Jump to content

Επίκαιρος και αναλυτικός οδηγός για το USMLE Step 1


CzR

Recommended Posts

Χαιρετώ όλα τα μέλη αυτού του εξαιρετικού φόρουμ, και ειδικά εκείνους που έχουν αφιερώσει τον χρόνο τους για να εξηγήσουν πολλά από τα διαδικαστικά που χρειάζεται να ακολουθήσει κανείς για να εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ. Αφορμή για αυτο μου το post ειναι η εξής ανακοίνωση που έβγαλε το USMLE σχετικά με το Step 1 τον περασμένο Ιούλιο.

“Step 1 results will be reported as Pass/Fail no earlier than January 1, 2022. All scores for Step 1 exams taken prior to the date of the policy change will continue to be reported using the three-digit numeric score on all USMLE transcripts. The USMLE program does not retroactively alter transcripts.”
https://www.usmle.org/announcements/

Τι σημαίνει όμως αυτο; Σημαίνει το εξής:
Εαν κάποιος που ενδιαφέρεται να ειδικευτεί στην Αμερική δώσει το Step 1 από τώρα έως τον Δεκέμβριο του 2021 και τα πάει καλά, τότε θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να πραγματοποιήσει τον στόχο του από ποτέ άλλοτε. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα καλό σκόρ θεωρείται αυτο που είναι πάνω από τον μέσον όρο των Αμερικανών, δηλαδή >230-240. Αντίστοιχα όμως, ένα χαμηλό σκορ αυτην την περίοδο θα είναι πιο επιβλαβές από ποτέ. Οι ιστορίες με ξένους που σκόραραν 200-210 και κατάφεραν να κάνουν match θα μειωθούν αρκετά. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα σκόρ μπορούν να βρεθούν εδω: https://www.usmle.org/pdfs/transcripts/USMLE_Step_Examination_Score_Interpretation_Guidelines.pdf

To Step 1 ήταν για δεκαετίες και θα είναι για κάμποσο καιρό ακόμη το πιο σημαντικό μέρος της αίτησης κάποιου που θέλει να κάνει ειδικότητα στην Αμερική, είτε αυτός είναι American Medical Graduate (AMG; απόφοιτος ιατρικής σχολής της Αμερικής ή του Καναδά) είτε International Medical Graduate (IMG; απόφοιτος οποιασδήποτε άλλης ιατρικής σχολής). Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο πιο πρόσφατο program director survey, το οποιο ουσιαστικά είναι μία έρευνα όπου οι διευθυντές όλων των προγραμμάτων ειδικότητας στην Αμερική καλούνται να αναλύσουν τα κριτήρια που χρησιμοποιούν για την επιλογή των ειδικευομένων.


spacer.png

Περισσότερα εδώ:
https://www.nrmp.org/main-residency-match-data/

Μπορεί όσο περνάει ο καιρός το Step 2CK να αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα, όμως το κατεστημένο του Step 1 δεν πρόκειται να αλλάξει για αρκετά χρόνια ακόμη. Απο το match του 2023 και μετά, οι program directors θα αρχίσουν να αξιολογούν και να συγκρίνουν υποψήφιους που θα έχουν απλά pass στο Step 1 με εκείνους που θα έχουν αριθμητικά σκορ. Ένα απλό pass δεν ξεχωρίζει κάποιον που έχει 194 από κάποιον που έχει 272 πχ, άρα χωρίς σκόρ είσαι απλά average στα μάτια τους, και το μόνο αντικειμενικό κριτήριο οτι “αξίζεις” θα είναι το Step 2CK (και σε δεύτερη μοίρα το Step 3 για εμάς τους IMGs). Έτσι, κάποιος με ένα καλό Step 1 score θα είναι σε αρκετά πλεονεκτική θέση. Επιπλέον, οι καλές βάσεις απο το Step 1 είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την επιτυχία στο Step 2CK. Για αυτούς τους λόγους ένας καλός οδηγός για το Step 1 είναι πιο επιτακτικός από ποτέ.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο, προτού ξεκινήσω να αναλύω τι πρέπει να κάνει κάποιος για να πετύχει στο Step 1, να πω κάποια πράγματα για τον εαυτό μου. Πρώτον, σπούδασα Ιατρική στην Ελλάδα, στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Δεύτερον, έδωσα το Step 1 τον Οκτώβριο του 2019 και έγραψα 264. Τρίτον, είμαι ένας από τους συγγραφείς της 31ης έκδοσης (2021) του First Aid for the USMLE Step 1 που θα βγει σε περίπου ένα μήνα από τώρα. Επομένως, αυτα που θα γράψω παρακάτω θα περιέχουν και λιγο inside info.

Υπάρχουν δύο τομείς που πρέπει να εστιάσει κανείς κατα την προετοιμασία του για το Step 1, οι οποίοι είναι εξίσου σημαντικοί. Ο πρώτος είναι η ιατρική γνώση που κατέχει κάποιος (knowledge) και ο δεύτερος είναι η ικανότητα απάντησης των ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής (test-taking skills).

I. Knowledge

Με λίγα λόγια, η εξεταστέα ύλη του Step 1. Η απάντηση είναι μία:

First Aid for the USMLE Step 1

To βιβλίο που τα έχει όλα μεσα σε 700 σελίδες. Νομίζω είναι ανήκουστο να θέλει να δώσει κάποιος το Step 1 και να μην διαβάζει απο First Aid. Δεν θεωρείται τυχαία η “Βίβλος” του Step 1. Έχοντας κατανοήσει και απομνημονεύσει το περιεχόμενο του First Aid εξασφαλίζει κάποιος ένα σκόρ κοντά στο 250 (δηλαδή επίδοση καλύτερη από το 84% των υποψηφίων--84ο εκατοστημόριο). Αυτό συμβαίνει διότι το First Aid είναι ουσιαστικά μια συλλογή των προηγούμενων θεμάτων που έπεσαν στο Step 1. Κάθε χρόνο εκατοντάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο στέλνουν feedback το οποίο αξιολογείται από τη συγγραφική ομάδα του First Aid και, εαν κριθεί σημαντικό, γίνονται τροποποιήσεις στο υπάρχον κείμενο ή γράφονται ολοκαίνουρια facts. Πίσω από κάθε νέα πρόταση που προστίθεται στο βιβλίο υπάρχει συνήθως μια συζήτηση 3-4 ατόμων.

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται ωραία, όμως υπάρχει και ένας αντίλογος. Το First Aid είναι review book και όχι comprehensive. Είναι σχεδιασμένο για επανάληψη και όχι για να μαθαίνει κανείς την Ιατρική για πρώτη φορά. Σου λέει παραδείγματος χάριν, ότι η τάδε ασθένεια χαρακτηρίζεται απο τα α, β, και γ, αλλά δεν εξηγεί πως αυτές οι έννοιες σχετίζονται μεταξύ τους. Αυτό δυσχεραίνει πολυ την κατανόηση και κατ’ επέκταση την απομνημόνευση. Πρέπει λοιπόν αναγκαστικά η μελέτη από το First Aid να γίνεται σε πρώτη φάση πάντοτε με τη συντροφιά κάποιας άλλης πηγής.

α) Κατανόηση - Πιστεύω ακράδαντα πως δεν παίζει κανένα ρόλο ποια πηγή χρησιμοποιεί κανείς για να κατανοήσει το περιεχόμενο του First Aid, αρκεί αυτή να μην ξεφεύγει από την διδακτέα ύλη του USMLE, γιατί τότε το διάβασμα γίνεται αντιπαραγωγικό και χρονοβόρο. Υπάρχουν φοβερές comprehensive πηγές οπως το UpToDate οι οποίες εξηγούν υπέροχα την κλινική ιατρική, όμως είναι πολύ εύκολο να χαθεί κάποιος μέσα στον τεράστιο όγκο πληροφορίας που παρέχουν.

Στο First Aid υπάρχει ένα κεφάλαιο που προτείνει και βαθμολογεί τα διαφορα USMLE-related βιβλία/διαλέξεις με βάση ερωτηματολόγια που απαντούν φοιτητές Ιατρικής (βρίσκεται δωρεάν online - Google “Top Rated Review Resources First Aid Team”). Θα παραθέσω παρακάτω ποια προτείνω και εγώ για διευκόλυνση, αλλά όπως είπα δεν παίζει και τόσο ρόλο (με εξαίρεση το Pathoma ίσως). Πάντοτε να έχεις στο μυαλό σου το εξής: ότι υπάρχει στο First Aid = high yield = σημαντικό, ότι δεν υπάρχει στο First Aid = low yield = μην τρως τον χρόνο σου γιατί μάλλον δεν θα πέσει ποτέ στο Step 1.

Η λίστα ακολουθεί την οργάνωση του First Aid (Κεφάλαιο - προτεινόμενη πηγή)

General principles

  1. Biochemistry - Boards and Beyond
  2. Immunology - Boards and Beyond
  3. Microbiology - Boards and Beyond +/- SketchyMicro
  4. Pathology - Pathoma
  5. Pharmacology - Boards and Beyond +/- SketchyPharm
  6. Public Health Sciences - Boards and Beyond +/- UWorld Biostatistics Subject Review

Organ systems

Θα παραθέσω την λίστα των συστημάτων παρακάτω, αλλά ουσιαστικά για όλα:
Boards and Beyond + Pathoma +/- SketchyPharm

  1. Cardiovascular
  2. Endocrine
  3. Gastrointestinal
  4. Hematology and Oncology
  5. Musculoskeletal, Skin, and Connective Tissue
  6. Neurology and Special Senses
  7. Psychiatry
  8. Renal
  9. Reproductive
  10. Respiratory

Λίγα λόγια για τα sources που μόλις ανέφερα:

Pathoma - Είναι το P στο δημοφιλές ακρωνύμιο UFAP (UWorld, First Aid, Pathoma). Ο Sattar είναι ένας φοβερός καθηγητής με πολύ μεταδοτικότητα. Οι διαλέξεις του εκθρόνισαν αυτές του Goljan, οι οποίες θεωρούταν το gold standard της παθολογίας για πολλά χρόνια. Χάρη στο Pathoma πέρασα τουλάχιστον 6-7 μαθήματα στη σχολή με βαθμούς 8-9-10 χωρίς καν να ανοίξω Ελληνικό βιβλίο (παρα μόνον προηγούμενα θέματα στο GreekMeds). Πλέον όλα του τα topics εχουν αφομοιωθεί απο το First Aid, οπότε θεωρητικά και να μην μελετήσει κάποιος το Pathoma δεν θα έχει πρόβλημα (αν και δεν το προτείνω).
https://www.pathoma.com/

Boards and Beyond - Είναι ουσιαστικά το Pathoma για όλα τα άλλα πλην της παθολογίας. Το Boards and Beyond έχει διαλέξεις και για παθολογία, όμως το γενικό consensus είναι πως το Pathoma υπερτερεί. Καλό είναι να χρησιμοποιηθεί για ασθένειες που υπάρχουν στο First Aid αλλα όχι στο Pathoma ή για chapters που αναλύονται πολύ συνοπτικά στο Pathoma (π.χ. Νευρολογία). Θεωρείται καλύτερο από το Kaplan, και είναι πολύ πιο φθηνό.
https://boardsbeyond.com/

Sketchy Medical - Είναι μια σειρά βίντεο που εξηγεί τις διάφορες έννοιες υπο την μορφή οπτικών μνημονικών, δηλαδή ζωγραφιών στις οποίες αναπαριστώνται όλα τα χαρακτηριστικα που πρεπει να ξέρει κανείς με τρόπο εύκολο για την απομνημόνευση. Μπορεί να φαίνεται κάπως παιδιαρίστικο, όμως το Sketchy είναι αρκετα ακριβές ως προς την επιστημονική γνώση που προσφέρει. Αρκετά ευχάριστο διάβασμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν διάλειμμα από την μονοτονία των άλλων πηγών. Sketchy Microbiology > Pharmacology >> Pathology (για Biochemistry δεν γνωρίζω μιάς και είναι πολύ καινούργιο).
https://sketchy.com/

UWorld Biostatistics Subject Review - Πάρα πολύ καλό, το έκανα όταν διάβαζα την βιοστατιστική απο το First Aid. Είναι μικρό και συνοπτικό και καλύπτει την βιοστατιστική όλων των Step (1, 2CK, 3). Παραδόξως, δεν είναι πολύ γνωστό στο ευρύτερο κοινό.
https://medical.uworld.com/

Απο πού θα ήταν καλό να ξεκινήσει κανείς το διάβασμα;
Η αλήθεια είναι πως δεν είμαι σίγουρος, μπορεί να μην έχει και κάποια διαφορά εν τέλη. Εγω διάβασα με discipline-based approach (και όχι system-based). Δηλαδή ξεκίνησα με Εμβρυολογία/ανατομία → φυσιολογία/βιοχημεία/ανοσολογία → μικροβιολογία → παθολογία → φαρμακολογία και τελείωσα με public health sciences, που είναι ένα κεφάλαιο ανεξάρτητο από τα υπόλοιπα.

Υπάρχει κάτι στο First Aid το οποίο δεν εξηγείται σε καμία από τις πηγές που διαβάζω. Τι κάνω σε αυτήν την περίπτωση;
YouTube is your friend. Υπάρχουν βίντεο για σχεδόν τα πάντα. Προτείνω αυτά του Osmosis. Για να τα βρείς απλά βάλε στο τέλος των keywords την λέξη Osmosis (πχ, malaria osmosis). Εναλλακτικά, αν προτιμάς κείμενο, η Amboss Library είναι αρκετά καλή (ακολουθεί το UpToDate σε πολλές περιπτώσεις). Παρομοίως, βάζεις στο τέλος της αναζήτησης την λέξη Amboss και διαλέγεις κάποιο από τα πρώτα αποτελέσματα που θα βγουν στο Google.

β) Απομνημόνευση - Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως. Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι πρέπει να κάνεις ενεργό διάβασμα και όχι παθητικό. Το παθητικό διάβασμα μπορεί να είναι πιο εύκολο και να θέλει λιγότερη προσπάθεια, όμως δεν χτίζει γνώση που θα κρατήσει στο πέρασμα του χρόνου. Δημιουργεί το ένστικτο κι όχι τις απτές γνώσεις που μπορεί να τις χειριστεί κάποιος στο κεφάλι του. Εξάλλου, έρευνες έχουν δείξει ότι το να διαβάσεις ένα κείμενο πάνω από μία φορά (παθητική επανάληψη) έχει μικρό όφελος σε βάθος χρόνου.

Πώς μπορεί να διαβάσει κάποιος ενεργά;
Πρέπει να βρεθεί σε μία κατάσταση όπου θα χρειαστεί να ανακαλέσει τις πληροφορίες που μόλις διάβασε παθητικά.

Και πώς γίνεται αυτό; Με ερωτήσεις! Το να κλείσεις το βιβλίο και να περιγράφεις στον εαυτό σου το κείμενο που μόλις διάβασες είναι όντως αποτελεσματικό, όμως υπάρχουν και καλύτεροι τρόποι. Θα παραθέσω ένα format 6 ερωτήσεων που έχει νόημα στο πλαίσιο της ιατρικής, καθώς ας μην ξεχνάμε ότι σαν γιατροί καλούμαστε να αναγνωρίσουμε και να θεραπεύσουμε συγκεκριμένες ασθένειες.

  1. Ποιό είναι το όνομα της ασθένειας/ορισμος;
  2. Ποιά είναι η αιτία/παθοφυσιολογία;
  3. Ποιά είναι τα κλινικά ευρήματα;
  4. Πώς βγαίνει η διάγνωση;
  5. Πώς θεραπεύεται η ασθένεια;
  6. Ποιές είναι η παρενέργειες της θεραπείας;

Σημειωτέον πως για Step 1 σημαντικές είναι οι ερωτήσεις 1, 2, 3, και 6. Οι ερωτήσεις 4 και 5 αφορούν κυρίως τα Step 2CK και 3.

