις την χαρα να δεις τον ασθενη σου θεραπευμενο. Ακομα και αν ζησει ολο και καποιο κουσουρι θα εχει.

για τα υπόλοιπα μπορώ να συμφωνήσω αλλά για τα παραπάνω όχι και τόσο....

μια μικρή εισαγωγή για να μη μου λέτε που τα ξέρεις εσύ φοιτητής ακόμα...

εγώ παρακολουθώ σχεδόν σε καθημερινή βάση εδώ και 2 χρόνια σε ν/χ κλινική, με αρκετά υπεύθυνη (όσο το επιτρέπει το φοιτητικό στάτους μου) απασχόληση... ας πούμε ότι είμαι "μισο-ειδικευόμενος", βλέπω τους ασθενείς στα εξωτερικά ή στα επείγοντα (εννοώ τους βλέπω και μετά με αξιολογούν, αλλά υπάρχουν και πολύ ελαφρά περιστατικά που τα έχω δει εντελώς μόνος... εντάξει αν χρειαστει αξονική σίγουρα θα την δει και κάποιος άλλος!), κάνω χειρουργεία (όχι μόνος μου, μην αρχίσετε το δούλεμα, αλλά πλένομαι και ανοίγω/κλείνω), κτλ κτλ... γενικά δε φτιάχνω μόνο καρτέλες... επίσης έχω αναλάβει τοη σύσταση του ηλεκτρονικού database της κλινικής... βάλτα όλα μαζί, έχω μια κάποια μικρή εμπειρία από ποσοστά των διαφόρων παθολογιών, outcomes κτλ...

γι'αυτό λοιπόν μπορώ να πω ότι διαφωνώ κάθετα αναφορικά με τη μην ύπαρξη της χαράς του αποτελέσματος.... σίγουρα υπάρχουν ασθενείς έτσι όπως τους περιγράφει η λουκρητία, αλλά όχι δεν είναι το μεγαλύτερο μέρος....

και σίγουρα ένα νευρογλοιοβλάστωμα ακόμα και αν το χειρουργήσεις τέλεια έχει άσχημη πρόγνωση....

υπάρχουν όμως πάμπολλα περιστατικά, καλοήθεις όγκοι, ανευρύσματα, avm, υπο/επισκληρίδια, σπονδυλική, parkinson, επιληψία, κ.α., όπου πραγματικά σώζονται ή/και βελτιώνονται ζωές...

από εκεί και πέρα σίγουρα είναι πολύ δύσκολη και απαιτητική ειδικότητα, με μεγάλο ΑΡΝΗΤΙΚΟ impact factor στην προσωπική ζωή.... χαρακτηριστικά, από τους 13 νευροχειρουργούς της κλινικής μου>

1 παντρεμένος και ευτυχισμένος 20 χρόνια (και γαμάτος στη δουλειά...)

2 παντρεμένοι δεν ξέρω λεπτομέρειες

2 νιόπαντροι νέοι (δεν πιάνονται στην αξιολόγηση)

4 ανύπαντροι

4 χωρισμένοι......

και ναι οι κήλες είναι βαρετές και είναι για τα λεφτά....

Ειδαλλως, αν εχεις ταλεντο στα χερια και φαντασια κανε ορθοπεδικη!

αν είναι έτσι κάνε ν/χ :P:P:P

Τροποποιήθηκε από nickpekos
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Όταν με το καλό τελειώσει κάποιος την ειδικότητα, οι πιθανότητες να βρει δουλειά ποιές είναι; Αναφέρομαι τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Όταν με το καλό τελειώσει κάποιος την ειδικότητα, οι πιθανότητες να βρει δουλειά ποιές είναι; Αναφέρομαι τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Οι πιθανοτητες που ισχυουν εδω ειναι περιπου οι ιδιες που ισχιουν για ολες τις χειρουργικες ειδικοτητες. Δηλ. προκηρυσσονται πολυ λιγες θεσεις και κυριως σε μικρα επαρχιακα νοσοκομεια. Δυστυχως και εδω η προσφορα ειναι πολυ μεγαλυτερη απο την ζητηση και ετσι οι αιτησεις που γινονται για μια θεση ειναι πολλες. Αυτο βεβαια εξαρταται και απο το νοσοκομειο που προκηρυσσει την θεση.

