Jump to content

Ανακοινώσεις Ενώσεων Ιατρών


anastasiostheodoridis

Recommended Posts

Άνοιξα αυτό το topic για να είναι συγκεντρωμένες οι ανακοινώσεις όλων των ενώσεων ανά την Ελλάδα, για οποιαδήποτε θέματα του ιατρικού κλάδου, ώστε να είναι συγκεντρωμένα και όχι διάσπαρτα σε διάφορες ενότητες.

Οι ανακοινώσεις πλέον είναι από 1/10/2008

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • Απαντήσεις 185
  • Created
  • Last Reply

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΕΙΝΗ

Δ/νση: ΠΓΝΙ – (Λ.Πανεπιστημίου - 45500) Τηλ: 2651099519 FAX: 2651040756 email: einh@otenet.gr

Ιωάννινα, 30/9/2008

ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ!

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα αναφέρει ότι:

1. ο νόμιμος μέγιστος χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών είναι 48 ώρες για τους ειδικευμένους και 56 ώρες για τους ειδικευόμενους

2. υπέρβαση του νομίμου ορίου της ασφαλούς εβδομαδιαίας εργασίας μπορεί να γίνει μόνο με την υπογραφή συλλογικής συμφωνίας του ανώτατου συνδικαλιστικού μας οργάνου με το Υπουργείο, ή με ατομική δήλωση του γιατρού όπου ρητά θα συναινεί στην υπέρβαση αυτή και όχι μόνο με την απλή αναγραφή του ονόματός του στη κατάσταση εφημερίας της κλινικής.

3. ο εργοδότης (Υπουργείο, Διοίκηση Νοσοκομείου, Διευθυντής Τμήματος κλπ) δεν έχει τη δυνατότητα να εντέλλεται την υπέρβαση των ωρών αυτών.

Σε αντίθετη περίπτωση αυτό αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Είναι θέμα ολίγων ημερών η απόφαση αυτή να αποκτήσει τυπική ισχύ και να αλλάξει δραματικά το τοπίο όχι μόνο του καθεστώτος εφημερίας των Νοσοκομείων, αλλά και την καθημερινή τους λειτουργία.

Τα μικρά ιδίως (νομαρχιακά) Νοσοκομεία κινδυνεύουν άμεσα να οδηγηθούν σε διακοπή της εφημερίας τους και της νοσηλείας ασθενών!

Η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός μπορούν να αισθάνονται υπερήφανοι γιατί η απραξία τόσων ετών και η ενασχόλησή τους με τον εμπαιγμό των γιατρών και των πολιτών αντί για την εφαρμογή των απαραίτητων αλλαγών οδήγησαν τα δημόσια Νοσοκομεία σ’ αυτή την κατάσταση!

Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ.

· Που θα εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων και την ασφάλεια των ασθενών

· Που θα δρομολογεί επιτέλους τη στελέχωση των νοσοκομείων με το ιατρικό προσωπικό που απαιτείται

· Που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή αμοιβή της εργασίας μας

Η διασφάλιση κατ’αρχή του ήδη μικρού εισοδήματός μας λόγω της μείωσης του αριθμού των εφημεριών, και στη συνέχεια ο εξορθολογισμός του ιατρικού μισθολογίου (που στον ένα ή τον άλλο βαθμό οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις το αντικαθιστούσαν με αμοιβή μέσω του συστήματος εφημερίας) και η ουσιαστική αύξηση των τακτικών αποδοχών μας σύμφωνα με τις αποφάσεις του Εκτάκτου Συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ, είναι απαραίτητος όρος για την υπογραφή κλαδικής συμφωνίας.

Η συγκυρία είναι με το μέρος μας για να βελτιώσουμε διακριτά τη θέση μας!

ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΝΑ ΜΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΜΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΩΝ ΩΡΩΝ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!

Γιατί αυτό σημαίνει, στην καλύτερη περίπτωση, καθήλωση στο σημερινό άθλιο καθεστώς εργασίας και αμοιβής μας, αλλά και επωμίζεται αποκλειστικά τις ποινικές και αστικές ευθύνες τυχόν ιατρικού σφάλματος που απορρέει από την κόπωση λόγω υπέρβασης του ωραρίου ασφαλούς εργασίας.

Καλούμε το Υπουργείο να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες υπογραφής κλαδικής συμφωνίας.

Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας:

· Με ΓΣ στα Νοσοκομεία μέχρι τις 15/10

· Με τη συλλογή υπογραφών με αίτημα τη γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας μέσω του Προϋπολογισμού του 2009

· Με τη συμμετοχή μας στη Πανελλαδική Ημέρα προάσπισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με στάση εργασίας την Πέμπτη 9/10, 8-11πμ

· Με τη συμμετοχή μας στην Πανελλαδική Πανεργατική απεργία που προκήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ στις 21/10

Προχωρούμε στις κινητοποιήσεις μας αυτές σε συντονισμό και συνεργασία με τα Σωματεία των εργαζομένων στα Νοσοκομεία .

Το ΔΣ της ΕΙΝΗ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Ν.Ι.Ν.Κ.

Κιλκίς 1-10-08

Η Γενική Συνέλευση της ΕΝΙΚ πραγματοποιήθηκε στις 30-9-2008 και συνεχίστηκε την 1η-10-2008, ώστε να αποκλειστεί η επίκληση της μη ενημέρωσης για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο. Η Γ.Σ. αρχικά ενημερώθηκε από την πρόεδρο της Ένωσης για το πενθήμερο των απεργιακών κινητοποιήσεων από 15 έως 19 Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο καταφέραμε να αναδείξουμε την σοβαρότητα του προβλήματος της δημόσιας περίθαλψης και τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών σύμφωνα με τις αποφάσεις του εκτάκτου συνεδρίου. Ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος δεν παραβρέθηκε στη συνάντηση, επικαλούμενος προσχηματικά ανειλημμένες υποχρεώσεις. Ο Υφυπουργός κ. Κωνσταντόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας κ. Ριζάς δεν έδωσαν καμιά ουσιαστική απάντηση στα ζητήματα που τέθηκαν εκ μέρους της διαπραγματευτικής ομάδας, επικαλούμενοι διάφορες προφάσεις και κυρίως τη «στενότητα του κρατικού προϋπολογισμού». Ωστόσο η απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαιώνει τους γιατρούς πλήρως και πλέον αυτοί έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν αν θέλουν να εφημερεύουν μέσα στα πλαίσια του εργασιακού χρόνου του σαρανταοκταώρου εβδομαδιαίως που τους επιτρέπει ο νόμος ή επιθυμούν να συνεχίσουν να κάνουν υπερεργασία με όλα τα επακόλουθα της επικινδυνότητας που προκύπτει από αυτήν. Την απόφασή τους οφείλουν να δηλώσουν ρητά και ανεπιφύλακτα καταθέτοντας υπεύθυνες δηλώσεις υπογεγραμμένες από έναν έκαστον εξ αυτών.

Έτσι, η Γενική Συνέλευση της Ε.Ν.Ι.Κ. μετά την σχετική ενημέρωση αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

1.Την κατάθεση δηλώσεων όλων των γιατρών της Ένωσης, ότι θέλουν ρητά και κατηγορηματικά την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ειδικοί επιθυμούν να κάνουν μόνον δύο εφημερίες τον μήνα, οι δε ειδικευόμενοι τέσσερις. Ως εκ τούτου τα προγράμματα εφημεριών σε όλα σχεδόν τα τμήματα του νοσοκομείου Κιλκίς, καλύπτουν μόνο το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Όλοι οι γιατροί θα καταθέσουν ατομικές δηλώσεις δια των οποίων θα δηλώνουν ρητά ότι δεν συναινούν στην παράταση του χρόνου εργασίας, πέραν του ανώτατου εβδομαδιαίου ορίου και ότι αρνούνται την καταστρατήγηση της ισχύουσας νομοθεσίας. Οιαδήποτε λελογισμένη και επιστημονικά επιτρεπτή υπέρβαση του χρόνου εργασίας τους με υπερωριακές αμοιβές, θα μπορούσε να συζητηθεί μόνο στα πλαίσια των επίσημων συζητήσεων με την κυβέρνηση για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, που θα δίνει λύση και στα υπόλοιπα δίκαια αιτήματα του κλάδου.

2. Την ενημέρωση της διοίκησης ότι μετά την 10η Οκτωβρίου και σε συνεννόηση με το Ε.Κ.Α.Β., όλα τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας, πρέπει να παραπέμπονται στην Θεσσαλονίκη ως μη δυνάμενα να νοσηλεύονται στο δικό μας νοσοκομείο, λόγω μη υπαρχόντων εφημερευόντων γιατρών πέραν της ημερομηνίας αυτής. Συγχρόνως ενημερώνεται η διοίκηση ότι το ίδρυμα πρέπει σταδιακά να εκκενωθεί από τους ασθενείς που νοσηλεύονται ήδη.

3. Την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς προς την εισαγγελική αρχή του νομού, σε περίπτωση που η διοίκηση ή το υπουργείο επιχειρήσει να υποχρεώσει τους γιατρούς σε παράνομη υπερεργασία. 4. Την κατάθεση δηλώσεων επίσχεσης εργασίας, διότι οι δεδουλευμένες εφημερίες των προηγουμένων μηνών παραμένουν απλήρωτες, λόγω ελλειμματικών κονδυλίων.

5. Την πρόσκληση σε νέα γενική συνέλευση, στις 8 Οκτωβρίου, ημέρα Τρίτη και ώρα 12μ.μ. για ενημέρωση και συντονισμό με τις υπόλοιπες ενώσεις πανελλαδικά.

Η πολιτική ηγεσία δεσμεύτηκε για νέα συνάντηση με τη Διαπραγματευτική Ομάδα μέσα στη δεύτερη εβδομάδα του Οκτώβρη, προκειμένου να συζητηθούν τα κονδύλια που θα εγγραφούν στο προσχέδιο προϋπολογισμού 2009. Εάν και η συνάντηση αυτή είναι άκαρπη προτείνονται κινητοποιήσεις διαρκείας από τις αρχές Νοεμβρίου.

Σχετικά με τους ηθικούς ενδοιασμούς αρκετών συναδέλφων για την δυσλειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, που αναπόφευκτα θα προκύψει από την εφαρμογή του σαρανταοκταώρου, έδωσε απάντηση η πρόεδρος της Ένωσης. Κατέδειξε ότι στο ζήτημα των υποαμοιβόμενων και εξουθενωτικών εφημεριών τα ηθικά διλλήματα έχουν απαντηθεί ήδη από την ίδια τη νομοθεσία και ότι οι ηθικοί ενδοιασμοί που προβάλλονται ως εμπόδια στην εφαρμογή του νόμου οφείλουν πλέον να απασχολήσουν κατ’ αποκλειστικότητα την πολιτεία και όσους συνηγορούν στη διατήρηση των σημερινών τριτοκοσμικών συνθηκών.

