Jump to content

Επιθετική αγωγή στην Υγεία


kniaz miskin

Recommended Posts

Μείωση εισακτέων στις ιατρικές σχολές, πιο «σκληρή» εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής, σταδιακή μείωση του αριθμού των φοιτητών Ιατρικής που έρχονται από το εξωτερικό και αποσύνδεση του πτυχίου Ιατρικής από την άδεια άσκησης επαγγέλματος είναι μερικές μόνο από τις παρεμβάσεις που μελετούν τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας.Πίεση ασκείται και...

προς τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, προκειμένου να βάλουν «πλάτη» στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων. Τους δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου, με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να εργάζονται δύο μέρες στο «ολοήμερο» νοσοκομείο για να έχουν δικαίωμα μίας μέρας ιδιωτικού ιατρείου.

Επιθετική αγωγή στην Υγεία...

Σημείο αιχμής

Το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί σημείο αιχμής για την αναμόρφωση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Η χώρα μας διαθέτει ?αναλογικά? τους περισσότερους γιατρούς στην Ευρώπη, στοιχείο το οποίο οδηγεί σε προκλητή ζήτηση των υπηρεσιών Υγείας. Από την άλλη, διαθέτει τους λιγότερους νοσηλευτές, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η παρεχόμενη περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία.

Το θέμα αποτέλεσε προχθές αντικείμενο σύσκεψης, υπό τους υπουργούς Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, παρουσία των γενικών γραμματέων του υπουργείου Υγείας Αντώνη Δημόπουλου και του υπουργείου Παιδείας Βασίλη Παπάζογλου. Η υπουργός Παιδείας εισηγείται τη δημιουργία Επιμελητηρίου Υγείας, το οποίο θα αποτελεί τη θεσμική «ομπρέλα» των επαγγελμάτων του χώρου. Μελετάται, επίσης, το πλαίσιο εισαγωγής φοιτητών στις σχολές Ιατρικής, ενώ συζητείται και το θέμα εισαγωγής ηλικιακών κριτηρίων.

Τα συναρμόδια υπουργεία εκτιμούν ότι για να λειτουργούν καλύτερα οι ιατρικές σχολές και να «παράγουν» γιατρούς υψηλής ποιότητας, πρέπει να εισάγουν λιγότερους φοιτητές και να γίνουν ακόμη πιο «σκληρές» οι σπουδές. Βασική τους σκέψη είναι ότι πρέπει να μπει σε άλλη βάση ο προγραμματισμός παραγωγής ανθρώπινου δυναμικού για τον τομέα της Υγείας.

Για τους αποφοίτους ιατρικών σχολών του εξωτερικού, οι προτάσεις περιλαμβάνουν «πάγωμα» στον ρυθμό αναγνώρισης πτυχίων στην Ελλάδα, με προοπτική να μειωθεί τα επόμενα χρόνια. Για τον έλεγχο της «παραγωγής» γιατρών εκφράζονται απόψεις του τύπου «το πτυχίο της Ιατρικής δεν σημαίνει απαραίτητα και άδεια άσκησης του επαγγέλματος».

Αν υλοποιηθούν οι σκέψεις αυτές, οι απόφοιτοι της Ιατρικής δεν θα ασκούν πάντα το επάγγελμα του γιατρού. Εμφαση δίνεται και στην αναβάθμιση του επαγγέλματος του νοσηλευτή και στην κατεύθυνση αυτή ζητείται η συνδρομή του πανεπιστημίου, ώστε να αναβαθμιστούν οι σπουδές και η πρακτική εξάσκηση.

Με στόχο τη βελτίωση της εκπαίδευσης προτείνεται η ανωτατοποίηση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ). Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας προτείνεται το επιχείρημα ότι η ΕΣΔΥ πρέπει να αναβαθμιστεί, ώστε να αποτελέσει «εργαλείο» αιχμής στην εκπαίδευση του δυναμικού.

Η Ελλάδα εμφανίζει μια στρεβλή εικόνα στην παραγωγή του ανθρώπινου δυναμικού στον χώρο της Υγείας. Αποκαλυπτικά είναι τα πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τα οποία μάς κατατάσσουν ?ως χώρα ? στην πρώτη ευρωπαϊκή θέση σε αριθμό γιατρών ανά κάτοικο και στην τρίτη από το τέλος στην αναλογία νοσηλευτών ανά κάτοικο.

Η χώρα μας έχει έξι γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους (σχεδόν ένας ανά πολυκατοικία), όταν η αμέσως επόμενη χώρα (Αυστρία) έχει 4,6 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους και ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι μόλις 3,3 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους.

Ακριβώς αντίθετη είναι η κατάσταση με το νοσηλευτικό και βοηθητικό νοσηλευτικό προσωπικό, στο οποίο η αναλογία στη χώρα μας είναι 4,3 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους. Ενδεικτικό της χαώδους διαφοράς είναι ότι οι σκανδιναβικές χώρες ?με τα προηγμένα συστήματα Υγείας? έχουν πάνω από 24 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους: Η Δανία έχει 24,6 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους και η Νορβηγία 24,5.

