Jump to content

ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΑΡΑ(αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα)


Ήρα

Recommended Posts

Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες επιλέγουν να θωρακίσουν τη μελλοντική υγεία των παιδιών τους, ζητώντας να συλλεγεί την ώρα του τοκετού το αίμα του ομφάλιου λώρου, το οποίο περιέχει πολύτιμα βλαστικά κύτταρα. Οι ειδικοί, όμως, ερίζουν για τα οφέλη της τακτικής αυτής, ενώ το κόστος φθάνει τα 3.000 ευρώ .

«Ασφάλεια ζωής» με κατάψυξη του ομφαλικού αίματος! Tο αίμα του ομφάλιου λώρου αποθηκεύεται και τα βλαστικά του κύτταρα μπορούν - αργότερα - να θεραπεύσουν βαριά νοσήματα...

«Για μένα ήταν απλώς μια ασφάλεια ζωής. H λογική είναι η ίδια, με τη διαφορά ότι δεν θα την έκανα για να εξασφαλίσω την οικογένειά μου όταν πεθάνω, αλλά αντιθέτως για να μην πεθάνει κανείς. Αν δεν είχα κάνει την κίνηση αυτή και πάθαινε κάτι το παιδί μου, θα ένιωθα τρομακτικές τύψεις».

Ο σύμβουλος επικοινωνίας κ. Γιώργος Αδάμης και η σύζυγός του έμαθαν από τον μαιευτήρα τους για τη δυνατότητα να αποθηκευτεί το αίμα από τον ομφάλιο λώρο του γιου τους, ώστε αν τυχόν παρουσίαζε στο μέλλον κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, ακόμα και λευχαιμία, να χρησιμοποιηθεί για να τον θεραπεύσει. «H λευχαιμία μού "χτύπησε" περισσότερο απ' όλα», λέει ο κ. Αδάμης. «Γενικά όσα έλεγε ο μαιευτήρας ήταν εκπληκτικά, αλλά με παραξένεψε το γεγονός ότι κανένας γνωστός μου δεν μου είχε αναφέρει ποτέ κάτι σχετικά. Έτσι, άρχισα να το ψάχνω, μπήκα στο Ίντερνετ, μίλησα με πολύν κόσμο και, τελικά, ένας φίλος μου καρδιοχειρουργός μού είπε να μη χάσω την ευκαιρία, όπως την έχασε εκείνος ένα χρόνο νωρίτερα επειδή δεν κατόρθωσε να βρει κάποια από τις εταιρείες που συλλέγουν ομφαλικό αίμα στην Ελλάδα».

Αρχή: η αποθήκευση. Επόμενο βήμα ήταν μια μακρά συνομιλία με την ιδιωτική εταιρεία, η οποία έναντι 1.500 ευρώ θα παρελάμβανε το αίμα και θα το έστελνε στο εξωτερικό, για να υποβληθεί σε ειδική επεξεργασία, να απομονωθούν τα βλαστικά κύτταρα που περιέχει, να καταψυχθούν και να αποθηκευθούν για 20 χρόνια.

«Ο εκπρόσωπος της εταιρείας μού εξήγησε ότι είναι αρκετές οι ασθένειες για τις οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα βλαστικά κύτταρα, αλλά και μία να αντιμετωπίζεται μου αρκεί», ξεκαθαρίζει ο κ. Αδάμης. «Είμαι σίγουρος, όμως, ότι μέσα στα επόμενα 20 χρόνια οι εξελίξεις θα είναι τεράστιες και ότι όποιος έχει κάπου αποθηκευμένα αυτά τα κύτταρα θα είναι τυχερός, διότι θα έχει τη βασικότερη πρώτη ύλη που υπάρχει».

Υπέρμαχοι - αντίπαλοι. H επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη με την άποψη αυτή. Από τη μια είναι οι ειδικοί που επισημαίνουν ότι με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, η αποθήκευση γίνεται ουσιαστικά για εμπορικούς λόγους, αφού οι ενδιαφερόμενοι γονείς καλούνται να πληρώσουν από 1.375 έως 3.000 ευρώ για τη συλλογή, την επεξεργασία και τη συντήρηση των βλαστικών κυττάρων για μία 20ετία.

«Αυτή τη στιγμή, η αποθήκευση γίνεται για εμπορικούς λόγους, χωρίς εμφανή σκοπιμότητα», λέει ο κ. Στέλιος Γραφάκος, διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». «Μελλοντικά δεν ξέρω, αλλά με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα θεωρώ ότι είναι πρακτικά ανέφικτο να βοηθήσει κάποιον - οι πιθανότητες να χρειασθεί ένα παιδί τα δικά του αποθηκευμένα βλαστικά κύτταρα είναι μία στις 50.000 ή στις 100.000.

Αντιθέτως, η αποθήκευση του ομφαλικού αίματος σε δημόσιες τράπεζες κυττάρων και η χορήγησή του σε όποιον άνθρωπο το έχει ανάγκη, ανεξαρτήτως αν ανήκει στην ίδια ή σε άλλη οικογένεια, έχει αξία - και γι' αυτό εφαρμόζεται ευρέως εδώ και 15 χρόνια. Και τελικά αυτός είναι μεγάλος φόβος: αν αρχίσουν οι γονείς να αποθηκεύουν για ίδιαν χρήση το ομφαλικό αίμα, θα το στερηθούν άρρωστα παιδιά που πραγματικά το έχουν ανάγκη».

Γιατί όχι; «Δεν βλέπω κάτι κακό στο να αποθηκεύεται για τυχόν μελλοντική χρήση κάτι που αυτή τη στιγμή το πετάμε», αντιτείνει ο κ. Ιωάννης Μεσσήνης, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Σαφώς και υπάρχουν πολλοί περιορισμοί και εγείρονται ζητήματα, αλλά νομίζω πως κάθε επιστημονικό επίτευγμα πρέπει να το βλέπουμε θετικά και όχι αρνητικά. Σήμερα, η συλλογή κα φύλαξη των ομφαλικών βλαστικών κυττάρων μπορεί να έχει περιορισμένη αξία για μία οικογένεια, αλλά αργότερα μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη».

H ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΜΦΑΛΙΚΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ

Υπόσχονται περισσότερα από όσα μπορούν να πραγματοποιήσουν

«H νομιμότητα των εμπορικών τραπεζών ομφαλικού αίματος για αυτόλογη χρήση πρέπει να αμφισβητείται διότι πωλούν μία υπηρεσία η οποία, προς το παρόν, δεν έχει αληθινή χρήση όσον αφορά τις θεραπευτικές επιλογές. Έτσι, υπόσχονται περισσότερα απ' όσα μπορούν να πραγματοποιήσουν. Οι δραστηριότητες τέτοιου είδους τραπεζών εγείρουν σοβαρές ηθικές επικρίσεις».