Είναι προφανές ότι η επιβίωση του Ε.Σ.Υ. είναι ευθέως εξαρτώμενη από την ποιότητά του, και από τις ανάγκες που είναι πραγματικά σε θέση να ικανοποιήσει. Και η καρδιά του εθνικού συστήματος υγείας είναι οι γιατροί που το υπηρετούν. Το υπουργείο οφείλει να έρθει σε συνεννόηση με τους γιατρούς για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας αποδεχόμενο τα δίκαια αιτήματά τους. Είναι αποκλειστικά δική του η ευθύνη για το αν θα συνεχίσουν ή όχι να λειτουργούν τα νοσοκομεία όλης της χώρας. Και είναι το ίδιο το υπουργείο που οφείλει να λογοδοτήσει για την τυχόν κατάρρευση του Ε.Σ.Υ.

Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Δ. Ζωτάκη Σ. Παραστατίδης

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Από σήμερα εφαρμογή 48ωρου(ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΘΡΑΚΗΣ)

Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Θ.

Προς

την Διοίκηση του Γ.Π.Ν. Αλεξανδρούπολης

Σας ενημερώνουμε ότι κατά την Γ.Σ. της Ένωσης στις 7-10-2008 αποφασίσαμε τα εξής:

- οι γιατροί του Γ.Π.Ν.Α. θα εφημερεύουν από σήμερα με βάση τον προβλεπόμενο μέγιστο χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας των 48 και 56 ωρών για ειδικούς και ειδικευόμενους αντίστοιχα.

- δεν συναινούμε στην παράταση του εργασιακού μας μεσαίωνα.

- Καλούμε τους Διευθυντές και τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας να αναμορφώσουν τα προγράμματα εφημεριών ώστε να αναλογούν στα νομίμως προβλεπόμενα, χωρίς καμιά περικοπή στις συνθέσεις ασφαλούς εφημερίας.

- να ενημερωθεί η Εισαγγελία για την εφαρμογή του νόμιμου 48-56ωρου όπως και για τις πιθανές επιπτώσεις που θα προκύψουν στην ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου.

- καθιστούμε υπεύθυνο το Υπουργείο για τις όποιες δυσλειτουργίες στην παροχή φροντίδων Υγείας στους πολίτες.

Αλεξανδρούπολη 7/10/2008

Για την Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Θ.

Ο

Πρόεδρος

Δ. Ρίζος

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΧΑΪΑΣ

Ε. Ι. Ν. Α.

Αρ. Πρωτ: 50/7-10-2008

Πάτρα, 7 Οκτωβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προς:

  • Τα Μ.Μ.Ε.

Στην σημερινή Γενική Συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών της Ε.Ι.Ν.Α. ελήφθησαν οι παρακάτω αποφάσεις:

  • Από 1ή Νοεμβρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί θα εφημερεύουν με βάσει τον νόμιμα προβλεπόμενο μέγιστο χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας των 48 και 56 ωρών για ειδικευμένους και ειδικευόμενους αντίστοιχα.

  • Δεν συναινούμε στην παράταση του εργασιακού μας μεσαίωνα.
  • Δεν συναινούμε στην παραίτησή μας από τα νόμιμα και ανθρώπινα δικαιώματά μας.
  • Δεν προσυπογράφουμε την διαιώνιση της εφημεριακής μας ομηρίας.
  • Αρνούμαστε το άθλιο, δουλοκτητικό και αναποτελεσματικό εφημεριακό καθεστώς που χρόνια τώρα συνθλίβει τους γιατρούς και ταλαιπωρεί τους ασθενείς.
  • Καταγγέλλουμε το Υπουργείο Υγείας και την ηγεσία της Ομοσπονδίας γιατί με την συμπαιγνία τους οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση: κατάσταση αδιέξοδη και οδυνηρή για όλους, κατάσταση που συνεπιφέρει ισχυρούς κραδασμούς στο ήδη προβληματικό και άθλιο εφημεριακό σύστημα, κατάσταση στην οποία διαγράφεται ένα εφημεριακό κραχ.
  • Καταγγέλλουμε το Υπουργείο Υγείας γιατί ενώ γνώριζε – από τριετίας τουλάχιστον – υπεξέφευγε, παραπλανούσε, αποσιωπούσε. Παραπλανούσε συστηματικά την κοινή γνώμη και τους γιατρούς υποσχόμενο προσλήψεις γιατρών που δεν έκανε, υποσχόμενο βελτίωση των αποδοχών μας που δεν έκανε, υποσχόμενο ανθρώπινα ωράρια εργασίας που επίσης δεν έκανε.
  • Ζητάμε, τούτη την ύστατη στιγμή να καλέσει το Υπουργείο την Διαπραγματευτική Ομάδα του Συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ σε ένα πειστικό, επείγοντα και αποτελεσματικό διάλογο προκειμένου να υπογράψει Κλαδική Σύμβαση Εργασίας στην οποία:

  1. θα γίνει πλήρης και ριζική αναμόρφωση του εφημεριακού, όπου η εφημερία θα λογίζεται σαν υπερωριακή εργασία και σαν τέτοια θα αμείβεται, και θα αναλογεί το περισσότερο μια εφημερία ανά εβδομάδα στον κάθε γιατρό.
  2. Θα καθορισθεί νέο ιατρικό μισθολόγιο με πειστικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και προεγκεκριμένα κονδύλια.
  3. Θα προβλέπονται – επίσης σε πειστικό χρονοδιάγραμμα με προεγκεκριμένα κονδύλια – 5000 νέες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία.
  4. Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Στάση Εργασίας των Νοσοκομειακών Γιατρών την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου (08:00-11:00 π.μ.) με συγκέντρωση στην πύλη του κάθε νοσοκομείου του Νομού μας.
  5. Καλούμε του Διευθυντές να καταθέσουν τα νομίμως προβλεπόμενα προγράμματα εφημεριών (48 και 56 ωρών) για τον Νοέμβριο και φυσικά χωρίς καμία περικοπή του ισχύοντος αριθμού εφημερευόντων γιατρών.
  6. Θα ενημερωθεί η Εισαγγελία για την εφαρμογή του νόμιμου 48-56ωρου από την 1η Νοεμβρίου όπως και για τις πιθανές επιπτώσεις που θα προκύψουν στην λειτουργία των νοσοκομείων.

Αγωνιζόμαστε για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που θα παρέχει στους Έλληνες πολίτες δωρεάν και δημόσια υγεία του επιπέδου που δικαιούνται και για το οποίο φορολογούνται και καλούμε την κοινωνία να σταθεί στο πλευρό μας και να αγωνιστεί για ένα ΕΣΥ στην υπηρεσία του πολίτη.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Τερζής Στάθης

Ο Γραμματέας Γιαννάκενας Κων/νος

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Από 1ης Νοεμβρίου εφαρμόζουμε 48ωρο αν δεν υπάρξει διαπραγμάτευση με το Υπουργείο(ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ)

Η Γ.Σ. των νοσοκομειακών γιατρών του Ρεθύμνου θεωρεί ότι η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου δημιουργεί νέα δεδομένα στο καθεστώς εφημερίας των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας όλης της χώρας , αφού για πρώτη φορά :

1. αναγνωρίζεται ρητά η δυνατότητα άρνησης ενός γιατρού να εργαστεί υπερωριακά πέραν του ανώτατου εβδομαδιαίου ορίου των 48/56 ωρών ( για ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς αντίστοιχα) και

2. διατυπώνεται με σαφήνεια ότι δεν έχει ο εργοδότης την ευχέρεια να επιβάλλει στο γιατρό επιπλέον υπερωριακή εργασία χωρίς τη ρητή συναίνεση του

Μετά από την εξέλιξη αυτή οι γιατροί του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του Νομού Ρεθύμνου δηλώνουν ότι :

Ø Οι εφημερίες των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν με το καθεστώς του «εντέλλεσθε» από τη Διοίκηση , αφού με εξώδικο δήλωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ και του Συλλόγου Ειδικευομένων από τις 11/7/2008 είχαμε γνωστοποιήσει ότι δεν επιθυμούμε να πραγματοποιούμε εφημερίες πέραν των προβλεπομένων ορίων. Με την έννοια αυτή απαιτούμε την πλήρη αποζημίωση των δεδουλευμένων χωρίς την υποβολή οποιασδήποτε δήλωσης συναίνεσης . Προειδοποιούμε από σήμερα ότι σε περίπτωση καθυστέρησης στην καταβολή των εφημεριών αυτών θα ασκήσουμε αμέσως το νόμιμο δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας.

Ø Εάν εντός του Οκτωβρίου δεν υπάρξει θετική εξέλιξη στη διαπραγμάτευση μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών και δεν διαφανεί η δυνατότητα κλαδικής συμφωνίας που θα συμπεριλαμβάνει σταδιακή μείωση των εφημεριών/γιατρό μέσω νέων προσλήψεων με ταυτόχρονη αναβάθμιση του ιατρικού μισθολογίου , τότε από τον Νοέμβριο οι γιατροί θα αρνηθούν ρητά την εκτέλεση εφημεριών πέραν των νομίμων ορίων , καθιστώντας το Υπουργείο Υγείας αποκλειστικά υπεύθυνο για την αδυναμία υλοποίησης του προγράμματος εφημεριών του Νοσοκομείου και των Κ.Υ. και για τα συνεπαγόμενα προβλήματα στην παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών επείγουσας περίθαλψης στους πολίτες του Νομού μας.

ΡΕΘΥΜΝΟ 7/10/2008

Το Δ.Σ. της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ. ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ Κ.Υ. ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ,

Την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου έγινε Γενική Συνέλευση με ημερήσια διάταξη ενημέρωση – συζήτηση με θέμα την πρόσφατη απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου που αφορά στην εφαρμογή του 48ώρου και λήψη αποφάσεων για τον τρόπο εφημέρευσης από δω και πέρα.

Στη συνέλευση συμμετείχαν 66 συνάδελφοι ( υπήρξε απαρτία) εκ των οποίων οι 65 ψήφισαν την τελική πρόταση που διαμορφώθηκε μετά από συζήτηση .

Λαμβάνοντας υπόψη, την πρόσφατη απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία η πέραν του 48ώρου εβδομαδιαία απασχόληση (συνολικής τακτικής και υπερωριακής εβδομαδιαίας εργασίας) εναπόκειται μόνο στη θέληση του εργαζόμενου και δεν μπορεί να επιβληθεί από κανένα τρίτο ( δηλαδή το Υπουργείο, η Διοίκηση του Νοσοκομείου, ο Διευθυντής Τμήματος κλπ, δεν έχει πλέον το δικαίωμα να εντέλλεται την υπέρβαση πέραν των 48ωρών συνολικής εβδομαδιαίας τακτικής και υπερωριακής απασχόλησης ) .