Υπάρχουν εφαρμογές flashcard για το κινητό/υπολογιστή που βοηθούν την απομνημόνευση και χρησιμοποιούν active recall σε συνδυασμό με spaced repetition για να πετύχουν τα μέγιστο αποτέλεσμα στον ελάχιστο χρόνο. To Anki (https://apps.ankiweb.net/) είναι η πιο δημοφιλής από αυτές. Για να το χρησιμοποιήσεις πρέπει να κατεβάσεις είτε premade anki deck είτε να γράψεις δικές σου κάρτες (εξαιρετικά χρονοβόρο). Είναι ο καλύτερος τρόπος για να απομνημονεύεις οποιαδήποτε πληροφορία και να τη θυμάσαι σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, νομίζω ότι ένας χρόνος δεν επαρκεί για να προετοιμαστεί κανείς για το Step 1 χρησιμοποιώντας το Anki, εκτός κι αν διαβάζει κάθε μέρα 8+ ώρες επί 365 μέρες. Εδώ είναι το μεγαλύτερο community για το Anki στην Ιατρική σχολή για όσους θέλουν περισσότερες πληροφορίες:  https://www.reddit.com/r/medicalschoolanki/ 

II. Test-taking skills

Το πως προσεγγίζεις τις ερωτήσεις την ημέρα της εξέτασης έχει πολύ μεγάλη σημασία για το τελικό σου σκορ. Δεν θες να βρεθείς ποτέ στο εξής σενάριο: να χάσεις ερωτήσεις που ξέρεις επειδή δεν είχες χρόνο να τις σκεφτείς. Είναι πραγματικά πολύ κρίμα να συμβεί αυτό μετά από τόσο κόπο και διάβασμα.

Σου δίνεται 1 ώρα για να απαντήσεις κάθε block, το οποίο περιέχει 40 ερωτήσεις. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να ξοδέψεις 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα κατα μέσο όρο για κάθε ερώτηση. Η τεχνική που προτείνω για την καλύτερη διαχείριση του χρόνου είναι η εξής:

  1. Στο πρώτο πέρασμα, αφιέρωσε 1 λεπτό maximum για κάθε ερώτηση.
  2. Αμα μπορείς να την απαντήσεις με σιγουριά στο 1 λεπτό, απάντα την και μην ξανασχοληθείς πάλι.
  3. Αμα δεν είσαι σίγουρος, είτε βάλε μια απαντηση και μάρκαρέ την ερώτηση (flag), είτε μην την απαντήσεις καθόλου.
  4. Θεωρητικά, θα μένουν περίπου 20 λεπτά στο τέλος. Αφιέρωσε τα 10 λεπτά για να απαντήσεις τις αναπάντητες ερωτήσεις πρώτα (+/- flag them) και στο τέλος θα κάνεις review όλες τις flagged ερωτήσεις (+/- αλλαγή της απάντησης).

1st pass (40 minutes)

spacer.png

 

2nd pass (10 minutes)

spacer.png

 

3rd pass (10 minutes)

spacer.png

 

Επιπλέον, ο τρόπος που διαβάζεις την ερώτηση παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Πρώτα διαβάζεις την τελική ερώτηση (lead-in question), η οποία βρίσκεται πάντα στο τέλος της παραγράφου και πριν τις πολλαπλές επιλογές, για να έχεις μιά ιδέα του τι καλείσαι να απαντήσεις (πχ, διαγνωση; παθοφυσιολογία;). Εγώ διάβαζα και την πρόταση αμέσως πριν την lead-in question, διότι σε αυτό το σημείο αναφέρεται πολλές φορές κάποιο σημαντικό χαρακτηριστικό της ασθένειας. Μπορείς να ρίξεις και μία ματιά στις πολλαπλές επιλογές για να έχεις μία ιδέα (πχ λίστα από ασθένειες; ανατομικές δομές;)

Προϋπόθεση για να ξεκινήσει κανείς να λύνει ερωτήσεις στις question banks (Qbanks) είναι να έχει δημιουργήσει καλές βάσεις εφ’ όλης της ύλης του Step 1. Δεν χρειάζεται όμως να τα ξέρεις και τέλεια. “Good enough” is the way to go. Οι τράπεζες ερωτήσεων σμιλεύουν την προϋπάρχουσα γνώση και ξεκαθαρίζουν όχι μόνο τι είναι μία έννοια, αλλα και τι ΔΕΝ ειναι. Μόνο μία Qbank είναι απολύτως απαραίτητη:

UWorld

Η UWorld είναι απλά φοβερή. Τόσο οι εξηγήσεις των ερωτήσεων όσο και οι εικόνες που τις συντροφεύουν είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας. Εκτός αυτού, η δομή των ερωτήσεων καθώς και το interface είναι σχεδόν ολόιδιο με αυτό της κανονική εξέτασης. Όταν έδινα το Step 1 ένιωθα σαν να έλυνα 7 block της UWorld. Τολμώ να πω πως στην κανονική εξέταση οι ερωτήσεις ίσως ήταν και λίγο πιό εύκολες.

Οι ερωτήσεις που βρίσκονται στη UWorld ακολουθούν στενά την ύλη του USMLE, τόσο όπως περιγράφεται στο Content Outline (https://www.usmle.org/pdfs/usmlecontentoutline.pdf), αλλά και όπως τεστάρεται στις USMLE Step 1 sample questions (Free 120) και στις ερωτήσεις των NBMEs. Παραδείγματος χάριν, μία ολοκαίνουργια έννοια που εμφανίστηκε στα πιο πρόσφατα NBMEs (20-24) είναι η ανεπάρκεια ψευδοχολινεστεράσης (pseudocholinesterase deficiency). Η UWorld κάθισε και έφτιαξε 2-3 ερωτήσεις που την εξηγούν σε μικρό χρονικό διάστημα αφότου βγήκαν τα καινούργια NBMEs. Μέχρι τώρα έλεγα πως ότι δεν υπάρχει στο First Aid είναι low yield. Ε λοιπόν, η UWorld αποτελεί την εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Άμα δίνεται έμφαση σε κάποια έννοια στη UWorld (πχ, 1 ολοκληρη ερώτηση για αυτην ή άμα εμφανίζεται επαναλαμβανόμενα στα distractors) τότε πρέπει να την διαβάσεις ανεξαρτήτως του αν υπάρχει ή όχι στο First Aid. Το First Aid μαζί με τη UWorld καλύπτουν το 99% των ερωτήσεων που πέφτουν στην κανονική εξέταση.

Αξίζει να λύσει κανείς άλλες Qbank πέραν της UWorld;
Θα έλεγα πως όχι. Οι άλλες τράπεζες ερωτήσεων (πχ USMLERx, Amboss, Kaplan) είναι σε γενικές γραμμές υποδεέστερες και δεν προσφέρουν πολλά συγκριτικα με τον χρόνο που καλείται να επενδύσει κανείς σε αυτές. Εγώ μόλις τελείωσα με το διαβασμα απο το First Aid και προτού μπω στη UWorld κάθισα ένα μήνα και έλυσα όλη την USMLERx (random + timed), και το σκορ μου στα NBMEs δεν ανέβηκε καθόλου (για του λόγου το αληθές, ήταν ακριβώς το ίδιο). Αντίθετα, το σκορ μου άρχισε να ανεβαίνει έχοντας μόλις κάνει το 25% της UWorld. Επομένως, αυτός ο ένας μήνας ήταν σπατάλη χρόνου διότι η USMLERx είναι ουσιαστικά το First Aid υπο μορφή ερωτήσεων, και το First Aid το ήξερα ήδη απ έξω. H μόνη συμπληρωματική τράπεζα ερωτήσεων που προτείνω είναι η USMLERx, και αυτό μόνο σε περίπτωση που νιώθεις ότι δεν έχεις μάθει καλά το First Aid πριν μπεις στη UWorld.

Εκτός από τις Qbank, υπάρχει και ένα άλλο είδος ερωτήσεων το οποίο δεν έχει εκπαιδευτικό σκοπό, όμως βοηθάει στη σωστή προετοιμασία για το Step 1.

NBMEs

Το επίσημο όνομα των NBMEs για to Step 1 είναι Comprehensive Basic Science Self-Assessments (CBSSAs). Κάθε NBME περιέχει 4 block των 50 ερωτήσεων (1 ώρα και 15 λεπτά ανα block) και κοστίζει $60. Οι ερωτήσεις των NBME είναι πρώην ερωτήσεις του Step 1, οι οποίες έχουν αποσυρθεί από την κανονική εξέταση. Ο σκοπός των NBMEs είναι να αξιολογήσουν τις γνώσεις σου και όχι να σου μάθουν νέα πράγματα (σε αντίθεση με τις QBank που κάνουν και τα δύο ταυτόχρονα). Σου λένε τα εξής:

α) Πόσο περίπου θα έγραφες στο Step 1 άμα το έδινες εκείνην την ημέρα.
β) Τα δυνατά και αδύναμα σημεία σου.

Το σκορ που θα γράψεις στο Step 1 θα ειναι πολυ κοντα στον μέσο όρο των NBMEs που έχεις δώσει. Εμένα απέκλινε κατα μία μονάδα από το τελικό σκορ. Τα NBME που υπάρχουν αυτή την στιγμή είναι τα εξής: 18, 20, 21, 22, 23, και 24 (ο αριθμός έχει να κάνει με την χρονολογική σειρά που βγήκαν). Θα πρότεινα να κάνει κανείς τουλάχιστον 3 NBMEs. Ένα έχοντας διαβάσει το First Aid και πριν μπεις στη UWorld, ένα όταν έχεις λύσει 50% της UWorld, και ένα μόλις τελειώσεις την UWorld. Η UWorld έχει και εκείνη self-assessments τα οποία όμως κάνουν μεγάλο overestimation του σκορ (τουλάχιστον 10 μονάδες). Νομίζω πως δεν παίζει πολύ ρόλο με ποιο NBME ξεκινάει κανείς.
https://www.mynbme.org/s/

USMLE Step 1 sample questions

Γνωστές στα φόρουμ και ώς Free 120, είναι 3 block 40 ερωτήσεων που μοιράζονται δωρεάν από το USMLE. Σκοπός τους είναι να σου δείξουν πως είναι το interface την ημέρα της εξέτασης. To interface του Free 120 είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό της κανονικής εξέτασης. Η μόνη διαφορά με το interface της UWorld είναι η εξής: οι καρδιακοί ήχοι δίνονται στη UWorld ως ένα ηχητικό και απλά περιγράφεται στο question stem σε ποιο σημείο του θώρακα ακούγονται πιο δυνατά. Στο Free 120 (και στην κανονική εξέταση) εμφανίζεται ένα animation ασθενούς και διαλέγεις εσύ πιο σημείο θές να ακούσεις με το στηθοσκόπιο. Δές την ερώτηση 40 του block 3 στον παρακάτω σύνδεσμο.
https://orientation.nbme.org/Launch/USMLE/STPF1

Το Free 120 μπορείς να το δώσεις και στο Prometric για να εξοικειωθείς με την όλη διαδικασία (πχ, χώρος, διαλείμματα, έλεγχος κατα την είσοδο). Το προτείνω σε όσους δεν έχουν δώσει ποτέ κάποια παρόμοια εξέταση στο παρελθόν. Το USMLE μπορεί να μην χρεώνει τίποτα για το Free 120, όμως το Prometric πρέπει να πληρωθεί για την φιλοξενία του (περίπου $180).

III. Battle plan

Θα παραθέσω ένα ενδεικτικό πλάνο διαβάσματος το οποίο θεωρώ πως βγαίνει σε έναν χρόνο. Τα διαστήματα είναι σχετικά και εξαρτώνται από τους ρυθμούς που διαβάζει κανείς.

Πρώτοι 8-9 μήνες

First Aid + Pathoma + Boards and Beyond +/- USMLERx

Κατα μέσον όρο πρέπει να διαβάζεις (μαζί με τις comprehensive πηγες) περίπου 3 σελίδες First Aid την ημέρα.

Πρώτο simulation

Αμέσως πριν την UWorld δίνεις το πρώτο ΝΒΜΕ. Μπορείς να ξεκινήσεις με το αρχαιότερο (δηλαδή το 18). Ενα σκόρ κοντά στο 230 στο πρώτο σου NBME είναι καλό, διότι η UWorld θα ανεβάσει το σκορ σου τουλάχιστον 10-20 μονάδες. Άμα γράψεις πιο χαμηλά, καλό θα ήταν να διαβάσεις 1 εβδομαδα επιλεκτικά τα αδύναμα κεφάλαια σου απο το First Aid και να δώσεις άλλο ένα NBME.

Τελευταίοι 2-3 μήνες

UWorld

Αυτή η περίοδος είναι πολύ κρίσιμη, και το διάβασμα πρέπει να είναι εντατικότατο. Κατά μέσον όρο θα πρέπει να λύνεις και να μελετάς 1 block 40 ερωτήσεων την ημέρα (random + timed πάντοτε). Καθώς θα φτάνεις προς το τέλος της UWorld πολλές έννοιες θα αρχίζουν να επαναλαμβάνονται οπότε θα βγαίνουν και 2 block την ημέρα. Όταν φτάσεις στο 50% της UWorld προτείνω να κάνεις ένα NBME τόσο για να δείς πόσο αποτελεσματικό είναι το διάβασμά σου όσο και για confidence boost.

Τελικό simulation

Με το που τελειώσεις την UWorld δίνεις ένα NBME για να ξέρεις που πατάς. Πιστεύω πως ένα 240+ είναι καλό για τελικο σκορ στα NBMEs (ιδίως στα νεότερα). Αυτό συνήθως μεταφράζεται σε >240 στην κανονική εξέταση. Στο reddit έχουν βγάλει στατιστικές αναλύσεις που συσχετίζουν διάφορες παραμέτρους (πχ, σκορ NBME, % correct first pass UWorld) με το τελικό score στο Step 1. Ψάξε για το πιο προσφατο correlation survey στο r/step1. Παραθέτω αυτο του 2018:
https://www.reddit.com/r/step1/comments/an01lt/results_of_2018_usmle_step_1_comlex_level_1/

Κόστος

Η προετοιμασία από τις πηγές που ανέφερα μαζί με την εξέταση του Step 1 κοστίζουν περίπου $2000. Ακολουθούν ενδεικτικά κάποιες τιμές ως έχουν αυτή τη στιγμή:

USMLE Step 1: $1160
First Aid for the USMLE Step 1: $50
Pathoma (12 months): $100
Boards and Beyond (12 months): $200
USMLERx (1 month): $80
UWorld (3 months): $370

ΠΡΟΣΟΧΗ

Λόγω COVID-19 μπορεί να υπάρχει περιορισμένη διαθεσιμότητα στο Prometric και να χρειαστεί να κλείσεις αρκετά νωρίτερα το τρίμηνο (ή και την συγκεκριμένη μέρα) που θα δώσεις το Step 1. Επικοινώνησε με το Prometric και ξεκίνα να τρέχεις τα γραφειοκρατικά απο νωρίς. Περισσότερες πληροφορίες στο πιο πρόσφατο information booklet του ECFMG (https://www.ecfmg.org/).

IV. Miscellaneous

Latest edition

Είναι αρκετά σημαντικό να διαβάζεις απο την πιο πρόσφατη έκδοση των διαφόρων πηγών που χρησιμοποιείς, διοτι το USMLE είναι μία ταχέως εξελισσόμενη εξέταση και οι παλιές πηγές γίνονται outdated γρήγορα. Παραδείγματος χάριν, πριν απο κάποιους μήνες το USMLE ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το ποσοστό των ερωτήσεων που αφορούν τη σχέση γιατρού-ασθενούς (physician-patient relationship) και για αυτό το λόγο η συγγραφική ομάδα του First Aid κάθισε και έγραψε 2-3 ολοκαίνουργιες σελίδες στο Public Health chapter που καλύπτουν αυτές τις ερωτήσεις.

Forums

Παρομοίως, πρέπει να ακολουθείς τουλάχιστον ένα forum για το Step 1, όχι μόνο για να ενημερώνεσαι για τις νέες αλλαγές, αλλά και για να κάνεις ερωτήσεις για τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Τα δύο μεγαλύτερα φόρουμ είναι τα εξής:

Student Doctor Network (το GreekMeds των Αμερικανών)
https://forums.studentdoctor.net/forums/step-i.27/

Reddit
https://www.reddit.com/r/step1/

Το Reddit είναι το αγαπημένο μου forum. Μου άρεσε πολύ να διαβάζω exam experiences οταν προετοιμαζομουν για το Step 1. Λίγες μέρες πριν δώσω έτυχε να διαβάσω μια συζήτηση για ένα νέο είδος ερωτήσεων το οποίο δεν υπήρχε ούτε στο First Aid αλλά ούτε και στη UWorld. Αυτο μου χάρισε κάποιες μονάδες παραπάνω στην κανονική εξέταση. Google “Population pyramids usmle reddit”.

Υπάρχουν κι άλλα subreddits που μπορεί να φανούν χρήσιμα, όπως το r/MedicalSchool και το r/IMGreddit.