Αυτή είναι η γνωμοδότηση επί του θέματος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Ηθικής στην Επιστήμη και τις Νέες Τεχνολογίες, την οποία εξέδωσε πριν από δύο μήνες, έπειτα από αίτημα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι.

«Το νομικό πλαίσιο είναι απαραίτητο για να διασφαλίζονται κάποια πράγματα και να μην εκμεταλλεύεται κανείς τον κόσμο», λέει ο κ. Λεωνίδας Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του μαιευτηρίου «Λητώ», στο οποίο το τελευταίο εξάμηνο έχει αρχίσει πρόγραμμα ενημέρωσης των εγκύων για τη δυνατότητα φύλαξης των ομφαλικών βλαστικών κυττάρων. «Το όλο θέμα έχει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον και έχουν υπάρξει πολλά δημοσιεύματα για την αξία του, γι' αυτό και το μαιευτήριό μας σκέπτεται να ανοίξει δική του τράπεζα όταν δημιουργηθεί το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο».

Όπλο εναντίον ασθενειών χωρίς μεγάλες προσδοκίες

Την ώρα που οι γιατροί κόβουν τον ομφάλιο λώρο, συλλέγεται το αίμα που περιέχει σε ένα σακουλάκι, το οποίο παραδίδεται στους γονείς

Αρκετές εκατοντάδες είναι οι ελληνικές οικογένειες που έχουν επιλέξει να αποθηκεύσουν το ομφαλικό αίμα των παιδιών τους. Μόνο σε μία από τις ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας έχουν συλλεχθεί σε έναν χρόνο περισσότερα από 200 δείγματα, κατά τον εκπρόσωπό της κ. Γιώργο Μακρίδη.

«Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι πολύ μεγάλο, αλλά δεν πρέπει να έχει κανείς μεγάλες προσδοκίες», τονίζει και συνεχίζει: «Δεν πρέπει να πιστεύει ότι από τη στιγμή που αποθηκεύονται τα βλαστικά κύτταρα του παιδιού του, θα χρησιμοποιηθούν ό,τι και αν πάθει, ούτε ότι αν τελικά χρησιμοποιηθούν τα βλαστικά κύτταρα θα γίνει σίγουρα καλά το παιδί. H μέθοδος αυτή είναι απλώς ένα όπλο εναντίον ορισμένων ασθενειών και όπως όλα τα όπλα της Ιατρικής, δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Απλώς, αν ένα παιδί έχει μία στις 1.000 πιθανότητες να γίνει καλά, με τη μεταμόσχευση των δικών του κυττάρων θα φτάσει στις 25% - όχι στις 80%, ούτε στις 100%. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό, ώστε να μη δημιουργούνται εντυπώσεις».

«Στα νοσήματα με γενετική αιτιολογία, όπως η μεσογειακή αναιμία, δεν είναι δυνατή η αυτόλογη (από τον ίδιο τον πάσχοντα) μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων», επισημαίνει ο κ. Μακρίδης. «Αν, όμως, υπάρχει μόσχευμα από ένα υγιές παιδί, μπορεί να χορηγηθεί στο άρρωστο αδελφάκι του, ακόμα και αν είναι μεγαλύτερο».

Μία άλλη ασθένεια για την οποία δεν γίνεται αυτόλογη μεταμόσχευση είναι η λευχαιμία, κατά τον κ. Στέλιο Γραφάκο. «Επειδή τα κύτταρα που μεταμοσχεύονται προέρχονται από τον ίδιο άνθρωπο, δεν θεωρούν ξένα τα λευχαιμικά και δεν τους επιτίθενται για να τα καταστρέψουν, με συνέπεια να αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος αποτυχίας της θεραπείας», εξηγεί.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

16.000 δότες κυττάρων για μεταμοσχεύσεις

Τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα, στα οποία ανήκουν και τα βλαστικά, υπάρχουν στον μυελό των οστών, στο περιφερικό αίμα και στο αίμα του ομφαλίου λώρου.

Τα κύτταρα αυτά χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για μεταμόσχευση σε ασθενείς που πάσχουν από ποικίλα νοσήματα.

Όπως εξηγεί ο κ. Στέλιος Γραφάκος, διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», το ομφαλικό αίμα χρησιμοποιείται για αλλογενή (από ξένο δότη) μεταμόσχευση σε ασθενείς με νεοπλασματικά, αιματολογικά και κληρονομικά νοσήματα, αλλά δεν είναι το καλύτερο μόσχευμα. «Το καλύτερο απ' όλα είναι ο μυελός, μετά το περιφερικό αίμα και τρίτο στη σειρά το ομφαλικό», εξηγεί.

H χρήση του ομφαλικού αίματος στις αλλογενείς μεταμοσχεύσεις άρχισε παγκοσμίως το 1989, ενώ στην Ελλάδα χρησιμοποιείται συστηματικά από το 1994.

Για τις αλλογενείς μεταμοσχεύσεις έχουν δημιουργηθεί σε όλο τον κόσμο δημόσιες τράπεζες εθελοντών δοτών, οι οποίοι προσφέρουν μυελό ή περιφερικό αίμα (παγκοσμίως, οι δότες είναι 8,5 εκατομμύρια, στην Ελλάδα γύρω στους 16.000).

Υπέρ και κατά. Τα πλεονεκτήματα του ομφαλικού αίματος είναι ότι δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη διαδικασία για τη συλλογή του, περιέχει σχετικά ανώριμα κύτταρα, προκαλεί λιγότερες αντιδράσεις κατά τη μεταμόσχευση και - επειδή είναι ανώριμος ιστός - μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεταμόσχευση ακόμα και αν δεν υπάρχει 100% συμβατότητα.

Το κυριότερο μειονέκτημά του είναι ότι περιέχει μικρό αριθμό κυττάρων, οπότε «μπορεί να μεταμοσχευτεί μόνο σε άτομα με χαμηλό σωματικό βάρος, κάτω από 40 κιλά», επισημαίνει ο κ. Γραφάκος.

ΤΑ ΝΕΑ , 08-05-2004 , Σελ.: N22

Κωδικός άρθρου: A17933N221

ID:414710

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 years later...
  • Απαντήσεις 65
  • Created
  • Last Reply

«Ναι» της Γερουσίας, «όχι» του Μπους στις έρευνες με ανθρώπινα έμβρυα

Διχάζουν τα βλαστοκύτταρα

Δημοσίευση: χτές | 12:32

Ουάσινγκτον: Το πρώτο βέτο της προεδρίας του άσκησε ο Τζορτζ Ο.Μπους σε νομοσχέδιο που ενέκρινε η Γερουσία για την έναρξη ομοσπονδιακών ερευνών στα θαυματουργά, αλλά αμφιλεγόμενα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα. Ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί ότι η χρήση εμβρύων ισοδυναμεί με «δολοφονία».