Η συντριπτική υπεροχή των γιατρών έναντι των νοσηλευτών αποτυπώνεται και στην αναλογία νοσηλευτών ανά γιατρό. Η Ελλάδα κατέχει την τελευταία ευρωπαϊκή θέση (0,6 προς 1), την ώρα που στην Ιρλανδία η αναλογία είναι 6,4 νοσηλευτές ανά γιατρό, στη Φινλανδία 5,7 προς 1 και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 2,6 νοσηλευτές ανά γιατρό.

Η νέα συνταγή για γιατρούς, φοιτητές και νοσηλευτές

Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί σημείο αιχμής για την αναμόρφωση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Κάποιες από τις παρεμβάσεις που μελετώνται είναι η μείωση των εισακτέων και η αποσύνδεση του πτυχίου ιατρικής από την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Φοιτητές

Εκτιμάται ότι για να λειτουργήσουν καλύτερα οι ιατρικές σχολές και να «παράγουν» γιατρούς υψηλής ποιότητας, πρέπει να εισάγουν λιγότερους φοιτητές και να γίνουν ακόμη πιο «σκληρές» οι σπουδές.

Αναγνώριση πτυχίων

Για τους αποφοίτους ιατρικών σχολών του εξωτερικού, οι προτάσεις περιλαμβάνουν «πάγωμα» στον ρυθμό αναγνώρισης πτυχίων στην Ελλάδα, με προοπτική να μειωθεί τα επόμενα χρόνια.

Ασκηση επαγγέλματος

Για τον έλεγχο της παραγωγής γιατρών (στη χώρα μας αναλογούν οι περισσότεροι γιατροί ανά 1.000 κατοίκους) εξετάζεται το ενδεχόμενο «το πτυχίο να μην σημαίνει απα­ραίτητα και άδεια άσκησης του επαγγέλματος».

Σχολή δημόσιας υγείας

Με στόχο τη βελτίωση της εκπαίδευσης προτείνεται η ανωτατοποίηση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Tο υπουργείο Υγείας προτείνεται την αναβάθμιση, για την καλύτερη εκπαίδευση του δυναμικού.

Νοσηλευτές

Εμφαση δίνεται στην αναβάθμιση του επαγγέλματος του νοσηλευτή και στην κατεύθυνση αυτή ζητείται η συνδρομή του πανεπιστημίου, ώστε να αναβαθμιστούν οι σπουδές και η πρακτική εξάσκηση.

Πανεπιστημιακοί γιατροί

Η πρόταση της κυβέρνησης αφήνει περιθώριο διατήρησης του ιδιωτικού ιατρείου, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεισφέρουν στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου στους πανεπιστημιακούς

Ιδιωτικό ιατρείο -υπό προϋποθέσεις- για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, οι οποίοι εργάζονται σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή πανεπιστημιακά νοσοκομεία, συζητούν τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας.

Το θέμα συζητήθηκε στην προχθεσινή σύσκεψη και φαίνεται ότι υπάρχει πεδίο συνεννόησης με τους γιατρούς, οι οποίοι διατηρούν παράλληλα ιδιωτικό ιατρείο.

Συγκεκριμένα προτάθηκε στους πανεπιστημιακούς γιατρούς να εργάζονται δύο απογεύματα στο δημόσιο νοσοκομείο, προκειμένου να έχουν δικαίωμα να απασχολούνται ένα απόγευμα (ή δύο) στο ιδιωτικό ιατρείο τους. Για το θέμα αυτό θα υπάρξει -έως την προσεχή Τρίτη- αναλυτική πρόταση από ειδική επιτροπή, στην οποία προεδρεύει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος και συμμετέχει ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής της Αθήνας, καθηγητής κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Με βάση τον νόμο της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, από την 1η Ιανουαρίου 2011 οι πανεπιστημιακοί, οι οποίοι απασχολούνται σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο ή σε πανεπιστημιακή κλινική νοσοκομείου του ΕΣΥ, πρέπει να κάνουν ιατρείο στο νοσοκομείο όπου εργάζονται.

Στον νόμο επισημαίνεται ότι η παραβίαση των όρων συμμετοχής στη λειτουργία του νοσοκομείου -πέραν του τακτικού ωραρίου- συνεπάγεται για τους πανεπιστημιακούς απαγόρευση συμμετοχής σε αυτήν για έξι μήνες ή απαγόρευση συμμετοχής για δύο έτη, στην περίπτωση υποτροπής.

Αν υπάρξει δεύτερη υποτροπή προβλέπεται οριστική απώλεια του δικαιώματος συμμετοχής, ενώ το παράπτωμα αυτό λαμβάνεται υπόψη σε κάθε κρίση και αξιολόγηση του γιατρού, όταν πρόκειται για γιατρό του ΕΣΥ.

Το δικαίωμα διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους γιατρούς του ΕΣΥ (δεν έχουν το ίδιο δικαίωμα), ενώ η κατάργησή του προκάλεσε -όπως είναι φυσικό- την αντίδραση των πανεπιστημιακών. Οι νοσοκομειακοί γιατροί επικαλούνται απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία «... οι διατάξεις με τις οποίες απαγορεύεται σε πανεπιστημιακούς γιατρούς, να ασκούν ελεύθερο επάγγελμα δεν αντίκεινται στη συνταγματικώς κατοχυρωμένη επαγγελματική ελευθερία ...».

Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι η ένταξη πανεπιστημιακών κλινικών στο ΕΣΥ δεν αποτελεί εμπόδιο στη διδακτική και ερευνητική αποστολή τους, αλλά συνάδει με την αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου, η οποία επιβάλλει όλες οι μονάδες περίθαλψης να παρέχουν υπηρεσίες υγείας ισότιμα σε κάθε πολίτη.

Μονόδρομος

Τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας έχουν συστήσει επιτροπές, οι οποίες θα αξιολογήσουν τα θέματα στελέχωσης της Υγείας και θα προτείνουν λύσεις.

Οι επιτροπές θα παραδώσουν τις προτάσεις τους μέσα στις επόμενες μέρες, προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Κρίσιμο θεωρείται το θέμα «παραγωγής» γιατρών.

«Με την παρούσα κρίση, το θέμα της παραγωγής ανθρώπινου δυναμικού στην Υγεία είναι μείζον. Υπάρχει συστηματική συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, προκειμένου να ληφθούν οι πιο σωστές αποφάσεις. Οι παρεμβάσεις είναι αναγκαίες, καθώς η χώρα μας εμφανίζει υπερπαραγωγή γιατρών και υποπαραγωγή νοσηλευτών», λέει ο Αντώνης Δημόπουλος, γενικός γραμματέας υπουργείου Υγείας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ ΕΘΝΟΣ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

"Μελετάται, επίσης, το πλαίσιο εισαγωγής φοιτητών στις σχολές Ιατρικής, ενώ συζητείται και το θέμα εισαγωγής ηλικιακών κριτηρίων."

Ηλικιακά κριτήρια όσον αφορά στην εισαγωγή στην Ιατρική σχολή ή σε κάτι άλλο;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

«το πτυχίο της Ιατρικής δεν σημαίνει απαραίτητα και άδεια άσκησης του επαγγέλματος». Tι ακριβώς εννοεί ο ποιητής?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

«το πτυχίο της Ιατρικής δεν σημαίνει απαραίτητα και άδεια άσκησης του επαγγέλματος». Tι ακριβώς εννοεί ο ποιητής?

Μάλλον για εξετάσεις το πάνε με την άδεια.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

"Μελετάται, επίσης, το πλαίσιο εισαγωγής φοιτητών στις σχολές Ιατρικής, ενώ συζητείται και το θέμα εισαγωγής ηλικιακών κριτηρίων."

Ηλικιακά κριτήρια όσον αφορά στην εισαγωγή στην Ιατρική σχολή ή σε κάτι άλλο;

Πιθανο να εννοει το οριο ηλικιας προσληψης στο ΕΣΥ!

Ειχε προταθει μειωση του οριου κατα μια 3ετια περιπου και επι Αβραμοπουλου αλλα δεν δοθηκε συνεχεια!

Παντως με την βαρωνεια των πανεπιστημονων δεν εχει κουραγιο να τα βαλει!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

"Μελετάται, επίσης, το πλαίσιο εισαγωγής φοιτητών στις σχολές Ιατρικής, ενώ συζητείται και το θέμα εισαγωγής ηλικιακών κριτηρίων."

Ηλικιακά κριτήρια όσον αφορά στην εισαγωγή στην Ιατρική σχολή ή σε κάτι άλλο;

Πιθανο να εννοει το οριο ηλικιας προσληψης στο ΕΣΥ!

Ειχε προταθει μειωση του οριου κατα μια 3ετια περιπου και επι Αβραμοπουλου αλλα δεν δοθηκε συνεχεια!

Παντως με την βαρωνεια των πανεπιστημονων δεν εχει κουραγιο να τα βαλει!

Έτσι όπως το 'χει κολλήσει στο άρθρο δίπλα στο "πλαίσιο εισαγωγής στις σχολές Ιατρικής" ,μ'έκανε να τα συνδυάσω αυτά τα δύο..

Είναι ποτέ δυνατόν να τα βάλει με τη βαρωνεία των πανεπιστημόνων;Πλάκα κάνουμε τώρα;;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η χώρα μας έχει έξι γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους (σχεδόν ένας ανά πολυκατοικία), όταν η αμέσως επόμενη χώρα (Αυστρία) έχει 4,6 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους και ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι μόλις 3,3 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους.

Ακριβώς αντίθετη είναι η κατάσταση με το νοσηλευτικό και βοηθητικό νοσηλευτικό προσωπικό, στο οποίο η αναλογία στη χώρα μας είναι 4,3 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους. Ενδεικτικό της χαώδους διαφοράς είναι ότι οι σκανδιναβικές χώρες ?με τα προηγμένα συστήματα Υγείας? έχουν πάνω από 24 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους: Η Δανία έχει 24,6 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους και η Νορβηγία 24,5.

Είναι εκπληκτικό πώς συνεχίζουν και μιλάνε για εξορθολογισμό του Ε.Σ.Υ. δίνοντας στοιχεία για τον ιδιωτικό τομέα!!! ΤΙ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ, ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ, ΑΝ Η ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΓΙΑΤΡΩΝ "ΓΕΝΙΚΑ" ΕΙΝΑΙ 6 ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΙΛΙΟΥΣ?? ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙς ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ!!!!!!

