Jump to content

USMLE step 1


mixmavros

Recommended Posts

Λοιπόν παίδες έδωσα κι εγώ το στεπ 1.

Εξαρχής είμαστε 2 φίλοι που θέλαμε να το δώσουμε, ξεκινήσαμε περίπου την ίδια περίοδο και δώσαμε (τελικά) την ίδια μέρα. Γενικά είχαμε ένα καλό επίπεδο απ' τη σχολή (τελειώσαμε Αύγουστο 2010), και διαβάσαμε για το στεπ 1 κάτι παραπάνω από 5 μήνες (full-time, ~8h/d, 7d/week, με κάποιες μικρές παρασπονδίες). Οφείλω να ομολογίσω ότι το είχα υποτιμήσει σαν εξέταση, καθώς άκουγα όλο 99ρια από δω κι από κει. Σίγουρα αυτό ήταν λάθος. Ό,τι κενά είχα αφήσει στη σχολή (πχ βιολογία, βιοχημεία, εμβρυολογία, ΚΝΣ, ανατομία), κι ό,τι δε διάβασα εξαρχής τώρα στο 5μηνο με τη δέουσα προσοχή, το βρήκα τελικά μπροστά μου. Στην εξέταση μπορεί να σε ρωτήσει πραγματικά οτιδήποτε (κι εκεί ξεχωρίζουν τα πραγματικά υψηλά σκορ). Γενικά, όσο περισσότερο διαβάσεις, τόσο καλύτερα θα γράψεις.

Εγώ ακολούθησα τη μέθοδο του ορθο με κάποιες ασήμαντες τροποποιήσεις. Ήτοι, όλα από Kaplan videos και notes, με την προσθήκη αντίστοιχων review books εκεί που θεωρούσα ότι είχα κενά (ενδεικτικά, έκανα τα HY neuroanatomy, HY embryology). Έκανα και την pathology από Kaplan (διάβασμα από Goljan RR), που μου άφησε μέτριες εντυπώσεις. Τα Kaplan audio lectures τα έκανα αργότερα (όταν δεν πήρα όσο περίμενα στα simulation tests) και με βοήθησαν αρκετά. First aid (με τα corrections που έχει στο site) αφού τελείωνα κάθε αντικείμενο, και πολλές φορές επανάληψη μέχρι το τέλος.

Ο φίλος μου, αντίθετα, ακολούθησε τελείως διαφορετικό πρόγραμμα. Έκανε τα βασικά μαθήματα (basic science) από review books (BRS, HY), First Aid, και πολλές ερωτήσεις (Kaplan κ.α.).

ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ είναι να κάνετε το usmleworld. Έχει κάπου 2100 ερωτήσεις που σε επίπεδο δυσκολίας είναι λίγο πάνω απ' την κανονική εξέταση, αλλά σε μαθαίνει τον τρόπο που αντιμετωπίζεις την ερώτηση, εκτός του ότι σου δείχνει πού χρειάζεσαι περισσότερη δουλειά, και ρωτάει λεπτομέρειες που πιθανόν να μην έχεις προσέξει στο διάβασμα. Το usmleworld μας πήρε περίπου ένα μήνα (μαζί με τις επαναλήψεις), αλλά κανένας απ' τους 2 δεν πρόλαβε να το τελειώσει (κάναμε 80-90%).

Στην εξέταση, ο χρόνος για τους περισσότερους δεν είναι πρόβλημα, όμως κάποιοι χρειάζεται να δουλέψουν και σ' αυτό (πχ στο usmleworld). Πλέον είναι 46 ερωτήσεις ανά μπλοκ, με μεγαλύτερες εκφωνήσεις. Για να πάρετε ένα δείγμα απ' την εξέταση, υπάρχει ένα sample στο usmle.org με 3 blocks.

Σχετικά με τα σκορ: "At present, the national mean score is 221, with a standard deviation of 24; an increase from the previous two means, which were 218 (standard deviation of 23) and 215 (standard deviation 20)." (wikipedia) Απ' ότι έχω καταλάβει πάντως, η κατανομή δεν είναι κανονική. Simulation tests έχει και το NBME (7, με σειρά αυξανόμενης δυσκολίας) και το usmleworld (2, ίδιο επίπεδο δυσκολίας με την εξέταση). Και τα 2 δίνουν 3ψήφιο σκορ, το οποίο είναι σε γενικές γραμμές προγνωστικό (απόκλιση περίπου λένε 10 μονάδες). Υπάρχουν και sites που κάνουν μετατροπή του ποσοστού των Qbanks σε σκορ (πχ link).

Εμείς στα simulations τις τελευταίες 2 εβδομάδες είμαστε μεταξύ 250-260, αποτελέσματα τώρα θα πάρουμε σε 1 μήνα περίπου. (τελικά πήραμε low & medium 99s)

Αν κάποιος διαβάζει, και ξεκινήσει να κάνει το usmleworld, να μην απογοητευτεί. Στην αρχή φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο, αλλά στην πορεία τα καταφέρνεις καλύτερα. Εμείς ξεκινήσαμε με ένα ποσοστό 60-65% (δλδ 55-75% ανά μπλοκ) και τελευταία είμαστε σταθερά >70%.

Σχετικά με τη διαθεσιμότητα στο κέντρο, συνήθως έχεις περιθώριο να κλείσεις και μια βδομάδα νωρίτερα (πχ σήμερα μπορείς να κλείσεις και για τις 22 Μάρτη). Όμως κάποιες περιόδους πέφτουν κάποιες εξετάσεις μαζεμένες, οπότε τότε που μπήκαμε εμείς να κλείσουμε το νωρίτερο ήταν σε 3 εβδομάδες. Συνεπώς, προσοχή.

Γενικά πληροφορίες για το σκορ και το match έχει στο http://www.nrmp.org/data/index.html

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Οντως πολυ χρησιμο το post σου..Καλα αποτελεσματα ευχομαι!!!

Μηπως θα μπορουσες να γραψεις για τη μερα της εξετασης αυτη καθαυτη?

Δηλαδη, πως μοιρασες το χρονο σ, πως σ φανηκαν οι ερωτησεις, εμοιαζαν περισσοτερο με τα ΝΒΜΕ ή το UWorld?

Υπηρχαν ερωτησεις που ηταν τελειως αγνωστες?

Επισης τελικα επηρεαζει η κουραση ή μπορει κανεις να την διαχειριστει?

Εχω ακουσει πως αλλαξε το format τους τελευταιους μηνες κ οι ερωτησεις εγιναν πιο μακροσκελεις (οπως ειπες ηδη) κ δυσκολες..σ φανηκε να ισχυει αυτο?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες και καλά αποτελέσματα!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Οντως πολυ χρησιμο το post σου..Καλα αποτελεσματα ευχομαι!!!

