Jump to content

ΝΑΙ στις εξετάσεις για εναρξη ειδικότητας


iceman

Recommended Posts

επειδη ειδα οτι ανοιξε παρομοιο τοπικ με οσους ειναι κατα των εξετασεων ειπα να ανοιξω ακομα ενα για οσους ειναι υπερ.

εδω ειναι ευκαιρια οσοι ειναι υπερ των εξετασεων να εκθεσουν τις αποψεις τους σχετικα με τους τροπους βελτιωσης του υπαρχοντος προσχεδιου.

παρακαλω οσους διαφωνουν να ποσταρουν στο αντιστοιχο θεμα......

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μπορεί οι περισσότερες συζητήσεις να μην έχουν επίπεδο, αλλά τουλάχιστον είναι σε ελληνικούς χαρακτήρες!

Τέλος πάντων, η δικιά μου θέση είναι να γίνουν κάποιες αλλαγές, που θα περιλαμβάνουν:

1) Μείωση των εισακτέων στις ιατρικές σχολές σε αριθμό που να μπορεί να εξειδικεύσει αργότερα το σύστημα (παράλληλα θα αυξηθεί και η ποιότητα των προπτυχιακών σπουδών)

2) Εξετάσεις με μεθόδους που έχουν χιλιοειπωθεί ώστε να είναι αξιοκρατικές και επι της ουσίας και ο ρόλος τους θα είναι να απαιτούν ένα ελάχιστο επίπεδο γνώσεων και ικανοτήτων για την αίτηση για ειδικότητα και όχι διαγωνισμός. Αν είναι τόσο καλύτερες οι ελληνικές σχολές ας προετοιμάζουν τους φοιτητές τους για τις εξετάσεις αυτές, καλύτερα, ώστε να μην μπαίνουν όλοι οι άκυροι-άσχετοι από άλλες χώρες που είναι αμφιβόλου ποιότητας (αλλά αν είναι το ίδιο καλοί γιατί να μην μπορούν...)

3)Δημιουργία νέων θέσεων ειδικότητας σε νοσοκομεία που το χρειάζονται.

4)Δημιουργία, εν δυνάμει έμμισθων θέσεων σε διάφορες μονάδες υγείας που θα μπορούν να απασχολούν εκείνους που θα περισσεύουν εαν και πάλι οι αιτούντες είναι περισσότεροι από τις εκπαιδευτικές θέσεις. Έτσι δε θα χάνεται η επαφή αλλά και θα εξυπηρετείται η υγεία.

ξέρω ότι είναι πολύ γενικά αυτά (4οετής φοιτητής είμαι, μην περιμένετε να ξέρω και πολλά από το σύστημα), αλλά νομίζω αυτή η κατεύθυνση θα βοηθήσει να βελτιωθεί η κατάσταση...

το κατά πόσο είναι εφικτά είναι άλλο θέμα αν και νομίζω από οικονομικής απόψεως το 1 καλύπτει τα 3 και 4, και το 2 απλά θέλει λίγο μεράκι.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μπορείτε να μπείτε όσοι είστε εδώ κ να κάνετε μία σελίδα στο hatebook για να πάτε κόντρα στους άλλους που οργανώθηκαν στο facebook :P

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μια ιδέα θα ήταν η εξής:

-πτυχίο

-εξετάσεις για άδεια άσκησης επαγγέλματος (όπως σε πολλές σχολές της χώρας μας και σε πολλές άλλες χώρες)

-εξετάσεις τύπου μεταπτυχιακού για την ειδικότητα, που ενδιαφέρει τον καθένα. (Θα ήταν καλή ιδέα να ενσωματωθεί το μεταπτυχιακό στην ειδικότητα και όποιος θέλει και μπορεί να το παρακολουθεί ταυτόχρονα. Μαζί με την πιστοποίηση της εξειδίκευσης κατόπιν εξετάσεων, θα προστίθεται ένα ακόμη εφόδιο στο βιογραφικό. Εξάλλου το ζητούμενο είναι η επάρκεια του γιατρού τόσο σε κλινικό επίπεδο όσο και θεωρητικό)

-συνέντευξη στην εκάστοτε επιτροπή, όπου θα λαμβάνεται υπόψιν το σκορ του υποψηφίου από τις τρεις προηγούμενες εξετάσεις, καθώς και το βιογραφικό του.

Γνωρίζοντας ο φοιτητής ότι τον περιμένουν δύο ακόμη εξετάσεις μετά το πτυχίο, δεν νομίζω πως θα εφησύχαζε κανείς κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Η μελέτη θα ήταν ουσιαστική, οι γνώσεις θα αφομοιώνονται και κανείς δεν θα είχε πρόβλημα να αξιολογείται σε διάφορα στάδια της πορείας του.

