Jump to content

Greekmeds και Εθελοντισμός / ΜΚΟ


tik-tak

Recommended Posts

Greekmeds και εθελοντισμός

Greekmeds και Μ.Κ.Ο.

Καλωσορίσατε στη θεματική ενοτητα του εθελοντισμου και των ΜΚΟ!

Μέλη του GM ,

είστε εθελοντες;

συμμετέχετε σε κάποια ΜΚΟ;

Αν ναι,

δεν έχετε παρά να παρουσιάσετε την εμπειρία σας,να μας πείτε πώς καταλήξατε σε αυτην την επιλογή σας,

να μας αναφέρετε στοιχεία του εθελοντικού έργου σας και της εθελοντικής οργάνωσης.

Αν όχι,

τότε δεν έχετε παρά να εκφράσετε τις απορίες σας , τους δισταγμούς και τους προβληματισμούς σας.Μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες.

Σε αυτην την ενότητα ,

θα συμπεριλαμβάνεται ο,τιδήποτε έχει σχέση με τον εθελοντισμό και τις ΜΚΟ

(και ειδικότερα όπου υπάρχει συμμετοχή  φοιτητών ιατρικής ή μελών  του γμ ) ,

από απλή παρουσιάση και παροχή πληροφοριών μέχρι

ανταλλαγή απόψεων και διεξαγωγή συζητήσεων.

καλή μας αρχή!!!

 

Edited by tik-tak
Link to comment
Share on other sites

Μ.Κ.Ο.: μη κυβερνητικές οργανώσεις

"κάθε αναξέρτητη ,μη κομματική,μη κερδοσκοπική εθελοντική οργάνωση

που ανήκει στο χώρο της κοινωνίας των πολιτων και αναπτύσσει δράση με

γνώμονα την επιδίωξη συναίνεσης υπερ του δημοσίου συμφέροντος

παρέχοντας υπηρεσίες πληροφόρησης ,διεκδίκησης , κοινωνικής υποστήριξης

και γνώσης με σαφή κοινωφελή χαρακτήρα"

***************************************

Πληροφορίες για τις εθελοντικές ομάδες και για τις Μ.Κ.Ο.

μπορείτε να αναζητήσετε και στην ιστοσελίδα:

www.anthropos.gr

Edited by tik-tak
Link to comment
Share on other sites

ΚΙΝΗΜΑ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΕΡΥΘΡΑΣ ΗΜΙΣΕΛΗΝΟΥ

η πρωτη Μ.Κ.Ο.

Στις 24 Ιουνίου 1859 ένας νεαρός Ελβετός ονόματι Ερρίκος Ντυνάν περνούσε από το χωριό Σολφερίνο της Βόρειας Ιταλίας, όπου ο αυτοκρατορικός στρατός της Αυστρίας και της Γαλλο-Σαρδηνιακής συμμαχίας μάχονταν σε ολοήμερη μάχη. Τρομαγμένος από την αγωνία των στρατιωτών, ο Ντυνάν ξεκίνησε την οργάνωση βοηθείας, με τη βοήθεια των ντόπιων, και, πίσω στη Γενεύη, ακόμα στοιχειωμένος από ό,τι είχε δεί, έγραψε ένα βιβλίο για αυτή του την εμπειρία, "Μία ανάμνηση από το Σολφερίνο", στο οποίο πρότεινε ιδέες για την εθελοντική βοήθεια κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Πρότεινε επίσης ότι οι τραυματίες και όλοι όσοι τους φροντίζουν πρέπει να θεωρούνται ουδέτεροι, ακόμα και στο πεδίο της μάχης.

Για να βοηθήσει την προώθηση του σκοπού του βιβλίου, τέσσερις πολίτες της Γενεύης ενώθηκαν με τον Ντυνάν στην ίδρυση της Διεθνούς Επιτροπής για τη Βοήθεια στους Τραυματίες το 1863, η οποία το 1876 έγινε η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). Υιοθέτησαν το έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού (η Ελβετική σημαία αντεστραμμένη).

Σε απάντηση πρόσκλησης από τη Διεθνή Επιτροπή, ειδικοί από 16 χώρες συναντήθηκαν στη Γενεύη τον Οκτώβριο του 1863, και υιοθέτησαν δέκα αποφάσεις.

Το Κίνημα γεννήθηκε.

Εθνικές Επιτροπές ιδρύθηκαν σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη.

Ενας από τους ηγέτες του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, ο Henry Ρ. Davidson, διεξήγαγε μία διεθνή ιατρική συνδιάσκεψη το 1919 στην οποία πρότεινε «να συνασπιστούν οι Σύλλογοι Ερυθρού Σταυρού διαφόρων χωρών σε έναν οργανισμό συγκρινόμενο με αυτόν των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό μια μόνιμη παγκόσμια σταυροφορία για τη βελτίωση της υγείας, την πρόληψη της ασθένειας και την απάλυνση του πόνου. Η πρόταση του Davidson κέρδισε άμεση υποστήριξη: η Ομάδα των Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού, που τώρα λέγεται Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ) ιδρύθηκε.

Σήμερα, η Ομοσπονδία αριθμεί 175 Εθνικούς Συλλόγους.

ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Η Ελλάδα προσχώρησε στην Πρώτη Συνθήκη της Γενεύης τον Ιανουάριο του 1865. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1877, χάρη σε πρωτοβουλία της Βασίλισσας Ολγας, και αναγνωρίσθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στις 6 Οκτωβρίου 1877.

Από το 1877, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δεν σταμάτησε ούτε μία στιγμή να διεξάγει το πολύτιμο έργο του, όχι μόνο κατά τους καταστροφικούς πολέμους που επηρρέασαν τη χώρα μας, αλλά και κατά τη διάρκεια της ειρήνης, είτε θεραπεύοντας τις πληγές που προκάλεσαν οι αναρίθμητες φυσικές καταστροφές που συχνά πλήττουν την Ελλάδα, είτε φροντίζοντας τις πιο αδύναμες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας, χωρίς να αναφέρουμε τη σπουδαιότητα της διεθνούς βοηθείας που εστάλει από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στους λιγότερο προνομιούχους πληθυσμούς του κόσμου.

Περιλαμβάνει τους τομεις:

-νοσηλευτική

-κοινωνική πρόνοια

-σαμαρείτες.

οι εθελοντές του ,μετά απο περίοδο θεωρητικής εκπαίδευσης και πρακτικής εξασκησης ,

ταξινομούνται κατοπιν προσωπικών συνεντεύξεων σε ομάδες δράσης.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Λυκαβηττού 1, TK 10672, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 3613563, 210 3605631, 210 3639538, 210 3629842

FAX: 210 3615606, 210 3629842

www.redcross.gr

*************************************************************************

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ - ΕΟΔ

Η Ε.Ο.Δ. συστάθηκε και λειτουργεί από το 1974 και η κύρια δραστηριότητά της είναι η εθελοντική προσφορά βοήθειας σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ατόμων από ατυχήματα ορειβατικά, αεροπορικά, ναυτικά αλλά και συνεπεία μαζικών καταστροφών όπως σεισμοί, πλημμύρες κ.λπ. Ταυτόχρονα λειτουργεί και ως οργάνωση διεξαγωγής ανθρωπιστικών αποστολών και διαχείρισης προγραμμάτων αναβάθμισης υποδομών τρίτων χωρών.

Η έδρα της βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και διαθέτει παραρτήματα σε σε όλη τη χώρα καθώς και στο εξωτερικό.

Είναι εγγεγραμμένη στα μητρώα τους και συνεργάζεται με: ΥΔΑΣ (αρ.14), Γεν. Γραμ. Πολιτικής Προστασίας και ECHO (Βρυξέλλες)

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης με έδρα την Θεσσαλονίκη θέλοντας να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της, ως προς τον χρόνο επέμβασης στις διάφορες επιχειρήσεις που καλείτε να επέμβει, προχώρησε στην ίδρυση παραρτημάτων και στην υπόλοιπη Ελλάδα, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία σε άτομα που δεν ζουν κοντά στην Θεσσαλονίκη να συμμετέχουν στην Ε.Ο.Δ.

Από το 1999, για επιχειρησιακούς λόγους, η Ε.Ο.Δ. στην Αθήνα απέκτησε ανεξάρτητο καταστατικό

και ονομάζεται Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής.

Στοιχεία επικοινωνίας Ε.Ο.Δ. Αττικής:

Διεύθυνση: Πατριάρχου Σεργίου 7, Αθήνα

Τηλέφωνο: 6946690290

FAX: 2103613320

Email: info@eodathens.gr

Url: http://www.eodathens.gr

Στοιχεία επικοινωνίας Ε.Ο.Δ.:

Διεύθυνση:Εμ. Παπά 5, ΤΚ 542 48, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310 310649, 2310888702 

Email: inform@hrt.org.gr

Url: http://www.hrt.org.gr

******************************************************************************

ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

msf.jpg

Η Δράση μας

Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 350 Έλληνες γιατροί, νοσηλευτές και τεχνικοί έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα σε πάνω από 40 χώρες όπως το Κουρδιστάν, η Λιβερία, το Ελ Σαλβαδόρ, το Ιράκ, η Αιθιοπία, η πρώην - Γιουγκοσλαβία, η Ρουάντα, η Κένυα, η Σρί Λάνκα, η Αϊτή, το Αφγανιστάν, η Ακτή Ελεφαντοστού, το Αφγανιστάν και άλλες.

Αυτόνομα Ελληνικά προγράμματα υπάρχουν σήμερα στην Αρμενία, τη Γεωργία, τη Ρωσία, το Μαλάουι, τη Ζάμπια, την Αιθιοπία, την Παλαιστίνη, την Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα ενω έχουν ολοκληρωθεί προγράμματα στην Ζάμπια, την Αρμενία, την Γεωργία, το Καζακστάν, την Μοζαμβίκη, την Ινδία και την Τουρκία.