Tutors

Κατα την ταπεινή μου γνώμη, κάποιος που έχει περάσει Ιατρική στην Ελλάδα μέσω Πανελλαδικών δεν έχει καμία ανάγκη από εκπαίδευση που να είναι κομμένη και ραμμένη πάνω του. Παρόλα αυτά θα πω δυο λόγια και για τους tutors, διότι μπορεί να επωφελήσουν μία μερίδα φοιτητών.

α) Official tutors: αυτοί είναι επαγγελματίες που δουλεύουν για μεγάλες επιχειρήσεις (πχ, Kaplan) και έχουν εμπειρία αρκετών ετών (ισως και δεκαετιών) στην προετοιμασία των USMLE. Σε γενικές γραμμές είναι αρκετά ακριβοί. Ένα ολοκληρωμένο course για το Step 1 μπορεί να κοστίσει απο $5,000-$10,000. Ίσως έχει νόημα να προσλάβεις έναν tutor για το Step 2CS που είναι προφορική εξέταση. Για τα άλλα Steps νομιζω δεν αξίζει, ακόμη κι αν το οικονομικό δεν είναι πρόβλημα.

β) Unofficial tutors: αυτοί είναι συνήθως φοιτητές (ή και τελειωμένοι γιατροί) που μόλις έδωσαν το USMLE και θέλουν να βγάλουν λεφτά από το υψηλό σκόρ τους. Κατα κανόνα είναι πιο φθηνοί απο τους official tutors, αλλα το κόστος τους μπορεί εύκολα να φτάσει τα μερικα χιλιάδες δολάρια. Αυτοί συχνάζουν συνήθως στα μεγάλα forums όπου μαζεύονται οι φοιτητές. Οι unofficial tutors θέλουν προσοχή για 2 λόγους: πρώτον, το ότι έχουν γράψει καλά στα Steps δεν σημαίνει αυτόματα ότι μπορούν διδάξουν και κάποιον άλλον πως να το κάνει. Και, δευτερον, υπάρχουν tutors που λένε ψέματα για το score τους. Google “USMLE tutor scam”. Θα πρότεινα προτού ξεκινήσεις μαθήματα με έναν tutor να του ζητήσεις να σου στείλει ένα official transcript του σκορ του (https://www.ecfmg.org/forms/transcripts.html), το οποίο κοστίζει $70. Αν αρνηθεί, μάλλον τα πράγματα δεν είναι όπως τα λέει.

Importance of USMLE

Το USMLE αντικατοπτρίζει στις εξετάσεις του την κλινική πραγματικότητα, όχι μόνο όπως είναι στο παρόν αλλα και όπως αναμένεται να γίνει στο μέλλον. Κατ’ αντιστοιχία, τα διάφορα USMLE resources (eg, First Aid, UWorld) θα κάνουν το ίδιο. Δηλαδή αν είναι κάτι “high-yield” (υψηλής απόδοσης = φυτεύεις έναν σπόρο που επιστρέφει μεγάλη σοδειά) για το USMLE τοτε ειναι σημαντικό και στην πραγματικότητα. Δημιουργείται λοιπόν μια κατάσταση όπου βαθμοθηρία και ουσιαστική εκμάθηση βαδίζουν χέρι-χέρι. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πρακτική που παρατηρείται πολλές φορές στην Ελλάδα οπου απλά σου δίνουν ένα τεράστιο βιβλίο και σου λένε “διάβασε” και μετά στις εξετάσεις ζητούν κάτι εξεζητημένα πράγματα ελάχιστης κλινικής σημασίας. Δεν έχει νόημα ο μέσος γιατρός να μάθει όλη την φυσιολογία του Guyton απέξω παραδείγματος χάριν, χρειάζεται μόνο να ξέρει την φυσιολογία που εμπλέκεται στην παθολογία ή την θεραπεία των πιο σημαντικών ασθενειών. Το να διαβάζεις για τα USMLE πιστεύω πως βοηθά πολύ στο να γίνεις ένας καλός γιατρός, ακόμη κι αν δεν δώσεις ποτέ τις εξετάσεις.

Parting words

Μήν αγχώνεσαι, ακόμη κι αν δεν προλάβεις να δώσεις το Step 1 προτού γίνει Pass/Fail δεν σημαίνει ότι ήρθε το τέλος του κόσμου. Θα υπάρξουν κι άλλες ευκαιρίες για να αποδείξεις την αξία σου στο μέλλον. Οι IMGs είναι αναπόσπαστο κομμάτι των Αμερικανικών νοσοκομείων, και πάντοτε θα υπάρχουν δρόμοι που θα οδηγούν σε μία καλή θέση στο σύστημά τους.

Νομίζω ότι ο παρών οδηγός καλύπτει όλα τα σημεία-κλειδιά του Step 1, αλλά θα ήταν χαρά μου να απαντήσω σε οποιαδήποτε ερώτηση.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • Απαντήσεις 104
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Εξαιρετικο αρθρο, συγχαρητηρια συναδελφε!! Ο οδηγος αυτος αποτελει μια εξαιρετικη συνοψη, αγγιζοντας ολες τις πτυχες του Step 1 που πρεπει να γνωριζει κανεις, εχοντας την δυνατοτητα να εισαγει στο κοσμο των USMLE νεους συναδελφους που ξεκινουν την προσπαθεια τους για ειδικοτητα στην Αμερικη

Αξιζει να υπογραμμισουμε πως το Step 1 ειναι το πρωτο και σημαντικοτερο βημα στην ολη προσπαθεια λογω της βαρυτητας που δινεται σε αυτο κατα την αξιολογηση των αιτησεων αλλα κυριως λογω των γνωσεων/ εμπειριας που αποκτα κανεις κατα την διαρκεια της προετοιμασιας, οι οποιες αναποφευκτα θα βοηθησουν στα επομενα steps.

Προς moderators/ admns: Κατα την γνωμη μου θα αξιζε να γινει pinned το ποστ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις πληροφορίες, πραγματικά ο οδηγός αυτός ξεδιαλύνει αρκετά πράγματα!

Αντιμετωπίζω ένα μικρό δίλημμα και αναρωτιόμουν αν μπορείς να με βοηθήσεις λίγο: τώρα είμαι 3ο έτος στη Ιατρική στην Αθήνα και σκέφτομαι σοβαρά να δώσω το στεπ 1. Έχω τις εξής δυνατότητες:

α)Να προετοιμαστώ 1 χρόνο και να δώσω το step 1 το Δεκέμβριο του 2021 για να προλάβω την αλλαγή(αν και με αγχώνει πάρα πολύ το σενάριο ότι μπορεί να μην φτάσω το bare minimum των 230)

β)Να το δώσω αρχές 5ου ή αργότερα(όπως κάνουν και πιο πολλοί από ό,τι έχω ακούσει) και να έχω παραπάνω χρόνο για διάβασμα αλλά με P/F

Γενικά έχω καλές βάσεις αλλά ξέρω ότι το αμερικάνικο ζητάει διαφορετικά πράγματα από τη σχολή οπότε θα πρέπει να ξαναπεράσω τα πάντα από την αρχή. Πιστεύεις ότι φτάνουν 9-10 μήνες για προετοιμασία; (δεδομένου ότι δεν θα μπορώ να αφιερώνω και όλη τη μέρα σε αυτό για να μην παραμελήσω τις υποχρεώσεις μου για την σχολή, ειδικά με τις κλινικές που ξεκινάνε από το επόμενο μου εξάμηνο;). Προλαβαίνω να κανονίσω και τα γραφειοκρατικά;

Είναι πολλές οι απορείς το ξέρω,αλλά πραγματικά μας έκαναν μεγάλο χουνέρι με την κατάργηση των βαθμών😅

Ευχαριστούμε και πάλι για την εξαιρετική δουλεία και την προθυμία σου να το μοιραστείς!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Watermelonic, σε ευχαριστώ πολύ!

Πιστεύω οτι κάποιος που είναι αυτή τη στιγμή 2ο ή 3ο έτος Ιατρικής είναι ο ιδανικός υποψήφιος για να διαβάσει και να δώσει το Step 1 μέσα στο 2021. Κι αυτό διότι αυτά που θα διαβάσεις απο Step 1 καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό (70-80%) αυτά που θα σου ζητήσουν στη σχολή. Η ύλη δεν είναι τόσο διαφορετική, απλώς θα σου πούν στις διαλέξεις περισσότερα απο όσα χρειάζεται να ξέρεις. Νομίζω δεν θα χρειαστεί κάν να διαβάσεις απο ελληνικό βιβλίο. Μιας και είσαι στην Ιατρική της Αθήνας μπορείς απλώς να παρακολουθήσεις τις υποχρεωτικές διαλέξεις και να αγνοήσεις τις υπόλοιπες για να δείς τις διαλέξεις του Step (πχ, Pathoma). Οι καθηγητές που κάνουν πραγματικά καλές διαλέξεις είναι λίγοι (πχ, Λάζαρης στη ΠαΘαν, Πιπεράκη στη Μικροβιολογία). Δές τους άμα έχεις χρόνο. Αμα δεν προλαβαίνεις ασε τα μαθήματα για μετά το Step 1 οπου θα πάς με 1 μέρα διάβασμα απο προηγούμενα θέματα GreekMeds και θα γράψεις 9-10.

Μην νομίζεις οτι στις κλινικές θα κάνεις και κάτι το φανταστικό. Νομίζω οτι για τους 3 πρώτους μήνες μπορείς άνετα να αφιερώσεις τον ελάχιστο δυνατό χρόνο και να κάνεις μόνο τα απολύτως απαραίτητα (πχ πάρε κανένα ιστορικό, κανενα αίμα, καμία πίεση κλπ). Για εμένα κλείσε τρίμηνο προς το τέλος του 2021 (πχ, Νοεμβ-Δεκ-Ιανουαριο). Δύο είναι τα πιθανά σενάρια καθώς θα πλησιάζει το τέλος του 2021:

1) Γράφεις στις προσομοιώσεις το σκορ που θές, δίνεις το Step 1 Νοεμβριο ή Δεκεμβριο 2021 και τα πάς μια χαρά.

2) Δεν γράφεις στις προσομοιώσεις το σκορ που θές, δίνεις το Step 1 Ιανουάριο του 2022 παίρνεις το Pass και έχεις άπλετο χρόνο για να εστιάζεις στα Step 2CK/CS, Electives/Research. Αμα νομίζεις οτι είσαι οριακά για Pass κάνε extension το eligibility period (μία φορά μπορείς να το κάνεις αυτό) για Φεβρ-Μαρτ-Απρίλιο και ξαναλύσε την UWorld απο την αρχή.

Το να διαβάζεις στα κλινικά έτη σοβαρά απο τα Step 2CK/CS (πχ, λύνεις την UWorld system based, βλέπεις βιντάκια κλινικής εξέτασης του CS) σημαίνει οτι θα είσαι κυριολεκτικά ο καλύτερος φοιτητής στο group σου. Δεν υπερβάλω καθόλου σε αυτό.

Άμα έχεις όρεξη να δουλέψεις πιστεύω είναι win-win scenario.

Για τα γραφειοκρατικά μπορείς να πάρεις τηλέφωνο το Prometric και να τους κάνεις συγκεκριμένες ερωτήσεις. Μπορείς επίσης να αγοράσεις credit στο Skype και να τηλεφωνήσεις Αμερική στο ECFMG για συμβουλες. Είναι πολύ κατατοπιστικοί και ευγενέστατοι. Νομίζω πρέπει να έχεις USMLE ID πρώτα όμως για να σε εξηπηρετήσουν.

Τροποποιήθηκε από CzR
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...
On 20/11/2020 at 12:36 ΜΜ, CzR said:

Χαιρετώ όλα τα μέλη αυτού του εξαιρετικού φόρουμ, και ειδικά εκείνους που έχουν αφιερώσει τον χρόνο τους για να εξηγήσουν πολλά από τα διαδικαστικά που χρειάζεται να ακολουθήσει κανείς για να εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ. Αφορμή για αυτο μου το post ειναι η εξής ανακοίνωση που έβγαλε το USMLE σχετικά με το Step 1 τον περασμένο Ιούλιο.

“Step 1 results will be reported as Pass/Fail no earlier than January 1, 2022. All scores for Step 1 exams taken prior to the date of the policy change will continue to be reported using the three-digit numeric score on all USMLE transcripts. The USMLE program does not retroactively alter transcripts.”
https://www.usmle.org/announcements/

Τι σημαίνει όμως αυτο; Σημαίνει το εξής:
Εαν κάποιος που ενδιαφέρεται να ειδικευτεί στην Αμερική δώσει το Step 1 από τώρα έως τον Δεκέμβριο του 2021 και τα πάει καλά, τότε θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να πραγματοποιήσει τον στόχο του από ποτέ άλλοτε. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα καλό σκόρ θεωρείται αυτο που είναι πάνω από τον μέσον όρο των Αμερικανών, δηλαδή >230-240. Αντίστοιχα όμως, ένα χαμηλό σκορ αυτην την περίοδο θα είναι πιο επιβλαβές από ποτέ. Οι ιστορίες με ξένους που σκόραραν 200-210 και κατάφεραν να κάνουν match θα μειωθούν αρκετά. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα σκόρ μπορούν να βρεθούν εδω: https://www.usmle.org/pdfs/transcripts/USMLE_Step_Examination_Score_Interpretation_Guidelines.pdf

To Step 1 ήταν για δεκαετίες και θα είναι για κάμποσο καιρό ακόμη το πιο σημαντικό μέρος της αίτησης κάποιου που θέλει να κάνει ειδικότητα στην Αμερική, είτε αυτός είναι American Medical Graduate (AMG; απόφοιτος ιατρικής σχολής της Αμερικής ή του Καναδά) είτε International Medical Graduate (IMG; απόφοιτος οποιασδήποτε άλλης ιατρικής σχολής). Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο πιο πρόσφατο program director survey, το οποιο ουσιαστικά είναι μία έρευνα όπου οι διευθυντές όλων των προγραμμάτων ειδικότητας στην Αμερική καλούνται να αναλύσουν τα κριτήρια που χρησιμοποιούν για την επιλογή των ειδικευομένων.


spacer.png

Περισσότερα εδώ:
https://www.nrmp.org/main-residency-match-data/

Μπορεί όσο περνάει ο καιρός το Step 2CK να αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα, όμως το κατεστημένο του Step 1 δεν πρόκειται να αλλάξει για αρκετά χρόνια ακόμη. Απο το match του 2023 και μετά, οι program directors θα αρχίσουν να αξιολογούν και να συγκρίνουν υποψήφιους που θα έχουν απλά pass στο Step 1 με εκείνους που θα έχουν αριθμητικά σκορ. Ένα απλό pass δεν ξεχωρίζει κάποιον που έχει 194 από κάποιον που έχει 272 πχ, άρα χωρίς σκόρ είσαι απλά average στα μάτια τους, και το μόνο αντικειμενικό κριτήριο οτι “αξίζεις” θα είναι το Step 2CK (και σε δεύτερη μοίρα το Step 3 για εμάς τους IMGs). Έτσι, κάποιος με ένα καλό Step 1 score θα είναι σε αρκετά πλεονεκτική θέση. Επιπλέον, οι καλές βάσεις απο το Step 1 είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την επιτυχία στο Step 2CK. Για αυτούς τους λόγους ένας καλός οδηγός για το Step 1 είναι πιο επιτακτικός από ποτέ.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο, προτού ξεκινήσω να αναλύω τι πρέπει να κάνει κάποιος για να πετύχει στο Step 1, να πω κάποια πράγματα για τον εαυτό μου. Πρώτον, σπούδασα Ιατρική στην Ελλάδα, στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Δεύτερον, έδωσα το Step 1 τον Οκτώβριο του 2019 και έγραψα 264. Τρίτον, είμαι ένας από τους συγγραφείς της 31ης έκδοσης (2021) του First Aid for the USMLE Step 1 που θα βγει σε περίπου ένα μήνα από τώρα. Επομένως, αυτα που θα γράψω παρακάτω θα περιέχουν και λιγο inside info.

Υπάρχουν δύο τομείς που πρέπει να εστιάσει κανείς κατα την προετοιμασία του για το Step 1, οι οποίοι είναι εξίσου σημαντικοί. Ο πρώτος είναι η ιατρική γνώση που κατέχει κάποιος (knowledge) και ο δεύτερος είναι η ικανότητα απάντησης των ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής (test-taking skills).