Ταυτόχρονα θα μειωνόταν ο αριθμός των εισακτέων -ποιος θα μαζοχιστεί να δίνει εξετάσεις χωρίς τελειωμό;

Υποτίθεται ότι έχουν λυθεί προβλήματα, όπως:

-ευνοιοκρατία, οικογενειοκρατεία, βλακεία

-οι προπτυχιακές σπουδές δεν διαταράσσονται από καταλήψεις

-οι διδάσκοντες διδάσκουν και δεν γράφουν τους φοιτητές στα παλιά τους τα παπούτσια, ενώ ταυτόχρονα αξιολογούνται

-οι εκπαιδευτές εκπαιδεύουν τους ειδικευόμενους και δεν τους γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια, ενώ ταυτόχρονα αξιολογούνται

και πολλά άλλα.

Οι διαβασμένοι ποτέ δεν φοβούνται την αξιολόγηση. Η αξία τους είναι δεδομένη. Αν κάτι πρέπει να φοβούνται, αυτό είναι η αναξιοκρατία -και στην Ελλάδα αυτή είναι μπόλικη...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Φανατικώς υπέρ των εξετάσεων.

Ο άχρηστοι πρέπει επιτέλους να μείνουν σε απόσταση από την άσκηση της ιατρικής.

ΕΞΩ ΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΡΕ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΟΤΙ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ,ΓΙΑΤΙ 1)ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΝΑ ΚΛΕΙΝΕΙ, και 2)ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΘΕ ΓΙΑΤΡΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ...ΑΝ ΕΠΙΜΕΝΕΤΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ "ΚΑΛΟΙ" ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ "ΚΑΚΟΥΣ" ΓΙΑΤΡΟΥΣ,ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ(ΑΠΟ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ).ΕΤΣΙ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΤΑ "ΚΑΛΑ" ΜΥΑΛΑ,ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΤΑ "ΚΑΚΑ"...ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΜΑΓΚΕΣ ΔΕΧΤΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΛΕΤΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥΣ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Συμφωνώ σε ένα φίλτρο κατά την έναρξη της ειδικότητας όπως ισχύει παντού σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο. Έχω ξανατοποθετηθεί επί του θέματος πολλάκις. Και συμφωνώ να ακουστεί και η δική μας γνώμη.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΑΥΤΟ.ΦΙΤΡΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ.ΑΛΛΑ ΤΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΦΙΛΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΤΑΝ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΤΣΑ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΗΡΓΗΣΑΝ... emeleos

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μ'αρέσουν τα κριτήρια ορισμένων για το τι καθιστά κάποιον πολιτισμένο ή απολίτιστο. Να σου πω ότι η ύπαρξη μέριμνας για άτομα που έχουν χάσει χρόνια από τη ζωή τους μη έχοντας άλλη επιλογή δείχνει περισσότερο πολιτισμό από συμφεροντολόγους, χαιρέκακους και αδαείς φοιτητές, διορισμένους ειδικευόμενους, ειδικούς που προτείνουν ισοπεδωτικές λύσεις. :splats:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Επιλογές πολλές και κυρίως το εξωτερικό.

Τέρμα στον βαριεστημένο μεσήλικα αδιάβαστο ειδικευόμενο.

Η Ελλάδα και οι ασθενείς της δικαιούνται κάτι καλύτερο.

Και στο ξαναλέω γιατί δεν το χεις καταλάβει:

1. Επιλογή και μάλιστα συνειδητή ήταν κάποιος να περιμένει για χρόνια

2. Κανείς δε δικαιούται τίποτα, επειδή απλά πήρε πτυχίο ιατρικής.

Και σε ξαναρωτάω, αλλά κανείς δεν έχει τα κότσια ή το ήθος να απαντήσει:

1. Μπορούν όλοι να γίνουν αλλεργιολόγοι, κ/χ, ν/χ, ορθοπαιδικοί κτλπ?

2. Οσοι λένε γελοιότητες για αύξηση του αριθμού των ειδικευόμενων, ενδιαφέρεται κανείς για το επίπεδο της εκπαίδευσης. Πως στην ευχή μία κλινική με 20 κρεβάτια και 10 ειδικευόμενους θα πάρει και αλλους?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Συμφωνώ όσο τίποτα για τις εξετάσεις.

Αλλά στη Ελλάδα απλά ΔΕΝ είναι αρκετές...