«Ο νόμος αυτός θα επέτρεπε να τερματίζονται αθώες ανθρώπινες ζωές με την ελπίδα να βρεθούν ιατρικά πλεονεκτήματα για άλλες: υπερβαίνει ένα ηθικό όριο που η κοινωνία μας οφείλει να σέβεται, συνεπώς άσκησα το βέτο μου» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Για να υπογραμμίσει το επιχείρημα αυτό, ο Τζορτζ Ο.Μπους ανακοίνωσε την άσκηση βέτο περιστοιχιζόμενος από πολλά παιδιά και μωρά, γεννημένα από υπεράριθμα έμβρυα που εμφυτεύθηκαν σε στείρα ζευγάρια.

Έπειτα από συζητήσεις δύο ημερών, η Γερουσία ενέκρινε την Τετάρτη το πρόγραμμα με με 63 ψήφους υπέρ έναντι 37 κατά, χωρίς δηλαδή να επιτύχει την πλειοψηφία δύο τρίτων που απαιτείται για να αποφευχθεί η δυνατότητα βέτο από τον πρόεδρο.

Η απόφαση της Γερουσίας, εφόσομν εφαρμοστεί, καταργεί την απαγόρευση που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Μπους τον Αύγουστο του 2001 στη διάθεση ομοσπονδιακών κονδυλίων για έρευνες με ανθρώπινα έμβρυα (Η απαγόρευση χρηματοδότησης δεν ισχύει για ιδιωτικά ινστιτούτα).

Πριν από την ψηφοφορία ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνι Σνόου προειδοποίησε ότι πρόεδρος Μπους θα ασκήσει βέτο στην απόφαση της Γερουσίας. «Ο πρόεδρος πιστεύει ακράδαντα ότι δεν είναι σωστό η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να χρηματοδοτεί για ερευνητικούς λόγους κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν δολοφονία» είπε.

Τα βλαστοκύτταρα αναμένεται να οδηγήσουν σε ιατρική επανάσταση, δεδομένου ότι μπορούν να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο για να δώσουν οποιονδήποτε τύπο ιστού. Αν και βλαστικά κύτταρα υπάρχουν και στον οργανισμό των ενηλίκων, τα βλαστικά κύτταρα από πρώιμα έμβρυα θεωρούνται πιο «ευέλικτα» και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηιθούν κατά της νόσου του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, κατά των καρδιοπαθειών, του διαβήτη, ακόμα και της παράλυσης.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των Αμερικανών υποστηρίζει την έρευνα των εμβρυονικών κυττάρων, γεγονός που προτίθεται να εκμεταλλευτεί το Δημοκρατικό Κόμμα ενόψει των εκλογών στη Γερουσία, το Νοέμβριο.

Στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής έχει ταχθεί υπέρ των ελεγχόμενων ερευνών σε εμβρυικά βλαστοκύτταρα.

President George W. Bush

said on Wednesday he used his first veto to block legislation

expanding embryonic stem cell research.

"It crosses a moral boundary," Bush said.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 months later...
  • 3 months later...

Μήπως γνωρίζει κάποιος τη σχετική νομοθεσία? Άκουσα (δίχως να μπορώ να το επιβεβαιώσω) πως κάποιοι έλληνες γονείς καταφεύγουν για τη φύλαξη αυτού του υλικού στο εξωτερικό (UK) επειδή η νομοθεσία στην Ελλάδα επιβάλλει να χρησιμοποιηθούν τα κύτταρα άμεσα εάν βρεθούν να είναι συμβατά με κάποιον υποψήφιο λήπτη. Μπορεί κάποιος από τους συναδέλφους που βρίσκονται ΗΒ/Ελλάδα να μου πει αν γνωρίζει κάτι σχετικά?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Αν τα βλαστικά κύτταρα δωθούν για φύλαξη σε ιδιωτική τράπεζα, τότε ο δότης έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης.

Αν δωθούν σε δημόσια τράπεζα τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιδήποτε συμβατό λήπτη.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή περίπου 7 (ίσώς κάποιες να μην ξεκίνησαν ακόμη) ιδιωτικές τράπεζες βλαστικών κυττάρων και μια κρατική στην Αθήνα, ενώ είναι στα σκαριά άλλη μια κρατική στη Θεσσαλονίκη.

Ενημερωτικά οι πιθανότητες ιστοσυμβατότητας είναι περίπου 1/50.000 μεταξύ ελλήνων και περίπου 1/1.000.000 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ότι πολλά δείγματα φυλάσσονται στο εξωτερικό ισχύει, μια και οι εταιρείες που αρχικά δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα, έχουν την έδρα και τις εγκαταστάσεις τους στο εξωτερικό.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εγώ για την κόρη μου πλήρωσα 1450 ευρω και είναι για λόγους ασφαλείας σε 2 χώρες, στο Βέλγιο και την Ελβετία, οπότε και σε περίπτωση φυσικής καταστροφής της μιας τράπεζας υπάρχουν στην άλλη.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Eλληνες επιστήμονες έχουν να επιδείξουν θεαματικά αποτελέσματα στην επεμβατική καρδιολογία, καθώς κατάφεραν με βλαστοκύτταρα να ξαναζωντανέψουν κατεστραμμένες καρδιές.

Mέχρι στιγμής σε 22 καρδιοπαθείς τελικού σταδίου, για τους οποίους μοναδική ελπίδα σωτηρίας ήταν η μεταμόσχευση, Eλληνες γιατροί, ανοίγοντας διεθνώς νέους ορίζοντες στην καρδιολογία, κατάφεραν να αναγεννήσουν νεκρωμένα τμήματα της καρδιάς, ύστερα από εμφύτευση βλαστοκυττάρων.

Στους 18 μήνες που εφαρμόζεται η νέα τεχνική στην Aθήνα, με μηδέν θνησιμότητα, όλοι οι ασθενείς είναι καλά και καθημερινά οι εξετάσεις τους δείχνουν συνεχή βελτίωση της κατάστασής τους.

Tα επιτεύγματα αυτά οφείλονται στον καρδιοχειρουργό Σωτήρη Πράπα, γνωστό διεθνώς επιστήμονα από άλλες πρωτοποριακές εργασίες του και κυρίως από την επινόηση της μεθόδου «π - graft», του αποκαλούμενου και «ελληνικού μπάι πας».

