Jump to content

Καταλήψεις : Παράνομες ή νόμιμες ;


Recommended Posts

Παρακαλώ πολύ θα ήθελα κάποιος να με διαφωτίσει ποιο είναι το νομικό πλαίσιο της κατάληψης στα πανεπιστήμια.

Ειναι νομιμη, εφόσον έχει αποφασισθεί απο ΓΣ συνέλευση ή είναι παράνομη είτε έτσι είτε αλλιώς;

Παρακαλώ όποιος ξερεί κάτι εμπεριστατωμένο να με διαφωτίσει και αν είναι δυνατόν να μου παραθέσει τις πηγές του.

Προσοχή, με ενδιαφέρει τι λέει ο Νομος, όχι αν στη συνείδηση του καθενός είναι ορθές ή μη οι καταλήψεις

Link to comment
Share on other sites

Είναι εσφαλμένος ο τρόπος σκέψης "είναι νόμιμη ή παράνομη".

Για την επιβολή του νόμιμου απαιτείται συνήθως η επέμβαση της αστυνομίας, αν ο παράνομος δε συμμορφώνεται οικειοθελώς. Στο Πανεπιστήμιο, εξαιτίας του ασύλου, για την επέμβαση της αστυνομίας πλην της περίπτωσης αυτόφωρων εγκλημάτων κατά της ζωής απαιτείται απόφαση της Επιτροπής Ασύλου, ομόφωνη. Στην επιτροπή ασύλου συμμετέχει και ένας φοιτητής, και οι φοιτητές δεν ορίζουν ποτέ εκπρόσωπο.

Αρχίζεις να καταλαβαίνεις;

Link to comment
Share on other sites

Είναι εσφαλμένος ο τρόπος σκέψης "είναι νόμιμη ή παράνομη".

Για την επιβολή του νόμιμου απαιτείται συνήθως η επέμβαση της αστυνομίας, αν ο παράνομος δε συμμορφώνεται οικειοθελώς. Στο Πανεπιστήμιο, εξαιτίας του ασύλου, για την επέμβαση της αστυνομίας πλην της περίπτωσης αυτόφωρων εγκλημάτων κατά της ζωής απαιτείται απόφαση της Επιτροπής Ασύλου, ομόφωνη. Στην επιτροπή ασύλου συμμετέχει και ένας φοιτητής, και οι φοιτητές δεν ορίζουν ποτέ εκπρόσωπο.

Αρχίζεις να καταλαβαίνεις;

Υποκλίνομαι στην επιστήμη! Είχα κι εγώ μια απορία νομικού χαρακτήρα σχετικά με την κατάληψη. Η σχολή είναι χώρος εργασίας για κάποιους ανθρώπους, όχι μόνο καθηγητές. Ερευνητικά προγράμματα, εργαστήρια κτλ με όλους αυτούς δεν προκύπτει κανένα νομικό ζήτημα, παρακώλυση της εργασίας τους η κάτι τέτοιο? Μπορεί π.χ. να έχουν κάτι επείγον, ή κάτι που να πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένο χρόνο. Αυτοί μπορούν να κινηθούν νομικά?

Διευκρινίζω οτι αυτό που ρωτάω δεν έχει καμία σχέση με τις θέσεις μου σχετικά με την κατάληψη, απλά το είχα απορία και επειδή όπως βλέπω ο Sarandos θα ξέρει να μου απαντήσει, είπα να ρωτήσω.

Link to comment
Share on other sites

Διευκρινίζω πάλι (γιατί ίσως δεν έγινα αντιληπτός) ότι μόνη δυνατότητα ποινικής δίωξης για τα όσα συμβαίνουν εντός του Πανεπιστημίου είναι για αυτόφωρα κακουργήματα κατά της ζωής. Απόπειρα ανθρωποκτονίας και άνω που λέμε...

Αν κάποιος θίγεται από την κατάληψη σε οικονομικό επίπεδο, είναι βέβαιο ότι μπορεί να ζητήσει στα αστικά δικαστήρια αποζημίωση από τους υπευθύνους: το ΔΣ του ΣΦΙΑ καταρχήν, τους καταληψίες κατά δεύτερον, την επιτροπή ασύλου-το πανεπιστήμιο "τραβώντας από τα μαλλιά" την υποχρέωσή τους να συνεδριάσουν και να του παρέχουν τα μέσα να κάνει τη δουλειά του.

Όμως για κάποιον που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο πάρα πολύ δύσκολα θα προκύψει μια τέτοια δυνατότητα: ο μισθός του συνεχίζει να τρέχει, τα ποντίκια που τυχόν λιμοκτονούν δεν τα πληρώνει από την τσέπη του, οι τυχόν καταστροφές σε εγκαταστάσεις δεν αφορούν τη δική του περιουσία αλλά την πανεπιστημιακή. Επομένως ο μόνος θιγμένος είναι -ώ του θαύματος- ο μόνος που ποτέ* δε θα ασκήσει τα σχετικά δικαιώματα, δηλαδή το Πανεπιστήμιο!

*Μην το παίρνετε τις μετρητοίς αυτό - σε καταλήψεις του Πολυτεχνείου ή της Παντείου (δε θυμάμαι) με βιβλικές πραγματικά καταστροφές είχαν ασκηθεί αγωγές, και νομίζω είχε συνεδριάσει και η Σύγκλητος για διώξεις...

Link to comment
Share on other sites

Πάντως όσοι έχουν επείγουσα ερευνητική εργασία (πχ να ταΐσουν τα ποντίκια) τους επιτρέπεται η είσοδος (με συνοδεία)... Τώρα τουλάχιστον...

Link to comment
Share on other sites

νομίζω κ πως το καταστατικό λειτουργίας του κά8ε ιδρύματος αφήνει τον εκάστοτε σύλλογο να μπορεί να αποφασίζει μεταξύ άλλων για τη λειτουργία του ιδρύματος.οπότε αν αυτός αποφασίζει να μην λειτουργεί(μέσω των γενικών συνελεύσεων,δε γίνονται οι καταλήψεις από όποιον γουστάρει,έτσι κι αλλιώς)ειναι οκ.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Μεταπτυχιακός γαρ της σχολής έχω καταδικασθεί σε υποχρεωτική αργία ως αποτέλεσμα των δημοκρατικότατων διαδικασιών που εφαρμόζουν όλοι αυτοί που υπερασπίζονται την έρευνα και την γνώση. Επειδή αργία μήτηρ πάσης κακίας είπα να τις γράψω τις ρημάδες τις κακίες: ψυχοθεραπεία να περάσει η ώρα. Συγχωρήστε λοιπόν την οργή μου και διαβάστε χαΛαρά:

Η ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ: Το δικατσα (δαοταπ,δοαταπ κάπως έτσι τέλος πάντων)

Κλείνουμε τις ιατρικές επί 10-15 (!!!) συναπτά έτη για το ΔΙΚΑΤΣΑ.