Ποιος εμπιστεύεται το άθλιο καθηγητικό κατεστημένο μας να οργανώσει εξετάσεις για την άσκηση ειδικότητας, όταν

1)Στο παλαι ποτέ ΔΙΚΑΤΣΑ οι ίδιοι κάναν τους Ιταλορουμανοσλάβους φροντιστήρια και μάλιστα με αδρά αμοιβή.Και με θέματα των τότε εξετάσεων να διαρρέουν ενίοτε...

2)Η οικογενειοκρατία/κομματοκρατία έχει φτάσει σε απίστευτα επίπεδα.

3)Θα κάνουν εξετάσεις αυτοί οι οποίοι μπήκαν στο Πανεπιστήμιο επειδή ήταν μπλε/πράσινοι κτλ ή γιατί το επίθετο του είναι κάποιο.

Δηλαδή απλά και ξάστερα δε εμπιστεύομαι το καθηγητικό ελληνικό κατεστημένο ( μιλάω γενικά και ξέρω αρκετές εξαιρέσεις) να διενεργήσει κανενός είδος εξετάσεις.

Οι εξετάσεις δεν είναι αρκετές.

Χρειάζονται και άλλες δικλείδες.

Το σημερινό σύστημα έχει καταρρεύσει σε τέτοιο επίπεδο που πιστεύω ότι ακόμα και αυτό το βήμα δεν είναι αρκετό.

Θέλει ΌΛΟ ξήλωμα.

Και δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για το κατά πόσο αυτό θα γίνει...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

--ΜΕ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΧΙ,ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ,ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ.ΑΛΛΙΩΣ ΑΣ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣ ΜΑΣ ΒΑΛΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑ-ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ...ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΟΛΕΣ,ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΟΛΕΣ.ΑΠΟ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ,ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΠΟΥ ΕΙΔΙΚΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΩΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΙΛΟΥ.ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ,ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΩΡΑ.

--ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ,ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΛΑΘΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΘΕΣΕΙΣ...

--ΑΝ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕ 20 ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΚΑΙ 10 ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ(ΙΣΩΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ),ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΡΕΠΟ,ΟΠΟΤΕ ΑΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ 20 ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ.ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ,ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΕΛΛΑΝΤΑ.ΑΣ ΚΟΙΤΑΞΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΣ ΚΑΘΙΕΡΩΣΟΥΝ ΟΤΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΕΛΟΥΝ. emcensored

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εγώ είμαι υπέρ των εξετάσεων, για καθαρά πρακτικούς λόγους:

δεν γίνεται να περιμένω 5-6 χρόνια για Παιδιατρική ( σε μεγάλο κεντρικό νοσοκομείο), π.χ. Είναι αντιεπιστημονικό, ξεχνάω πράγματα, χάνω χρόνια από τη ζωή μου, από τα πιο παραγωγικά. Και δεν μιλάω για ειδικότητες όπως ενδοκρινολογία, ή ρευματολογία, όπου θα μπει κάποιος παππούς πια...

Είναι θέμα καθαρά πρακτικό δηλ.. Μακάρι με τη λίστα να πήγαινε καθένας όπου ήθελε, αλλά με τόσους γιατρούς στην Ελλάδα,αυτό ΔΕΝ γίνεται.

Όπως και με τον ΑΣΕΠ πριν απο 10 χρόνια, είχε φτασει στο αμήν, να περιμένει φυσικός να διοριστεί σε σχολείο με την επετηρίδα στα 40 του χρόνια. Έτσι και τώρα φτάσαμε στο αμήν.

Για το θέμα της διαφθοράς, πάντα θα υπάρχει, και στις εξετάσεις και στη λίστα. Πιστεύω ότι τώρα υπάρχει περισσότερο. Δείτε π.χ. κάποιους υπεράριθμους στα νοσοκομεία. Το βύσμα στην Ελλάδα πάντα θα βυσματώνεται. Αλλά για τους πολλούς άτυχους μη βυσματίες, πιστεύω ότι οι εξετάσεις προσφέρουν μια καλή ευκαιρία να γλιτώσουν την αναμονή-βάλτο.

Φυσικά στη ζωή πάντα θα διαφωνεί κάποιος με μας. Σεβαστά τα αντίθετα επιχειρήματα. Η δικιά μου άποψη είναι ότι η σημερινή κατάσταση δεν πάει άλλο! Και πρέπει να γίνει κάτι για αυτό, τώρα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σε κατανοώ απόλυτα γιατί το έχω ζήσει! Πρέπει να κατανοήσεις και εσύ όμως ότι προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα δεν θα δεχτούμε και εμείς να θυσιαστούμε ως αμνοερίφια!

