Jump to content

επιλογή ειδικότητας


soupia_

Recommended Posts

Καλησπέρα σας. θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας όσον αφορά την επιλογή ειδικότητας. Ενδιαφέρομαι για λήψη ειδικότητας στην Ελλάδα. Αν δε σκεφτούμε το χρόνο αναμονής για κάθε ειδικότητα, ανάμεσα σε Δερματολογία (πρώτη μου επιλογή), Ενδοκρινολογία και Γενική Ιατρική τι θα ήταν καλύτερο. Προβληματίζομαι ως προς την αποκατάσταση μετά, εαν θα γίνονται εύκολα προσλήψεις πχ στη Δερματολογία σε νοσοκομείο ή εάν το να ανοίξεις ένα ιατρείο που χρειαζεται μεγάλο κεφάλαιο θα αποδώσει, δεδομένου του ότι οι δερματολογοι πλέον είναι πάρα πολλοί.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αναρωτιέμαι πως μπορούν να αρέσουν στο ίδιο άτομο τόσο διαφορετικές Ειδικότητες ή αν το μοναδικό κριτήριο επιλογής Ειδικότητας είναι το χρήμα, πράγμα που ναι μεν δεν με ξαφνιάζει, αλλά το θεωρώ εντελώς λάθος. Ο χρόνος αναμονής γιατί δεν είναι πρόβλημα ; Αν έχεις προνόμια υπεραριθμίας, τότε τα πράγματα απλουστεύονται σε μεγάλο βαθμό.

Είναι πραγματικά δύσκολο να κάνει κάποιος ένα projection για την κατάσταση στην πιάτσα μετά από 6-10 χρόνια που θα τελειώσεις την Ειδικότητα εσύ. Αν είχες ιατρικό background τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο εύκολα, αλλά αν συνέβαινε αυτό, δεν θα ρωτούσες εδώ φυσικά... ;)

Παρότι δεν γνωρίζω την κατάσταση με τους δερματολόγους, ποιά "εμπορική" Ειδικότητα δεν είναι κορεσμένη ; Οι γυναικολόγοι ; Οι πλαστικοί ;

Έτσι λοιπόν εγγύηση κονόμας δεν υπάρχει πουθενά, απ΄την στιγμή που δεν έχεις έτοιμο Ιατρείο-πελατεία, κι θα ρισκάρεις.

Εγώ στην θέση μου θα αναρωτιόμουν τι μου αρέσει περισσότερο, κι μετά θα έβλεπα τις προοπτικές του. Τουλάχιστον, κι να μην έβγαζα τα τρελά λεφτά (που δεν υπάρχει σε καμμία απ΄τις δύο η εγγύηση ότι θα βγάλεις!) θα έκανα αυτό που μου αρέσει.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι όποια ειδικότητα απ΄τις δύο κι να διαλέξεις, προσωπική εκτίμηση, δεν θα πεινάσεις.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σ ευχαριστω για την άποψη σου. Δεν ειναι τα λεφτά το θέμα. Ειναι απο τις δυο ειδικοτητες που σε έναν βαθμό σου επιτρέπουν να εχεις όντως χρόνο για μια οικογένεια. Κ απο κει κ πέρα πιο εύκολα να βρεις θέση σε μια ειδικότητα μη κορεσμένη σε περίπτωση που σκέφτεσαι να δουλέψεις σε νοσοκομείο  ή στην άλλη περίπτωση άλλο κεφάλαιο θελει το ενα ιατρείο άλλο το άλλο.Αποκλείοντας μικροβιολογια, παθολογική ανατομική, ακτινολογια... διότι μου αρέσει η επαφή με τον ασθενή. Ναι μεν να κάνουμε ότι μας αρέσει αλλα θεωρώ πως ειναι καλό να κανεις πιο συνειδητές επιλογές ειδικά σημερα. Βέβαια σε 6-10 χρόνια απο τωρα όπως είπες κανεις δεν ξέρει. Όπως και να χει γιατρός θα σαι και θα τρέξεις και δε θα πεινάσεις.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εφόσον δεν σε ενδιαφέρει η αναμονή (ή δεν αποτελεί αποτρεπτικό στοιχείο στην επιλογή ειδικότητας) κατ'εμε και η δερματολογία και η ενδοκρινολογία αποτελούν καλές επιλογές.Μην κρίνεις απο τώρα αν θα μπορέσεις να προσληφθείς σε ένα νοσοκομειο,σε λίγα χρόνια δεν γνωρίζουμε πόσα νοσοκομεία θα έχουν μείνει.Οσο για τον κορεσμό οι δερματολόγοι έχουν πολλές επιλογές με την έννοια οτι τώρα πια ανθίζει η κοσμητικη  ιατρική,laser κτλ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κάποια δεδομένα που ισχύουν σήμερα:

