Jump to content

Α' Χειρουργική Κλινική, Λαϊκό (Καθ. κ. Φελέκουρας)


tik-tak

Recommended Posts

Εδώ θα μπορείτε να βρίσκετε την ύλη,  παλιά θέματα για τo μάθημα  και ίσως τη "συμπυκνωμένη" ύλη (τα SOS δηλαδή)

Μπορείτε να προσθέσετε τις δικές σας πληροφορίες ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με το μάθημα κάνοντας "απάντηση".

Μηνύματα άσχετα με το βασικό θέμα θα διαγράφονται αυτόματα. Σκοπός είναι να τηρηθεί μια ενότητα και μια συνέχεια στο topic αυτό.

Πάντως σχόλια σε σχέση με το μάθημα - πχ αν είναι ενδιαφέρον, αν σας αρέσει, αν είναι δύσκολο κλπ είναι βεβαίως ευπρόσδεκτα. Σημασία έχει να μη ξεφεύγει η συζήτηση από το θέμα.

Προσπαθήστε να αναφέρετε:

α. Το έτος που έπεσαν τα θέματα/βγήκαν τα SOS (πχ 2003-2004) και

β. Τους καθηγητές που εξέτασαν (κυρίως το Διευθυντή)

Με αυτόν τον τρόπο τα SOS σας θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη χρησιμότητα και η σελίδα μεγαλύτερη οργάνωση.

Και φυσικά όταν διαβάζετε SOS ή άλλες πλήροφορίες για το μάθημα να ελέγχετε πάντα σε ποια έτη αναφέρονται.

Τέλος να υπενθυμίσουμε τα αυτονόητα, ότι δηλαδή (α) δε φέρουμε καμία ευθύνη για την ακρίβεια των πληροφοριών που ακολουθούν και (β) να μη στηρίζεστε σε SOS αφού αυτή είναι μια προδήλως αντιεπιστημονική πρακτική. Η ιατρική προφανώς δε μαθαίνεται από SOS, και οι μελλοντικοί ασθενείς σας περιμένουν από σας να γνωρίζετε περισσότερα από τα θέματα της περιόδου 1999-2000. Φυσικά, είναι καλύτερο να γνωρίζει κανείς καλά έστω τα στοιχειώδη από το να μη γνωρίζει τίποτε..

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 months later...

Καλησπέρα καλησπέρα σε όλους τους χειρουργόπληκτους και ιατρικόπληκτους γενικότερα!

Παρεβρέθηκα στην εξέταση της χειρουργικής Ι του Μπαστούνη σήμερα το πρωί και είπα να γράψω τις εντυπώσεις μου...

... οι οποίες είναι οι χειρότερες!

Τα θέματα ήταν, όπως γνωρίζαμε, πολλαπλής επιλογής. Ο ακριβής αριθμός είναι άγνωστος καθώς δεν ήταν αριθμημένα και βαρέθηκα να τα μετρήσω. Πρέπει να ήταν γύρω στα 36; Τέλος πάντων, το θέμα είναι ότι ήταν κυριολεκτικά... πολλαπλή η επιλογή, καθώς μπορούσαν να είναι σωστές από μία μέχρι όλες οι απαντήσεις. Ξέρω τι σας πανικοβάλλει, σκέφτεστε όλοι "αρνητική βαθμολόγηση" και τρέχετε πανικόβλητοι και μεταξύ μας καλά κάνετε. Παρ' όλα αυτά δεν θα υπάρξει αρνητική βαθμολόγηση. Είπαν ότι κάθε σωστή απάντηση είναι ένα μόριο ανεξάρτητα του αν απαντήσαμε και άλλα που ήταν λάθος. Και τώρα το άλλο κουλό: αν σε ένα ερώτημα είχε απάντηση "όλα τα παραπάνω" τότε πρέπει να τα κυκλώσουμε όλα γιατί το καθένα είναι χωριστό μόριο. Και φυσικά απορούσαν οι καθηγητές που τους κοιτούσαμε με βλέμμα χαζεμένο "τι δεν καταλαβαίνετε; όποια πρόταση θεωρείτε σωστή την κυκλώνετε!".

Και τώρα τίθεται το εύλογο ερώτημα: τότε γιατί να μην επιλέξω σε όλα, τρία και τέσσερα ή και όλα με τη δικαιολογία ότι νομίζω ότι όλα είναι σωστά; Τες πα, ας πούμε ότι αυτό το νέο (και αμιγώς ελληνικό είμαι σίγουρη) σύστημα ήταν όπως υποστηρίζουν για να γράφουμε καλύτερα. Τι κάνεις όμως όταν ρωτάει ποια είναι η πιο πιθανή διάγνωση; Ε, τι στο καλό, μία δε θα είναι η απάντηση τότε; Υπήρχε κι ένα άλλο ερώτημα

Ποιες παθήσεις κάνουν υπερθυρεοειδισμό

οζώδης βρογχοκήλη, Graves, θυρεοειδίτιδα Hashimoto, θυρεοειδίτιδα Riedel, τοξικό αδένωμα.