Και επειδή είναι επίκαιρο, θες να βάλουμε ένα στοίχημα ότι μέχρι να έρθει η ώρα να διοριστείς στην επιθυμητή ειδικότητα, αφού γίνουν εξετάσεις και προκυρηχθεί η θέση που περιμένεις -αν και πότε- και πάρεις σειρά από όσους θα μπούν με λίστα, θα έχουν περάσει 3 χρόνια minimum, στα οποία δεν θα έχεις κάνει τίποτα άλλο (π.χ. αγροτικό, μεταπτυχιακό) διότι θα διαβάζεις τα ήδη διαβασμένα και περασμένα μαθήματα?

Δεν σε ειρωνεύομαι, θέλω να προβληματιστείς για να μην πιαστείς κορόιδο όπως εμείς, που αλλιώς ξεκινήσαμε και αλλιώς καταλήγουμε. Εκτός αν εμπιστεύεσαι τους λογιστές που μας κουβάλησαν το ΔΝΤ και τώρα θα βάλουν τάξη και στην υγεία!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εδώ είναι το πρόβλημα με το νέο νομοσχέδιο.Αυτοί που δεν είναι βύσματα τώρα,με το νέο σύστημα δεν πρόκειται καν να αρχίσουν ειδικότητα ,δεν πρόκειται να έχουν αυτή την ευκαιρία.Γι' αυτό λέω συνέχεια εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και όχι πανελλήνιες-διαγωνισμός και ας δημιουργηθουν έτσι μικρές νέες λίστες με πολύ όμως λιγότερη αναμονή απ' ότι σήμερα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μ'αρέσουν τα κριτήρια ορισμένων για το τι καθιστά κάποιον πολιτισμένο ή απολίτιστο. Να σου πω ότι η ύπαρξη μέριμνας για άτομα που έχουν χάσει χρόνια από τη ζωή τους μη έχοντας άλλη επιλογή

Επιλογές πολλές και κυρίως το εξωτερικό.

Τέρμα στον βαριεστημένο μεσήλικα αδιάβαστο ειδικευόμενο.

Η Ελλάδα και οι ασθενείς της δικαιούνται κάτι καλύτερο.

Και στο ξαναλέω γιατί δεν το χεις καταλάβει:

1. Επιλογή και μάλιστα συνειδητή ήταν κάποιος να περιμένει για χρόνια

2. Κανείς δε δικαιούται τίποτα, επειδή απλά πήρε πτυχίο ιατρικής.

Και σε ξαναρωτάω, αλλά κανείς δεν έχει τα κότσια ή το ήθος να απαντήσει:

1. Μπορούν όλοι να γίνουν αλλεργιολόγοι, κ/χ, ν/χ, ορθοπαιδικοί κτλπ?

2. Οσοι λένε γελοιότητες για αύξηση του αριθμού των ειδικευόμενων, ενδιαφέρεται κανείς για το επίπεδο της εκπαίδευσης. Πως στην ευχή μία κλινική με 20 κρεβάτια και 10 ειδικευόμενους θα πάρει και αλλους?

1) Δεν έχω περιμένει άπειρα χρόνια, στα κάτι λιγότερο από 3 χρόνια που περίμενα έχω κάνει στρατιωτικό και αγροτικό(το μεν πρώτο απαραίτητο το δε δεύτερο υποχρεωτικό και καλή απόκτηση εμπειρίας) και δεν με αγγίζουν οι εξετάσεις, όπως έχω ξαναγράψει. Παρόλαυτά σε αντίθεση με πολλούς από εσάς που επιθυμείτε τις εξετάσεις με τον τρόπο που πρότεινε το ΚΕΣΥ σέβομαι και μπαίνω στη θέση των συναδέλφων που έχουν οικογένεια, οικονομικές δυσκολίες και για αυτούς και άλλους λόγους δεν έφυγαν στο εξωτερικό. Το να θεωρείς ότι κάποιος είτε θα γίνει άχρηστος βαριεστημένος μεσήλικας είτε θα φύγει στο εξωτερικό και θα γίνει καλός επιστήμονας χωρίς να περιμένει είναι απλά άτοπο και αναληθές κατά την άποψή μου.

2) Δεν έχω προτείνει ποτέ αύξηση των θέσεων ούτε υποστηρίζω ότι όλοι μπορούν να κάνουν την ειδικότητα που τους αρέσει εφόσον δεν υπάρχει τόση ανάγκη για την ειδικότητα αυτή. Υποστηρίζω όμως ότι οι τόσο βιαστικές μεταβάσεις από μια κατάσταση σε μια τελείως διαφορετική και μάλιστα με λάθος κριτήρια και με λάθος στόχους δεν προσφέρουν λύση.