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Σήμερα πλέον ο κ. Σ. Πράπας, σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις καρδιοπάθειας, εφαρμόζει τρεις νέες τεχνικές σε μια ενιαία επέμβαση, στην τελική φάση της οποίας γίνεται η εμφύτευση των βλαστοκυττάρων:

Σε «πάλλουσα» καρδιά γίνεται επαναιμάτωση μπάι πας όχι όμως από φλεβικά μοσχεύματα, αλλά από «μαστικές αρτηρίες».

«Kαρικώνει» τα εξογκώματα της καρδιάς που έχουν προκληθεί από το έμφραγμα. Δεν αφαιρεί δηλαδή τους κατεστραμμένους καρδιακούς ιστούς, αλλά τους «μαζεύει» σ' ένα σφιχτό ενιαίο σύνολο και το πιο πρόσφατο επίτευγμα είναι ότι στο σημείο αυτό του «καρικώματος» εμφυτεύει βλαστοκύτταρα, τα οποία λαμβάνονται από τον μυελό των οστών του ίδιου του ασθενούς.

«Oλοι αυτοί οι ασθενείς παρουσιάζουν σαφή βελτίωση της κλινικής τους εικόνας και αισθάνονται ανακουφισμένοι από τα συμπτώματά τους μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την επέμβαση», τονίζει στο «Eθνος της Kυριακής» ο δρ Σωτήρης Πράπας.

«Tα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνονται και αποτυπώνονται αντικειμενικά τόσο στις απεικονιστικές μεθόδους μελέτης της λειτουργικότητας και κινητικότητας του μυοκαρδίου, όσο και στους αιματολογικούς προσδιορισμούς «χημειοκινών» και «κυτταροκινών».

Tο ιατρικό όραμα της επιδιόρθωσης, με αναγέννηση του κατεστραμμένου ή παθολογικού ιστού από ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα χάρις σε εντατικές πειραματικές μελέτες λίγων μόνο ετών, εξελίχθηκε σε ουσιαστική πραγματικότητα.

Η «ΣΩΤΗΡΙΑ» ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ

H θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με ένεση ή έγχυση βλαστικών κυττάρων στην καρδιά αποδεδειγμένα πλέον έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας και την αναγέννηση του νεκρωμένου μυοκαρδίου.

Για τη θεραπεία αυτή, παίρνουν κύτταρα από τον μυελό των οστών του ίδιου του ασθενούς με την κλασική τεχνική λήψης.

O μυελός των οστών περιέχει πολυδύναμα αρχέγονα βλαστικά μεσεγχυματικά και επιθηλιακά κύτταρα που οδηγούν σε αναγέννηση και επιδιόρθωση της ιστικής βλάβης, τόσο με τη μεταμόρφωσή τους σε καρδιομυοκύτταρα και κύτταρα αγγείων, όσο και με την πρόκληση αφύπνισης των χειμαζόντων καρδιακών βλαστοκυττάρων.

H μεταμόσχευση στην καρδιά των «αυτόλογων μονοπύρηνων κυττάρων» του μυελού των οστών, του ίδιου του ασθενούς είναι ασφαλής μέθοδος. Eπίσης, δεν εγείρει ηθικά διλήμματα.

Σ αυτή καθαυτή την ιατρική της εφαρμογή δεν προκαλεί αρρυθμίες και σε συνδυασμό με χειρουργικές τεχνικές επαναιμάτωσης και ανακατασκευής της καρδιάς, έχει αυξημένη αποτελεσματικότητα και βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία».

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε χθες στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία». Ο 19χρονος Βασίλης Αναζίκος -που πάσχει από μεσογειακή αναιμία- έγινε ο λήπτης δύο μοσχευμάτων από τον δίχρονο αδερφό του. Το ένα μόσχευμα είναι ποσότητα μυελού των οστών ενώ το δεύτερο είναι ομφαλοπλακουντιακό υλικό. Αν και για τους γιατρούς του νοσοκομείο πρόκειται για μεταμόσχευση «ρουτίνας», η πρωτοτυπία συνίσταται στο γεγονός πως το ομφαλοπλακουντιακό μόσχευμα είναι το πρώτο που παραχωρείται από την ελληνική δημόσια τράπεζα ομφαλοπλακουντιακού αίματος.

Οι μεταμοσχεύσεις αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, γνωστών και ως βλαστοκυττάρων, για αντιμετώπιση γενετικών ή νεοπλασματικών νόσων, είναι διαδεδομένη και στην Ελλάδα. Τα βλαστοκύτταρα είναι περισσότερο αποτελεσματικά, σε σχέση με τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, για τρεις βασικούς λόγους: Πρώτον, η συλλογή των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων από τον πλακούντα μετά τη γέννα είναι εύκολη και ανώδυνη, δεύτερον, η πιθανότητα απόρριψης ή επιπλοκών του μοσχεύματος είναι πολύ μικρότερη και τρίτον, δεν απαιτείται απόλυτη γενετική συμβατότητα (σε αντίθεση με το μυελό των οστών, όπου η πιθανότητα εύρεσης κατάλληλου δότη είναι 1:50.000 και ο καθοριστικός χρόνος αναμονής κυμαίνεται από τρεις έως έξι μήνες).

Τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα χρησιμοποιούνται από τους έλληνες επιστήμονες τουλάχιστον μια δεκαετία, για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων όπως η Λευχαιμία και η Μεσογειακή Αναιμία. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, τα συγκεκριμένα κύτταρα θεωρούνται πολυδύναμα, αφού έχουν τη δυνατότητα να επαναπληθυσμοποιούν έναν κατεστραμμένο μυελό των οστών. Σε περιπτώσεις μάλιστα, που έχει γίνει έγκυρη διάγνωση και έχει υπάρχει μερικώς συμβατό μόσχευμα αιμοποιητικών κυττάρων, είναι αρκετό για την ολική αντιμετώπιση της ασθένειας. Σε διαφορετική περίπτωση, το ομφαλοπλακουντιακό μόσχευμα μπορεί να συμπληρωθεί από μια ποσότητα μυελού των οστών, όπως έγινε κατά τη χθεσινή μεταμόσχευση στο «Αγία Σοφία».

