Jump to content

Πύρινος εφιάλτης σε όλη την Ελλάδα


Clemence

Recommended Posts

Hμερομηνία : 29-06-07

Πύρινος εφιάλτης σε όλη την Ελλάδα

Τεράστια η οικολογική καταστροφή από τις φωτιές που εκδηλώθηκαν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Συνεχίζεται η μεγάλη πυρκαγιά στον κύριο πνεύμονα οξυγόνου της Αθήνας, την Πάρνηθα

ΤΕΡΑΣΤΙΑ πυρκαγιά καίει το πυκνό δάσος της Πάρνηθας, του μοναδικού βουνού που είχε μείνει μέχρι τώρα αλώβητο στην Αττική. Σε δύο μέτωπα συνεχίζει αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά, στο Κεραμμύδι και στη Ντάρκιζα. Το ξενοδοχείο Μον Παρνές καθώς και οι κατασκηνώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος εκκενώθηκαν, ενώ από την αστυνομία απαγορεύθηκε η κίνηση οχημάτων και πεζών από το τελεφερίκ και πάνω. Απομακρύνθηκαν 35 στρατεύσιμοι και μόνιμοι από τη μονάδα ραντάρ της Αεροπορίας. Προς το παρόν η μονάδα δεν απειλείται από τη φωτιά και τυχόν εκκένωσή της θα αποφασιστεί ανάλογα με την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Η φωτιά στην Πάρνηθα ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια και επεκτάθηκε στο πυκνό δάσος λόγω των ισχυρών ανέμων που γύρισαν ξαφνικά από δυτική κατεύθυνση. Μέχρι χθες το απόγευμα έκαναν ρίψεις νερού 10 πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ έφθασαν 16 οχήματα με 40 πυροσβέστες από άλλους νομούς της χώρας για να ενισχύσουν τις επίγειες δυνάμεις που μάχονται για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.

Εν τω μεταξύ ανέπαφο παρέμεινε το Μον Παρνές από την πύρινη λαίλαπα που απειλούσε να το κάψει, ενώ από την Πυροσβεστική΄απαγορεύεται ακόμη η πρόσβαση σε αυτό.

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες πυρκαγιές, σε εξέλιξη είναι ακόμα οι δύο φωτιές στο Νεοχώρι και το Καλαμάκι Μαγνησίας, στη Νέα Τύρινθα Αργολίδας, στη Μελιβοία Λάρισας, στα Αβδηρα Ξάνθης, ενώ σε ύφεση χωρίς ακόμη να έχουν τεθεί υπό έλεγχο βρίσκονται οι πυρκαγιές στην Μαμουσιά Αιγιαλείας, στο Βιάνο Ηρακλείου Κρήτης που μαίνεται σε δύσβατη περιοχή, στο Ροεινό Αργολίδας, στις Μηλιές και στον Αγιο Βλάση Μαγνησίας.

Εξάλλου, υπό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στη δύσβατη ορεινή δασική περιοχή «Δραγουδέλι» της Σιθωνίας, κοντά στη Βουρβουρού, που εκδηλώθηκε από πτώση κεραυνών.

Στο έργο της πυρόσβεσης, συμμετέχουν 13 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 26 άνδρες, ενώ ρίψεις νερού έκαναν νωρίτερα και δύο αεροπλάνα.

Πυρκαγιά σε δασική περιοχή του δήμου Ιαλυσού της Ρόδου εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι από άγνωστη αιτία. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετές κατοικίες με αποτέλεσμα να επικρατήσει μεγάλη αναστάτωση αφού αρκετές από αυτές κινδύνεψαν, χωρίς ευτυχώς περαιτέρω συνέπειες. Στην περιοχή από την πρώτη στιγμή έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας οι οποίες παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν λόγω των ισχυρών ανέμων κατάφεραν στις 5 το απόγευμα να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο.

Οι υπόλοιπες πυρκαγιές βρίσκονται υπό μερικό έλεγχο, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης. Το απόγευμα ο αρχηγός του Πυροσβεστικού σώματος κήρυξε σε γενική επιφυλακή όλες τις πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας.