Μηπως θα μπορουσες να γραψεις για τη μερα της εξετασης αυτη καθαυτη?

Δηλαδη, πως μοιρασες το χρονο σ, πως σ φανηκαν οι ερωτησεις, εμοιαζαν περισσοτερο με τα ΝΒΜΕ ή το UWorld?

Υπηρχαν ερωτησεις που ηταν τελειως αγνωστες?

Επισης τελικα επηρεαζει η κουραση ή μπορει κανεις να την διαχειριστει?

Εχω ακουσει πως αλλαξε το format τους τελευταιους μηνες κ οι ερωτησεις εγιναν πιο μακροσκελεις (οπως ειπες ηδη) κ δυσκολες..σ φανηκε να ισχυει αυτο?

Ευχαριστώ!

Ο χρόνος του διαλείμματος είναι συνολικά 45 λεπτά, κι αν προσθέσεις και το tutorial σχεδόν 1 ώρα. Εγώ έβγαινα σε κάθε διάλειμμα για 5 λεπτά, μεταξύ 4ου και 5ου κανα 20λεπτο. Γενικά τον εξάντλησα το χρόνο.

Οι ερωτήσεις ήταν λιγάκι ευκολότερες από UWorld. NBME δεν έκανα, οπότε δεν ξέρω. Πάντως το sample του usmle.org μου είχε φανεί ευκολότερο από την κανονική εξέταση (μπορεί να είναι και θέμα τύχης...).

Υπήρχαν ερωτήσεις που ήταν τελείως, απολύτως άγνωστες, καμια 2 μάλιστα δεν μπορούσα να τις πιάσω από πουθενά κι απάντησα ενστινκτωδώς. Βέβαια λένε ότι μέχρι και 10% των ερωτήσεων μπορεί τελικά να μη μετράει για το βαθμό και να είναι "πειραματικές"...

Για την κούραση, ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Άλλος μπορεί να βγάλει 7 μπλοκς χωρίς διάλειμμα κι άλλος να καταρρεύσει. Δοκίμασε να κάνεις 7 μπλοκς στο UWorld με χρόνο και διαλείμματα μικρά (όπως και στην κανονική εξέταση). Τότε θα δεις αν έχεις πρόβλημα με την κούραση. Δεδομένου πάντως ότι είναι απαιτητική εξέταση, αν κουραστείς είναι σίγουρο ότι θα χάσεις πόντους. Πολύ σημαντικό να κοιμηθείς καλά την προηγούμενη μέρα. Εγώ είχα πάρει κι ένα λίτρο καφέ κι έπινα σε κάθε διάλειμμα.

Η διαφορά στις ερωτήσεις δεν είναι σημαντική, νομίζω ότι τώρα που βγάλανε και 2 ερωτήσεις ανά μπλοκ είναι κι ευκολότερο. Για τη δυσκολία είπα παραπάνω.

Καλό κουράγιο σ' όλους όσους διαβάζουν!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Eυχαριστούμε για το post.

διαβάσαμε για το στεπ 1 κάτι παραπάνω από 5 μήνες (full-time, ~8h/d, 7d/week, με κάποιες μικρές παρασπονδίες)

:blink: Eννοείς συνεχές, χωρίς διακοπή ούτε 1 ημέρα την εβδομάδα, διαβάζω καλά; Υπάρχουν άνθρωποι με τέτοια αυτοπειθαρχία, υπομονή και επιμονή; Astonished.

Good luck.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

STEP 1...My 99...

Είμαι στη θέση να δηλώσω ότι επιτέλους τελείωσε αυτή η υπερπροσπάθεια που λέγεται Στεπ 1 !!!! Κι αφού κλασσικά με τη σειρά μου κι εγώ ευχαριστήσω αμέτρητα όλους όσους με βοήθησαν μέσα από αυτό το site, τώρα μπορώ πια να μοιραστώ τη δική μου εμπειρία και να βοηθήσω όποιον το χρειάζεται όπως μπορώ...

Μια μέρα πριν δώσω, θυμάμαι ότι διάβασα σε ένα αμερικάνικο φόρουμ από άτομα που δώσανε μέσα στο Μάρτιο , ότι το τεστ ήταν πολύ δύσκολο , με άφθονη μοριακή βιολογία και κυρίως experimental immunology...Ο τρόμος είχε διαγραφεί στο πρόσωπό μου καθότι σε αυτές τις ερωτήσεις άμα θέλουν να σε πιάσουν θα σε πιάσουν...Και δεν σε σώζει τίποτα !!! Λίγο λοιπόν η προσευχή, λίγο η καλή τύχη...ήρθε η σειρά μου και τι αντίκρυσα σας το παραθέτω αμέσως...

Το ΔΙΚΟ ΜΟΥ τεστ και το τονίζω αυτό, θεωρώ ότι ήταν ένα τεστ παθολογίας (πράγμα το οποίο ευχόμουν,βοήθησε κι η τύχη...τα είπαμε παραπάνω!!). Ομολογώ ότι άλλα διάβαζα κι άκουγα κι άλλα είδα με τα μάτια μου...Ερωτήσεις σχετικά μικρές, απλές και "σχετικά" εύκολες...Ναι υπήρχαν αξονικές, ναι υπήρχαν ακτινογραφίες, ναι υπήρχαν αγγειογραφίες αλλά τίποτα μα τίποτα super super εξεζητημένο. Λίγες ερωτήσεις "ΑΠΙΑΣΤΕΣ", ελάχιστη στατιστική, λίγη ανατομία, ελάχιστη γενετική, ψίχουλα experimental immunology. Ειλικρινά και χωρίς καμία υπερβολή και χωρίς να θεωρήσω τον εαυτό μου super διαβασμένο (με τη καμία όμως), θα έλεγα ότι το όλο τεστ μου φάνηκε σαν μια USMLEWORLD με βαθμό δυσκολίας 1-2 επίπεδα πιο κάτω...ή αν θέλετε ίδιο βαθμό δυσκολίας με τα simulation test της USMLEWORLD που ήταν σαφώς πιο εύκολα από την ίδια την τράπεζα !!! Επίσης κάποια ΝΜΒΕ που έκανα, τα βρήκα αρκετά πιο δύσκολα από τη USMLEWORLD και την πραγματική εξέταση.