Ο καταστατικός χάρτης

1. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν τη βοήθειά τους

α. σε πληθυσμούς που βρίσκονται σε κατάσταση επείγουσας ανάγκης

β. στα θύματα που προκαλούνται είτε από φυσικούς είτε από ανθρώπινους παράγοντες,

γ. σε όσους υποφέρουν εξαιτίας εξεγέρσεων, χωρίς καμία φυλετική, θρησκευτική, φιλοσοφική ή πολιτική διάκριση.

2. Εργαζόμενοι μέσα σε αυστηρή ουδετερότητα και με πλήρη αμεροληψία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διεκδικούν, στο όνομα της παγκόσμιας ιατρικής ηθικής και του δικαιώματος στην ανθρωπιστική προσφορά υπηρεσιών, την πλήρη και απόλυτη ελευθερία στην άσκηση των δραστηριοτήτων τους.

Οι Υποστηρικτές μας

Το Ελληνικό Τμήμα αριθμεί αυτή τη στιγμή πάνω από 120.000 υποστηρικτές. Αυτοί ενημερώνονται σε μια σταθερή βάση με το τριμηνιαίο περιοδικό "Χωρίς Σύνορα" και άλλες ενημερωτικές εκδόσεις.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Ξενίας 15, 11527 Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 5200500

FAX: 210 5200503

Email: info@msf.gr

Url: http://www.msf.gr

Edited by tik-tak
Link to comment
Share on other sites

Χαμόγελο του παιδιού

hmerologio.jpg

Ο Σύλλογός μας «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», είναι Σύλλογος εθελοντικός, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στηρίζεται στο συναίσθημα, αλλά δε μένει σ’ αυτό και στα λόγια. Έχει κάνει πράξη την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των παιδιών.

Κύριο μέλημά του είναι να προασπίσει τα δικαιώματα των παιδιών όχι μόνο στη θεωρία αλλά στην πράξη, καθημερινά, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο. Να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τη σωματική, ψυχική και πνευματική ισορροπία τους.

Βασίζεται στις υπηρεσίες του κράτους (Αστυνομία, Εισαγγελίες, Νοσοκομεία κ.α.), όπου υπάρχουν άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι που συμβάλουν στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των παιδιών

Ως εθελοντικός οργανισμός, στηρίζει τους θεσμούς, ώστε να γίνουν αποδοτικότεροι σε θέματα παιδιών.

γραμμή-SOS: 1056

**************************************************************************

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

ai.jpg

Σε όλο τον κόσμο, σε όλα τα καθεστώτα, κυβερνήσεις τιμωρούν εκείνους που κάνουν το λάθος να έχουν διαφορετικές ιδέες. Τους κρατούν στη φυλακή, συχνά χωρίς δίκη ή μετά από δίκες - παρωδίες. Τους βασανίζουν. Τους εκτελούν. Τους «εξαφανίζουν».

Σε Βορρά και Νότο, ολόκληροι πληθυσμοί υφίστανται διώξεις μόνο και μόνο για την καταγωγή τους, τη γλώσσα τους ή το χρώμα του δέρματός τους.

Οι υπεύθυνοι θα ήθελαν να τα ξεχνούσαμε όλα αυτά.

Όμως σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν πολίτες, όπως εσείς κι εμείς, που αρνούνται να αποδεχτούν το απαράδεκτο. Περνώντας από τα λόγια στα έργα, καταγγέλλουν τα ψέματα των μεν και τη συνένοχη σιωπή των δε. Δε ζητούν παρά την αλήθεια και τη δικαιοσύνη.

Από το 1961, η Διεθνής Αμνηστία συσπειρώνει τους πολίτες αυτούς σε μια συνομωσία ελπίδας για την προστασία των αδικημένων του κόσμου.

Ανθρώπινα δικαιώματα, τώρα!

Η Διεθνής Αμνηστία δε ζητά τίποτα παραπάνω από το σεβασμό των διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που παραβιάζονται από τα ίδια τα κράτη που επίσημα τις έχουν αποδεχτεί. Ακρογωνιαίο λίθο της δουλειάς της οργάνωσης αποτελεί η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, στις 10 Δεκεμβρίου 1948.

Για να είναι πιο αποτελεσματική, η Διεθνής Αμνηστία επικεντρώνει τη δράση της στην υπεράσπιση μερικών θεμελιωδών ελευθεριών. Η οργάνωση ζητά:

άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των κρατουμένων συνείδησης

έντιμες δίκες μέσα σε εύλογο χρόνο για τους πολιτικούς κρατούμενους

κατάργηση των βασανιστηρίων, της θανατικής ποινής και κάθε σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας

τερματισμό των «εξαφανίσεων», των εξωδικαστικών εκτελέσεων και των πολιτικών δολοφονιών

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Σίνα 30, ΤΚ. 10672, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 3600628

FAX: 210 3638016

Email: info@amnesty.org.gr

Url: http://www.amnesty.org.gr

*************************************************************************************************

ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΟ

Φοιτητική ομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σκοπός είναι ο συντονισμός της φοιτητικής κυρίως αιμοδοσίας και η με κάθε μέσο διάδοση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας με απώτερο στόχο την κάλυψη των αναγκών αίματος της χώρας, αλλά και γενικότερα η προαγωγή του εθελοντισμού στο χώρο της υγείας π.χ. δωρεά οργάνων και δωρεά μυελού των οστών.

Το σωματείο δεν συμμετέχει στη διαχείριση του αίματος με κανένα τρόπο.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση:

Μικράς Ασίας 75, Εργστήρια Ιατρικής Σχολής, Γουδή Αθήνα

Τηλέφωνο: 2107462031

 

Email: aimopetalio@med.uoa.gr

Url: http://www.aimopetalio.gr

********************************************************************************************

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

mdm.jpg

Οι Γιατροί του Κόσμου αποτελούν σήμερα ένα αναπόσπαστο, σημαντικότατο μέρος του διεθνούς δικτύου των Μη-Κυβερνητικών Ανθρωπιστικών Οργανώσεων, που δρα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Οι Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις Αρωγής έχουν εξελιχτεί στην πιο αποτελεσματική έκφραση αλληλεγγύης του Αναπτυγμένου Κόσμου προς τον αναπτυσσόμενο Τρίτο Κόσμο και στην πιο ουσιαστική μορφή οργάνωσης και συνεργασίας των πολιτών, σε μια κοινωνία προσφοράς και συμπαράστασης.

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είναι οι πιο αξιόπιστοι συνεργάτες μεγάλων Διεθνών Οργανισμών όπως της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, της UNICEF, της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλπ. Είναι αυτές που υψώνουν την ενωμένη φωνή τους. Φωνή αγανάκτησης, πρόσκλησης, κινητοποίησης, απόφασης, λύσης, που ακούγεται όλο και περισσότερο στα μεγάλα διεθνή fora.

Οι Γιατροί του Κόσμου είναι μία Μη-Κυβερνητική Οργάνωση απόλυτα ανεξάρτητη: δεν επηρεάζεται από καμία πολιτική εξουσία και δεν έχει καμία κομματική ή θρησκευτική δέσμευση. Είναι αυτόνομη στις επιλογές της με μοναδικό κριτήριο τις ανάγκες που εντοπίζει και τις δυνατότητες της να προσφέρει βοήθεια. Οι Γιατροί του Κόσμου ενδιαφέρονται μόνο για τους ανθρώπους. Κατ' αυτόν τον τρόπο, οι Έλληνες Γιατροί του Κόσμου έδειξαν έμπρακτα την αμεροληψία τους περιθάλποντας με την ίδια αφοσίωση Βορειοηπειρώτες Ομογενείς και Αλβανούς ασθενείς, Αρμένιους χριστιανούς και Αζέρους Μουσουλμάνους πρόσφυγες, Κούρδους Αντάρτες και Ιρακινούς άμαχους, Κοσοβάρους Μουσουλμάνους και Σέρβους Χριστιανούς.

Σε αυτή τους την προσπάθεια, και προκειμένου να εξασφαλίσουν την έγκαιρη και αποτελεσματική παροχή περίθαλψης σε κείνους που την έχουν ανάγκη δεν διστάζουν να παραβιάσουν σύνορα, να υπερκεράσουν γραφειοκρατικά και άλλα διοικητικά εμπόδια, να καταγγείλουν διεφθαρμένα καθεστώτα.

Αθήνα

Κεντρικά γραφεία - Λ.Αλεξάνδρας 207, 11523, Αθήνα

Τηλ: 210 6440300 fax: 210 6440310

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Σαπφούς 12, Τ.Κ. 10553 Αθήνα

Χώρα: Ελλάδα

Τηλέφωνο: 210 3213150

FAX: 210 3213850

Email: info@mdmgreece.gr

Url: http://www.mdmgreece.gr

***********************************************************************************************

ACTION AID ΕΛΛΑΣ

actionaid.png

Είναι ένας διεθνής, μη-κυβερνητικός, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1972 και σήμερα δραστηριοποιείται σε συνολικά 43 χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Με την αμέριστη βοήθεια χιλιάδων υποστηρικτών μας από όλο τον κόσμο, υλοποιούμε μακροπρόθεσμα προγράμματα ανάπτυξης για την καταπολέμηση των βαθύτερων αιτίων της φτώχειας και επιφέρουμε ουσιαστικές και μόνιμες βελτιώσεις στη ζωή 13 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της απόλυτης ένδειας, δηλαδή με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα!

Σύμβουλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε θέματα παγκόσμιας ανάπτυξης από το 1991, η ActionAid, ασκεί πίεση στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων ώστε να αναθεωρηθούν αποφάσεις και πολιτικές που πλήττουν την ανάπτυξη των φτωχών περιοχών του πλανήτη μας.

Το όραμα μας..

