Jump to content

Στα 800 ευρώ καθαρά ο μισθός του ειδικευόμενου..


Recommended Posts

ΕΛΑΒΑ ΑΠΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ E-MAIL

800 ευρώ καθαρά ο μισθός του ειδικευόμενου..Σύντομα στις οθόνες σας...

Για όσους νομίζαν ότι προ 15ημέρου κάποιοι κινδυνολογούσαν, το σημερινό πρωτοσέλιδο της ελευθεροτυπίας, επιβεβαιώνει το χειρότερο σενάριο...

800 ευρώ το μήνα καθαρά ο νέος μισθός του ειδικευόμενου με έναν πρόχειρο υπολογισμό μετά το κόψιμο των επιδομάτων..

(540 ευρώ μικτά σύνολο από τα οποία τα 350 του βιβλιοθήκης ήταν αφορολόγητα --περικοπή 15% άρα καθαρό κόψιμο 297 ευρώ- και τα υπόλοιπα 190 με 35% κρατήσεις, άτα καθαρό κόψιμο 123 ευρα)

Σύνολο -400 ευρώ καθαρά το μήνα. Με δεδομένο ότι ο μισθός αυτή τη στιγμή του ειδικευόμενου που δεν έχει κλείσει 3ετία και χωρίς παιδια και οικογένεια είναι περι των 1200 ευρώ, με το νέο μισθολόγιο θα φτάσει το εξωφρενικό ποσό των 800 ευρώ το μήνα..

Το έργο θα πεχτεί σύντομα στις όθόνες σας..

Να χαίρεστε τα χρόνια που φάγατε στα βιβλία και ..Καλές εφημερίες...

ΕΞΙΣΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΓΙΑ ΙΔΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΕΞΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ * ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 40% ΣΤΑ «ΡΕΤΙΡΕ», ΑΥΞΗΣΕΙΣ 5-10% ΣΤΑ «ΥΠΟΓΕΙΑ»

Ειδικά μισθολόγια, τέλος. Μόνον επιδόματα ευθύνης & αντικειμένου

Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ (Ελευθεροτυπία 03/3)

Ειδικά μισθολόγια, τέλος. Την πλήρη ένταξη και ενσωμάτωση των 15 ειδικών μισθολογίων, που ισχύουν μέχρι σήμερα στο Δημόσιο και δίδονται σε περίπου 300.000 υπαλλήλους (γιατροί, δικαστικοί, διπλωματικοί, καθηγητές ΑΕΙ, ΤΕΙ κτλ.), στον κορμό του ενιαίου μισθολογίου επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το ειδικό μισθολόγιο θα κοπούν και τα 17 ειδικά επιδόματα που αναγνωρίζονται στα ειδικά μισθολόγια. Με δεδομένη τη νέα κατάσταση στους περίπου 300.000 υπαλλήλους των ειδικών μισθολογίων θα διατηρηθούν εκτός από τα οικογενειακά μόνον δύο επιδόματα:

* το επίδομα αντικειμένου εργασίας

* το επίδομα θέσης ευθύνης

Το πρώτο θα αφορά τις ειδικές συνθήκες εργασίας και θα έχει να κάνει με τις ιδιαιτερότητες της δουλειάς που θα έχει κάθε κατηγορία υπαλλήλων που εντασσόταν σε ειδικό μισθολόγιο (π.χ. επίδομα κινδύνου για στρατιωτικούς ή βιβλιοθήκης για τους γιατρούς ή ειδικών συνθηκών για δικαστικούς).

Το δεύτερο θα αφορά τα χρόνια προϋπηρεσίας του υπαλλήλου και την επιτελική θέση ευθύνης που κατέχει στην εργασία του.

Σύμφωνα με όσα μέχρι στιγμής γνωρίζουμε και συνυπολογίζοντας όσα αναφέρει η σχετική έκθεση του μισθολογίου που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα, οι βασικές αρχές που θα έχει το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα είναι:

* ίδιες αποδοχές για ίδια προσόντα

* διατήρηση μισθολογικού κόστους

* αναπροσαρμογές προς όφελος των χαμηλόμισθων

* μειώσεις από 20% έως και 40% για τα ρετιρέ

Αναλυτικά: Οι ίδιες αποδοχές για τους υπαλλήλους που έχουν τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία σε όποια υπηρεσία και αν εργάζονται στο Δημόσιο αναγορεύονται σε βασική αρχή του νέου μισθολογίου. Ηδη χθες ο κ. Ραγκούσης μίλησε για σύγκλιση μισθών στο Δημόσιο, διότι χωρίς αυτήν δεν μπορεί να νοηθεί ενιαίο μισθολόγιο, και είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν ένας δικηγόρος ή ένας οικονομολόγος να αμείβεται διαφορετικά ανάλογα σε ποιο υπουργείο είναι ενταγμένοι.

Εδώ ο υπουργός Εσωτερικών ήταν απόλυτος και υπογράμμισε ότι η βασική αρχή του νέου μισθολογίου θα είναι «ίση αμοιβή για δουλειά ίσης αξίας».

Ανακατανομή

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή και ανακατανομή στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων προς όφελος των χαμηλόμισθων του Δημοσίου. Οι αυξήσεις που θα δοθούν στα «υπόγεια» όμως δεν είναι δυνατόν, με γνώμονα και τα κονδύλια που προβλέπουν τα τρία ειδικά σενάρια για το ύψος του μισθολογικού κόστους στο ενιαίο μισθολόγιο, να ξεπεράσουν μια αύξηση της τάξης του 5% και στην καλύτερη περίπτωση 10%.

Αντίστοιχα, όμως, τα λεγόμενα ρετιρέ σύμφωνα με εκτιμήσεις θα υποστούν μειώσεις που θα αρχίζουν από 20% έως και 40% των αποδοχών που μέχρι σήμερα απολάμβαναν.