Συνεπώς, USMLEWORLD δαγκωτό !! ΟΛΗ !!!!! ΜΑ ΟΛΗ !!!! Αφού την κάνεις όλη, η εξέταση θα σου φαίνεται απίστευτα μα απίστευτα οικεία...Όποια άλλη πληροφορία χρειαστείτε για τα βιβλία, την προετοιμασία, την εξέταση… είμαι στη διάθεσή σας !!!! Ενημερωτικά να πω ότι το overall score μου στη USMLEWORLD ήταν 70%. Το πραγματικό αποτέλεσμα υπήρξε πράγματι αντιπροσωπευτικό. Στα Simulation test της ίδιας τράπεζας 1 μέρα πριν δώσω την εξέταση τα σκορ μου ήταν γύρω στο 700 αν θυμάμαι καλά. Στα ΝΒΜΕ τα σκορ μου ήταν αρκετά πιο χαμηλά, 550 και 560 περίπου..αν και τα είχα κάνει 1-2 μήνες πριν δώσω την εξέταση.

Συμπέρασμα: δεν είχα κανέναν να με συμβουλεύσει, δεν ήξερα τίποτα για την εξέταση...κι όμως τα κατάφερα! Άρα μπορείτε να τα καταφέρετε κι εσείς !!! Καλή συνέχεια στον αγώνα σας !!! Και να θυμάστε: θέλει προσπάθεια, επιμονή και ναι...πολύ μα πολύ διάβασμα !!!!!!!!!!!!! Και κάτι τελευταίο: όλα τα παραπάνω εκφράζουν την προσωπική μου πεποίθηση και γνώμη για το ΔΙΚΟ ΜΟΥ τεστ...αυτό που έτυχε σε μένα. Και σύμφωνα με το δικό μου διάβασμα !!!!! Καλή επιτυχία σε όλους !!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πρώτα από όλα πολλά συγχαρητήρια!!! Πραγματικά χαίρομαι να βλέπω παιδιά να ξεφεύγουν από τη μίζερη ελληνική πραγματικότητα. Επίσης σε ευχαριστούμε πολύ που μας εξέθεσες την εμπειρία σου τόσο παραστατικά!!! Εγώ αυτά που θέλω να σε ρωτήσω αν μπορείς να απαντήσεις με συντομία είναι τα εξής:

1) πόσο χρόνο σου πήρε περίπου το step 1 και με τι χρονοδιάγραμμα(περίπου)??

2) τι υλικό χρησιμοποίησες στο διάβασμά σου, Kaplan ή review books??

Thanks in advance!!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Να καταθέσω λίγο την δική μου εμπειρία (παλιά μεν, αλλά έχει σημασία για το μετά μια και έχω συμμετάσχει και έχω κάνει rate υποψηφίους σε residency/fellowship application review committees).

Κατ αρχήν συγχαρητήρια σε όσους πιάσαν τα 99 (εγώ με 92-95 είχα ξεκινήσει σε πανεπιστημιακό πρόγραμμα πριν από ~15 χρόνια, στο step III είχα πάρει 99, CSA/Step II CS δεν έδωσα ποτέ γιατί δεν απαιτούταν τότε). Γενικώς το σύστημα στο πρώτο ποστ του νήματος αυτού ήταν overkill. Το σύστημα που ακολούθησα προσωπικά σε όλα τα στεπ (1,2,3) και στα Certification Boards για ΙΜ και υποειδικότητα ήταν λίγο διαφορετικό (και νομίζω ότι με γλύτωσε αρκετό διάβασμα στο τέλος). Συγκεκριμένα ξεκίνησα με ένα πολύ μεγάλο simulated test (οποιοδήποτε κυκλοφορεί, εγώ είχα κάνει κάποια του Kaplan) το οποίο το απάντησα ΠΡΟΤΟΥ ανοίξω οποιοδήποτε βιβλίο (αν βρείτε >1 τέτοια τεστ ακόμα καλύτερα) σε συνθήκες του πραγματικού διαγωνίσματος (προφανώς αν το τεστ είναι τυπωμένο, δεν έχετε το testing center experience αλλά τουλάχιστον δουλέψτε με τους χρονικούς περιορισμούς). Αν διαβάζετε κατά ομάδες, μοιράστε τα συμπληρωμένα τεστ ο ένας στον άλλο και ζητείστε να σας το βαθμολογήσει ο κολλητός σας (αν δουλεύετε μόνος σας, κάντε την βαθμολόγηση μόνοι σας, υπολογίσετε ποσοστά χωρίς όμως να κοιτάξετε ποιες ερωτήσεις είχατε κάνει λάθος ή όχι). Από τα συμπληρωμένα τεστ, προσέξτε τις περιοχές στις οποίες έχετε αδυναμίες και στις θεματικές ενότητες που είστε δυνατοί' αν το τεστ έχει εξήγηση των ερωτήσεων στο τέλος (γιατί η τάδε απάντηση είναι σωστή και γιατί οι άλλες όχι όπως πχ τα τεστ στα βιβλία του Κάπλαν), διαβάστε τες προσεκτικά (αυτό πρέπει να γίνει τόσο στις σωστές όσο και στις λάθος απαντήσεις και καλύτερα να μην έχετε την κλείδα των απαντήσεων και το σκορ σας όταν κάνετε αυτό το διάβασμα). Ανάλογα με τον αριθμό των ερωτήσεων που θα απαντήσετε (για μένα ένας αριθμός γύρω στα 800 είναι υπερ-αρκετός) θα έχετε καλύψει πρακτικά τις ερωτούμενες θεματικές ενότητες, θα έχετε κάνει και μια πολύ εστιασμένη επανάληψη πραγμάτων που τα διδαχτήκατε (και ξεχάσατε) στη σχολή. Βάσει των αποτελεσμάτων αυτών διοργανώσετε το διάβασμα σας δίνοντας προτεραιότητες στις αδύνατες περιοχές σας. Να επισημάνω ότι αυτή τη στρατηγική θα την βρείτε μπροστά σας στη διάρκεια της ειδικότητας όταν θα κάνεται τα in service exams και αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να καλύψετε και την βασική ύλη στα certification/recert exams

Αναφορικά με το διάβασμα, τα περισσότερα βιβλία του Kaplan είναι πάρα πολύ καλά (και ειδικά αυτό τις φυσιολογίας είναι άπαιχτο για τη διάρκεια της ειδικότητας αν χρειασθεί να θυμηθείτε γρήγορα κάποια βασικά). Για Παθαν βέβαια θα πρότεινα το μεσαίο Robbins (όχι το μεγάλο, ούτε το pocket που βγάζανε παλιά αλλά αύτο ενώ αν θέλετε κάτι με ονλάην μπορείτε να πάρετε αυτό).

