Jump to content

[αγροτικός] Αδειες :κανονικες και ειδικές


Dr.Fuck

Recommended Posts

παιδια τι αδειες δικαιούμαστε τώρα που το αγροτικό έγινε 9μηνο και δημοσίου δικαίου? πέρα από τις 15 εργάσιμες εννοώ που αναφέρονται στο διορισμό...μιλώ για εκπαιδευτικές για συνέδρια κλπ. Επίσης τί ισχύει με τα ρεπό? Αυτοί που δουλεύουν κάθε μέρα πχ σε πλοίο τί ρεπό δικαιούνται? Αν μπορεί κάποιος ας αναφέρει και τα φεκ.thanx!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • Απαντήσεις 129
  • Created
  • Last Reply
παιδια τι αδειες δικαιούμαστε τώρα που το αγροτικό έγινε 9μηνο και δημοσίου δικαίου? πέρα από τις 15 εργάσιμες εννοώ που αναφέρονται στο διορισμό...μιλώ για εκπαιδευτικές για συνέδρια κλπ. Επίσης τί ισχύει με τα ρεπό? Αυτοί που δουλεύουν κάθε μέρα πχ σε πλοίο τί ρεπό δικαιούνται? Αν μπορεί κάποιος ας αναφέρει και τα φεκ.thanx!

Οι αγροτικοί ιατροί ήταν και είναι υπάλληλοι που υπάγονται στο δημοσιουπαλληλικό κώδικα , για τους οποίους ισχύει ο τελευταίος, εκτός από τις εξαιρέσεις που ρητώς ορίζονται σε ειδικότερες διατάξεις . Τέτοια εξαίρεση είναι πχ οι δεκαπέντε μέρες που αναφέρονται στην ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ αντί για τις 20 ημέρες που παίρνουν οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι, (λογω 9μηνου προφανώς διορισμού)

(Ι. ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ (άρθρο 48 του Υ.Κ.)

Σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 48 του Υ.Κ «οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται κανονική άδεια με αποδοχές, δύο (2) μήνες μετά το διορισμό τους. Η άδεια που δικαιούνται να λάβουν οι υπάλληλοι ορίζεται σε δύο (2) ημέρες για κάθε μήνα υπηρεσίας και δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά τον αριθμό των ημερών κανονικής άδειας που δικαιούνται με τη συμπλήρωση ενός (1) έτους δημόσιας πραγματικής υπηρεσίας.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, μετά τη συμπλήρωση ενός (1) έτους πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δικαιούνται κανονική άδεια απουσίας με αποδοχές, η διάρκεια της οποίας ορίζεται σε είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες αν ακολουθούν εβδομάδα πέντε (5) εργασίμων ημερών και είκοσι τέσσερις (24) εργάσιμες ημέρες αν ακολουθούν εβδομάδα έξι (6) εργασίμων ημερών.

Ο χρόνος της κανονικής άδειας επαυξάνεται κατά μία εργάσιμη ημέρα για κάθε έτος απασχόλησης και μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των είκοσι πέντε (25) ή τριάντα (30) εργασίμων ημερών προκειμένου για πενθήμερη ή εξαήμερη εβδομάδα εργασίας, αντίστοιχα».

Σύμφωνα με τα ανωτέρω ο υπάλληλος εφεξής, θεμελιώνει δικαίωμα λήψης κανονικής άδειας δύο μήνες μετά το διορισμό του αντί του ενός (1) έτους που απαιτείτο με τις προϊσχύουσες διατάξεις. Ειδικότερα, θεμελιώνει δικαίωμα για να λάβει κανονική άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών ανά μήνα, έως τη συμπλήρωση ενός έτους πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας.

Αμέσως μετά και έως το τέλος του ημερολογιακού έτους, μέσα στο οποίο συμπληρώνει ένα έτος δημόσιας υπηρεσίας, μπορεί να λάβει αναλογία - ποσοστό των είκοσι (20) ημερών άδειας.

Εκτός από την ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ , οι δημόσιοι υπάλληλοι (άρα και οι αγροτικοί ιατροί ) δικαιούνται τις εξής άδειες (εφόσον από καμία διάταξη Νόμου δεν απαγορεύεται να τις αιτηθούν):

[ΙΙ. ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ (άρθρο 50 του Υ.Κ.)

1. Οι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα άδειας απουσίας με αποδοχές πέντε (5) εργασίμων ημερών σε περίπτωση γάμου και τριών (3) εργασίμων ημερών σε περίπτωση θανάτου συζύγου τους ή και συγγενούς έως και β΄ βαθμού (πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 50 του Υ.Κ.). Συγγενείς έως και β’ βαθμού θεωρούνται οι γονείς, τα τέκνα, τα αδέλφια, τα εγγόνια και οι πάπποι, τόσο οι εξ αίματος όσο και οι εξ αγχιστείας.

2. Οι υπάλληλοι που πάσχουν ή έχουν σύζυγο ή τέκνο που πάσχει από νόσημα το οποίο απαιτεί τακτικές μεταγγίσεις αίματος ή χρήζει περιοδικής νοσηλείας, δικαιούνται ειδική άδεια με αποδοχές έως είκοσι δύο (22) εργάσιμες ημέρες το χρόνο (παράγραφος 2 του άρθρου 50 του Υ.Κ.).