I. Knowledge

Με λίγα λόγια, η εξεταστέα ύλη του Step 1. Η απάντηση είναι μία:

First Aid for the USMLE Step 1

To βιβλίο που τα έχει όλα μεσα σε 700 σελίδες. Νομίζω είναι ανήκουστο να θέλει να δώσει κάποιος το Step 1 και να μην διαβάζει απο First Aid. Δεν θεωρείται τυχαία η “Βίβλος” του Step 1. Έχοντας κατανοήσει και απομνημονεύσει το περιεχόμενο του First Aid εξασφαλίζει κάποιος ένα σκόρ κοντά στο 250 (δηλαδή επίδοση καλύτερη από το 84% των υποψηφίων--84ο εκατοστημόριο). Αυτό συμβαίνει διότι το First Aid είναι ουσιαστικά μια συλλογή των προηγούμενων θεμάτων που έπεσαν στο Step 1. Κάθε χρόνο εκατοντάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο στέλνουν feedback το οποίο αξιολογείται από τη συγγραφική ομάδα του First Aid και, εαν κριθεί σημαντικό, γίνονται τροποποιήσεις στο υπάρχον κείμενο ή γράφονται ολοκαίνουρια facts. Πίσω από κάθε νέα πρόταση που προστίθεται στο βιβλίο υπάρχει συνήθως μια συζήτηση 3-4 ατόμων.

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται ωραία, όμως υπάρχει και ένας αντίλογος. Το First Aid είναι review book και όχι comprehensive. Είναι σχεδιασμένο για επανάληψη και όχι για να μαθαίνει κανείς την Ιατρική για πρώτη φορά. Σου λέει παραδείγματος χάριν, ότι η τάδε ασθένεια χαρακτηρίζεται απο τα α, β, και γ, αλλά δεν εξηγεί πως αυτές οι έννοιες σχετίζονται μεταξύ τους. Αυτό δυσχεραίνει πολυ την κατανόηση και κατ’ επέκταση την απομνημόνευση. Πρέπει λοιπόν αναγκαστικά η μελέτη από το First Aid να γίνεται σε πρώτη φάση πάντοτε με τη συντροφιά κάποιας άλλης πηγής.

α) Κατανόηση - Πιστεύω ακράδαντα πως δεν παίζει κανένα ρόλο ποια πηγή χρησιμοποιεί κανείς για να κατανοήσει το περιεχόμενο του First Aid, αρκεί αυτή να μην ξεφεύγει από την διδακτέα ύλη του USMLE, γιατί τότε το διάβασμα γίνεται αντιπαραγωγικό και χρονοβόρο. Υπάρχουν φοβερές comprehensive πηγές οπως το UpToDate οι οποίες εξηγούν υπέροχα την κλινική ιατρική, όμως είναι πολύ εύκολο να χαθεί κάποιος μέσα στον τεράστιο όγκο πληροφορίας που παρέχουν.

Στο First Aid υπάρχει ένα κεφάλαιο που προτείνει και βαθμολογεί τα διαφορα USMLE-related βιβλία/διαλέξεις με βάση ερωτηματολόγια που απαντούν φοιτητές Ιατρικής (βρίσκεται δωρεάν online - Google “Top Rated Review Resources First Aid Team”). Θα παραθέσω παρακάτω ποια προτείνω και εγώ για διευκόλυνση, αλλά όπως είπα δεν παίζει και τόσο ρόλο (με εξαίρεση το Pathoma ίσως). Πάντοτε να έχεις στο μυαλό σου το εξής: ότι υπάρχει στο First Aid = high yield = σημαντικό, ότι δεν υπάρχει στο First Aid = low yield = μην τρως τον χρόνο σου γιατί μάλλον δεν θα πέσει ποτέ στο Step 1.

Η λίστα ακολουθεί την οργάνωση του First Aid (Κεφάλαιο - προτεινόμενη πηγή)

General principles

  1. Biochemistry - Boards and Beyond
  2. Immunology - Boards and Beyond
  3. Microbiology - Boards and Beyond +/- SketchyMicro
  4. Pathology - Pathoma
  5. Pharmacology - Boards and Beyond +/- SketchyPharm
  6. Public Health Sciences - Boards and Beyond +/- UWorld Biostatistics Subject Review

Organ systems

Θα παραθέσω την λίστα των συστημάτων παρακάτω, αλλά ουσιαστικά για όλα:
Boards and Beyond + Pathoma +/- SketchyPharm

  1. Cardiovascular
  2. Endocrine
  3. Gastrointestinal
  4. Hematology and Oncology
  5. Musculoskeletal, Skin, and Connective Tissue
  6. Neurology and Special Senses
  7. Psychiatry
  8. Renal
  9. Reproductive
  10. Respiratory

Λίγα λόγια για τα sources που μόλις ανέφερα:

Pathoma - Είναι το P στο δημοφιλές ακρωνύμιο UFAP (UWorld, First Aid, Pathoma). Ο Sattar είναι ένας φοβερός καθηγητής με πολύ μεταδοτικότητα. Οι διαλέξεις του εκθρόνισαν αυτές του Goljan, οι οποίες θεωρούταν το gold standard της παθολογίας για πολλά χρόνια. Χάρη στο Pathoma πέρασα τουλάχιστον 6-7 μαθήματα στη σχολή με βαθμούς 8-9-10 χωρίς καν να ανοίξω Ελληνικό βιβλίο (παρα μόνον προηγούμενα θέματα στο GreekMeds). Πλέον όλα του τα topics εχουν αφομοιωθεί απο το First Aid, οπότε θεωρητικά και να μην μελετήσει κάποιος το Pathoma δεν θα έχει πρόβλημα (αν και δεν το προτείνω).
https://www.pathoma.com/

Boards and Beyond - Είναι ουσιαστικά το Pathoma για όλα τα άλλα πλην της παθολογίας. Το Boards and Beyond έχει διαλέξεις και για παθολογία, όμως το γενικό consensus είναι πως το Pathoma υπερτερεί. Καλό είναι να χρησιμοποιηθεί για ασθένειες που υπάρχουν στο First Aid αλλα όχι στο Pathoma ή για chapters που αναλύονται πολύ συνοπτικά στο Pathoma (π.χ. Νευρολογία). Θεωρείται καλύτερο από το Kaplan, και είναι πολύ πιο φθηνό.
https://boardsbeyond.com/

Sketchy Medical - Είναι μια σειρά βίντεο που εξηγεί τις διάφορες έννοιες υπο την μορφή οπτικών μνημονικών, δηλαδή ζωγραφιών στις οποίες αναπαριστώνται όλα τα χαρακτηριστικα που πρεπει να ξέρει κανείς με τρόπο εύκολο για την απομνημόνευση. Μπορεί να φαίνεται κάπως παιδιαρίστικο, όμως το Sketchy είναι αρκετα ακριβές ως προς την επιστημονική γνώση που προσφέρει. Αρκετά ευχάριστο διάβασμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν διάλειμμα από την μονοτονία των άλλων πηγών. Sketchy Microbiology > Pharmacology >> Pathology (για Biochemistry δεν γνωρίζω μιάς και είναι πολύ καινούργιο).
https://sketchy.com/

UWorld Biostatistics Subject Review - Πάρα πολύ καλό, το έκανα όταν διάβαζα την βιοστατιστική απο το First Aid. Είναι μικρό και συνοπτικό και καλύπτει την βιοστατιστική όλων των Step (1, 2CK, 3). Παραδόξως, δεν είναι πολύ γνωστό στο ευρύτερο κοινό.
https://medical.uworld.com/

Απο πού θα ήταν καλό να ξεκινήσει κανείς το διάβασμα;
Η αλήθεια είναι πως δεν είμαι σίγουρος, μπορεί να μην έχει και κάποια διαφορά εν τέλη. Εγω διάβασα με discipline-based approach (και όχι system-based). Δηλαδή ξεκίνησα με Εμβρυολογία/ανατομία → φυσιολογία/βιοχημεία/ανοσολογία → μικροβιολογία → παθολογία → φαρμακολογία και τελείωσα με public health sciences, που είναι ένα κεφάλαιο ανεξάρτητο από τα υπόλοιπα.

Υπάρχει κάτι στο First Aid το οποίο δεν εξηγείται σε καμία από τις πηγές που διαβάζω. Τι κάνω σε αυτήν την περίπτωση;
YouTube is your friend. Υπάρχουν βίντεο για σχεδόν τα πάντα. Προτείνω αυτά του Osmosis. Για να τα βρείς απλά βάλε στο τέλος των keywords την λέξη Osmosis (πχ, malaria osmosis). Εναλλακτικά, αν προτιμάς κείμενο, η Amboss Library είναι αρκετά καλή (ακολουθεί το UpToDate σε πολλές περιπτώσεις). Παρομοίως, βάζεις στο τέλος της αναζήτησης την λέξη Amboss και διαλέγεις κάποιο από τα πρώτα αποτελέσματα που θα βγουν στο Google.

β) Απομνημόνευση - Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως. Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι πρέπει να κάνεις ενεργό διάβασμα και όχι παθητικό. Το παθητικό διάβασμα μπορεί να είναι πιο εύκολο και να θέλει λιγότερη προσπάθεια, όμως δεν χτίζει γνώση που θα κρατήσει στο πέρασμα του χρόνου. Δημιουργεί το ένστικτο κι όχι τις απτές γνώσεις που μπορεί να τις χειριστεί κάποιος στο κεφάλι του. Εξάλλου, έρευνες έχουν δείξει ότι το να διαβάσεις ένα κείμενο πάνω από μία φορά (παθητική επανάληψη) έχει μικρό όφελος σε βάθος χρόνου.

Πώς μπορεί να διαβάσει κάποιος ενεργά;
Πρέπει να βρεθεί σε μία κατάσταση όπου θα χρειαστεί να ανακαλέσει τις πληροφορίες που μόλις διάβασε παθητικά.

Και πώς γίνεται αυτό; Με ερωτήσεις! Το να κλείσεις το βιβλίο και να περιγράφεις στον εαυτό σου το κείμενο που μόλις διάβασες είναι όντως αποτελεσματικό, όμως υπάρχουν και καλύτεροι τρόποι. Θα παραθέσω ένα format 6 ερωτήσεων που έχει νόημα στο πλαίσιο της ιατρικής, καθώς ας μην ξεχνάμε ότι σαν γιατροί καλούμαστε να αναγνωρίσουμε και να θεραπεύσουμε συγκεκριμένες ασθένειες.

  1. Ποιό είναι το όνομα της ασθένειας/ορισμος;
  2. Ποιά είναι η αιτία/παθοφυσιολογία;
  3. Ποιά είναι τα κλινικά ευρήματα;
  4. Πώς βγαίνει η διάγνωση;
  5. Πώς θεραπεύεται η ασθένεια;
  6. Ποιές είναι η παρενέργειες της θεραπείας;

Σημειωτέον πως για Step 1 σημαντικές είναι οι ερωτήσεις 1, 2, 3, και 6. Οι ερωτήσεις 4 και 5 αφορούν κυρίως τα Step 2CK και 3.

Υπάρχουν εφαρμογές flashcard για το κινητό/υπολογιστή που βοηθούν την απομνημόνευση και χρησιμοποιούν active recall σε συνδυασμό με spaced repetition για να πετύχουν τα μέγιστο αποτέλεσμα στον ελάχιστο χρόνο. To Anki (https://apps.ankiweb.net/) είναι η πιο δημοφιλής από αυτές. Για να το χρησιμοποιήσεις πρέπει να κατεβάσεις είτε premade anki deck είτε να γράψεις δικές σου κάρτες (εξαιρετικά χρονοβόρο). Είναι ο καλύτερος τρόπος για να απομνημονεύεις οποιαδήποτε πληροφορία και να τη θυμάσαι σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, νομίζω ότι ένας χρόνος δεν επαρκεί για να προετοιμαστεί κανείς για το Step 1 χρησιμοποιώντας το Anki, εκτός κι αν διαβάζει κάθε μέρα 8+ ώρες επί 365 μέρες. Εδώ είναι το μεγαλύτερο community για το Anki στην Ιατρική σχολή για όσους θέλουν περισσότερες πληροφορίες:  https://www.reddit.com/r/medicalschoolanki/ 

II. Test-taking skills

Το πως προσεγγίζεις τις ερωτήσεις την ημέρα της εξέτασης έχει πολύ μεγάλη σημασία για το τελικό σου σκορ. Δεν θες να βρεθείς ποτέ στο εξής σενάριο: να χάσεις ερωτήσεις που ξέρεις επειδή δεν είχες χρόνο να τις σκεφτείς. Είναι πραγματικά πολύ κρίμα να συμβεί αυτό μετά από τόσο κόπο και διάβασμα.

Σου δίνεται 1 ώρα για να απαντήσεις κάθε block, το οποίο περιέχει 40 ερωτήσεις. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να ξοδέψεις 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα κατα μέσο όρο για κάθε ερώτηση. Η τεχνική που προτείνω για την καλύτερη διαχείριση του χρόνου είναι η εξής:

  1. Στο πρώτο πέρασμα, αφιέρωσε 1 λεπτό maximum για κάθε ερώτηση.
  2. Αμα μπορείς να την απαντήσεις με σιγουριά στο 1 λεπτό, απάντα την και μην ξανασχοληθείς πάλι.
  3. Αμα δεν είσαι σίγουρος, είτε βάλε μια απαντηση και μάρκαρέ την ερώτηση (flag), είτε μην την απαντήσεις καθόλου.
  4. Θεωρητικά, θα μένουν περίπου 20 λεπτά στο τέλος. Αφιέρωσε τα 10 λεπτά για να απαντήσεις τις αναπάντητες ερωτήσεις πρώτα (+/- flag them) και στο τέλος θα κάνεις review όλες τις flagged ερωτήσεις (+/- αλλαγή της απάντησης).

1st pass (40 minutes)

spacer.png

 

2nd pass (10 minutes)

spacer.png

 

3rd pass (10 minutes)

spacer.png

 

Επιπλέον, ο τρόπος που διαβάζεις την ερώτηση παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Πρώτα διαβάζεις την τελική ερώτηση (lead-in question), η οποία βρίσκεται πάντα στο τέλος της παραγράφου και πριν τις πολλαπλές επιλογές, για να έχεις μιά ιδέα του τι καλείσαι να απαντήσεις (πχ, διαγνωση; παθοφυσιολογία;). Εγώ διάβαζα και την πρόταση αμέσως πριν την lead-in question, διότι σε αυτό το σημείο αναφέρεται πολλές φορές κάποιο σημαντικό χαρακτηριστικό της ασθένειας. Μπορείς να ρίξεις και μία ματιά στις πολλαπλές επιλογές για να έχεις μία ιδέα (πχ λίστα από ασθένειες; ανατομικές δομές;)

Προϋπόθεση για να ξεκινήσει κανείς να λύνει ερωτήσεις στις question banks (Qbanks) είναι να έχει δημιουργήσει καλές βάσεις εφ’ όλης της ύλης του Step 1. Δεν χρειάζεται όμως να τα ξέρεις και τέλεια. “Good enough” is the way to go. Οι τράπεζες ερωτήσεων σμιλεύουν την προϋπάρχουσα γνώση και ξεκαθαρίζουν όχι μόνο τι είναι μία έννοια, αλλα και τι ΔΕΝ ειναι. Μόνο μία Qbank είναι απολύτως απαραίτητη:

UWorld

Η UWorld είναι απλά φοβερή. Τόσο οι εξηγήσεις των ερωτήσεων όσο και οι εικόνες που τις συντροφεύουν είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας. Εκτός αυτού, η δομή των ερωτήσεων καθώς και το interface είναι σχεδόν ολόιδιο με αυτό της κανονική εξέτασης. Όταν έδινα το Step 1 ένιωθα σαν να έλυνα 7 block της UWorld. Τολμώ να πω πως στην κανονική εξέταση οι ερωτήσεις ίσως ήταν και λίγο πιό εύκολες.