Μάλιστα, θα πρέπει να αναφέρεται ρητά ότι με τη θέληση του και ενυπόγραφα ( με όποιες υποχρεώσεις και ευθύνες συνεπάγεται κάτι τέτοιο) δέχεται να προσφέρει πέραν του 48ώρου εβδομαδιαία συνολική απασχόληση.

Επίσης και το ότι η απόφαση του Ε. Σ. είναι ήδη γνωστή στο υπουργείο, όπως προκύπτει με το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 11857 που εστάλη την 1ηΟκτωβρίου προς όλους τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών της Ελλάδος και τους Διοικητές των Νοσοκομείων…

Αποφασίστηκε να ανακληθούν όλα τα προγράμματα και αφού ληφθεί υπόψη η ελεύθερη βούληση των συναδέλφων αυτών που δεν επιθυμούν να παρέχουν πέραν του 48ώρου ανά εβδομάδα απασχόληση και αυτών που επιθυμούν με τη θέληση τους να παρέχουν πέραν του 48ώρου ανά εβδομάδα απασχόληση , να διαμορφωθούν τα νέα προγράμματα και να υποβληθούν εκ νέου στο επιστημονικό συμβούλιο για τα περαιτέρω .

Τονίστηκε ότι για να είναι έγκυρα τα νέα προγράμματα εφημεριών θα πρέπει να αναφέρεται ρητά και ενυπόγραφα στις καταστάσεις εφημεριών, πριν τη πραγματοποίηση τους, η συναίνεση των συναδέλφων που επιθυμούν να προσφέρουν καθ’ υπέρβαση της μέγιστης εβδομαδιαίας εργασίας ( 48 ωρών για τους ειδικούς και 56 ωρών για ειδικευόμενους ) .

Τέλος αποφασίστηκε και η έκδοση ενημερωτικού δελτίου η οποία όμως θα γίνει όταν και εφόσον διαμορφωθεί πλήρως η νέα κατάσταση και τα επακόλουθα αυτής από την υποβολή των νέων προγραμμάτων εφημεριών όλων των κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου και των Κ. Υ. του νομού μας.

Ξάνθη 6 Οκτωβρίου 2008

Ο Πρόεδρος της Ένωσης γιατρών του Ε.Σ.Υ. νομού Ξάνθης

Χρ. Χατζηδημητρίου

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Από 1ης Νοεμβρίου εφαρμόζουμε 48ωρο (ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ )

ΘΕΜΑ Πρόγραμμα εφημεριών Νοέμβριου

Μετά από την γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 7/10/08 αποφασίστηκαν τα εξης α) μετά την απόφαση της ολομέλειας του ελεγκτικού συνεδρίου οι γιατροί του νοσοκομείου δεν συναινούν στην καταστρατήγηση του Π/Δ 76/2005 και για τον Νοέμβριο θα καταθέσουν πρόγραμμα εφημεριών σύμφωνα με τις διατάξεις του Π/Δ 76/2005 δηλαδή 48 ώρες την εβδομάδα για τους ειδικούς και 56 για τους ειδικευόμενους β) τα προγράμματα θα είναι ασφαλή δηλαδή δεν θα δεχτούμε μείωση των εφημερευόντων

Αναμένουμε την απάντηση της διοίκησης του νοσοκομείου αλλά και του υπουργείου η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική τους

Σε περίπτωση που έμμεσα ή άμεσα γίνει προσπάθεια να αναγκαστούν συνάδελφοι παρά την θέληση τους να εφημερεύουν με το υπάρχον σύστημα τότε ο σύλλογος θα αντιδράσει χρησιμοποιώντας κάθε νόμιμο μέσο.

08/10/2008

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΠΑΡΙΩΤΑΣ.Κ

0 ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ Η

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Από 1ης Νοεμβρίου καταθέτουμε προγράμματα 48/56 ωρών ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ.

Στη γενική συνέλευση των Γιατρών του Νοσοκομείου Δράμας την 07-10-2008 αποφασίσθηκε ομόφωνα:

1.Τα προγράμματα εφημεριών για το μήνα Νοέμβριο να κατατεθούν με βάση τον νόμιμα προβλεπόμενο μέγιστο χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας των 48 και 56 ωρών για ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς.

2. Να μην υπογραφούν δηλώσεις συναίνεσης στην καταφωρη παραβιαση των εγασιακών μας δκαιωμάτων.

3. Να ενημερωθεί η Εισαγγελία Δράμαςγια τα προβληματα που θα προκύψουν απο την αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στην επίλυση του θέματος με τον μοναδικό νόμιμο τρόπο που είναι η συνάντηση με την διαπραγματευτική ομάδα που εξέλεξε το έκτακτο συνέδριο και υπογραφή συλλογικής σύμβασης.

4.Ενημέρωση των πολιτών της Δράμας για την κατασταση και τα προβλήματα που θα προκύψουν στη λειτουργία του Νοσοκομείου.

5. Τη μαζική συμμετοχή στην 3ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 9-10-08.

6.Σύγκληση νέας Γενικής Συνέλευσης την 23-10 -08.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ 07/10/08

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Κ.Υ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Στην σημερινή Γενική Συνέλευση των γιατρών του Γ. Ν . Λαμίας που πραγματοποιήθηκε στις 07.10.08 και ώρα 13.30 και μετά από ομόφωνη απόφαση, ελήφθησαν οι παρακάτω αποφάσεις :

1. Οι εφημερίες του ιατρικού προσωπικού για τον μήνα Οκτώβριο 2008 θα πραγματοποιηθούν, «καλή τη πίστη», σύμφωνα με τα προγράμματα εφημερίων που εγκρίθηκαν από τα αρμόδια όργανα πριν δημοσιοποιηθεί η απόφαση της 14ς συνέλευσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου .Η διοίκηση του νοσοκομείου καλείται να εγγυηθεί ότι θα καταβληθούν οι υπερωριακές αποζημιώσεις χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς να ζητηθεί από τους ιατρούς να υπογράψουν περί συναίνεσης υπέρβασης του ωραρίου εργασίας. Σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής των δεδουλευμένων υπερωριακών απoζημιώσεων , θα προχωρήσουμε άμεσα σε επίσχεση εργασίας.

Από 1η Νοεμβρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί θα εφημερεύουν με βάσει τον νόμιμα προβλεπόμενο μέγιστο χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας των 48 και 56 ωρών για ειδικευμένους και ειδικευόμενους αντίστοιχα. Δεν θα γίνει καμία περικοπή στην ασφαλή σύνθεση εφημερίας κάθε ημέρας, αλλά το πρόγραμμα θα καταρτιστεί ως την ημέρα που θα επαρκέσει ο προβλεπόμενος αριθμός των εφημεριών ανά ιατρό . Με το πέρας των προβλεπόμενων εφημερίων είναι αυτονόητο ότι την ευθύνη λειτουργίας του νοσοκομείου θα φέρει συνολικά η διοίκηση και η ηγεσία του υπουργείου υγείας.

Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου υγείας να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και να έρθει σε συνεννόηση με τους γιατρούς για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας αποδεχόμενη τα δίκαια αιτήματά μας.

Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ .Δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε για ένα ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ σύστημα υγείας που θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες εφάμιλλες των προσδοκιών των συμπολιτών μας . Καλούμε την κοινωνία να σταθεί δίπλα μας στον δίκαιο αγώνα μας.

Η Γ.Σ ΤΗΣ Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Φ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Για το Νοέμβριο καταθέτουμε προγράμματα 48ωρου

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Σε μιά πρωτοφανή, τη μεγαλύτερη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε ποτέ στο ΓΝ Κομοτηνής σήμερα Πέμπτη 9/10/2008, οι γιατροί του Νοσοκομείου, των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων του Νομού μας εξέφρασαν την αγανάκτησή τους γιά την απραξία και την αθέτηση των δεσμεύσεων του Υπουργείου Υγείας, την αγωνία τους γιά τις σοβαρές επιπτώσεις που αναπόφευκτα θα υπάρξουν στη δημόσια υγεία και αποφάσισαν ομόφωνα να εφαρμόσουν το Νόμο και να θέσουν το Υπουργείο προ των ευθυνών του.

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης είναι η παρακάτω:

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα αναφέρει:

- Ο νόμιμος μέγιστος επιτρεπόμενος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας είναι 48 ώρες γιά τους ειδικούς και 56 ώρες γιά τους ειδικευόμενους.

- Ο εργαζόμενος πρέπει να αρνείται ρητά την παράταση του χρόνου εργασίας πέραν του ανωτάτου ορίου

- Ο εργαζόμενος πρέπει να εκδηλώνει ρητά με αναγραφή στις καταστάσεις εφημεριών τη συναίνεσή του γιά υπέρβαση της μεγίστης εβδομαδιαίας εργασίας.

- Ο εργοδότης δεν έχει το δικαίωμα να εντέλλεται (Υπουργείο, Διοίκηση, Διευθυντής Τμήματος) την υπέρβαση του νομίμου ορίου

Συνεπώς υπέρβαση του νομίμου ορίου της ασφαλούς εβδομαδιαίας εργασίας μπορεί να γίνει μόνο με την υπογραφή συλλογικής συμφωνίας του ανώτατου συνδικαλιστικού μας οργάνου με το Υπουργείο, ή με ατομική δήλωση του γιατρού που θα συναινεί ρητά στην υπέρβαση.

Οι εφημερίες Οκτωβρίου 2008 προγραμματίστηκαν και εκτελέστηκαν από τους γιατρούς «καλή τη πίστη» σύμφωνα με τις υποδείξεις του Υπουργείου (αναστολή ισχύος των Προεδρικών Διαταγμάτων γιά το 1οκαι 2οεξάμηνο 2008) αφού τα προγράμματα εγκρίθηκαν από τα αρμόδια όργανα πριν τη δημοσιοποίηση της απόφασης της 14ηςΟλομέλειας του ΕΣ. Συνεπώς θα θεωρούνται δεδουλευμένες και οποιαδήποτε καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων θα σημάνει αυτόματα επίσχεση εργασίας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Γιά το μήνα Νοέμβριο θα κατατεθούν προγράμματα εφημεριών σύμφωνα με τον ανώτατο επιτρεπόμενο χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας, όπως αυτός καθορίστηκε από τα ΠΔ 88/1999 και 76/2005, με τα οποία ενσωματώθηκαν στην εθνική Νομοθεσία οι ρυθμίσεις της Κοινοτικής Οδηγίας 93/104 περί οργάνωσης του χρόνου εργασίας. Ως εκ τούτου τα προγράμματα εφημεριών Νοεμβρίου 2008 θα περιλαμβάνουν έως 2 καθημερινές εφημερίες γιά τους ειδικούς και έως 4 (3 καθημερινές και μία αργία) γιά τους ειδικευόμενους. Δεν θα γίνει καμμία περικοπή στην ασφαλή σύνθεση εφημερίας κάθε μέρας, αλλά το πρόγραμμα θα καταρτισθεί ως την ημέρα που θα επαρκέσει ο νόμιμος αριθμός εφημεριών.