Εθελοτυφλούμε μπροστά στο αναπόφευκτο: οι εκ του εξωτερικού προερχόμενοι αργά η γρήγορα παίρνουν άδεια ασκήσεως και στην Ελλάδα. Οι δικατσάδες για τους οποίους ψήφισα κατάληψη στα πρώτα προπτυχιακά μου χρόνια τώρα έχουν ιατρεία και θέσεις επιμελητών στο ΕΣΥ. Πότε επιτέλους θα καταλάβουμε ότι προφανώς και εκ του αποτελέσματος είμαστε αναποτελεσματικοί και χωρίς στρατηγική;

Διεκδικούμε, σε ένα κόσμο που εξελίσσεται το αλάθητο του Πάπα. Δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα το δικαίωμα να γίνει ιατρός εάν δεν έχει περάσει από τη στενωπό. Θεωρούμε ότι είμαστε οι μόνοι άξιοι αλλά ταυτόχρονα αρνούμαστε να το αποδεικνύουμε όταν μας ζητείται γιατί τα συλλογικά μας όργανα είναι πάντα, σε βάθος ετών, εναντίον των εξετάσεων.

Τα χρόνια περνούν και η κατάσταση γίνεται όλο και πιο φαιδρή: Σε κάποιο post είδα ότι οι δικατσάδες απαιτούν όχι μόνο τις ερωτήσεις αλλά και τις απαντήσεις! Προκύπτει μάλιστα θέμα γιατί τους δίνουν μόνο τις σωστές απαντήσεις ενώ οι Δικατσάδες θέλουν και τις λάθος. Φαντάζομαι ότι το επόμενο βήμα είναι να ζητήσουν να παίρνουν το γραπτό σπίτι και να το φέρνουν την επόμενη ημέρα. Εμείς όμως ακλόνητοι στις αρχές του Πάπα καταλήξαμε να παίζουμε την κολοκυθιά: όχι 2500 ερωτήσεις αλλά 7500. Όχι λέει ο άλλος, να εξεταστούν στα του 6ου έτους. Διαφωνεί ο επόμενος και συμπληρώνει να εξετάζονται και στην Επιδημιολογία & Στατιστική. Γιατί όχι και στον ΚΟΚ θα συμπλήρωνα.

Αν στις αρχές του ’90 (κυβέρνηση Μητσοτάκη, Σουφλιάς υπουργός αν θυμάμαι καλά) είχαμε δεχθεί τις εξετάσεις για άδεια και ειδικότητα σε συνεδριάσεις που κάναμε όταν εσείς παίζατε με κούκλες και στρατιωτάκια το θέμα θα είχε λήξει προ πολλού. Όταν τότε μας λέγανε ότι θα πάρουνε και θα μεταφράσουν τις ερωτήσεις του USMLE, οι φοιτητοπατέρες που ακολουθούσαμε (τρομάρα μας) μας λέγανε ότι δεν συμπυκνώνονται ΕΞΙ χρόνια σε ΔΥΟ εξετάσεις (τότε δεν υπήρχε το step 3).

Οι αμερικανοί εκτός από ιμπεριαλιστές είναι φυσικά και ηλίθιοι που έχουν το ECFMG.

Που μυαλό τότε, είχε ανοιξιάσει, τα μπουστάκια ξαπλώνανε ανεξέλεγκτα στο γκαζόν απέναντι από το ΑΧΕΠΑ, η Χαλκιδική ήταν δύο βήματα: κλείστε την ρημάδα, κομμάτια να γίνει ψηφίσαμε.

Εντάξει μας λέει ο Σουφλίας, δεν θα τσακωθούμε κιόλας, «κερδίσαμε» ανακοίνωσε η συντονιστική. Τι κερδίσαμε τότε ακόμη δεν έχω καταλάβει: είμαι σε αναμονή για ειδικότητα εδώ και χρόνια και στο ΔΙΚΑΤΣΑ άμα είσαι λίγο «ξύπνιος» θα περάσεις ακόμη και με πτυχίο φυσιοθεραπευτή από την ΕΣΣΔ.

Διαδοχικές γενιές φοιτητών (εμού συμπεριλαμβανομένου) άγονται και δέχονται να χάνουν μαθήματα, εξεταστικές κλπ διεκδικόντας με πάθος το δικαίωμα στην μακρόχρονη και εξευτελιστική ανεργία. Διαδοχικές γενιές φοιτητών δέχονται και μπαίνουν στην ίδια αισχρή λίστα αναμονής, ανεξαρτήτως επίδοσης, επιμέλειας, επαγγελματικής ικανότητας. Διαδοχικές γενιές ημών δεχόμαστε, συγνώμη απαιτούμε και αγωνιζόμαστε σθεναρά επί 15 χρόνια για να εξισωθούμε με αυτούς που βαθιά μέσα μας πιστεύουμε ότι είναι άχρηστοι.

Μετά από μερικά χαμένα χρόνια τα πτυχία με ονομασία προέλευσης ξεχνιούνται και όλοι μαζί γλείφουμε βουλευτές για να πάρουμε σύμβαση με το ΙΚΑ.

Η ΑΦΟΡΜΗ: Τα πλαίσια συγκρούονται

Άλλος ένας μαθητευόμενος μάγος αποφάσισε να κάνει ακόμη μια μεταρρύθμιση. Άλλη μια επιτροπή σοφών αποφάσισε να σώσει το έθνος. Άλλος ένας νόμος πλαίσιο θα ψηφισθεί. Το έργο στέφθηκε με επιτυχία: το πρόβλημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μεταξύ άλλων είναι οι αιώνιοι φοιτητές και το άσυλο. Επειδή το θέατρο του παραλόγου απαιτεί όμως και αντίπαλο, οι φοιτητές της χώρας προσφέρουν αφειδώς τον οβολό τους:

Υπερασπιζόμαστε το άσυλο και αντιτιθέμεθα στην αλλαγή του τρόπου άρσης του. Όταν γνωστοί-άγνωστοι έκαιγαν το ιστορικό ΕΜΠ η σύγκλητος δεν αποφάσιζε την άρση του γιατί "τι θα γίνονταν αν ...". Όταν βανδαλισμοί στο ΑΠΘ κόστισαν εκατομμύρια και ήρθε η αστυνομία να πάρει αποτυπώματα καταγγέλθηκε η "πραξικοπηματική κατάλυση του συντάγματος από τις δυνάμεις του σκότους".

Επίσης προσέξτε, διεκδικούμε την επέκταση του ασύλου στους χώρους εργασίας (βλ. πλαίσιο συντονιστικής). Στο επόμενο πλαίσιο θα ανακοινωθεί κατάληψη στη Μοτορ Οιλ και μετά στη Vodafon - οι γάβροι μπορούν να παραμείνουν στη Μοτορ Οιλ εάν δεν επιθυμούν συγκρουση με τον πρόεδρο (ένας είναι ο πρόεδρος).