Έως την έκδοση του προεδρικού διατάγματος που προβλέπεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 50 του Υ.Κ. για τον καθορισμό των ανωτέρω νοσημάτων, η εν λόγω άδεια θα πρέπει να χορηγείται στους δικαιούχους εφόσον υπάρχουν οι εξής δύο προϋποθέσεις:

§ γνωμάτευση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, με την οποία θα πιστοποιείται αιτιολογημένα ότι η πάθηση από την οποία πάσχουν οι ίδιοι οι υπάλληλοι ή κάποιο τέκνο τους, χρήζει τακτικών μεταγγίσεων αίματος ή περιοδικής νοσηλείας σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα.

§ προσδιορισμός του χρονικού διαστήματος για το οποίο απαιτείται η νοσηλεία αυτή.

3. Ο υπάλληλος που ανταποκρίνεται σε πρόσκληση από υπηρεσία αιμοληψίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης, καθώς και ο υπάλληλος ο οποίος μετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία δικαιούται ειδικής άδειας απουσίας, με πλήρεις αποδοχές, δύο (2) ημερών (παράγραφος 5 του άρθρου 50 του Υ.Κ.).

Οι δύο αυτές ημέρες άδειας είναι πέραν της ημέρας αιμοδοσίας και μπορούν να ληφθούν είτε συνεχόμενα με το χρόνο της αιμοδοσίας ή οποτεδήποτε μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Σε κάθε περίπτωση δεν μεταφέρονται στο επόμενο ημερολογιακό έτος.

Σημειώνεται ότι η ίδια ως άνω άδεια χορηγείται και στην περίπτωση λήψης αιμοπεταλίων.

4. Ο υπάλληλος ο οποίος χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή και απασχολείται μπροστά σε οθόνη οπτικής καταγραφής για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε (5) ωρών του ημερήσιου ωραρίου εργασίας δικαιούται μηχανογραφική άδεια, με πλήρεις αποδοχές, μιας (1) ημέρας ανά δίμηνο. Η άδεια χορηγείται υποχρεωτικά μέσα στο δίμηνο το οποίο αφορά. Εφόσον η άδεια αυτή δεν εξαντληθεί στο διάστημα αυτό, δεν μεταφέρεται ούτε καταβάλλεται αποζημίωση στον υπάλληλο (παράγραφος 6 του άρθρου 50 του Υ.Κ.).

Η απασχόληση μπροστά σε οθόνη οπτικής καταγραφής για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε (5) ωρών του ημερήσιου ωραρίου εργασίας βεβαιώνεται από τον άμεσο προϊστάμενο του υπαλλήλου.

ΙΙΙ. ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ (άρθρο 52 του Υ.Κ.)

1. Στη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 52 του Υ.Κ. προβλέπονται τα ακόλουθα:

Στις υπαλλήλους οι οποίες κυοφορούν, χορηγείται άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές δύο (2) μήνες πριν και τρεις (3) μήνες μετά τον τοκετό. Σε περίπτωση απόκτησης τέκνου πέραν του 3ου (δηλαδή 4ου και άνω), η μετά τον τοκετό άδεια προσαυξάνεται κάθε φορά κατά δύο (2) μήνες.

Η προσαύξηση αυτή χορηγείται και στις μητέρες με τέσσερα και άνω παιδιά, οι οποίες κατά την 9η Φεβρουαρίου 2007 (ημέρα δημοσίευσης του ν. 3528/2007) δεν είχαν εξαντλήσει την τρίμηνη άδεια λοχείας.

2. Στην παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου προβλέπεται ότι στις υπαλλήλους που υιοθετούν τέκνο, χορηγείται άδεια τριών (3) μηνών με πλήρεις αποδοχές εντός του πρώτου εξαμήνου μετά την περαίωση της διαδικασίας της υιοθεσίας, εφόσον το υιοθετημένο τέκνο είναι ηλικίας έως έξι (6) ετών.

Ένας μήνας από την άδεια αυτή μπορεί να καλύπτει απουσία της υπαλλήλου κατά το προ της υιοθεσίας διάστημα.

Ο μήνας αυτός μπορεί να ληφθεί οποτεδήποτε κατά το προ της υιοθεσίας διάστημα κατόπιν σχετικής αίτησης της ενδιαφερόμενης υπαλλήλου, η οποία πρέπει να προσκομίσει στην υπηρεσία σχετική βεβαίωση από τις αρμόδιες αρχές για την έναρξη της διαδικασίας της υιοθεσίας.

IV. ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ (άρθρο 53 του Υ.Κ.)

Στις διατάξεις του άρθρου 53 του Υ.Κ. προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. Η άδεια άνευ αποδοχών συνολικής διάρκειας δύο ετών της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του Υ.Κ. χορηγείται υποχρεωτικά, χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου, όταν πρόκειται για ανατροφή παιδιού ηλικίας έως και έξι (6) ετών.

Διάστημα τριών (3) μηνών της άδειας αυτής χορηγείται πλέον με πλήρεις αποδοχές στην περίπτωση γέννησης τρίτου (3ου) παιδιού και άνω.

Την άδεια αυτή δικαιούνται και γονείς των οποίων το 3ο τέκνο και άνω γεννήθηκε πριν την 9η Φεβρουαρίου 2007 (ημέρα δημοσίευσης του ν. 3528/2007) και εφόσον κατά την ημερομηνία αυτή το τέκνο δεν είχε συμπληρώσει την ηλικία των έξι ετών.