Ωστόσο και χθες ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η μείωση της μισθολογικής δαπάνης, τονίζοντας ότι το πάγωμα των προσλήψεων και η καθιέρωση του γενικού κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» είναι εκείνη που βασικά θα φέρει τη μείωση του μισθολογικού κόστους από 21,5 δισ. ευρώ σε 16,5 δισ. «Η μισθολογική δαπάνη στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης, «σε βάθος χρόνου θα είναι η χαμηλότερη μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και του ΟΟΣΑ». *

Λοιπον συναδελφοι η κατασταση εφτασε στο απροχωρητο.Ερχεται η ωρα που πρεπει να αντιδρασουμε και να απαιτησουμε αυτο που ειναι δικο μας.Δε μας νοιαζουν τα κερδη τους τα εκατομμυρια που φαγανε.Ας τα λουστουν!Πρεπει ν' απαιτησουμε αυτο που μας πρεπει.Δε γινεται να δεχθουμε χωρις αντισταση τη μειωσει μισθου.Δε γινεται να ξενυχταμε στις εφημεριες να δουλευουμε εντατικα για 800 ευρω και αυτοι να τριγυρνανε με τα πανακριβα αυτοκινητα τους στις πανακριβες βιλες τους στα νησια.Ειναι δικαιο αυτο συναδελφοι;

Ερχεται η ωρα που πρεπει να αγωνιστουμε ολοι μαζι.Και οταν αγωνιστουμε ολοι μαζι.ε τοτε δεν υπαρχει κανενας που μπορει να μας σταματησει!

Και κλεινω μ' ενα τραγουδι απο την ταινια εφαπαξ.Ειναι σιγουρο οτι θα ρθουνε γενιες που θα τους λες εφαπαξ και θα ρωτανε τι ειναι αυτο.Αφιερωμενο σε ολους αυτους που '' ολη τους τη ζωή, μια δεύτερη δική τους ζωη κρυφή,αγέννητη τους ακολουθούσε''.

ΥΠΟΘΕΣΗ:

Ο Παντελής είναι ένας μεσήλικας υπάλληλος στα απορριμματοφόρα του δήμου. Η οικογενειακή του ζωή κυκλόνεται από τρεις γυναίκες, τη γυναίκα του Δέσπω, την κόρη του Γωγώ και την πεθερά του Κούλα που έχουν μόνιμα παράπονα και απαιτήσεις. Τη ζωή του Παντελή ομορφαίνουν μικρά θραύσματα ευτυχίας όπως το διάβασμα παραπεταμένων βιβλίων, ο πρωινός πατσάς στην αγορά με το συνάδελφο του Μανώλη, οι συζητήσεις με τις καλόψυχες ιερόδουλες Βάσω και Γιώτα. Η ώρα της συνταξιοδότησης έχει φτάσει πλέον. Η γυναίκα του αδημονεί για την είσπραξη των 30000 ευρώ που αποτελούν την εφάπαξ αποζημίωση του Παντελή. Μια στιγμή, μια κεραυνοβόλος σκέψη αρκεί για να ανατρέψει τα πάντα. Ο Παντελής εισπράττει τα χρήματα και στο δρόμο για το σπίτι παίρνει τη μεγάλη απόφαση. Τηλεφωνεί στις εμβρόντητες γυναίκες του και ανακοινώνει ότι θα ξοδέψει το ποσό μόνος του όπως επιθυμεί και μετά θα γυρίσει στο σπίτι. Η επανάσταση του Παντελή δεν σταματά εκεί. Ολόκληρη η ζωή του, από την εξωτερική του εμφάνιση μέχρι τη νοοτροπία του μοιάζει να αλλάζει ριζικά, αφήνοντας την Αγία Τριάδα της οικογένειας του να καταδιώκει τον παλιό Παντελή που ήξεραν και τα χρήματα του εφάπαξ του.

Στίχοι: Ισαάκ Σούσης

Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Πρώτη εκτέλεση: Γιάννης Κότσιρας

Όλη μου τη ζωή, κρυβόμουνα γιατί

το 'θελα μα φοβόμουνα να φύγω.

Κάποτε αγάπη έλεγα αυτή την ενοχή

μα τώρα μ' εκδικείται λίγο-λίγο.

Όλη μου τη ζωή μού 'βγαινε η ψυχή

κάτι να θυμηθώ, κάτι ν' αρχίσω.

Να 'ναι καλοί οι φίλοι κι οι λογαριασμοί

και να μη χρειαστεί να τα σκαλίσω,

κάτι να θυμηθώ κάτι ν' αρχίσω.

Μου 'μάθαν να μισώ, ν' αρκούμαι στο μισό

να χάνω, να κερδίζω, να ποντάρω.

Να παίρνω διαταγές, να σπάω επιταγές,

σε κάθε ευκαιρία να κορνάρω.

Να σφίγγω τα λουριά, με τόση μαστοριά,

να βρίσκω μία λύση στο ποδάρι,

να κλείνω τα παντζούρια και μόνη συντροφιά,

να σφίγγω πιο πολύ το μαξιλάρι,

να βρίσκω μία λύση στο ποδάρι.

Όλη μου τη ζωή, μια δεύτερη κρυφή,

αγέννητη η ζωή μ' ακολουθούσε.

Δεν κοίταζε στα μάτια, δεν ήταν φορτική,

δε μίλαγε μα όλα τα ζητούσε,

μια θάλασσα μικρή μ' ακολουθούσε.

http://www.youtube.com/watch?v=p48YTPVhjWo

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • Απαντήσεις 81
  • Created
  • Last Reply

Μιχαλάκη πάψε να αναδημοσιεύεις ότι βρεις στο internet χωρίς να διαβάσεις και να εκτιμήσεις τα όσα γράφει, θα μου πεις βέβαια πως να εκτιμήσει ένας "στόκος" ένα δημοσίευμα.....συγγνώμη, έχει δίκιο.