Είναι ένας κόσμος χωρίς φτώχεια όπου κάθε άνθρωπος θα μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια και να απολαμβάνει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όπως η τροφή, το νερό, η περίθαλψη, η εκπαίδευση, αλλά και το δικαίωμα στην ασφάλεια και στη δημοκρατική διακυβέρνηση.

Η αποστολή μας..

Είναι η δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής για τους όλους τους φτωχούς και περιθωριοποιημένους ανθρώπους του κόσμου.

Η δράση μας..

Ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1998 και σήμερα περισσότεροι από 30.000 Έλληνες πολίτες μοιράζονται το όραμά μας. Μέσα από τα προγράμματα «Πολίτης του Κόσμου» και «Ανάδοχος Παιδιού», οι υποστηρικτές μας ξεπερνούν τα όρια της πρόσκαιρης φιλανθρωπίας και στηρίζουν μακροπρόθεσμα το έργο της ActionAid Ελλάς σε 28 φτωχές κοινότητες, σε 10 χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου:

Σιέρα Λεόνε

Τανζανία

Πακιστάν

Γκάνα

Μπαγκλαντές

Βραζιλία

Αιθιοπία

Γουατεμάλα

Νεπάλ

Ινδία

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Φαλήρου 52, Κουκάκι 117 41 Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 9212321

FAX: 210 9236376

Email: info-hellas@actionaid.org

Url: http://www.actionaid.gr

*********************************************************************************************

GREENPEACE

greenpeace.gif

Η Greenpeace είναι μια διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση που με τη δράση της αναδεικνύει τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα και προωθεί αποτελεσματικές λύσεις για ένα πράσινο και ειρηνικό μέλλον. Με παρουσία σε σαράντα δύο χώρες και πάνω από τρία εκατομμύρια υποστηρικτές και αρχές τη μη-βία, την άμεση δράση και την ανεξαρτησία από κόμματα, κυβερνήσεις και οικονομικά συμφέροντα, αγωνιζόμαστε για νερό και τροφή χωρίς τοξικές ουσίες και μεταλλαγμένα, για κλίμα που ευνοεί την ανάπτυξη ζωής αντί να την καταστρέφει, για θάλασσες και δάση πλούσια σε ζωή. Όνειρό μας, ένας ειρηνικός κόσμος, όπου ο πυρηνικός εφιάλτης θα ανήκει οριστικά στο παρελθόν.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση:

Κλεισόβης 9, Αθήνα, 106 77

Τηλέφωνο: 210 3840774 - 5

FAX: 210 3804008

Email: gpgr@diala.greenpeace.org

Url: httpwww.greenpeace.gr

*************************************************************************************************

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

ekakv.JPG

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Κ.Β.) είναι ο κύριος Εθνικός συντονιστικός φορέας άσκησης κοινωνικής πολιτικής και παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Προσφέρει υπηρεσίες σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά, γυναίκες θύματα παράνομης εμπορίας και διακίνησης με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, κλπ.

Το Ε.Κ.Α.Κ.Β. ως νέος φορέας κοινωνικής πολιτικής θεωρεί ότι ο εθελοντισμός και η συνεργασία με φορείς συμβάλουν θετικά στην προώθηση του προνοιακού του έργου.

Το δίκτυο δομών του Ε.Κ.Α.Κ.Β. περιλαμβάνει τους ξενώνες προσωρινής φιλοξενίας όπου φιλοξενούνται γυναίκες θύματα παράνομης εμπορίας και διακίνησης με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και γυναίκες κακοποιημένες με παιδιά, δύο στην Αττική και έναν στη Θεσσαλονίκη, τα Κέντρα Κοινωνικής Στήριξης(Κ.Κ.Σ.), οκτώ στην Αττική και δύο στη Θεσσαλονίκη, την τηλεφωνική γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας197, την υπηρεσία Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης και την υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων

Οι ανάγκες της υπηρεσίας μας εστιάζονται σε ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς φροντιστές-επιμελητές πρόνοιας και γενικά σε εθελοντές που δύνανται να παρέχουν φροντίδα στους φιλοξενούμενους στους ξενώνες.

To Ε.Κ.Α.Κ.Β. μπορεί να προσφέρει ως ανταμοιβή στέγη στους εθελοντές που μπορούν να διανυκτερεύουν ή να εκτελούν υπηρεσία τα Σαββατοκύριακα στους ξενώνες του.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΣΟΦΙΑΣ 135 & ΖΑΧΑΡΩΦ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 115 26 ΑΘΗΝΑ

Χώρα: ΕΛΛΑΔΑ

Τηλέφωνο: 210 6497710

FAX: 210 6497745

γραμμη SOS: 197

www.ekakv.gr

Edited by tik-tak
Link to comment
Share on other sites

Εκκληση...ΜΗ ΛΕΜΕ ΓΙΑ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ!! ΜΗ ΜΕ ΚΟΛΑΖΕΤΕ!! ΠΛΙΖ!

Link to comment
Share on other sites

θα θελα ...ή μαλλον απαιτώ να μου πεις!!!!!

είμαι νεο μελος του Ε.Ε.Σ. και θελω να μάθω...

(έχω επισημάνει κάποια πράγματα,αλλά ...απαιτώ να μιλήσεις και να μη σωπάσεις!!!!..χ.ιχιχ)

========

arrow%20right.gifarrow%20right.gif Αααα!

θα θελα να μάθω πληροφοριες

για τους γιατρους του κοσμου ή τους γιατρους χωρίς σύνορα ή για το χαμόγελο του παιδιου...

υπάρχουν παιδιά/φοιτητές,μέλη του γμ , που έχουν παρουσία και ενεργο συμμετοχή,

σε τακτική βαση , σε αυτες τις οργανώσεις;

Edited by tik-tak
Link to comment
Share on other sites

εγω εχω γραφτει εθελοντής σε 3 ΜΚΟ, αλλα δε θελω να πω σε ποιες...

σχετικά με τον ΕΕΣ: η ιστορία-απατεωνια με τον Μαρτίνη και το Ντυνάν ειναι πολυ προσφατη... για μενα πλεον ΕΕΣ=απατεωνες

Link to comment
Share on other sites

ααα! γιαυτο μιλας....

προσπαθώ μέσα μου , προκειμένου να βρω (οργανωμένη) διέξοδο στη διαθεσή μου για

προσφορά , να αξιοποιώ όσα μέσα συναντώ και να ...κλείνω τα ματια και τα αυτιά σε μικροπολιτικές και

ατομικές προσδοκίες...

τι να πεις;;

και ο εθελοντισμός μεσω κάποιων Μ.Κ.Ο. εχει αρχίσει να ντύνεται με το "κουστούμι"

του επαγγελματισμού και προσπαθεί κάποτε-κάποτε να γίνεται αρεστός , προκειμένου 

να εξασφαλίζει χρηματοδότηση ή δημοτικότητα, ωστε να συνεχίσει να έχει ρόλο στην κοινωνία.

προσωπικά,μεχρι τωρα,ενώ αυτό  κάπως  με εκνευρίζει,

προσπαθώ να συγκρατούμαι και να εστιάζω στην αρχική μου προθεση και όραμα

και να προσδοκώ στην επίτευξη εργου.

Δεν μπορουμε ,πάντως, να παραβλέπουμε 

την προσφορά τους...όπως , και να'χει τα καταφέρνουν καλύτερα ,λόγω εμπειρίας και καλύτερης δομής,

στην προσφορα συστηματικής  βοήθειας απ'ό,τι θα ήθελε ο καθένας  από μόνος του...

************************************************

Λίγες πληροφορίες για τον Ε.Ε.Σ

από την προσωπική μου εμπειρία

είμαι σχετικά νεο μελος του Ελληνικου Ερυθρου Σταυρού (ακόμη δεν έχω ορκισθεί και δεν έχω παρει αριθμό μητρωου...χιχιχ)

προσφέρω την εθελοντική μου δράση στο τμημα της κοινωνικής πρόνοιας εδώ και 2 χρόνια

(αρχικά επιθυμούσα συμμετοχή στην ομάδα των σαμαρειτών ,αλλά μη γνωρίζοντας τη δομή του Ε.Ε.Σ.

έκανα αιτηση για το τμημα της κοινωνικής πρόνοιας...μπορεί στο μελλον να παω στους σαμαρείτες, θα δουμε....)

εν συντομία,ο Ε.Ε.Σ. έχει το τμημα της νοσηλευτικής ,οπου οι εθελοντές οχι κατ'αναγκη νοσηλευτες,αφου εκπαιδευτουν

ασκουν την εθελοντική τους δραση σε νοσοκομεία παρεχοντας φροντίδα ή σε σπίτια ασθενών φροντίζοντας για

την ιατροφαρμακευτική περιθαλψή τους,το τμήμα των Σαμαρειτών , που είναι το πρωτο σώμα που κινητοποιείται σε φυσικές καταστροφές και πολέμους δημιουργώντας τις πρωτες-πρωτες υποδομές για να βρουν καταφύγιο οι πληγέντες και για να αναλάβει μετά δράση η κοινωνική υπηρεσία και το τμήμα της κοινωνικής πρόνοιας.

Η κοινωνική πρόνοια του Ε.Ε.Σ. αναλαμβάνει τη φροντίδα ευπαθών κοινωνικών ομάδων ,όπως ορφανά παιδια,κακοποιημένες γυναίκες,παιδιά με σωματική και διανοητική αναπηρία, πρόσφυγες,θύματα βασανισμών,κρατούμενοι,γέροντες,άστεγοι,ψυχικά ασθενείς.

Αναλαμβάνει και οργάνωση συσσιτίων μερικες φορες το χρόνο.

Η κοινωνική προνοια ,επίσης, ανταποκρίνεται σε εκκλήσεις για συνεργασία με άλλες εθελοντικές ή μη- οργανωσεις, όταν

αυτές καταθέσουν σχετικό αίτημα στον Ε.Ε.Σ.