2. O χρόνος εργασίας του γονέα υπαλλήλου μειώνεται κατά δύο (2) ώρες ημερησίως εφόσον έχει τέκνα ηλικίας έως δύο (2) ετών και κατά μία (1) ώρα, εφόσον έχει τέκνα ηλικίας από δύο (2) έως τεσσάρων (4) ετών. Ο γονέας υπάλληλος δικαιούται εννέα (9) μήνες άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, εφόσον δεν κάνει χρήση του προαναφερθέντος μειωμένου ωραρίου.

Ειδικά για το γονέα που είναι άγαμος ή χήρος ή διαζευγμένος ή έχει αναπηρία 67% και άνω, το κατά μία ώρα μειωμένο ωράριο ή η συνεχόμενη άδεια ανατροφής τέκνου προσαυξάνονται κατά έξι (6) μήνες ή ένα (1) μήνα αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η ανωτέρω προσαύξηση χορηγείται στους δικαιούχους γονείς εφόσον κατά την 9η Φεβρουαρίου 2007 (ημέρα δημοσίευσης του ν. 3528/2007) δεν είχαν εξαντλήσει τις εν λόγω διευκολύνσεις.

Επίσης, στην περίπτωση γέννησης 4ου τέκνου, όπως και για κάθε τέκνο πέραν του 4ου, το μειωμένο ωράριο εργασίας παρατείνεται για δύο (2) ακόμα έτη. Κατά τη διάρκεια της παράτασης αυτής ο χρόνος εργασίας του γονέα υπαλλήλου μειώνεται κατά μία (1) ώρα.

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω παράταση αφορά αποκλειστικά τη διευκόλυνση του μειωμένου ωραρίου και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται να χορηγηθεί ως συνεχόμενη άδεια ανατροφής.

Η ανωτέρω προσαύξηση δίδεται και στους γονείς υπαλλήλους που κατά την 9η Φεβρουαρίου 2007 είχαν τέσσερα τέκνα και άνω και εφόσον το ένα τουλάχιστον εξ αυτών δεν είχε συμπληρώσει την ηλικία των έξι ετών.

3. Αν και οι δύο γονείς είναι υπάλληλοι, με κοινή τους δήλωση που κατατίθεται στις υπηρεσίες τους καθορίζεται ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της συνεχόμενης άδειας ανατροφής, εκτός αν με την ανωτέρω κοινή τους δήλωση καθορίσουν χρονικά διαστήματα που ο καθένας θα κάνει χρήση, αλλά πάντοτε διαδοχικώς και μέσα στα χρονικά όρια που ορίζονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 53 του Υ.Κ.

Αλλαγή της δήλωσης επιτρέπεται να γίνεται άπαξ και μόνο για ιδιαίτερα σημαντικούς λόγους.

4. Αν η σύζυγος του υπαλλήλου ή ο σύζυγος της υπαλλήλου εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον δικαιούται όμοιων ολικώς ή μερικώς διευκολύνσεων, ο σύζυγος ή η σύζυγος υπάλληλος δικαιούται να κάνει χρήση της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής κατά το μέρος που η σύζυγος αυτού ή ο σύζυγος αυτής δεν κάνει χρήση των δικών της ή των δικών του δικαιωμάτων ή κατά το μέρος που αυτά υπολείπονται των προβλεπόμενων από την παράγραφο 2 του άρθρου 53 του Υ.Κ. διευκολύνσεων.

Ως εργασία στον ιδιωτικό τομέα νοείται η εξαρτημένη μισθωτή εργασία, καθώς και η άσκηση κάποιου ελευθέριου επαγγέλματος από αυτά που ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία περί φορολογίας εισοδήματος (παρ. 1 του άρθρου 48 του ν. 2238/1994).

Ο υπάλληλος που δικαιούται να κάνει χρήση της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής πρέπει να προσκομίζει από τον οικείο εργοδότη καθώς και τον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα σχετική βεβαίωση, από όπου θα προκύπτει ρητώς η ιδιωτική εργασία που ασκεί η σύζυγός του, καθώς και το εάν έχει ήδη κάνει ολικώς ή μερικώς χρήση των δικών της δικαιωμάτων.

Στην περίπτωση που ο ένας γονέας εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, τότε ο άλλος γονέας (δημόσιος υπάλληλος) δικαιούται να κάνει χρήση της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής κατά το ήμισυ των προβλεπομένων.

5. Αν η σύζυγος του υπαλλήλου δεν εργάζεται ή δεν ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα, ο σύζυγος δεν δικαιούται να κάνει χρήση της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής, εκτός αν λόγω σοβαρής πάθησης ή βλάβης κριθεί ανίκανη να αντιμετωπίζει τις ανάγκες ανατροφής του παιδιού, σύμφωνα με βεβαίωση της δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται ο υπάλληλος.

6. Όταν ο ένας γονέας λάβει την άδεια άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου, ο άλλος δεν έχει δικαίωμα να κάνει χρήση της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου ή της εννιάμηνης άδειας ανατροφής για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Επίσης σημειώνεται ότι σε περίπτωση διάστασης, διαζυγίου, χηρείας ή γέννησης τέκνου χωρίς γάμο των γονέων του, τόσο την άδεια άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου, όσο και τη διευκόλυνση του μειωμένου ωραρίου ή την εννιάμηνη άδεια ανατροφής τη δικαιούται ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια.

7. Σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 53 του Υ.Κ. οι υπηρεσίες υποχρεούνται να διευκολύνουν τους υπαλλήλους που έχουν τέκνα τα οποία παρακολουθούν μαθήματα πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για να επισκέπτονται το σχολείο των παιδιών τους, με σκοπό την παρακολούθηση της σχολικής τους επίδοσης.

Έως την έκδοση της σχετικής απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, με την οποία θα ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της ανωτέρω διάταξης και θα καθορίζεται το ανώτατο όριο ημερών απουσίας του υπαλλήλου, η προβλεπόμενη διευκόλυνση εξακολουθεί να χορηγείται όπως μέχρι σήμερα, ήτοι:

• Οι υπάλληλοι δικαιούνται να απουσιάζουν ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα από την εργασία τους, μέχρι τη συμπλήρωση τεσσάρων (4) συνολικά εργασίμων ημερών, μέσα στο ημερολογιακό έτος, για να επισκεφθούν το δημόσιο ή ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των παιδιών τους και να ενημερωθούν για την επίδοσή τους.

• Η άδεια αυτή είναι με αποδοχές και χορηγείται στον ένα γονέα. Αν και οι δύο γονείς είναι δικαιούχοι, αποφασίζουν με κοινή συμφωνία, κάθε φορά, ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της άδειας και για πόσο χρονικό διάστημα, που πάντως η συνολική διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβεί σε διάρκεια τις τέσσερις (4) ημέρες και για τους δύο γονείς. Η άδεια χορηγείται στον υπάλληλο γονέα, ανεξάρτητα αν ο άλλος γονέας δεν εργάζεται.

• Η άδεια πρέπει να χορηγείται για ορισμένες ώρες και σε εξαιρετικές περιπτώσεις για ολόκληρη την ημέρα, σε καμιά όμως περίπτωση πάνω από μια ημέρα συνεχώς. Ο συνολικός χρόνος της άδειας δεν εξαντλείται υποχρεωτικά.

• Για τη χορήγησή της, ο δικαιούχος υπάλληλος πρέπει να υποβάλλει στην υπηρεσία του σχετική αίτηση, δηλώνοντας συγχρόνως υπεύθυνα, στην περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι δικαιούχοι, πόσες ημέρες (ή ώρες) της δικαιούμενης από κοινού άδειας των 4 ημερών έχει κάνει ήδη χρήση ο άλλος γονέας στην υπηρεσία που εργάζεται.

• Δεδομένου ότι τα νηπιαγωγεία αποτελούν πλέον μέρος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και μπορεί να λειτουργούν μαζί με παιδικούς σταθμούς (παιδικά κέντρα), η ανωτέρω άδεια δίδεται και στους γονείς που το παιδί τους πηγαίνει σε παιδικό κέντρο, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό εφαρμόζει πλήρες πρόγραμμα νηπιαγωγείου. Σε κάθε περίπτωση το παιδί πρέπει να διαθέτει την προβλεπόμενη ηλικία για να παρακολουθεί το υποχρεωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

V. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ (άρθρο 55 του Υ.Κ.)

Βραχυχρόνιες αναρρωτικές άδειες χορηγούνται α) με υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου ή γνωμάτευση θεράποντος γιατρού έως δύο (2) ημέρες κάθε φορά και όχι περισσότερες από τέσσερις (4) ημέρες κατ' έτος, β) με γνωμάτευση του θεράποντα γιατρού έως τρεις (3) ημέρες κάθε φορά και όχι περισσότερες από έξι (6) κατ' έτος, γ) με γνωμάτευση του διευθυντή κλινικής δημόσιου νοσοκομείου έως πέντε (5) ημέρες κάθε φορά και όχι πέραν των δέκα (10) ημερών κατ' έτος.

Το σύνολο των βραχυχρόνιων αναρρωτικών αδειών των περ. (α), (β) και (γ) που χορηγούνται χωρίς γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής, δεν υπερβαίνει αθροιστικά τις δέκα (10) ημέρες το χρόνο.

Σε περίπτωση βραχυχρόνιας αναρρωτικής άδειας πριν ή μετά από αργία ή ανάμεσα σε δύο (2) αργίες, ο υπάλληλος παραπέμπεται υποχρεωτικά για εξέταση στην οικεία υγειονομική επιτροπή.

Στις ίδιες περιπτώσεις δεν επιτρέπεται η χορήγηση αναρρωτικής άδειας με υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου.

Σημειώνεται ότι ως αργίες για την εφαρμογή της διάταξης αυτής νοούνται οι οριζόμενες από τις σχετικές διατάξεις επίσημες αργίες (άρθρο 1 του 1157/1981).

Ο υπάλληλος υποχρεούται να δεχτεί την επίσκεψη του ελεγκτή γιατρού.

Η αποστολή γιατρού για έλεγχο υπαλλήλου, που κάνει χρήση βραχυχρόνιων αναρρωτικών αδειών κατ' επανάληψη, είναι υποχρεωτική για την υπηρεσία.

VI. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ (άρθρο 56 του Υ.Κ.)

1. Ο υπάλληλος που κωλύεται να προσέλθει στην εργασία του λόγω ασθένειας ενημερώνει την υπηρεσία για την αδυναμία αυτή την ίδια ημέρα.