Επίσκεψη Καραμανλή

Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι, συνοδευόμενος από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα και επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος. Ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στα μέτωπα των πυρκαγιών και στη συνέχεια αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • Απαντήσεις 278
  • Created
  • Last Reply

η ανικανότητα και η ανευθυνότητα μερικων εχει ξεπεράσει καθε προηγούμενο

η καταστροφή του εθνικού δρυμου της Παρνηθας ειναι σιγουρα το μεγαλύτερο εθνικό φιάσκο της τελευταίας δεκαετιας για την οποία φερει ακεραια την ευθύνη η ηγεσια του πυροσβεστικού σώματος αλλά ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ που κοιμοταν υπνο βαρυ και μονο όταν οι φλόγες κοντεψαν να καψουν το Μενιδι και τους Θρακομακεδόνες αρχισε να ενεργοποιείται

για μενα προσωπικά ηταν το μεγαλύτερο αισχος σε ότι αφορα την προστασία του περιβάλλοντος

διοτι

-οταν καιγεται ενα δάσος που ειναι εθνικος δρυμος,

-οταν βρισκεται διπλα στην πρωτευουσα και αποτελει τον τελευταιο πνευμονα της,

-οταν η θαλασσα είναι κοντα για τα αεροπλάνα

-οταν η φωτια δεν ξεκίνησε μέσα απο το δρυμο αλλά απο δεκαδες χιλιομετρα μακρια και εκαιγε για 1,5 μερα πριν,

-οταν υπαρχουν δρομοι να μπλοκαρεις την φωτια

ΤΟΤΕ εσυ που εισαι υπευθυνος για την προστασια του δρυμου δεν εισαι τιποτε αλλο απο ΑΝΙΚΑΝΟΣ

απλα αρκεισαι στο αποφθεγμα "την πατησαμε" εστω και αν μετα τα συμμαζευεις για το πολιτικο κοστος.αλλα αυτη ειναι η αλήθεια.δυστυχως.....

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Απολογισμός της καταστροφής

Σε ύφεση βρίσκονται οι μεγάλες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, ενώ τρίτη σύσκεψη πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου για την... αποτίμηση της καταστροφής. Σχέδιο αναδάσωσης εξετάζεται για την ρημαγμένη Πάρνηθα, όπου σημειώνονται από το βράδυ της Παρασκευής αναζωπυρώσεις στο Κεραμίδι, στον Αη Γιώργη και νότια της Στεφάνης προς τον Τιτάνα. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα, τρία ελικόπτερα, 130 πυροσβέστες με 51 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα 78 ατόμων και 300 στρατιώτες.

Στην Αγιά της Λάρισας, όπου και εκεί παρατηρείται ύφεση, βρίσκονται 52 πυροσβέστες με 21 οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 100 στρατιώτες.

Στο Πήλιο στην ευρύτερη περιοχή της Χορεύτρας εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη η πυρκαγιά στα χωριά Νεοχώρι, Καλαμάκι και Μηλιές, αλλά και εκεί παρατηρείται ύφεση. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα, δύο ελικόπτερα, 102 πυροσβέστες με 44 οχήματα, 43 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 100 στρατιώτες.Τέλος, υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε στις 8 το πρωί του Σαββάτου, η πυρκαγιά στην περιοχή του Σελίνου, νότια του νομού Χανίων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά έκαψε περίπου 500 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης.Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί ότι πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς υπάρχει το Σάββατο στις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Αθηνών, Ευβοίας, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Λασιθίου και Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, 25.000 στρέμματα δάσους, από τα 38.000 του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας, έως αργά το βράδυ της Παρασκευής είχαν γίνει στάχτη.Αύξηση της μέσης θερινής θερμοκρασίας και περισσότερες πλημμύρες αναμένεται να είναι οι πρώτες επιπτώσεις στο μικροκλίμα της Αττικής από την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας.Παράλληλα, ένα μεγάλο τμήμα στον παράδεισο του Πηλίου αποτελεί πλέον παρελθόν. Στάχτη έγινε πυκνό πευκοδάσος και υπεραιωνόβια πλατάνια σε έκταση μεγαλύτερη των 20.000 στρεμμάτων. Στον Κίσσαβο η φωτιά πάνω από την Αγιά άνοιξε μια ακόμη μεγάλη πληγή στο βουνό, καθώς τα προηγούμενα χρόνια είχαν επίσης ξεσπάσει πυρκαγιές. Μόνο στη Μελιβοία τουλάχιστον δέκα χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους και καστανιές έγιναν στάχτη.