Ζητήσαμε διευκρίνηση λοιπόν και μας είπαν ότι εννοούσαν όλες όσες κάνουν υπερθυρεοειδισμό έστω και σε ένα από τα στάδιά τους. Μάλιστα. Φαντάζομαι ότι εγώ φταίω που θεωρώ πολύ ασαφή τη διατύπωση.

By far, όμως, το καλύτερο ήταν το "λοβιακό διηθητικό in situ καρκίνωμα". Είναι καινούρια μορφή καρκίνου, δύο σε ένα, σαν τα σαμπουάν για την πιτυρίδα.

Τες πα, you get the picture, η εξέταση ήταν ένα τσίρκο και μάλιστα, σύμφωνα με τους καθηγητές, ένα τσίρκο σχεδιασμένο για το δικό μας καλό.

Τι να πω, μάλλον εγώ φταίω που μου φάνηκε ολίγον κουφή η κατάσταση.

Δελεάστηκα να βγάλω το κινητό και να φωτογραφήσω τα θέματα (το παραδέχομαι, παραλίγο να διαπράξω τέτοιο αποτρόπαιο έγκλημα), αλλά σκέφτηκα ότι είναι που είναι τσίρκο η εξέταση, παραπάει να ακυρωθώ γιατί με πιάσαν με το κινητό στο χέρι. Το μόνο που μου έλειπε ήταν να νομίζαν ότι αντιγράφω κι όλας!

Σε γενικές γραμμές μπόλικος θυρεοειδής (ποιες παθήσεις κάνουν υπερ- και ποιες υποθυρεοειδισμό, βρογχοκήλες, όλο το πακέτο), εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, ποιο ειδός καρκίνου είναι το πιο συχνό σε θυρεοειδή και ποιο σε οισοφάγο, επιλογές θεραπείες σε καρκίνο του μαστού, μελάνωμα (πού δίνει μεταστάσεις, πόσο υγιές δέρμα αφαιρούμε). Γμτ δεν τα θυμάμαι, έπρεπε να το έχω κάνει το έγκλημα!

Τέλος πάντων, καθόλου επικοδομητική η όλη ιστορία...

Τροποποιήθηκε από Comfortably Numb
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

LOL Ania, έχεις απόλυτο δίκιο! Δεν το έβγαζα τελικά το ρημάδι;;

Το πρόβλημά μου sam, όπως είπα και παραπάνω, δεν είναι το αν είναι δύσκολα ή εύκολα, αλλά το αν υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ των διδασκώμενων και των ζητούμενων. Κι επίσης το αν τα θέματα είναι λάθος διατυπωμένα. Η διατύπωση των θεμάτων είναι η μισή δουλειά! Δεν μπορεί ο καθηγητής να θεωρεί τίποτα αυτονόητο. Κάποιες ερωτήσεις όσο πιο επιστημονικά και ιατρικά της σκεφτόμουν, τόσο πιο πολύ μπερδευόμουν.

Τες πα, δε βαριέσαι, το έχω πάρει απόφαση πως μια καλή εξέταση δε θα τη ζήσω στην τριτοβάθμια...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 years later...

Λοιπόν..

Η ύλη φέτος σύμφωνα με το αναρτημένο πρόγραμμα των διαλέξεων ήταν η εξής:

Χειρουργική Παθολογία Ι - 7ο εξάμηνο

1. Παθήσεις Τραχήλου (Παπαλάμπρος)

2. Ιστορικό - Κλινική εξέταση χειρουργικού ασθενούς (Ρόζενμπεργκ)

3. Παθήσεις Θώρακος και ενδοθωρακικών οργάνων (Τόμος)

4. Παθήσεις Οισοφάγου και Διαφράγματος (Διαμαντής)

5. Παθήσεις Ήπατος και Χοληφόρων (Φελέκουρας)

6. Παθήσεις Παγρκέατος και Σπληνός (Γκρινιάτσος)

7. Παθήσεις Στομάχου και Δωδεκαδακτύλου (Καραβοκυρός)

8. Παθήσεις Λεπτού και Παχέος Εντέρου (Πικουλής)

9. Παθήσεις Πρωκτού (Τσιγκρής)

10.Αποφρακτική Αρτηριοπάθεια - Οξεία αρτηριακή απόφραξη (Γεωργόπουλος)

11.Αρτηριακά Ανευρύσματα - Κλωνάρης

12.Παθήσεις Μαστού - Κοντός

και οι παρουσιάσεις των (περισσότερων) μαθημάτων υπάρχουν ,για όποιον τις θέλει, εδώ.

Από κει και πέρα μήπως ξέρει κανείς από ποιο βιβλίο συμφέρει να διαβάσουμε;;;; Και οτιδήποτε άλλο γενικά για τα θέματα.. (γιατί μερικοί νιώθουμε λιγάκι lost in space μ' αυτήν την εξέταση..) PLEASE??

post-8700-013723500 1296505522_thumb.jpg

Τροποποιήθηκε από nala
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 years later...