Η υπεύθυνη της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος και διευθύντρια του Ανοσολογικού και Εθνικού Κέντρου Ιστοσυμβατότητας «Γ. Γεννηματάς» κ. Αικ. Σταυροπούλου-Γκιόκα αναφέρεται στην ιδιαιτερότητα της χθεσινής επέμβασης, σε σχέση με δεκάδες άλλες που έγιναν στο παρελθόν: «Για πρώτη φορά υπάρχουν έτοιμα κατεψυγμένα κύτταρα από ομφάλιο, σε συγκεκριμένη τράπεζα ομφαλοπλακουντιακού αίματος, τα οποία δεν υπήρχαν παλιότερα. Ή τα παίρναμε από το εξωτερικό ή -αν η μητέρα γεννούσε- τα μεταμοσχεύαμε απευθείας χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο και επεξεργασία. Τώρα υπάρχει μια επίσημη συγκροτημένη τράπεζα, στο ίδρυμα μικροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία αυτή τη στιγμή έχει πάνω από 600 μονάδες, έτοιμες για να δοθούν για μεταμόσχευση». Μονάδα από τη συγκεκριμένη βάση χρησιμοποιήθηκε και κατά την χθεσινή επέμβαση, παρά το γεγονός ότι άνηκε στο μικρό αδερφό του ασθενή και είχε αποθηκευτεί για αυτό το σκοπό κατόπιν υποδείξεων των ιατρών.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια Μονάδας Μεταμόσχευσης μυελού των οστών στο νοσοκομείο «Αγ. Σοφία» κ. Βασιλική Κίτρα - Ρούσσου, η οποία ανήκει στην ομάδα των ιατρών που πραγματοποίησαν τη χθεσινή μεταμόσχευση, είναι πολύ αισιόδοξη για την έκβαση της ασθένειας του 19χρονου Βασίλη. Σύμφωνα με την ίδια, όσον αφορά στις περιπτώσεις παιδιών με Μεσογειακή Αναιμία, που αντιμετωπίζονται έγκαιρα μ' αυτόν τον τρόπο, η επιτυχία είναι 100% εξασφαλισμένη. Όπως τονίζει, «Με τον συγκεκριμένο ασθενή είχαμε ένα ομφαλικό μόσχευμα αλλά συγχρόνως, πάρθηκε ο μυελός από το αδερφάκι του, για να το εμπλουτίσουμε και να ενισχύσουμε το μόσχευμα γιατί ο ασθενής είναι 70 κιλά και ο δότης μόλις 15. Οπότε, το ομφαλικό υγρό έπρεπε να ενισχυθεί. Αν ο ασθενής ήταν μικρότερης ηλικίας δεν θα χρειαζόταν ο μυελός».

Παρά τις αλματώδεις εξελίξεις σ' αυτόν τον χώρο, όπως τονίζουν και οι δύο επιστήμονες, υπάρχει ένα θέμα ευαισθητοποίησης του κόσμου σχετικά με τη δημόσια τράπεζα ομφαλοπλακουντιακού αίματος. Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν πως δεν κοστίζει τίποτα το να δωρίσουν τον ομφάλιο λώρο του παιδιού τους αλλά μπορούν τόσο απλά... να σώσουν μελλοντικά μια ζωή.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Χαιρετω το Forum

Θα ήθελα να μάθω για τα βλαστοκύταρα κάποια πράγματα και κυρίως να βρω το sait ή το τηλέφωνο της δημόσιας τράπεζας βλαστοκυτάρων.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΤΑ ΒΛΑΣΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ(ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ,ΝΕΥΡΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ,ΚΑΡΔΙΑΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΚΛΠ.)ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Η ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.ΔΗΛΑΔΗ,ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΡΧΕΓΟΝΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗ ΚΥΤΤΑΡΩΝ.

Ο ΟΜΦΑΛΙΟΣ ΛΩΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΛΑΚΟΥΝΤΑΣ ΤΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΠΗΓΗ ΒΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ.ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑ ΠΗΓΗ ΗΤΑΝ Ο ΜΥΕΛΟΣ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ,ΩΣΤΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΕΥΡΕΣΗΣ ΣΥΜΒΑΤΟΥ ΔΟΤΗ.

ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΣΥΛΛΕΓΟΝΤΑΙ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΥΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ.

Στη δημόσια Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του Ιδρύματος Ιστροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών τα βλαστοκύτταρα που συλλέγονται δεν χρησιμοποιούνται για αυτόλογη μεταμόσχευση, δηλαδή χρήση αποκλειστικά από τον δότη. Είναι στη διάθεση οποιουδήποτε τα έχει ανάγκη (ετερόλογη μεταμόσχευση).Επίσης,στην Ελλάδα λειτουργούν ήδη 10 ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας της Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών είναι: 210-6597341-2, 210-6597351 (με κάθε επιφύλξη, τα βρήκα από το site www.ivf.gr).

Μερικές πληροφορίες για τα βλαστοκύτταρα και για τις τράπεζες μπορείς να βρεις εδώ:

http://www.myworld.gr/browse/27050

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Να επισημάνω απλά ότι ο όρος ''βλαστοκύτταρα'' δεν είναι καθόλου σωστός/ακριβής επιστημονικά, φαίνεται όμως να έχει επικρατήσει στα ΜΜΕ και άρα και στο ευρύ κοινό.

Επίσης υπάρχει μεγάλος προβληματισμός σχετικά με το αν είναι ηθικά αποδεκτό (και πρακτικό) να φυλάσσονται τα κύτταρα αυτά για χρόνια με αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης από τον ίδιο τον δότη ή την οικογένειά του. Η κατεύθυνση φαίνεται να είναι κάποια μέση οδός, δηλ. να δίνεται το δικαίωμα αυτό επιλεκτικά σε περιπτώσεις με οικογενειακό ιστορικό νοσημάτων (πχ μεσογειακής αναιμίας) και να δημιουργηθούν τράπεζες με καθεστώς ενδιάμεσο μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας.

Στην Ελλάδα μέχρι τώρα έχουμε μόνο (μία) δημόσια τράπεζα, περιμένει σε λίγο καιρό την επίσημη πιστοποίηση από τον διεθνή αρμόδιο φορέα. Πιστοποίηση που έχουν οι καλύτερες δημόσιες αλλά καμιά (νομίζω) ιδιωτική τράπεζα, μέχρι τώρα.

(Τα παραπάνω από πρόσφατο σεμινάριο μεταγγισιοθεραπείας, μόλις τα πάρω γραπτά θα παραθέσω περίληψη και βιβλιογραφία.)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πέρα από το θέμα της αποκλειστικής χρήσης υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το κατά πόσο τα δείγματα που φυλάσσονται από τις ιδιωτικές τράπεζες θα είναι κατάλληλα για χρήση, εφόσον κάποια στιγμή χρειαστούν.

Η πιθανή ακαταλληλότητα δεν αφορά τις συνθήκες φύλαξης αλλά τη συλλογή.

Στις πιστοποιημένες δημόσιες τράπεζες, περίπου το 50% των δειγμάτων που φτάνουν απορρίπτονται ως ακατάλληλα για πιθανή μελλοντική χρήση για λόγους που σχετίζονται με την ποσότητα και ποιότητα του δείγματος και τις συνθήκες λήψεις.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Βρήκα το εξής άρθρο και μου φάνηκε ενδιαφέρον...