Άσχετε με το υλικό που θα προτιμήσετε να κάνετε την επανάληψη σας είναι σημαντικό να συνεχίσετε να κάνετε τεστ σε όλη τη διάρκεια του διαβάσματος, για να τεστάρετε τις γνώσεις σας, τη βελτίωση των αδύνατων περιοχών σας, να εξοικειώνεστε με τους χρονικούς περιορισμούς του διαγωνίσματος και να σπάτε τη ρουτίνα του διαβάσματος. Τον τελευταίο μήνα πριν τις εξετάσεις καλό είναι να ξαναγυρίσετε στα αρχικά διαγωνίσματα ή σε ένα καινούργιο διαγώνισμα/μπάνκα ερωτήσεων και να ξανακάνετε την ίδια διαδικασία που είχατε κάνει στην αρχή. Δέστε αν έχετε βελτιώσει τις επιδόσεις στους τομείς που είχατε μειονεκτήσει αρχικά ή αν υστερείτε ακόμα και στοχεύστε στον τελευταίο μήνα στις αδύναμες περιοχές.

Αναφορικά με τα σκορ και την επιλογή residents' όσο μεγάλα σκορ να έχετε κάνει στο Step I, αυτά δεν μετράνε αν έρθετε με ένα χαμηλό σκορ στο Step II CK σε ένα πρόγραμμα. Εδώ και αρκετά χρόνια, έχει αρχίσει να δίνεται αρκετά μεγαλύτερη έμφαση στα κλινικό υπόβαθρο ενός υποψηφίου γιατί το research experience είναι πολλές φορές misleading (έτσι εξηγείται και η έμφαση στο Step II CK). Από πολλές πλευρές το Step II CK είναι το πιο δύσκολο από όλα τα διαγωνίσματα που μπορεί να δώσετε (π.χ. το θεώρησα πιο δύσκολο από το Internal Medicine Boards στο οποίο είχα σκοράρει >90th percentile και top of my year) και καλό θα ήταν (αν έχετε την πολυτέλεια του χρόνου) να το δώσετε έχοντας δει 5-10 πράγματα στο αγροτικό (δεν είναι δα και όλα συνταγογραφήσεις!) ή έχοντας κάνει κανά clerkship/observership στις ΗΠΑ. Προσωπικά τα step τα είχα δώσει με την ακόλουθη σειρά:

Step I (4 μήνες μετά το πτυχίο)

Step II (8 μήνες μετά το πτυχίο, ~ 3-4 μήνες μετά από νοσοκομειακό τρίμηνο του αγροτικού)

Νομίζω ότι το να δώσει κανείς το Step II πρώτα ("γιατί τα έχει πρόσφατα") είναι στρατηγικό λάθος μια και αρκετές ερωτήσεις του Step II CK μπορούν να απαντηθούν με διάβασμα που θα ρίξει κανείς για το Step I (π.χ. ερωτήσεις παιδιατρικής στα μεταβολικά νοσήματα).

Ελπίζω αυτά τα ολίγα να βοήθησαν (και να μην παραπλάνησαν) όσους αρχίζουν την προετοιμασία για τις ΗΠΑ!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 8 months later...

Να καταθέσω και τη δικη μου εμπειρια για το USMLE step 1.

Ημερομηνία εξέτασης 28/12/2011.

Ημερομηνία αποτελέσματος: σήμερα!!

Είμαι 6ο έτος ιατρικής και πήρα την απόφαση να δώσω τα steps περσι διαβάζοντας αυτό το forum. Κατ' αρχάς θελω να ευχαριστήσω τον ortho και τα άλλα παιδια του forum για τις πραγματικά πολύ χρήσιμες πληροφορίες τους. Έχουμε και λέμε:

Συνολικός χρόνος προετοιμασίας περίπου 9 μήνες αλλά όχι φουλ διάβασμα καθώς προσπαθούσα παράλληλα να μην αφήσω τα μαθήματα της σχολής.

Υλικά προετοιμασίας: Ακολούθησα κατά βάση τις συμβουλές του ortho με κάποια επιπλέον συμπληρώματα προς το τέλος. Συνοπτικά:

1. θεωρώ τα βίντεο του kaplan το πιο χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος ξεκινώντας το διάβασμα ειδικά αν έχει ξεχάσει το μεγαλύτερο μέρος των προκλινικών μαθημάτων όπως εγώ ;) .

2. Προτίμησα την τράπεζα usmleworld από την kaplan qbank και τη συστήνω ανεπιφύλακτα αφού έμοιαζε πάρα πολύ με το τεστ.

3. Goljan βοηθά αρκετά σε κάποια θέματα πχ αιματολογία αλλά σε κάποια άλλα μου φάνηκε περιττό.

4. First Aid προφανώς εκ των ουκ ανευ. Περιέχει σχεδόν όλα αυτά που πρέπει να ξέρεις για να πας πλήρως προετοιμασμένος, αλλά είναι κυρίως για την τελική επανάληψη. Η συμβουλή μου είναι να το διαβάσετε αφού κάνετε πρώτα kaplan.

5. DIT videos τα ανακάλυψα κοιτώντας διάφορα forum τον τελευταίο μήνα της προετοιμασίας και βοηθά πολύ στο να κατευθύνει το διάβασμά σου στα πιο high yield αντικείμενα. Προσωπικά με βοήθησε αρκετά αλλά δεν το θεωρώ απαραίτητο για την προετοιμασία.

6. Χρησιμοποίησα επίσης το high yield neuroanatomy και το microbiology made ridiculously simple αντι για τα αντίστοιχα βίντεο του kaplan.

Κατά τα άλλα το διάβασμα ήταν περίπου 2 ώρες τη μέρα για τους πρώτους 3 μήνες, 8 ώρες τη μέρα το καλοκαίρι και περίπου 4-5 ώρες τη μέρα τους τελευταίους 3 μήνες.

Το τεστ:

Αντίθετα με αυτά που είχα ακούσει για το μεγάλο μήκος των ερωτήσεων, εμένα μου φάνηκαν φυσιολογικές. Προβλημα χρόνου δεν είχα και στο τέλος του κάθε μπλοκ είχα περίπου 10-15 λεπτα για επανάληψη των ερωτήσεων που δεν ήμουν σίγουρος. Επίπεδο δυσκολίας περίπου σαν τη usmleworld ίσως και λίγο πιο εύκολο, κάποιες κουλές ερωτήσεις αλλά όχι ιδιαίτερα πολλές. Για τα διαλείμματα έκανα ένα μεγάλο διάλειμμα κάθε 2 μπλοκ περίπου, το προτίμησα από το να κάνω διάλειμμα σε κάθε μπλοκ αλλά αυτό είναι προσωπικό θέμα του καθενός.