Aπό το γκρούπ της φετινής φουρνιάς φοιτητών στο facebook και τη χθεσινή τους εξέταση. Τουλάχιστον, όσα δεν είναι σε...φραγγολεβέντικα :)

Γεωργόπουλος-Πικουλής:

πολύ εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση, μεσεντέριος ισχαιμία και ψιλοθεραπευτικά για την πρώτη (Γεωργόπουλος), διαφοροδιάγνωση βουβωνοκήλης, έλκους, πόνου στο δεξιό λαγόνιο βόθρο, μορφολογία καρκίνων στομάχου-παχέος (πολυποειδής, ελκωτικός κλπ.) και επεμβάσεις για βουβωνοκήλη, εκκολπωματίτιδα, καρκίνο παχέος και καρκίνο κεφαλής παγκρέατος.

Φελέκουρας-Μπακογιάννης:

βασικες ογκολογικες επεμβασεις για καρκινο παχεος.. Χαμηλη προσθια-κοιλιοπεριναικη, Hartmann, ΔΔ μαζας βουβωνικης χωρας, επιπλοκες σκωλικοειδιτιδας, αντιμετωπιση και εικονα αιμορραγιας πεπτικου, επιπλοκες ελκους στομαχου. Θελει ενα καλο διαβασμα συνολικα χωρις υπερβολικες λεπτομερειες.

Τσιγκρής-Κοντός:

Ρώτησαν κατά συστήματα,ο Τσιγκρής συνήθως έκανε μια ερώτηση στον καθένα (και στον επόμενο του μέχρι να απαντηθεί),ο Κοντός περισσότερες αλλά σύντομες ερωτήσεις ανά άτομο.Πολύ καλό κλίμα-μπήκαν βαθμοί.
1)Τι είναι ψυχρός όζος και Δ/Δ αυτού,ποιος καρκίνος θυρεοειδούς έχει καλύτερη/χειρότερη πρόγνωση
2)Πώς προστατεύονται οισοφάγος-στομάχι-δωδεκαδάχτυλο από οξύτητα γαστρικού υγρού-Λίγα πράγματα για ΚΟΣ-Οισοφάγος barrett-Τι είναι πολύποδες,κατηγορίες και πού συναντώνται (πχ ψευδοπολύποδες σε ελκώδη κολίτιδα),ποια τα είδη αδενωματώδων πολυπόδων και δυσμενή χαρακτηριστικά τους-συστροφή εντέρου (πού είναι πιο συχνή,επιπλοκές,πώς ανατάσσεται)-οδοί μεταστάσεων καρκίνων (γενικά)
3)χονδρικά{ποια αγγεία/δομές (πχ κυστικό πόρο στην χολοκυστεκτομή) απολινώνεις-από πού έως πού κόβεις} πώς γίνονται σκωληκοειδεκτομή,χολοκυστεκτομή,γαστρεκτομή,
ΔΕ κολεκτομή
4)Μας έδειξε μια φωτό στον υπολογιστή και ήθελε να του πούμε τι είναι(άτονο έλκος σε έδαφος κιρσών ήταν).

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εξέταση κανονικών στη Χειρουργική Παθολογία ΙΙ.

Εξεταστές : Αλεξάνδρου και Κλωνάρης

1. Ποσες φορές συχνότερη είναι η χολολιθίαση στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες, φυσική πορεία χολολιθίασης -χολοκυστίτιδας (αυτόματη ύφεση, ύδρωπας, περιχολοκυστική συλλογή χοληδοχολιθίαση), δηλαδή αλλαγή σε σημεία και συμπτώματα με την πάροδο του χρόνου, με αρκετή λεπτομέρεια,

καθώς και επιπλοκές τους (ρήξη, χολαγγειτιδα κλπ), επίσης ρωτησε η χολαγγειιτιδα εκτος απο επιπλοκες απο συνηθη οργανα τι αλλο προκαλεί και ηθελε να πεις οξεια σωληναριακη νέκρωση.

2. Κλινική εικόνα και διαγνωστικά μέσα για παγκρεατίτιδα,

3. Ανατομία ήπατος και χοληφόρων (ρωταγε και πόσα εκατοστά ειναι κάποια τμήματα αλλα δεν έδινε και πολλη βάση ααν δεν το απάνταγες, οπως και αν μεγαλυτερο μήκος εχει ο αριστερός ή ο δεξιός ηπατικός πόρος)

4. Διαφορά σπλαχνικού -τοιχωματικού πόνου σε ασθενή με οξεία κοιλία.

5. Ποιά πάθηση δίνει τη μεγαλύτερη ασυμβατότητα ανάμεσα σε συμπτώματα και σημεία (εντερική ισχαιμία)

6. Αρχική αντιμετώπιση πολυτραυματία με αιμορραγικό σοκ. Ορισμός σοκ. 3 αίτια ρήξηςπληνός.

7. Ορισμός ειλεού. Ειλεός εκ χολολίθου και ακτινολογική εικόνα.

8. Αχαλασία - ακτινολογική εικόνα και θεραπεία

Τροποποιήθηκε από Comfortably Numb
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 8 months later...