Με Αφορμή τα Βλαστικά Κύτταρα: Η Άνοδος και η πτώση ενός "Επιστήμονα

Δόξα και τιμή μεγάλη απονεμήθηκε στο Νότιο-Κορεάτη επιστήμονα Δρ. Hwang Woo-suk όταν ανακοίνωσε ότι ήταν ο πρώτος που δημιούργησε σειρές βλαστικών κυττάρων από κλωνοποιημένα ανθρώπινα έμβρυα, κάτι το οποίο ειδικοί από όλο τον κόσμο προσπαθούν και αποτυγχάνουν για πολλά χρόνια.

Τον τελευταίο χρόνο, μετά τις φήμες για αναξιοπιστία των αποτελεσμάτων του και τους δόλιους χειρισμούς για την απόκτηση ανθρώπινων ωαρίων, το έγκριτο περιοδικό Science κατέληξε ότι η δουλειά του ήταν δόλια και αμέσως απέσυρε τις εργασίες του που είχε δημοσιεύσει.

Αυτό ήταν και η αρχή του τέλους του Δρ. Hwang Woo-suk, ο οποίος έχασε τη θέση του στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ, τον τίτλο που του επέδωσε το κράτος ως «Υπέρτατος Επιστήμονας» και του απαγορεύτηκε να συνεχίσει την έρευνα στην ανθρώπινη κλωνοποίηση. Τώρα βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης κατηγορούμενος για δόλο, κατάχρηση και παράβαση της βιοηθικής.

Ο Δρ. Stephen Minger, ερευνητής βλαστικών κυττάρων στο King College του Λονδίνου, δήλωσε ότι «όσον αφορά την επιστήμη, αυτό το γεγονός μας γύρισε πίσω στο αρχικό τετράγωνο». «Κανείς δεν έχει φτάσει τόσο κοντά σ’ αυτά που υποστήριζε ότι έχει καταφέρει ο Δρ. Hwang Woo-suk.»

Ενώ μια ερευνητική ομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο κατάφερε να δημιουργήσει μια ανθρώπινη κλωνοποιημένη βλαστοκύστη (αρχικό στάδιο εμβρύου), ήταν αδύνατο να παραχθούν εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα από αυτή.

Ο Δρ Minger είπε ότι « Ο Δρ. Hwang Woo-suk φαίνεται ότι είχε όλες τις πηγές και μια ατελείωτη παροχή ανθρώπινων ωαρίων προς χρήση, ενώ εδώ στο Ην. Βασίλειο και οπουδήποτε αλλού δεν μπορεί να προχωρήσει αυτό το πεδίο της επιστήμης αφού υπάρχει μέγα πρόβλημα στην παροχή ωαρίων»

Αυτό το γεγονός του Δρ. Hwang είχε αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της επιστήμης και όχι μόνο στην έρευνα των βλαστικών κυττάρων. Όπως τόνισε ο Καθηγητής Robin Lovell-Badge, Διευθυντής της Αναπτυξιακής Γενετικής στο National Institute for Medical Research του Λονδίνου , «οποιαδήποτε ιστορία περί επιστημονικού δόλου προκαλεί σκέψη και πανικό μεταξύ των επιστημόνων».

Στο περιοδικό Journal of Medical Ethics, ο Καθηγητής βιοηθικής Julian Savulescu από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τονίζει ότι «ο Δρ. Hwang οδηγήθηκε στην «επιτυχία» λόγω πλουσιότατων χορηγιών, άφθονων ωαρίων και ενός υποστηρικτικού νομικού και πολιτικού περιβάλλοντος.»

Αναρρωτόμενοι οι επιστήμονες αν κάτι τέτοιο ξανασυμβεί, προτείνουν να δημιουργηθούν διεθνείς κώδικες ηθικής πρακτικής, μαθήματα σε φοιτητές και επιστήμονες για την ανίχνευση δόλου και πιο ανεξάρτητοι έλεγχοι στα Ιδρύματα, ενώ τα επιστημονικά περιοδικά εντείνουν τις προσπάθειές τους.

Ο Donald Kennedy, εκδότης του περιοδικού Science, διερευνώντας πώς ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Hwang στο έγκριτο αυτό περιοδικό, είπε ότι η διαδικασία επιλογής των εργασιών «υψηλού κινδύνου» που ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό του περιοδικού τώρα πια υπόκεινται επιπλέον διερεύνησης. Αυτοί οι έλεγχοι περιλαμβάνουν τα πρωταρχικά αποτελέσματα, διασαφήνιση του ρόλου κάθε συγγραφέα και προσεκτικότερη διερεύνηση των ψηφιακών εικόνων για τυχόν παραποίηση.

Ο εκδότης των βιολογικών επιστημών του περιοδικού Nature Δρ. Ritu Dhand, συμφωνεί ότι αυτό το σκάνδαλο άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο τα περιοδικά κοιτάζουν τα ερευνητικά αποτελέσματα. «Αυτό μας έκανε να είμαστε πολύ, πάρα πολύ προσεκτικοί.» «Είναι καλύτερα να είμαστε ασφαλείς παρά να λυπούμαστε- η επιστήμη πρέπει να είναι απολύτως «υδατοστεγής».»

Το αποτέλεσμα ήταν ο Δρ. Hwang από εθνικός ήρωας να αποτελεί πλέον εθνική ντροπή για τους Κορεάτες, αλλά και για τον επιστημονικό μας πολιτισμό!

Το Χρονικό του Επιστημονικού Σκανδάλου:

Φεβρουάριος 2004: Η ομάδα του Hwang ανακοινώνει ότι έχει δημιουργήσει 30 κλωνοποιημένα ανθρώπινα έμβρυα και απομόνωσε βλαστικά κύτταρα.

Μάιος 2005: Η ομάδα υποστηρίζει ότι έχει φτιάξει σειρές βλαστικών κυττάρων από επιδερμικά κύτταρα 11 ανθρώπων.

Νοέμβρης 2005: Ο Hwang απολογείται για τη χρήση ωαρίων των ίδιων των ερευνητριών του.

15 Δεκεμβρίου 2005: Ένας συνάδελφος υποστηρίζει ότι η έρευνα των βλαστικών κυττάρων είναι ψεύτικη.

23 Δεκεμβρίου 2005: Ακαδημαϊκός βρίσκει ότι τα αποτελέσματα του Μαΐου 2005 είναι κατασκευασμένα.

10 Ιανουαρίου 2006: Το «Science» αποσύρει τα άρθρα του Hwang των ετών 2004-2005.

20 Μαρτίου 2006: Ο Hwang διώχτηκε από το Πανεπιστήμιο της Σεούλ.

12 Μαΐου 2006: Κατηγορείται για δόλο και κατάχρηση.