3) Από τα τόσα posts στο forum έχω καταλάβει ότι υπάρχουν πολλοί που επιθυμούν τις εξετάσεις και μια δίκαιη αξιολόγηση αλλά με πολύ ορθότερο και δικαιότερο τρόπο από αυτή που προβλέπει το "προσχέδιο". Από την άλλη μεριά όσοι υποστηρίζουν αυτούσια την άποψη του ΚΕΣΥ ακολουθούν τη νόρμα του βολεμένου, χαιρέκακου, μονομερή με άγνοια πολλών πτυχών της δικαιοσύνης αλλά και της πραγματικότητας

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Παρόλαυτά σε αντίθεση με πολλούς από εσάς που επιθυμείτε τις εξετάσεις με τον τρόπο που πρότεινε το ΚΕΣΥ σέβομαι και μπαίνω στη θέση των συναδέλφων που έχουν οικογένεια, οικονομικές δυσκολίες και για αυτούς και άλλους λόγους δεν έφυγαν στο εξωτερικό. Το να θεωρείς ότι κάποιος είτε θα γίνει άχρηστος βαριεστημένος μεσήλικας είτε θα φύγει στο εξωτερικό και θα γίνει καλός επιστήμονας χωρίς να περιμένει είναι απλά άτοπο και αναληθές κατά την άποψή μου.

Όντως, για να βρει καποιος ειδικοτητα στο εξωτερικό, πρεπει πρωτα να ταξιδεψει εκει για να περασει απο συνεντευξεις, ενδεχομενως να ζησει ενα διαστημα στην αντιστοιχη χωρα για να μαθει καλυτερα την καθομιλουμενη γλωσσα, και πολύ πιθανον αρχικα να δουλεψει εκει καποιο διολου ευκαταφρονητο χρονικο διαστημα ως αμισθος ωστε το βιογραφικο του να συμπεριλαμβανει εμπειρια του εκει συστηματος υγειας.

Οποτε προκειμενου να κανει καποιος την ειδικοτητα εξω απαιτειται τις περισσοτερες φορες αρχικα ενα σημαντικο χρηματικο ποσο. Μεχρι να βρεθει κατι χρειαζεται να πληρωσει αδρα όσο κανει αιτησεις κλπ, και ολα αυτα τα εξοδα με το ρισκο οτι μπορει και να μην βρει τίποτα ή να βρει κατι σε καποιο νοσοκομειο δεύτερης και τριτης κατηγοριας ή να μπορει να βρει μονο ειδικοτητες οι οποιες δεν τον ενδιαφερουν καθολου ή για τις οποιες δεν ειναι καταλληλος κλπ κλπ. Και δεδομενης της οικονομικης κρισης, για πολλους γιατρους σε αναμονη ειναι αφανταστα δυσκολο το να πανε να επενδυουν λεφτα για ευρεση ειδικοτητας στο εξωτερικο χωρις βεβαιο αντικρυσμα.

Οποτε και εγω δεν θεωρω οτι οποιος δεν βρει ειδικοτητα εξω και περιμενει στην Ελλαδα ειναι απαραιτητως ενας βαριεστημενος μεσηλικας. Υπαρχει πολυ μεγαλη ανισοτητα στην δυνατοτητα ευρεσης ειδικοτητας στο εξωτερικο, χρειαζονται μεγαλα χρηματικα ποσα τα οποια δεν τα διαθετουν ολοι. Κάποιος που διαθετει οικονομικη ανεση ειναι σε τελειως διαφορετικη μοιρα απο εναν κοινο υποψηφιο, πχ μπορει πολυ πιο ευκολα να παει να παρακολουθησει ως αμισθος ή ενδεχομενως πληρώνοντας κιολας σε μια καλη κλινικη του εξωτερικου και να παρει καποιες παρα πολυ καλες συστασεις που θα του ανοιξουν δρομο στο εκει συστημα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ειναι πολυ συγκεκριμενα τα παραπανω παιδες.

δηλαδη χανουμε το δασος εξεταζοντας ανα περιπτωση.

ας πουμε καποιος που δεν εχει οικονομικη ανεση κανοντας αγροτικο μπορει να εξοικονομησει τα χρηματα για να ζησει 6 μηνες εξωτερικο μεχρι να βρει ειδικοτητα.

τεσπα αυτα ειναι πολυ συγκεκριμενα.

το θεμα ειναι οτι η εκπαιδευση στην ελλαδα δεν ειναι δομημενη. υπεισερχεται πολυ ο παραγοντας τυχη και γνωριμιες.

για μενα οπως εχω ξαναπει να κριθουμε και να εξεταστουμε.