Πτυχιακές Εξετάσεις στην Χειρουργική Παθολογία Ιουνίου 2014 (επί Τσιγκρή )

"Απ'έξω και ανακατωτά την ERCP, ιδιαίτερη επιμονή στην παθοφυσιολογία και την ανατομία. Το να πείς οτί υπάρχει κίνδυνος τρώσης παλίνδρομου λαρυγγικού π.χ σε θυρεοειδεκτομή δεν αρκεί. Θα σε ρωτήσουν και τί κλάδος είναι. Το να πείς ρήξη, σήψη κτλ. ώς επιπλοκές οξείας παγκρεατίτιδας, επίσης δεν επαρκεί. Θέλουν και παθοφυσιολογικό μηχανισμό. Είναι αρκετά είρωνες και επιμένουν βασανιστικά και είναι ειδικά τραγικό όλο αυτο όταν βλέπεις τα εννιαροδεκάρια σε κανονικες εξεταστικές και μπαίνεις μεσα ως πτυχίω και αρχίζει το βασανιστήριο. Περασαμε οι περισσοτεροι πάντως."

Από ανάρτηση συναδέλφου στο group των επί πτυχίω.

Τροποποιήθηκε από Comfortably Numb
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 months later...

Καλησπέρα,

γνωρίζει κάποιος πώς μοιράζεται η ύλη στη Χειρουργική Ι και ΙΙ αντίστοιχα?

Ευχαριστώ

EDIT:

Από το site της κλινικής, το πρόγραμμα των παραδόσεων 2014-15

Χειρουργική Ι: http://axsurgery.blogspot.gr/2014/09/blog-post.html

Χειρουργική ΙΙ: http://axsurgery.blogspot.gr/2015/02/2014-2015.html

Τροποποιήθηκε από remina
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 8 months later...

Εξέταση Χειρουργικής 1!!  σύνδρομο Mirizzi, κλινική εικόνα οξείας ισχαιμίας κάτω άκρων, DVT, ΜΕΝ 1, Peutz-Jeghers, διαφορική διάγνωση βουβωνοκήλης, και το ΔΔ νευρολογικού πόνου που ομοιάζει με οξεία σκωληκοειδίτιδα

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 9 months later...

Ο φάκελος με τις παρουσιάσεις από τα μαθήματα της Α Χειρουργικής Κλινικής (2016-2017)

 

(Θα ανανεώνεται τακτικά μέσα στο εξάμηνο - επίσης θα αναρτηθούν στο eclass μόλις λυθεί ένα θέμα που υπάρχει με το σύστημα)

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 year later...

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Ι  

Καραβοκυρός – Κοντός

Μαστός: Πότε κάνουμε μαστεκτομή & πότε ογκεκτομή, ποια είναι τα κριτήρια; Πότε κάνουμε βιοψία με λεπτή βελόνη & πότε βιοψία πυρήνα; Πότε κάνουμε βιοψία λεμφαδένα &  πότε λεμφαδενικό καθαρισμό; Τι είναι ο φυλλοειδής όγκος;

Θυρεοειδής: Ποιος είναι ο καρκίνος με την χειρότερη πρόγνωση & ποιος με την καλύτερη; Ποια άλλα είδη γνωρίζετε; Επιπλοκές θυρεοειδεκτομής. Αντιμετώπιση Ca θυρεοειδούς. Πώς γίνεται η ακτινοθεραπεία στον θυρεοειδή & αν γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως στον μαστό. Κλινική εικόνα αιματώματος μετά από τρώση θυρεοειδικής αρτηρίας.

Κλινική εικόνα πνευμοθώρακα υπό τάση & πώς αντιμετωπίζεται. Τρώση υποκλειδίου μετά από τοποθέτηση ενδαγγειακού καθετήρα & αιμοθώρακας, ποια η κλινική εικόνα, ποια τα ευρήματα κατά την κλινική εξέταση, πώς αντιμετωπίζεται;

Περιστατικό με δυσφαγία στα υγρά, τι εξετάσεις θα γίνουν; Σε περίπτωση αχαλασίας ,τι συμβαίνει & ποια τα 2 κριτήρια που θέτουν την διάγνωση. Χειρουργική αντιμετώπιση.

Αίτια ΓΟΠ. Είδη πεπτικών ελκών & πού εντοπίζονται. Τι αιτιολογίας είναι το καθένα; Πώς αντιμετωπίζεται χειρουργικά το έλκος του στομάχου; Είδη γαστρεκτομής & αναστομώσεων. Επιπλοκές βαγοτομής. Εκκόλπωμα Meckel, τι είναι, επιπλοκές, αντιμετώπιση, μνημονικός κανόνας του «2».

Εκκολπώματα, κλινική εικόνα & αντιμετώπιση. Άλλα αίτια που μιμούνται οξεία σκωληκοειδίτιδα. Ταξινόμηση συριγγίων. Ταξινόμηση αιμορροΪδων. Ca ορθού/σιγμοειδούς, χειρουργική αντιμετώπιση. Περιστατικό με ηλικιωμένη με σιδηροπενική αναιμία, τι εξετάσεις θα γίνουν; Χειρουργική αντιμετώπιση Ca τυφλού. Τι είναι η επέμβαση κατά Hartmann;

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 year later...