Υπερασπιζόμαστε το δημοκρατικό δικαίωμα να σπουδάζουμε για πάντα. Μπορεί να μην ξέρω ποιοί ανόητοι σοφοί έβγαλαν το v+2/3/4,7894 (από τις αναβολές του ΕΣ το αντέγραψαν;) αλλά ξέρω πολύ καλά ποιοί υπερασπίζονται την δικαίωμα σύνταξης μετά από 35 χρόνια ευδόκιμης φοίτησης στο ΕΚΠΑ και 25 χρόνια για τις παντρεμένες μητέρες με δύο ανήλικα τέκνα.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στο να μας σουτάρουν από τη σχολή όταν για νιοστή φορά θα κοπούμε στο ίδιο μάθημα: Τα μαθήματα στην ΙΑΤΡΙΚΗ τα δίνουμε αδιάβαστοι, παίζουμε προ-πό με τα θέματα και είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να το κάνουμε όσες φορές γουστάρουμε μέχρι να βαρεθούν οι καθηγητές να διορθώνουν εκατοντάδες γραπτά και να μας περάσουν με ποσόστωση: Ένας στους 5 περνάει, 3 στους 2 δεν περνούν, 1 στους 9 να ξαναρθει τον Σεπτέμβρη. Κόβεται επίσης το 32,46% των κύπριων και περνούν όλες οι ανύπαντρες μητέρες.

Φυσικά είμαστε αντίθετοι στις πιστωτικές μονάδες και στην δυνατότητα να διαμορφώνεις το πρόγραμμα σπουδών σου. Είμαστε αντίθετοι στην αξιολόγηση, αντίθετοι στην «εντατικοποίηση των σπουδών», αντίθετοι στους κύκλους σπουδών, ειδίκευσης, γενικά είμαστε αντίθετοι σε κάθε κύκλο, τετράγωνο, πολύγωνο και εν γένει γεωμετρικό σύμβολο.

Αντίθετα είμαστε υπέρ του να είναι όλα τζάμπα: βιβλία, σπίτια, φαγητά, κρασιά, λεωφορεία, ταξιά, αεροπλάνα και κυρίως τα blue star για Μύκονο. Και να είναι καλής ποιότητας έτσι; Όχι δεύτερα πράγματα.

Επίσης αγωνιζόμαστε για να κάνουμε τα πάντα με την ελάχιστη προσπάθεια και όταν θελήσουμε να πάρουμε πτυχίο, γιατί είπαμε μπορούμε να πάρουμε σύνταξη κατευθείαν από την σχολή, όταν λοιπόν θελήσουμε να πάρουμε πτυχίο διεκδικούμε να έχουμε όλοι, ανεξαιρέτως επιδόσεων και επιμέλειας, έτοιμη μόνιμη δουλειά να μας περιμένει με πολλά λεφτά και λίγες ώρες.

Η γραμματεία όμως να δουλεύει περισσότερο (αυτοί κατούρησαν το πηγάδι).

Α, και τζάμπα ιντερνέτι, έτσι ;

Και πού ΄στε, βάλτε μας και κοινόχρηστους χώρους. Τα μερσεντέ οι καθηγητές να τα βάζουν στους δικούς τους. Εμείς τους δικούς μας κοινόχρηστους τους θέλουμε για μας.

Επίσης να πείτε στο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο όταν δεν το εγκρίνουμε και να φροντίσει να καταργηθεί προτού το καταργήσουμε εμείς. Εσεις στην Ε.Ε. μην γελάτε γιατί στην επόμενη κατάληψη μπορεί να καταργήσουμε και εσάς (και το ΝΑΤΟ άμα θυμώσουμε). Μην γίνει της Μπολώνιας εδώ μέσα.

Η ΓΣΕΕ επίσης να αφήσει αυτά που ξέρει για επιμόρφωση των εργαζομένων. Η δια βίου επιμόρφωση απαγορεύεται. Ειδικά για τους ιατρούς. Γιατί κάνουμε δηλαδή κατάληψη; Για να έρθετε μετά από 10 χρόνια να μας επιμορφώσετε ;

Κορίτσια να οργανωθούμε λιγάκι ... (κατακλείδα του πλαίσιου που υπερψηφίστηκε από εκατοντάδες συναδέλφων).

Όσοι συνάδελφοι γελούν, ας διαβάσουν με κριτικό μάτι το πλαίσιο. Δεν τα βγάζω από το μυαλό μου. Και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου. Αντίθετα, θεωρώ ότι είναι σχετικά συμμαζεμένο σε σχέση με άλλα προηγούμενων ετών που έχω ψηφίσει ως φοιτητής. Δεν παύει όμως να δείχνει τον τρόπο σκέψης αυτών που ψηφίζουμε για να συνδιαλεχθούν με τους εκάστοτε κυβερνώντες.

Μπορεί ειλικρινά να μην ξέρω ποιός έχει δίκιο και πού, μπορεί να μην είμαι σίγουρος εάν οι προχειρότητες του νέου νόμου είναι προς την σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση. Ξέρω όμως ότι η ανοησία δεν έχει όρια και ο Χάρυ Κλύνν ήταν προφήτης: "αυτή η χώρα δεν σώζεται με τπτ".

Η ΜΟΔΑ: Ιδιωτικό ή δημόσιο

Ακολουθώντας τις επιταγές πολιτικών γραφείων και πολιτικών νεολαιών, ανάγουμε σε μείζον θέμα την ανώτατη δωρεάν δημόσια ενιαία κλπ δημόσια παιδεία. Αγνοούμε όμως ότι για αυτό το μείζον συνταγματικό θέμα θα κληθεί να αποφασίσει το εκλογικό σώμα στις επόμενες εκλογές. Όταν η ελληνική κοινωνία θα κληθεί να αποφασίσει υπέρ ή εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν καταλαβαίνω ποιό το ειδικό βάρος της γνώμης του συμπαθούς συνάδελφου στην πύλη της Μικράς Ασίας. Έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα των νέων ιατρών και πλέον κάνουμε προληπτικές καταλήψεις για μελλοντικές αποφάσεις της κοινωνίας που ζούμε.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα από φοιτητικής και επαγγελματικής πλευράς μπορεί να αφορά πολλούς αλλά όχι ιατρούς. Εκπλήσεσθε; Για θυμίστε μου, στην Ευρώπη όπου τα ιδιωτικά πανεπιστήμια υπάρχουν από χρόνια, ΠΟΣΕΣ ιδιωτικές ιατρικές σχολές ξέρετε; Συνεπώς, όχι μόνο έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα του κλάδου μας, όχι μόνο κάνουμε προληπτικούς αγώνες αλλά διεξάγουμε πλέον και προληπτικούς αγώνες άλλων.