Οι ερωτήσεις που βρίσκονται στη UWorld ακολουθούν στενά την ύλη του USMLE, τόσο όπως περιγράφεται στο Content Outline (https://www.usmle.org/pdfs/usmlecontentoutline.pdf), αλλά και όπως τεστάρεται στις USMLE Step 1 sample questions (Free 120) και στις ερωτήσεις των NBMEs. Παραδείγματος χάριν, μία ολοκαίνουργια έννοια που εμφανίστηκε στα πιο πρόσφατα NBMEs (20-24) είναι η ανεπάρκεια ψευδοχολινεστεράσης (pseudocholinesterase deficiency). Η UWorld κάθισε και έφτιαξε 2-3 ερωτήσεις που την εξηγούν σε μικρό χρονικό διάστημα αφότου βγήκαν τα καινούργια NBMEs. Μέχρι τώρα έλεγα πως ότι δεν υπάρχει στο First Aid είναι low yield. Ε λοιπόν, η UWorld αποτελεί την εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Άμα δίνεται έμφαση σε κάποια έννοια στη UWorld (πχ, 1 ολοκληρη ερώτηση για αυτην ή άμα εμφανίζεται επαναλαμβανόμενα στα distractors) τότε πρέπει να την διαβάσεις ανεξαρτήτως του αν υπάρχει ή όχι στο First Aid. Το First Aid μαζί με τη UWorld καλύπτουν το 99% των ερωτήσεων που πέφτουν στην κανονική εξέταση.

Αξίζει να λύσει κανείς άλλες Qbank πέραν της UWorld;
Θα έλεγα πως όχι. Οι άλλες τράπεζες ερωτήσεων (πχ USMLERx, Amboss, Kaplan) είναι σε γενικές γραμμές υποδεέστερες και δεν προσφέρουν πολλά συγκριτικα με τον χρόνο που καλείται να επενδύσει κανείς σε αυτές. Εγώ μόλις τελείωσα με το διαβασμα απο το First Aid και προτού μπω στη UWorld κάθισα ένα μήνα και έλυσα όλη την USMLERx (random + timed), και το σκορ μου στα NBMEs δεν ανέβηκε καθόλου (για του λόγου το αληθές, ήταν ακριβώς το ίδιο). Αντίθετα, το σκορ μου άρχισε να ανεβαίνει έχοντας μόλις κάνει το 25% της UWorld. Επομένως, αυτός ο ένας μήνας ήταν σπατάλη χρόνου διότι η USMLERx είναι ουσιαστικά το First Aid υπο μορφή ερωτήσεων, και το First Aid το ήξερα ήδη απ έξω. H μόνη συμπληρωματική τράπεζα ερωτήσεων που προτείνω είναι η USMLERx, και αυτό μόνο σε περίπτωση που νιώθεις ότι δεν έχεις μάθει καλά το First Aid πριν μπεις στη UWorld.

Εκτός από τις Qbank, υπάρχει και ένα άλλο είδος ερωτήσεων το οποίο δεν έχει εκπαιδευτικό σκοπό, όμως βοηθάει στη σωστή προετοιμασία για το Step 1.

NBMEs

Το επίσημο όνομα των NBMEs για to Step 1 είναι Comprehensive Basic Science Self-Assessments (CBSSAs). Κάθε NBME περιέχει 4 block των 50 ερωτήσεων (1 ώρα και 15 λεπτά ανα block) και κοστίζει $60. Οι ερωτήσεις των NBME είναι πρώην ερωτήσεις του Step 1, οι οποίες έχουν αποσυρθεί από την κανονική εξέταση. Ο σκοπός των NBMEs είναι να αξιολογήσουν τις γνώσεις σου και όχι να σου μάθουν νέα πράγματα (σε αντίθεση με τις QBank που κάνουν και τα δύο ταυτόχρονα). Σου λένε τα εξής:

α) Πόσο περίπου θα έγραφες στο Step 1 άμα το έδινες εκείνην την ημέρα.
β) Τα δυνατά και αδύναμα σημεία σου.

Το σκορ που θα γράψεις στο Step 1 θα ειναι πολυ κοντα στον μέσο όρο των NBMEs που έχεις δώσει. Εμένα απέκλινε κατα μία μονάδα από το τελικό σκορ. Τα NBME που υπάρχουν αυτή την στιγμή είναι τα εξής: 18, 20, 21, 22, 23, και 24 (ο αριθμός έχει να κάνει με την χρονολογική σειρά που βγήκαν). Θα πρότεινα να κάνει κανείς τουλάχιστον 3 NBMEs. Ένα έχοντας διαβάσει το First Aid και πριν μπεις στη UWorld, ένα όταν έχεις λύσει 50% της UWorld, και ένα μόλις τελειώσεις την UWorld. Η UWorld έχει και εκείνη self-assessments τα οποία όμως κάνουν μεγάλο overestimation του σκορ (τουλάχιστον 10 μονάδες). Νομίζω πως δεν παίζει πολύ ρόλο με ποιο NBME ξεκινάει κανείς.
https://www.mynbme.org/s/

USMLE Step 1 sample questions

Γνωστές στα φόρουμ και ώς Free 120, είναι 3 block 40 ερωτήσεων που μοιράζονται δωρεάν από το USMLE. Σκοπός τους είναι να σου δείξουν πως είναι το interface την ημέρα της εξέτασης. To interface του Free 120 είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό της κανονικής εξέτασης. Η μόνη διαφορά με το interface της UWorld είναι η εξής: οι καρδιακοί ήχοι δίνονται στη UWorld ως ένα ηχητικό και απλά περιγράφεται στο question stem σε ποιο σημείο του θώρακα ακούγονται πιο δυνατά. Στο Free 120 (και στην κανονική εξέταση) εμφανίζεται ένα animation ασθενούς και διαλέγεις εσύ πιο σημείο θές να ακούσεις με το στηθοσκόπιο. Δές την ερώτηση 40 του block 3 στον παρακάτω σύνδεσμο.
https://orientation.nbme.org/Launch/USMLE/STPF1

Το Free 120 μπορείς να το δώσεις και στο Prometric για να εξοικειωθείς με την όλη διαδικασία (πχ, χώρος, διαλείμματα, έλεγχος κατα την είσοδο). Το προτείνω σε όσους δεν έχουν δώσει ποτέ κάποια παρόμοια εξέταση στο παρελθόν. Το USMLE μπορεί να μην χρεώνει τίποτα για το Free 120, όμως το Prometric πρέπει να πληρωθεί για την φιλοξενία του (περίπου $180).

III. Battle plan

Θα παραθέσω ένα ενδεικτικό πλάνο διαβάσματος το οποίο θεωρώ πως βγαίνει σε έναν χρόνο. Τα διαστήματα είναι σχετικά και εξαρτώνται από τους ρυθμούς που διαβάζει κανείς.

Πρώτοι 8-9 μήνες

First Aid + Pathoma + Boards and Beyond +/- USMLERx

Κατα μέσον όρο πρέπει να διαβάζεις (μαζί με τις comprehensive πηγες) περίπου 3 σελίδες First Aid την ημέρα.

Πρώτο simulation

Αμέσως πριν την UWorld δίνεις το πρώτο ΝΒΜΕ. Μπορείς να ξεκινήσεις με το αρχαιότερο (δηλαδή το 18). Ενα σκόρ κοντά στο 230 στο πρώτο σου NBME είναι καλό, διότι η UWorld θα ανεβάσει το σκορ σου τουλάχιστον 10-20 μονάδες. Άμα γράψεις πιο χαμηλά, καλό θα ήταν να διαβάσεις 1 εβδομαδα επιλεκτικά τα αδύναμα κεφάλαια σου απο το First Aid και να δώσεις άλλο ένα NBME.

Τελευταίοι 2-3 μήνες

UWorld

Αυτή η περίοδος είναι πολύ κρίσιμη, και το διάβασμα πρέπει να είναι εντατικότατο. Κατά μέσον όρο θα πρέπει να λύνεις και να μελετάς 1 block 40 ερωτήσεων την ημέρα (random + timed πάντοτε). Καθώς θα φτάνεις προς το τέλος της UWorld πολλές έννοιες θα αρχίζουν να επαναλαμβάνονται οπότε θα βγαίνουν και 2 block την ημέρα. Όταν φτάσεις στο 50% της UWorld προτείνω να κάνεις ένα NBME τόσο για να δείς πόσο αποτελεσματικό είναι το διάβασμά σου όσο και για confidence boost.

Τελικό simulation

Με το που τελειώσεις την UWorld δίνεις ένα NBME για να ξέρεις που πατάς. Πιστεύω πως ένα 240+ είναι καλό για τελικο σκορ στα NBMEs (ιδίως στα νεότερα). Αυτό συνήθως μεταφράζεται σε >240 στην κανονική εξέταση. Στο reddit έχουν βγάλει στατιστικές αναλύσεις που συσχετίζουν διάφορες παραμέτρους (πχ, σκορ NBME, % correct first pass UWorld) με το τελικό score στο Step 1. Ψάξε για το πιο προσφατο correlation survey στο r/step1. Παραθέτω αυτο του 2018:
https://www.reddit.com/r/step1/comments/an01lt/results_of_2018_usmle_step_1_comlex_level_1/

Κόστος

Η προετοιμασία από τις πηγές που ανέφερα μαζί με την εξέταση του Step 1 κοστίζουν περίπου $2000. Ακολουθούν ενδεικτικά κάποιες τιμές ως έχουν αυτή τη στιγμή:

USMLE Step 1: $1160
First Aid for the USMLE Step 1: $50
Pathoma (12 months): $100
Boards and Beyond (12 months): $200
USMLERx (1 month): $80
UWorld (3 months): $370

ΠΡΟΣΟΧΗ

Λόγω COVID-19 μπορεί να υπάρχει περιορισμένη διαθεσιμότητα στο Prometric και να χρειαστεί να κλείσεις αρκετά νωρίτερα το τρίμηνο (ή και την συγκεκριμένη μέρα) που θα δώσεις το Step 1. Επικοινώνησε με το Prometric και ξεκίνα να τρέχεις τα γραφειοκρατικά απο νωρίς. Περισσότερες πληροφορίες στο πιο πρόσφατο information booklet του ECFMG (https://www.ecfmg.org/).

IV. Miscellaneous

Latest edition

Είναι αρκετά σημαντικό να διαβάζεις απο την πιο πρόσφατη έκδοση των διαφόρων πηγών που χρησιμοποιείς, διοτι το USMLE είναι μία ταχέως εξελισσόμενη εξέταση και οι παλιές πηγές γίνονται outdated γρήγορα. Παραδείγματος χάριν, πριν απο κάποιους μήνες το USMLE ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το ποσοστό των ερωτήσεων που αφορούν τη σχέση γιατρού-ασθενούς (physician-patient relationship) και για αυτό το λόγο η συγγραφική ομάδα του First Aid κάθισε και έγραψε 2-3 ολοκαίνουργιες σελίδες στο Public Health chapter που καλύπτουν αυτές τις ερωτήσεις.

Forums

Παρομοίως, πρέπει να ακολουθείς τουλάχιστον ένα forum για το Step 1, όχι μόνο για να ενημερώνεσαι για τις νέες αλλαγές, αλλά και για να κάνεις ερωτήσεις για τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Τα δύο μεγαλύτερα φόρουμ είναι τα εξής:

Student Doctor Network (το GreekMeds των Αμερικανών)
https://forums.studentdoctor.net/forums/step-i.27/

Reddit
https://www.reddit.com/r/step1/

Το Reddit είναι το αγαπημένο μου forum. Μου άρεσε πολύ να διαβάζω exam experiences οταν προετοιμαζομουν για το Step 1. Λίγες μέρες πριν δώσω έτυχε να διαβάσω μια συζήτηση για ένα νέο είδος ερωτήσεων το οποίο δεν υπήρχε ούτε στο First Aid αλλά ούτε και στη UWorld. Αυτο μου χάρισε κάποιες μονάδες παραπάνω στην κανονική εξέταση. Google “Population pyramids usmle reddit”.

Υπάρχουν κι άλλα subreddits που μπορεί να φανούν χρήσιμα, όπως το r/MedicalSchool και το r/IMGreddit.

Tutors

Κατα την ταπεινή μου γνώμη, κάποιος που έχει περάσει Ιατρική στην Ελλάδα μέσω Πανελλαδικών δεν έχει καμία ανάγκη από εκπαίδευση που να είναι κομμένη και ραμμένη πάνω του. Παρόλα αυτά θα πω δυο λόγια και για τους tutors, διότι μπορεί να επωφελήσουν μία μερίδα φοιτητών.

α) Official tutors: αυτοί είναι επαγγελματίες που δουλεύουν για μεγάλες επιχειρήσεις (πχ, Kaplan) και έχουν εμπειρία αρκετών ετών (ισως και δεκαετιών) στην προετοιμασία των USMLE. Σε γενικές γραμμές είναι αρκετά ακριβοί. Ένα ολοκληρωμένο course για το Step 1 μπορεί να κοστίσει απο $5,000-$10,000. Ίσως έχει νόημα να προσλάβεις έναν tutor για το Step 2CS που είναι προφορική εξέταση. Για τα άλλα Steps νομιζω δεν αξίζει, ακόμη κι αν το οικονομικό δεν είναι πρόβλημα.

β) Unofficial tutors: αυτοί είναι συνήθως φοιτητές (ή και τελειωμένοι γιατροί) που μόλις έδωσαν το USMLE και θέλουν να βγάλουν λεφτά από το υψηλό σκόρ τους. Κατα κανόνα είναι πιο φθηνοί απο τους official tutors, αλλα το κόστος τους μπορεί εύκολα να φτάσει τα μερικα χιλιάδες δολάρια. Αυτοί συχνάζουν συνήθως στα μεγάλα forums όπου μαζεύονται οι φοιτητές. Οι unofficial tutors θέλουν προσοχή για 2 λόγους: πρώτον, το ότι έχουν γράψει καλά στα Steps δεν σημαίνει αυτόματα ότι μπορούν διδάξουν και κάποιον άλλον πως να το κάνει. Και, δευτερον, υπάρχουν tutors που λένε ψέματα για το score τους. Google “USMLE tutor scam”. Θα πρότεινα προτού ξεκινήσεις μαθήματα με έναν tutor να του ζητήσεις να σου στείλει ένα official transcript του σκορ του (https://www.ecfmg.org/forms/transcripts.html), το οποίο κοστίζει $70. Αν αρνηθεί, μάλλον τα πράγματα δεν είναι όπως τα λέει.

Importance of USMLE

Το USMLE αντικατοπτρίζει στις εξετάσεις του την κλινική πραγματικότητα, όχι μόνο όπως είναι στο παρόν αλλα και όπως αναμένεται να γίνει στο μέλλον. Κατ’ αντιστοιχία, τα διάφορα USMLE resources (eg, First Aid, UWorld) θα κάνουν το ίδιο. Δηλαδή αν είναι κάτι “high-yield” (υψηλής απόδοσης = φυτεύεις έναν σπόρο που επιστρέφει μεγάλη σοδειά) για το USMLE τοτε ειναι σημαντικό και στην πραγματικότητα. Δημιουργείται λοιπόν μια κατάσταση όπου βαθμοθηρία και ουσιαστική εκμάθηση βαδίζουν χέρι-χέρι. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πρακτική που παρατηρείται πολλές φορές στην Ελλάδα οπου απλά σου δίνουν ένα τεράστιο βιβλίο και σου λένε “διάβασε” και μετά στις εξετάσεις ζητούν κάτι εξεζητημένα πράγματα ελάχιστης κλινικής σημασίας. Δεν έχει νόημα ο μέσος γιατρός να μάθει όλη την φυσιολογία του Guyton απέξω παραδείγματος χάριν, χρειάζεται μόνο να ξέρει την φυσιολογία που εμπλέκεται στην παθολογία ή την θεραπεία των πιο σημαντικών ασθενειών. Το να διαβάζεις για τα USMLE πιστεύω πως βοηθά πολύ στο να γίνεις ένας καλός γιατρός, ακόμη κι αν δεν δώσεις ποτέ τις εξετάσεις.

Parting words

Μήν αγχώνεσαι, ακόμη κι αν δεν προλάβεις να δώσεις το Step 1 προτού γίνει Pass/Fail δεν σημαίνει ότι ήρθε το τέλος του κόσμου. Θα υπάρξουν κι άλλες ευκαιρίες για να αποδείξεις την αξία σου στο μέλλον. Οι IMGs είναι αναπόσπαστο κομμάτι των Αμερικανικών νοσοκομείων, και πάντοτε θα υπάρχουν δρόμοι που θα οδηγούν σε μία καλή θέση στο σύστημά τους.

Νομίζω ότι ο παρών οδηγός καλύπτει όλα τα σημεία-κλειδιά του Step 1, αλλά θα ήταν χαρά μου να απαντήσω σε οποιαδήποτε ερώτηση.

Καλησπέρα !

Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις τόσο χρήσιμες οδηγίες .