Αρχείο με όλα τα SOS σε Χειρουργική Ι ΑΠΑΝΤΗΜΕΝΑ έως και το Σεπτέμβρη του 2019 που έφτιαξα :)
Υποσημείωση: προσοχή στην ύλη γιατί δεν είναι ίδια σε κάθε ακαδημαϊκό έτος.
Καλό διάβασμα!

Χειρουργική Ι Sos Εβίτα.docx

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Και το αρχείο με όλα τα SOS σε Χειρουργική ΙΙ ΑΠΑΝΤΗΜΕΝΑ έως και τον Ιούνιο του 2019:)
Προσοχή στην ύλη γιατί δεν είναι ίδια σε κάθε ακαδημαϊκό έτος.

Χειρουργική Λιακάκος Λαϊκό 8ο εξάμηνο SOS- Εβίτα.docx

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...
  • 2 months later...
On 12/1/2020 at 2:51 ΜΜ, Evchan said:

Και το αρχείο με όλα τα SOS σε Χειρουργική ΙΙ ΑΠΑΝΤΗΜΕΝΑ έως και τον Ιούνιο του 2019:)
Προσοχή στην ύλη γιατί δεν είναι ίδια σε κάθε ακαδημαϊκό έτος.

Χειρουργική Λιακάκος Λαϊκό 8ο εξάμηνο SOS- Εβίτα.docxUnavailable

μπορεις μηπως να το ξαναανεβασεις η να μου το στειλεις γιατι δειχνει οτι δεν ειναι διαθεσιμο..

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κανονικές Εξετάσεις Χερουργικής Παθολογίας ΙΙ- 12/2/21 

Σχίζας-Σακαρέλλος

Γενικά αρκετά καλό κλίμα με διάθεση να βοηθήσουν. Ακόμα και αν δεν ήξερες αυτό που σε ρωτούσαν, σε ξαναρωτούσαν και άλλα πράγματα μέχρι να απαντήσεις κάτι. Στάθηκαν πολύ σε οισοφάγο, κήλες και χοληφόρα. Τα αρχεία που υπάρχουν παραπάνω με τα ΣΟΣ καλύπτουν σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό.

Ομάδα 1: αποφρακτικός ειλεός (ορισμός, αίτια), κήλες, αχαλασία (ορισμός, διάγνωση, συμπτώματα), επέμβαση Whipple πότε γίνεται, κυστικά νεοπλάσματα του παγκρέατος (αν έχουν κίνδυνο να εξαλλαγούν και πότε αφαιρούνται), σκωληκοειδίτιδα (συμπτώματα, σημεία), χολοκυστίτιδα (κλινική εικόνα, σημεία), χολολιθίαση (προδιαθεσικοί παράγοντες, συμπτώματα), σκωληκοειδεκτομή, αιμορροείδες (τι είναι, πως δημιουργούνται), μέλαινα κένωση και γενικότερα αιμορραγία ανώτερου πεπτικού (αιτίες), ταξινόμηση εκκολπωματίτιδας κατά Hinchey (ρώτησε πως βγήκε αυτή η ταξινόμηση και ήθελε να πεις μέσω αξονικής τομογραφίας), χολαγγειίτιδα (ορισμός, τριάδα του Charcot, πεντάδα του Reynolds, αντιμετώπιση, γιατί είναι επικίνδυνη κατάσταση).