Επίλογος

Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι στο πρόσφατο τεύχος του Science (v.15,issue5812) δημοσιεύτηκε μια σπουδαία συλλογική εργασία 27 ερευνητών εκ μέρους της Διεθνούς Εταιρίας Έρευνας Βλαστικών Κυττάρων (ISSCR) που αφορά σε τεκμηριωμένες οδηγίες για τις σχετικές έρευνες με τίτλο "ETHICS: The ISSCR Guidelines for Human Embryonic Stem Cell Research".

Α. Τρικαλινού

Μ. Παπαδάκης

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δείτε και το παρακάτω...

Ανθρώπινες καρδιακές βαλβίδες από εμβρυικά κύτταρα

Ανθρώπινες καρδιακές βαλβίδες καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στο εργαστήριο από βλαστικά κύτταρα που απομονώθηκαν από το αμνιωτικό υγρό που περιβάλλει τα έμβρυα στη μήτρα.Η τεχνική υπόσχεται να επιδιορθώσει ορισμένες βλάβες σε παιδιά που γεννιούνται με ανωμαλίες της καρδιάς. Η κεντρική ιδέα είναι να δημιουργούνται νέες βαλβίδες στο εργαστήριο καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά και να είναι έτοιμες για μεταμόσχευση όταν γεννηθεί το παιδί με το πρόβλημα.

Οι ερευνητές απομόνωσαν αμνιωτικό υγρό από έγκυες εθελόντριες εισάγοντας στη μήτρα μια βελόνα κατά την αμνιοκέντηση, μια προγεννητική εξέταση που πραγματοποιείται συνήθως σε εγκύους άνω των 35 ετών. Από το υγρό αυτό απομονώθηκαν βλαστικά κύτταρα που είχαν αποκολληθεί φυσιολογικά από το έμβρυο.

Τα κύτταρα τοποθετήθηκαν σε ένα καλούπι με σχήμα καρδιακής βαλβίδας που δημιουργήθηκε από βιοδιασπώμενο πλαστικό. Μέσα σε ενάμισι μήνες οι ερευνητές καλλιέργησαν με αυτό τον τρόπο 12 βαλβίδες.

Εργαστηριακά τεστ έδειξαν ότι οι βαλβίδες ήταν λειτουργικές, ωστόσο η αποτελεσματικότητά τους θα εξεταστεί σε νέα σειρά πειραμάτων σε πρόβατα που αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια.

Σήμερα, οι καρδιακές βαλβίδες που χρησιμοποιούν οι καρδιοχειρουργοί προέρχονται από χοίρους ή από πτωματικούς δότες, και συχνά έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής.

Οι επιστήμονες ελπίζουν τώρα ότι οι καλλιεργημένες βαλβίδες θα αποδειχθούν πιο ανθεκτικές, ενώ είναι πιθανό να έχουν και τη δυνατότητα να μεγαλώνουν μαζί με την καρδιά των νεαρών ασθενών.

απο το e-doctor

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Έρευνα τομή

13/04/2007

'Ερευνα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι ίδιες οι γυναίκες να παράγουν σπερματοζωάρια

Το ενδεχόμενο οι ίδιες οι γυναίκες να παράγουν τα δικά τους σπερματοζωάρια αφήνει ανοικτό πρωτοποριακή έρευνα που δημοσιεύει την Παρασκευή, η βρετανική εφημερίδα "Ιντιπέντεντ".

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επιτρέψει στις ομοφυλόφιλες γυναίκες να αποκτούν τα φυσικά τους παιδιά.

Σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ανώριμα σπερματοζωάρια από ιστό νωτιαίου μυελού αντρών.

Στόχος τους, εντός πενταετίας, να τα μετατρέψουν σε ώριμα σπερματοζωάρια, τα οποία θα βοηθήσουν σε θεραπείες γονιμότητας.

Οι επιστήμονες ζητούν τώρα την άδεια να προχωρήσουν στη δημιουργία συνθετικών σπερματικών κυττάρων από δείγμα μυελού των οστών γυναικών.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Γκέτινγκερ και του Μούνστερ και της Ιατρικής Σχολής του Ανόβερο, απομόνωσαν βλαστοκύτταρα – κύτταρα τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν σε πολλά είδη ιστού – από δείγματα νωτιαίου μυελού που ελήφθησαν από άντρες εθελοντές.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αυτά τα βλαστοκύτταρα θα αναπτύσσονταν σε διάφορα κύτταρα του μυϊκού ιστού. Όμως, οι ερευνητές κατάφεραν να τα μετατρέψουν σε σπερματικά κύτταρα πρώιμων σταδίων.

Σε περίπτωση που δημιουργηθούν σπερματοζωάρια από γυναίκες, αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορούσαν να γεννήσουν μόνο κορίτσια, καθώς το χρωμόσωμα Υ του αρσενικού σπερματοζωαρίου θα λείπει.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

'Ερευνα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι ίδιες οι γυναίκες να παράγουν σπερματοζωάρια

Το ενδεχόμενο οι ίδιες οι γυναίκες να παράγουν τα δικά τους σπερματοζωάρια αφήνει ανοικτό πρωτοποριακή έρευνα που δημοσιεύει την Παρασκευή, η βρετανική εφημερίδα "Ιντιπέντεντ".

Σε περίπτωση που δημιουργηθούν σπερματοζωάρια από γυναίκες, αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορούσαν να γεννήσουν μόνο κορίτσια, καθώς το χρωμόσωμα Υ του αρσενικού σπερματοζωαρίου θα λείπει.

να χαρω εγω ερευνα...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ζήτω τις γης οι κολασμένες!! Το ήξερα πως στον τέλος θα μείνει μόνο ένα..(φύλο :P) Αφού είμαστε εξελικτικά πιο μπροστά,τι να κάμνομεν

Να κρατήσουμε κανένα-δυο καλά δείγματα μόνο να χουμε τπτ να γαμάμε. (κανένα μανάρι,αλλά να μην μιλάει και πολύ πολύ)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Να κρατήσουμε κανένα-δυο καλά δείγματα κανένα μανάρι,αλλά να μην μιλάει και πολύ πολύ)

Γιατι και οι γυναικες εχουν ματια...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 weeks later...

Hμερομηνία : 11-05-07

Βλαστοκυτταρική έρευνα: Η Μασαχουσέτη θέλει τα πρωτεία

Επιμέλεια: Παναγιώτης Αθανάσαινας

patha@kathimerini.gr Ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Πάτρικ Ντεβάλ

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ της Μασαχουσέτης πρότεινε την περασμένη Τρίτη την επένδυση ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στον τομέα της βιοτεχνολογίας με ορίζοντα δέκα ετών. Στόχος της επένδυσης είναι η κάλυψη του επενδυτικού κενού στη βλαστοκυτταρική έρευνα εξαιτίας της αντίθεσης του πρόεδρου Μπους στη συγκεκριμένη πρακτική.