1) Γενική Ιατρική. Άμεση πρόσληψη στο ΕΣΥ. Καμμία άλλη ειδικότητα δεν στην προσφέρει. Μπορείς να κάνεις Ειδικότητα, να περάσεις σένια ξοδεύοντας τα λεφτά σου σε ταξίδια, μπουζούκια κτλ. να τελειώσεις, κι σε διάστημα ολίγων μηνών να είσαι Δημόσιος Υπάλληλος. Γνωστός μου που τελείωσε πρόσφατα, μέσα σε μερικούς μήνες διορίστηκε, δεν ήταν άνεργος ούτε μισό χρόνο. Δεν χρειάζεται κεφάλαιο, αμέσως πέφτει ο μισθός.

Κατά ; Αυτή την στιγμή κάμποσα. Οι μισθοί έχουν πέσει πολύ, να υπολογίζεις μισθός + εφημερίες περίπου 2+κάτι, αλλά το θέμα δεν είναι ο μισθός, όσο ότι αναγκάζεσαι να καλύψεις τρύπες ανά την περιφέρεια. Έτσι, σου τραβάνε μια ωραία απόσπαση σε νοσοκομείο, κι καταλήγεις ξανά στο ΤΕΠ να θυμάσαι τα... χρόνια της Ειδικότητας ! Δυστυχώς, συμβαίνει, αυτή την ώρα που μιλάμε. Να μην μιλήσω για τις διάφορες "αποστολές" σε απομακρυσμένα Ιατρεία λόγω έλλειψης αγροτικών. Δλδ μπορείς να υπηρετείς Χίο, κι να σε στείλουν να  κάνεις Χριστούγεννα στα... Ψαρά επειδή δεν υπάρχει εκεί αγροτικός, έχει συμβεί σε γνωστό μου. Βέβαια σου δικαιολογούν κάποια έξοδα εκτός έδρας, άλλα η ήρεμη ζωή που ήταν κι ο λόγος που επέλεξες την Ειδικότητα πάει περίπατο.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι αρκετοί Γενικοί Ιατροί έχουν παραιτηθεί τα τελευταία χρόνια κι έχουν ιδιωτεύσει. Το καλό είναι ότι η Γενική Ιατρική έχει μεγάλο πεδίο, κι σαν ιδιώτης μπορείς να κάνεις διάφορα, αλλά απαιτείται κι ένα σεβαστό κεφάλαιο για τον εξοπλισμό του Ιατρείου, κι η εποχή δεν είναι για... ανοίγματα. Φυσικά, πάντα υπάρχει κι το εξωτερικό που παρεχει αξιόλογες προοπτικές για GP, αλλά μίλησες για Ελλάδα μόνο.

Για όλα αυτά κι πολύ περισσότερα, μπες κι διάβασε το φορουμ των Γενικών Ιατρών (www.pfy.gr/forum), όπως κι ομάδες στο facebook, ρώτα για τις προοπτικές, υπάρχουν συνάδελφοι που θα σε ενημερώσουν.