Το παραπάνω email το έλαβες από το συνάδελφο Ηλία Τσέκρη. :rolleyes:

Είμαι ο μόνος που δεν καταλαβαίνει τους παραπάνω υπολογισμούς του συνάδελφου;

Επίσης βασίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας που λίγο πολύ δείχνει την άγνοια της δημοσιογράφου Δελβινιώτη,

‎"Με δεδομένη τη νέα κατάσταση στους περίπου 300.000 υπαλλήλους των ειδικών μισθολογίων θα διατηρηθούν εκτός από τα οικογενειακά μόνον δύο επιδόματα:

* το επίδομα αντικειμένου εργασίας

* το επίδομα θέσης ευθύνης

...

Το πρώτο θα αφορά τις ειδικές συνθήκες εργασίας και θα έχει να κάνει με τις ιδιαιτερότητες της δουλειάς που θα έχει κάθε κατηγορία υπαλλήλων που εντασσόταν σε ειδικό μισθολόγιο (π.χ. επίδομα κινδύνου για στρατιωτικούς ή βιβλιοθήκης για τους γιατρούς ή ειδικών συνθηκών για δικαστικούς)."

Το επίδομα αντικειμένου εργασίας που αφορά τις ειδικές συνθήκες εργασίας για τους γιατρούς είναι το επίδομα βιβλιοθήκης;

Την επόμενη φορά Μιχαλάκη...όχι στα βαθιά.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

δηλαδή ρε φίλε αν ο απόφοιτος ΑΕΙ κι ενδεχομένως μεταπτυχιακού και διδακτορικού φτάσει να παίρνει 800 ευρω το μήνα, τότε ο ανειδίκευτος εργάτης πόσα θα παίρνει; θα πρέπει να πληρώνει κι από πάνω για να δουλεύει;Κινδυνολογίες αισχίστου είδους...Είπαμε είναι ζόρικα τα πράγματα, θα γίνουν αδικίες, ήδη γίνονται, αλλά όχι κι έτσι...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Γιατί όχι; Τους παραπάνω υπολογισμούς δεν τους κατάλαβα ακριβώς, αλλά ξέρω πχ ότι οι πρωτοδιόριστοι δάσκαλοι τώρα που τους κόψαν τα επιδόματα παίρνουν 800 ευρώ. Οσο για ανειδίκευτους υπαλλήλους (για εργάτες δεν ξέρω) είναι γνωστό ότι η νέα συλλογική σύμβαση κατέβηκε στα 592 ευρώ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κατ'αρχάς αν συγκρίνεις τους μισθούς του δημοσίου ανά υπουργείο κι ανά εκπαίδευση, οι ειδικεύομενοι μάλλον ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλόμισθων ήδη...το πιο πιθανό σενάριο είναι να μας κόψουν τα επιδόματα και μετά να μας κάνουν αύξηση περί το 15%, δηλαδή να φτάσουμε να παίρνουμε περί τα 1000-1050 ευρώ.θα μας κόψουν με λίγα λόγια 150-200 ευρώ το μήνα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Υπόθεση:

Τώρα παίρνουμε 1505 μεικτά ,μέσα σε αυτά είναι και τα επιδόματα, νοσοκομειακής απασχόλησης(επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας) και το βιβλιοθήκης.

Έστω λοιπόν ότι κόβουν το επίδομα βιβλιοθήκης και το ενσωματώνουν στον βασικό μισθό κατά ένα ποσοστό.

Ο βασικός μας μισθός είναι 1027€ και βάση αυτού υπολογίζονται και οι εφημερίες.Άν πχ ο βασικός πάει στα 1177€(υποθετικά ενσωματώνονται 150€ στον βασικό) και πάλι υποθετικά τα μεικτά μείνουν τα ίδια ή και λίγο παρακάτω τότε οι εφημερίες θα ακριβύνουν και αυτές αναλογικά με αποτέλεσμα η όποια διαφορά να υπερκαλύπτεται και τελικά να δίνουν παραπάνω λεφτά.Εκτός από τα παραπάνω θα έχουμε και μεγαλύτερη σύνταξη αργότερα(αν ποτέ πάρουμε σύνταξη).

Αν τώρα οι ίδιες αλλαγές γίνουν και για τους επιμελητές τότε το μόνο που θα καταφέρουν τα ξεφτέρια μας είναι να δίνουν κάθε μήνα περισσότερα λεφτά από ότι τώρα.

Ακόμα ένα θέμα του ενιαίου μισθολογίου είναι ότι οι εφημερίες δεν θα υπολογίζονται όπως τώρα αλλά σαν υπερωρίες που θα μετράνε για όλους τους δημόσιους το ίδιο, πράγμα που σημαίνει ότι η κάθε ώρα της εφημερίας θα είναι κατά πολύ ακριβότερη( διαφορά μέχρι και 250%), αν και για αυτό είμαι σίγουρος ότι κάποια μόντα θα κάνουν για το γλυτώσουν αλλά δικαστικά θα δικαιωθούμε και πάλι.