Simulation tests:

Έκανα τρία NBME και τα 2 UWSA πριν δώσω. Από NBME τα form 12, 7, 11 με αυτή τη σειρά. Η form 7 προέβλεψε ακριβώς το τελικό σκορ μου. Χρησιμοποιήστε τα για να δείτε που βρίσκεστε και ποια τα αδύνατα σημεία. Επίσης κάτι που μου φάνηκε περίεργο είναι ότι τρεις ερωτήσεις από το τέστ ήταν ακριβώς ίδιες με κάποιες ερωτήσεις από τα NBME, δηλαδή καρμπον :huh: !!

Τελικό αποτέλεσμα: 99 :):rolleyes::):rolleyes: (για την ακρίβεια αρκετά χαμηλότερο αλλά λέω 99 με βάση την παλιά αντιστοιχία των βαθμολογιών που οι περισσότεροι γνωρίζουν και καταλαβαίνουν. Πλέον το 99 είναι άπιαστο.)

Αν έχει κάποιος οποιαδήποτε ερώτηση ας μη διστάσει να με ρωτήσει. Καλή επιτυχία σε όσους έχουν σκοπό να δώσουν το τεστ!!! Τα λέμε ξανά μετά το step 2!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σαιτ με δωρεάν ερωτήσεις για usmle step 1 (για όσους τους έπιασε η οικονομική κρίση και όχι μόνο... :splaaaats: ):

1. http://www.kaptest.com/Medical-Licensing/Try-Us-For-Free/index.html

Δωρεάν ερωτήσεις μετά από δωρεάν εγγραφή στο σαιτ, περίπου 300 στον αριθμό με απαντήσεις και επεξηγήσεις για όσους δεν έχουν αγοράσει ήδη την kaplan qbank.

2. http://library.med.utah.edu/WebPath/EXAM/EXAMIDX.html

Ερωτήσεις παθολογοανατομίας και παθοφυσιολογίας ανά συστήματα σε στυλ usmle με σύντομες επεξηγήσεις. Αρκετά καλές και πολλές αλλά περιλαμβάνει και θέματα που δεν είναι τόσο high yield.

3.http://www.usmlerx.net/USmle/QMax/user/testdrive.aspx?step=1

20 δωρεάν ερωτήσεις χωρίς να απαιτείται εγγραφή από την τράπεζα usmlerx.

4.http://www.testprepreview.com/usmle_practice.htm

Πολλές ερωτήσεις που καλύπτουν όλες τις βασικές επιστήμες αλλά χωρίς να είναι κλινικά προσανατολισμένες. Δε μοιάζουν με το στυλ των εξετάσεων.

5.http://tools.lww.com/usmle.asp

Ερωτήσεις σε στυλ usmle περίπου 300. Απαιτείται δωρεάν εγγραφή στο σαιτ www.lww.com. Κατά τη γνώμη μου όχι τόσο high yield.

6.http://shine-usmle.com/usmle-step-1-practice-questions-3/

Περίπου 80 ερωτήσεις σε στυλ usmle αλλά χωρίς εικόνες. Τις απαντήσεις δεν τις βρήκα κάπου στο σαιτ... emstupid

7.http://www.learntheheart.com/USMLE.html

Ερωτήσεις σε στυλ usmle που αφορούν όμως μόνο την καρδιολογία και για τα τρια steps. Μειονέκτημα κατά τη γνώμη μου ότι δεν περιλαμβάνει ερωτήσεις φυσιολογίας του καρδιαγγειακού που είναι συχνές στο step 1.

Αυτά! Αν έχει κανείς υπόψη του άλλα σαιτ ας συμπληρώσει...

ΥΓ: Δεν εκπροσωπώ ούτε έχω κοινά ή αντίθετα συμφέροντα με καμία από τις εταιρίες τα σαιτ των οποίων αναφέρω. Αν οι διαχειριστές πιστεύουν ότι το post παραβιάζει τους κανόνες του forum ας το διαγράψουν...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 months later...

Ρε παιδια μπορει καποιος να κανει ενα copy paste το περιβοητο post με τις συμβουλες του ortho; Εχω φαει τον κοσμο αλλα μεσα σε τοσες σελιδες posts σε διαφορετικα topics χαθηκα, νομιζω θα ηταν χρησιμο να υπαρχει εδω.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 weeks later...

Λοιπόν, τα ξαναπαραθέτω τα posts μου, είναι από τον Απρίλιο του 2009:

Αναλυτικός οδηγός διαβάσματος για Μπιχέιβιοραλ Σάιενς

Βασίζεται στην προσωπική εμπειρία 3 ανθρώπων που δοκιμάσαμε τον ίδιο τρόπο και πήραμε Big 99s.

Το μάθημα περιλαμβάνει: Επιντεμιόλοτζι, Μπαϊοστατίστικς, Μπιχέβιοραλ Σάιενς, Σαικόλοτζι, Έθικς.

Πολλοί υποτιμούν το μάθημα αυτό, καθώς φαντάζονται ότι πολλά βγαίνουν “με την κοινή λογική”. Διαπράττουν μέγα σφάλμα κατά την άποψή μου το οποίο θα “εξαργυρώσουν” ακριβά.

Θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα, και με μεγάλη έμφαση κανείς να αρχίσει το διάβασμα του από εκεί. Αυτό, επειδή είναι μάθημα αυτόνομο, το οποίο όταν το μάθει κανείς καλά με τον τρόπο που θα υποδείξω, με μία σωστή επανάληψη στο τέλος θα το “σκίσει” χωρίς πρόβλημα.

Ο δοκιμασμένος τρόπος είναι ο εξής:

1. Παρακολούθηση Βίντεο Κ@πλ@ν (επίσης, με τυπωμένες τις σημειώσεις οι οποίες αντιστοιχούν ακριβώς στα Βίντεο). Η διάρκεια των βίντεο είναι περίπου 20 ώρες και 50 λεπτά. Αυτό είναι το βασικότερο. Το μάθημα αυτό βγαίνει σχετικά γρήγορα, καθώς σε πολλά μέρη του ακούγεται σαν ιστοριούλα. Ο καθηγητής είναι εξαιρετικός. Αφού λοιπόν κανείς διαβάσει ένα κεφάλαιο, καλό θα ήταν να κάνει για εξάσκηση τις ερωτήσεις που υπάρχουν στο τέλος του κάθε κεφαλαίου, όχι για να τις απαντήσει σωστά, (και μην σας αγχώνει αυτό σε αυτή τη φάση) αλλά αφ’ενός για να διαπιστώσει πώς είναι οι ερωτήσεις, και αφ’ετέρου, για να διαπιστώσει εάν κατάλαβε σωστά αυτά που διάβασε.