Ομάδα 2: κακοήθειες μαστού, διάγνωση καρκίνου μαστού (ήθελε να πεις και για αυτοψηλάφηση μαστού και λεμφαδένων), μαστεκτομή-ογκεκτομή, όζοι θυρεοειδούς, σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς (ψυχροί-θερμοί), πνευμονοθώρακας (ορισμός, τύποι, αντιμετώπιση- σωλήνας Billau), κιρσοί οισοφάγου (πως δημιουργούνται, πως αντιμετωπίζεται η αιμορραγία τους), σύνδρομο Mirizzi και υποτύποι, βουβωνοκήλες (εντόπιση, διάκριση ευθείας-λοξής, ποια είναι πιο συχνή, σε ποιο φύλο), κήλη Amyand, οξεία παγκεατίτιδα (κλινική εικόνα, σημεία), πότε χρειάζεται ο χειρουργός σε οξεία παγκρεατίτιδα (στις επιπλοκές πχ ψευδοκύστη), επιπλοκές χολοκυστίτιδας, εκκόλπωμα Zenker (ορισμός, αιτία, κλινική εικόνα, αντιμετώπιση), άλλα εκκολπώματα οισοφάγου, καρκίνος τυφλού κλινική εικόνα, καρκίνος σιγμοειδούς κλινική εικόνα, μεγαλοβλαστική αναιμία πως γίνεται η διάγνωση (MCV κτλ), πότε έχουμε μεγαλοβλαστική αναιμία (ήθελε να πεις όταν αφαιρούμε τον ειλεό και δεν απορροφάται η Β12) 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κανονική εξέταση χειμερινο εξαμηνο 2021
Εξεταστές Μπακογιάννης και ένας άλλος που δεν θυμαμαι το όνομα του, ομάδα των 10, προφορικα, γυρω στις 5 ερωτήσεις ανα 2αδα με αλληλοσυμπλήρωση.
-Ενδείξεις θυρεοειδεκτομης, χειρουργικές επιπλοκές
-Ενδείξεις χολοκυστεκτομης και επιπλοκες χολολιθίασης 
-Πνευμοθώρακας υπό τάση, αρχικη αντιμετώπιση και ΠΑΦΥΣ καταπληξιας
-επιπλοκές εκκολπωμάτων σιγμοειδούς και οικογενης πολυποδίαση
-ΔΔ άλγους ΔΛΒ
-Είδη κηλών και επιπλοκές
-επέμβαση Hartmann
-Παροδικο ισχαιμικο εγκεφαλικο επεισοδιο τι είναι, συμπτώματα
-ERCP τι είναι, ενδείξεις και επιπλοκές
-Διαγνωστική προσέγγιση ασθενους με ικτερο
-καρκίνος κεφαλης παγκρεατος και Whipple
-προδιαθεσικοι παραγοντες για ΠΕ και DVT- κλινικη εικονα
-Πότε χειρουργούμε στενωση καρωτιδικου διχασμου
-Αίτια αποφρακτικού ειλεού
 

Τροποποιήθηκε από mar_dracop
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...
On 8/2/2021 at 10:27 ΠΜ, Dimf said:

μπορεις μηπως να το ξαναανεβασεις η να μου το στειλεις γιατι δειχνει οτι δεν ειναι διαθεσιμο..

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

 Πτυχιακή Δεκεμβρίου 2020

Γράφω και εγώ την εμπειρία μου γιατί βλέπω ότι δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για την κλινική.
Χειρουργική 4ου 1 & 2, οι ερωτήσεις κοινές, δεν διαχωρίστηκε η ύλη, καθηγητής κ. Μπακογιάννης και ένας ακόμα του οποίου το όνομα μου διαφεύγει, καλό κλίμα, βοηθούσαν με διευκρινίσεις και παραπάνω ερωτήσεις, προσωπικά είχα διαβάσει κυρίως από το βιβλίο της κλινικής και τα 2 αρχεία με απαντημένα θέματα που υπάρχουν εδώ πιο πάνω

Πνευμονική εμβολήδιερεύνηση 

Πνευμοθώρακας απλός και υπό τάση

Οξεία σκωληκοειδίτιδα, σημεία

Οξεία παγκρεατίτιδα, αίτια, συμπτώματα. Ποια είναι η μοναδική περίπτωση που χειρουργούμε

Στενωση καρωτίδας, συμπτώματα.

Πυλαία υπέρταση, αίτια (προηπατικά, ενδο, μετα)

Εκκολπώματα,γιατί χειρουργούμε νεαρό άτομο με πολλά ασυμπτωματικά εκκολπώματα.

Έλκος στομάχου, επιπλοκές.

Ρήξη ΑΚΑ  

Καρκίνος σιγμοειδούς και τυφλού. Διαφορές σε συμπτώματα.

Χρήσεις ενδοσκοπικού υπερηχου.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...
On 12/1/2020 at 2:51 ΜΜ, Evchan said:

Και το αρχείο με όλα τα SOS σε Χειρουργική ΙΙ ΑΠΑΝΤΗΜΕΝΑ έως και τον Ιούνιο του 2019:)
Προσοχή στην ύλη γιατί δεν είναι ίδια σε κάθε ακαδημαϊκό έτος.

Χειρουργική Λιακάκος Λαϊκό 8ο εξάμηνο SOS- Εβίτα.docxUnavailable

θα μπορουσες να το ξαναστειλεις με καποιο τροπο διοτι πλεον λεει οτι δεν ειναι διαθεσιμο ?? ευχαριστω εκ των προτερων! :) 

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σε απάντηση των συναδέλφων που αναφέρουν ότι τα αρχεία δεν είναι διαθέσιμα, τα παραθέτω ξανά και τα δύο σε PDF.
Αν πάλι δεν ανοίγουν τότε δοκιμάστε να μπείτε από άλλο browser. Καλό διάβασμα! :)  