Επειδή σκέφτομαι να ξεκινήσω την προετοιμασία(4ο έτος τώρα) και να το δώσω στα τέλη του 2021 για να προλάβω τα score ,

έστω ότι περάσω με ικανοποιητική βαθμολογία ( αν και δύσκολο μετά από τόση καθυστέρηση..?!), τo score θα έχει κάποια αξία  μετά την αλλαγή pass/fail?

Το score θα ισχύει... Αλλά όταν φτάσει ο καιρός για την ειδίκευση,(π.χ. το 2025..2026..) θα έχω να συναγωνιστώ λογικά και φοιτητές που έδωσαν το USMLE με το νέο σύστημα του pass/fail.

Σε αυτή την περίπτωση τι θα μετρήσει, αφού θα υπάρχουν φοιτητές που θα έχουν δώσει και με τα δύο συστήματα?

Επίσης, η επιλογή των ειδικευόμενων για μία συγκεκριμένη χρονιά πως γίνεται ; Κάθε ειδικότητα έχει συγκεκριμένες κενές θέσεις και η επιλογή των φοιτητών εκτός Αμερικής γίνεται με βάση την βαθμολογία τους στα USMLE , βιογραφικό κτλ...?

Θέλω να ενισχύσω το βιογραφικό μου ... αλλά μια δημοσίευση μου φαίνεται άπιαστο κατόρθωμα και προσωπικά δεν γνωρίζω καθηγητές.

Τι θα πρότεινες να κάνω , έτσι ώστε να ενίσχυσω όσο γίνεται το βιογραφικό μου;

Τέλος, οι ΄διαδοχικές εκδόσεις των USMLE STEP 1 έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους;

 

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και συγγνώμη αν σε κούρασα !

Διόρθωσέ με αν δεν έχω καταλάβει σωστά κάποια πράγματα. 😭🥱❤️

 

 

 

Τροποποιήθηκε από MAIRHH
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πολύ βοηθητικός οδηγός. Σκέφτομαι να δώσω το step 1 πριν την λήξη του 2021, επομένως, με βάση τα λεγόμενα σου, καλύτερα να προμηθευτώ το first aid 2021. Γνωρίζεις αν πρόκειται να βγει τον Ιανουάριο ή θα καθυστερήσει αρκετά; (και σε αυτήν την περίπτωση να πάρω του 2020 για να μην χάνω χρόνο). Εκτός αυτού, έχει αλλάξει το περιεχόμενό του για να προσαρμοστεί στο νέο σύστημα  pass/fail ή θα μπορέσω να το αξιοποιήσω και για την αριθμητική βαθμολόγηση; Τέλος, θα ήθελα να σε ρωτήσω πόσο καιρό πριν μπορώ να κάνω αίτηση για ECFMG. Γνωρίζω ότι αποτελεί προϋπόθεση τόσο για φοιτητές εκτός ΗΠΑ και Καναδά όσο και για πτυχιούχους ιατρικής για να δώσουν το USMLE, αλλά δεν έχω καταλάβει αν μπορώ να κάνω αίτηση τώρα και να δώσω το step 1 σε 1 χρόνο από την στιγμή της αίτησης.  Eπίσης, δεν έχω καταλάβει αν με το που κάνω αίτηση μου δίνουν μόνο 3 συγκεκριμένους μήνες να επιλέξω και για αυτό καλύτερα να την κάνω προς τους τελευταίους μήνες της προετοιμασίας μου. Συγγνώμη για όλες τις ερωτήσεις, με έχει πιάσει ένα mini αγχος.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.😊

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

@ MAIRHH

Το consensus αυτή τη στιγμή είναι το εξής: Καλό Step 1 score > Step 1 pass. Το οτι το score θα προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα έναντι του pass θεωρείται ψιλο-δεδομένο. Το ποιό θα είναι το μέγεθος του πλεονεκτήματος όμως δεν το ξέρει κανείς και σχεδόν σίγουρα θα ποικίλει από ειδικότητα σε ειδικότητα (και από πρόγραμμα σε πρόγραμμα). Αυτό θα φανεί στα μελλοντικά Match statistics.

Η αίτηση κάποιου δεν είναι μόνο το Step 1. Επιπλέον, υπάρχουν ήδη ειδικότητες αυτή τη στιγμή που δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε άλλα πράγματα πέραν του Step 1, όπως για παράδειγμα το Step 2CK στο internal medicine ή τα letters of recommendation στο pathology.

Ξεφεύγουμε εκτός θέματος, αλλα θα περιγράψω πολύ συνοπτικά το timeline για την έναρξη της ειδικότητας στις ΗΠΑ:

  1. Όλα τα προγράμματα ειδικοτήτων ξεκινούν στις 1 Ιουλίου καθε χρονιά.
  2. Για να ξεκινήσεις ειδικότητα πρέπει να έχεις κάνει match την ιδια χρονιά, το οποίο γίνεται τον Μάρτιο.
  3. Για να κάνεις match πρέπει να τους έχεις κάνει ranking και να σου έχουν κάνει ranking. Σαν τις πανελλαδικές δηλαδή, με την διαφορά ότι και το πρόγραμμα ειδικότητας κάνει μηχανογραφικό (εξηγείται υπέροχα εδώ: https://www.nrmp.org/matching-algorithm/). Αυτό γίνεται τον Φεβρουάριο.
  4. Για να κάνεις/σου κάνουν ranking πρέπει να έχεις κάνει interview. Τα interviews ξεκινάνε Οκτώβρη και τελειώνουν Ιανουάριο.
  5. Για να κάνεις interview πρέπει να έχεις κάνει application στα προγράμματα ειδικότητας μέσω ERAS και να σε έχουν καλέσει.
  6. Για να κάνεις application καλό είναι να έχεις το ECFMG certificate/πληρείς τις προϋποθέσεις του (Step 1 + Step 2 CK/CS + πτυχίο) αρχές Σεπτεμβρίου (δηλαδή περίπου 10 μήνες πρίν την ημέρα που θα ξεκινήσεις ειδικότητα).

Δές τι ζητούν οι Αμερικανοί για να σε καλέσουν για interview ή να σε κάνουν ranking από το program director survey της ειδικότητας που σε ενδιαφέρει. Αν πολλαπλασιάσεις το percent citing με το average rating θα βγάλεις την πραγματική βαρύτητα του κάθε κριτηρίου.

Σε γενικές γραμμές, πέραν των σκορ στα Steps, το αμέσως σημαντικότερο κριτήριο είναι το US clinical experience (USCE) το οποίο θα προσφέρει letters of recommendation (LoRs) απο Αμερικανούς, ιδανικά στον τομέα που θές να ακολουθήσεις. Το κατα πόσο βοηθάει η έρευνα αυτή καθεαυτή είναι αμφιλεγόμενο. Παραδείγματος χάριν, μπορείς να δείς απο τα φετινά στατιστικά των IMGs που μάτσαραν στο internal medicine το ποσοστό εκείνων που έκαναν match σε συνάρτηση με τον αριθμό των δημοσιεύσεων τους: 0 (62%), 1 (61%), 2 (60%), 3 (61%), 4 (65%), 5+ (64%). Δηλαδή το να έχεις 0 δημοσιεύσεις είναι σχεδόν ίδιο με το να έχεις 5 ή περισσότερες. Δες περισσότερα για αυτά στο κυρίως thread.

Η διαδοχικές εκδόσεις του First Aid δεν έχουν συγκλονιστική διαφορά μεταξύ τους. Θα έλεγα ότι αλλάζει ~5-10% του βιβλίου κάθε χρονιά. Πολλά από τα καινούργια πράγματα μπορεί να τα συναντήσεις και αλλού (πχ, UWorld, ΝΒΜΕs). Δεδομένου ότι τελειώνει το 2020 όπου νά ναι, θα έλεγα ότι σοφότερο θα ήταν να ξεκινήσει κανείς το διάβασμά του από το First Aid του 2021 και όχι από άλλη έκδοση. Μπορείς να διαβάσεις από άλλες πηγές (πχ, Pathoma) μέχρις ότου έχεις το βιβλίο στα χέρια σου.

@ Nattie

Δεν νομίζω να καθυστερήσει, το αντίθετο μάλιστα. Από ότι γνωρίζω αυτή είναι μια safe ημερομηνία που βγάζει ο εκδοτικός οίκος για να είναι καλυμμένος. Το βιβλίο έχει ήδη γραφτεί, εδώ και αρκετές εβδομάδες μάλιστα, και αυτή την στιγμή εκτυπώνεται. Εγώ όταν το είχα κάνει preorder είχε έρθει τέλη Δεκέμβρη στην Ελλάδα και το είχα στα χέρια μου προτού αλλάξει η χρονιά (το είχα παραγγείλει από το Book Depository και όχι από το Amazon).

Το περιεχόμενο της εξέτασης δεν αλλάζει με το pass/fail. Αυτό που αλλάζει είναι ότι από τον Ιανουάριο του 2022 δεν θα ανακοινώνεται το score και απλώς θα λέει αν το πέρασες ή όχι.

Πάει 1,5 χρόνος από τότε που έκανα τα γραφειοκρατικά και τα έχω ψιλοξεχάσει, αλλά νομίζω αυτα που θα γράψω παρακάτω ισχύουν και τώρα. Όλα γίνονται πλέον online.

  1. Πρώτα πρέπει να πάρεις το USMLE identification number: https://www.ecfmg.org/2020ib/usmle-ecfmg-id.html
  2. Μετά πρέπει να κάνεις application για ECFMG certification: https://iwa2.ecfmg.org/appforcert/onlinedocs/afcoverview.aspx. Εκεί θα κάνεις μία πολύ γρήγορη συνέντευξη στα αγγλικά (τίποτα το ιδιαίτερο) μέσω υπολογιστή, αυτό είναι το notarization.
  3. Όταν γίνει αυτό, μπορείς να κάνεις αίτηση για να το κλείσεις το τρίμηνο που θές να δώσεις το Step (εδώ πληρώνεις το 1000άρι). Απο την στιγμή που κάνεις αίτηση για το τρίμηνο μέχρι την στιγμή που σου κάνουν approve περνούν 2-3 εβδομάδες. Δες το bulletin of information για περισσότερα https://www.usmle.org/pdfs/bulletin/2021bulletin.pdf.

Οταν πλησιαζει ο καιρός κλείνεις συγκεκριμένη μέρα στο Prometric. Την προ-COVID εποχή μπορούσες κυριολεκτικά να κλείσεις την συγκεκριμένη μέρα μια βδομάδα πριν (εντός του τριμήνου σου). Πάρε τηλέφωνο το Prometric να σε κατατοπίσει.

Κλείνοντας, θα ήθελα να παραθέσω ένα πολύ ενδιαφέρον paper. Από ότι φαίνεται το Step 1 score predictor που έφτιαξαν στο Reddit βρήκε τον δρόμο του στο PubMed. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο για όποιους διαβάζουν τώρα για το Step 1.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7198101/

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

11 ώρες πριν, CzR said:

@ MAIRHH

Το consensus αυτή τη στιγμή είναι το εξής: Καλό Step 1 score > Step 1 pass. Το οτι το score θα προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα έναντι του pass θεωρείται ψιλο-δεδομένο. Το ποιό θα είναι το μέγεθος του πλεονεκτήματος όμως δεν το ξέρει κανείς και σχεδόν σίγουρα θα ποικίλει από ειδικότητα σε ειδικότητα (και από πρόγραμμα σε πρόγραμμα). Αυτό θα φανεί στα μελλοντικά Match statistics.

Η αίτηση κάποιου δεν είναι μόνο το Step 1. Επιπλέον, υπάρχουν ήδη ειδικότητες αυτή τη στιγμή που δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε άλλα πράγματα πέραν του Step 1, όπως για παράδειγμα το Step 2CK στο internal medicine ή τα letters of recommendation στο pathology.

Ξεφεύγουμε εκτός θέματος, αλλα θα περιγράψω πολύ συνοπτικά το timeline για την έναρξη της ειδικότητας στις ΗΠΑ:

  1. Όλα τα προγράμματα ειδικοτήτων ξεκινούν στις 1 Ιουλίου καθε χρονιά.
  2. Για να ξεκινήσεις ειδικότητα πρέπει να έχεις κάνει match την ιδια χρονιά, το οποίο γίνεται τον Μάρτιο.
  3. Για να κάνεις match πρέπει να τους έχεις κάνει ranking και να σου έχουν κάνει ranking. Σαν τις πανελλαδικές δηλαδή, με την διαφορά ότι και το πρόγραμμα ειδικότητας κάνει μηχανογραφικό (εξηγείται υπέροχα εδώ: https://www.nrmp.org/matching-algorithm/). Αυτό γίνεται τον Φεβρουάριο.
  4. Για να κάνεις/σου κάνουν ranking πρέπει να έχεις κάνει interview. Τα interviews ξεκινάνε Οκτώβρη και τελειώνουν Ιανουάριο.
  5. Για να κάνεις interview πρέπει να έχεις κάνει application στα προγράμματα ειδικότητας μέσω ERAS και να σε έχουν καλέσει.
  6. Για να κάνεις application καλό είναι να έχεις το ECFMG certificate/πληρείς τις προϋποθέσεις του (Step 1 + Step 2 CK/CS + πτυχίο) αρχές Σεπτεμβρίου (δηλαδή περίπου 10 μήνες πρίν την ημέρα που θα ξεκινήσεις ειδικότητα).

Δές τι ζητούν οι Αμερικανοί για να σε καλέσουν για interview ή να σε κάνουν ranking από το program director survey της ειδικότητας που σε ενδιαφέρει. Αν πολλαπλασιάσεις το percent citing με το average rating θα βγάλεις την πραγματική βαρύτητα του κάθε κριτηρίου.

Σε γενικές γραμμές, πέραν των σκορ στα Steps, το αμέσως σημαντικότερο κριτήριο είναι το US clinical experience (USCE) το οποίο θα προσφέρει letters of recommendation (LoRs) απο Αμερικανούς, ιδανικά στον τομέα που θές να ακολουθήσεις. Το κατα πόσο βοηθάει η έρευνα αυτή καθεαυτή είναι αμφιλεγόμενο. Παραδείγματος χάριν, μπορείς να δείς απο τα φετινά στατιστικά των IMGs που μάτσαραν στο internal medicine το ποσοστό εκείνων που έκαναν match σε συνάρτηση με τον αριθμό των δημοσιεύσεων τους: 0 (62%), 1 (61%), 2 (60%), 3 (61%), 4 (65%), 5+ (64%). Δηλαδή το να έχεις 0 δημοσιεύσεις είναι σχεδόν ίδιο με το να έχεις 5 ή περισσότερες. Δες περισσότερα για αυτά στο κυρίως thread.

Η διαδοχικές εκδόσεις του First Aid δεν έχουν συγκλονιστική διαφορά μεταξύ τους. Θα έλεγα ότι αλλάζει ~5-10% του βιβλίου κάθε χρονιά. Πολλά από τα καινούργια πράγματα μπορεί να τα συναντήσεις και αλλού (πχ, UWorld, ΝΒΜΕs). Δεδομένου ότι τελειώνει το 2020 όπου νά ναι, θα έλεγα ότι σοφότερο θα ήταν να ξεκινήσει κανείς το διάβασμά του από το First Aid του 2021 και όχι από άλλη έκδοση. Μπορείς να διαβάσεις από άλλες πηγές (πχ, Pathoma) μέχρις ότου έχεις το βιβλίο στα χέρια σου.

@ Nattie

Δεν νομίζω να καθυστερήσει, το αντίθετο μάλιστα. Από ότι γνωρίζω αυτή είναι μια safe ημερομηνία που βγάζει ο εκδοτικός οίκος για να είναι καλυμμένος. Το βιβλίο έχει ήδη γραφτεί, εδώ και αρκετές εβδομάδες μάλιστα, και αυτή την στιγμή εκτυπώνεται. Εγώ όταν το είχα κάνει preorder είχε έρθει τέλη Δεκέμβρη στην Ελλάδα και το είχα στα χέρια μου προτού αλλάξει η χρονιά (το είχα παραγγείλει από το Book Depository και όχι από το Amazon).

Το περιεχόμενο της εξέτασης δεν αλλάζει με το pass/fail. Αυτό που αλλάζει είναι ότι από τον Ιανουάριο του 2022 δεν θα ανακοινώνεται το score και απλώς θα λέει αν το πέρασες ή όχι.

Πάει 1,5 χρόνος από τότε που έκανα τα γραφειοκρατικά και τα έχω ψιλοξεχάσει, αλλά νομίζω αυτα που θα γράψω παρακάτω ισχύουν και τώρα. Όλα γίνονται πλέον online.