Σε ενα μη επαρκως στελεχομενο νοσοκομειο με λιγους η και καθολου αλλους επιμελητες νευροχειρουργους η πιθανοτητα να βρεις θεση ειναι μεγαλυτερη. Να εχεις ομως υποψη σου οτι αυτο συνεπαγεται εφημερια 24ωρες το 24ωρο 365 μερες τον χρονο και δεν θα σου δινεται και η δυνατοτητα να κανεις κανενα χειρουργειο (η τουλαχιστον κανενα αξιολογο). Για την καθημερινη εφημερια δεν το συζηταω. Δεν χρειαζεται βεβαια να βρισκεσαι στο νοσοκομειο (ολοι οι επιμελητες αυτο κανουν) αλλα θα πρεπει να τρεχεις καθε φορα που θα σε καλει ο ειδικευομενος (στην πλειοψηφια τους της γενικης χειρουργικης) ειτε ειναι αυτο βαρεια ΚΕΚ, ειτε ειναι καποια βλακεια που τον ανησυχησε. Αυτο σημαινει βεβαια οτι δεν εχεις πια ποιοτητα ζωης, δεν ησυχαζεις και δεν μπορεις να απομακρυνθεις.

Αυτο που σου περιεγραψα συνεβαινε και στο δικο μου νοσοκομειο πριν οργανωθει η Ν/Χ κλινικη. Οι επιμελητες (2) ετρεχαν πανικοβλητοι και κοντευαν να λαλησουν. Πολλες φορες εμεις σαν ειδικευομενοι για να τους βοηθησουμε, καναμε εισαγωγες η διωχναμε περιστατικα με οδηγιες απο το τηλεφωνο (πραγμα παρανομο και επικινδυνο).

Επισης, τωρα στο δημοσιο υπαρχει ο θεσμος του επικουρικου επιμελητη. Αυτοι διοριζονται για εναν χρονο με δυνατοτητα παρατασης σε νοσοκομεια που περιστασιακα εχουν αναγκες. Αυτο ειναι μια καλη περιπτωση γιατι αποκτας προυπηρεσια στο Δημοσιο.

Στον ιδιωτικο τομεα τωρα, μπορεις να βρεις καποια θεση αλλα τα λεφτα, τουλαχιστον στην αρχη, ειναι λιγα. Επισης μετραει το μεσο δηλ ποιος θα σε συστησει στην κλινικη και επισης το πλουσιο CV.

Ελπιζω να σου φανουν χρησιμες οι πληροφοριες μου. Να ξερεις οτι φυσικα τιποτα δεν ειναι απολυτο. Επισης παιζει ρολο και σε ποιο σταδιο βρισκεσαι τωρα που ρωτας. Γιατι αν π.χ. εισαι πρωτοετης, εκτος του οτι θα αλλαξεις γνωμη πολλες φορες πριν τελειωσεις, σε 18 περιπου χρονια που θα εισαι θεωρητικα ειδικευμενος πολλα θα εχουν αλλαξει.... -_-

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

εδώ μάλλον πρέπει να δώσω απόλυτο δίκιο στη λουκρητία, αφού και στην ελλάδα είναι οπότε ξέρει καλύτερα τα πράγματα, αλλά και εγώ τα ίδια ακούω και μαθαίνω...