Οποιαδήποτε λογική και επιστημονικά αποδεκτή υπέρβαση του χρόνου εργασίας με υπερωριακές αμοιβές, θα μπορούσε να συζητηθεί μόνο στα πλαίσια των επίσημων συζητήσεων με την Κυβέρνηση γιά την υπογραφή κλαδικής σύμβασης, η οποία θα δίνει λύση και στα υπόλοιπα δίκαια αιτήματα του κλάδου.

Γιά όλα τα προβλήματα που θα προκύψουν όπως και γιά την επαπειλούμενη αναστολή της λειτουργίας του Νοσοκομείου, η ευθύνη θα βαρύνει εξ’ ολοκλήρου την πολιτεία.

Η μόνη λύση είναι η άμεση υπογραφή κλαδικής σύμβασης με τους νοσοκομειακούς γιατρούς

- Που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των Νοσοκομείων και την ασφάλεια των ασθενών

- Που θα δρομολογεί τη στελέχωση των νοσοκομείων με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό

- Που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή αμοιβή της εργασίας μας

Κομοτηνή 9/10/2008

ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Αλέξανδρος Γκότσης

Επιμελητής Α’ Καρδιολογίας

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Απόσυρση προγραμμάτων Οκτωβρίου και εφαρμογή 48ωρου

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΦΩΚΙΔΟΣ

Άμφισσα 7-10-08

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΙΦ

Μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα ,ο νόμιμος μέγιστος χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών είναι 48 ώρες για τους ειδικευμένους και 58ώρες για τους ειδικευόμενους γιατρούς . Υπέρβαση του νόμιμου ορίου της ασφαλούς εβδομαδιαίας εργασίας ,μπορεί να γίνει μόνο με την υπογραφή συλλογικής συμφωνίας του ανώτατου συνδικαλιστικού μας οργάνου (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε) με το Υπουργείο ,ή με ατομική δήλωση του γιατρού όπου ρητά θα συναινεί στην υπέρβαση αυτή και όχι μόνο με την απλή αναγραφή του ονόματός του στην κατάσταση εφημερίας της κλινικής.

Το Υπουργείο, η Διοίκηση του Νοσοκομείου και ο Διευθυντής του Τμήματος δεν έχουν τη δυνατότητα να εντέλλονται την υπέρβαση των ωρών αυτών ..Σε αντίθετη περίπτωση αυτό αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Η κατάθεση δήλωσης συναίνεσης υπέρβασης του νόμιμου ορίου των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας σημαίνει ,στην καλύτερη περίπτωση ,καθήλωση στο άθλιο καθεστώς εργασίας και αμοιβής μας ,αλλά και επωμίζεται αποκλειστικά τις ποινικές και αστικές ευθύνες τυχόν ιατρικού σφάλματος που απορρέει από την κόπωση λόγω υπέρβασης του ασφαλούς χρόνου εργασίας

Η απόφαση αυτή αλλάζει το καθεστώς των εφημεριών των Νοσοκομείων αλλά και την καθημερινή τους λειτουργία Τα Νομαρχιακά κυρίως Νοσοκομεία και το ΓΝ Άμφισσας κινδυνεύουν άμεσα να οδηγηθούν σε διακοπή εφημερία τους και της νοσηλείας ασθενών.

Η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός με την απραξία τόσων ετών ,και με την μη εφαρμογή των απαραίτητων αλλαγών οδήγησαν σήμερα τα Δημόσια Νοσοκομεία σ΄αυτή την κατάσταση.

Η μόνη λύση είναι η άμεση υπογραφή κλαδικής συμφωνίας με τους νοσοκομειακούς γιατρούς που θα εξασφαλίζει :

1)Αξιοπρεπή αμοιβή της εργασίας μας ,με ουσιαστική αύξηση των τακτικών μας αποδοχών σύμφωνα με τις αποφάσεις του Έκτατου Συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ.

2)Στελέχωση των Νοσοκομείων με ιατρικό προσωπικό που απαιτείται

3)Ομαλή λειτουργία των Νοσοκομείων και την ασφάλεια των ασθενών.

Στην σημερινή Γ.Σ των νοσοκομειακών γιατρών της Ε.Ν.Ι.Φ ελήφθησαν οι παρακάτω αποφάσεις

1)Απόσυρση των ήδη κατατιθεμένων προγραμμάτων των εφημεριών για το μήνα Οκτώβρη 2008 και κατάθεση αυτών σύμφωνα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπογεγραμμένα από όλους τους γιατρούς και αντίστοιχα υπογεγραμμένες δηλώσεις συναίνεσης υπέρβασης του νόμιμου ορίου των ωρών

2) Κανείς εργοδότης(Υπουργός- Διοικητής-Διευθυντής) στο εξής δεν θα επιβάλει σε κανένα γιατρό επιπλέον υπερωριακή εργασία χωρίς τη ρητή συναίνεσή του

3)Την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς προς την Εισαγγελική Αρχή Άμφισσας σε περίπτωση που το Υπουργείο ή ο Διοικητής ή Διευθυντής επιχειρήσει να υποχρεώσει τους γιατρούς σε παράνομη υπερεργασία.

4)Ενημέρωση της Διοίκησης για τα προβλήματα που θα προκύψουν λόγω μη υπαρχόντων εφημερευόντων ιατρών .Ενημέρωση συγχρόνως της διοίκησης για πιθανόν και κλείσιμο κλινικών και μεταφορά ασθενών σε μεγάλα Νοσοκομεία σε συνεννόηση με το ΕΚΑΒ.

5)Κατάθεση αίτησης για έγγραφη απάντηση από το Πρόεδρο του Ελεγκτικού του νομού Φωκίδας αν θα μπορούν να πληρώνονται οι πέραν των νόμιμων ορίων υπερωρίες.

6))Την πρόσκληση σε νέα γενική συνέλευση μετά τις 22-10-08 όπου θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση της ΟΕΝΓΕ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΟΥΚΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΑΛΕΞ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Επείγουσα πρόσκληση προς τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ για την εφημέρευση του Νοσοκομείου(ΕΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ)

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ 4ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ –ΘΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ Η ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

Στην έκτακτη γενική συνέλευση της Ένωσης των Γιατρών του ΕΣΥ του Γενικού Νοσοκομείου και των Κ.Υ. του νομού Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε την πέμπτη 9 Οκτωβρίου, διαπιστώθηκε το σοβαρότατο πρόβλημα αδυναμίας κατάρτισης ολοκληρωμένων προγραμμάτων εφημέρευσης για τις περισσότερες κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου, από την εφαρμογή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου από το μήνα Οκτώβριο σύμφωνα με την οποία αφήνει το δικαίωμα της υπέρβασης πέραν των 48 ωρών εβδομαδιαίας συνολικά απασχόλησης, στην θέληση μόνο του εργαζόμενου.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στα πλαίσια της νομοθεσίας που αφορά την ασφαλή υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων (ασφαλής τρόπος εφημέρευσης ) κανένας δεν μπορεί να επιβάλλει στον εργαζόμενο συνολικά εβδομαδιαία απασχόληση, τακτική και υπερωριακή πέραν των 48 ωρών για τους ειδικούς και πέραν των 56 ωρών για τους ειδικευόμενους γιατρούς, εκτός και αν ο ίδιος και μόνο ο ίδιος ο εργαζόμενος και μόνο με δική του βούληση και αφού το δηλώσει ρητά ( ενυπόγραφη συναίνεση στο πρόγραμμα εφημερίας) δύναται να προσφέρει τις υπηρεσίες του υπερωριακά πέραν των 48 ωρών ανά εβδομάδα…

Από τη χρήση του παραπάνω δικαιώματος εκ μέρους των περισσοτέρων συναδέλφων από τον μήνα Οκτώβριο προέκυψε αδυναμία να καταρτιστούν ολοκληρωμένα προγράμματα εφημέρευσης με άμεσο κίνδυνο αδυναμίας εφημέρευσης κλινικών και τμημάτων του Νοσοκομείου Ξάνθης μετά τις 13-10-08, με όλους τους κινδύνους που θα συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Επίσης γνωστοποιούμε το ότι θα προέκυπτε το πρόβλημα αδυναμίας καταρτισμού πλήρων και ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης ήταν γνωστό στο υπουργείο ( στη περίπτωση μας που είναι και ο εργοδότης μας ) ήδη πριν από το 2004 και παρόλα αυτά δεν έλαβε κανένα μέτρο για να το επιλύσει, αφού και από αυτά ακόμη που είχε υποσχεθεί δεν υλοποίησε κανένα.

Επίσης η σοβαρότητα του προβλήματος επιβεβαιώνεται και από το έγγραφο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Γ.Ν. Ξάνθης, σύμφωνα με το οποίο αδυνατεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της αδυναμίας καταρτισμού ολοκληρωμένων προγραμμάτων εφημέρευσης , αφού δεν έχει το δικαίωμα « του εντέλλεστε » προς τους συναδέλφους γιατρούς που δεν δηλώνουν ρητά τη θέληση τους να προσφέρουν υπηρεσίες καθ’ υπέρβαση του 48ώρου.

Το Δ.Σ. του Νοσοκομείου, που συνεδρίασε στις 8-10-2008, με το υπ. Αριθ. πρωτ. 15189 έγγραφο που μας κοινοποίησε δηλώνει ουσιαστικά αδυναμία να δώσει λύση ( να εφαρμόσει δηλαδή το εντέλλεστε, που υπεδείκνυε πρόσφατο έγγραφο του υπουργείου, προς τους γιατρούς για πέραν του 48ώρου εβδομαδιαία απασχόληση… ) μας ενημέρωσε μάλιστα δια της αντιπροέδρου του Δ.Σ., κυρίας Ε. Τσακίρη ότι προσκάλεσε ( τηλεφωνικώς και με φαξ ) η ίδια τον πρόεδρο της ΔΥΠΕ κύριο Δελή να επισκεφθεί επειγόντως το Νοσοκομείο Ξάνθης για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα .

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ήδη γνωστή στο υπουργείο , πράγμα που επιβεβαιώνεται από το με αριθ. Πρωτ.Γ.Γ. 2372/1-10-08 έγγραφο του γραμματέα του υπουργείου κυρίου Αριστείδη Καλογερόπουλου με το οποίο απευθύνεται προς τους Διοικητές των ΥΠΕ και τους Διοικητές των Νοσοκομείων , και αναθέτει στο Διοικητή του Νοσοκομείου να εκπονήσει και να υλοποιήσει τα προγράμματα εφημεριών τονίζοντας ότι ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στη Διοίκηση των νοσοκομείων.