Τέλος, υπάρχει περίπτωση το θέμα της ιδιωτικής ή δημόσιας παιδείας να είναι πολιτικό ή/και ιδεολογικό; Εάν ναι, στην περίπτωση π.χ. που ιδεολογικά τάσσομαι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων μήπως οι δημοκράτες καταληψίες ασκούν βία εναντίον εμού και των ιδεών μου; Να κλείσω για Ζάκυνθο τον Ιούλιο ή μήπως για τη Γυάρο ;

Το παρα-σοβάρεψα όμως και οι συνταγματικές ελευθερίες έχουν τύχει τέτοιας εκμετάλευσης και καταπάτησης που δεν προσφέρονται πλέον για δημόσιες συζητήσεις. Πίσω στην κατάληψη.

ΤΟ ΔΡΑΜΑ: Η Έρευνα

Ποια έρευνα ; Εδώ έχουμε δημοκρατικούς αγώνες για ένα καλύτερο πανεπιστήμιο, με την έρευνα θα ασχολούμαστε ; Ποιος θα αφήσει το γάμο να πάει για πουρνάρια. Κλείνουν όλα είπαμε.

Διεθνείς συνεργασίες, χτισμένες με κόπο και μεράκι διακόπτονται. Λέμε ψέματα στους ξένους ότι και καλά μας χάλασε το ’νετ, ότι πέθανε η γιαγιά του ξαδέρφου της νύφης γιατί αλλιώς πώς να εξηγήσεις σε ένα ξένο τι πάει να πει κατάληψη Ιατρικής.

Προ μηνών αναστατώθηκε όλη η Γαλλία για το νόμο του CPE. Οι αγωνιστές μας δεν ξεχνούν να μας το υπενθυμίζουν. Ρωτήστε όμως, πόσα ερευνητικά εργαστήρια κλειδώθηκαν ; Πόσα πρωτόκολλα διακόπηκαν; Τα πειραματόζωα πέθαναν; Εμείς εδώ όταν κάνουμε κατάληψη ταΐζουμε τα ζωντανά άπαξ εβδομαδιαίως. Αν, εν τω μεταξύ πεινάσουν να βγουν από το κλουβί και να πάνε να φάνε.

Άλλωστε, ποσώς μας ενδιαφέρει τι πειράματα γίνονται στη σχολή. Ποσώς καταλαβαίνουμε ότι μόνη βιτρίνα στον έξω κόσμο της κάθε μιας από τις 7 ιατρικές της χώρας δεν είναι παρά η επίδοσή της στην έρευνα. Εκτός εάν νομίζετε ότι η ιατρική του John Hopkins είναι γνωστή για τις ωραίες κρέπες που έχει στο κυλικείο. Οοουπς, πιπέρι, το JHU είναι ιδιωτικό.

Το κορυφαίο βέβαια επιχείρημα είναι αυτό του βύσματος: σας χαλάμε τα μεταπτυχιακά και τις διατριβές γιατί τα έχετε πάρει αναξιοκρατικά.

Αναρωτιέται κανείς πώς θα αποδείξουμε ότι δίνονται αξιοκρατικά όταν αρνούμαστε την αξιολόγηση και τις εξετάσεις; Ναι, όχι όλα αλλά πολλά είναι με αμφίβολα κριτήρια, με ύποπτες σχέσεις. Που το έχουμε στο πλαίσιο όμως αυτό; Θυμηθήκαμε να βάλουμε στο πλαίσιο για τους ανασφάλιστους λαθρομετανάστες αλλά ξεχάσαμε την βιομηχανία διατριβών. Sorry, λάθος, σύμπτωση; Δόλος; Διαβάστε παρακάτω.

Ακόμη περισσότερο, είναι γνωστό στους παροικούντες ότι η σχολή έχει μετατραπεί σε βιομηχανία διατριβών. Κανείς όμως δεν έχει σκεφθεί ότι ο έχων τα μέσα δεν είναι ανόητος να κάνει διατριβή στην Ανατομία, την Φυσιολογία, την Βιοχημεία, την Φαρμακολογία κλπ. Θα πάει στην κυριλέ κλινική του προφέσορα, θα κουβαλήσει δύο φακέλους και θα κολλήσει ένα PhD στην ταμπέλα του χωρίς να ξέρει καν ποιο ήταν το θέμα του.

Κι όμως, κάποιοι ανόητοι συνάδελφοι που επιμένουν να σκύβουν πάνω από τους πάγκους των εργαστηριών πρέπει να απολογηθούν μπροστά στην ιερά εξέταση της πύλης για όλα τα κακώς κείμενα της σχολής μας. Το αστείο είναι ότι στο τέλος νιώθουμε και άσχημα που θέλουμε να διασώσουμε τη δουλεία μας και να προστατέψουμε τον εξοπλισμό/επένδυση ενός εργαστηρίου που μετράει κάθε του δραχμή. Για τις φαρμακευτικές ούτε λόγος: δεν καταδέχονται ούτε να φτύσουν στα κτίρια της σχολής. Στους διαδρόμους των νοσοκομείων όμως στοιβάζονται σε ουρές για να σφίξουν το χέρι του καθηγητή.

Το θέμα της έρευνας σηκώνει βέβαια πολλή συζήτηση αλλά όταν με το καλό τελειώσει η κατάληψη και βρεθείτε βραδάκι στο Γουδί σηκώστε το βλέμμα και δείτε πόσα φώτα είναι ανοιχτά στα κτήρια της Σχολής. Μετρήστε και μαντέψτε ποιοι είναι μέσα.

Σας δίνω το 50-50: οι βολεμένοι ή οι ρομαντικοί;

Πάρτε και τη βοήθεια του κοινού: τα φώτα δεν τα ανάβουν από μόνα τους τα ποντίκια.

ΤΟ ΑΛΑΤΟ-ΠΙΠΕΡΟ: οι αγωνιστές της ελευθερίας

Εδώ επιτέλους βελτιωθήκαμε !

Ομολογώ ότι στην επί 4 εβδομάδες κατάληψη της σχολής δεν είδα (ακόμη;) κάποιο πανό που θα απαιτούσε λευτεριά σε κάποιο αγωνιστή. Στα φοιτητικά μου χρόνια ήταν η πιο οικεία εικόνα της κατάληψης. Ευγενικά πάντα έπαιρνα τον ριζοσπάστη που μου βάζανε στο χέρι και υπέγραφα πάντοτε για να ελευθερωθεί κάποιος που δεν είχα ιδέα που είχε βάλει γκαζάκια πολεμώντας κάποιο παγκόσμιο εχθρό. Θυμάμαι κάποτε υπέγραψα και για κάτι δάση στη Βενεζουέλα.

Τώρα, γιατί ακριβώς το ΑΠΘ έκλεινε για να καταγγείλει τον ξυλοκόπο της Βενεζουέλας που δεν σέβεται τη δασική υπηρεσία της Βενεζουέλας τι να πω: μεγάλωσα, ωρίμασα (λέμε τώρα) και ακόμη δεν έχω καταλάβει. Όπως επίσης δεν έχω καταλάβει γιατί η λευτεριά του Μπαλάφα (τι κάνει αυτή ψυχή;) έπρεπε να διεκδικηθεί μπροστά από το πεζοδρόμιο του ΑΧΕΠΑ.