(αχχχχχχχ, δε με βλέπω να γυρνάω ελλάντα ποτέ.... σνιφ σνιφ... στη σύνταξη....)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

οι αναμονές για όλες σχεδόν τις ειδικότητες ειναι μεγάλες αλλα είχα την εντύπωση οτι σε χειρουργικές ειδικότητες ήταν λίγο καλυτερα τα πραγματα απο ότι σε παθολογικές... :(

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μήπως ξέρει κανείς από πρώτο χέρι ή έχει ακούσει σε ποια νοσοκομεία (πανελλαδικά) γίνεται καλή δουλειά (τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο) στη νευροχειρουργική?Σκέφτομαι να κάνω τα 4,5 χρόνια της ειδίκευσης στον Ευαγγελισμό (τι πρωτότυπο,ε?) αλλά δεν έχω και πολλές πληροφορίες για το συγκεκριμένο νοσοκομείο.Έχει κανείς να προτείνει κάτι καλύτερο?Οποιαδήποτε συμβουλή θα ήταν χρήσιμη.Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ναι είναι νοσοκομειακή ειδικότητα για να την εκμεταλλευτείς στο μέγιστο των δυνατοτήτων της (καθώς κοντά το μισό των περιστατικών είναι νευροτραυματολογία) αλλά δε σημαίνει πως δεν μπορείς να τα πας περίφημα και ως ιδιώτης.

Υπάρχουν πάρα πολλά elective περιστατικά που γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές, απλά δε συνηθίζεται (κατά κανόνα) καθότι οι μέρες νοσηλείας είναι αρκετές και κάνουν το κόστος αβάσταχτο.

Χωρίς να θέλω να πετάξω αιχμές αλλά

@angelospower,

είναι δυνατόν να λες μια ειδικότητα «γκομενιάρικη»...;

@ΛΟΥΚΡΗΤΙΑ,

Δυστυχως απομυθοποιηται πολυ γρηγορα. Το 90% των περιστατικων ειναι ρουτινα, παπουδες με εγκεφαλικο οπου δεν μπορεις να κανεις τιποτα, ΚΕΚ που επισης δεν μπορεις να κανεις τιποτα, αντε και καμια κηλη δισκου για να βγαινει το ψωμι. Τα περιστατικα ειναι συνηθως τελειωμενα, μονιμοι θαμωνες της ΜΕΘ και δυστυχως τις περισσοτερες φορες δεν εχεις την χαρα να δεις τον ασθενη σου θεραπευμενο. Ακομα και αν ζησει ολο και καποιο κουσουρι θα εχει. Επισης ειναι μια ειδικοτητα με πολυ ενταση και αστατο ωραριο που μπορει να μην σε πειραζει τωρα που εισαι νεος, αλλα τι θα κανεις στα50;

Μιλάς για την κλασική γκάμα των περιστατικών, υπάρχουν και αρκετά άλλα που δυστυχώς οι περισσότεροι νευροχειρουργοί της περασμένης γενιάς δεν τα εξασκούν στην Ελλάδα. Ελπίζω να μη θες παραδείγματα μονάχα γιατί βαριέμαι να γράφω... ναι είναι αρκετά.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarup η παραπάνω είναι η ειδικότητα που θέλω να κάνω από πρώτο έτος και την έχω ψάξει πολύ, δεν τα έβγαλα τώρα. Έχω φάει αρκετές μέρες και βράδια (σε εθελοντικές εφημερίες) με τους Ν/Χ να βλέπω το αντικείμενο.

Πάντως είναι αλήθεια πως είναι ίσως η πιο glamorous χειρουργική ειδικότητα όταν κάποιος δεν γνωρίζει την αληθινή της φύση και πάρα πολλοί που την σκέφτονται ή την ξεκινάνε αλλάζουν στο δρόμο για κάτι άλλο, για διάφορους λόγους. :)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μιλάς για την κλασική γκάμα των περιστατικών, υπάρχουν και αρκετά άλλα που δυστυχώς οι περισσότεροι νευροχειρουργοί της περασμένης γενιάς δεν τα εξασκούν στην Ελλάδα. Ελπίζω να μη θες παραδείγματα μονάχα γιατί βαριέμαι να γράφω... ναι είναι αρκετά.