  1. Πρώτα πρέπει να πάρεις το USMLE identification number: https://www.ecfmg.org/2020ib/usmle-ecfmg-id.html
  2. Μετά πρέπει να κάνεις application για ECFMG certification: https://iwa2.ecfmg.org/appforcert/onlinedocs/afcoverview.aspx. Εκεί θα κάνεις μία πολύ γρήγορη συνέντευξη στα αγγλικά (τίποτα το ιδιαίτερο) μέσω υπολογιστή, αυτό είναι το notarization.
  3. Όταν γίνει αυτό, μπορείς να κάνεις αίτηση για να το κλείσεις το τρίμηνο που θές να δώσεις το Step (εδώ πληρώνεις το 1000άρι). Απο την στιγμή που κάνεις αίτηση για το τρίμηνο μέχρι την στιγμή που σου κάνουν approve περνούν 2-3 εβδομάδες. Δες το bulletin of information για περισσότερα https://www.usmle.org/pdfs/bulletin/2021bulletin.pdf.

Οταν πλησιαζει ο καιρός κλείνεις συγκεκριμένη μέρα στο Prometric. Την προ-COVID εποχή μπορούσες κυριολεκτικά να κλείσεις την συγκεκριμένη μέρα μια βδομάδα πριν (εντός του τριμήνου σου). Πάρε τηλέφωνο το Prometric να σε κατατοπίσει.

Κλείνοντας, θα ήθελα να παραθέσω ένα πολύ ενδιαφέρον paper. Από ότι φαίνεται το Step 1 score predictor που έφτιαξαν στο Reddit βρήκε τον δρόμο του στο PubMed. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο για όποιους διαβάζουν τώρα για το Step 1.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7198101/

χίλια ευχαριστώ!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα και χρόνια πολλά!! Σε ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που αφιέρωσες να μοιραστείς όσα ξέρεις μαζί μας. Προσωπικά είχα ψιλοαποκλείσει την ειδικότητα στην Αμερική, ωστόσο τον τελευταίο καιρό έχω αρχίσει και το σκέφτομαι σοβαρά. Τα προβλήματά μου λοιπόν είναι τα εξής: πρώτον είμαι πρακτικά άσχετη επί του θέματος, δεδομένου ότι ίσως πρώτη φορά διάβασα κάτι που με βοήθησε να κατανοήσω κάπως την όλη διαδικασία (ίσως γιατί δεν το είχα ψάξει και ιδιαίτερα μέχρι τώρα) και σε ευχαριστώ ξανά για αυτό (!!!!), οπότε με τρομάζει κάπως το όλο θεμα. Δεύτερον είμαι 5ο έτος και ακούω πολλούς που ήδη έχουν αρχίσει δάβασμα για να δώσουν το Step 1 απο μικρότερα έτη και αναρωτιόμουν αν θεωρείς πως είναι δυνατόν να καταφέρω να διαβάσω για το Step 1 και να το δώσω Δεκέμβριο 2021 δεδομένου ότι θα έχω ταυτόχρονα και τις υποχρεώσεις για τη σχολή ή αν είναι καλύτερα να αρχίσω διάβασμα και να το πάω πιο χαλαρά για να είμαι okay κα με τη σχολή και να το δώσω αφού την τελειώσω και ας ισχύει ο σύστημα με το pass/fail που λες. Γενικά το 5ο έτος θεωρείται okay να αρχίσει κάποιος να διαβάζει για Step 1 ή είναι αργά; Εσύ τι θα έκανες στη θέση μου;

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!! ☺️

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το δυσκολότερο μέρος του όλου εγχειρήματος είναι να τα πας καλά στα USMLE. Άμα έχεις αυτό το χαρτί στο χέρι σου τοτε βρίσκεσαι ήδη με το ένα πόδι μέσα στο σύστημα των Αμερικανών. Επομένως δεν θα έπρεπε να τρομάζεις καθόλου, επειδή η συνταγή της επιτυχίας για τα Step είναι ήδη γνωστή. Το θέμα είναι κατα πόσο είσαι διατεθειμένη να κάνεις τις ανάλογες θυσίες για να πετύχεις.

Σε γενικές γραμμές είναι καλύτερο να δώσει κάποιος το Step 1 όσο βρίσκεται σε μικρότερα έτη για πολλούς λόγους, όμως αυτό δεν είναι απόλυτο. Γνωρίζω κάποιον που έδωσε το Step 1 ενώ ήταν ειδικευόμενος στην Ελλάδα. Τώρα αυτός κάνει την ειδικότητα του στη Mayo Clinic.

Εγώ άμα ήμουν στη θέση σου και ήμουν αποφασισμένος να δώσω το Step 1 πριν το Pass/Fail θα έκανα τα εξής:

 

  1. Θα έβγαζα χρονοδιάγραμμα με ρεαλιστικούς στόχους (πχ, να εχω βγάλει την Χ ύλη μέχρι την Υ ημερομηνία). Θα ήθελα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχω βγάλει καλά όλο το First Aid. Η δυσκολία των USMLEs έγκειται στην έκταση της εξεταστέας ύλης, και όχι στην ύλη αυτή καθε αυτή. Τα πραγματικά δυσνόητα πράγματα που θέλουν παραπάνω χρόνο για να τα κατανοήσεις είναι ελάχιστα (πχ, φυσιολογία καρδιαγγειακού), τα οποία βέβαια μπορεί να τα κατανοείς ήδη αφού είσαι στο 5ο έτος. Επομένως αν δεις οτι με το τωρινό σου πρόγραμμα καταφέρνεις και βγάζεις 20 σελίδες First Aid την εβδομάδα, τότε μπορείς με μεγάλη ακρίβεια να το γενικεύσεις εφ όλης της ύλης αυτο. Με αυτό τον ρυθμό, οι 700 σελίδες θα σου πάρουν ~35 εβδομάδες και τον Αύγουστο-Σεπτέμβρη θα μπείς στη UWorld.
  2. Θα προσπαθούσα να εξοικονομήσω όσο περισσότερο χρόνο γίνεται για να διαβάσω για το Step 1. Αυτό σημαίνει οτι δεν θα εδινα τα μαθήματα μετά τις κλινικές, άμα με έπαιρνε θα έκανα κοπάνα για να διαβάσω στη βιβλιοθήκη του νοσοκομείου κλπ. Επίσης καλή τακτική είναι να διαβάζεις τα αντίστοιχα κεφάλαια του First Aid με την κλινική που κάνεις εκείνη την περίοδο. Δηλαδή καρδιαγγειακό όταν κάνεις καρδιολογία, μυοσκελετικό όταν κάνεις ορθοπεδική κλπ. Άμα έβλεπα οτι τα πάω καλά στις προσομοιώσεις αφού τελειώσω το First Aid, τοτε θα σκεφτόμουν σοβαρά να μην κάνω καθόλου κλινική για 2-3 μήνες (και να παρατείνω το πτυχίο μου) για να αφιερώσω το 100% του χρόνου μου στην UWorld.

Σε περίπτωση όμως που δεις οτι το σχέδιο σου δεν είναι βιώσιμο/δεν νιώθεις άνετα με το να έχεις την σχολή σε δεύτερη μοίρα τότε προς θεού μπορείς να το δώσεις κάποια άλλη στιγμή. Είναι μία καλή ευκαιρία να το δώσεις όσο υπάρχει το σκορ, και για μένα αξίζει να ξεκινήσεις το διάβασμα για να δείς πως θα πάει, έστω κι εαν τα παρατήσεις μετά απο 1-2 μήνες.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

5 ώρες πριν, CzR said:

Το δυσκολότερο μέρος του όλου εγχειρήματος είναι να τα πας καλά στα USMLE. Άμα έχεις αυτό το χαρτί στο χέρι σου τοτε βρίσκεσαι ήδη με το ένα πόδι μέσα στο σύστημα των Αμερικανών. Επομένως δεν θα έπρεπε να τρομάζεις καθόλου, επειδή η συνταγή της επιτυχίας για τα Step είναι ήδη γνωστή. Το θέμα είναι κατα πόσο είσαι διατεθειμένη να κάνεις τις ανάλογες θυσίες για να πετύχεις.

Σε γενικές γραμμές είναι καλύτερο να δώσει κάποιος το Step 1 όσο βρίσκεται σε μικρότερα έτη για πολλούς λόγους, όμως αυτό δεν είναι απόλυτο. Γνωρίζω κάποιον που έδωσε το Step 1 ενώ ήταν ειδικευόμενος στην Ελλάδα. Τώρα αυτός κάνει την ειδικότητα του στη Mayo Clinic.

Εγώ άμα ήμουν στη θέση σου και ήμουν αποφασισμένος να δώσω το Step 1 πριν το Pass/Fail θα έκανα τα εξής:

 

  1. Θα έβγαζα χρονοδιάγραμμα με ρεαλιστικούς στόχους (πχ, να εχω βγάλει την Χ ύλη μέχρι την Υ ημερομηνία). Θα ήθελα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχω βγάλει καλά όλο το First Aid. Η δυσκολία των USMLEs έγκειται στην έκταση της εξεταστέας ύλης, και όχι στην ύλη αυτή καθε αυτή. Τα πραγματικά δυσνόητα πράγματα που θέλουν παραπάνω χρόνο για να τα κατανοήσεις είναι ελάχιστα (πχ, φυσιολογία καρδιαγγειακού), τα οποία βέβαια μπορεί να τα κατανοείς ήδη αφού είσαι στο 5ο έτος. Επομένως αν δεις οτι με το τωρινό σου πρόγραμμα καταφέρνεις και βγάζεις 20 σελίδες First Aid την εβδομάδα, τότε μπορείς με μεγάλη ακρίβεια να το γενικεύσεις εφ όλης της ύλης αυτο. Με αυτό τον ρυθμό, οι 700 σελίδες θα σου πάρουν ~35 εβδομάδες και τον Αύγουστο-Σεπτέμβρη θα μπείς στη UWorld.
  2. Θα προσπαθούσα να εξοικονομήσω όσο περισσότερο χρόνο γίνεται για να διαβάσω για το Step 1. Αυτό σημαίνει οτι δεν θα εδινα τα μαθήματα μετά τις κλινικές, άμα με έπαιρνε θα έκανα κοπάνα για να διαβάσω στη βιβλιοθήκη του νοσοκομείου κλπ. Επίσης καλή τακτική είναι να διαβάζεις τα αντίστοιχα κεφάλαια του First Aid με την κλινική που κάνεις εκείνη την περίοδο. Δηλαδή καρδιαγγειακό όταν κάνεις καρδιολογία, μυοσκελετικό όταν κάνεις ορθοπεδική κλπ. Άμα έβλεπα οτι τα πάω καλά στις προσομοιώσεις αφού τελειώσω το First Aid, τοτε θα σκεφτόμουν σοβαρά να μην κάνω καθόλου κλινική για 2-3 μήνες (και να παρατείνω το πτυχίο μου) για να αφιερώσω το 100% του χρόνου μου στην UWorld.

Σε περίπτωση όμως που δεις οτι το σχέδιο σου δεν είναι βιώσιμο/δεν νιώθεις άνετα με το να έχεις την σχολή σε δεύτερη μοίρα τότε προς θεού μπορείς να το δώσεις κάποια άλλη στιγμή. Είναι μία καλή ευκαιρία να το δώσεις όσο υπάρχει το σκορ, και για μένα αξίζει να ξεκινήσεις το διάβασμα για να δείς πως θα πάει, έστω κι εαν τα παρατήσεις μετά απο 1-2 μήνες.

Σ' ευχαριστώ πολύ!!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Καλη χρονια σε ολους και παντα επιτυχιες!

@CzR

Εξαιρετικος οδηγος!

Τι εχεις να πεις για ατομα που δωσαν το/τα στεπ και θα θελαν να συμβαλουν στην ανανεωση του fa με καποιας μορφης feedback?Απο τις προσωπικες τους εξετασεις;

Θεωρειται καποιας μορφης irregular behavior κατι τετοιο;

Υπαρχει τροπος για καποιον να μπει στους contributors του βιβλιου η γενικοτερα να συνεργαστει με τους συγγραφεις στην ανανεωση του περιεχομενου; (επειδη ανεφερες οτι εισαι εξ αυτων γι αυτο ρωταω).

Καλη συνεχεια και καλη δυναμη σε ολους

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Διάβασε στην αρχή του First Aid σε κάποιο σημείο που λέει “How to Contribute”. Μπορείς να στείλεις feedback εδω https://www.usmle-rx.com/submit-errata-and-suggestions-for-first-aid-step-1/

Ναι όπως είπες το να στείλεις τι ακριβώς σου έπεσε στην κανονική εξέταση (question stem ή answer) είναι irregular behavior και μπορεί να βρεις τον μπελά σου. Παρόλα αυτά όμως μπορείς να μιλήσεις για τα γενικότερα concepts που πιστεύεις ότι είναι σημαντικά για τις εξετάσεις. Μπορείς να τα παρουσιάσεις με τρόπο παρόμοιο με αυτόν του USMLE Content Outline. https://www.usmle.org/pdfs/usmlecontentoutline.pdf

Το First Aid ψάχνει διαρκώς για καινούργια ταλέντα. Παρόλα αυτά δεν ξέρω τι κριτήρια ακριβώς χρησιμοποιούν για την επιλογή των authors (contributing or associate). Μπορώ όμως να σου πώ οτι τα εξής δύο πράγματα μετράνε πολύ:

  1. Να εχεις δώσει πρόσφατα Step 1 (<1-2 years).
  2. Να έχεις αποδείξει ότι μπορείς να γράψεις σύντομο και περιεκτικό επιστημονικό κείμενο.

Το σκορ σίγουρα παίζει και αυτό τον ρόλο του, στην δική μου περίπτωση όμως δεν έπαιξε καθόλου. Δεν ήξερε κανείς ότι είχα γράψει 260s πριν με προσλάβουν. Όμως τους είχα στείλει εκατοντάδες submissions την προηγούμενη χρονιά καθώς διάβαζα για το Step 1 και ήμουν εξοικειωμένος με τον τρόπο που γράφεται το βιβλίο. Κάθε φορά που έβρισκα κάποιο inconsistency μεταξύ του First Aid και άλλης πηγής (πχ UWorld) εψαχνα στο UpToDate ή στο PubMed για να δώ τι ακριβώς ισχύει ωστε να το περάσω στις σημειώσεις μου. Ταυτόχρονα αφιέρωνα λιγα λεπτάκια για να συμπληρώσω την φόρμα που έχουν στο site τους. Αυτά που έβρισκα συνήθως δεν ήταν λάθη, ήταν πιο πολυ inaccuracies απο τα οποία μπορείς εξαγάγεις λανθασμένα συμπεράσματα ή κακογραμμένα μέρη του βιβλίου που δεν έβγαζαν και πολύ νόημα.

Έχω να σου προτείνω τα εξής εαν θέλεις να ξεχωρίσεις απο όλους τους άλλους που στέλνουν feedback στο βιβλιο:

  1. Να εξηγήσεις για ποιο λόγο είναι σημαντικό αυτό στέλνεις (πχ, this is a very high yield concept from my personal experience, this is a potentially testable concept, I’ve had questions about this, it’s tested on UWorld QID XXX, the way it’s currently written is very confusing).
  2. Να έχεις τουλάχιστον μία συνοδευτική πηγή απο UpToDate ή από κάποιο πρόσφατο άρθρο στο PubMed που να υποστηρίζει αυτό που λές. Επίσης, το να κάνεις copy paste την συγκεκριμένη πρόταση ή παράγραφο που υποστηρίζει τα λεγόμενα σου είναι πολύ βοηθητικό και μας γλιτώνει χρόνο ψαξίματος.
  3. Να προτείνεις τι ακριβώς πρέπει να αλλάξει στο υπάρχον κείμενο για να ενσωματώσει το feedback σου. It needs to be short and concise. Αυτό είναι το κερασάκι στη τούρτα.

Άμα κάνεις τα 1-2-3 τότε είσαι καλύτερος από το 99% των contributors. Και άμα αποδείξεις οτι μπορείς να το κάνεις αυτό συστηματικά (δηλαδή να έχεις 10-20 accepted submissions) νομίζω είναι σχεδόν σίγουρο οτι θα σε καλέσουν να τους στέιλεις βιογραφικό. Δες εδώ πως μπορείς να γράψεις ένα καλό βιογραφικό (https://www.aafp.org/fpm/2016/1100/p7.html). Βάλε και το score σου (μαζί με το percentile) μέσα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σ ευχαριστω πολυ για την αμεση και κατατοπιστικη απαντηση σου!!