2. Αυτά, με εξαίρεση το κεφάλαιο Μπιχέιβιοραλ 14 Σαικοφαρμακόλοτζι, το οποίο καλό θα ήταν να μην το διαβάσει κανείς τώρα. Αυτό γιατί στην ουσία αποτελεί μια περίληψη των ψυχοφαρμάκων τα οποία θα διαβάσει αργότερα. Αφού τα διαβάσει λοιπόν από άλλα μαθήματα, καλό θα ήταν τότε και μόνο τότε να γυρίσει στο Μπιχέιβιοραλ και να διαβάσει αυτά τα μέρη τα οποία δίνουν έμφαση στο Μπιχέιβιοραλ. Προς το παρόν, ας το κάνει skip.

3. Αφού κανείς δει/διαβάσει το Κ@πλ@ν, θα είναι πανέτοιμος για να το κάνει και επανάληψη από το Φερστ Εϊντ, διαβάζοντας τα sections που αφορούν: 1. Χάι Γιλντ πρίνσιπολς ιν Μπεχέβιοραλ Σάιενς, και 2. Χάι Γιλντ πρίνσιπολς ιν Σακάιατρι (εκτός των φαρμάκων που είπαμε και τα οποία θα τα διαβάσει μετά, αφού κάνει το νευρικό). Ο γενικός κανόνας είναι ότι πρώτα διαβάζουμε από Κ@πλ@ν και μετά ανοίγουμε το φερστ έιντ. Όχι αντίστροφα!!!

4. Επίσης, καλό θα ήταν να επισκεφτεί κανείς το site

http://medicalmnemonics.com/ το οποίο παρέχει χρήσιμα μνημονικά (mnemonics), για το κάθε μάθημα, συμπεριλαμβανομένου του Μπιχεϊβιοραλ.

5. Τέλος, όποιος διαθέτει χρήματα για σπατάλη, μπορεί επίσης να κάνει και ερωτήσεις από τον Κ@πλ@ν, στο

www.kaptest.com αλλά κατά τη γνώμη μου είναι ακόμη νωρίς και οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε “Ωνάσηδες”. Οπότε δεν θα το συνιστούσα σε αυτή τη φάση.

Εάν ακολουθήσει κανείς με ευλάβεια (βοήθειά μας) τα παραπάνω, δε χρειάζεται ΤΙΠΟΤΕ άλλο (π.χ. κάποιο από τα βιβλία της Φάντεμ που συστήνει το Φερστ Έιντ). Αυτά είναι ΥΠΕΡ-αρκετά και καλύπτουν απόλυτα.

Σωστά τα λέει ο Dr. Fischer (όπως πάντα, αφού μαζί διαβάσαμε για τα steps και πήραμε Big 99s, μαζί με ακόμη ένα τρίτο άτομο) 

Ο τρόπος ο δικός μας ήταν τα notes και ΟΧΙ το Home study program. Επίσης, υπήρχαν και πράγματα εκτός Κ@πλ@ν, (δε διαβάσαμε αποκλειστικά Κ@πλ@ν, και σε μερικά μαθήματα πολύ λίγο, ή και ακόμη και σχεδόν καθόλου!). Αυτά θα τα αναφέρω όταν θα αναλύσω το κάθε μάθημα-σύστημα ξεχωριστά, με τη συνδρομή του Dr. Fischer, βεβαίως, βεβαίως.  Ως τότε υπομονή.

Τα Videos πολλές φορές αξίζουν (τις περισσότερες ίσως), άλλες φορές είναι χάσιμο χρόνου. Επίσης, έχουμε πρόγραμμα το οποίο σου επιτρέπει να τα βλέπεις σε 1.5x, 2.x, 2.5x της ταχύτητας, και αυτό βοηθάει απίστευτα πολλές φορές.

Το ζήτημα με τα Videos επίσης, είναι ότι πολλές φορές τα notes έχουν τόσα πολλά πράγματα που δε χρειάζονται. Εξ ορισμού, δεν χρειάζεται κάποιος να μάθει πχ σε 4-5 μήνες τα ΠΑΝΤΑ που γράφει μέσα ο Kaplan ώστε να πάρει καλό 99. Δε χρειάζονται όλες οι "απίστευτες" λεπτομέρειες που πολλές φορές παραθέτουν τα Kaplan notes. Το διαγώνισμα είναι πολύ πιο απλό. Το έχω ξαναναφέρει. Στα videos όμως, καλύπτονται αυτά ακριβώς που χρειάζονται. Και αυτό γλιτώνει απίστευτο χρόνο και κόπο, γιατί καθαρίζει το μυαλό από junk. Τόσα υπάρχουν να μάθει κανείς, τουλάχιστον ας επικεντρωθεί στο να μαθαίνει τα βασικά που θα είναι απολύτως επαρκή στο να ανεβάσουν το score του στο 99, καθώς τα υπόλοιπα μπορεί ακόμη και να τον ζημιώσουν (χρονικά και σε scores).

Θα λείψω αυτές τις μέρες, και όταν γυρίσω, θα κάνω update και για τα υπόλοιπα μαθήματα αναλυτικά, σιγά σιγά. Όπου παρεκλίνει ο τρόπος μου με τον τρόπο του Dr. Fischer (σπάνιο), θα αναφέρω και τους 2, μιας και εγώ είχα πολύ λιγότερο χρόνο από εκείνον (6 vs 11 months). Θα λέω ποια videos αναλυτικά αξίζουν, και ποια όχι. Νομίζω πιο μασημένη τροφή θα είναι πολύ δύσκολο να ξαναγράψουμε.

Όσο για το Μπιχέιβιοραλ που έγραψα αναλυτικά, τα βίντεος ήταν το Α και το Ω στον τρόπο μας. Αυτό γιατί ο Καθηγητής είναι εξαιρετικός, και στα λέει με τέτοιο παραστατικό τρόπο, που σου μένουν μόνο και μόνο αν τον ακούς. Btw, το μπιχέιβιοραλ στο φερστ έιντ δεν είναι αρκετό. Διαβάζοντας/βλέποντας(κυρίως) Κ@πλ@ν, και κάνοντας επανάληψη από το φερστ έιντ, είναι κανείς 1000% καλυμμένος. That's the bottom line παίδες!