Είμαστε μία κατηγορία εργαζομένων που καλώς ή κακώς παίρνουμε τα λιγότερα σε σχέση με άλλους του δημοσίου με τα ίδια προσόντα οπότε αν μας πάνε σε μικρότερους μισθούς τότε θα είναι πολύ δύσκολο για το δημόσιο να προσελκύσει νέους επιμελητές με τόσο μικρές αποδοχές την ώρα που είναι οι πιο κακοπληρωμένοι της Ε.Ε. αν και εργάζονται περισσότερες ώρες.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Όντως σωστός ο drspeed, όμως παραβλέπει σημαντικές πτυχές της ελληνικής πραγματικότητας:

- Πολλοί επιμελητές ενδιαφέρονται απλώς να στήσουν το μαγαζάκι τους στο ΕΣΥ (και ο μισθός είναι απλώς ένα έξτρα)

Γι' αυτό και δεν υπήρξε ποτέ - ούτε θα υπάρξει στο ορατό μέλλον - σοβαρό συνδικαλιστικό κίνημα για τους γιατρούς. Πάρα πολλοί βολεύονται πλαγίως και αδιαφορούν για τον κλάδο στο σύνολό του.

- Οι νέοι γιατροί είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία απελπισμένοι και θα δουλέψουν σαν σκυλιά για πρακτικά οποιοδήποτε ποσό (ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή κι αυτοί θα βολευτούν πλαγίως)

- Η κυβέρνηση χέστηκε για το αν θα προσελκύει γιατρούς στο ΕΣΥ. Έτσι κι αλλιώς η ιδέα είναι να οδηγηθούμε στην ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Όπως καταλαβαίνετε τείνω να συμφωνήσω με τους απαισιόδοξους.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

τότε θα είναι πολύ δύσκολο για το δημόσιο να προσελκύσει νέους επιμελητές με τόσο μικρές αποδοχές την ώρα που είναι οι πιο κακοπληρωμένοι της Ε.Ε. αν και εργάζονται περισσότερες ώρες.

Tι λες καλέ. Ολοι σφάζονται για να μπουν στο δημόσιο (ως επιμελητές) και όλοι θα εξακολουθήσουν να σφάζονται, γιατί ως γνωστόν οι επίσημες αποδοχές είναι το λιγότερο που ενδιαφέρει, κυρίως σε χειρουργικές ειδικότητες, αν με πιάνεις.

ΥΓ: Τώρα είδα ότι το είπε και ο από πάνω.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δεν θα διαφωνήσω ως προς την νοοτροπία που διέπει τους μόνιμους του ΕΣΥ αλλά τα πράγματα έχουν σφίξει αρκετά και για τους βολεψάκιδες του κλάδου.Τώρα που έχουν κοπεί οι πολλές «επιχορηγήσεις» από τις φαρμακευτικές και οι ασθενείς δεν έχουν λεφτά για να φουσκώσουν τις τσέπες των διευθυντών σιγά σιγά αρχίζουν και βλέπουν και αυτοί ότι το μαύρο μέχρι τώρα φακελάκι που παλιά έφτανε για να φτιαχτούν βίλες, εξοχικά, κότερα, αυτοκίνητα κλπ τώρα ίσα που καλύπτει κάποιες τρύπες.Τώρα που βλέπουν ότι αντί για 1600-2500€ που έπαιρναν από εφημερίες (ως επί το πλείστων πλασματικές) έχουν περιοριστεί στο 800-1000€ το πολύ και είναι λιγότερα από αυτά που τελικά πραγματικά δουλεύουν.Τώρα που έχει αυξηθεί η δουλειά αφού όλα σχεδόν τα τμήματα είναι ελλειμματικά σε προσωπικό και τα λεφτά συνεχώς μειώνονται, θέλω να πιστεύω ότι θα κουνηθούν λίγο από τις δερμάτινες πολυθρόνες τους και θα φωνάξουν έστω για μία φορά στην ζωή τους.Τα παραπάνω δεν τα περιμένω από αυτούς που θέλουν 2-3 χρόνια για να πάρουν σύνταξη, αυτοί είναι βολεμένοι και εξασφαλισμένοι, τα περιμένω όμως και τα βλέπω να συμβαίνουν από κάποιον που έχει 15-20 χρόνια ακόμα μπροστά του και σπουδάζει 1-2 παιδιά και πληρώνει 1 στεγαστικό και δόσεις για αυτοκίνητο.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μη μασάτε.

Αν απαξιώσουν το ΕΣΥ, θα κλείσει. Θα γίνει πλήρης ιδιωτικοποίηση της Υγείας στην Ελλάδα.

Και τότε θα κλάψουν μανούλες...

Και μανούλες βουλευτών που θα αρρωστήσουν...

Θα τους χρεώνουμε ο,τι θέλουμε!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Και να κλείσει το ΕΣΥ, ο μεγαλύτερος αγοραστής υπηρεσιών υγείας θα εξακολουθούν να είναι τα ασφαλιστικά (κρατικά) ταμεία τα οποία θα υπαγορεύσουν τις χρεώσεις τους στα νοσοκομεία (τωρινά ιδιωτικά, και τωρινά κρατικά (που θα εξελιχθούν σε ΝΠΙΔ-μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα)). Με δεδομένη την κακή οικονομική κατάσταση των ελλήνων, οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) παροχείς υπηρεσιών υγείας θα συμφωνήσουν με τις χρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων (γιατί οι Έλληνες δεν θα έχουν out of pocket cash για να πληρώσουν είτε τα ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα είτε απευθείας τα νοσοκομεία) που θα είναι εν γένει αρκετά χαμηλές σε σχέσει με τα τώρα ισχύοντα (φακελλάκια και νόμιμες αμοιβές των γιατρών που δουλεύουν στα ιδιωτικά). Τα νοσοκομεία ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να μη δεχτούν ότι θα τους υπαγορεύσουν τα ασφαλιστικά (γιατί θα κλείσουν) , ενώ η αποτίμηση των αμοιβών των ιδιωτικών γιατρών (γιατί ΔΕΝ θα υπάρχουν υπάλληλοι γιατροί σε αυτό το σύστημα) θα καθορισθεί από τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν μεταξύ αγοραστών (ταμεία) και παροχέων (νοσοκομεία/πολυιατρεία) υπηρεσιών. Αν εξακολουθήσει να υφίσταται το υπάρχον περιοριστικό σύστημα στην σύσταση πολυπρόσωπων ΕΠΕ από γιατρούς (απαγορεύεται), οι γιατροί θα καταλήξουν να δουλεύουν για μια χούφτα ρύζι με σκουλήκια αντί μεσημεριανού (5 ευρώ η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή για τον χειρουργό) .