Επειδή όπως είναι ήδη γνωστό δεν υπάρχει Διοικητής στο Νοσοκομείο Ξάνθης αλλά ούτε και αντικαταστάτης αυτού απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση προς τον Διοικητή της 4

ης

ΥΠΕ Μακεδονίας- Θράκης ή στον νόμιμο αντικαταστάτη του ( ακόμη και στον νέο Διοικητή του νοσοκομείου μας , αν στο μεταξύ θα έχει διοριστεί…) να παραβρεθεί στη συνέλευση των γιατρών που θα γίνει στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείο Ξάνθης τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου και ώρα 1μ.μ., προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και να μην βρεθούμε από την επόμενη, δηλαδή την τρίτη 14 Οκτωβρίου , προ τετελεσμένων γεγονότων με αδυναμία εφημέρευσης στις περισσότερες κλινικές και τμήματα.

Τέλος όλοι οι γιατροί του Νοσοκομείου που μέχρι σήμερα κάτω από αντίξοες συνθήκες και ελλείψεις υπηρετήσαμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για το καλό των συμπολιτών μας, ζητούμε από αυτούς μεν τη κατανόηση και τη συμπαράσταση τους και από αυτούς που έχουν την υποχρέωση από την πολιτεία αφού αντιληφθούν τη σοβαρότητα του προβλήματος και να δώσουν άμεσα λύση.

Από την Ένωση των Νοσοκομειακών Γιατρών του Νοσοκομείου και των Κ.Υ. του Ν. Ξάνθης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Χρ. Χατζηδημητρίου.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δεν υπογράφουμε δηλώσεις- τα προγράμματα εφημεριών θα καταρτιστούν στο εξής σύμφωνα με την ισχύουσα Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία

(ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ-ΕΙΝΑΠ)

Μετά την δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου της 26-6-2008, γίνεται ξεκάθαρο πως τίθεται ανίσχυρη η κοινή Υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Υγείας που αφορούσε την παράταση της αναστολής για την εφαρμογή των νόμων που αφορούν το νέο ωράριο των νοσοκομειακών ιατρών μέχρι το τέλος του χρόνου. Σα συνέπεια αυτού, ενημερωθήκαμε από τη Διοίκηση ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες αρνούνται να πληρώσουν τις δεδουλευμένες εφημερίες των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτέμβρη που υπερβαίνουν τον προβλεπόμενο από το νόμο χρόνο εργασίας, αφού οι εφημερίες αυτές πραγματοποιήθηκαν παράνομα.

Σαν μοναδική διέξοδος στους ιατρούς δίνεται η παραδοχή από την πλευρά τους με ενυπόγραφη δήλωση ότι εν γνώση τους παρανόμησαν, αναλαμβάνοντας εξολοκλήρου την ευθύνη της υλοποίησης αυτών των παράνομων εφημεριών και επομένως και την πλήρη νομική και πιθανώς ποινική ευθύνη που μπορεί να προκύψει από την παράνομη αυτή πράξη. Όλα αυτά για να πάρουν, οι γιατροί, το αυτονόητο δηλαδή τα δεδουλευμένα χρήματά τους. Πρόκειται για μια εξωφρενική απαίτηση που ισοπεδώνει κάθε έννοια ανθρώπινης και εργασιακής αξιοπρέπειας. Γιατί δεν μπορεί να χαρακτηριστεί διαφορετικά αυτή η χυδαία απαξίωση που επιδεικνύεται προς το έργο των ιατρών, οι οποίοι έχουν απεμπολήσει κάθε εργασιακό αλλά και προσωπικό τους δικαίωμα προκειμένου να στηρίξουν υπερεργαζόμενοι και κακοπληρωμένοι ένα δημόσιο σύστημα υγείας που βρίσκεται υπό κατάρρευση. ΟΧΙ ΛΟΙΠΟΝ, ?Σ ΕΔ?, ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΙΛΟΤΙΜΟΙ, ΟΧΙ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ.

Για το παραπάνω πρόβλημα, η διοίκηση του νοσοκομείου αρνήθηκε να τοποθετηθεί όταν ο σύλλογος ειδικευομένων του νοσοκομείου, σε έγγραφό του της 17-7-2008, ζήτησε να ενημερωθεί για τις θέσεις της. Τότε, όταν είχαν διαρρεύσει οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο σύλλογος ειδικευομένων είχε επισημάνει τα προβλήματα μιας τέτοιας απόφασης και είχε καλέσει τη Διοίκηση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να υπάρξει εγγύηση για τη νομιμότητα των προγραμμάτων εφημεριών καθώς και για την πληρωμή τους, καθιστώντας την υπεύθυνη για οποιοδήποτε ιατρικό λάθος πιθανών συνέβαινε σε χρόνο παράνομης υπερεργασίας. Σε όλα αυτά ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΜΕ ΠΑΓΕΡΗ ΣΙ?ΠΗ. Οι γιατροί για άλλη μια φορά, έδειξαν την υπευθυνότητά τους και την καλοπιστία τους, αναλαμβάνοντας τη συνέχιση της υλοποίησης των προγραμμάτων εφημεριών, χωρίς καμία εγγύηση ή δέσμευση από κανέναν και για τίποτα. Η άρνηση της Διοίκησης να απαντήσει στα επίμαχα ζητήματα, μπορεί να ερμηνευθεί κακοπροαίρετα ως υπεκφυγή προκειμένου «να γίνει η δουλειά» τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες και να βρεθούν στη συνέχεια οι γιατροί προ τετελεσμένων γεγονότων με τον εκβιασμό να μείνουν απλήρωτοι. Καλοπροαίρετα μπορεί να ερμηνευθεί ως παντελής ανικανότητα εκτίμησης της κρισιμότητας της κατάστασης και πλήρη άγνοια. Σε κάθε περίπτωση μπορεί και τώρα να επανορθώσει. Οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της Τ?ΡΑ και να βρει τον τρόπο να εγγυηθεί τα δεδουλευμένα στους ιατρούς, είτε από τα αποθεματικά του νοσοκομείου είτε με όποιον άλλο τρόπο κρίνει και όχι φυσικά πετώντας το μπαλάκι στους γιατρούς. Οι γιατροί ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ. Σε αντίθετη περίπτωση, η άνοιξη που πέρασε απέδειξε ότι οι γιατροί γνωρίζουν τον τρόπο να κινητοποιούνται και να κερδίζουν αυτά που τους ανήκουν. ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ.

Σε ό,τι αφορά το τί πρόκειται να γίνει στο εξής, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ξεκάθαρη αφού αναγνωρίζει ότι ισχύει κανονικά το νέο ωράριο. Αυτό είναι 48 ώρες εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας για τους ειδικευμένους ιατρούς και 56 ώρες για τους ειδικευόμενους, κατά μέσον όρο. Βάση αυτών των δεδομένων και βέβαια με δεδομένο επίσης το ρεπό μετά από εφημερία που ορίζεται με νομοθετική σαφήνεια και που ουδέποτε υπήρξε υπουργική ή άλλη απόφαση που να αναστέλλει την εφαρμογή του, θα πρέπει στο εξής να καταρτίζονται τα προγράμματα εφημεριών. Η απόφαση αυτή είναι αμφίσημη. Από τη μία βάζει τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα του εφημεριακού κάτεργου, από την άλλη όμως απειλεί το ήδη πενιχρό εισόδημα ειδικά των ειδικευόμενων ιατρών. Ταυτόχρονα, δίνει και το δικαίωμα στον εργαζόμενο που θέλει να υπερεργασθεί, λόγω προφανώς της οικονομικής του δυσχέρειας, να απεμπολήσει το ευεργέτημα του μειωμένου χρόνου εργασίας, παραμένοντας στο ίδιο δουλικό εργασιακό καθεστώς και βάζοντας ο ίδιος την υπογραφή του σε αυτή την καταδίκη. Τέτοια δυστυχώς δείχνει να είναι η φύση της Ευρωπαϊκής οδηγίας. Δίνει το δικαίωμα στον εργαζόμενο να διαλέξει με ποιό σκοινί θα τον κρεμάσουν.

Σαν γιατροί αρνούμαστε να μπούμε σε αυτή τη λογική. Ο εφημεριακός χρόνος εργασίας είναι υπερωριακός χρόνος εργασίας και ως τέτοιος πρέπει να αμοίβεται. Οι τακτικές αποδοχές πρέπει να είναι τέτοιες που να εξασφαλίζουν στον γιατρό άνετη διαβίωση, χωρίς να έχει ανάγκη το εισόδημα των εφημεριών. Δεν απεμπολούμε το δικαίωμά μας σε ανθρώπινα ωράρια εργασίας αλλά απαιτούμε-διεκδικούμε την άμεση μισθολογική μας αναβάθμιση. Η συγκυρία μας δίνει το δικαίωμα να ελπίζουμε ότι με συλλογικό αγώνα θα πετύχουμε μια ουσιαστική αναβάθμιση των όρων εργασίας των γιατρών στο Ε.Σ.Υ.

Άλλωστε, ο μόνος τρόπος για να λυθεί πραγματικά το πρόβλημα είναι να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Αυτό θα έδινε πνοή στο δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς και εργασιακή προοπτική στο χιλιάδες νέους γιατρούς που στοιβάζονται στην ανεργία και την υποαπασχόληση. Αν αυτό δε συμβεί τώρα, τότε το σύστημα θα καταρρεύσει και σίγουρα όχι με ευθύνη των γιατρών.

Με αυτό το σκεπτικό,

αγωνιζόμαστε για:

Άμεση υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στη βάση των αποφάσεων του τελευταίου Συνεδρίου της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε., δηλαδή:

Πραγματικές αυξήσεις αποδοχών (1600 ευρώ καθαρές τακτικές αποδοχές στον ειδικευόμενο και αντίστοιχα στις παραπάνω βαθμίδες, όλα στον βασικό μισθό)

Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Μαζικές προσλήψεις μόνιμων επιμελητών σύμφωνα με τις ανάγκες. Γενικό ωράριο 30ωρο, 5θήμερο, 6ωρο με το πολύ 1 εφημερία την εβδομάδα για όλους τους γιατρούς (ειδικούς και ειδικευόμενους). Κατοχύρωση του εφημεριακού χρόνου σαν συντάξιμου.

Μέτρα για ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων.

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πρόσληψης Επιμελητών Β ανά Περιφέρεια με συγκεκριμένη οικονομική δέσμευση, στα πλαίσια κάλυψης των πραγματικών αναγκών του πληθυσμού.