Επίσης,σε εκτακτες συνθηκες ειναι αυτή που αναλαμβάνει την οργανωση και ευρυθμη λειτουργία των  καταυλισμων. 

Έχει οργανωμένη αποθηκη ,επανδρωμενη με ειδη πρωτης ανάγκης και σε ετοιμότητα, που δίνει συνεχή αναφορα 

στα κεντρικά του Ε.Σ.

Ο,τι δοθεί ή χρησιμοποιηθεί, πρεπει άμεσα να αντικατασταθεί.

Μπορείτε και σεις,

ο,τι θα θέλατε να "ξεφορτωθείτε" απο ρουχισμό,υπόδυση,ειδη σπιτιού-ακόμη και οικοσυσκευές- ,

να τα παραχωρήσετε σε αυτην την αποθήκη.Βρίσκεται στον Κολωνο.Αν ενδιαφέρεστε, θα προσπαθήσω

να μάθω περ/ρες λεπτομέρειες.

Εχουν συγκροτηθεί ομάδες με συγκεγκριμένο αντικείμενο , που απαιτουν καθορισμένο αριθμό εθελοντών, υπό

την επίβλεψη υπευθυνου κοινωνικού λειτουργου.Αυτές οι ομάδες εχουν προκαθορίσει γραμμη δράσης και τα μέλη της έχουν συνάντηση μια φορά το μήνα για να παρουσιάσουν την προοδό τους στον υπεύθυνο ομάδας,να προτείνουν ιδεες , να εκθέσουν προβληματισμούς τους.

Μετά απο 3μηνη παρακολούθηση διαλέξεων στο αμφιθέατρο του νοσοκ.Ερρικος Ντυναν :P

ακολουθεί πρακτική εξάσκηση 30 παρουσιών (μια παρουσία=1 3ωρο ) στο πρόγραμμα που επιλέγεις και σε επιλέγουν μετά απο προσωπική

συνένετευξη ( απο τους εκπαιδευτές και κοινωνικούς λειτουργους) .

Η θεωρητική αυτη εκπαιδευση εχει σα σκοπό να ενημερώσει για τις αρχες του εθελοντισμού , την ιστορία του Ε.Σ.

, για τις διεθνείς συνθήκες , για τα διάφορα προγράμματα που τρέχουν στον Ε.Ε.Σ. , να διασαφηνίσει όρους και έννοιες

και κυρίως να μαθει στους εκκολαπτόμενους εθελοντές τα όριά τους...

Κατα τη διάρκεια της πρακτικής εξάσκησης, ερχεσαι για πρωτη φορά με τους αποδέκτες της εθελοντικής δρασης...

ειναι κάτι το συγκλονιστικό,γιατι αυτό υπερβαίνει κατα πολύ τα όρια της απλής φιλανθρωπίας (και μάλιστά, κατα τη γνώμη μου, είναι και ντροπή να θεωρηθεί ετσι...)

...αρχικά ήμουν εθελοντρια ,που με καλούσαν όταν τύχαινε κάτι έκτακτο:όπως το να συνοδευσω ηλικιωμένο σε εξετάσεις,να επισκεπτομαι άστεγο σε νοσοκομείο,να προσέχω  ορφανα παιδακια σε νοσοκομεία...το ωράριο δεν ήταν σταθερό ,είχα ειδοποιήση μόλις απο την προηγούμενη μερα και καποιες φορές ξεπερνούσε και 

το 6ωρο...μετά απο 6μηνο παραμονής μου σε αυτην την ομάδα,μεταφέρθηκα κατοπιν αιτησής μου για κάτι πιο σταθερο

σε ομαδα με παιδιά με σωματική και διανοητική αναπηρία...

ειναι ενα τριωρο την  εβδομάδα...σκοπος της εκεί παρουσίας μας ειναι να κραταμε

 παρεα στα παιδιά,να συζητάμε ,να τα βοηθούμε στα μαθήματα,να παίζουμε μαζί τους,

να τα πηγαίνουμε βολτα,γενικά να τα ψυχαγωγούμε και να τους 

δίνουμε ερεθίσματα...μεταξύ άλλων οργανώνουμε και εκδρομες, παρτυ,επισκέψεις σε γήπεδα,ταβερνες...

Αυτά προς το παρόν από τη δική μου εμπειρία....

αν θα θέλε κάποιος να ρωτήσει κατι,

είμαι στη διαθεσή σας εφοσον το γνωριζω...

:rolleyes:

Edited by tik-tak
Link to comment
Share on other sites

εν μερει εχεις δίκιο.

Ωστόσο η ιστορία με τη δημιουργία του Ντυναν ειναι για μενα η μεγαλυτερη απάτη των τελευταιων 20 χρόνων...

και δυστυχώς θάφτηκε... όπως γινεται συνηθως...

Υπαρχουν τόσες άλλες οργανώσεις... γιαυτο προτιμώ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΕΣ που εχει βεβαρημενο ποινικο μητρωο

Link to comment
Share on other sites

Συμμετείχα για 2 μήνες στα προγράμματα του Praksis (παλαιότερο παρακλάδι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα). Μπορώ να πω πως οι άνθρωποι κάνουν παραπάνω από όσα θα μπορούσε κανείς, με τα μέσα που διαθέτουν. Αξίζουν την υποστήριξη όλων μας.

Σε όσους από εμάς, απευθυνθούν για βοήθεια, οικονομικοί μετανάστες, άποροι, πρόσφυγες, παιδιά των φαναριών, αθίγγανοι, ουσιοεξαρτώμενοι και γενικά οποιαδήποτε περιθωριοποιημένη ομάδα για βοήθεια.......μπορούμε να τους παραπέμψουμε σε "καλά χέρια".

Η ύπαρξη προσωπικού φαρμακείου δίπλα στα πολυιατρεία παρέχει πραγματικά δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εντύπωση μου έκανε και η σταθερή παραπομπή των συνανθρώπων μας για screening tests και η διατήρηση πλήρους αρχείου δεδομένων.

Απλά μπράβο τους.

www.praksis.gr

Link to comment
Share on other sites

Σε όσους από εμάς, απευθυνθούν για βοήθεια, οικονομικοί μετανάστες, άποροι, πρόσφυγες, παιδιά των φαναριών, αθίγγανοι, ουσιοεξαρτώμενοι και γενικά οποιαδήποτε περιθωριοποιημένη ομάδα για βοήθεια.......μπορούμε να τους παραπέμψουμε σε "καλά χέρια".

από πότε οι αθίγγανοι έχουν ανάγκη από βοήθεια; σε άλλο κόσμο ζω;

καλο ακουγεται παντως...

Link to comment
Share on other sites

Είχαμε οργανώσει εκδηλώσεις κοινωνικής προσφοράς ως greekmeds πριν κάποια χρόνια και σε συνεργασία με την έδρα της Επιδημιολογίας. Κάπου μέσα στο site είναι, απλά δύσκολο να εντοπίσω πού.

Ηθικό δίδαγμα εκείνης της προσπάθειας: Μπορούμε να προσφέρουμε πολλά και πάντα υπάρχει ενθουσιασμός στην αρχή. Το δύσκολο είναι να υπάρξει συνέχεια.

tik-tak αν βρεις εκείνο το θέμα και τα ενώσεις, θα μπορούσαμε ίσως να οργανώσουμε την συνέχεια εκείνης της προσπάθειας που είχε γίνει περίοδο Χριστουγέννων σε σχολεία υποβαθμισμένων περιοχών και παιδάκια με καρκίνο στο Παίδων.

Link to comment
Share on other sites

α....ναι...θυμάμαι..που πήγατε δωράκια στα παιδιά....

θα προσπαθήσω να το βρω...

ενωση τοπικ δεν εχω δυναότητα να κάνω,αλλα θα παραθέσω λινκ , αν τελικά καταφερω να το βρω

...Ηθικό δίδαγμα εκείνης της προσπάθειας: Μπορούμε να προσφέρουμε πολλά και πάντα υπάρχει ενθουσιασμός στην αρχή. Το δύσκολο είναι να υπάρξει συνέχεια....

αυτό κι εγώ φοβόμουν/φοβάμαι, γιαυτό και κατέφυγα σε ήδη οργανωμένη ομάδα, όπου οι παλαιότεροι

ενημερώνουν,επιβλέπουν διακριτικά και οι νεοι διοχετεύουν με συνεπεια και όχι περιστασιακά τον ενθουσιασμό τους...

Link to comment
Share on other sites

Ειχα κι εγώ εμπειρία από τον Ε.Ε.Σ. παρακολούθησα την εκπαίδευση των εθελοντών Σαμαρειτών και συμμετείχα και σε κάποιες αποστολές.

Πρώτα απ'όλα θέλω να πω οτι οι γενικές εντυπώσεις μου ήταν πολύ καλές, ιδιαίτερα οσον αφορά την εκπαίδευση θεωρητική και πρακτική αλλά και τις εμπειρίες που αποκόμισα από τις αποστολές. Γίνεται πολύ καλή δουλειά όσον αφορά την εκμάθηση των πρώτων βοηθειών η οποία μάλιστα έχει και αποτέλεσμα αφού μετά συμμετέχεις σε διάφορες αποστολές οπως π.χ. αγώνες, συναυλίες και γενικά μέρη οπου συνωστίζεται κόσμος και πιθανόν κάποιος να χρειαστεί να του παρασχεθούν πρώτες βοήθειες. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει ήδη ιατρείο και οι Σαμαρείτες βοηθούν το γιατρό και ακολουθούν τις εντολές του.