η μονη ενσταση ειναι οτι πρεπει να κριθουν και οι διευθυντες που θα μας κρινουν.

π.χ χαριν συζητησεως να εχουν τη δυνατοτητα πλειοψηφικα οι ειδικευομενοι να ενιστανται στην αποφαση του διευθυντη να αποπεμψει συνειδικευομενο ή να μπορει το +50% να αμφισβητησει το εκπαιδευτικο εργο στην συγκεκριμενη κλινικη η οποια θα πρεπει να επαναξιολογειται.

το προβλημα ειναι οτι τις μετταρυθμισεις τις κανουν οι εχοντες εξουσια καθηγητες διευθυντες και αυτοι ποτε δεν θα στρεψουν την κριση εξεταση αξιολογηση προς τον εαυτο τους, αλλα παντα και μονο προς τους μικρους-βοηθους(αθλιος χαρακτηρισμος..βοηθος!!!!)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Οι διαβασμένοι ποτέ δεν φοβούνται την αξιολόγηση. Η αξία τους είναι δεδομένη. Αν κάτι πρέπει να φοβούνται, αυτό είναι η αναξιοκρατία -και στην Ελλάδα αυτή είναι μπόλικη...

Συμφωνώ απόλυτα!

Sleepwalker μια χαρά τα λες!

Παρακολουθώντας όλες τις συζητήσεις μου δημιουργήθηκε μια απορία, πως είναι δυνατόν κάποιος να προτιμά τη λίστα αναμονής, να χάνει δηλαδή 4 το λιγότερο χρόνια από τη ζωή του και να μην είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε άλλη πρόταση? Αν και εγώ είμαι απόλυτα υπέρ των εξετάσεων, κατανοώ να μην συμφωνεί κάποιος με το προσχέδιο και φυσικά πρέπει να υπάρξει διάλογος (παραγωγικός). Αλλά αμάν πια με τη λίστα, ούτε αδιάβλητη είναι, ούτε μας λύνει το πρόβλημα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Προφανώς και είναι σωστό να υπάρχει αξιολόγηση, και να μην είμαστε "μπάτε σκύλοι αλέστε"... Επίσης, συμφωνώ ότι κάποιος ο οποίος πήρε πτυχίο ιατρικής να μπορεί να ασκήσει ως minimum γενική ιατρική. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να κάνει όποια ειδικότητα θέλει. Πρέπει να περιοριστούν δραστικά οι θέσεις, και οι θέσεις ειδικότητας στις διάφορες ειδικότητες, αλλά και οι θέσεις στις διάφορες ιατρικές, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πληθυσμού. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να περιοριστούν τόσο δραστικά, ώστε στην παρούσα φάση τουλάχιστον και για μερικά χρόνια να πάμε στο άλλο άκρο, δηλαδή στην υπο-παραγωγή ιατρών, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικευμένων, ώστε να εξισορροπηθούν κάπως τα πράγματα. Αυτό ΄με ορίζοντα δεκαετίας τουλάχιστον.

Π.χ., στις ΗΠΑ, ο αριθμός των φοιτητών ιατρικής είναι περιορισμένος. Επίσης, η κάθε ειδικότητα έχει συγκεκριμένες θέσεις, ανάλογα με τις ανάγκες, και είναι λιγότερο ή περισσότερο ανταγωνιστική ανάλογα με το πόση ζήτηση υπάρχει. Αυτό είναι και το σωστό. Για κάθε έναν από εμάς, "ιδού η Ρόδος..."

Το να υπάρχει λίστα αναμονής, είναι τελείως γελοίο. Δεν μπορεί να πρέπει να περιμένεις χρόνια για να αρχίσεις ειδικότητα και να εξισώνονται όλοι. Δεν είναι όλοι ίσοι. Με αυτή τη λογική, θα έπρεπε να μην υπάρχουν εξετάσεις για να μπει κάποιος στην ιατρική, και θα έπρεπε όποιος το επιθυμεί να γίνεται γιατρός αυτόματα. Η ΄"λίστα", είναι και αυτή ένα "απομεινάρι" της ηλίθιας πολιτικής στην Ελλάδα, που όλοι θέλουν "και την πίτα γεμάτη, και τον σκύλο χορτάτο", και γι'αυτό έχουμε φτάσει εκεί που έχουμε φτάσει.

Η Ελλάδα που ξέραμε, της απανταχού ευδαιμονίας, ΤΕΛΕΙΩΣΕ, ανεπιστρεπτί. Γιατί απλά, ένα τέτοιο σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει σε βάθος χρόνου. Και αυτό έχει γίνει στην Ελλάδα. Μεταθέταμε τις συνέπειες της ηλίθιας και απρογραμμάτιστης πολιτικής μας, για "κάπου στο απότερο μέλλον". Ε, τώρα το απότερο μέλλον έφτασε....