«Δύο γενιές θα περάσουν μέχρι να ξαναγίνει η Πάρνηθα που γνωρίσαμε. Και αν μπορέσει ποτέ να «αναστηθεί». Μόνο για να επανέλθουν τα έλατα που κάηκαν, θα χρειαστούν 70 χρόνια». Οι περιβαλλοντολόγοι περιγράφουν με ζοφερά χρώματα την οικολογική καταστροφή που συντελέστηκε στον τελευταίο πνεύμονα της Αττικής. Τώρα πια, όπως υποστηρίζουν, ένα βοτανικός «παράδεισος», ένας ζωντανός οργανισμός όπου συνυπήρχαν πλούσια είδη, σημαντικά είδη θηλαστικών, σπάνια φυτά και πουλιά αποτελεί νεκρό τόπο.

ΧΛΩΡΙΔΑ. «Τα σπάνια είδη φυτών που εντοπίζονταν στην Πάρνηθα δεν πρόκειται να επανέλθουν ποτέ», λέει ο καθηγητής κ. Αράπης, διευθυντής του Εργαστηρίου Οικολογίας και Προστασίας Περιβάλλοντος στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Περιβάλλοντος της Ελληνικής Εταιρείας.Η χλωρίδα της Πάρνηθας περιλαμβάνει 1.100 είδη, εκ των οποίων τα 92 συναντώνται μόνο στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους ο κέδρος του Λιβάνου, η δρυς η πλατύφυλλη και η φτελιά. «Εκτός, όμως, από των αφανισμό των δέντρων και των σπάνιων φυτών, καταστράφηκαν όλοι οι οργανισμοί μικροβιακού φορτίου που υπάρχουν στο έδαφος. Η ισορροπία του δασικού οικοσυστήματος ανετράπη βίαια», λέει.

ΠΑΝΙΔΑ. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται ότι εντοπίζεται στα δυσκίνητα ζώα, όπως οι χελώνες», λέει ο δασολόγος κ. Λατσούδης. Ο φόβος γίνεται ακόμη εντονότερος λόγω του γεγονότος ότι η πανίδα της Πάρνηθας ήταν πλούσια σε είδη, φτωχή, όμως, σε πληθυσμούς. Αλεπούδες, κουνάβια, λαγοί, σκαντζόχοιροι, ασβοί, σκίουροι, τσακάλια είναι μερικά μόνο από τα 116 είδη θηλαστικών που είχαν καταγραφεί στην Πάρνηθα.

ΠΟΥΛΙΑ. Η δυνατότητα των πτηνών να πετάξουν δίνει ελπίδα στους επιστήμονες ότι ο πλούσιος πληθυσμός των πουλιών που ζούσαν στην Πάρνηθα δεν έχει υποστεί ολοσχερή καταστροφή, όπως ενδεχομένως ισχύει για άλλα ζώα. Η ανησυχία επικεντρώνεται στα είδη που αναπαράγονταν αυτήν την εποχή. Πολλά από αυτά είχαν φωλιές με νεοσσούς, οι οποίοι δεν ήταν ακόμη έτοιμοι να πετάξουν. «Αυτοί μαζί με τις φωλιές τους κάηκαν σίγουρα», λέει ο Τάσος Δημαλέξης, επιστημονικός διευθυντής της Ορνιθολογικής Εταιρείας.

ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ

Εγκλωβίστηκαν τα κόκκινα ελάφια

Περίπου 400 κόκκινα ελάφια υπολογίζεται ότι ζούσαν στον εθνικό δρυμό, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου καταστράφηκε από την προχθεσινή πυρκαγιά. «Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ολοκληρωτική καταστροφή σε τοποθεσίες όπου ζούσαν τα κόκκινα ελάφια, όπως στην Αγία Τριάδα και το ΣΕΓΑΣ», λέει ο διευθυντής της WWF Δημήτρης Καραβέλλας. Ο πληθυσμός τους, ο πιο ακμαίος στην Ελλάδα, τελούσε υπό προστασία, καθώς ήταν ο μοναδικός -μαζί με λίγα ελάφια στη Ροδόπη- που είχε διασωθεί από το λαθραίο κυνήγι. «Τα ελάφια είναι ζώα που πανικοβάλλονται πολύ εύκολα. Και κατά συνέπεια εγκλωβίζονται. Αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί. Δεν ξέρουμε πώς μπορεί να συμπεριφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς», έλεγε χθες ο Παναγιώτης Λατσούδης, δασολόγος και επιστημονικός συνεργάτης περιβαλλοντικών οργανώσεων, ο οποίος έσπευσε στην περιοχή προκειμένου να συμβάλει στην καταγραφή της οικολογικής καταστροφής.

www.ethnos.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

δεν ξέρω πόσοι είδατε την εικόνα στα δελτία, ένα από τα ελάφια απανθρακωμένο, νομίζω δε θα το ξεχάσω ποτέ αυτό το θέαμα ...