Η υπηρεσία χορηγεί την αναρρωτική άδεια ύστερα από αίτηση του υπαλλήλου. Η αίτηση για αναρρωτική άδεια υποβάλλεται εντός επτά (7) ημερών από την απουσία του υπαλλήλου λόγω ασθένειας. Σε περίπτωση αδικαιολόγητης καθυστέρησης που δεν οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας, γίνεται ανάλογη περικοπή της αναρρωτικής άδειας με ευθύνη του οργάνου που είναι αρμόδιο για την έκδοση της απόφασης χορήγησής της. Η υπηρεσία σε όλως ειδικές περιπτώσεις μπορεί να κινεί τη διαδικασία χορήγησης αναρρωτικής άδειας αυτεπαγγέλτως. Οι όλως ειδικές περιπτώσεις εκτιμώνται από την οικεία υπηρεσία βάσει των ιδιαίτερων συνθηκών που συντρέχουν (π.χ. ύπαρξη μεταδοτικής ασθένειας ή άρνησης του ασθενούντος υπαλλήλου να ζητήσει να λάβει αναρρωτική άδεια).

Αναρρωτική άδεια πέραν των δέκα (10) ημερών κατ' έτος χορηγείται ύστερα από γνωμάτευση της οικείας υγειονομικής επιτροπής, με εξαίρεση την περίπτωση που η άδεια χορηγείται βάσει γνωμάτευσης του διευθυντή κλινικής δημόσιου νοσοκομείου και εφόσον πρόκειται για νοσηλεία επτά (7) ημερών τουλάχιστον, ή κατόπιν χειρουργικής επέμβασης.

2. Άδεια διάρκειας πέραν του ενός (1) μηνός για ψυχική νόσο δεν χορηγείται αν δεν έχει προηγηθεί νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο. Παράτασή της ή χορήγηση νέας άδειας, εφόσον υπερβαίνει, συνολικώς ή τμηματικώς, τον ένα (1) μήνα μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος χορηγείται ύστερα από αναλυτική έκθεση θεράποντος ιατρού και έκθεση εξέτασης λειτουργικότητας του ασθενούς, το περιεχόμενο των οποίων καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Με την ίδια απόφαση ορίζονται τα όργανα που δικαιούνται να προβαίνουν σε εξέταση λειτουργικότητας του ασθενούς καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

Έως την έκδοση της ανωτέρω απόφασης, η παράταση ή η χορήγηση της άδειας για ψυχική νόσο γίνεται με ειδική αιτιολογημένη απόφαση της οικείας ειδικής υγειονομικής επιτροπής του άρθρου 167 του Υ.Κ., όπως προβλέπεται από τη μεταβατική διάταξη της παρ. 12 του άρθρου 169 του ίδιου Κώδικα.

VII. ΑΔΕΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (άρθρο 58 του Υ.Κ.)

1. Για τη συμμετοχή του υπαλλήλου σε προγράμματα μετεκπαίδευσης και προγράμματα ή κύκλους μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, ο υπάλληλος δικαιούται να ζητήσει άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης. Η άδεια αυτή δεν χορηγείται αν ο χρόνος υπηρεσίας του υπαλλήλου που απομένει μετά το πέρας της άδειας είναι μικρότερος του τετραπλάσιου της χρονικής διάρκειας της άδειας. Επίσης η ανωτέρω άδεια δεν χορηγείται αν ο υπάλληλος δεν έχει συμπληρώσει τη δοκιμαστική υπηρεσία.

2. Στους υπαλλήλους που χορηγείται άδεια για μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο εσωτερικό, παρέχονται αποδοχές αυξημένες κατά 20%. Αν η μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακή εκπαίδευση γίνεται εκτός της περιοχής του Δήμου που εδρεύει η υπηρεσία του υπαλλήλου, μπορεί να ορίζεται προσαύξηση αποδοχών έως και 40% με απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου.

Στους υπαλλήλους που χορηγείται άδεια για μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο εξωτερικό, παρέχονται αποδοχές αυξημένες στο διπλάσιο. Η προσαύξηση των αποδοχών μειώνεται κατά το μέρος που καλύπτεται από υποτροφία ή άλλου είδους χρηματική αμοιβή ή αποζημίωση που τυχόν χορηγείται στον υπάλληλο στο εσωτερικό ή το εξωτερικό. Ο υπάλληλος δικαιούται επίσης οδοιπορικά έξοδα μετάβασης και επιστροφής.

Σημειώνεται ότι η προσαύξηση αποδοχών των υπαλλήλων στους οποίους χορηγήθηκαν εκπαιδευτικές άδειες κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του προϊσχύσαντος Υ.Κ. (ν. 2683/1999) εξακολουθεί να διέπεται από τις διατάξεις αυτές και ως εκ τούτου δεν πρέπει να αναπροσαρμοστεί σύμφωνα με τα νέα ποσοστά (παρ. 7 του άρθρου 169 του Υ.Κ.).