Το πρόβλημα είναι ότι εδώ και 3 δεκαετίες, από τις αρχές τις δεκαετίας του 1980 που άρχισε αυτός ο παραλογισμός, έχουμε φτάσει στο 2011 για να πληρώσουμε τα "σπασμένα"... Και αυτό είναι τρομερό δυστύχημα για τη γενιά μας. Γιατί τόσα χρόνια οι ανεύθυνοι πολιτικοί, αυτό που έκαναν είναι να υποθηκεύουν το μέλλον μας καθημερινά. Ο Πάγκαλος έχει εν μέρει δίκιο στο "μαζί τα φάγαμε", γιατί αυτοί κερνούσαν και όλοι πίναμε. Με γνώμονα πάντα, "να έχουμε και την πίτα γεμάτη, και τον σκύλο χορτάτο", και να μην δυσαρεστούμε κανέναν. Με το αζημίωτο της ψήφου βέβαια. Φυσικά, αυτός και ο κάθε Πάγκαλος θα έπρεπε να είχε πάει σπίτι του όταν παραδέχεται την αλήθεια, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει ίχνος ευθιξίας από κανέναν.

"Θέλεις παιδί μου να γίνεις γιατρός?", όποιος και να είσαι? Γίνε! Θες να πάρεις μετεγγραφή, πάρε. Θες να κάνεις την τάδε ειδικότητα, κάντη! Όποιος και να είσαι. Ανήκουστη βλακεία και όταν αυτό ακούγεται παραέξω, όλοι οι ξένοι απορούν πώς είναι δυνατόν να κάνει ο καθένας ό,τι του καπνίσει... Γι'αυτό και τώρα έφτασε ο χρόνος να πληρώσουμε, και ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα.

Η Χώρα, δυστυχώς γρήγορα, ή λιγότερο γρήγορα θα χρεωκοπήσει. Πραγματικά το λέω με πόνο, αλλά δυστυχώς θα συμβεί... Είναι μαθηματικώς βέβαιο... Έχουμε μια γελοία κυβέρνηση (όποια και αν είναι αυτή), ανεξαρτήτως κόμματος, η οποία απαρτίζεται από άχρηστους και άτολμους. Αντί να βγουν έξω σαν άνδρες και να πουν την αλήθεια (όχι ότι θα χρεωκοπήσουμε), αλλά ότι το σχέδιο τους είναι το "Α", και για να φτάσουμε εκεί πρέπει να κάνουμε τις Χ, Ψ, Ω θυσίες για να φτάσουμε εκεί, κάνουν τουμπεκί. Βάζουν όλο και σκληρότερα μέτρα τα οποία όμως απλά ξυρίζουν την κορυφή του παγόβουνου, κάνοντας όλους να υποφέρουν χωρίς πρακτικά αυτά τα μέτρα να οδηγούν σε μια βιώσιμη κατάσταση... Χωρίς να υπάρχει ίχνος προοπτικής ανάπτυξης.

Έβλεπα τις προάλλες τον ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Φωτόπουλο και όλους αυτούς τους προδότες-συνδικαλιστές που τρώνε με χρυσά κουτάλια με εκατομύρια ευρώ που βγαίνουν από τις δικές μας τσέπες, να απειλεί Θεούς και Δαίμονες. Και αντί να έχει επιχειρήματα, (πού να τα βρεί άλλωστε), έβγαζε φωτογραφίες με τον Παπακωνσταντίνου όταν μπουκάρανε μαζί παλαιότερα στο γραφείο του Αθανασόπουλου, απειλώντας την Κυβέρνηση. Και μετά φταίει ο Ρακιντζής που ο άνθρωπος κάνει την δουλειά του...

Είναι να σου έρχεται εμετός όταν η κοινωνία μας ανέχεται αυτά τα αποβράσματα τα οποία πλούτισαν τόσα χρόνια στις δικές μας πλάτες. Και προφανώς υπάρχουν εκατοντάδες σαν και αυτόν και την παρέα του, εδώ και 3 δεκαετίες.