μακάρι να έχουν το ίδιο ακριβώς τέλος οι ''άνθρωποι'' που έβαλαν (και έχουν βάλει παλιότερα και θα βάλουν στο μέλλον) φωτιά σε δάση. μακάρι!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Άντε να κάψουν και ό,τι άλλο απέμεινε για να μην ανησυχούμε στο μέλλον για άλλες φωτιές....Όσο για τους πολιτικούς,όλοι τους(κ από το κυβερνών κόμμα κ από αντιπολίτευση άλλα και από την αριστερά)έχουν μια βιλίτσα εκεί που πριν από μερικά χρόνια ήταν δάση....Με τις ευχές ΟΛΩΝ τους,λοιπόν γίνονται όλα αυτά και δεν νομίζω να στεναχωρήθηκαν και πολύ!Μόνο ανησυχίες έχουν μην χάσουν την καρέκλα ή αν μπορέσουν να ανεβούνε σ'αυτή...! :anavwfwties:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Θέλω κάποιος να μου εξηγήσει κάτι που δεν καταλαβαίνω: Υπάρχει περίπτωση να μην κυρηχθεί αναδασωτέα η περιοχή που κάηκε; Και αν κυρηχθεί αναδασωτέα, υπάρχει περίπτωση να χτίσει κάποιος στην αναδασωτέα περιοχή; Και αν ναι, υπάρχει περίπτωση να μην γίνει πρώτο θέμα στα κανάλια, αν γίνει, ακόμα κι αν τον αφήσει η Πολιτεία; Γιατί αν όχι σε κάποιο από τα παραπάνω, ποιο είναι το νόημα των εμπρησμών αυτών; Αλήθεια, δεν καταλαβαίνω.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ναι , υπαρχει .Το ιδιο εγινε και με αλλες περιοχες που καηκαν ςτο παρελθον .2 χρονια μετα τη φωτια , υπηρχαν ςπιτια ςτις καμμενες περιοχες .και μαλιςτα υπηρξε τροπος και ολα αυτα εγιναν ¨" νομιμα" .Μια διαφορα ςτις αεροφωτογραφιες που δειχονου το πριν και το μετα θα ςε πειςει .Η ιςτορια επαναλαμβανεται παντα .Και τιποτα ποτε δε γινεται τυχαια .Δυςτυχως .

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ε καλά ... δηλαδή κάτι περιοχές όπως ''πανόραμα'' γλυφάδας και βούλας (λέμε τώρα), έχεις ρωτήσει κανέναν να σου πει τί ήταν πριν γεμίσουν σπιτάκια νεόπλουτων - και σαμαράκια keep slow βεβαίως, βεβαίως ??? λες νάταν δάσος ?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Έχει αλλάξει η νομοθεσία από τότε που χτίστηκε η Βούλα και η Νέα Πεντέλη. Με δεδομένη τη νέα νομοθεσία ρωτάω.

ΥΓ: Με λίγα λόγια ρωτάω αν κάποιος ξέρει τι νομικά παραθυράκια υπάρχουν στην ανοικοδόμιση σε αναδασωτέα περιοχή. Ρε κορίτσια, το ξέρω ότι η μισή Ελλάδα έχει χτιστεί κάπως έτσι, απλά νόμιζα ότι μετά τις φωτιές στην Πεντέλη και το Διόνυσο έχουν γίνει κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

χμμμμμ με δεδομένο ότι εθνικό κτηματολόγιο ακόμα δεν υπάρχει στην ελλάδα, δε βλέπω να έχει και πολλή σημασία η νομοθεσία όταν η νοοτροπία παραμένη η ίδια emcensored

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ναι αλλά πχ αναφέρω το παράδειγμα του Διονύσου. Μετά τις πυρκαγιές του 199τόσο, ακόμα και οικόπεδα που ήταν εντός σχεδίου αλλά σε περιοχή που κηρύχθηκε αναδασωτέα, έχασαν κατακόρυφα την αξία τους γιατί οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να χτίσουν. Μάλιστα, η κα Κανέλλη, η αριστερή αυτή κυρία που έχει βίλα λίγο πιο κάτω, είχε πρωτοστατήσει στο να βγουν τα οικόπεδα αυτά από το σχέδιο δόμησης. Άρα κάτι χάνω στην όλη φάση με την Πάρνηθα;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