Η κυριαρχία της πολιτείας της Καλιφόρνια στη βλαστοκυτταρική έρευνα, που μπορεί να οδηγήσει σε θεραπείες του Πάρκινσον και του Αλτζχάιμερ, φαίνεται να απειλείται μετά την εξαγγελία του κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, Πάτρικ Ντέβαλ για ενίσχυση των ερευνητικών κονδυλίων και των εγκαταστασέων που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες. «Το μέλλον των επιστημών της ζωής είναι εδώ, στη Μασαχουσέτη», ανέφερε ο κυβερνήτης της πολιτείας σε μια δήλωση του.

Η Μασαχουσέτη είναι η τελευταία που εξέφρασε τις φιλοδοξίες της για φιλοξενία και ανάπτυξη ερευνών σε ένα τομέα που χαρακτηρίζεται από έντονες αντιπαραθέσεις ηθικού και συναισθηματικού χαρακτήρα, όπως είναι η βλαστοκυτταρική έρευνα, η οποία προϋποθέτει την καταστροφή των ημερών ανάπτυξης εμβρύων.

Στη Βρετανία λειτουργεί ήδη από το 2004 η μεγαλύτερη τράπεζα βλαστοκυττάρων του κόσμου. Η Σιγκαπούρη καταδιώκει ποινικά τους ερευνητές που ασχολούνται με το συγκεκριμένο πεδίο, ενώ από την άλλη η Κίνα και η Νότια Κορέα επενδύουν μεγάλα ποσά στην ανάπτυξη του.

Η Μασαχουσέτη παρουσιάζει έναν αριθμό πλεονεκτημάτων. Είναι ήδη μια περιοχή όπου ανθίζει η ιατρική έρευνα εξαιτίας της ύπαρξης δύο πανεπιστημίων παγκοσμίου εμβέλειας, τεσσάρων σχολών ιατρικής, είκοσι εκπαιδευτικών νοσοκομείων και περίπου πεντακοσίων εταιρειών που ασχολούνται με την επιστήμη της ζωής.

Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Πάτρικ, η βλαστοκυτταρική τράπεζα της Μασαχουσέτης θα γίνει η πρώτη εθνική κεντρική τράπεζα διάθεσης βλαστοκυττάρων σε ερευνητές και επιστήμονες, ενώ το Κέντρο Επιστήμης της Ζωής της Μασαχουσέτης θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο. Η πρόταση ακόμη δεν έχει νομοθετική έγκριση, ωστόσο τόσο οι ηγέτες του Κογκρέσου όσο και της Γερουσίας είχαν υποστηρίξει το 2005 την βλαστοκυτταρική έρευνα, στην οποία είχε αντιταχθεί ο σημερινός υποψήφιος για το χρίσμα των ρεπουμπλικανών, Μιτ Ρόμνι.

Το φιλόδοξο σχέδιο που παρουσιάστηκε σε συνέδριο στη Βοστώνη περιλαμβάνει επενδύσει που «ενθαρρύνουν την οικονομική ανάπτυξη της επιστήμης της ζωής στην πολιτεία», ανέφερε ο Πάτρικ. Η ανάπτυξη του συγκεκριμένου πεδίου χαίρει της υποστήριξης και του αμερικανικού λαού, αφού η χρήση βλαστοκυττάρων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ανθρώπινου οργανικού ιστού και θεραπείας βλαβών στη σπονδυλική στήλη.

Η αμερικανική Γερουσία υπερψήφισε τον Απρίλιο την άρση της απαγόρευσης που έχει επιβάλει ο πρόεδρος Μπους στην ομοσπονδιακή χρηματοδότηση της βλαστοκυτταρικής έρευνας, ωστόσο είναι αμφίβολο αν και οι δημοκρατικοί θα εξασφαλίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία προκειμένου να αποφύγουν το επερχόμενο βέτο του Αμερικανού προέδρου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες Reuters

post-1594-1179043137.jpg

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Hμερομηνία : 17-05-07

Νέα μέθοδος αντιμετώπισης τελικού σταδίου ισχαιμικής μυοκαρδιοπάθειας

Συνδιασμένη χειρουργική και κυτταρική θεραπεία

ΜΙΑ καινούργια ασφαλής και αποτελεσματική εναλλακτική μέθοδος για την αντιμετώπιση ασθενών με τελικό στάδιο ισχαιμικής μυοκαρδιοπάθειας εφαρμόστηκε με επιτυχία στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» των Αθηνών. Πρόκειται για μια συνδυασμένη χειρουργική αντιμετώπιση και εμφύτευση μονοπύρηνων κυττάρων αυτόλογου μυελού των οστών, η οποία θα παρουσιαστεί στο 6ο Βορειοελλαδικό Καρδιολογικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη και είναι υποψήφια προς βράβευση.

Όπως επισημαίνουν επιστήμονες της καρδιοχειρουργικής και της καρδιολογικής κλινικής καθώς και του τμήματος αιμοδοσίας του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» η μέθοδος αυτή είναι ασφαλής και εφικτή για τους τελικού σταδίου ισχαιμικής μυοκαρδιοπάθειας ασθενείς και φαίνεται ότι βελτιώνει την κλινική τους κατάσταση.

Ενώ ο αριθμός των ασθενών με τελικού σταδίου ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια αυξάνεται συνεχώς οι προσφερόμενες λύσεις είναι περιορισμένες τόσο σε διαθεσιμότητα όσο και σε αποτελεσματικότητα.

Οι επιστήμονες του «Ερρίκος Ντυνάν» εκτίμησαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα μιας νέας εναλλακτικής λύσης η οποία συνιστάται σε επαναιμάτωση των ισχαιμικών περιοχών του μυοκαρδίου, εξωτερική επαναδιαμόρφωση της γεωμετρίας της αριστεράς κοιλίας και εμφύτευση μονοπύρηνων κυττάρων από αυτόλογο μυελό των οστών, υποβάλλοντας σε επέμβαση αυτού του είδους 10 ασθενείς οι οποίοι είναι όλοι εν ζωή.

Μετά την επέμβαση περιοχές που προεγχειρητικά εμφανίζοντας στο σπινθηρογράφημα ως μη βιώσιμες βρέθηκαν μετεγχειρητικά να περιέχουν βιώσιμο ιστό ενώ στη μαγνητική τομογραφία παρατηρήθηκαν περιοχές υποκινησίας σε προηγούμενες ακινητικές περιοχές. Επίσης κατά τη μετεγχειρητική παρακολούθηση δεν παρατηρήθηκαν αξιόλογες αρρυθμίες.

www.kathimerini..gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.