Evita SOS Gen Surgery II.pdf Χειρουργική Ι Sos Εβίτα.pdf

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Ι ΚΑΝΟΝΙΚΗ 23/6/21

Αλεξάνδρου - Κλωνάρης

- Συμπτώματα και κλινικά σημεία αιμορραγικού σοκ
- Μεσεντέριος Ισχαιμία (την ρωτησε ο Κλωνάρης και μετα ρωτησε τι ειναι πολυ χαρακτηριστικο στην κλινιλή εξεταση: οτι τα συμπτώματα είναι πολλά αλλα τα κλινικά σημεία είναι ελάχιστα
- Πνευμοθώρακας και πνευμοθώρακας υπο τάσιν
- Ασθενής με διογκωμένη κοιλία πορεία κλινικής εξέτασης και τι υποψιάζεστε
- Η πυλωρική στένωση τι οξεοβασική διαταραχή προκαλεί;
- Αίτια ca θυροειδούς, ποιους και τι ξέρουμε για τον καθένα
- Ινοαδένωμα Vs Ca Μαστού (δηλ πως θα ξεχωρίσεις μια καλοήθεια απο μια κακοήθεια, εκκρίσεις, εισολκή θηλής κλπ)
- Αχαλασία Οισοφάγου
- Σκωληκοειδίτιδα
- Αποφρακτικός/Παραλυτικός ειλεός (χαραξτηριστικά, διαφορές τους, κλινική εξέταση, ακρόαση -  επίκρουση) 
- Αιμάτωση εγκεφάλου

Μαστοράκη - ενα αλλο δεν θυμάμαι ποιον 
- ΙΦΝΕ
- Παγκρεατίτιδα
- Ειλεός
- Χολοκυστίτιδα
- Καρκίνος Μαστού
- Μαστογραφία
- Πνευμοθώρακας

Σχιζας + ένας ειδικευομενος
- Αιτία αποφρακτικού ειλεού
- Αιτία αιμορραγίας ανώτερου κ κατώτερου πεπτικου
- Διαταραχές σε παραθυρεοειδισμο (ασβέστιο, φώσφορο, PTH) 
- Τι εξετάσεις κανω στους παραθυρεοειδεις και πως ονομάζεται το σπινθηρογράφημα 
- Ασθενείς με ψηλαφητή μάζα που σφύζει στη κοιλια τι είναι
- Σενάριο με μαστο, τι εξετάσεις κανω. Γυναίκα με λοβικο καρκινωμα - ποια είναι η εξέταση εκλογής 
- Κλίμακα Hinchey (εκκολπωματιτιδα)
- Τι είναι τα πιλήμματα, τι είδη ξέρω, τι προκαλούν και ποιο χειρουργείο μπορεί να τα προκαλέσει (βαγοτομη)
- ΓΟΠ συμπτωματα - πως προκαλείται η δυσφαγια - ποιες άλλες διαταραχές προκαλούν δυσφαγια 
- Εκκολπωματα οισοφάγου κ μηχανισμός 
- Σημεία οξείας σκωληκοειδίτιδας + κακοηθειες σκωληκοειδους
- Είδη καρκίνων θυρεοειδούς - καλύτερη και χειρότερη πρόγνωση 
- Τι είναι το σοκ, ποια είδη ξέρω, ποιο είναι το πιο συχνό για τους χειρούργους
- Σύνδρομο Boerhaave
- Κλινική εξέταση κοιλιάς, ήχοι, επισκόπηση, τι όργανα ψηλαφώ κ πως

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 months later...

Χειρουργική Ι Σεπτέμβρης 2021 Κανονικοί 

Καραβοκυρός και Σακαρέλλος

-διαφραγματοκηλες και γιατί μας πειράζουν (συμπτώματα; επιπλοκές;) 
-αιτία μελαινας
-παραθυρεοειδεις, τι είναι, τι κάνουν, υπέρ και υποπαραθυρεοειδισμος
-συμπτώματα κ σημεία υπασβαιστιαιμιας
-συχνότερος καλοηθης όγκος μαστου

-τι είναι η εν τω βαθει θρομβοφλεβιτιδα

-τι είναι η πνευμονική εμβολη
-εκκολπωματιτιδα τύποι
-διαφορετική συμπτωματολογια ανάλογα με το που είναι ο καρκίνος στο παχύ έντερο
-δδ σκωληκοειδιτιδας σε νέα γυναίκα
- δδ πόνος στον αριστερό λαγονιο βαθρο
- τύποι καρκίνου θυρεοειδούς, πως διηθει το θηλωδες και πως το θυλακιωδες
- αγγείωση και φλεβικη αποχέτευση θυρεοειδους
- αγγείωση παχέος εντερου
- προδιαθεσιακοι παράγοντες για καρκίνο μαστού
- οξεια Μεσεντέριος ισχαιμία συμπτώματα
- ειλεός ορισμος
-Μεσεντέριος ισχαιμία κατηγοριες
- σημεία οξείας σκωληκοειδιτιδας
- διάφορες έλκους. Στομάχου - 12δακτυλου

-τύποι καρκίνου μαστού

 

Η εξέταση κράτησε πάρα πολύ, όλοι οι υπόλοιποι εξεταζόμενοι είχαν φύγει όταν τελειώσαμε. Το κλίμα ήταν οκ, πριν και μετά την εξέταση φιλικό (ίσως παραπάνω από όσο θα έπρεπε) και ψιλοαδιάφορο κατά τη διάρκεια της εξέτασης, δηλαδή δεν σε κορόιδευαν αν έλεγες κάτι λάθος αλλά δεν βοηθούσαν κιόλας, σε άφηναν να τα λες και σε κοιτούσαν με poker face. Περάσαμε και οι τρεις αλλά νομίζω θα μπορούσαν να βάλουν και καλύτερους βαθμούς 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 months later...