VIII. ΑΔΕΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (ΙΔΑΧ)

Οι διατάξεις των άρθρων 48 έως 53 για τις κανονικές και λοιπές άδειες, καθώς και των άρθρων 54 έως 56 για τη διάρκεια των αναρρωτικών αδειών του Υπαλληλικού Κώδικα εφαρμόζονται και στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. α΄ και β’ βαθμού, βάσει των προβλέψεων του ν. 2839/2000 (άρθρο 4 παρ. 5) και του ν. 3230/2004 (άρθρο 12 παρ. 6 και 7), με τις οποίες επεκτάθηκε η ισχύς των ανωτέρω άρθρων και στο προσωπικό αυτό.

επειδή με ρώτησε και ένας γνωστός μου και μετά μου ανέφερε ότι 'δεν ισχύουν στην πράξη αυτά που μου λες' υπενθυμίζω ότι αναφέρω τα εκ του νόμου δικαιώματά σας και όχι τι είθισται ή τι τελικά γίνεται. Αν όλα γινόνταν όπως λέει ο νόμος δεν θα υπήρχαν τα δικαστήρια. Μπορεί πχ, να πάρετε από το πρώτο μήνα άδεια κανονική αν πέσετε σε καλό προϊστάμενο, ή να μην σας δώσει ποτέ κανονική άδεια. Το θέμα είναι να ξέρετε τα δικαιώματά σας για να διαχειριστείτε σωστά τι όποιες συμφωνίες κάνετε με τους υπευθύνους της κρατικής μηχανής.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

3. Ο υπάλληλος που ανταποκρίνεται σε πρόσκληση από υπηρεσία αιμοληψίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης, καθώς και ο υπάλληλος ο οποίος μετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία δικαιούται ειδικής άδειας απουσίας, με πλήρεις αποδοχές, δύο (2) ημερών (παράγραφος 5 του άρθρου 50 του Υ.Κ.).

Οι δύο αυτές ημέρες άδειας είναι πέραν της ημέρας αιμοδοσίας και μπορούν να ληφθούν είτε συνεχόμενα με το χρόνο της αιμοδοσίας ή οποτεδήποτε μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Σε κάθε περίπτωση δεν μεταφέρονται στο επόμενο ημερολογιακό έτος.

Σημειώνεται ότι η ίδια ως άνω άδεια χορηγείται και στην περίπτωση λήψης αιμοπεταλίων.

Και για εθελοντική αιμοδοσία χορηγείται άδεια δύο ημερών + την ημέρα αιμοδοσίας!
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

3. Ο υπάλληλος που ανταποκρίνεται σε πρόσκληση από υπηρεσία αιμοληψίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης, καθώς και ο υπάλληλος ο οποίος μετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία δικαιούται ειδικής άδειας απουσίας, με πλήρεις αποδοχές, δύο (2) ημερών (παράγραφος 5 του άρθρου 50 του Υ.Κ.).

Οι δύο αυτές ημέρες άδειας είναι πέραν της ημέρας αιμοδοσίας και μπορούν να ληφθούν είτε συνεχόμενα με το χρόνο της αιμοδοσίας ή οποτεδήποτε μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Σε κάθε περίπτωση δεν μεταφέρονται στο επόμενο ημερολογιακό έτος.

Σημειώνεται ότι η ίδια ως άνω άδεια χορηγείται και στην περίπτωση λήψης αιμοπεταλίων.

Και για εθελοντική αιμοδοσία χορηγείται άδεια δύο ημερών + την ημέρα αιμοδοσίας!

πολύ σωστά !

Επίσης, την εν λόγω άδεια τη δικαιούται και ο υπάλληλος που προσέρχεται σε οιοδήποτε κέντρο αιμοληψίας από δική του πρωτοβουλία για να προσφέρει αίμα. Στην περίπτωση αυτή οφείλει να προσκομίσει σχετική βεβαίωση του νοσηλευτικού ιδρύματος, στο οποίο πραγματοποιήθηκε η αιμοληψία.

ΔΩΣΤΕ ΑΙΜΑ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ! ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣΑΤΕ ΑΠΟ ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...
V. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ (άρθρο 55 του Υ.Κ.)

Βραχυχρόνιες αναρρωτικές άδειες χορηγούνται α) με υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου ή γνωμάτευση θεράποντος γιατρού έως δύο (2) ημέρες κάθε φορά και όχι περισσότερες από τέσσερις (4) ημέρες κατ' έτος, β) με γνωμάτευση του θεράποντα γιατρού έως τρεις (3) ημέρες κάθε φορά και όχι περισσότερες από έξι (6) κατ' έτος, γ) με γνωμάτευση του διευθυντή κλινικής δημόσιου νοσοκομείου έως πέντε (5) ημέρες κάθε φορά και όχι πέραν των δέκα (10) ημερών κατ' έτος.

Το σύνολο των βραχυχρόνιων αναρρωτικών αδειών των περ. (α), (β) και (γ) που χορηγούνται χωρίς γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής, δεν υπερβαίνει αθροιστικά τις δέκα (10) ημέρες το χρόνο.

Σε περίπτωση βραχυχρόνιας αναρρωτικής άδειας πριν ή μετά από αργία ή ανάμεσα σε δύο (2) αργίες, ο υπάλληλος παραπέμπεται υποχρεωτικά για εξέταση στην οικεία υγειονομική επιτροπή.

Στις ίδιες περιπτώσεις δεν επιτρέπεται η χορήγηση αναρρωτικής άδειας με υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου.

Σημειώνεται ότι ως αργίες για την εφαρμογή της διάταξης αυτής νοούνται οι οριζόμενες από τις σχετικές διατάξεις επίσημες αργίες (άρθρο 1 του 1157/1981).