Για να ξαναγυρίσω στο θέμα, το πρόβλημα είναι επίσης ότι όλοι αυτοί που περιμένουν τόσα χρόνια, είναι τα θύματα της συγκεκριμένης υπόθεσης... Γιατί επένδυσαν στην αναμονή και τώρα έρχεται κάποιος και τους λέει: "Τα χρόνια σας στα σκουπίδια, σας ανατρέπω τη ζωή σας εδώ και τώρα"... Αλλά όλοι είμαστε θύματα, γιατί η Χώρα θα χρεωκοπήσει, και αυτό θα έχει αντίκτυπο σε όλους μας, σε εμάς και τις οικογένειές μας. Ή τουλάχιστον σε αυτούς που θέλουν να είναι στην Ελλάδα.

Μιλούσα τις προάλλες με έναν φίλο Έλληνα τακτικό Καθηγητή Ιατρικής (όχι ορθοπαιδικής) στο ΕΚΠΑ και μου έλεγε: “Έχω διορίσει 2 λέκτορες, και θα αναλάβουν καθήκοντα σε 3 τουλάχιστον χρόνια μετά την εκλογή τους”, και ένα από τα παιδιά αυτά μου λέει ότι: “Μέχρι τότε πώς θα την βγάλω? Δεν με ενδιαφέρει το σε 5 χρόνια, αλλά το τώρα”, αντιλαμβάνεται κανείς πού έχουμε φτάσει. Θα γίνουν απίστευτες συγχωνεύσεις κλινικών ώστε να μειωθούν οι θέσεις στο έπακρο.

Πάει η Ελλάδα που μάθαμε, τελείωσε. Η Ελλάδα της ψεύτικης ευδαιμονίας. Και θα γίνει βίαια δυστυχώς, ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα. Ό,τι και να λέμε σε αυτό το φόρουμ για τις εξετάσεις ή όχι, ΟΛΟΙ θα την πληρώσουμε και πολλοί από εμάς δυστυχώς θα αναγκαστούμε να γίνουμε μετανάστες. Για να μην πω ότι η Ελλάδα θα ερημώσει από Έλληνες και θα κατοικηθεί από ξένους, γιατί ούτε και σε αυτό το θέμα έχει προνοήσει κανείς. Ο Έλληνας που έχει “καλομάθει” τόσα χρόνια στην ευδαιμονία, δεν θα καθίσει εύκολα σε μια χώρα που θα έχει πρόβλημα επιβίωσης. Οι χιλιάδες μετανάστες όμως, θα κάτσουν.

Δυστυχώς, είμαστε χαμένοι από χέρι από παντού με βάση την κοινή λογική… Μέσα από την ψυχή μου ελπίζω να έχω άδικο, και με στεναχωρεί αφάνταστα μια κατάσταση στην οποία δεν διαφαίνεται ότι υπάρχει ελπίδα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σε αυτό έχεις δίκιο, και είναι το μόνο παρήγορο, και το έχω σκεφτεί πολλές φορές.

Φυσικά, δεν νομίζω ότι θα εξαφανιστούμε τελείως, αλλά βέβαια, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι για πολλές δεκαετίες μπορεί να ξαναγυρίσουμε στα επίπεδα φτώχειας παλαιοτέρων δεκαετιών, π.χ. όταν τρώγανε κρέας μόνο μια φορά την εβδομάδα.

Μπορεί να φαίνονται υπερβολικά αυτά προς το παρόν, αλλά μπορούμε να σκεφτούμε και σύγχρονα παραδείγματα, όπως αυτό της Αργεντινής, για να πάρουμε μια ιδέα για το τι μπορεί πιθανότατα να μας συμβεί.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα που μεγαλώσαμε και αγαπήσαμε δεν θα υπάρχει πια.

Εύχομαι να τα βλέπω τρομέρα μαύρα και να είμαι τελείως εκτός πραγματικότητας, αλλά η λογική λέει άλλα δυστυχώς.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ. Θέλει αλλαγή όλο το σύστημα. Τις θέσες να καταλαμβάνουν άτομα αξιοκρατικώς τοποθετημένα και όχι διορισμένα- έτσι θα υπηρετείται καλύτερα και το κοινωνικό σύνολο. Και χρειάζεται και αλλαγή νοοτροπίας. Δε γίνεται να ζητάμε όλοι κάτι να αλλάξει χωρίς κανείς να θέλει να θιχτεί ο ίδιος και τα προνόμιά του. Πρώτοι και χειρότεροι οι συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ αλλά και οι λοιποί και με διαφορά στήθους ακολουθούν τα κλειστά επαγγέλματα. Η κυβέρνηση αποδεικνύεται άτολμη... Ας τους ενημερώσει κάποιος ότι η κοινή γνώμη αυτή τη φορά στηρίζει το σπάσιμο των κατεστημένων συμφερόντων.

Όσον αφορά τις λίστες, συμφωνώ απόλυτα με όλα τα ανωτέρω επιχειρήματα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.