Edit:

Και για να προσθέσω κάτι, επειδή κάποιος φίλος από εδώ μου είπε ότι πήρε το Robbins Basic Pathology (900 pages), για να διαβάσει για USMLE. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να κάνει κανείς. Το να διαχέεται τόσο πολύ και να προσπαθεί να μάθει "και καλά", όσο μπορεί περισσότερα είναι τελείως αυτοκαταστροφικό για το USMLE. Δεν υπάρχει ίσως μεγαλύτερο λάθος από το να διαχέεται κανείς και να μην επικεντρώνει εκεί που χρειάζεται. Το USMLE δεν είναι ΟΛΗ η ιατρική, η οποία είναι και ατέλειωτη. Είναι τα βασικά (μαζί με κάποια μη βασικά). Σίγουρα δεν είναι το Harrison απ'έξω, ή το Robbins, ή τελοσπάντων κάτι τέτοιο. Πρέπει κανείς να επικεντρωθεί στα βιβλία/μεθόδους που είναι ειδικά σχεδιασμένες για το USMLE. Έχω ξαναπεί, ότι όποιος νομίζει ότι π.χ. στη Βιοχημεία πρέπει να διαβάσει το Stryer, γιατί έτσι θα τα ξέρει όλα και θα απαντάει ερωτήσεις, διαπράτει ίσως το μεγαλύτερο έγκλημα κατά του εαυτού του, τον οποίο θέτει σε περιττή και εξαιρετικά ζημιογόνα δοκιμασία. Έχω αναλύσει παλαιότερα ότι το Αμερικανικό σύστημα είναι το καλύτερο, γιατί σου λέει ακριβώς ΤΙ πρέπει να γνωρίζεις. Το Ευρωπαϊκό, με τα βιβλία των 900 σελίδων που σου πετάει στα μούτρα είναι εξαιρετικά αναποτελεσματικό για το USMLE (και εν γένει, κατά τη γνώμη μου, αλλά αυτό είναι άσχετο).

Είχα πει ότι: "Τα USMLEs δεν έχουν σχέση απαραίτητα με το πόσο καλός φοιτητής ήσουν στην Ευρωπαϊκή Ιατρική Σχολή, η οποία, έχει τελείως διαφορετικό (και πολύ αναποτελεσματικό σύστημα κατά την προσωπική μου άποψη) από το Αμερικανικό σύστημα. Δηλαδή, όταν στο Βέλγιο που ήμουν εγώ, ή στην Ελλάδα, σου πετάνε ένα βιβλίο 500 σελίδων (ή 4-5 στην Ελλάδα απ'ό,τι μαθαίνω), και σου λένε "ΔΙΑΒΑΣΕ!", είναι τελείως αναποτελεσματικό. Τι μ'ενδιαφέρει να μάθεις ένα βιβλίο 500 σελίδων νευροανατομίας, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, τις οποίες θα τις ξεχάσεις την επόμενη μέρα, για να πάρεις ένα βαθμό στην Ευρωπαϊκή Σχολή? Και μετά να μην ξέρεις τελικά αυτό που έμαθες πού χρησιμεύει. Ή να μην έχεις καταφέρει να ξεχωρίσεις τα χρήσιμα από τα άχρηστα... Δηλαδή, τι δίνει πχ. το εγκεφαλικό ανάλογα με το ποια περιοχή έχει πληγεί, ή πού είναι περίπου η βλάβη όταν κάποιος έχει νευρολογικά συμπτώματα.... Ενώ ξέρεις απ'έξω και ανακατωτά και τον παραμικρό αρτηριακό κλάδο (τον οποίο και θα ξεχάσεις αύριο κιόλας)..

Στις ΗΠΑ δεν είναι έτσι. Σου δίνουν την τροφή μασημένη, και είναι τόσο εντατικά τα πράγματα ώστε να μη χάνεις χρόνο άσκοπα. Δε θα σου δώσουν 500 σελίδες για να σε βάλουν ΕΣΕΝΑ στη διαδικασία να διαλέξεις ΤΙ πρέπει να γνωρίζεις. Το έχουν κάνει αυτοί πριν από σένα για σένα. Και βλάκας να είσαι λοιπόν, θα στα βάλουν στο κεφάλι. Αυτό είναι η Αμερική.. Αν βέβαια δεν είσαι τεμπέλης. Σε παίρνει γορίλλα, και σε κάνει γιατρό. "

Και ας μην ξεχνάμε, και εδώ μιλάω for the sake of argument καθαρά: Ακόμη και κάποιος π.χ. έστω διαβάσει το Stryer για να δώσει UMSLE, και ότι έστω ότι είναι φοβερό μυαλό και το μαθαίνει τέλεια, ο χρόνος που θα του πάρει αυτό και μόνο, θα αφαιρεθεί από κάπου αλλού που πραγματικά θα χρειάζεται περισσότερο. Ο χρόνος είναι πεπερασμένος, και εξ'ορισμού, όταν τον δαπανάς για να κάνεις κάτι, τον στερείς από κάτι άλλο.

Ούτε που να το διανοηθείτε να διαχέεστε με μεγάλα βιβλία τα οποία δεν έχουν γραφτεί για το USMLE.

Είναι ΕΓΚΛΗΜΑ.

Πετάξετε ό,τι έχω πει ως τώρα στα σκουπίδια αν θέλετε, τουλάχιστον κρατήστε αυτό. Είναι το πιο σημαντικό.

Αναλυτικός οδηγός διαβάσματος για Μπαϊοκέμιστρι

Βασίζεται στην προσωπική εμπειρία 3 ανθρώπων που δοκιμάσαμε τον ίδιο τρόπο και πήραμε Big 99s.

 

θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα, και με μεγάλη έμφαση κανείς να αρχίσει το διάβασμα του από μπιχέιβιοραλ και μετά να συνεχίσει με βιοχημεία. Αυτό, επειδή είναι μάθημα αυτόνομο, το οποίο όταν το μάθει κανείς καλά με τον τρόπο που θα υποδείξω, με μία σωστή επανάληψη στο τέλος θα το “σκίσει” χωρίς πρόβλημα (όπως και το μπιχέιβιοραλ).

 

Το μάθημα περιλαμβάνει: 1. Μολέκιουλαρ Μπαϊόλοτζι, 2. Μόρια (αμινοξέα, πρωτεΐνες, ένζυμα, ορμόνες, βιταμίνες), 3. Μεταβολισμό, 4. Γενετική, 5. Ιστολογία (τα μέρη του κυττάρου)

Αρχίζουμε λοιπόν:

 

1. Μολέκιουλαρ Μπαϊόλοτζι

 

Ο δοκιμασμένος τρόπος είναι ο εξής:

 

Παρακολούθηση Βίντεο Κ@πλ@ν (επίσης, με τυπωμένες τις σημειώσεις οι οποίες αντιστοιχούν ακριβώς στα Βίντεο).

Βασικό: Εάν κανείς βλέποντας τα βίντεος, κρατάει δικές του σημειώσεις, είναι ο καλύτερος τρόπος. Μετά αυτές θα του φτάσουν, και δε θα χρειαστεί να διαβάσει τις χίλιες λεπτομέρειες που περιέχονται στα notes του Κ@πλ@ν (και που δεν χρειάζονται για το 99!!).