δεν έχω ακούσει κάτι συγκεκριμένο, είμαι σίγουρη πως οι κυριακάτικες θα γράψουν πολλά, αλλά ένα σου λέω, βλέπουν σε βάθος χρόνου μερικοί ... μιλάμε για τεράστιες εκτάσεις, δεν έχει σημασία αν θα τις προστατέψει ένας νόμος για λίγα χρόνια, δειλά-δειλά θα αρχίσουν τα αυθαίρετα και μετά από λίγα χρόνια θα κλαίγονται για να μπουν στο σχέδιο πόλεως, όλη η Ελλάδα έτσι είναι χτισμένη ...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΥΓ: Με λίγα λόγια ρωτάω αν κάποιος ξέρει τι νομικά παραθυράκια υπάρχουν στην ανοικοδόμιση σε αναδασωτέα περιοχή.

κι εςυ χρυςο μου , τι τα θες τα παραθυρακια ςχετικα με την ανοικοδομηςη ςε αναδαςωτεα περιοχη ?????ε?????

τι καλο εβαλες ςτο ματι αυτη τη φορα ?? ( εεεε..τα θελες.....χι χι χι )emcolgateemsexwars

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

έχω ήδη αποθηκεύσει τα παραπάνω ποστ, σε περίπτωση που τα κάνει edit, γιατί καταγγελία χωρίς αποδεικτικά στοιχεία ...

το τηλ. του 30πουλου κανείς? πού χάθηκε αυτή η ψυχή? λες να κάνει μαύρισμα σε κανενός το κότερο?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η αληθεια ειναι πως δεν το χω δοκιμασει 34zx4.gif...

Aλλα με τοσες πυρκαγιες προβλεπω θα εχουμε ολοι συντομα την ευκαιρια koroidevsq7.gif...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Θέλω κάποιος να μου εξηγήσει κάτι που δεν καταλαβαίνω: Υπάρχει περίπτωση να μην κυρηχθεί αναδασωτέα η περιοχή που κάηκε; Και αν κυρηχθεί αναδασωτέα, υπάρχει περίπτωση να χτίσει κάποιος στην αναδασωτέα περιοχή; Και αν ναι, υπάρχει περίπτωση να μην γίνει πρώτο θέμα στα κανάλια, αν γίνει, ακόμα κι αν τον αφήσει η Πολιτεία; Γιατί αν όχι σε κάποιο από τα παραπάνω, ποιο είναι το νόημα των εμπρησμών αυτών; Αλήθεια, δεν καταλαβαίνω.

Πόσος καιρός είναι που είσαι έξω;

Ξεχνάμε γρήγορα βλέπω... :P

Και μετά μου λες εμένα για γεροντική άνοια :lol:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το προσωπικό της Πυροσβεστικής και όλους όσοι δίνουν μάχη υπό αντίξοες συνθήκες με τις φλόγες ευχαρίστησε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στα Ιωάννινα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, καθώς και στο γεγονός ότι ξέσπασαν ταυτόχρονα πολλά μέτωπα πυρκαγιών.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι οι εκτάσεις που κάηκαν είναι άμεσα αναδασωτέες:

«Όπου ήταν δάσος, θα γίνει ξανά δάσος και οι υλικές ζημιές θα καταγραφούν αμέσως και θα αποζημιωθούν όπως προβλέπει ο νόμος. Η πληγή από την πυρκαγιά στην Πάρνηθα είναι πληγή στην ψυχή μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το δάσος είναι το δάνειο που χρωστάμε στα παιδιά μας.Το δάσος θα παραμείνει δάσος» είπε ο πρωθυπουργός.

Newsroom ΔΟΛ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Όσοι αφελώς διερωτούνται αν μπορεί να χτιστεί η Πάρνηθα δεν έχουν παρά να δούνε το λαμπρό παράδειγμα της Πεντέλης. Μετά το συστηματικό κάψιμο στη δεκαετία του ’90 έχει πλέον οικοδομηθεί ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ. Έκανε κάποιος την αρχή το 1990 και επί 10χρόνια καίγονταν κάθε χρόνο. Όσο για την αναδάσωση και προστασία του δάσους, με την λαμπρότατη εξαίρεση του Ε τμήματος του ΣτΕ (που το αναθεωρούν για να το βγάλουν από τη μέση) όλοι οι υπόλοιποι ΑΛΗΤΕΣ μόνο για τις βίλες τους νοιάζονται, λεπτομερειακά ο εισηγητής της αναθεώρησης του άρθρου 24 εκλέγεται στο υπόλοιπο - επιμελώς καμμένο - υπόλοιπο Αττικής.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το γράμμα ενός οργισμένου πολίτη,που διαβάστηκε σε ραδιοφωνικό σταθμό και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις...