Η μόνη μου ενσταση και ο λόγος που τελικά απομακρύνθηκα και δεν συνέχισα να συμμετεχω ήταν οι άνθρωποι... είναι περίεργη η λογική του εθελοντισμού, ίσως ακούγεται οξύμωρο αλλά μέσα στον εθελοντισμό γνώρισα τους πιο ιδιοτελείς και εγωιστές ανθρώπους. Άτομα με ανασφάλειες τα οποία προσπαθούσαν μεσα απο την μη αμοιβόμενη εργασία να αποδείξουν το ποοοοσο μεγαλόψυχοι είναι, ή άνθρωποι ανώριμοι κοινωνικά, μοναχικοί οι οποίοι αντιμετώπιζαν την ομάδα σαν έναν τροπο να βρουν φίλους ή ταίρι. Φυσικά δεν ήταν όλοι έτσι!! Η παρουσία όμως προβληματικών προσωπικοτήτων δημιουργούσε καβγάδες, τριβές και άσχημο κλίμα πολλές φορές. Υπάρχουν επίσης και οι αμοιβόμενοι υπάλληλοι του ερυθρού σταυρού οι οποίοι συντονίζουν τα διάφορα τμήματα και οι οποίοι τις περισσότερες φορές είναι οι φωνή της λογικής, που όμως όλοι οι πωρωμένοι εθελοντές στρέφονται εναντίον τους. Γενικά το όλο κλίμα με κούρασε και αισθάνθηκα οτι λίγοι είχαν πάει εκεί για να προσφέρουν και οι περισσότεροι για να πάρουν...

Σχετικά με αυτό που είπε ο φίλος για το Ντυνάν... πολλά ακούγονται για τις ΜΚΟ και πολλά είναι και αλήθεια. Χωρίς να ξέρω πολλά είχα την εντύπωση οτι η σχέση του ερυθρού σταυρού με το ντυναν είναι σχέση ενοικιαστή - ιδιοκτήτη, δηλαδή το ντυναν πληρώνει ενοικιο στον ΕΕΣ ο οποίος από εκεί και πέρα δεν έχει σχέση με τη διοικηση και τα κέρδη, μπορεί και να είμαι λάθος. Η ουσία είναι πάντως οτι από τη στιγμή που συμμετέχεις σε κάποιο πρόγραμμα χωρίς να δίνεις λεφτά και χωρίς να βγάζει κάποιος λεφτά από την εργασία σου, δεν σε αφορούν και όλα τα υπόλοιπα. Προσωπικά ήταν και ο λόγος που δεν συμμετείχα ποτέ π.χ. στον έρανο η σε άλλες εκστρατείες προώθησης του ΕΕΣ αλλά ασχολήθηκα μόνο με το κομμάτι των πρώτων βοηθειών το οποίο και με ενδιέφερε.

Γενικά είναι ευκολο να λέμε "ολοι είναι διεφθαρμένοι γι αυτό και δεν βοηθάω". Επίσης πιστεύω οτι είναι και λάθος να στέλνουμε π.χ. μια συνδρομη στην γκρινπης και να καθησυχάζουμε έτσι τη συνείδησή μας. Οι περισσότερες μεγάλες ΜΚΟ έχουν δυνατούς σπόνσορες και πιο πολύ θα τους βοηθουσε η εργασια μας παρα τα 10 η 30 μας ευρώ. Προσωπικά πιστεύω οτι για κάποιον που έχει εστω και λίγο χρόνο είναι όμορφο να ασχοληθεί με κάποια ΜΚΟ η εθελοντική ομάδα πάνω σ' ένα αντικείμενο που τον ενδιαφέρει. Μαθαίνεις πολλά και ίσως να φανείς και κάπου χρήσιμος.

Link to comment
Share on other sites

εύρηκαααααα!!!!!!εύρηκα!!!!!

λοιπόν ,αρχικά ξεκίνησα αναζήτηση στα ποστ της Μαριζας,αλλά βλέποντας τις 183 σελίδες, άλλαξα γραμμή πλεύσης

και ακολουθησα τη φωνούλα μέσα  μου, που έλεγε Lillian,Lillian....(πού εισαι,βρε τερας;;;...φανερώσου!)

και ανέτρεξα στα ποστ της και ιδου:

http://www.greekmeds.gr/forum/index.php?sh...ic=3288&hl=

Link to comment
Share on other sites

navis,είναι ακόμη αρχή για μένα...

...δεν έχω "ξοδευτεί" ακόμη σε τέτοιο κλίμα και όποτε έτυχε να

το συναντήσω (σε κάποιες μηνιαίες συνανήσεις και στα συσσίτια)

επιστράτευα την υπομονή μου,έσφιγγα τα δόντια μου,κατέφευγα

στα παιδιά της ομάδας με τα οποία "επικοινωνούσαμε" και βοηθούσαμε

ο ένας τον άλλον στην αποφόρτιση...και κατα αυτον τρόπο , το αντιμετωπίζαμε

με χιούμορ και καλοπροαίρετα και επικεντρωνόμασταν στον αρχικό στόχο...

οι κοινωνικοι λειτουργοί - οι υπεύθυνοι ειναι πράγματι αξιόλογα άτομα και

πολύ ευγενικά...

κάποιες φορες,για να μην κάνουν κάποιο μέλος να αισθανθεί μειονεκτικά απορρίπτοντας ιδέα του,

παρόλο που τους βλέπεις οτι και οι ιδιοι "ζορίζονται" έχοντας αντιθετη άποψη ή

μια καλύτερη ιδέα , δεν επεμβαίνουν....

και αν κανείς απο την υπολοιπη ομάδα

δεν αναλάβει δραση:να εκθέσει άποψη ,να φέρει αντιρρηση και να πείσει υπολοίπους , τότε μπορεί

να τύχει όοοοολη η ομάδα να διαβαίνει σε κουραστικούς , μη αποδοτικούς δρόμους...

στην πολλή-πολλη αρχή,στις πρωτες συναντησεις, μετά απο κάθε συνάντηση

έβγαινα εξαντλημενη,δεν τολμούσα απο σεβασμό στους παλαιότερους να εκφρασω διαφωνια

και έτσι αναλωνόμασταν σε ζητηματα που θα μπορούσαν στο πι και φι να είχαν λυθεί

( τα θυμάμαι τωρα και ακόμη νιωθω την αγανάκτηση και την κούραση...χιχχι).

Αυτο συμβαίνει,επειδη οι νεοι εθελοντές μπαίνουν σε ήδη οργανωμένα συστήματα, όπου

κάποιοι έχουν αναλάβει ρόλους (επάξια ή με το έτσι θέλω, όπως και στην ευρυτερη κοινωνία εξάλλου) .

Επίσης,αρκετά μελη ειναι μεγάλης ηλικίας και εχουν ένα πιο βραδύ ρυθμό σκέψης (ακόμη θυμάμαι...με τρόμο....

το διωρο που αναλώσαμε για το πώς θα λαμβάνονται οι παρουσίες και πώς θα ειδοποιούνται τα μέλη.....έφριξα!...πρότεινα κάτι,συμφωνούσε μαζι μου η υπέυθυνη , προσπαθούσε να το περάσει ή να με εμψυχώσει να το πω και να το ξαναπώ,αλλά.....οι κυρίες είχαν τόοοοοσο μπλεχτει, που δυσκολα

θα βγαίναμε απο αυτό το τριπάκι,τα παράτησα...)

το αποκορύφωμα ήταν στο φετινό συσσίτιο:για πρωτη φορά στη ζωή μου , στο πλαίσιο μιας ομάδας ,

αγνοούσα ο, τι μου λέγανε και έκανα ο,τι θεωρούσα σωστό και αποδοτικό απο μόνη μου,

και ας έκανα περισσότερα , πιο κοπιαστικά ....υπήρχαν άνθρωποι που κάθονταν και κοιτούσαν μόνο....

μετά απο λίγο ,αρχισαν σιγα-σιγα να με ακολουθούν κι άλλοι ,

ενώ αυτοι ,που ήταν κατα κάποιο τρόπο εμπόδιο στην αποδοτική δουλεια και έκαναν πώς δεν ακουγαν και είχαν κολλήσει

στον τρόπο που ήξεραν , απομονώθηκαν απο την υπόλοιπη ομάδα...

είχαμε ενωθεί οι πιο "νεοι" (από την κοινωνική υπηρεσία και τους σαμαρείτες) μαζί με τα ατομα που δέχτηκαν

να δοκιμάσουν ενα νεο τρόπο και καταφέραμε να βγάλουμε συσσίτιο 4400 γευμάτων μέχρι τις 11πμ,

οπου την αρχική αμηχανία και ταλαιπωρία διαδέχτηκε πνευμα συνεργασίας και ικανοποιήσης...

ευτυχώς!!!!--ευτυχώς ,ξαναλέω ,στη νεα μου ομάδα,δεν ισχύει κατι τέτοιο!!!

υπάρχουν πολύ ευγενείς άνθρωποι, όλο χαμόγελο!!!

Σε κανουν να θέλεις να είσαι και εσύ προσήνης, να ξεχνάς τα προβληματά σου

γιατι τους το οφείλεις...

ειναι πιο δραστήριοι και εχουν τη διάθεση να ακουν...

δυστυχώς,δεν το κρυβω οτι φοβάμαι αυτην την πιθανή φθορά του ενθουσιασμού...ο Ε.Ε.Σ. ειναι μια πολύ παλιά και μεγάλη οργάνωση

και ως εκ τουτου λίγο πιο δυσκίνητη και πιο γραφειοκρατική (;;)...

πάντως , εχει μια αξιοπρεπή και συστηματική παρουσια...

Edited by tik-tak
Link to comment
Share on other sites

Συμμετείχα για 2 μήνες στα προγράμματα του Praksis (παλαιότερο παρακλάδι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα). Μπορώ να πω πως οι άνθρωποι κάνουν παραπάνω από όσα θα μπορούσε κανείς, με τα μέσα που διαθέτουν. Αξίζουν την υποστήριξη όλων μας.