Είστε τυχεροί λοιπόν, γιατί κατά τα φαινόμενα η ΚΝΕ έχει χαλαρώσει λίγο ή ακόμη χειρότερα ή "δυνάμεις καταστολής και τα όργανα του παρακράτους" δεν συλλαμβάνουν αυτούς που βάζουν γκαζάκια. Διαφορετικά θα καταλαβαίνατε γιατί η χθεσινή συνεδρίαση που κράτησε μερικές ώρες ήταν μίνι-συνέλευση: έχει γίνει συνέλευση ιατρικής όπου μου είπανε ότι ήρθε ένας φοβερός τύπος που είχε αποφυλακισθεί κάποιες ημέρες πριν και επιχείρησε να διαβάσει χαιρετισμό δεκάδων σελίδων από αγωνιστή που ήταν ακόμη στη ψειρού. Φυσικά υπερψηφίσθηκε κατάληψη και εγώ έχασα μια εξεταστική. Δεν έκανα καν τον κόπο να πάω.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ: φοιτητοπατέρες & φοιτητομαμάδες

Φτάνουμε στο τέλος του χρονικού. Ένα ποστ που ξεκίνησα γιατί χρόνια τώρα βλέπω την ίδια ιστορία να επαναλαμβάνεται, σιγά-σιγά γίνεται μυθιστόρημα. Με κόπο και χρόνο, με ένα πτυχίο στην μια τσέπη και χωρίς δραχμή στην άλλη τσέπη περιφέρουμε το σαρκίο μας σε ινστιτούτα και κλινικές. Μέσω γνωριμιών φυσικά γιατί τα είπαμε αυτά: είμαστε υπέρ της αξιοκρατίας αλλά εναντίον της αξιολόγησης.

Συναντιόμαστε οι παλιοσειρές τυχαία σε συνέδρια: μαθαίνουμε νέα, τι έκανε ο ένας, που πήγε ο άλλος.

Με τους αγωνιστές της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ τα πράγματα είναι απλά (αυτούς ξέρουμε, αυτούς εμπιστευόμαστε): Πιάσανε τα καλύτερα αγροτικά, άγονα του Χορτιάτη (και της Σαλαμίνας υποθέτω) ενώ παράλληλα κάνανε μεταπτυχιακό και διατριβή ταυτόχρονα. Μπροστά σε όλες τις λίστες, τους μισούς θα τους δούμε όχι να ασκούν ιατρική αλλά να γίνονται διοικητές νοσοκομείων, ΠΕΣΥαρχες, ΚΕΣΥαρχες, ΙΣΑαρχες, ΕΟΦαρχες, ΕΙΝΑΠαρχες, γενικά κάτι σε –άρχες στην τετραετία που τους κληρώνει. Μετά αλλάζουν θέσεις: φύγε εσύ-έλα εσύ. Μετά τούμπαλιν.

Άσχετο, αλλά το ΠΕΣΥ, που μετά έγινε ΔΥΠΕ, καταργείται ! Οι συνάδελφοι πρώτα ΠΑΣΠιτες και μετά ΔΑΠιτες των ΠΕΣΥ/ΔΥΠΕ μετατάσσονται σε νοσοκομειακές θέσεις. Χα !

Θα μάθετε ότι εκείνο το παρ΄ ολίγον φλέρτ τα βράδια των καταλήψεων, εκείνη η ομορφούλα συντρόφισσα που αγωνίζονταν για τα δάση της Βενεζουέλας τώρα είναι σύζυγος γνωστού μεγαλο-εργολάβου της Β. Ελλάδος - ξέρετε, έναν από αυτούς που λένε ότι το δάσος δεν είναι δάσος αλλά "δασική έκταση με τόσο % χόρτο-λιβαδική κάλυψη" και άρα οικοδομήσιμο. Ο πατέρας της είχε διαγνωστικό κέντρο και η ίδια αν και ακόμη χωρίς ειδικότητα, το δουλεύει μια χαρά στον λίγο ελεύθερο χρόνο της.

Όταν την επόμενη θα ξυριστείτε κόντρα, θα βάλετε καθαρό-σιδερωμένο πουκάμισο και μετά φόβου Θεού θα χτυπήσετε την πόρτα του Καθηγητού με την αναλυτική ανά χείρας για μια διατριβή, ένα μεταπτυχιακό, έστω μια εργασιούλα, να πάρει η ευχή ακόμη και μια ερ΄μη συστατική, μαντέψτε ποιός θα πει "εμπρός;" Σωστά, ο τύπος που μας έφερε στην συνέλευση τον λευτερωμένο αγωνιστή. Κουρεμένος με καλύτερο ξύρισμα από το δικό σας θα σας πει ότι ο καθηγητής είναι στο τάδε συνέδριο και αυτός ετοιμάζει μια εργασία στον κομπιούτορα του καθηγητού. Έχει ξεκινήσει φυσικά ειδικότητα πριν από εσάς, υπεράριθμος κάπου και με απόσπαση στο ΑΧΕΠΑ γιατί τα project τρέχουν. Βιάζεται να τελειώσει την εργασία γιατί κάτι ακούγεται για κατάληψη στη σχολή και τώρα πνίγεται γιατί το μεσημέρι είχε κανονίσει για ουζόψαρο στου Μπατη. Α, είναι και υποψήφιος της ΕΙΝΑΠ, θα αγωνιστεί για τα δικαιώματα των ειδικευόμενων (ωχ ωχ), κρίμα που δεν είστε σε νοσοκομείο και δεν μπορείτε να τον ψηφίσετε. Θα σας κλείσει το μάτι όμως, είναι φιλαράκι άλλωστε - τόσες υπογραφές είχα βάλει και θα υποσχεθεί ότι θα μεσολαβήσει για εσάς.

Το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ;

Θα του πείτε ευχαριστώ ...

Σ.Σ. Οποιαδήποτε σχέση με υπαρκτά πρόσωπα είναι καθαρά συμπτωματική. Τα παραπάνω ουδεμία σχέση έχουν με αληθινά γεγονότα.

Link to comment
Share on other sites

ΕΠΙΛΟΓΟΣ: φοιτητοπατέρες & φοιτητομαμάδες

Φτάνουμε στο τέλος του χρονικού. Ένα ποστ που ξεκίνησα γιατί χρόνια τώρα βλέπω την ίδια ιστορία να επαναλαμβάνεται, σιγά-σιγά γίνεται μυθιστόρημα. Με κόπο και χρόνο, με ένα πτυχίο στην μια τσέπη και χωρίς δραχμή στην άλλη τσέπη περιφέρουμε το σαρκίο μας σε ινστιτούτα και κλινικές. Μέσω γνωριμιών φυσικά γιατί τα είπαμε αυτά: είμαστε υπέρ της αξιοκρατίας αλλά εναντίον της αξιολόγησης.