 

Μικρη διευκρινιση:τι εννοεις τα σκορ "μαζι με το percentile μεσα";

Τροποποιήθηκε από Dirolos
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους! Αρχικά, συγχαρητήρια για τον αναλυτικότατο και πολύ χρήσιμο οδηγό και σε ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας!

Εγώ τελείωσα τώρα το καλοκαίρι την Ιατρική εδώ στην Ελλάδα και αναμένοντας να ανοίξει η  θέση της ειδικότητάς μου (υπολογίζω γύρω στα 4 χρόνια) αποφάσισα να εκπληρώσω τη στρατιωτική μου θητεία για να ξεμπερδεύω και παράλληλα να κάνω κάτι όσο περιμένω. Λίγο όμως ότι η θέση μου αργεί να ανοίξει και λίγο ότι πάντα σκεφτόμουν την ειδικότητα στο εξωτερικό (απλά η Αμερική μου φαινόταν μια πολύ δύσκολη επιλογή και μια πολύ μεγάλη απόφαση ), , άρχισα να σκέφτομαι πιο έντονα την απόφαση να δώσω το USMLE. Ψάχνοντας λοιπόν, βρέθηκα εδώ και ήθελα να σε ρωτήσω τα εξής :

Πρώτον, αν κατά τη γνώμη σου, στα 26 μου χρόνια αξίζει αυτή η προσπάθεια για το USMLE ή είναι αρκετά αργά ;

Δεύτερον, επειδή είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολλή αφοσίωση, χρόνο αλλά και έξοδα και πάντα υπάρχει ο φόβος να τα παρατήσεις στην πορεία ή ακόμα κι αν δώσεις να μην τα πας όσο καλά ήθελες, τι θα συμβούλευες κάποιον πάνω σε αυτό ;

Και τρίτον, διαβάζοντας πρώτη φορά για αυτή την αλλαγή από τον Ιανουάριο του 22', θεωρείς πως προλαβαίνω να δώσω πριν την αλλαγή ξεκινώντας όσο πιο σύντομα γίνεται ή άδικα θα μπω σε αυτή τη διαδικασία τώρα που υπηρετώ κιόλας ;

Σε ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

15 ώρες πριν, kliko said:

Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους! Αρχικά, συγχαρητήρια για τον αναλυτικότατο και πολύ χρήσιμο οδηγό και σε ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας!

Εγώ τελείωσα τώρα το καλοκαίρι την Ιατρική εδώ στην Ελλάδα και αναμένοντας να ανοίξει η  θέση της ειδικότητάς μου (υπολογίζω γύρω στα 4 χρόνια) αποφάσισα να εκπληρώσω τη στρατιωτική μου θητεία για να ξεμπερδεύω και παράλληλα να κάνω κάτι όσο περιμένω. Λίγο όμως ότι η θέση μου αργεί να ανοίξει και λίγο ότι πάντα σκεφτόμουν την ειδικότητα στο εξωτερικό (απλά η Αμερική μου φαινόταν μια πολύ δύσκολη επιλογή και μια πολύ μεγάλη απόφαση ), , άρχισα να σκέφτομαι πιο έντονα την απόφαση να δώσω το USMLE. Ψάχνοντας λοιπόν, βρέθηκα εδώ και ήθελα να σε ρωτήσω τα εξής :

Πρώτον, αν κατά τη γνώμη σου, στα 26 μου χρόνια αξίζει αυτή η προσπάθεια για το USMLE ή είναι αρκετά αργά ;

Δεύτερον, επειδή είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολλή αφοσίωση, χρόνο αλλά και έξοδα και πάντα υπάρχει ο φόβος να τα παρατήσεις στην πορεία ή ακόμα κι αν δώσεις να μην τα πας όσο καλά ήθελες, τι θα συμβούλευες κάποιον πάνω σε αυτό ;

Και τρίτον, διαβάζοντας πρώτη φορά για αυτή την αλλαγή από τον Ιανουάριο του 22', θεωρείς πως προλαβαίνω να δώσω πριν την αλλαγή ξεκινώντας όσο πιο σύντομα γίνεται ή άδικα θα μπω σε αυτή τη διαδικασία τώρα που υπηρετώ κιόλας ;

Σε ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!!!

Σε καμία περίπτωση δεν είναι αργά. Στην Αμερική, η μέση ηλικία των φοιτητών οταν ξεκινούν την Ιατρική σχολή είναι τα 24 χρόνια. Επομένως, η μέση ηλικία αποφοίτησης είναι τα 28. https://www.aamc.org/system/files/d/1/321468-factstablea6.pdf. Πες οτι αφιερώσεις 2 χρόνια για όλα τα USMLEs, δηλαδή 12 μήνες για το Step 1, 9 μήνες για το Step 2 (CK + CS), και 3 μήνες για το Step 3. Αυτό σημαίνει ότι όταν θα ξεκινήσεις ειδικότητα οι πιο πολλοί θα είναι κοντά στην ηλικία σου.

Κατα την ταπεινή μου γνώμη, το να προσπαθήσεις και να αποτύχεις είναι πολύ καλύτερο από το μην δοκιμάσεις ποτέ. Και ειδικά στην δικιά σου περίπτωση που φλερτάρεις πολυ με την σκέψη της Αμερικής. Πέραν του ότι η εκπαίδευση που θα λάβεις απο τα USMLE είναι αρκετά ανώτερη από αυτήν που έλαβες στη σχολή, έχοντας το ECFMG certificate μπορείς να κάνεις κάποιο fellowship στην Αμερική και ας μην έχεις κάνει την ειδικότητα σου εκει. Εγώ στην θέση σου θα το προτιμούσα αυτό από 4 χρόνια στασιμότητας.

Μπορείς να πάρεις τις πιο φθηνές συνδρομές του Pathoma και Boards and Beyond και ένα αντίτυπο του First Aid για να ξεκινήσεις το διάβασμα και να δείς πως θα πάει. Το κόστος τους δεν ξεπερνά το 1-2% του συνολικού κόστους για Αμερική. Έχω ένα προαίσθημα πως στο στρατό θα έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο συγκριτικά με όταν ήσουν φοιτητής. Είναι εφικτό να δώσεις το Step 1 μέχρι το τέλος του 2021 και να τα πας καλά, αλλα θέλει πολύ δουλειά.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

On 17/1/2021 at 11:25 ΠΜ, CzR said:

Σε καμία περίπτωση δεν είναι αργά. Στην Αμερική, η μέση ηλικία των φοιτητών οταν ξεκινούν την Ιατρική σχολή είναι τα 24 χρόνια. Επομένως, η μέση ηλικία αποφοίτησης είναι τα 28. https://www.aamc.org/system/files/d/1/321468-factstablea6.pdf. Πες οτι αφιερώσεις 2 χρόνια για όλα τα USMLEs, δηλαδή 12 μήνες για το Step 1, 9 μήνες για το Step 2 (CK + CS), και 3 μήνες για το Step 3. Αυτό σημαίνει ότι όταν θα ξεκινήσεις ειδικότητα οι πιο πολλοί θα είναι κοντά στην ηλικία σου.

Κατα την ταπεινή μου γνώμη, το να προσπαθήσεις και να αποτύχεις είναι πολύ καλύτερο από το μην δοκιμάσεις ποτέ. Και ειδικά στην δικιά σου περίπτωση που φλερτάρεις πολυ με την σκέψη της Αμερικής. Πέραν του ότι η εκπαίδευση που θα λάβεις απο τα USMLE είναι αρκετά ανώτερη από αυτήν που έλαβες στη σχολή, έχοντας το ECFMG certificate μπορείς να κάνεις κάποιο fellowship στην Αμερική και ας μην έχεις κάνει την ειδικότητα σου εκει. Εγώ στην θέση σου θα το προτιμούσα αυτό από 4 χρόνια στασιμότητας.

Μπορείς να πάρεις τις πιο φθηνές συνδρομές του Pathoma και Boards and Beyond και ένα αντίτυπο του First Aid για να ξεκινήσεις το διάβασμα και να δείς πως θα πάει. Το κόστος τους δεν ξεπερνά το 1-2% του συνολικού κόστους για Αμερική. Έχω ένα προαίσθημα πως στο στρατό θα έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο συγκριτικά με όταν ήσουν φοιτητής. Είναι εφικτό να δώσεις το Step 1 μέχρι το τέλος του 2021 και να τα πας καλά, αλλα θέλει πολύ δουλειά.

Τέλεια! Ήσουν σαφής . Σε ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ για τη βοήθεια και την άμεση απάντηση!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Καλησπερα και καλή χρονιά σε όλους! Αρχικα, συγχαρητηρια για τον αναλυτικότατο και πολύ χρήσιμο οδηγο! Θα θελα την γνωμη αου για το αν ειναι καλη ιδεα να προσπαθησω να προλαβω το συστημα Pass/fail. Είμαι δευτεροητης φοιτητης Ιατρικης του παν.Πατρων και εχω ως στοχο την ειδικοτητα στην Αμερικη. Θα ηθελα να προλαβω εννοειται το παλιο συστημα αφου σου δινει πιο πολλες πιθανοτητες αλλα εξαιτιας του ετους οπου τα μισα κεφαλαια σχεδον δεν τα εχω υποψη,τον περιορισμενο χρονο μεχρι την εξεταση του step1 καθως και υποχρεωσεις της σχολης μου δημιουργουνται αμφιβολιες. Ηθελα να σε ρωτησω αν ενα pass μαζι με καποιο clerkship(το παν. μας προσφερει καποιες δυνατοτητες μετα το 5ο ετος λογω συμφονιων με ιατρικες σχολες αμερικης) θα αποτελουσε μια λυση για να επιτυχω τον στοχο μου. Ευχαριστω πολυ εκ των προτερων!

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ναι, σίγουρα αξίζει η προσπάθεια. Δες και τις άλλες μου απαντήσεις σε αυτό το thread που τα λέω πιο αναλυτικά. Το οτι δεν έχεις κάνει ορισμένα μαθήματα ακόμη δεν είναι καθόλου κακό. Το αντίθετο θα έλεγα μαλιστά. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να τα μάθεις σωστά απο την αρχή. Παραδείγματος χάρην, όλες οι διαλέξεις του Pathoma είναι 30 ώρες περίπου. Άμα βλέπεις 1 ώρα διάλεξη την ημέρα σημαίνει πως σε έναν μήνα θα εχεις βγάλει το μεγαλύτερο μέρος της παθολογίας του Step 1 (που είναι και το κυρίαρχο discipline που εξετάζεται). Δεν γνωρίζω πως είναι η δική σου σχολή, αλλά σε εμάς στην Αθήνα για να μάθουμε αυτα που διδάσκει ο Sattar σε 30 ώρες έπρεπε να παρακολουθήσουμε διαλέξεις 4 μαθήματων σε 2 εξάμηνα απο 20+ καθηγητές, αναπληρωτές, λέκτορες κλπ. Καταλαβαίνεις οτι οι διαλέξεις δεν έιχαν καμία απολύτως συνοχή. Την μία μέρα θα κάναμε για βασικές αρχές φλεγμονής απο έναν καθηγητή και την επομενη απο άλλον καθηγητη για την ιστιοκυτταρική νεκρωτική λεμφαδενίτιδα (= άχρηστη γνώση για τον μέσο γιατρό).

Μετά την μετάβαση σε Pass/Fail αναμένεται το Step 2CK να είναι το πιο σημαντικό κριτήριο οπότε θα πρέπει να βάλεις τα δυνατά σου να πάς οσο πιο καλά μπορείς. Κι αυτό διοτι το σκορ που θα πάρεις θα είναι κατι αντικειμενικό και αδιαμφισβήτητο. Όλα τα άλλα που ανεβάζουν την αίτηση σου (πχ, clerkships) θα συνεχίσουν να ισχύουν οποτε θα πρέπει να κάνεις και απο αυτά. Μην ξεχνάς οτι αυτη η αλλαγή δεν αφορά μονο εσένα άλλα όλους, Αμερικανούς και μη.

By the way, το 25% των γιατρών (όχι μόνο ειδικευόμενων) στην Αμερική είναι IMGs.

https://www.ama-assn.org/education/international-medical-education/how-imgs-have-changed-face-american-medicine

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση να είσαι πάντα καλά. Μια μικρή διευκρίνιση εαν γνωρίζεις η επιτυχία στο στο στεπ1 με ένα οχι και τοσο καλό σκορ θα επηρεάσει αρνητικά αν μετα το ξαναδώσω με το σύστημα pass/fail και τα συναφή; Πολλά ευχαριστώ ξανά!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

7 ώρες πριν, antreasva said:

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση να είσαι πάντα καλά. Μια μικρή διευκρίνιση εαν γνωρίζεις η επιτυχία στο στο στεπ1 με ένα οχι και τοσο καλό σκορ θα επηρεάσει αρνητικά αν μετα το ξαναδώσω με το σύστημα pass/fail και τα συναφή; Πολλά ευχαριστώ ξανά!

Συγγνωμη που επεμβαινω,αλλα τα στεπ μπορεις να τα δωσεις μια φορα εκτος πολυ συγκεκριμενων εξαιρεσεων.

Η πρωτη ειναι να κοπεις σε καποιο στεπ,κατι ομως που δεν σε συμφερει να το πραξεις επι σκοπου (πχ αν βλεπεις οτι η μερα της εξετασης δεν παει οπως θα ηθελες) καθως φαινεται οτι το περασες με τη δευτερη και αυτο ειναι βαρυ red flag.

Η δευτερη ειναι να το περασεις και να περιμενεις 7 χρονια απο την ανακοινωση των αποτελεσματων,ωστε να καθαρισει το record.

Προσωπικα,παρακολουθωντας τους παραπανω διαλογους,εξαιτιας του χαμηλου ετους στο οποιο βρισκεσαι θα το θεωρουσα ρισκο να δωσεις στο 21.αλλα εγω δεν ειμαι εσυ οποτε προφανως αυτο ειναι κατι που θσ το αποφασισεις εσυ!Ισως το ιδανικοτερο θα ηταν αυτο που ο φιλος CzR εγραψε και προς αλλους να ξεκινησεις πρωτα και να δεις πως πηγαινει και κατα ποσον ειναι εφικτη η προσπαθεια.

Στη δικη μου περιπτωση χρειαστηκε φουλ ταιμ(με ενα μεταπτυχιακο παραλληλα,αλλα παντως σιγουρα χωρις κατι ιδιαιτερα χρονοβορο) 10 μηνων οντας φρεσκος αποφοιτος για να επιτυχω ενα 259.Το λεω αυτο προφανως απολυτα καλοπροαιρετα,ωστε να στησεις σωστα τη στρατηγικη σου και να πετυχεις!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ναι ακριβώς αυτο που λέει ο Dirolos. Το fail στο Step 1 είναι βαρυ red flag και μειώνει πολύ τις πιθανότητες για match. Παρόλα αυτά κατα καιρούς εμφανίζονται εμπειρίες στα forums απο IMGs που είχαν fail στο Step 1 και κατάφεραν να ματσάρουν εν τέλει. Εγω προσωπικά δεν γνωρίζω κανέναν που να έχει κοπεί στο Step 1 πάντως.

Απο την άλλη μεριά, θα έλεγα πως εαν κάποιος διαβάσει αυτά που διαβάζουν όλοι (πχ First Aid, UWorld) και τα πηγαίνει καλά στις προσομοιώσεις τότε δεν έχει να φοβάται τίποτα. Αυτό το άτομο για να κοπεί σημαίνει πως διάβαζε τις ερωτήσεις την ημέρα της εξέτασης και ενώ ήξερε την σωστή απάντηση επέλεγε επίτηδες λάθος.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Γεια στο forum,

αρχικά CzR απίστευτη ανάλυση! Ευχαριστούμε πάρα πολύ, ο,τι καλύτερο σου εύχομαι!

Κάτι πρακτικό:

Ξεκινάω τώρα, ωστόσο επειδή τα οικονομικά μου δεν είναι τέλεια, έλεγα να δω πως θα πάει και μετά να δώσω το 1000ρικο. 

Πόσο καιρό λες έχω; Αν πχ ξεκινούσα τα γραφειοκρατικά για την εξέταση Μαιο-Ιούνιο, προλαβαίνω να το δώσω μέσα στο 21, η λόγω και κόβιντ, είναι ριψοκίνδυνο;

 

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.