Σε όσους από εμάς, απευθυνθούν για βοήθεια, οικονομικοί μετανάστες, άποροι, πρόσφυγες, παιδιά των φαναριών, αθίγγανοι, ουσιοεξαρτώμενοι και γενικά οποιαδήποτε περιθωριοποιημένη ομάδα για βοήθεια.......μπορούμε να τους παραπέμψουμε σε "καλά χέρια".

Η ύπαρξη προσωπικού φαρμακείου δίπλα στα πολυιατρεία παρέχει πραγματικά δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εντύπωση μου έκανε και η σταθερή παραπομπή των συνανθρώπων μας για screening tests και η διατήρηση πλήρους αρχείου δεδομένων.

Απλά μπράβο τους.

www.praksis.gr

************************************************

«PR.A.K.S.I.S» - Προγράμματα Ανάπτυξης, Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας

PRAKSIS_logo.gif

Το σωματείο PR.A.K.S.I.S (Προγράμματα Ανάπτυξης, Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας), είναι μία νέα Μη Κυβερνητική Οργάνωση η οποία σαν κύριο στόχο έχει τη δημιουργία, εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής δράσης.

Ο εν λόγω φορέας έχει ως κύριο παραλήπτη των υπηρεσιών του οικονομικούς μετανάστες, αιτούντες άσυλο/πρόσφυγες και κάθε κοινωνικά αποκλεισμένη πληθυσμιακή ομάδα όπως ουσιοεξαρτώμενους, αθίγγανους, θύματα διεθνικής σωματεμπορίας (trafficking), άστεγους, φυλακισμένους, αποφυλακισμένους, παιδιά των φαναριών αλλά και κάθε τύπο ομάδας με ελλιπή πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.

Τα προγράμματα του PR.A.K.S.I.S δεν θεωρούνται «ξεκίνημα από το μηδέν», καθότι είναι «η επόμενη μέρα» των «εντός συνόρων» προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ελλάδος, που, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης τον Ιούνιο του 2004, αποφάσισαν να τα ενσωματώσουν και μεταλαμπαδεύσουν σε ένα νέο φορέα με την επωνυμία PR.A.K.S.I.S.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: ΣΤΟΥΡΝΑΡΗ 57 ΑΘΗΝΑ

Τηλέφωνο: 210 5 205 200

FAX: 210 5 205 201

Email: t.antypas@praksis.gr; info@praksis.gr

Url: http://www.praksis.gr

*******************************************

σε παρακαλώ,

μηπως θα σου ήταν ευκολο να δώσεις περισσότερες πληροφορίες -από την

προσωπική σου εμπειρία , ίσως- σχετικά με το ρόλο του εθελοντή:

πού και πώς συμμετέχει;

αν ειναι συστηματική ή όποτε κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή του;

πόσες  ώρες την εβδομάδα;

τι κάνει;

τι προσόντα θεωρούνται χρησιμα;

γενικά,τα συμπερασματά σου απο εκείνη την εμπειρία σου ως εθελοντή στη συγκεκριμένη ομάδα...

:rolleyes:

Edited by tik-tak
Link to comment
Share on other sites

Να συμφωνήσω σε πολλά με τον φίλο το Navis. Ναι οι εθελοντικές οργανώσεις ( τώρα γίναν ΜΚΟ/ NGO) εμφανίζουν ένα μεγάλο πρόβλημα ως προς το προσωπικό που τους αποτελούν. Εξίσου μεγάλο πρόβλημα είναι και οι σκοποί που εξυπηρετούν. Δεν είναι πάντα μή κερδοσκοπικοί, μή κατευθυνόμενοι και ανιδιοτελείς. Πχ greenpeace που τρέχει για τις φάλαινες και τις πυρηνικές δοκιμές της Γαλλίας και μόνο και κάνει γαργάρα τους θανάτους που ευθύνεται η union carbite (UCAR) της οποίας κατέχει το 30% των μετοχών.

Όπως και οι στόχοι τους και οι σκοποί τους είναι τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους. Άλλος ο σκοπός πχ της ΕΟΔ και άλλος της Greenpeace και του Red Cross. Και τελείως διαφορετικά τα πεδία δράσης.

Και το μεγαλύτερο πρόβλημα παντού με τις ΜΚΟ είναι ο συντονισμός τους που τελικά προκαλούν περισσότερα προβλήματα παρά βοηθούν μιας και η κάθε οργάνωση προσπαθεί να φανεί περισσότερο στα ΜΜΕ, να διαφημήσει το έργο της αλλά και τους χορηγούς της μιας και από αυτό εξαρτάται η επιβίωσή της με αποτέλεσμα να σηκώνει η κάθε μία από ένα μπαϊράκι και να αντιμετωπίζει σαν τσιφλίκι της τον πόνο και την βοήθεια προς τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας.

Το άλλο πρόβλημα είναι με τα μέλη των οργανώσεων αυτών που αντιμετωπίζουν το θέμα σαν διακοπές που θα μας απαλάξουν και από τις ενοχές για το ότι υπάρχει φτώχια στον πλανήτη άσε που θα λέμε τις ιστορίες και θα είμαστε ήρωες και πιο cool εν σχέση με τους παντοφλάκηδες συναδέλφους μας. Έτσι η αντιμετώπιση της όλης κατάστασης είναι αντίστοιχη της σοβαρότητας που βλέπουν το θέμα η κάθε οργάνωση. Πάντως ο κύριος occupational hazzard για κάθε μέλος NGO είναι τα STD's (sexualy transmited diseases). Αποδεδειγμένο στατιστικά.

Τελευταίο είναι το ηθικό θέμα που έχει ανακύψει πρόσφατα ώς προς το κατά πόσο είναι υποχρεωμένος κάποιος να δεχθεί οποιαδήποτε βοήθεια του προσφέρεται ακόμα και αν του είναι άχρηστη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα πρόσφατα στο Ιράκ σε αποστολή ΜΚΟ βρέθηκάν ένα σωρό πλαστικοί χειρουργοί που δεν μπορούσαν ουσιαστικά να προσφέρουν κάποια σημαντική βοήθεια. Το ότι κάναν αφεστώτα ώτα και ρινοπλαστικές τζάμπα δεν νομίζω ότι κάποιος σοβαρός θα το θεωρήσει βοήθεια.

Σημαντικό επίσης είναι η σχέση του κάθε εθελοντή με την ΜΚΟ. Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα πχ δεν έχουν εθελοντές. Για να συμμετάσχεις σε αποστολές πρέπει να έχεις 5 χρονια προϋπηρεσία στην ειδικότητα ως ειδικός σε νοσοκομειακή θέση και υπογράφεις 6μηνο συμβόλαιο για το οποίο και αμοίβεσαι. Οι Γιατροί του κόσμου δεν ορίζουν μινιμουμ χρόνου παροχής υπηρεσιών δεν έχουν αντίστοιχες απαιτήσεις προϋπηρεσίας και δεν έχουν αμοιβή πέρα από τα έξοδα μεταβίβασης και διαμονής και μία συμβολική αμοιβή για τα έξοδά σου. Η ΕΟΔ ακόμα στηρίζεται στο εθελοντικό αλλά πρέπει να ξεπεράσει το παρεΐστικο υφάκι που έχει και να τα βρεί στον πόλεμο μεταξύ βορρά και νότου. Ο ΕΕΣ στο εσωτερικό βασίζεται στην παροχή πρώτων βοηθειών (δεν μπαίνει καν στο golden hour) και στην ανακούφιση πληγέντων στο εσωτερικό και εξωτερικό. Η action aid είναι παρεμφερής με τους γιατρούς του κόσμου. Για τις άλλες δεν ξέρω δεν απαντώ.

Προσωπικά βρέθηκα μπλεγμένος εξαιτίας του πανεπιστημίου. Τις εποχές εκείνες στο Δημοκρίτειο οι μόνες θέσεις που προσφερόταν από την HELMSIC για να πας εξωτερικό ήταν αυτές που απέρριπτε η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Έτσι η μόνες μή ανατολικές χώρες που προσφερόταν ήταν το Σουδάν. Ετσι και βρέθηκα εκεί. Η εμπειρία για έναν πεμπτοετή εντυπωσιακή. Αισθανόσουνα κάποιος. Κάτι σαν George Clooney στην εντατική. Εκεί κάποια αμερικανάκια μου ψιθυρήσαν ότι αν θές να γίνεις χειρουργός στην αμερική πρέπει να έχεις στο ενεργητικό σου πολλές τέτοιες αποστολές. Οπότε ο ανιδιοτελής πήρα σβάρνα τις αποστολές. Βρέθηκα σε πολλές εμπόλεμες ζώνες (αζερμπαιτζαν, κοσσοβο, μακεδονία, αλβανία) όπου τελικά συνηδητοποίησα ότι είμουν adrenalin junkie και τίποτα παραπάνω. Μετα και με τον στρατό βρέθηκα σε προηγούμενους προορισμούς μου και τότε αποφάσισα να το μάθω το αντικείμενο ώστε να είμαι αποτελεσματικός. Και έτσι έκανα ειδικότητα στο conflict and disaster medicine. Εκεί διαπίστωσα λάθη που κάναμε στις αποστολές και μπορούσα να κρίνω την αποτελεσματικότητά μας ως ομάδες.

Η εμπειρία που αποκόμισα. Θετική και αρνητική. Θετική από την άποψη ότι βρέθηκα να ασκώ ιατρική και να έρθω αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα μόνος μου. Θετική από την εκπαίδευση που αποκόμισα. Θετική από τα χαμόγελα και τα ευχαριστώ που άκουσα. Αρνητική από ΄πολλούς από τους ανθρώπους που απαρτίζουν αυτούς τους οργανισμούς. Αρνητική από τα ηθικά διλλήματα πού ήρθα αντιμέτωπος ακολουθώντας την εκάστοτε πολιτική του οργανισμού. Αρνητική όταν μάθαινα ή καταλάβαινα ότι με εκμεταλευόταν και με αντιμετωπίζαν σαν τον μαλάκα σαν πιόνι αγνόντας αν διακινδύνευα την σωματική μου ακεραιότητα.