Συναντιόμαστε οι παλιοσειρές τυχαία σε συνέδρια: μαθαίνουμε νέα, τι έκανε ο ένας, που πήγε ο άλλος.

Με τους αγωνιστές της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ τα πράγματα είναι απλά (αυτούς ξέρουμε, αυτούς εμπιστευόμαστε): Πιάσανε τα καλύτερα αγροτικά, άγονα του Χορτιάτη (και της Σαλαμίνας υποθέτω) ενώ παράλληλα κάνανε μεταπτυχιακό και διατριβή ταυτόχρονα. Μπροστά σε όλες τις λίστες, τους μισούς θα τους δούμε όχι να ασκούν ιατρική αλλά να γίνονται διοικητές νοσοκομείων, ΠΕΣΥαρχες, ΚΕΣΥαρχες, ΙΣΑαρχες, ΕΟΦαρχες, ΕΙΝΑΠαρχες, γενικά κάτι σε –άρχες στην τετραετία που τους κληρώνει. Μετά αλλάζουν θέσεις: φύγε εσύ-έλα εσύ. Μετά τούμπαλιν.

Άσχετο, αλλά το ΠΕΣΥ, που μετά έγινε ΔΥΠΕ, καταργείται ! Οι συνάδελφοι πρώτα ΠΑΣΠιτες και μετά ΔΑΠιτες των ΠΕΣΥ/ΔΥΠΕ μετατάσσονται σε νοσοκομειακές θέσεις. Χα !

Θα μάθετε ότι εκείνο το παρ΄ ολίγον φλέρτ τα βράδια των καταλήψεων, εκείνη η ομορφούλα συντρόφισσα που αγωνίζονταν για τα δάση της Βενεζουέλας τώρα είναι σύζυγος γνωστού μεγαλο-εργολάβου της Β. Ελλάδος - ξέρετε, έναν από αυτούς που λένε ότι το δάσος δεν είναι δάσος αλλά "δασική έκταση με τόσο % χόρτο-λιβαδική κάλυψη" και άρα οικοδομήσιμο. Ο πατέρας της είχε διαγνωστικό κέντρο και η ίδια αν και ακόμη χωρίς ειδικότητα, το δουλεύει μια χαρά στον λίγο ελεύθερο χρόνο της.

Όταν την επόμενη θα ξυριστείτε κόντρα, θα βάλετε καθαρό-σιδερωμένο πουκάμισο και μετά φόβου Θεού θα χτυπήσετε την πόρτα του Καθηγητού με την αναλυτική ανά χείρας για μια διατριβή, ένα μεταπτυχιακό, έστω μια εργασιούλα, να πάρει η ευχή ακόμη και μια ερ΄μη συστατική, μαντέψτε ποιός θα πει "εμπρός;" Σωστά, ο τύπος που μας έφερε στην συνέλευση τον λευτερωμένο αγωνιστή. Κουρεμένος με καλύτερο ξύρισμα από το δικό σας θα σας πει ότι ο καθηγητής είναι στο τάδε συνέδριο και αυτός ετοιμάζει μια εργασία στον κομπιούτορα του καθηγητού. Έχει ξεκινήσει φυσικά ειδικότητα πριν από εσάς, υπεράριθμος κάπου και με απόσπαση στο ΑΧΕΠΑ γιατί τα project τρέχουν. Βιάζεται να τελειώσει την εργασία γιατί κάτι ακούγεται για κατάληψη στη σχολή και τώρα πνίγεται γιατί το μεσημέρι είχε κανονίσει για ουζόψαρο στου Μπατη. Α, είναι και υποψήφιος της ΕΙΝΑΠ, θα αγωνιστεί για τα δικαιώματα των ειδικευόμενων (ωχ ωχ), κρίμα που δεν είστε σε νοσοκομείο και δεν μπορείτε να τον ψηφίσετε. Θα σας κλείσει το μάτι όμως, είναι φιλαράκι άλλωστε - τόσες υπογραφές είχα βάλει και θα υποσχεθεί ότι θα μεσολαβήσει για εσάς.

Το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ;

Θα του πείτε ευχαριστώ ...

Σ.Σ. Οποιαδήποτε σχέση με υπαρκτά πρόσωπα είναι καθαρά συμπτωματική. Τα παραπάνω ουδεμία σχέση έχουν με αληθινά γεγονότα.

ΦΙΛΕ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΔΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΟΥ ΤΑ ΜΑΤΙΑ...ΩΡΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΝΤΩΣ.ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ.ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΡΕ ΕΛΛΑΔΑΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΟΥ!!!!

Link to comment
Share on other sites

Φίλε kokni ό,τι πιο εύστοχο έχω διαβάσει πάνω στο θέμα.

Αλλά δυστυχώς η φωνή σου δεν ακούγεται, γιατί φυσικά εσύ δουλεύεις, προσπαθείς, δεν τρέχεις στις συνελεύσεις όντας ένατο έτος πτυχίο να προσπαθείς να φανατίσεις τα μικρά και να βρεις ταίρι για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Το άρθρο σου θα έπρεπε να γίνει γιγαντοαφίσα έξω από την ιατρική κάτω από το πανό της κατάληψης.

Χαίρομαι που αφιέρωσες χρόνο να γράψεις, μπας και ξεστραβωθούν μερικοί μερικοί.

Ξυπνήστεεεεε, το μέλλον μας είναι ορατό, είναι το παρόν κάποιων άλλων, ακούστε τους, κάτι παραπάνω θα ξέρουν από τον τριτοετή εακιτη, πασπιτη, δαπιτη τσόγλανο που μας δίνει παλμό στις συνελεύσεις.

Link to comment
Share on other sites

Kokni διάβασα το κείμενο σου με μια ανάσα. Σαν κάποιος να έβαλε στη σωστή σειρά, σκέψεις που υπήρχαν στο μυαλό μου. Μακάρι να γινόταν με κάποιο τρόπο αυτή η άποψη να ακουστεί δημόσια, με τον τρόπο που της αξίζει. Θα μου πείτε, βέβαια, πως από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε στο forum, είναι εύκολο να φτάσει στα χέρια όλων. Αλλά ας μη γελιόμαστε... Πόσοι συμφοιτητές μας διαβάζουν αυτά τα post??? Άσε που όπου να είναι όλο και κάποιος "αγωνιστής" θα αρχίσει να μας θάβει όλους μαζί, προσπαθώντας να μας νουθετήσει, επειδή παρεκλίναμε από το σωστό δρόμο. Ή μήπως όχι?

Έχω βαρεθεί να κατεβαίνω σε συνελεύσεις και να ψηφίζω λευκό (δηλ να μην ψηφίζω) γιατί φωνές σαν αυτή του kokni δεν ακούγονται... Υπάρχει άραγε φως κάπου στον ορίζοντα?

Καλά κουράγια!