Κατάργηση του χρηματισμού και της παραοικονομίας στο ΕΣΥ

Επαναπροσδιορισμό του συστήματος εξέλιξης των ιατρών του Ε.Σ.Υ.

Αποφασίζουμε ότι:

· Ζητούμε από τη διοίκηση να αναλάβει ΑΜΕΣΑ τις ευθύνες της και να εγγυηθεί την πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών, χωρίς φυσικά να συνεχίσει να ζητά από τους γιατρούς να αναλάβουν την ευθύνη μιας κατάστασης που δεν δημιούργησαν.

· Καλούμε όλους τους συναδέλφους να ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ οποιοδήποτε έγγραφο τους παρουσιαστεί ως αναγκαίο προαπαιτούμενο για να πληρωθουν. Η ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΟΛΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ που έχουν υλοποιηθεί, είναι αρκετή απόδειξη για την πραγματοποίηση των εφημεριών, οι οποίες οφείλουν να πληρωθούν.

· Ζητούμε τα προγράμματα εφημεριών που θα καταρτιστούν στο εξής να είναι σύμφωνα με την ισχύουσα Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με το χρόνο εργασίας των ιατρών.

· Συμμετέχουμε μαζικά στην τρίωρη στάση εργασίας που προκήρυξε η Ε.Ι.Ν.Α.Π. για την Πέμπτη 9-10 και ώρα 8:00 έως 11:00 το πρωί, με συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου.

· Συμμετέχουμε στις προσπάθειες συντονισμού κοινής δράσης με τα υπόλοιπα νοσοκομεία.

· Νέα γενική συνέλευση, θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο, βάση των εξελίξεων.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Από το Νοέμβριο οι γιατροί της Κρήτης αρνούνται ρητά την εκτέλεση εφημεριών πέραν των νομίμων ορίων (48ωρο)

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ( 8/10/2008)

Πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο ( ΠΑΓΝΗ) την Τετάρτη 8/10 σύσκεψη των Ενώσεων Γιατρών ΕΣΥ της Κρήτης με συμμετοχή εκπροσώπων από όλους τους Νομούς . Συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η σαφέστατη δυνατότητα άρνησης ενός γιατρού να εργαστεί υπερωριακά πέραν των ανώτατων προβλεπομένων ορίων και η αδυναμία του εργοδότη να επιβάλλει επιπλέον εργασία χωρίς τη ρητή συναίνεση του γιατρού , είναι προφανές ότι θα δημιουργήσει «αλυσιδωτές αντιδράσεις» στο σημερινό σύστημα εφημερίας. Οφείλουμε να επισημάνουμε την προκλητική ανευθυνότητα με την οποία αντιμετώπισε μέχρι σήμερα το Υπουργείο Υγείας αυτή την υπόθεση και να προειδοποιήσουμε για τον κίνδυνο πλήρους «κατάρρευσης» των προγραμμάτων εφημερίας στα νοσοκομεία της επαρχίας λόγω της εύλογης άρνησης των συναδέλφων να συναινέσουν στη διαιώνιση του σημερινού απαράδεκτου εφημεριακού καθεστώτος που εξαντλεί τις ανθρώπινες αντοχές και υπονομεύει την ποιότητα του ιατρικού έργου.

Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική της καθήλωσης των δημόσιων δαπανών υγείας και της απαξίωσης του ΕΣΥ προς όφελος των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων . Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2009 προδιαγράφει άλλη μια χρονιά στενότητας πόρων και μίζερης διαχείρισης των δημόσιων νοσοκομείων , επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι οι χιλιάδες προσλήψεις που κατά καιρούς εξαγγέλλει ο Υπουργός Υγείας είναι σκέτη κοροϊδία . Έχουμε υποχρέωση όμως να αξιοποιήσουμε την πρόσφατη εξέλιξη στο ζήτημα των εφημεριών για να απαιτήσουμε αλλαγή πολιτικής υγείας , με αυξημένη χρηματοδότηση του ΕΣΥ , με επαρκή στελέχωση των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας , με ανάπτυξη της ΠΦΥ και με ουσιαστική αύξηση των τακτικών μας αποδοχών στα πλαίσια μιας κλαδικής συμφωνίας .

Οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ της Κρήτης δηλώνουν κατηγορηματικά ότι :

Ø 1. Aπαιτούν την πλήρη αποζημίωση των δεδουλευμένων εφημεριών (Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου) χωρίς την υποβολή οποιασδήποτε δήλωσης συναίνεσης. Προειδοποιούν ταυτόχρονα από σήμερα ότι σε περίπτωση καθυστέρησης στην καταβολή των εφημεριών αυτών θα ασκηθεί αμέσως το νόμιμο δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας.

Ø Εάν εντός του Οκτωβρίου δεν υπάρξει θετική εξέλιξη στη διαπραγμάτευση μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών και δεν διαφανεί η δυνατότητα μιας κεντρικής ρύθμισης που θα συμπεριλαμβάνει σταδιακή μείωση των εφημεριών/γιατρό μέσω νέων προσλήψεων με ταυτόχρονη αναβάθμιση του ιατρικού μισθολογίου , τότε από τον Νοέμβριο οι γιατροί θα αρνηθούν ρητά την εκτέλεση εφημεριών πέραν των νομίμων ορίων . Καθιστούμε από τώρα το Υπουργείο Υγείας και τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων αποκλειστικά υπεύθυνους για την αναμενόμενη αδυναμία υλοποίησης των προγραμμάτων εφημερίας των Νοσοκομείων και των Κ.Υ. και για τα προβλήματα που θα προκύψουν στην παροχή υπηρεσιών επείγουσας περίθαλψης των πολιτών , αλλά και στην επαρκή ιατρική φροντίδα των νοσηλευομένων ασθενών. Είναι καιρός να αντιληφθούν οι διοικούντες το ΕΣΥ ότι η περίοδος της επιβολής , των εντολών , των απειλών και της εργασιακής ομηρείας των γιατρών έχει παρέλθει οριστικά.

ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΧΑΝΙΩΝ-ΡΕΘΥΜΝΟΥ-ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ-ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Από 1ης Νοεμβρίου προγράμματα 48ωρου(ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ)

Η Γενική συνέλευση των γιατρών συνεδρίασε την Τρίτη 7/10/2008 με πρωτοφανή μαζικότητα και αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία τα εξής :

1. Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου της 26/06/2008 για τους κανόνες εφαρμογής της Εθνικής Νομοθεσίας και των Κοινοτικών Οδηγιών, που αφορούν το ανώτερο όριο εβδομαδιαίας απασχόλησης των γιατρών του Ε.Σ.Υ. (ειδικών και ειδικευομένων), μας οδηγεί στην αναγκαία επιλογή να καταθέσουμε, από το μήνα Νοέμβριο, προγράμματα εφημεριών στα πλαίσια του 48ώρου και του 56ώρου αντίστοιχα.

2. Για την αναπόφευκτη αναστολή λειτουργίας της εφημέρευσης του νοσοκομείου, ακέραια την ευθύνη φέρει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η οποία από το 2005, που εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα 76/2005 περί ενσωμάτωσης στο Εθνικό Δίκαιο της Κοινοτικής Οδηγίας 2003/88, δεν πήρε κανένα μέτρο που να προετοιμάζει την εφαρμογή του, αρνούμενο πεισματικά να συζητήσει τις συγκεκριμένες προτάσεις του εκτάκτου συνεδρίου της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

3. Καλούμε το Υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για να μπει τέλος στον εμπαιγμό των νοσοκομειακών γιατρών, να μπει τέλος στην αναξιοπρέπεια. Απαιτούμε τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και διεκδικούμε την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, η οποία θα εξασφαλίζει αξιοπρεπείς αμοιβές αντίστοιχες με το λειτούργημά μας, βαθμολογική εξέλιξη, ανθρώπινα για τους γιατρούς και ασφαλή για τους ασθενείς προγράμματα εφημέρευσης, προσλήψεις ιατρικού δυναμικού που θα δώσουν πνοή στο σύστημα και θα αντιμετωπίσουν την ανεργία των νέων συναδέλφων.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Συμμόρφωση των εφημεριών με την κοινοτική οδηγία και τήρηση του 48ώρου για τους ειδικευμένους και 58ώρου για τους ειδικευόμενους

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ

Προς : Διοικητή

Αν. Διοικητή

Δ.Ι.Υ.

Δ.Δ.Υ.

Κοιν : ΕΙΝΑΠ

ΟΝΓΕ

Ημερομηνία : 10/10/2008

Αρ. Πρωτοκόλλου :

Κατά την γενική συνέλευση των γιατρών του Σισμανογλείου Νοσοκομείου, που πραγματοποιήθηκε στις 9/10/08 αποφασίστηκαν τα εξής :

1. Το σώμα ζητά από την διοίκηση ενημέρωση για το πότε θα καταβληθούν τα οφειλόμενα ποσά από τις δεδουλευμένες εφημερίες των ετών 2007 και 2008.

2. Το σώμα, κατά συντριπτική πλειοψηφία, συμφώνησε με την τοποθέτηση της συνελεύσεως της ΟΕΝΓΕ για την συμμόρφωση των εφημεριών με την κοινοτική οδηγία και τήρηση του 48ώρου για τους ειδικευμένους και 58ώρου για τους ειδικευόμενους. Ως εκ τούτου δεν θα κοινοποιηθούν προγράμματα εφημεριών για τον μήνα Νοέμβριο πριν τις 22/10/08 οπότε και θα γίνει καινούργια συνέλευση της ΟΕΝΓΕ και περαιτέρω συντονισμός των ενεργειών.

Η 5ΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εαν δεν υπάρξει διαπραγμάτευση τότε για τον μήνα Νοέμβριο 2008 τίποτα δεν είναι δεδομένο για την εφημεριακή κάλυψη των νοσοκομείων και κέντρων υγείας του νομού μας.

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η Ένωση Ιατρών συμμετέχει στην πανελλήνια κινητοποίηση για την προάσπιση της δημόσια υγείας. Την εποχή που οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία στην χώρα μας έχουν φθάσει σε τόσο δυσθεώρητα ύψη ώστε να κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως, την εποχή που η κυβερνητική πολιτική οδηγεί στην πλήρη απαξίωση του Εθνικού συστήματος Υγείας, την εποχή που τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας οδηγούνται σε μαρασμό πρέπει όλοι να αντιδράσουμε και να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και όχι προϊόν.

Διεκδικούμε υψηλής ποιότητας Δημόσια, Δωρεάν Περίθαλψη για όλους τους πολίτες και αύξηση της χρηματοδότησης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του.