Αντί ο ΙΣΑ/ΠΙΣ να μαλακίζονται με φανφάρες κατά της απελευθέρωσης του επαγγέλματος και της "ιδιωτικοποίησης" θα έπρεπε να πιέσουν προς την ταχύτατη απελεύθερωση του ιατρικού επαγγέλματος ως προς τις ακόλουθες κατευθύνσεις:

1) να επιτραπεί η σύσταση πολυπρόσωπων ΕΠΕ μεταξύ γιατρών ίδιας ή διαφορετικών ειδικοτήτων

2) άρση γεωγραφικών περιορισμών άσκησης επαγγέλματος

3) άρση περιορισμών πολεοδομικού χαρακτήρα όσον αφορά τα συστεγαζόμενα ιατρεία και τη δυνατότητα των ιατρών να ιατρούν >1 ιατρεία

4) διαχωρισμός της δυνατότητας συνταγογράφησης (εξετάσεων, φαρμάκων) στα βιβλιάρια των αρρώστων από τη σύμβαση για την ιατρική επίσκεψη (ή τουλάχιστον καθορισμός "ζωνών" συμμετοχής στα δίκτυα πρωτοβάθμιας που θα δημιουργηθούν)

Εφόσον γίνουν τα παραπάνω θα διαμορφωθεί ένας ισχυρός τρίτος πόλος (ιατρικός) με τη μορφή ιατρικών εταιρειών που θα μπορέσουν να αντισταθούν στην πίεση μείωσης του εισοδήματος των γιατρών για τη διατήρηση του % κέρδους των νοσοκομείων σε ένα περιβάλλον χαμηλής αποτίμησης των υπηρεσιών υγείας στην χρεωκοπημένη Ελλάδα.

Είπαμε να είμαστε οικονομικά φιλελεύθεροι, αλλά να μην είμαστε και αιθεροβάμωνες

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

...τα περιμένω όμως και τα βλέπω να συμβαίνουν από κάποιον που έχει 15-20 χρόνια ακόμα μπροστά του και σπουδάζει 1-2 παιδιά και πληρώνει 1 στεγαστικό και δόσεις για αυτοκίνητο.

Μακάρι να γινόταν κάτι τέτοιο drspeed αλλά η μέχρι τώρα εμπειρία μας έχει δείξει ότι όσο ο έλληνας ενδιαφέρεται για σπίτι στα προάστια, station wagon/SUV και φροντιστήρια για τα μούλικα θα κάνει αιματηρές οικονομίες και θα φιλάει κατουρημένες ποδιές για να εξυπηρετήσει δόσεις δανείων προκειμένου να μη χάσει το μικροαστικό όνειρο.

Όσο για την ιδιωτική υγεία, συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις του InspectorGadget. Ακόμα κι αν αυξηθεί δραματικά ο κύκλος εργασιών των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, αν οι γιατροί δεν έχουν σοβαρές εναλλακτικές λύσεις για το βιοπορισμό τους (βλ. ΕΣΥ ή δικό τους ιατρείο) δεν θα έχουν άλλη εναλλακτική απο το να καταλήξουν κακοπληρωμένοι υπάλληλοι των επιχειρηματιών της υγείας.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το πράγμα δουλεύεται ακόμα. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως δεν θέλουν να υπολογίζονται οι εφημερίες

ως υπερωρίες δημοσίων υπαλλήλων. Κάτι τέτοιο θα εκτίνασε τη δαπάνη σε δυσθεώρητα, για την εποχή του μνημονίου, επίπεδα.

Επίσης, δεν λαμβάνετε υπόψη, πως η σπουδή για το ενιαίο μισθολόγιο, δεν γίνεται για να εξομαλυνθούν οι αδικίες,

αλλά για να βρεθεί ένας κομψός τρόπος για να μειώσουν τους μισθούς δίχως αντιδράσεις.

Οι αντιδράσεις που τους φοβίζουν είναι από τρεις κλάδους. Δικαστικούς, εκπαιδευτικούς και γιατρούς.

Τους τελευταίους τους έχουν χεσμένους, αλλά λόγω της υποστελέχωσης, του μέγιστου χρόνου εργασίας και λόγω των εφημεριών, τελικά τους λαμβάνουν υπόψη. Αν μπορούσαν, με τόσους παπάρες που υπάρχουν ανάμεσά μας, θα βάζανε μισθούς πείνας και θα δίνανε σχετικά περισσότερα χρήματα για τις επιπλέον εφημερίες, ώστε και την δουλειά τους να κάνουνε και σχετικά φθηνά να τους βγει.

Η τελευταία γραμμή που ακούγεται είναι να υπάρχει ειδικό μισθολόγιο για τους παραπάνω κλάδους, ώστε να μην πέσουν μέσα στο λάκκο που σκάβουν, ενώ τα ποσά που θα κοπούν θα προέρχονται κυρίως από τα ειδικά επιδόματα του υπουργείου οικονομικών και των τελωνειακών.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ακόμα κι αν αυξηθεί δραματικά ο κύκλος εργασιών των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, αν οι γιατροί δεν έχουν σοβαρές εναλλακτικές λύσεις για το βιοπορισμό τους (βλ. ΕΣΥ ή δικό τους ιατρείο) δεν θα έχουν άλλη εναλλακτική απο το να καταλήξουν κακοπληρωμένοι υπάλληλοι των επιχειρηματιών της υγείας.