Link to comment
Share on other sites

kokni πάρα πολύ σωστά όλα όσα είπες!

Για να απαντήσω όμως στο ερώτημά σου δε δικαιούσαι σύνταξη.

10 χρόνια καταλήψεις είναι λίγα για να πάρεις σύνταξη!

Βλέπεις τότε εμείς δεν είχαμε μυαλό να αφήνουμε τις εξεταστικές να περνάνε έτσι χωρίς να δίνουμε μαθήματα... διαβάζαμε να περάσουμε τις εξετάσεις

Tώρα όλα αυτά τα βρίσκουμε μπροστά μας... γιατί δυστυχώς δεν μπορέσαμε να πάρουμε μέρος σε ν+2 καταλήψεις που σου εξασφαλίζουν τη σύνταξη….

Πως είναι δυνατόν αγαπητέ μου να πάρεις σύνταξη;

Συμπλήρωσες τα απαραίτητα ένσημα στις αίθουσες της σχολής παίζοντας τάβλι;

Αγωνίστηκες χρόνια για ένα καλύτερο αύριο που δεν θα έρθει γιατί δεν έχεις κάτι να αντιπροτείνεις;

Που μυαλό για τέτοιες σκέψεις τότε...

Link to comment
Share on other sites

όλα αυτά είναι σωστά τουλάχιστον σε πολύ μεγάλο ποσοστό τους.μή απαξιώνουμε όμως τελείως τους αγώνες που κάναμε κάποτε (όσοι από εμάς κάνανε) ή που κάνουν κάποιοι τώρα.ίσως με το πέρασμα των χρόνων να βλέπουμε διαφορετικά τα πράγματα από ό,τι τα βλέπαμε.το διακρίνω και εγώ αυτό στον εαυτό μου.τότε όμως ρε γαμώτο, ήμασταν παιδιά ακόμη, με τα ιδανικά της ηλικίας και δε τα βάζαμε όλα στο ζύγι το οικονομικό (τουλάχιστον όχι όλοι).αρνούμαι να δεχθώ λοιπόν ότι όλοι οι αγώνες μου έγιναν άδικα.συμφωνώ σίγουρα ότι τους εκμεταλλευτηκαν κάποιοι για να βολευτούν και έχω άπειρα παραδείγματα για αυτό.αλλά το ήξερα από τότε ότι αυτοί έτσι θα εξελίσσονταν-συγνώμη δε πιστεύω ότι κανείς από εμάς τρώει κουτόχορτο.απλά όσοι αγωνιστήκαμε για κάποιο λόγο πιστεύαμε ότι το κάναμε για κάτι καλό (εντάξει, ομολογώ ότι στην 1η λυκείου είχα ψηφίσει 3ήμερο κατάληψη μόνο και μόνο για το χαβαλέ και την απώλεια των μαθημάτων).

το παραδοσιακό πρόβλημα των κινητοποιήσεων ήταν και μάλλον εξακολουθεί να είναι η ευκολία με την οποία αυτές εξαγγέλλονται και πραγματοποιούνται.το έλεγα και τότε και με κοιτούσαν σαν εξωγήινο οι σύντροφοι σγωνιστές που παραδοσιακά πίστευαν και μάλλον συνεχίζουν να το κάνουν ότι πρέπει να διατηρείς σε αγωνιστική επαγρύπνηση τον κόσμο.και αυτό είναι κάτι που αφορά τους πάντες και όχι μόνο τους φοιτητές αφού βλέπουμε ότι σε όλη τη δημόσια ζωή κυριαρχούν οι διαφόρων ειδών κινητοποιήσεις.

και επειδή μάλλον ήμαστε φίλε kokni της ίδιας γενιάς , ναι και εγώ ψήφισα υπέρ των κινητοποιήσεων αρχές της δεκαετίας του 90 όπως και εσύ.να σου πώ την αλήθεια έχω μετανοιώσει για διάφορα πράγματα που έκανα ή δεν έκανα στη διάρκεια της φοιτητικής μου ζωής αλλά όχι για αυτό.και σου είπα γιατί.γιατί πίστευα ότι έπρατα το σωστό.και ούτε τότε ούτε και σήμερα θα ήθελα να έδινα την απάντηση που μου έδιναν κάποιοι "συναδελφοι" μου μόλις 2ετείς στην ερώτηση γιατί ήθελαν να γίνουν ιατροί και πώς θα κινούνταν μετά ως τελειωμένοι γιατροί...

που φυσικά ψήφιζαν κατά της κατάληψης...

Link to comment
Share on other sites

Μεταπτυχιακός γαρ της σχολής έχω καταδικασθεί σε υποχρεωτική αργία ως αποτέλεσμα των δημοκρατικότατων διαδικασιών που εφαρμόζουν όλοι αυτοί που υπερασπίζονται την έρευνα και την γνώση. Ε

Συγγνώμη αλλα σε αλλο τοπικ νομιζω ότι λες ότι κανεις ψυχιατρική στην Αγγλία. Διορθωσε με αν κανω λάθος....

Link to comment
Share on other sites

Συγγνώμη αλλα σε αλλο τοπικ νομιζω ότι λες ότι κανεις ψυχιατρική στην Αγγλία. Διορθωσε με αν κανω λάθος....

Κάνεις λίγο λάθος;

προ διμήνου έστειλα CV στο κατά τη γνώμη μου γνωστότερο ψυχιατρικό νοσοκομείο της Ευρώπης. Χωρίς κονέ και και με πληροφόρηση που άντλησα από το Internet (και αυτό το forum): ότι θα πάρω δλδ από τα γνωστά. Το έκανα όμως: DHL και στο καλό.

Ω, εκ του θαύματος με κάλεσαν για συνέντευξη !

Πήγα.

Εκεί με περίμενε μια ευγενέστατη κυρία, όλοι μου μιλούσαν στον πληθυντικό και έμαθα από ράδιο αρβύλα άλλου συνυποψηφίου (από Βέλγιο παρακαλώ) ότι υπάρχουν 7 θέσεις και κάτι εκατοντάδες αιτήσεις.

Χαιρετίσματα είπα και μετά τη συνέντευξη έκανα μια βόλτα στην Oxford st και γύρισα.

Ω, εκ του θαύματος φτάνει email και μου προσφέρουν 3 χρόνια συμβόλαιο !

Θέλουν να ξεκινήσω τον Αύγουστο.

Με πιάνει φρενίτιδα, πρέπει να τελειώσω τα πάντα σε 2 μήνες.

Ω, εκ του θαύματος γίνεται κατάληψη !

-----

Υ.Γ. Αναλογιστείτε τι έγινε: σαν να λέμε ότι το Ντυνάν (γκουχ γκουχ) προκηρύσσει 7 θέσεις για ειδικότητα με συνέντευξη, κάνει αίτηση ένας άγνωστος τυπάκος από αλβανία μεριά - κάπως έτσι μας βλέπουν στο UK, μαζί με εκατοντάδες από εμάς και αυτοί,

Ω, εκ του θαύματος διαλέγουν τον αλβανό !