Απαιτούμε άμεσες, μαζικές προσλήψεις του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού με μόνιμη εργασιακή σχέση και εγγραφή των σχετικών κονδυλίων στον προϋπολογισμό του 2009

Για το σκοπό αυτό, σε συντονισμό με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην Υγεία συμμετέχουμε στην

Πανελλαδική Στάση Εργασίας των Νοσοκομειακών Γιατρών την

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 8 με 11 πμ

Μετά και τη δημοσιοποίηση της απόφασης της 14ης ΓΣΟ του Ελεγκτικού Συνεδρίου (26/6/08), και εάν μέσα στον μήνα Οκτώβριο 2008 δεν υπάρξει ειλικρινής προσπάθεια από μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας για την επίλυση του εφημεριακού ζητήματος των νοσοκομείων και για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τους νοσοκομειακούς γιατρούς που θα εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του τελευταίου έκτακτου συνέδριου της ΟΕΝΓΕ (7/6/08), δηλαδή θα εμπεριέχει αυξήσεις των τακτικών αποδοχών στα 1600 ευρώ για τον ειδικευόμενο και αντίστοιχη κλιμάκωση στις παραπάνω βαθμίδες, πρωινό τακτικό ωράριο 6ωρο- 5ήμερο-30ωρο και το πολύ 1 εφημερία την εβδομάδα για όλους τους γιατρούς και 5.000 νέες προσλήψεις γιατρών, τότε για τον μήνα Νοέμβριο 2008 τίποτα δεν είναι δεδομένο για την εφημεριακή κάλυψη των νοσοκομείων και κέντρων υγείας του νομού μας.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Από 1ης Νοεμβρίου εφαρμόζουμε 48ωρο αν δεν υπάρξει διαπραγμάτευση και σύναψη κλαδικής σύμβασης με το Υπουργείο

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Η σημερινή Γενική Συνέλευση της Ενωσης μετά τις τοποθετήσεις μελών και την ανταλλαγή απόψεων κατέληξε στις εξής αποφάσεις:

1. Οι εφημερίες Οκτωβρίου που ήδη εκτελούνται θεωρούμε ότι πρέπει να εκκαθαριστούν και να καταβληθούν χωρίς κανένα προαπαιτούμενο, διότι πραγματοποιήθηκαν μετά από ανάλογες διαβεβαιώσεις τις πολιτικής ηγεσίας. Τυχόν καθυστέρηση ή εμπλοκή στην καταβολή τους θα οδηγήσει σε επίσχεση εργασίας.

2. Εάν ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος συνεχίζει την ίδια αδιάλλακτη στάση, αρνούμενος να συναντηθεί με τη Διαπραγματευτική Ομάδα που όρισε το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ προκειμένου να συναφθεί άμεσα κλαδική σύμβαση εργασίας, τότε τα μέλη μας θα καταθέσουν το Νοέμβριο προγράμματα σύμφωνα με το νόμο και την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, δηλαδή προγράμματα 48ωρου, διατηρώντας την ασφαλή σύνθεση που έχει αποφασίσει το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της Χαλκιδικής θα έχουν εφημερεύοντες μόνο τις 8 πρώτες μέρες του μήνα. Η ευθύνη της περαιτέρω λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας βαρύνει αποκλειστικά τον Υπουργό Υγείας.

3. Αρνούμαστε κατηγορηματικά την κατάθεση δηλώσεων συναίνεσης για υπέρβαση του νόμιμου ανώτατου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας.

4. Καλούμε το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ να λάβει σοβαρά υπόψη του τη συγκυρία και τις διαθέσεις των συναδέλφων και να δείξει την απαιτούμενη υπευθυνότητα, συντονίζοντας τον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Από 1ης Νοεμβρίου εφαρμόζουμε 48ωρο

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΚΑΒΑΛΑΣ (Ε.Γ.Ε.Σ.Υ.Κ.)

Καβάλα 9/10/2008

Η Γενική Συνέλευση της ΕΓΕΣΥΚ πραγματοποιήθηκε στις 9-10-2008. Υπήρξε απαρτία των μελών της Ένωσης. Το θέμα της ήταν η εφαρμογή της Απόφασης της 14ης Γενικής Συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έλαβε χώρα στις 26 Ιουνίου 2008.

Η Γ.Σ. αρχικά ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της Ένωσης για όσα συνέβησαν ως τώρα σε σχέση με τις αποφάσεις του Εκτάκτου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.) και την άρνηση του Υπουργού Υγείας να συναντηθεί με τη διαπραγματευτική ομάδα της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. εν αναμονή της απόφασης της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η απόφαση αυτή δικαιώνει πλήρως τους γιατρούς και πλέον αυτοί έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν αν θέλουν να εφημερεύουν μέσα στα πλαίσια του εργασιακού χρόνου του σαρανταοκταώρου εβδομαδιαίως για τους ειδικούς γιατρούς και του 56ώρου για τους ειδικευόμενους, που τους επιτρέπει ο νόμος, ή επιθυμούν να συνεχίσουν να κάνουν υπερεργασία με όλα τα επακόλουθα της επικινδυνότητας που προκύπτει από αυτήν. Την απόφασή τους αυτή οφείλουν να δηλώσουν ρητά και ανεπιφύλακτα προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, καταθέτοντας υπογραμμένες υπεύθυνες δηλώσεις. Μετά την υποβολή διευκρινιστικών ερωτήσεων και τη διαδικασία των τοποθετήσεων, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα τα ακόλουθα:

1) Οι εφημερίες του ιατρικού προσωπικού για το μήνα Οκτωβρίου 2008 προγραμματίστηκαν ή/και εκτελέστηκαν από τους ιατρούς «καλή τη πίστη» σύμφωνα με τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας(κατόπιν σχετικών εγγράφων περί αναστολής ισχύος των ΠΔ περί 48ώρου – 56ώρου τόσο για το 1οόσο και για το 2οεξάμηνο του 2008), αφού τα προγράμματα εγκρίθηκαν από τα αρμόδια όργανα και πριν δημοσιοποιηθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ως εκ τούτου θα θεωρούνται δεδουλευμένες, και η παραμικρή καθυστέρηση καταβολής των σχετικών υπερωριακών αποζημιώσεων χωρίς καμία περαιτέρω διαδικασία (π.χ. υπογραφές από ιατρούς περί συναίνεσης υπέρβασης ωραρίου κλπ) θα σημάνει αυτόματα την έναρξη επίσχεσης εργασίας από τους ιατρούς σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.

2) Όλοι οι γιατροί του Ν.Γ.Ν. Καβάλας και των Κέντρων Υγείας του νομού θα εναρμονίσουν το χρόνο εργασίας τους σύμφωνα με το νόμο, (όπως αυτός καθορίστηκε από τα ΠΔ 88/1999 και 76/2005, με τα οποία ενσωματώθηκαν στην εθνική Νομοθεσία οι ρυθμίσεις της Κοινοτικής Οδηγίας 93/104 περί οργάνωσης του χρόνου εργασίας), από την 1η Νοεμβρίου 2008. Αυτό σημαίνει ότι οι μεν ειδικοί γιατροί θα εργάζονται κατά μέσο όρο 48 ώρες την εβδομάδα οι δε ειδικευόμενοι 56. Ο χρόνος αυτός θα κατανέμεται τόσο στο πρωινό ωράριο όσο και στο χρόνο απογευματινής και νυκτερινής υπερωριακής απασχόλησης καθώς και στην απασχόληση κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Τη θέλησή τους αυτή θα δηλώσουν ρητά στη Διοίκηση του Νοσοκομείου. Δεν θα γίνει καμία περικοπή στην ασφαλή σύνθεση εφημερίας κάθε ημέρας, αλλά το πρόγραμμα θα καταρτιστεί ως την ημέρα που θα επαρκέσει ο προβλεπόμενος χρόνος εργασίας ανά ιατρό.

3) Οι γιατροί του Ν.Γ.Ν. Καβάλας πιστεύουν ότι είναι πλέον επιβεβλημένο να συναντηθεί ο Υπουργός Υγείας με τη Διαπραγματευτική Ομάδα της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. και να συζητήσει σοβαρά τα δίκαια αιτήματα των γιατρών του Ε.Σ.Υ. Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και να έρθει σε συνεννόηση με τους γιατρούς για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ. Δε θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε για ένα ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ σύστημα υγείας που θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες εφάμιλλες των προσδοκιών των συμπολιτών μας . Καλούμε την κοινωνία να σταθεί δίπλα μας στον δίκαιο αγώνα μας.

Ο Γραμματέας Ο Πρόεδρος

Παναγιώτης Ραφτόπουλος Θεόδωρος Πλιακογιάννης

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Από 1ης Νοεμβρίου καταθέτουμε προγράμματα 48/56 ωρών

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΓΝΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ

14-10-2008

Η γενική συνέλευση των γιατρών του Ιπποκρατειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης που έγινε στις 14 Οκτώβρη 2008 (και αφού έγινε ενημέρωση για την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου) αποφάσισε τα εξής:

1. Αρνούμαστε να υπογράψουμε ατομικές δηλώσεις που συναινούν στην υπέρβαση του 48ωρου για τους ειδικευμένους και του 56ωρου για τους ειδικευόμενους γιατρούς . Ζητάμε από το υπουργείο υπογραφή συλλογικής σύμβασης που θα εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του έκτακτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ (7/6/08), δηλαδή 1600 ευρώ βασικό μισθό, 5 χιλιάδες προσλήψεις, 48ωρο, πραγματική εξέλιξη.

2. Οι εφημερίες του ιατρικού προσωπικού μηνών ως και Οκτωβρίου 2008 προγραμματίστηκαν ή/και εκτελέστηκαν από τους ιατρούς «καλή τη πίστη» σύμφωνα με τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας (κατόπιν σχετικών εγγράφων περί αναστολής ισχύος των ΠΔ περί 48ώρου – 56ώρου τόσο για το Α’ όσο και για το Β’ εξάμηνο του 2008) αφού τα προγράμματα εγκρίθηκαν από τα αρμόδια όργανα και πριν δημοσιοποιηθεί η απόφαση της 14ης ΓΣΟ του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ως εκ τούτου θα θεωρούνται δεδουλευμένες, και η παραμικρή καθυστέρηση καταβολής των σχετικών υπερωριακών αποζημιώσεων χωρίς καμμία περαιτέρω διαδικασία (π.χ. υπογραφές από ιατρούς περί συναίνεσης υπέρβασης ωραρίου κλπ) θα σημάνει αυτόματα την έναρξη επίσχεσης εργασίας από τους ιατρούς σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.