Προσωπική συμβουλή. Καταρχήν μην αναλίσκεστε σε χαζοχαρουμενιές δημοσιοσχεσίτικες του τύπου γιορτές έρχονται να κάνουμε κάτι να φανούμε. Μην δημιουργείτε πικραμένους απλά και μόνο γιατί πρέπει να δώσετε κάπου. Βλέπε κάθε χριστούγεννα και πάσχα όλοι τρέχουν όπου ιδρύματα και παιδάκια να μοιράσουν δώρα.

Δεύτερο αποκτήστε ισχυρή ηθική βάση και κριτήριο και κρίνεται το νοήμα κάθε αποστολής που θα σας ανατεθεί μέσα από το δικό σας ηθικό φίλτρο και μετά αποφασίστε αν θέλετε να συμμετάσχετε.

Τρίτο και τελευταίο μην δένεστε με καμία ομάδα. Μην γίνεστε απόλυτα αφοσιωμένο μέλος κάποιας ομάδας. Αν κάπου κάτι σας βρωμάει πολεμήστε το η φύγετε. Μην σας βάζουν την πειθαρχία της ομαδάς πάνω από την ηθική σας με σκοπό να νομιμοποιήσουν κάποια κουτσουκέλα.

Τέλος η λογική είναι κλέφτες δεν συμμετάσχω είναι λάθος. Δυστυχώς αποτελεσματική βοήθεια μπορεί να προσφερθεί μόνο μέσα από οργανωμένο σύνολο. Οπότε πρέπει να αποτελείται μέλος σε τέτοια οργανωμένα σύνολα απλά πρέπει να μην συμμετάσχετε ή να μή συνεργείτε με κανένα τρόπο σε κλοπές και διάφορες βρωμιές. Και αν τις βλέπετε να τις πολεμάτε εκ των έσω.

Link to comment
Share on other sites

σε παρακαλώ,

μηπως θα σου ήταν ευκολο να δώσεις περισσότερες πληροφορίες -από την

προσωπική σου εμπειρία , ίσως- σχετικά με το ρόλο του εθελοντή:

πού και πώς συμμετέχει;

αν ειναι συστηματική ή όποτε κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή του;

πόσες ώρες την εβδομάδα;

τι κάνει;

τι προσόντα θεωρούνται χρησιμα;

γενικά,τα συμπερασματά σου απο εκείνη την εμπειρία σου ως εθελοντή στη συγκεκριμένη ομάδα...

:rolleyes:

Υπάρχουν διάφοροι τομείς στους οποίους μπορεί να συμμετέχει κάποιος και να προσφέρει βοήθεια.

Μετά από συνέντευξη και κατάθεση βιογραφικού ορίζεται η θέση.

Συνήθως το μόνιμο προσωπικό ανά τομέα δίνει τις κατευθύνσεις και ορίζει τις αρμοδιότητες των εθελοντών πράγμα απολύτως λογικό.

Προσωπικά ήμουν στο πολυιατρείο της Αθήνας. Απόλυτα φιλικό περιβάλλον, συνεργάσιμο, υπεύθυνο και σοβαρό. Έμεινα δηλαδή ευχαριστημένος.

Το ωράριο και την "συστηματικότητα" της συμμετοχής μπορείς να την ορίσεις ο ίδιος από πριν. Για παράδειγμα, τα ιατρεία λειτουργούν από το πρωί έως το απόγευμα καθημερινές. Εφόσον σε βολεύει πηγαίνεις καθημερινά, εάν θες προτείνεις συγκεκριμένες ώρες και ημέρες και ανάλογα τις ανάγκες και τη συμμετοχή των υπολοίπων εθελοντών συνεννοείσαι. Υπάρχει δηλαδή ελαστικότητα και δυνατότητα προσαρμογής. Μην ξεχνάμε την ύπαρξη μόνιμου προσωπικού.

Ένα απλό τηλεφώνημα στα γραφεία θα λύσει πολλές απορίες και θα δώσει πληροφορίες προφανώς πιο υπεύθυνα. Μην διστάσεις καθόλου εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος.

Τα συμπεράσματά μου είναι φανερά. Αξίζουν πλήρη υποστήριξη.

Link to comment
Share on other sites

NikNik000,

ευχαριστώ για τις πληροφορίες!

drkot,

πολύ ενδιαφέροντα αυτά που εξέφρασες

και βοηθητικά!!!

απο μερους μου,ενα μεγάλο ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Προωθώ το παρακάτω μήνυμα από το PRAKSIS (www.praksis.gr)

Όποιος έχει διάθεση και δυνατότητα, αξίζει να βοηθήσει.

" Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες καλημέρα σας

Με το παρόν μήνυμα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την ανάγκη για έναν εθελοντή ιατρό για την παιδική κατασκήνωση της Εταιρείας Σπαστικών Βορείου Ελλάδος.Πρόκειται για ένα ειδικά αναγνωρισμένο σωματείο που εποπτεύεται και επιχορηγείται από το Υπουργείο Υγείας και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης. Η παιδική κατασκήνωση, η οποία και φιλοξενεί παιδιά με ειδικές ανάγκες, αυτό τον χρόνο διοργανώνεται στον δήμο Επανωμής Θεσσαλονίκης απο 21/8-5/9/2007.Στον εθελοντή ιατρό εξασφαλίζεται διαμονή και διατροφή.

Άτομο Επαφής: Θωμίδου Θωμαή

τηλ. 2310556145

fax. 2310551730

e-mail:th.thomidou@praksis.gr "

Link to comment
Share on other sites

Η Μ.Κ.Ο. PRAKSIS σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Γ.Γ.Ν.Γ. , διοργανώνει αυτό το καλοκαίρι πρόγραμμα εθελοντικής δράσης σε όλη την Ελλάδα με αντικείμενο την ενημέρωση των νέων σε θέματα υγείας.

Με κεντρικό σύνθημα ¨ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ!¨ ομάδες εθελοντών θα μεταβούν με τους πλέον πρωτότυπους τρόπους στα πιο τουριστικά μέρη της Ελλάδας και θα μοιράσουν ενημερωτικό υλικό για το Hiv/Aids και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, το αλκοόλ, το κάπνισμα και τις ουσίες εξάρτησης ενώ εθελοντές ιατροί θα είναι μαζί τους για να απαντήσουν στα ερωτήματα όσων ενδιαφέρονται.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού (και κυρίως των νέων ανθρώπων) καθώς και η απενεχοποίησή τους σε ότι σχετίζεται με ενημέρωση για ζητήματα που τους απασχολούν και καθημερινά καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Η διάρκεια του προγράμματος, το οποίο διακρίνεται σε τρεις δράσεις, είναι 40 ημέρες, από 20/7/2007 έως και 31/8/2007, και χωρίζεται σε δύο περιόδους 20 ημερών (20/7/2007-9/8/2007 και 10/8/2007-31/8/2007).

Η εθελοντική εργασία δεν είναι παρά το μέσο που θα χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη του παραπάνω στόχου. Ο/Η κάθε εθελοντής/τρια μπορεί να συμμετάσχει σε μια περίοδο ανάλογα με την επιθυμία του/της αλλά και την διαθεσιμότητά του/της.

¨ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ!

ΔΡΑΣΗ 1 ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΩΣ, ΡΟΔΟΣ, ΧΑΝΙΑ

Ομάδα 6 εθελοντών θα πλησιάζει τις πιο πολυσύχναστες παραλίες των Κυκλάδων με ιστιοπλοϊκό και θα διανείμει το ενημερωτικό υλικό στους παραθεριστές.

ΔΡΑΣΗ 2 ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Ομάδα 6 εθελοντών με αυτοκίνητα, θα ταξιδέψει προς τους πιο πολυπληθείς νομούς της Ελλάδας, σε ημέρες πολιτισμικών δραστηριοτήτων.

ΔΡΑΣΗ 3 ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΠΤΑΝΗΣΑ

Ομάδα 6 εθελοντών με αυτοκίνητα, θα ταξιδέψει προς τους νομούς της Νότιας Ελλάδος για να περάσει μέσω Κυλλήνης προς τα Επτάνησα. Τα ταξίδια θα συνδυαστούν με ημέρες πολιτιστικών δραστηριοτήτων στις διάφορες πόλεις.

ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 Ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη κατά την περίοδο συμμετοχής τους στο πρόγραμμα

 Δωρεάν διαμονή και διατροφή

 Δωρεάν μεταφορά

 Εκπαίδευση

ΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

 Εθελοντές με ιατρικό ή παραϊατρικό επαγγελματικό προφίλ

 Άδεια οδήγησης

 Εμπειρία συμμετοχής σε ανάλογα προγράμματα

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε έως 10/7/2007 με:

PRAKSIS

Φιλιππούση Νατάσα , τηλ 2105205200

e-mail:a.filipousi@praksis.gr

Γ.Γ.Ν.Γ.

Μολιώτη Αγγελική, τηλ 2102599573, 2102599500

e-mail:a.molioti@neagenia.gr

Link to comment
Share on other sites

Ειχα κι εγώ εμπειρία από τον Ε.Ε.Σ. παρακολούθησα την εκπαίδευση των εθελοντών Σαμαρειτών και συμμετείχα και σε κάποιες αποστολές.

Πρώτα απ'όλα θέλω να πω οτι οι γενικές εντυπώσεις μου ήταν πολύ καλές, ιδιαίτερα οσον αφορά την εκπαίδευση θεωρητική και πρακτική αλλά και τις εμπειρίες που αποκόμισα από τις αποστολές. Γίνεται πολύ καλή δουλειά όσον αφορά την εκμάθηση των πρώτων βοηθειών η οποία μάλιστα έχει και αποτέλεσμα αφού μετά συμμετέχεις σε διάφορες αποστολές οπως π.χ. αγώνες, συναυλίες και γενικά μέρη οπου συνωστίζεται κόσμος και πιθανόν κάποιος να χρειαστεί να του παρασχεθούν πρώτες βοήθειες. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει ήδη ιατρείο και οι Σαμαρείτες βοηθούν το γιατρό και ακολουθούν τις εντολές του.