Το σημαντικό είναι η δυνατότητα των γιατρών να αποκτήσουν ισότιμη διαπραγματευτική δύναμη με τους άλλους παίκτες του συστήματος. Σε χώρες με ιδιωτικά συστήματα υγείας (που θα γίνει η Ελλάδα σε λίγο) και με κρατικά συστήματα ασφάλισης αν ο γιατρός δουλεύει σαν οντότητα δεν θα έχει καμία διαπραγματευτική δύναμη. Αν π.χ. ο ΕΟΠΠΥ δίνει 20Ε την επίσκεψη και μπορείς να δουλεύεις ΜΟΝΟ στο εξ. ιατρείο της ιδιωτικής μονάδας υγείας, τότε θα παίρνεις αρκετά για ένα καφέ στα φλοκαφέ (με τζάμπα τυρόπιτα αν δουλεύεις την πρωινή βάρδια:splaaaats: ).

Αν είσαι μέρος (μέτοχος) μιας πολυπρόσωπης ΕΠΕ θα μπορέσεις να διαπραγματευτείς ένα σύστημα με το οποίο τα 2/3 θα δίνονται στην ΕΠΕ και το 1/3 στον νταβά.

Αν έχεις τη δυνατότητα (δηλ η ΕΠΕ) να ασκεί την ιατρική σε > 1 sites τότε διαπραγματεύεσαι το % που θα δίνεις τον νταβά (αυτός δεν μπορεί να τον αποφύγει κανείς) αλλιώς έχεις μοντέλο γνωστής αλυσσίδας διαγνωστικών κέντρων (invitro που είσαι;) )

Αν διαχωριστεί η δυνατότητα συνταγογράφησης από την δυνατότητα σύμβασης για την αμοιβή της επίσκεψης, θα μπορέσουν και οι ασθενείς να βλέπουν όποιον γιατρό θέλουν (ώστε να παίρνουν τα φάρμακα τους) και οι γιατροί να καθορίζουν τις αμοιβές τους εντός κάποιων ορίων (το πολυκυκλικό σύστημα των αμερικάνικων HMO του 21ου αιώνα) χωρίς το ξέπλυμα των συνταγών από το γιατρό του ταμείου. Στην τελική ο ασθενής δικαιούται τα φάρμακα του, άσχετα με το αν ο γιατρός που θέλει να δει έχει υπογράψει σύμβαση ή όχι με το ταμείο για την αμοιβή του (ο ασθενής μπορεί να επιλέξει αν θα πάει σε γιατρό εντός του δικτύου με 20Ε (από το ταμείο), η εκτός δικτύου (μεταβλητή συμμετοχή στην επίσκεψη).

Δυστυχώς δεν βλέπω τον κόσμο να τα σκέφτεται κάποια από τα ανωτέρω ... το ιατρικό επάγγελμα ανήκει με την ψυχή, το σώμα (και τον κ..ο) στους νταβάδες (διευθυντές ΕΣΥ, "κλινικάρχες"), ενώ οι συνδικαλιστές αοριστολογούν (?σκοπίμως ή λόγω κοντόφθαλμης θεώρησης των πραγμάτων).

Υ.Γ. Τα πολλαπλά edits οφείλονται σε typos

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αντί ο ΙΣΑ/ΠΙΣ να μαλακίζονται με φανφάρες κατά της απελευθέρωσης του επαγγέλματος και της "ιδιωτικοποίησης" θα έπρεπε να πιέσουν προς την ταχύτατη απελεύθερωση του ιατρικού επαγγέλματος ως προς τις ακόλουθες κατευθύνσεις:

1) να επιτραπεί η σύσταση πολυπρόσωπων ΕΠΕ μεταξύ γιατρών ίδιας ή διαφορετικών ειδικοτήτων

Γίνεται! Έχω δημοσιεύσει πληροφορίες σχετικά με σύσταση παράκτιας Ιατρικής Εταιρίας στην Κύπρο, με κύκλο εργασιών στην Ελλάδα.

2) άρση γεωγραφικών περιορισμών άσκησης επαγγέλματος

Έγινε! Το Νομοσχέδιο γράφει ρητά "άρση των περιορισμών πάσης φύσεως, για όλα τα επαγγέλματα".

3) άρση περιορισμών πολεοδομικού χαρακτήρα όσον αφορά τα συστεγαζόμενα ιατρεία και τη δυνατότητα των ιατρών να ιατρούν >1 ιατρεία

Έγινε! Δες το 2.

4) διαχωρισμός της δυνατότητας συνταγογράφησης (εξετάσεων, φαρμάκων) στα βιβλιάρια των αρρώστων από τη σύμβαση για την ιατρική επίσκεψη (ή τουλάχιστον καθορισμός "ζωνών" συμμετοχής στα δίκτυα πρωτοβάθμιας που θα δημιουργηθούν)

Συνταγογράφηση σημαίνει και επίσκεψη! Αυτό είναι το Ιατρικά ορθό. Δεν είμαστε γραφειοκράτες υπάλληλοι!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

δηλαδή ρε φίλε αν ο απόφοιτος ΑΕΙ κι ενδεχομένως μεταπτυχιακού και διδακτορικού φτάσει να παίρνει 800 ευρω το μήνα, τότε ο ανειδίκευτος εργάτης πόσα θα παίρνει; θα πρέπει να πληρώνει κι από πάνω για να δουλεύει;Κινδυνολογίες αισχίστου είδους...Είπαμε είναι ζόρικα τα πράγματα, θα γίνουν αδικίες, ήδη γίνονται, αλλά όχι κι έτσι...