3. Εάν μέσα στον μήνα Οκτώβριο 2008 δεν υπάρξει ειλικρινής προσπάθεια από μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης τότε για τον μήνα Νοέμβριο 2008 θα κατατεθούν προγράμματα εφημεριών με 2 εφημερίες για κάθε ειδικό και 4 για κάθε ειδικευόμενο. Δεν θα γίνει καμμία περικοπή στην ασφαλή σύνθεση εφημερίας κάθε ημέρας, αλλά το πρόγραμμα θα καταρτιστεί ως την ημέρα που θα επαρκέσει ο προβλεπόμενος αριθμός των εφημεριών ανά ιατρό (περίπου ως τα μέσα του μήνα). Για την αυτονοήτως προκύπτουσα αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου από την επομένη στην περίπτωση αυτή, η ευθύνη θα βαρύνει εξ ολοκλήρου την πολιτεία.

4. Από 1ης Νοεμβρίου εφαρμόζουμε το ρεπό μετά από κάθε εφημερία.

5. Συγκροτούμε συντονιστική επιτροπή με εκπροσώπους από όλες τις κλινικές και τα τμήματα του νοσοκομείου για την ενημέρωση και την υλοποίηση των αποφάσεων της συνέλευσης.

6. Συμμετέχουμε στην πανεργατική απεργία ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ στις 21 Οκτώβρη σε συντονισμό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Ιπποκρατείου και των εργαζόμενων στην υγεία.

7. Συντονιζόμαστε με τις γενικές συνελεύσεις των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης με πρόταση προς την ΕΝΙΘ για 24ωρη απεργία στις 3 Νοέμβρη και συγκέντρωση στις ΔΥΠΕ. Καλούμε τις γενικές συνελεύσεις των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας σε πανελλαδικό συντονισμό και πανελλαδικό συλλαλητήριο την πρώτη βδομάδα του Νοέμβρη στο υπουργείο υγείας. Προτείνουμε απεργιακή κλιμάκωση μέσα στο Νοέμβρη και συντονισμό με τους εκπαιδευτικούς που ξεκινούνε απεργία από 1 Δεκέμβρη.

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης 14/10/2008

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Από 1ης Νοεμβρίου εφαρμόζουμε 48ωρο αν δεν υπάρξει διαπραγμάτευση και σύναψη κλαδικής σύμβασης με το Υπουργείο

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ

ΑΠΟΦΑΣΗ

Πραγματοποιήθηκε στο Bενιζέλειο νοσοκομείο την Τρίτη 14/10 γενική συνέλευση των ιατρών. Συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η σαφέστατη δυνατότητα άρνησης ενός γιατρού να εργαστεί υπερωριακά πέραν των ανώτατων προβλεπομένων ορίων και η αδυναμία του εργοδότη να επιβάλλει επιπλέον εργασία χωρίς τη ρητή συναίνεση του γιατρού , είναι προφανές ότι δημιουργεί «αλυσιδωτές αντιδράσεις» στο σημερινό σύστημα εφημερίας. Οφείλουμε να επισημάνουμε την προκλητική ανευθυνότητα με την οποία αντιμετώπισε μέχρι σήμερα το Υπουργείο Υγείας αυτή την υπόθεση και να προειδοποιήσουμε για τον κίνδυνο πλήρους «κατάρρευσης» των προγραμμάτων εφημερίας στα νοσοκομεία της επαρχίας λόγω της εύλογης άρνησης των συναδέλφων να συναινέσουν στη διαιώνιση του σημερινού απαράδεκτου εφημεριακού καθεστώτος που εξαντλεί τις ανθρώπινες αντοχές και υπονομεύει την ποιότητα του ιατρικού έργου.

Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική της καθήλωσης των δημόσιων δαπανών υγείας και της απαξίωσης του ΕΣΥ προς όφελος των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2009 προδιαγράφει άλλη μια χρονιά στενότητας πόρων και μίζερης διαχείρισης των δημόσιων νοσοκομείων , επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι οι χιλιάδες προσλήψεις που κατά καιρούς εξαγγέλλει ο Υπουργός Υγείας είναι σκέτη κοροϊδία. Έχουμε υποχρέωση όμως να αξιοποιήσουμε την πρόσφατη εξέλιξη στο ζήτημα των εφημεριών για να απαιτήσουμε αλλαγή πολιτικής υγείας, με αυξημένη χρηματοδότηση του ΕΣΥ, με επαρκή στελέχωση των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας , με ανάπτυξη της ΠΦΥ και με ουσιαστική αύξηση των τακτικών μας αποδοχών στα πλαίσια μιας κλαδικής συμφωνίας .

Η Γενική Συνέλευση, η οποία είχε μαζική συμμετοχή, κατέληξε μετά από ομόφωνη ψηφοφορία στα εξής:

Ø Aπαιτούμε την πλήρη αποζημίωση των δεδουλευμένων εφημεριών (Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου) χωρίς την υποβολή οποιασδήποτε δήλωσης συναίνεσης. Προειδοποιούμε ταυτόχρονα από σήμερα ότι σε περίπτωση καθυστέρησης στην καταβολή των εφημεριών αυτών θα ασκηθεί αμέσως το νόμιμο δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας.

Ø Εάν εντός του Οκτωβρίου δεν υπάρξει θετική εξέλιξη στη διαπραγμάτευση μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών και δεν διαφανεί η δυνατότητα μιας κεντρικής ρύθμισης που θα συμπεριλαμβάνει σταδιακή μείωση των εφημεριών/γιατρό μέσω νέων προσλήψεων με ταυτόχρονη αναβάθμιση του ιατρικού μισθολογίου , τότε από τον Νοέμβριο οι γιατροί θα αρνηθούν ρητά την εκτέλεση εφημεριών πέραν των νομίμων ορίων. Καθιστούμε από τώρα το Υπουργείο Υγείας και τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων αποκλειστικά υπεύθυνους για την αναμενόμενη αδυναμία υλοποίησης των προγραμμάτων εφημερίας των Νοσοκομείων και των Κ.Υ. και για τα προβλήματα που θα προκύψουν στην παροχή υπηρεσιών επείγουσας περίθαλψης των πολιτών, αλλά και στην επαρκή ιατρική φροντίδα των νοσηλευομένων ασθενών.

Ø Καταγγέλλουμε το Υπουργείο Υγείας και την ηγεσία της Ομοσπονδίας μας ότι με την συμπαιγνία τους είναι υπεύθυνοι για το σημερινό αδιέξοδο και την επικείμενη κατάρρευση του εφημεριακού συστήματος.

Ø Καταγγέλλουμε το Υπουργείο Υγείας γιατί ενώ γνώριζε από τριετίας τουλάχιστον, συστηματικά παραπλανούσε, αδρανούσε και κώφευε στα αιτήματά μας για ειλικρινή διαπραγμάτευση στην κατεύθυνση της σωτηρίας και της αναμόρφωσης του ΕΣΥ. Είναι καιρός να αντιληφθούν οι διοικούντες το ΕΣΥ ότι η περίοδος της επιβολής , των εντολών , των απειλών και της εργασιακής ομηρείας των γιατρών έχει παρέλθει οριστικά. Σε περίπτωση που το Υπουργείο ή η Διοίκηση ή ο Διευθυντής επιχειρήσει να υποχρεώσει τους γιατρούς σε παράνομη υπερεργασία θα προχωρήσουμε στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς.

Το Προεδρείο της Γ.Σ.

Δημητρακόπουλος Στέλιος Κοκκινάκη Μαρία Πατεράκης Εμ.

Αντιπρόεδρος Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Γραμματέας Μέλος

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Από 1ης Νοεμβρίου καταθέτουμε προγράμματα 48/56 ωρών (Γ.Σ. ΓΙΑΤΡΩΝ ΘΡΙΑΣΙΟΥ)

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Λαμβάνοντας υπόψη την παρατεταμένη ανασφάλεια (εδώ και δυόμιση χρόνια πλέον) όσον αφορά στο σύστημα εφημεριών, μετά και την τελευταία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αποφασίζουμε να διακινηθεί προς υπογραφήν και να κατατεθεί στη Διοίκηση του Νοσοκομείου το παρακάτω κείμενο:

1. Οι εφημερίες του ιατρικού προσωπικού μηνών ως και Οκτωβρίου 2008 προγραμματίστηκαν ή/και εκτελέστηκαν από τους ιατρούς «καλή τη πίστη»σύμφωνα με τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας (κατόπιν σχετικών εγγράφων περί αναστολής ισχύος των ΠΔ περί 48ώρου – 56ώρου τόσο για το Α΄ όσο και για το Β΄ εξάμηνο του 2008) αφού τα προγράμματα εγκρίθηκαν από τα αρμόδια όργανα και πριν δημοσιοποιηθεί η απόφαση της 14ηςΓΣΟ του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ως εκ τούτου θα θεωρούνται δεδουλευμένες, και η παραμικρή καθυστέρηση καταβολής των σχετικών υπερωριακών αποζημιώσεων χωρίς καμιά περαιτέρω διαδικασία (π.χ. υπογραφές από ιατρούς περί συναίνεσης υπέρβασης ωραρίου κλπ) θα σημάνει αυτόματα την έναρξη επίσχεσης εργασίας από τους ιατρούς σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.

2. Μετά και τη δημοσιοποίηση της απόφασης της 14ηςΓΣΟ του Ελεγκτικού Συνεδρίου (26/6/08), και εάν μέσα στον μήνα Οκτώβριο 2008 δεν υπάρξει ειλικρινής προσπάθεια από μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τους νοσοκομειακούς γιατρούς που θα αίρει τις σε βάρος τους σοβαρές αδικίες και που θα εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του τελευταίου έκτακτου συνέδριου της ΟΕΝΓΕ (7/6/08), τότε για τον μήνα Νοέμβριο 2008 θα κατατεθούν προγράμματα εφημεριών με 2 εφημερίες για κάθε ειδικό και 4 για κάθε ειδικευόμενο. Δεν θε γίνει καμμία περικοπή στην ασφαλή σύνθεση εφημερίας κάθε ημέρας, αλλά το πρόγραμμα θα καταρτιστεί ως την ημέρα που θα επαρκέσει ο προβλεπόμενος αριθμός των εφημεριών ανά ιατρό (ως και 10/11/2008). Για την αυτονοήτως προκύπτουσα αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου από την επομένη 11η Νοεμβρίου 2008 στην περίπτωση αυτή, η ευθύνη θα βαρύνει εξ ολοκλήρου την πολιτεία.

Οι ιατροί του νοσοκομείου σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους τους θα επεξεργαστούν όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για τα παραπάνω αναγραφόμενα και ρητώς δηλούμενα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

καθε νοσοκομειο δηλ βγαζει τη δικη του ανακοινωση?

ειμαι περιεργη τι θα βγαλουν τα μεγαλα πανεπιστημιακα νοσοκομεια( λαικο,αρεταιειο κλπ), που κανεις δεν τολμα να εναντιωθει στουσ διευθυντες.... emconfused

τασοο, περιμενουμε ανακοινωσεις και απ αυτα??

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.