Ρε το Loveρδο....Υπέροχα και τα ολοήμερα νοσοκομεία, τα οποία βέβαια είναι κάπως διχασμένα στη λειτουργεία τους... Το πρωί δημόσια, το βράδυ επί (αδρά) πληρωμή

Έλεος κουφάλες της παραπληροφόρησης!!!!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

«το πτυχίο της Ιατρικής δεν σημαίνει απαραίτητα και άδεια άσκησης του επαγγέλματος». Tι ακριβώς εννοεί ο ποιητής?

Μάλλον για εξετάσεις το πάνε με την άδεια.

Και επειδή ζουμε στην Ελλάδα θα ειναι σίγουρα αξιοκρατικές και αδιάβλητες..

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

απο ο,τι καταλαβα εννοουν οτι για να παρεις αδεια ασκησης επαγγελματος οποτε να μπορεις να δηλωσεις και ειδικοτητα θα πρεπει να δωσεις εξετασεις.

Δεν ειναι και τοσο ασχημο αυτο.νομιζω οτι ισχυει και για αλλους επαγγελματιες οπως οι πολιτικοι μηχανικοι.Αλλα ισως για να γινει καποιος ελεγχος

μπορει να υπαρχει ενας συγκεκριμενος αριθμος και μαλλον μικρος στους οποιους θα χορηγουν αδεια ασκησεως επαγγελματος καθε χρονο.

Φαινεται επισης να εχουν συνειδητοποιεισει οτι ο μεγαλος αριθμος ιατρων οφειλεται σε αυτους που εχουν σπουδασει εξω αλλα ειναι λιγο αργα...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Νομίζω ότι είναι σαφές τι εννοεί ο ποιητής:

1) άδεια εξάσκησης θα δίνεται μετά το πτυχίο μετά από εξετάσεις και θα είναι μάλλον εθνική (και όχι με την κατάθεση του πτυχίου από την τοπική νομαρχία)

2) η άδεια εξάσκησης λήγει με την συμπλήρωση ενός ορίου ηλικίας (άρα οι γιατροί κάποιας ηλικίας συνταξιοδοτούνται αυτόματα)

3) μάλλον θα τεθεί ένα πλαφόν στον αριθμό των νέων αδειών στην ελληνική επικράτεια (συνολικό cap μάλλον θα ερχόταν σε αντίθεση με τις οδηγίες της ΕΕ περί μετακίνησης προσωπικού' λόγω του μεγάλου # των Ελλήνων γιατρών θα ήταν σχεδόν αδύνατο σε κάποιον ξένο να έρθει εδώ).

4) εναλλακτικά του (3) μπορεί να τεθεί ένα πλαφόν στον αριθμό των αδειών στο εθνικό σύστημα υγείας (αυτός θα είναι και ένας τρόπος μείωσης του προσωπικού)

Το ΝΣ έχει την υπογραφή (και τα ιδεολογικά αγκυλώματα) των supply induced demand health believer economists (από ΗΒ πλευρά).

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

απο ο,τι καταλαβα εννοουν οτι για να παρεις αδεια ασκησης επαγγελματος οποτε να μπορεις να δηλωσεις και ειδικοτητα θα πρεπει να δωσεις εξετασεις.

Δεν ειναι και τοσο ασχημο αυτο.νομιζω οτι ισχυει και για αλλους επαγγελματιες οπως οι πολιτικοι μηχανικοι.Αλλα ισως για να γινει καποιος ελεγχος

μπορει να υπαρχει ενας συγκεκριμενος αριθμος και μαλλον μικρος στους οποιους θα χορηγουν αδεια ασκησεως επαγγελματος καθε χρονο.

Φαινεται επισης να εχουν συνειδητοποιεισει οτι ο μεγαλος αριθμος ιατρων οφειλεται σε αυτους που εχουν σπουδασει εξω αλλα ειναι λιγο αργα...

Ναι αλλά δε μιλάει για ειδικότητα αλλά για άδεια άσκησης επαγγέλματος ιατρικής, και αυτό είναι τελείως διαφορετικό...

Αν έλεγε πχ εξετάσεις για ειδικότητα, ο ενδιαφερόμενος θα ήταν ανειδίκευτος ιατρός μεν αλλά ιατρός με άδεια άσκησης επαγγέλματος δε!

Με άλλα λόγια πχ κάποιος που ενδιαφέρεται για ειδικότητα στο εξωτερικό

και χρειάζεται την άδεια άσκησης στην Ελλάδα γιατί την απαιτούν στον Ιατρικό σύλλογο στην Αγγλία φερ' ειπείν,

τώρα θα ξεκινάει από το μηδέν και θα πρέπει να δώσει εξετάσεις για να αποκτήσει το έως σήμερα αυτονόητο.

Με την όποια χρονική καθυστέρηση συνεπάγεται η όλη κατάσταση (μαζί με τη γραφειοκρατία),

την αναστάτωση στον προγραμματισμό που έχει ο καθένας μας στη ζωή του με ένα απρόβλεπτο εμπόδιο που θα εμφανιστεί,

την ψυχική κόπωση-ταλαιπωρία να ξαναεξετάζεσαι στα ίδια μαθήματα μόλις διάολε έχεις τελειώσει τη σχολή,

την πατροπαράδοτη αναξιοκρατία και τα λαδώματα που θα πέφτουν κλπ.