Η μόνη μου ενσταση και ο λόγος που τελικά απομακρύνθηκα και δεν συνέχισα να συμμετεχω ήταν οι άνθρωποι... είναι περίεργη η λογική του εθελοντισμού, ίσως ακούγεται οξύμωρο αλλά μέσα στον εθελοντισμό γνώρισα τους πιο ιδιοτελείς και εγωιστές ανθρώπους. Άτομα με ανασφάλειες τα οποία προσπαθούσαν μεσα απο την μη αμοιβόμενη εργασία να αποδείξουν το ποοοοσο μεγαλόψυχοι είναι, ή άνθρωποι ανώριμοι κοινωνικά, μοναχικοί οι οποίοι αντιμετώπιζαν την ομάδα σαν έναν τροπο να βρουν φίλους ή ταίρι. Φυσικά δεν ήταν όλοι έτσι!! Η παρουσία όμως προβληματικών προσωπικοτήτων δημιουργούσε καβγάδες, τριβές και άσχημο κλίμα πολλές φορές. Υπάρχουν επίσης και οι αμοιβόμενοι υπάλληλοι του ερυθρού σταυρού οι οποίοι συντονίζουν τα διάφορα τμήματα και οι οποίοι τις περισσότερες φορές είναι οι φωνή της λογικής, που όμως όλοι οι πωρωμένοι εθελοντές στρέφονται εναντίον τους. Γενικά το όλο κλίμα με κούρασε και αισθάνθηκα οτι λίγοι είχαν πάει εκεί για να προσφέρουν και οι περισσότεροι για να πάρουν...

Καλημερα,

Σχετικα με αυτα που εγραψες παραπανω, επετρεψε μου να εχω τις αντιρησεις μου.

Δεν ξερω ποιος εισαι , αλλα λεγοντας για αποστολες σε συναυλιες μπορω να καταλαβω οτι εισαι σχετικα νεος στο σωμα γιατι σε συναυλιες πηγαινουμε τα 2 τελευταια χρονια.

Ειμαι στο σωμα εθελοντων σαμαρειτων απο το 2001 και αυτο που εχω δει ειναι οτι οσοι ερχονται για ασχετους λογους τελικα αποχωρουν απο το σωμα γιατι δεν αντεχουν την εθελοντικη εργασια

Οσοι ομως εχουν μεινει , εχουν πραγματικα ορεξη για σκληρη δουλεια και βοηθεια στον συνανθρωπο.

Ισως θα επρεπε να ειχες μεινει παραπανω για να το διαπιστωσεις μονος σου.

Αληθεια, ποσες ωρες εγραψες σε αποστολες του σωματος και ακομα περισσοτερο στην αποθηκη υλικου, γιατι αν δεν εχεις κανει την δουλεια του "μαυρου" στην αποθηκη δεν μπορεις να λεγεσαι εθελοντης.

Ισως θα επρεπε να μιλησεις για τα προβληματα σου πρωτα σε καποια συγκεντρωση και μετα να γραψεις την γνωμη σου σε καποιο forum, γνωμη η οποια απαξιωνει το ανθρωπινο εθελοντικο δυναμικο του Ε.Ε.Σ.

Οπως και να εχει, εμεις ειμαστε παντα εκει, εργαζομαστε εθελοντικα, προσπαθουμε για το καλυτερο,και συζηταμε τα οποια προβληματα εχουμε ολοι μαζι στις συγκεντρωσεις ψαχνοντας την καλυτερη λυση.

Ελπιζω η σημερινη μου απαντηση να σε κανει να ξανασκεφτεις καποια πραγματα και να ερθεις παλι καποια Τεταρτη στην συγκεντρωση να μιλησουμε και να λυσουμε καθε σου απορια

Και οταν γινει αυτο να εισαι σιγουρος οτι οχι μονο θα ξαναγυρισεις στο σωμα, αλλα θα θελεις να εισαι αυτο που λεμε "ενεργος σαμαρειτης"

Ευχαριστω για τον χρονο σου

"Καποιος που ενδιαφερεται ακομα"

Link to comment
Share on other sites

προβληματίζομαι με ένα πράγμα....

δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτή η "ευθιξία"  σε απλές διαπιστώσεις και σε αρνητικές εντυπώσεις από την προσωπική εμπειρία χρήστη και μέλους της ιστοσελίδας , τις οποίες έχει εξάλλου ο κάθενας αναφαίρετο δικαίωμα να εκφράσει....

Εδω σε αυτό το τοπικ κληθηκαμε να παραθέσουμε την προσωπική μας ταπεινή εμπειρία και γνωμη.Στοιχεία, που φιλτράρονται μέσα από την αγωγή μας , το παρελθόν μας , την προσωπικότητά μας και δεν υπόκεινται σε νόρμες και κανόνες και όρκους σιωπής...

Γιατί έγινε υποβάθμιση ή/και παραγκωνισμός των καλών σχολίων και εστίαση μόνο στην αρνητική γνώμη, που δεν παυει να ειναι και καθαρά υποκειμενική ;

Γνώμη , που δεν μπορει να αμαυρώσει ή να θίξει κανέναν εθελοντή ,εφοσον αυτός αισθάνεται περηφανος και σίγουρος για αυτό που κάνει, εφόσον αυτός προσπαθεί να καταφέρει να κερδίσει -εστω και στο ελάχιστο- το «Ουτος εκείνος» όχι για τον εαυτό του, αλλά για τους ευγενικούς σκοπούς του εθελοντισμού !

Τότε δεν έχει να φοβηθεί ή να θιχτεί για τίποτα.

Η συνέπειά του τον προφυλάσσει και τον δυναμώνει και με το παραδειγμά του θα πείσει όσους θα ήθελαν με καλή προαίρεση να πεισθούν και , ίσως, να αλλάξει γνώμη σε όσους εχουν διαφορετική.

Ο κάθε εθελοντής και κάθε εθελοντική ομάδα πρωτα φροντίζει να χαράζει την πορεία της με συνέπεια στις πανανθρωπινες αρχές και αξίες και μετα καλεί όποιον θά ήθελε να την γνωρίσει, να ενταχθεί σε αυτήν ,να παραμείνει και στη συνέχεια , αν θέλει, να συμβάλλει στην περαιτέρω χάραξη.

Η καλή εικόνα και οι θετικές εντυπώσεις κατακτώνται όχι με την επιβολή και το "μάλωμα"...

....την τιμή μας τη διαφυλάττουμε με τη στάση μας και το παραδειγμά μας ,όπως αυτό εκφραζεται στην καθημερινή μας ζωή ,ακόμη και μεσω της ανωνυμίας στο διαδίκτυο , και όχι μόνο στα πλαίσια της ένταξης μας σε ομάδα και της προσήλωσής μας σε αυτην.

Η ένταξη μας σε ομάδα δεν ειναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ποιότητα του χαρακτήρα μας , αλλά αυτή η ποιότητα του χαρακτήρά μας είναι που θα δώσει ουσιώδες νόημα στη συμμετοχή μας και θα την κάνει εκτός από τελεσφόρα και πηγή έλξης νέων εθελοντών.

Η ένταξή μας σε μια ομάδα, η απόκτηση της ταυτότητας του εθελοντή σε αυτήν δεν σημαίνει οτι  έχουμε το δικαίωμα να 

απαγορευουμε σε κάποιον να εκφράσει την εμπειρία του....

Αν θέλουμε να επισημάνουμε σε κάποιον την πιθανόν λαθεμένη στάση του, αυτό το κάνουμε με τις πράξεις και τη συμπεριφορά μας και όχι με την εκφραση υπεροπτικού υφους....

Λυπάμαι, αλλά με αυτά που διάβασα στην απάντησή σας

εμμέσως μου επιβεβαιώθηκαν τα παραπάνω , αυτά που αναφέρει το μέλος navis ....

Η απλή παράθεση γνώμης και προσωπικής εμπειρίας με ευγένεια και διακριτικότητα του μέλους navis

δεν είχε επίπτωση στη διαμόρφωση άποψης   όσο   τα όσα γράψατε , όχι με τη μορφή προσωπικής γνώμης,

αλλά με τη μορφή «ανωτέρου που κραδαίνει το δάκτυλο» για να συμμορφώσει το «άσωτο μέλος»...

αυτά από μένα,

που ευτυχως έτυχε του σεβασμού και της ανευ ορων εκτίμησης από τους

παλαιότερους ,γιατί δεν κλήθηκε ποτέ ως τώρα να απολογηθεί σε αυτούς και στους υπεύθυνους

ούτε να συμπληρώσει λίστα εθελοντικών κατορθωμάτων.

Edited by tik-tak
Link to comment
Share on other sites

νομίζω πως και οι δυο απόψεις (αναφέρομαι στα μέλη navis και lotus) εκφράστηκαν με κόσμιο τρόπο. μου φαίνεται πολύ λογικό κάποιος να απογοητεύεται και να αποχωρεί διατηρώντας μια πικρία για κάτι που αλλιώς το φαντάστηκε και αλλιώς τελικά βίωσε, αλλά και όποιος με επιμονή και υπομονή κατάφερε να μείνει και να παλέψει για το καλύτερο πολύ καλά κάνει να μας θυμίζει ότι δεν είναι πάντα λύση η αποχώρηση.

δικαίωμα στην έκφραση έχουν και οι δυο απόψεις, το αν θα κάνουν διάλογο και αν αυτός θα είναι χρήσιμος σε εκείνους και εμάς θα εξαρτηθεί από όλους μας.

προς τί ο προβληματισμός? :unsure:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.