Ο υπάλληλος υποχρεούται να δεχτεί την επίσκεψη του ελεγκτή γιατρού.

Η αποστολή γιατρού για έλεγχο υπαλλήλου, που κάνει χρήση βραχυχρόνιων αναρρωτικών αδειών κατ' επανάληψη, είναι υποχρεωτική για την υπηρεσία.

Αναρρωτική άδεια δικαιούμαστε απο την αρχή;

Ζήτησα λόγω εξάρθρωσης ενώ είμαι 5,5 μήνες διορισμένος και απ'το νοσοκομείο μου είπαν ότι δκαιούμαι μετά τους έξι. Ισχύει; Γιατί δεν βλέπω να αναφέρεται κάτι εδώ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 months later...

ηθελα να ρωτησω,αν δεν παρουμε αδεια οσο ειμαστε στο νοσοκομειο την χανουμε?

παλιοτερα οσο ηταν ιδωτικου και δημοσιου αν δεν την επαιρνες μπορουσες να την μεταφερεις στην ειδικοτητα.

σημερα πουρωτησα στο γραφειο προσωπικου μου ειπαν οτι δεν ισχυει πλεον με το 9μηνο αυτο.

εσεις τι ξερετε?

ρωταω για να μην την πατησω

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δηλαδή δεν ζητάω άδεια κατά τη διάρκεια του αγροτικού (15 ημέρες αν δεν κάνω λάθος) και τις ημέρες αυτές μπορώ να τις ζητήσω όταν κάνω ειδικότητα!

Πρώτη φορά το ακούω και μου ακούγεται λίγο......παράλογο, αλλά εφόσον δεν το γνωρίζω δεν μπορώ να σου πω με βεβαιότητα πως δεν μπορεί να ισχύει.

Αλλά άδεια από δημοσίου δικαίου να μεταφερθεί σε ιδιωτικού μου ακούγεται παράλογο.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ρώτησες αν μπορείς να πάρεις την άδεια του αγροτικού στην ειδικότητα!

δεν ρώτησες αν μπορείς να πάρεις την άδεια που αναλογεί στην τρίμηνη εκπαίδευση του νοσοκομείου αργότερα κατά τη θητεία σου στο π.ι.;

και φυσικά μπορείς

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Να ρωτήσω κι εγώ τα εξής:

1)μπορούμε να πάρουμε τις 2 μέρες ανα μήνα που δικαιούμαστε (σύμφωνα με το ΦΕΚ) από τον πρώτο μήνα στο νοσοκομείο λόγω εννιαμήνου ή πρέπει να περάσουν 2 μήνες;τουλάχιστον οι 2 μέρες λόγω αιμοδοσίας γίνεται να δωθούν από τον πρώτο μήνα στο νοσοκομείο;

2)ξέρει κανένας αν παρέχονται και στην πράξη οι άδειες λόγω μεταπτυχιακού; αυτή η προσαύξηση ; παράλογο μου φαίνεται....

ζητάω πολλά;;;; :rolleyes:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πιστεύω πως θα την διεκδικήσεις ευκολότερα με το Φ.Ε.Κ. παρά με το να πεις στο γραφείο προσωπικού πως ο τάδε στο τάδε νοσοκομείο πήρε εκπαιδευτική άδεια.

κι εγώ αυτό πιστεύω. Ευχαριστώ κ καληνύχτα...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...
αν δεν παρουμε αδεια οσο ειμαστε στο νοσοκομειο την χανουμε?

παλιοτερα οσο ηταν ιδωτικου και δημοσιου αν δεν την επαιρνες μπορουσες να την μεταφερεις στην ειδικοτητα.

σημερα πουρωτησα στο γραφειο προσωπικου μου ειπαν οτι δεν ισχυει πλεον με το 9μηνο αυτο.

εσεις τι ξερετε?

Βεβαιως και γινεται, αλλα ισχυει μονο για την αδεια που αντιστοιχει στο τριμηνο της εκπαιδευσης, δηλ. 6 μερες. Το ρωτησα προσφατα.

Αλλη ερωτηση: Aν τελικα καποιος αποφασισει να ΜΗ ζητησει την αδεια του, και να τη δουλεψει κανονικα, δικαιουται καποιο extrta bonus? Ευχαριστω

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

αν δεν παρουμε αδεια οσο ειμαστε στο νοσοκομειο την χανουμε?

παλιοτερα οσο ηταν ιδωτικου και δημοσιου αν δεν την επαιρνες μπορουσες να την μεταφερεις στην ειδικοτητα.

σημερα πουρωτησα στο γραφειο προσωπικου μου ειπαν οτι δεν ισχυει πλεον με το 9μηνο αυτο.

εσεις τι ξερετε?

Βεβαιως και γινεται, αλλα ισχυει μονο για την αδεια που αντιστοιχει στο τριμηνο της εκπαιδευσης, δηλ. 6 μερες. Το ρωτησα προσφατα.