Συν ότι δεν αναφέρει τους όρους που θα τίθενται στη διαδικασία,

πχ πώς και σε ποιο επίπεδο θα καθορίζεται ο αριθμός όσων κατ' έτος θα αποκτούν άδεια άσκησης ιατρικής

(αν πχ λέω, τυχαία ένα νούμερο, 250 υποψήφιοι είναι να αποκτούν ανά έτος την άδεια άσκησης, τότε άστα...),

με ποια κριτηρια θα γίνεται η διαλογή

(πχ αν μιλήσουμε όχι για εξετάσεις αλλά για βαθμό πτυχίου,

τότε οι απόφοιτοι σχολών εξωτερικού κατά κανόνα θα προηγούνται γιατί στην Ελλάδα συνήθως είναι πιο σφιχτή η βαμολόγηση),

αν θα υπάρχουν επιπτώσεις σε εκείνους που αποτυγχάνουν

(σε ένα κλειστό-σφιχτό σύστημα επιλογής δε θα είναι δύσκολο το να αποτύχεις

και αυτός είναι άλλωστε ο στόχος του υπουργείου για να περιοριστεί ο ιατρικός πληθυσμός),

οι δε επιπτώσεις στους μη επιτυχόντες είναι κάτι που το αφήνει ανοιχτό όταν λέει

οι απόφοιτοι της Ιατρικής δεν θα ασκούν πάντα το επάγγελμα του γιατρού

...όπερ μεθερμηνευόμενο μπορεί και να σημαίνει πως απόφοιτος ιατρικής

μετά ορισμένες αποτυχίες στις εξετάσεις ή με βαθμό πτυχίου χαμηλότερο από ένα πλαφόν που θα τεθεί αυθαίρετα

μπορεί και να καταλήξει ...γιατί όχι δυνητικά νοσηλευτής με την κατάλληλη μετεκπαίδευση

ή και απλώς απόφοιτος ιατρικής σχολής χωρις εργασιακά δικαιώματα παρά με ένα χαρτί στο χέρι που θα διακοσμεί τον τοίχο του σπιτιού του...

Επίσης δε λέει το πότε θα ισχύσουν οι εν λόγω διατάξεις (μάλλον άμεσα αυτές που αφορύν την άδεια άσκησης επαγγέλματος),

αν θα αφορύν αποφοίτους ελληνικών πανεπιστημίων χωριστά από της αλλοδαπής (μάλλον όλους θα αφορούν)

δεν αποσαφηνίζει τί εννοεί με τον όρο 'ηλικιακά κριτήρια',

ενώ και η όλη συζήτηση μάλλον είναι πλέον μεταχρονολογημένη,

αφού θα έπρεπε να είχε προηγηθεί μερικά χρόνια πριν όταν και καταργήθηκε το ΔΟΑΤΑΠ για ένα μεγάλο αριθμό πανεπιστημίων του εξωτερικού...

Τώρα δεν είναι πια αντίστοιχης βαρύτητας ενδιαφέροντος η συγκεκριμένη πρόταση...

Επίσης είναι μονομερής αφού δε θίγει σε αντίστοιχο βαθμό άλλες κατηγορίες (όπως τους Πανεπιστημιακούς ιατρούς, τους στρατιωτικούς ιατρούς κλπ)

ούτε θέτει κριτήρια ακόμα και για αφαίρεση άδειας επαγγέλματος από νυν ιατρούς...

Πίσω από τη ρύθμιση δεν υπάρχει ούτε λογική, αφού δεν εξυπηρετεί τον εξορθολογισμό των οικονομικών της υγείας:

υπεύθυνοι για τον εκτροχιασμό των εξόδων του κράτους είναι οι λειτουργοί του κράτους που εκ των πραγμάτων είναι όχι ανειδίκευτοι αλλά ειδικευμένο ιατροί.

Το αποτέλσμα είναι συκεκριμένο και στοχευμένο στρ να μετατρέπει την ιατρική κοινότητα σε ένα κλειστό λόμπι και μόνον.

Από μια πολιτεία που ευαγγελίζεται το άνοιγμα των επαγγελμάτων, η συγκεκριμένη ρύθμιση κλείνει το επάγγελμα του ιατρού!

Επαναλαμβάνω: άλλο άδεια άσκησης επαγγέλματος και άλλο σειρά για ειδικότητα!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

3) μάλλον θα τεθεί ένα πλαφόν στον αριθμό των νέων αδειών στην ελληνική επικράτεια

χμ... δηλ θα γινει κλειστο επαγγελμα η ιατρικη στην ελλαδα!

emblush

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

@ Stelios_petrop

πιστευεις δηλαδη οτι καποιος θα μπορει να δηλωσει ειδικοτητα και να ξκινησει καποια στιγμη χωρις αδεια ασκησης επαγγελματος?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ρε παιδια,θα αφορουν αυτα τους φετεινους πτυχιουχους ξερετε;Πρεπει δλδ να αυτοκτονησουμε ανημερα χριστουγεννα;

Αυτα ειναι απλως προτασεις που τεθηκαν και εχουν σκοπο 1.να μειωθει ο ιατρικος πληθσυμος της χωρας (οποτε λιγοτερα εξοδα για μισθους)

2.να αποσυμφορηθουν οι λιστες αναμονης σε ενα βαθος χρονου(αν ισχυσουν ααυτα απο τωρα περιπου σε 5 χρονια).