Αυτό είναι το βασικότερο. Ο Καθηγητής είναι εξαιρετικός (όχι ο νεαρός-καινούριος των τελευταίων βίντεο, αλλά ο παλιός!!). Αφού κανείς διαβάσει ένα κεφάλαιο, καλό θα ήταν να κάνει για εξάσκηση τις ερωτήσεις που υπάρχουν στο τέλος του κάθε κεφαλαίου, όχι για να τις απαντήσει σωστά, (και μην σας αγχώνει αυτό σε αυτή τη φάση) αλλά αφ’ενός για να διαπιστώσει πώς είναι οι ερωτήσεις, και αφ’ετέρου, για να διαπιστώσει εάν κατάλαβε σωστά αυτά που διάβασε. Τα περιεχόμενα είναι τα εξής:

2. Μόρια (αμινοξέα, πρωτεΐνες, ένζυμα, ορμόνες, βιταμίνες)

 

Το ίδιο με πριν. Τα περιεχόμενα είναι τα εξής:

3. Μεταβολισμός

Το μάθημα αυτό δεν είναι δύσκολο. Δε χρειάζεται κανείς να ξέρει τα πάντα. Π.χ. όλα τα ένζυμα του Κύκλου του Krebs, ή της γλυκόλυσης, κλπ. Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που χρειάζεται να μάθει κανείς. Τα μνημονικά βοηθούν πολύ.

Π.χ., ακόμη θυμάμαι τον κύκλο του Krebs απ’έξω, και μπορώ να τον αναπαραγάγω σε 20 δευτερόλεπτα, χάρη στο μνημονικό:

“Oh! Can I Keep Some Succinate For Myself?”

Oxaloacetate, Citrate, Isocitrate, a-Ketoglutarate, Succinyl-CoA, Succinate, Fumarate, Malate

Υπάρχουν πολλά παρόμοια, και γενικώς δε χρειάζεται τρομερή λεπτομέρεια με τον τρόπο που έχουμε μάθει στην Ευρώπη. Η ουσία είναι να γνωρίζει κανείς πράγματα που έχουν σημασία, και όχι μ@λ@κίες. Είναι π.χ. σημαντικό να γνωρίζει κανείς τι γίνεται π.χ. μετά το φαγητό μεταβολικά, και όχι το πώς γράφεται το citrate. Δεν θα το ζητήσει ποτέ κανείς αυτό (όπως π.χ. στο Βέλγιο που μας το ζητούσαν ακόμη και αυτό για να κόψουν κόσμο για να περάσει το 15%!!). Δηλαδή, ας πούμε, μετά το φαγητό, ποιες ορμόνες δρουν, ποιες μεταβολικές οδοί ενεργοποιούνται και γιατί, και ποιες απενεργοποιούνται και γιατί. Γιατί π.χ. κατά τη νηστεία το λίπος δεν μπορεί να γίνει υδατάνθρακας κατά τη νηστεία? Γιατί ας πούμε το Acetyl-CoA δεν μπορεί να μετατραπεί σε pyruvate. Άρα από πού προέρχεται η γλυκόζη κατά τη νηστεία? Κλπ, κλπ, κλπ.

Το ίδιο με πριν. Κ@πλ@ν! ς:

4. Γενετική

Εξαιρετικά πάλι τα βίντεο. Κ@πλ@ν!

5. Ιστολογία (τα μέρη του κυττάρου)

Κ@πλ@ν! Μικρό κεφαλαιάκι: HISTO 01 Σελ Κομπόνεντς (37min)

Αφού κανείς δει/διαβάσει το Κ@πλ@ν, θα είναι πανέτοιμος για να το κάνει και επανάληψη από το Φερστ Εϊντ, διαβάζοντας το σέκσιονΧάι Γιλντ πρίνσιπολς ιν Μπαϊοκέμιστρι, για το κάθετι που έχει διαβάσει από το Κ@πλ@ν. Πάλι, ο γενικός κανόνας είναι ότι πρώτα διαβάζουμε από Κ@πλ@ν και μετά το Φερστ Εϊντ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Επίσης, τα posts μου αρχίζουν από ΕΔΩ. (Posted 26 October 2008 - 12:24 PM)

Θα σας συμβούλευα να τα πάρετε από την αρχή ένα ένα, νομίζω τα έχουμε καλύψει σχεδόν όλα....

Ελπίζω να βοήθησα!

:)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Παιδιά έχω τα βίντεο Kaplan του 2010.

Σκέφτομαι να αγοράσω τα Kaplan notes τα καινουρια,του 2012(τα μπλε).

Αν κ έχω δει καποια βίντεο ήδη(micro,pathology,physio) σκεφτομαι στη συνέχεια ταυτόχρονα με το βίντεο να έχω και ανοιχτά τα notes.

Για να γλιτώσω χρόνο.

Να πάρω τα notes του 2012 που λένε ότι είναι και πιο συμπτυγμένα ή δε θα υπάρχει αντιστοιχία???

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

καλησπέρα σε όλους! είμαι πεμπτοετής και αναρωτιέμαι αν είναι πολύ... αργά για μένα να δώσω το usmle 1. κάπου διάβασα ότι από το τρίτο έτος πρέπει να ξεκινήσει κανείς προετοιμασία, κι εγώ, αν και έχω αγοράσει κατά καιρούς πολλά από τα προτεινόμενα βιβλία για το step 1, τα χρησιμοποιούσα για να λύνω τις απορίες μου από τα δικά μας συγγράμματα και όχι τόσο για συστηματικό διάβασμα. θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει τρόπος να μην αφήσω πίσω τα μαθήματα του έτους μου, εφόσον αρχίσω κανονική προετοιμασία. αν υποθέσουμε ότι το step 1 περαστεί, πόσο καιρό μετά μπορεί κανείς να δώσει για το step 2? ευχαριστώ πολύ :)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Thank you, I did. :) Although I couldn't find anything answering exactly my questions, I noticed that many members took the steps during the final year of school or even after graduation. So, I guess the answer to my first question is "no, it's not too late".

Unfortunately, my second question remains unresolved, thus I would really appreciate it if you or any member of this forum who took the tests during pen-ultimate or final year of medical school could provide me with an answer.

As far as the third question is concerned, I believe I can answer it on my own now. Please allow me to apologize for infringing on your time. :)

Αυτό το forum είναι τόσο πλούσια πηγή πληροφοριών που χρειάζεται τρεις μέρες ακατάπαυστου και ενδελεχούς διαβάσματος για να τα μάθω όλα! Χεχε :) Ευχαριστώ και μπράβο σε όλους όσους συνέβαλαν με τις απαντήσεις τους. Είστε πολύτιμοι βοηθοί!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.