Αλλη ερωτηση: Aν τελικα καποιος αποφασισει να ΜΗ ζητησει την αδεια του, και να τη δουλεψει κανονικα, δικαιουται καποιο extrta bonus? Ευχαριστω

Συγγνώμη, για να καταλάβουμε. Δεν λαμβάνεις την άδειά σου κατά την τρίμηνη άσκηση στο νοσοκομείο και την μεταφέρεις στην ειδικότητα; Ποιος το λέει αυτό;
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Συγγνώμη, για να καταλάβουμε. Δεν λαμβάνεις την άδειά σου κατά την τρίμηνη άσκηση στο νοσοκομείο και την μεταφέρεις στην ειδικότητα; Ποιος το λέει αυτό;

Αα, προσωπικα σε μενα το ειπε η διευθυντρια προσωπικου του νοσοκομειου. Θα μου δωσουν μαλιστα και σχετικο εγγραφο αν κανω την ειδικοτητα σε αλλο νοσοκομειο. Αν την κανω στο ιδιο, δε χρειαζεται καν αυτο το εγγραφο! Αυτα καταθετω απο τη γνωση και εμπειρια μου. Αν καποιος εχει τις αμφιβολιες του, δεν εχει παρα να ρωτησει στη διευθυνση προσωπικου του νοσοκομειου που εργαζεται...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Συγγνώμη, για να καταλάβουμε. Δεν λαμβάνεις την άδειά σου κατά την τρίμηνη άσκηση στο νοσοκομείο και την μεταφέρεις στην ειδικότητα; Ποιος το λέει αυτό;

Αα, προσωπικα σε μενα το ειπε η διευθυντρια προσωπικου του νοσοκομειου. Θα μου δωσουν μαλιστα και σχετικο εγγραφο αν κανω την ειδικοτητα σε αλλο νοσοκομειο. Αν την κανω στο ιδιο, δε χρειαζεται καν αυτο το εγγραφο! Αυτα καταθετω απο τη γνωση και εμπειρια μου. Αν καποιος εχει τις αμφιβολιες του, δεν εχει παρα να ρωτησει στη διευθυνση προσωπικου του νοσοκομειου που εργαζεται...

Ετσι ακριβως ειναι.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ρωτησα και μου ειπαν οτι τωρα που το αγροτικο ειναι 9μηνο τις 15 μερες μπορεις να τις παρεις οποτε θελεις
όποτε θες; δηλαδή κάνεις αγροτικό τώρα και ζητάς την άδεια (15 ημέρες) όταν κάνεις ειδικότητα μετά από 5 χρόνια;
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ρωτησα και μου ειπαν οτι τωρα που το αγροτικο ειναι 9μηνο τις 15 μερες μπορεις να τις παρεις οποτε θελεις
όποτε θες; δηλαδή κάνεις αγροτικό τώρα και ζητάς την άδεια (15 ημέρες) όταν κάνεις ειδικότητα μετά από 5 χρόνια;

εννοω οποτε θελεις μεσα στο 9μηνο
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

έτσι μάλιστα, γιατί σε παραπάνω post ανέφερες πως μπορείς να την μεταφέρεις και στην ειδικότητα και συμφώνησαν και 2 συνάδελφοι.

Εγώ δε μπορώ να καταλάβω πως μια άδεια με σύμβαση δημοσίου δικαίου μπορεί να μεταφερθεί σε εργασία με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου.

Την 15μθήμερη άδεια που δικαιούσαι στο αγροτικό μπορείς να την πάρεις 5 ημέρες στο τρίμηνο και 10 στο π.ι. ή κ.υ., καθώς επίσης 15 ημέρες στο π.ι. ή κ.υ.

Σίγουρα δεν μπορείς να πάρεις πάνω από 5 ημέρες στο τρίμηνο της εκπαίδευσης.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ρωτησα και μου ειπαν οτι τωρα που το αγροτικο ειναι 9μηνο τις 15 μερες μπορεις να τις παρεις οποτε θελεις
όποτε θες; δηλαδή κάνεις αγροτικό τώρα και ζητάς την άδεια (15 ημέρες) όταν κάνεις ειδικότητα μετά από 5 χρόνια;

εννοω οποτε θελεις μεσα στο 9μηνο

για να είμαστε ακριβόλογοι.....όποτε θες μέσα στο 9μηνο;

Δε νομίζω.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

έτσι μάλιστα, γιατί σε παραπάνω post ανέφερες πως μπορείς να την μεταφέρεις και στην ειδικότητα και συμφώνησαν και 2 συνάδελφοι.

Εγώ δε μπορώ να καταλάβω πως μια άδεια με σύμβαση δημοσίου δικαίου μπορεί να μεταφερθεί σε εργασία με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου.

Την 15μθήμερη άδεια που δικαιούσαι στο αγροτικό μπορείς να την πάρεις 5 ημέρες στο τρίμηνο και 10 στο π.ι. ή κ.υ., καθώς επίσης 15 ημέρες στο π.ι. ή κ.υ.

Σίγουρα δεν μπορείς να πάρεις πάνω από 5 ημέρες στο τρίμηνο της εκπαίδευσης.

τα νεα δεδομενα με το 9μηνο αγροτικο συμφωνουν με το δευτερο τμημα αυτων που εγραψες.αυτα ισχυουν πλεον συμφωνα με το γραφειο προσωπικου του νοσοκομειου μου.

οσο για το πρωτο αυτο μου ελεγαν οι παλιοι 12μηνιτες αγροτικοι,οτι αν δεν παρεις τις 5 μερες στο τριμηνο δεν τις χανεις.

παντως τασο η ιατροδικαστικη σε εχει επηρεασει και σκεφτεσαι πολυ νομικα,πες μου οτι κανω λαθος

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.