Ειναι λογικο οτι οι αδειες ασκησης επαγγελματος που θα δινονται θα αειναι ισες η μαλλον λιγο περισσοτερες απο τους επιτυχοντες στις ιατρικες

σχολες της χωρας.

καποιος αποφοιτος απο ελληνικα πανεπιστημια πιστευω οτι δε θα πρεπει να ανησυχει.

το 2. που γραφω πιστευω θα συμβει γιατι θα γινει απαιτουμενο δικαιολογικο η αδεια ασκησης επαγγελματος για να δηλωσεις ειδικοτητα,

οποτε δε θα χρειαστουν κ ποτε εξετασεις για ειδικοτητα κατι το οποιο θα εφερνε πολλες αντιδρασεεις(οπως εχει γινει στο παρελθον)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ωραια και απο ποτε θα εφαρμοστουν για τους πτυχιουχους ποιας χρονιας και μετα;οποιος ξερει ας απαντησει παρακαλω παρα πολυ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

@ Stelios_petrop

πιστευεις δηλαδη οτι καποιος θα μπορει να δηλωσει ειδικοτητα και να ξκινησει καποια στιγμη χωρις αδεια ασκησης επαγγελματος?

Όχι βέβαια, δεν εννοώ αυτό.

Λέω ότι το σωστό θα ήταν να βάλουν εξετάσεις μόνο στην σειρά για ειδικότητα, και καθόλου στην άδεια άσκησης επαγγέλματος.

(Αργότερα δεν αποκλείεται κιόλας να βάλουν εξετάσεις και στην άδεια άσκησης και στην ειδικότητα,

σε κάθε περίπτωση όμως το άρθρο δεν αποσαφηνίζει αν η άδεια άσκησης προτείνεται να αποκτάται με κριτήριο την επίδοση του υποψηφίου σε εξετάσεις,

αλλά και τί θα γίνεται με εκείνους που αποτυγχάνουν στο καθόλα αναμενόμενα αδιάβλητο σύστημα επιλογής που θα οργανωθεί).

Θα έπρεπε το ελληνικό κράτος να χορηγεί με το ισχύον σύστημα την άδεια άσκησης επαγγέλματος (μόνο προπαιτούμενο το πτυχίο)

και όποιος δε γουστάρει να κάτσει στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει την ελληνική άδεια άσκησης ιατρικής σαν εφόδιο για να πάει έξω

(πολλες χώρες στο εξωτερικό δέχονται την εν Ελλάδι άδεια άσκησης επαγγέλματος για να χορηγήσουν αυτόματα τις εκεί αντίστοιχες άδειες).

Μία ρύθμιση που - αν προωθηθεί όπως αναφέρεται - δεν έχει αρχή και τέλος, λογική και σκοπιμότητα

πέρα από το να ικανοποιήσει επιδιώξεις και συμφέροντα οσων χρόνια οραματίζονταν να μετατρέψουν την ιατρική κοινότητα σε κλειστό λόμπι.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

3) μάλλον θα τεθεί ένα πλαφόν στον αριθμό των νέων αδειών στην ελληνική επικράτεια

χμ... δηλ θα γινει κλειστο επαγγελμα η ιατρικη στην ελλαδα!

emblush

Κοίτα ... υπάρχουν ένα σωρό ιδεολογικά κολλήματα στο Υπ. Υγείας ... λόγω του supply induced demand θεωρητικού πλαισίου που ευαγγελίζονται.

Κανονικά (και λόγω ΔΝΤ) δεν θα έπρεπε να παίζει κάτι τέτοιο .. μόνο αυστηρότερο ελεγκτικό πλαίσιο. Δυστυχώς το τελευταίο αντιβαίνει την λογική των οριζοντίων μέτρων που έχουν υιοθετήσει ως τώρα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ωραια και απο ποτε θα εφαρμοστουν για τους πτυχιουχους ποιας χρονιας και μετα;οποιος ξερει ας απαντησει παρακαλω παρα πολυ.

Απαντά το άρθρο:

Οι επιτροπές θα παραδώσουν τις προτάσεις τους μέσα στις επόμενες μέρες, προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Κρίσιμο θεωρείται το θέμα «παραγωγής» γιατρών.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

@ Stelios_petrop

πιστευεις δηλαδη οτι καποιος θα μπορει να δηλωσει ειδικοτητα και να ξκινησει καποια στιγμη χωρις αδεια ασκησης επαγγελματος?

Όχι βέβαια, δεν εννοώ αυτό.