Δεν πέρασαν ούτε 4 μήνες από την τελευταία εκδρομή στην Πάρνηθα.

Ούτε 4 μήνες από την τελευταία ξάπλα κάτω από τα έλατα...

Ούτε 4 μήνες από εκείνο το μεσημέρι που μάζευα τις γόπες μου στο σελοφάν του

πακέτου μου, για να μη μαγαρίσω την ομορφιά που έβλεπα. Τι μαλακας!

Σήμερα ο ουρανός γέμισε στάχτη.

Γιατί κάποιος αποφάσισε ότι μια-δυο-τριακόσιες βιλίτσες με θέα το καζίνο, θα

γίνουν ανάρπαστες. Κι έτσι, θα βγάλει τόσα λεφτά, ώστε η τράπεζα να του

προσφέρει «πρόσωπο» προκειμένου να εκτελεί δημόσια έργα...

Δεν ήτανε τυχαία η φωτιά. Δεν άναψε την πιο ζεστή μέρα του Ιούνη, αλλά μόλις

έπιασε το βοριαδάκι.Είμαι θυμωμένος. Πενθώ, όχι για τις επόμενες γενιές που θα ζήσουν στα

πλημμυρισμένα βαλτοτόπια του Μοσχάτου, αλλά για τις χαμένες ανοιξιάτικες

βόλτες μου, που θα έκαναν ανεκτή τη μιζέρια του καθημερινού τσιμέντου.

Μαζί μου πενθούν κι οι φίλοι μου. Και είναι κι εκείνοι οργισμένοι.

Και κάθε φορά που θα μιζεριάζουν στο τσιμεντένιο τους γραφείο, θα θυμώνουν

ξανά, που δε μπορούν να ξεφύγουν. Κι αυτό θα γίνεται κάθε Παρασκευή για το

υπόλοιπο της ζωής τους.Λέω λοιπόν να αρχίσω τις απειλές. Όχι τις «προειδοποιήσεις»...

Η Πάρνηθα φιλοξενεί τον Εγκέλαδο. Και είμαι σίγουρος ότι ο Τιτάνας θα

φροντίσει να καθαρίσει το τοπίο του. Η φύση έπειτα θα το ξαναφυτέψει, όπως

της αρέσει.Λέω να βοηθήσω. Να κάνω τις αντισεισμικές κατασκευές λιγότερο αντισεισμικές.

Λέω να αρχίσω τις περιπολίες και να ρίχνω αλάτι στα μπετά των νέων κτιρίων

που θα φυτρώνουν.Δεν είναι δύσκολο...

Λεω επίσης να αρχίσω να καίω όλα τα μηχανήματα που θα ανέβουν να φτιάξουν

δρόμους και τα αυτοκίνητα των νέων κατοίκων επίσης...

Μαζί με τα χλωρά, καίγονται και τα ξερά. Έτσι δεν παίζεται το παιχνίδι;

Αλλά κι αυτοί οι νέοι «οικιστές» ξέρουν που μπλέκουν...

Λέω να αρχίσω να τρομοκρατώ όσους σκοπεύουν να αγοράσουν «οικόπεδο» εκεί

γύρω. Να τους πείσω ότι αυτή η γειτονιά είναι χειρότερη από γκέτο. Κι ότι οι

επενδύσεις τους εκεί είναι αμφίβολες.Λέω να περνάω νυχτιάτικα και να ουρλιάζω,

χαλώντας τον ύπνο του δικαίου των νέων οικιστών.

Τα ζώα δεν θα ενοχληθούν, είμαι σίγουρος πως δεν θα συχνάζουν πια.

Λέω να γίνω «τρομοκράτης» και να αγωνιστώ για τα δίκαια της φύσης. Όχι τα

δικά μου.Και να μην σταματήσω τις εξορμήσεις, μέχρι κάποιος από τους μαλάκες εκεί

πάνω, να με πείσει ότι θα αφήσουν το βουνό στην ησυχία του.

Τι λες; Πάμε μια «ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ»;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.