Κάνε μια βόλτα στο ΥΓΕΙΑ. :P

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σίγουρα το gamma knife ή το LINAC δείχνει κλινική/νοσοκομείο που δεν αστειεύεται. Ιδιαίτερα στον τομέα της στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 weeks later...

Παραθέτω ερώτηση που έκανα στο advice zone του bmj

I am a fully GMC registered EEA doctor and I am interested to pursue a career in neurosurgery.What steps should i follow and what are the chances to secure a training number in neurosurgery in NHS

Αnswer by Ramesh Chelvarajah clinical research fellow in spinal neurosurgery on 13/01/2005

Needless to say, neurosurgery is an exceptionally competitive speciality in the UK. Having said that, I am a firm believer that anyone with the requisite talent and drive will not be turned away.

One needs to have done quality SHO (junior residency) posts and have become confident in neuro diagnosis formulation, skilled in perioperative management of common neurosurgical cases and proficient in ward based procedures such as lumbar punctures. Experience in related specialities such as neurology and intensive care will be an advantage. Choose appropriate courses to attend such as the Royal College of Surgeons of England’s Core Skills in Neurosurgery. Off course, you need to pass the MRCS exam that is now becoming intercollegiate.

Operative experience at this stage need not be extensive (after all, a NTN post is precisely to achieve this kind of training). However, having some degree of supervised operative experience demonstrates your eagerness and commitment to the speciality; this will be seen in a favourable light by short-listing and interview panels. Many SHOs in the UK undertake LAT, LAS or Clinical Fellow posts for a short period to get some ‘entry-level’ operating under their belt before applying for a NTN post. I have expanded on all of this in my article last year in BMJCareers (http://careerfocus.bmjjournals.com/cgi/content/full/328/7439/95).

Suitable clinical audits, national and international presentations and peer-reviewed publications further improve competitiveness. But I do feel strongly that the material that is being presented or written up must be worthy of dissemination and not undertaken only for career progression. This is especially important if you go on to a period of formal research that leads to a postgraduate degree.

Για αμερική κοιτάξτε (η πηγή μπορεί να μην είναι πολύ έγκυρη)

εδώ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το Match για Νευροχειρουργική στην Αμερική γίνεται μέσω του:

San Francisco Matching Program

Αρκετές πληροφορίες και στατιστικά θα βρείτε εδώ:

Neurological Surgery As A Career Choice

Τροποποιήθηκε από usmeds
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Θα δυσκολευτούμε σίγουρα. Αλλά όσοι ενδιαφέρονται σοβαρά για την ειδικότητα δε νομίζω να φοβηθούν. Πάντως προβλέπονται δύσκολοι καιροί, άντε να δούμε.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ο Θεός είναι Στρογγυλός!

Ποιός να το περίμενε... :rolleyes:

http://www.hygeia.gr/b_neuroxeirourgiki_bio.shtml#stroggilos

(3 στους 3 σπουδάσαν έξω!)

@NIKITA, μόνο το «Υγεία» έχει Gamma Knife στην Αθήνα;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

να προσθέσω στα απαιτούμενα για την νευροχειρουργική, την καλή φυσική κατάσταση! :P

θα νομίσετε ότι σας κοροϊδεύω, αλλά είναι απαραίτητη για να αντέξετε τις αρκετές ώρες ορθοστασίας που σας περιμένουν :lol: υπάρχουν επεμβάσεις που έχουν κρατήσει και 24 ώρες....

η δική μου μικρότατη προσωπική εμπειρία με το άθλημα μου έχει δείξει πως απαραίτητα χαρίσματα ενός ν/χ πρέπει να είναι ανάμεσα σε άλλα η υπομονή, η επιμονή, η ηρεμία, η σχολαστικότητα, τα καλά παπούτσια και η γυμνασμένη πλάτη (που αρχίζει να πονάει μετά τα πόδια), η ευγένεια σε όλα τα επίπεδα και φυσικά η όρεξη για το αντικείμενο και όχι για το φαί το οποίο είναι εμπόδιο.