Λέω ότι το σωστό θα ήταν να βάλουν εξετάσεις μόνο στην σειρά για ειδικότητα, και καθόλου στην άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Αυτά είναι βλακείες ... π.χ. οι ΗΠΑ έχουν εξετάσεις για την λήψη της άδειας εξάσκησης και δεν έχουν καθόλου κλειστό επάγγελμα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αυτες οι προτασεις ειναι παλιες, εγω τις θυμαμαι ηδη απο το 2004 που ημουν φοιτητης.Μαλιστα τις εισηγουνταν

καθηγητες του πανεπιστημιου που ειχαν φερει τα παιδια τους με μεταγραφες απο το εξωτερικο στο 2-3 ετος, και τα "απο-

φοιτησαν με 10αρια"....ηθελαν να μην παιρνουν ολοι αδεια ασκησης επαγγελματος....αλλα οι "ικανοι"

Οι ιδιοι καθηγητες μας αποκαλουσαν αχρηστους εμας που μπηκαμε με πανελληνιες και μας κανανε κηρυγματα περι ιατρικης

την ιδια στιγμη που δεν ειχαν καμια σχεση και επαφη με το αντικειμενο της εκπαιδευσης των νεων ιατρων, αλλα

λειτουργουσαν μονο ως ιερο-εξεταστες στο τελος του εξαμηνου...

Γιαυτο και δε με εκπλησουν καθολου ουτε τα μετρα που προτεινονται, ουτε οι χαρακτηρισμοι απο αλλα μελη του φορουμ

καθως ξερω πολυ καλα απο ποια ποιοτητα ανθρωπων προερχονται και τι σκοπιμοτητες εξυπηρετουν τετοιες αντιληψεις...

Να απαξιωσουν ακομα περισσοτερο το πτυχιο ιατρικης...και να καταντησει σαν το μπακαλοχαρτο που τυλιγει ο αλλος τα σουβλακια

στη θεσ/κη

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

@ Stelios_petrop

πιστευεις δηλαδη οτι καποιος θα μπορει να δηλωσει ειδικοτητα και να ξκινησει καποια στιγμη χωρις αδεια ασκησης επαγγελματος?

Όχι βέβαια, δεν εννοώ αυτό.

Λέω ότι το σωστό θα ήταν να βάλουν εξετάσεις μόνο στην σειρά για ειδικότητα, και καθόλου στην άδεια άσκησης επαγγέλματος.

(Αργότερα δεν αποκλείεται κιόλας να βάλουν εξετάσεις και στην άδεια άσκησης και στην ειδικότητα,

σε κάθε περίπτωση όμως το άρθρο δεν αποσαφηνίζει αν η άδεια άσκησης προτείνεται να αποκτάται με κριτήριο την επίδοση του υποψηφίου σε εξετάσεις,

αλλά και τί θα γίνεται με εκείνους που αποτυγχάνουν στο καθόλα αναμενόμενα αδιάβλητο σύστημα επιλογής που θα οργανωθεί).

Θα έπρεπε το ελληνικό κράτος να χορηγεί με το ισχύον σύστημα την άδεια άσκησης επαγγέλματος (μόνο προπαιτούμενο το πτυχίο)

και όποιος δε γουστάρει να κάτσει στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει την ελληνική άδεια άσκησης ιατρικής σαν εφόδιο για να πάει έξω

(πολλες χώρες στο εξωτερικό δέχονται την εν Ελλάδι άδεια άσκησης επαγγέλματος για να χορηγήσουν αυτόματα τις εκεί αντίστοιχες άδειες).

Μία ρύθμιση που - αν προωθηθεί όπως αναφέρεται - δεν έχει αρχή και τέλος, λογική και σκοπιμότητα

πέρα από το να ικανοποιήσει επιδιώξεις και συμφέροντα οσων χρόνια οραματίζονταν να μετατρέψουν την ιατρική κοινότητα σε κλειστό λόμπι.

εξετασεις για αδεια ασκησης ειδικοτητας υπαρχουν εδω και παρα πολλα χρονια...

εμενα παντως ετσι οπως το εχω κατανοησει μου φαινεται καλο.

εξετασεις για ειδικοτητα δε πιστευω να υπαρξουν ποτε.θα υπηρχαν πολλες αντιδρασεις οπως και νομικα εμποδια.πχ καποιος που εχει κανει μερος ειδικοτητας κ περιμενει για αλλο θα γραψει εξεταεις?κ αν δε περασει?ηταν ικανος για το πρωτο μερος της ειδικοτητας και ανικανος να συνεχισει?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αυτες οι προτασεις ειναι παλιες, εγω τις θυμαμαι ηδη απο το 2004 που ημουν φοιτητης.Μαλιστα τις εισηγουνταν

καθηγητες του πανεπιστημιου που ειχαν φερει τα παιδια τους με μεταγραφες απο το εξωτερικο στο 2-3 ετος, και τα "απο-

φοιτησαν με 10αρια"....ηθελαν να μην παιρνουν ολοι αδεια ασκησης επαγγελματος....αλλα οι "ικανοι"

Οι ιδιοι καθηγητες μας αποκαλουσαν αχρηστους εμας που μπηκαμε με πανελληνιες και μας κανανε κηρυγματα περι ιατρικης

την ιδια στιγμη που δεν ειχαν καμια σχεση και επαφη με το αντικειμενο της εκπαιδευσης των νεων ιατρων, αλλα

λειτουργουσαν μονο ως ιερο-εξεταστες στο τελος του εξαμηνου...