Χειρουργική ΙΙ Κανονικοί 1/2/2022

Μαστοράκη-Καραβοκυρός

1η ομάδα:

1) Γυναίκα 70 ετών με ανώδυνο αποφρακτικό ικτερο (ένας- ένας ερωτηθήκαμε για ιστορικό, κλινική εξέταση, εργαστηριακά, απεικόνιση, διάγνωση/ ήταν καρκίνος της κεφαλής του Παγκρέατος, θεραπεία/Whipple)

2) Γυναίκα 18 ετών και πονάει στο ΔΛΒ, τι μπορεί να έχει; (Είναι η δ.δ. Σκωληκοειδίτιδας στα σος)

3) Όλα τα βασικά σημεία σκωληκοειδίτιδας.(McBurney κλπ)

4) Άντρας 50 ετών με αιματηρή κένωση (ιστορικό, κλινική εξέταση, απεικόνιση, διάγνωση/ ήταν αδενοCa στο ανιόν σε εμάς, στην αλλη ομαδα ήταν κάπου στο αριστερό κόλον, θεραπεία/ δεξια και αριστερή κολεκτομη αντίστοιχα.)

5) Διαφραγματοκήλες - τύποι.

6) Επιπλοκές θυρεοειδεκτομής.

7) Ασθενής με ηπατίτιδα Β, τι ελέγχουμε κάθε εξάμηνο; ( afp και υπέρηχος για πιθανό ΗΚΚ)

8) Γυναίκα 45 ετών κάτι ψηλαψα στο μαστό της, τι θα κανεις; (Απεικονίσεις, εργαστηριακά/ CA15.3, διάγνωση/ήταν ένας όγκος 2cm, τι χειρουργείο θα κανεις/ μην ξεχάσετε τους λεμφαδενες) + Ενδείξεις μαστεκτομής.

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΚΑΝΟΝΙΚΟΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ 2022 ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΙΙ 

Εξετασαν Μαστορακη και Καραβοκυρος

Ημασταν μια ομαδα πεντε ατομων , αρχικα εκανε ερωτησεις η Μαστορακη και μετα ο Καραβοκυρος. η εξεταση κρατησε μια ωρα. Οι εξεταστες ηταν αρκετα αυστηροι , ηθελαν να απαντας με ακριβεια και λεπτομερεια και το κλιμα ηταν αρκετα βαρυ παρ ολο που προσπαθουσαν καποιες φορες  να το ελαφρυνουν με τεραστια αποτυχια. Ρωταγαν παντως διαφορα πραγματα για να σε βοηθησουν να πεις κατι αλλα μεχρι ενα σημειο. Αυστηροι στην βαθμολογια, εκοψαν μονο εναν που ομως δεν απαντησε ουτε τα πιο απλα.

Ξεκινησαν περιγραφοντας ενα κλινικο περιστατικο με γυναικα 70  ετων που ηρθε στα ΤΕΠ με ανωδυνο αποφρακτικο ικτερο. Ζητουσαν αναλυτικα ιστορικο , αιματολογικες και βιοχημικες εξετασεις συγκεκριμενα για αυτο που υποπτευομαστε ( Ca κεφαλης παγκρεατος ), κλινικη εξεταση, απεικονιστικες εξετασεις με την σειρα που θα γινουν και αναλυτικα τι ευρυματα θα βρουμε σε καθε μια, χειρουργικες ενδειξεις , κριτηρια εξαιρεσιμοτητας και χειρουγικη αντιμετωπιση. Ηθελαν να ακουσουν την Whipple ( τι κοβουμε, αναστομωσεις, απολινωσεις) και ποια αναστομωση ειναι πιο επικινδυνη ( παγκρεατονηστιδικη ). Το δευτερο περιστατικο ηταν γυναικα με ψηλαφητη μαζα στον μαστο ( Ca μαστου ). Ζητήθηκαν τα ιδια  ( ποτε κανουμε ογκεκτομη και ποτε μαστεκτομη, τι εξετασεις θα κανουμε με την σειρα). Και στις δυο περιπτωσεις ζητηθηκαν καρκινικοι δεικτες . Στη συνεχεια εξετασε ο Καραβοκυρος ρωτωντας γεννικες ερωτησεις, Σημεια σκωληκοειδιτιδας, ΔΔ για πονο στον δεξιο λαγονιο βοθρο, επιπλοκες θυροειδεκτομης( και για ποιο λογο, επεμενε στην φυσιολογια πισω απο αυτες ) , τυποι διαφραγματοκηλων, ποιο ειναι το πιο συχνο σημειο εμφανισης ανευρυσματος σε αντρα με κολπικη μαρμαρυγη, διαφορα λευκης και κυανης φλεγμονης στα πλαισια εν τω βαθει φλεβικης θρομβωσης ( δεν την αξιολογησε, αλλα αμα του την απανταγες θα ενθουσιαζοταν).

Τροποποιήθηκε από thomaida
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.