από διάβασμα δεν έχει τόσο πολύ όσο ακούγεται προς τα έξω (το λέω αυτό έχοντας ακούσει παλιά πως έχει αφόρητα επίπονο διάβασμα - διαφωνώ, άλλες ειδικότητες έχουν περισσότερο). Σαφώς όταν μιλάμε για ενδοκρανιακές επεμβάσεις η άριστη γνώση της ανατομίας της περιοχής ώστε ανα πάσα στιγμή να ξέρεις τί βρίσκεται τριγύρω από εκεί που κάνεις βόλτα με τα εργαλεία σου είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά είναι επίσης μια αρκετά "λογική" ειδικότητα που σου επιτρέπει να βγάζεις συμπεράσματα με την σκέψη σου και όχι από το συρτάρι της μνήμης σου.

από πλευράς χειρουργικής "τεχνικής" δεν είναι κάτι το διαστημικό ή εξαιρετικά δύσκολο, αλλά πιστεύω ότι δεν το έχουν όλοι να γίνουν. Θέλει συγκεκριμένη δεξιοτεχνία στα χέρια σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά που ανέφερα. Δηλαδή δε νομίζω ότι όλοι μπορουν να δουλέψουν με τα χέρια με τέτοιο τρόπο, αφού ορισμένες φορές οι κινήσεις είναι για ώρες εξαιρετικά λεπτές και περιορισμένες (πχ επί 4 ώρες να κοιτάς μεσα από ένα μικροσκόπιο, και να δουλεύεις με μια διπολική και μια αναρρόφηση αφαιρώντας κομμάτι κομμάτι έναν όγκο μέσα από μια τρύπα μερικών πόντων). Ενώ δηλαδή στην γενική χειρουργική αν διαβάσεις και προσέξεις θα γίνεις μια χαρά χειρουργός, στην ν/χ θέλει κάποιες εξτρά ιδιότητες.

ελπίζω να μην έχω καταλάβει λάθος! κάποιοι φίλοι εδώ μέσα έχουν περισσότερη εμπειρία και θα ήθελα να ακούσω την γνώμη τους

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Έτσι όπως τα λες είναι. :)

Ποιά πιστεύεις είναι η ειδικότητα που θέλει τη μεγαλύτερη τεχνική δεξιοτεχνία; (εκτός από την Αισθητική της Πλαστικής)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

θα έλεγα η καρδιοχειρουργική απαιτεί ένα ποσοστό δεξιότητας, ειδικά στην προετοιμασία των μοσχευμάτων και από εκεί και πέρα αρκετή δεξιότητα απαιτεί η μικροχειρουργική και ειδικά του άνω άκρου και πιο ειδικά της άκρας χειρός, όπου δουλεύεις και εκεί με μεγένθυση, είναι μια περιοχή όπου πραγματικά γίνεται της πόρνης και μπορεί να έχεις να ενώσεις νεύρα, αγγεία και πολλούς μυες, ενώ μή ξεχνάμε ότι το χέρι μπορεί να βγάλει τα πάντα!!!!

γενικά είναι λογικό ότι όπου δουλεύεις με μεγένθυση, όσο πιο "πυκνό" και "μικρό" είναι το πεδίο σου τόσο μεγαλύτερη δεξιότητα απαιτεί....όπως πιθανώς η χειρουργική του οφθαλμού, αλλά εκεί έχεις τεράστια βοήθεια από μηχανήματα.....

τέλος "δεξιοτεχνία" απαιτούν και όλες οι χειρουργικές ειδικότητες όταν έχουν να αντιμετωπίσουν επείγον και επικίνδυνο τραύμα, δηλαδή όταν πρέπει να δουλέψεις πολύ γρήγορα!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.