Γιαυτο και δε με εκπλησουν καθολου ουτε τα μετρα που προτεινονται, ουτε οι χαρακτηρισμοι απο αλλα μελη του φορουμ

καθως ξερω πολυ καλα απο ποια ποιοτητα ανθρωπων προερχονται και τι σκοπιμοτητες εξυπηρετουν τετοιες αντιληψεις...

Να απαξιωσουν ακομα περισσοτερο το πτυχιο ιατρικης...και να καταντησει σαν το μπακαλοχαρτο που τυλιγει ο αλλος τα σουβλακια

στη θεσ/κη

+1000!!!!

Ακριβώς....!

@ Stelios_petrop

πιστευεις δηλαδη οτι καποιος θα μπορει να δηλωσει ειδικοτητα και να ξκινησει καποια στιγμη χωρις αδεια ασκησης επαγγελματος?

Όχι βέβαια, δεν εννοώ αυτό.

Λέω ότι το σωστό θα ήταν να βάλουν εξετάσεις μόνο στην σειρά για ειδικότητα, και καθόλου στην άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Αυτά είναι βλακείες ... π.χ. οι ΗΠΑ έχουν εξετάσεις για την λήψη της άδειας εξάσκησης και δεν έχουν καθόλου κλειστό επάγγελμα.

Αν όμως σου έλεγαν ότι στην Ελλάδα πχ δύο αποτυχίες στα ελληνικά steps θα σε αποκλείσουν εφ' όρου ζωής από τη δυνατότητα άσκησης της ιατρικής ως επάγγελμα;

Γιατί κάτι τέτοια έλεγαν παλαιότερα οι καλοθεκητές...

@ Stelios_petrop

πιστευεις δηλαδη οτι καποιος θα μπορει να δηλωσει ειδικοτητα και να ξκινησει καποια στιγμη χωρις αδεια ασκησης επαγγελματος?

Όχι βέβαια, δεν εννοώ αυτό.

Λέω ότι το σωστό θα ήταν να βάλουν εξετάσεις μόνο στην σειρά για ειδικότητα, και καθόλου στην άδεια άσκησης επαγγέλματος.

(Αργότερα δεν αποκλείεται κιόλας να βάλουν εξετάσεις και στην άδεια άσκησης και στην ειδικότητα,

σε κάθε περίπτωση όμως το άρθρο δεν αποσαφηνίζει αν η άδεια άσκησης προτείνεται να αποκτάται με κριτήριο την επίδοση του υποψηφίου σε εξετάσεις,

αλλά και τί θα γίνεται με εκείνους που αποτυγχάνουν στο καθόλα αναμενόμενα αδιάβλητο σύστημα επιλογής που θα οργανωθεί).

Θα έπρεπε το ελληνικό κράτος να χορηγεί με το ισχύον σύστημα την άδεια άσκησης επαγγέλματος (μόνο προπαιτούμενο το πτυχίο)

και όποιος δε γουστάρει να κάτσει στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει την ελληνική άδεια άσκησης ιατρικής σαν εφόδιο για να πάει έξω

(πολλες χώρες στο εξωτερικό δέχονται την εν Ελλάδι άδεια άσκησης επαγγέλματος για να χορηγήσουν αυτόματα τις εκεί αντίστοιχες άδειες).

Μία ρύθμιση που - αν προωθηθεί όπως αναφέρεται - δεν έχει αρχή και τέλος, λογική και σκοπιμότητα

πέρα από το να ικανοποιήσει επιδιώξεις και συμφέροντα οσων χρόνια οραματίζονταν να μετατρέψουν την ιατρική κοινότητα σε κλειστό λόμπι.

εξετασεις για αδεια ασκησης ειδικοτητας υπαρχουν εδω και παρα πολλα χρονια...

εμενα παντως ετσι οπως το εχω κατανοησει μου φαινεται καλο.

εξετασεις για ειδικοτητα δε πιστευω να υπαρξουν ποτε.θα υπηρχαν πολλες αντιδρασεις οπως και νομικα εμποδια.πχ καποιος που εχει κανει μερος ειδικοτητας κ περιμενει για αλλο θα γραψει εξεταεις?κ αν δε περασει?ηταν ικανος για το πρωτο μερος της ειδικοτητας και ανικανος να συνεχισει?

Άλλο εξετάσεις για άδεια άσκησης ειδικότητας (φαντάζομαι εννοείς τις εξετάσεις που μετά την ολοκλήρωσή της, γίνεσαι από ειδικευόμενος ειδικευμένος)

και άλλο εξετάσεις για σειρά ειδικότητας που υποστηρίζω εγώ (εννοώ τις εξετάσεις για να γίνεις από ανειδίκευτος ειδικευόμενος).

Και φυσικά άλλο εξετάσεις για άδεια άσκησης επαγγέλματος ιατρικής στην Ελλάδα (δηλαδή για να γίνεις επαγγελματίας ανειδίκευτος).

Και φυσικά τα αντίστοιχα ερωτήματα που θέτεις λίγο πολύ ισχύουν και για το κάθε στάδιο της στασδιοδρομίας

και πολύ απλά μπορούν να λυθούν χωρίς νομικά κωλύματα

(όπως πχ έγινε με την κατάργηση της επετηρίδας στους εκπαιδευτικούς και την υιοθέτηση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ στην πρόσληψη στο δημόσιο).

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.