Γιατί? Στη Βουλγαρία 800 ευρώ παίρνουν νομίζεις? Ή καλύτερα ακόμα,για πιο "κοντινές καταστάσεις" λόγω ΔΝΤ, στην Ουγγαρία νομίζεις παίρνουν 800 ευρώ?

Βουλγαρία και Ουγγαρία θα μας κάνουνε και δυστυχώς, με το να μην το καταλαβαίνεις (εσύ και όποιος άλλος) γίνεσαι εξαρχής μέρος του προβλήματος

Χρειάζεται συνειδητοποίηση αρχικά του "σχεδίου" για να υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση στην υλοποίησή του...

ΥΓ. στην Ουγγαρία, αν δεν κάνω λάθος, ο κατώτατος μισθός είναι κάτω από 300 ευρώ.

Δηλαδή μπορείς να δουλεύεις κανονικά κι ο εργοδότης σου να σε αμείβει με 300 ευρώ νόμιμα!

emcolgate

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η τρόικα έχει ήδη διαφωνήσει με τον τρόπο με τον οποίο έγινε η απελευθέρωσης, επειδή πρέπει να ακολουθήσουν υπουργικές αποφάσεις που εξειδικεύουν τα τι και πως.

Δεν πολυκατάλαβες το (4), (ίσως φταίει και η κρυπτική διατύπωση μου). Σε πολλά δίκτυα HMO των ΗΠΑ (όχι τα σκληροπυρηνικά κατάλοιπα που δραστηριοποιούνται στη δυτική ακτή), οι γιατροί χωρίζονται σε κατηγορίες: εντός δικτύου (με άμεση σύμβαση: παίρνεις ότι σου δώσει η ασφαλιστική), μερικώς εντός δικτύου (ο άρρωστος πληρώνει τη διαφορά μεταξύ του τι θα χρεώσει ο γιατρός και το τι θα πλήρωνε η ασφαλιστική σε αντίστοιχο γιατρό εντός δικτύου) και εκτός δικτύου (ο ασθενής είναι υπεύθυνος για την αμοιβή του γιατρού και η ασφαλιστική δεν καλύπτει τίποτα). Η διαφορά μεταξύ των γιατρών που είναι μερικώς εντός δικ΄τυου είναι ότι οι δεύτεροι δεν μπορούν να χρεώσουν ότι θέλουν, αν και παίρνουν περισσότερα από τους πρώτους.

Οι συνταγές όμως των γιατρών όσον αφορά φάρμακα (και εξετάσεις), πληρώνονται από την ασφαλισιτκή ασχετα με τη σύμβαση του γιατρού με την τελευταία (εντός, μερικώς εντός, εκτός).

Το αντίστοιχο ελληνικό παράδειγμα θα ήταν ο ασθενής (π.χ. με ΙΚΑ) να πηγαίνει σε εξωτερικό γιατρό ο οποίος θα μπορούσε να του γράφει φάρμακα στο βιβλιάριο του, χρεώνοντας την επίσκεψη εκτός τιμολογίου ΙΚΑ (η νόμιμα παίρνοντας μια μικρή συμμετοχή). Με 70000 γιατρούς η δυνατότητα του κλάδου να διαπραγματευτεί ευέλικτες τέτοιες συμβάσεις είναι μάλλον περιορισμένες, αλλά σε τοπικό επίπεδο (ή για συγκεκριμένες ειδικότητες) η δυνατότητα σύστασης πολυπροσώπων ΕΠΕ χωρίς να στήσεις οφσορ θα μπορούσε να δώσει κάποια διαπραγματευτική ισχύ στους γιατρούς χωρίς να πάμε σε καταστάσεις πληρωμών που απλά καλύπτουν τον καφέ (χωρίς την τυρόπιτα) στα φλοκαφέ.

Edit:

Ουσιαστικά, και αντί να φωνάζουμε για βλακείες θα έπρεπε ο ΠΙΣ/ΙΣΑ να κατέβουν στο τραπέζι του διαλόγου ώστε ο υπό διαμόρφωση ΕΟΠΠΥ να πάρει τα χαρακτηριστικά ενός PPO (Preferred Provider Organization) αντί ενός HMO (Health Maintenance Organization) ώστε να διασφαλιστούν και τα συμφέροντα του κλάδου αλλά και των ασθενών (ελεύθερη επιλογή γιατρού, μειωμένη συμμετοχή στο κόστος της υγείας αντί για τις black πληρωμές σε φακελλάκια (ΕΣΥ) και άνευ απόδειξης (ιδιώτες)) και του δημοσίου (cost sharing για εκλογίκευση της χρήσης υπηρεσιών υγείας).

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

δηλαδή ρε φίλε αν ο απόφοιτος ΑΕΙ κι ενδεχομένως μεταπτυχιακού και διδακτορικού φτάσει να παίρνει 800 ευρω το μήνα, τότε ο ανειδίκευτος εργάτης πόσα θα παίρνει; θα πρέπει να πληρώνει κι από πάνω για να δουλεύει;Κινδυνολογίες αισχίστου είδους...Είπαμε είναι ζόρικα τα πράγματα, θα γίνουν αδικίες, ήδη γίνονται, αλλά όχι κι έτσι...

Γιατί? Στη Βουλγαρία 800 ευρώ παίρνουν νομίζεις? Ή καλύτερα ακόμα,για πιο "κοντινές καταστάσεις" λόγω ΔΝΤ, στην Ουγγαρία νομίζεις παίρνουν 800 ευρώ?

Βουλγαρία και Ουγγαρία θα μας κάνουνε και δυστυχώς, με το να μην το καταλαβαίνεις (εσύ και όποιος άλλος) γίνεσαι εξαρχής μέρος του προβλήματος

Χρειάζεται συνειδητοποίηση αρχικά του "σχεδίου" για να υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση στην υλοποίησή του...