2) Δερματολογία. Κακά τα ψέμματα, είναι ειδικότητα πολυτελείας, περισσότερο έχουσα σχέση με την αισθητική παρά με την Ιατρική. Κάνεις σένια Ειδικότητα κάνοντας εφημερίες απ΄το σπίτι σου. Όσον αφορά το Ιατρείο, υπάρχουν λύσεις κι για μεταχειρισμένα laser, ενώ απ΄την άλλη, παρά την κρίση, ο -καλός- νέος δερματολόγος θα δουλέψει. Γνωρίζω άτομο που άνοιξε Ιατρείο τώρα, στην χειρότερη εποχή, κι δουλεύει πολύ καλά. Ναι, δεν ξέρω πόσες θα δώσουν για ένα brazil 200 ευρώπουλα σήμερα, αλλά υπάρχουν διάφορα άλλα που μπορείς να κάνεις (botox, επεμβατικά).

Ένα σημείο που αξίζει να ξεκαθαρίσεις, είναι το που θέλεις να ζήσεις. Η Δερματολογία σε οδηγεί σε μεγάλο αστικό κέντρο, η Γ/Ι στην επαρχία.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 6 months later...

κι εγω ειμαι μεταξυ δέρματος και κάποιων αλλων ειδικοτητων στην χειρουργική.και δυστυχώς δεν ξερω τι να κανω...ο μονος λογος που δε θέλω το δέρμα εινα η τεράστια αναμονή.απο χειρ. ειδικοτητες θα μου αρεσε ωρλ και πλαστικη.

ωστόσο εχω δηλώσει παθολογικο κομμάτι για δερμα ή γαστρεντερολογία.αλλα δυστυχώς δεν εχω ιδέα τι αξιζει απο τα παραπάνω.

και πιστευω ότι και οι 4 παραπάνω ειδικοτητες θα μου ταίριαζαν.

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

επειδη δυστυχως ο καιρος περναει και δεν εχω καταληξει καπου απο τα παραπανω.μπορει καποιος να μου δωσει καποια συμβουλη ή να μου την αποψη του για τις παραπανω ειδικοτητες?

σας ευχαριστω πολυ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ανάμεσα σε ποιες ειδικοτητες σκεφτεσαι και τι ακριβως θελεις να μαθεις ;

Μιλάμε για ειδικοτητες με μεγαλη αναμονη και οποιαδηποτε προβλεψη σε βαθος 10ετιας (τότε θα τελειώσεις Ειδικότητα) είναι πολύ επισφαλής.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

καταλαβαινω απολυτα το τι εννοείς.σκεφτηκα παραλληλα και το εξωτερικο αλλα η δερματολογια για τις χωρες που εχω ψαξει ειναι παντου "κλειστή" σαν ειδικοτητα.γενικοτερα θα μου αρεσε μια ειδικοτητα που δεν θα εχει μονο παθολογικο κομματι αλλα και επεμβατικο(απο ελαχιστα επεμβατικο εως και λιγο περισσότερο),αλλα σε καμία περιπτωση ειδικοτητες οπως γεν.χειρ. ή ορθοπεδικη ή οτιδηποτε άλλο.όπως προειπα εχω ηδη δηλωσει παθολογικο κομματι (2 χρονια) το οποιο εχει ανοιξει και θα δηλωσω ανακληση.

ωστόσο λόγω έλλειψης ερεθισματων απο τις αλλες δυο χειρ. ειδικοτητες που θελω (ωρλ και πλαστικη) στο νοσοκομειο στο οποίο υπάγομαι ως αγροτικος δε ξερω κατα ποσο θα μου ταιριαζε μια χειρουργικη ειδικοτητα.με λιγα λογια σκεφτομαι να αλλαξω τα χαρτια μου για χειρ. κορμο αλλα δεν εχω καταληξει ακομα.κι ο χρονος περναει.

μου δινεται επιπλεον και το δικαιωμα να επιλεξω απο τωρα ειδικο κομματι αλλα αφου δεν εχω καταληξει καπου και δεν ειμαι ακομα σιγουρος 100% δισταζω να επιλεξω κατι εστω απο τον παθολογικο κορμο τον οποιο εχω δηλωσει (δηλ.δερμα,γαστρο,ρευμα,ενδοκρινολογια).

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.