ΥΓ. στην Ουγγαρία, αν δεν κάνω λάθος, ο κατώτατος μισθός είναι κάτω από 300 ευρώ.

Δηλαδή μπορείς να δουλεύεις κανονικά κι ο εργοδότης σου να σε αμείβει με 300 ευρώ νόμιμα!

emcolgate

Κάνεις ένα λάθος όμως. Στις χώρες που προανέφερες ΠΟΤΕ δεν έπαιρναν τους μισθούς που έχουμε εδώ...Δεν είναι το ίδιο πράγμα πιστεύω...Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα συνάδελφε.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τι θα τους εμποδίσει να το κάνουν, και τι αντιδράσεις θα συναντήσουν όταν π.χ το 24% των Θεσσαλονικέων είναι άνεργο και συνολικά άνω του 1 εκατ. Έλληνες είναι αυτή την στιγμή άνεργοι, δεν μας λες βρε cardio... emconfused

Νομίζεις ότι θα πουν "εσύ cardio έχεις παιδιά, έκανες τον οικογενειακό σου προγραμματισμό και δεν σου κόβουμε" κτλ.

Εδώ ανατρέπονται οικογενειακοί προγραμματισμοί ατόμων με στεγαστικά δάνεια, στρατιωτικοί βγαίνουν πρόωρα στην σύνταξη φοβούμενοι ότι δεν θα πάρουν εφάπαξ και -ορισμένοι- νομίζετε ότι θα κολλήσουν στους μισθούς των ειδικεύομενων ιατρών ?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

5502091668_eb9fc5f41e_b.jpg

από το ygeianet

ΤΑΣΟ ΣΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΛΙΓΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΒΟΥΝ;

Ρε Τασο αν καποιος ξεφευγει εισαι εσυ!Ποιος κυνδυνολογει ρε Τασο εδω δε μας πληρωνουν πανω απο 7 εφημεριες,εχει μειωθει η αγοραστικη ικανοτητα μας,μειωνεται καθημερινα το βιοτικο μας επιπεδο οχι μονο το δικο μας αλλα και ολοκληρου του ελληνικου λαου με την ακριβεια και μας λες οτι κινδυνολογουμε;

Ελαβες μερος στη διαβουλευση για το πολυνομοσχεδιο Τασο οπως μας ειπε η Καραντι Μαρια ναι ή οχι;Γιατι αν ναι τοτε εισαι ΣΥΝΝΕΝΟΧΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.Αν δεν συμμετειχες βγες να διαψευσεις την καραντι Μαρια που στο τοπικ με θεμα ΤΑ ΜΑΤ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΓΙΑΤΡΟΥΣ αναφερει:Μα αφού υπήρχε εδώ κι ένα μήνα για διαβούλευση στο Διαδίκτυο, κι έχει συνεισφέρει μέχρι κι ο anastasiostheodoridis!

Τασο να την διαψευσεις αλλιως εισαι συνεννοχος και συνυπευθυνος για ολα τα αντιλαικα μετρα του υπουργειου

Συναδελφοι οταν καιγεται το σπιτι του γειτονα τοτε να περιμενεις τη φωτια και στο δικο σου σπιτι.

Συναδελφοι εδω δεν τιθεται θεμα διαχωρισμων ειδικευομενος,επιμελητης ή ακομα και νοσηλευτης καθως οι περικοπες αφορουν ολους μας.ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΓΛΙΤΩΝΕΙ.Ειναι αμεση η αναγκη πλεον ενιαιου πανυγειονομικου μετωπου και αγωνα αλλα και γενικοτερα συντονισμου με αλλους κλαδους δασκαλους,καθηγητες,δικηγορους,υπαλληλους σε δημους και αλλους που πληττονται αμεσα.Η καμπανα χτυπαει για ολους πλεον.Η ΜΕΓΑΛΗ ΩΡΑ ΗΡΘΕ!

Παλιοτερα στα χωρια (αλλα ακομα και τωρα ισως) οταν χτυπουσε η καμπανα ολοι ρωτουσαν ποιος πεθανε.Οταν πεθαινει καποιος δικος σου νιωθεις να πεθαινει κατι απο σενα.Ο θανατος του καθε αvθρωπου σε λιγοστευει.Γι αυτο πλεον οταν την επομενη φορα που ακουσεις τη καμπανα να χτυπησει μη ρωτησεις για ποιον χτυπαει.ΑΥΤΗ ΧΤΥΠΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ!

ΕΡΝΕΣΤ ΧΕΜΙΝΓΟΥΕΙ:ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΧΤΥΠΑ Η ΚΑΜΠΑΝΑ

Κανένας άνθρωπος δεν είναι μόνος του ένα Νησί ακέραιο και ξεχωριστό· κάθε άνθρωπος είναι ένα κομμάτι της Ηπείρου, ένα κομμάτι της ενδοχώρας· αν η θάλασσα πάρει μαζί της ένα σβόλο χώμα, η Ευρώπη λιγοστεύει, σαν να ήταν ένα Ακρωτήρι ή σαν να ήταν ένας Πύργος, φίλων σου ή δικός σου· ο θάνατος του κάθε ανθρώπου με λιγοστεύει, γιατί ανήκω στην Ανθρωπότητα. Γι' αυτό, μη στέλνεις ποτέ να ρωτήσεις για ποιον χτυπά η καμπάνα· για σένα χτυπά. (John Donne)

ΝΑΙ ΜΗ ΚΟΙΤΑΣ ΚΑΙ ΜΗ ΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΧΤΥΠΑ Η ΚΑΜΠΑΝΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΕΙΝΑΙ!ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.