-----

Υ.Γ. (πάλι): 300+ hits για ένα κείμενο που γράφτηκε ένα απελπισμένο βραδάκι παρέα με τον jack. Τι να πώ: ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

Καλημέρα και καλή δουλειά.

Link to comment
Share on other sites

Καλή τύχη λοιπόν!!! Το κείμενο ήταν καταπληκτικό......Προσωπικά μιλώντας, δεν ξέρω τι πρέπει να υπερνικήσει, ο ρομαντισμός και η Ελλαδίτσα μας ή το να βρούμε ένα κράτος όπου το 60% δουλέυει σωστα και αξιοκρατικά και να πάμε να κάνουμε την τύχη μας. Μου φαίνεται οτι όσοι ακολούθησαν τη 2η οδό βγήκαν κερδισμένοι

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ο παράνομος χαρακτήρας των καταλήψεων, η ευθύνη του πρύτανη και οι αξιώσεις των φοιτητών

Α. ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ

Η κατάληψη ενός πανεπιστημιακού κτηρίου αποτελεί σε κάθε περίπτωση μια παράνομη ενέργεια. Στοιχειοθετεί ειδικότερα το αδίκημα της διατάραξης της οικιακής ειρήνης. Σύμφωνα με το άρθρο 334§3 του ποινικού κώδικα:

«Όποιος εισέρχεται παράνομα σε κατάστημα ή χώρο δημόσιας, δημοτικής ή κοινοτικής υπηρεσίας ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή επιχείρησης κοινής ωφέλειας ή παραμένει στους χώρους αυτούς παρά τη θέληση της υπηρεσίας που τους χρησιμοποιεί, της οποίας τη θέλησή του δηλώνει ο νόμιμος εκπρόσωπος ή ο υπάλληλός της και προκαλεί έτσι διακοπή ή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.»

Άρα με την κατάληψη έχουμε την ακόλουθη σειρά ενεργειών που οδηγούν στην κατάγνωση του ως άνω αδικήματος:

1. Είσοδο σε χώρο νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου.

2. Παραμονή στο χώρο αυτό παρά τη θέληση της υπηρεσίας που τους χρησιμοποιεί.

3. Η θέληση αυτή δηλώνεται από το νόμιμο εκπρόσωπο της υπηρεσίας.

4. Η διακοπή ή η διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας, η οποία έρχεται ως αποτέλεσμα της παραμονής στους χώρους της υπηρεσίας κατά τρόπο αντίθετο προς τη βούλησή της.

Ας πάρουμε ένα-ένα τα στοιχεία του αδικήματος:

1. Τα ΑΕΙ είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (άρθρο 16§2 εδάφιο α’ του Συντάγματος και άρθρο 3§1 ν.1268/82). Η είσοδος επομένως σε χώρο, στον οποίο λειτουργεί υπηρεσία των ΑΕΙ αποτελεί είσοδο σε χώρο ΝΠΔΔ.

2. Η «θέληση» της υπηρεσίας προσδιορίζεται κατά τρόπο ακριβή και δεσμευτικό για τα όργανα που την εκφράζουν, στο άρθρο 1§§2 και 3 του ν.1268/82, το οποίο ορίζει την αποστολή των ΑΕΙ:

«2. Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) που έχουν ως αποστολή:

i) Να παράγουν και να μεταδίδουν τη γνώση με την έρευνα και τη διδασκαλία και να καλλιεργούν τις τέχνες.

ii) Να συντείνουν στη διαμόρφωση υπευθύνων ανθρώπων με επιστημονική, κοινωνική και πολιτική συνείδηση και να παρέχουν τα απαραίτητα εφόδια που θα εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία.

iii) Να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών του τόπου.

3. Στα πλαίσια της αποστολής τους τα Α.Ε.Ι. οφείλουν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ανάγκης για συνεχιζόμενη εκπαίδευση και διαρκή επιμόρφωση του λαού.»

3. Νόμιμος εκπρόσωπος, ο οποίος δηλώνει τη βούληση της υπηρεσίας, δηλαδή τη βούληση του εκπαιδευτικού ιδρύματος είναι καταρχήν η Σύγκλητος:

Άρθρο 2§2 στοιχ.β ν.2083/92:

«2. β) Η Σύγκλητος έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες και όσες άλλες προβλέπονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού:

I) Γενική εποπτεία λειτουργίας του Α.Ε.Ι. και της τήρησης των νόμων και του εσωτερικού κανονισμού του […]

Χ) Απόφαση για διακοπή της λειτουργίας και του εκπαιδευτικού έργου του Α.Ε.Ι., για την έναρξη και λήξη εξαμήνων σπουδών και για οργάνωση διασχολικών προγραμμάτων. (Σύμφωνα με το άρθρο 25§4 του νόμου 1268/82, διακοπή του εκπαιδευτικού έργου αλλά και της εν γένει λειτουργίας ενός Α.Ε.Ι πέρα από τα προβλεπόμενα στο νόμο αυτό, είναι δυνατή με απόφαση της Συγκλήτου και μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις.)

ΧΙ) Επίλυση διαφωνίας των μελών της Επιτροπής για άρση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Η σύγκλητος έχει, ακόμη, όσες αρμοδιότητες δεν αναθέτει ο νόμος ειδικώς σε άλλα όργανα του Α.Ε.Ι.»

Ως εκ τούτου η Σύγκλητος έχει το τεκμήριο της αρμοδιότητας και είναι η μόνη αρμόδια αρχή, που - υπό την προϋπόθεση της τήρησης της νομιμότητας- δικαιούται να προβαίνει σε διακοπή της λειτουργίας του εκπαιδευτικού έργου του Α.Ε.Ι. Άλλωστε, στη Σύγκλητο εξασφαλίζεται η δημοκρατική συμμετοχή εκπροσώπων όλων των ομάδων που συνιστούν την ακαδημαϊκή και πανεπιστημιακή κοινότητα, επομένως και των φοιτητών. Οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητών ούτε αποτελούν όργανα ικανά να εκφράσουν τη βούληση του συνόλου της πανεπιστημιακής κοινότητας, ούτε τους δίδεται η δυνατότητα από το νόμο να λάμβάνουν αποφάσεις της αποκλειστικής αρμοδιότητας της Συγκλήτου.

Ενώ όμως η Σύγκλητος ασκεί τη γενική εποπτεία της λειτουργίας των Α.Ε.Ι. ο Πρύτανης έχει ειδικότερα τις εξής αρμοδιότητες (άρθρο 3§1 στοιχείο στ΄ του ν. 2083/92):

« Ι) Διευθύνει το Α.Ε.Ι., εποπτεύει την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών των σχολών και των τμημάτων του, εκπροσωπεί τούτο δικαστικώς και εξωδίκως, επιβλέπει την τήρηση των νόμων και του εσωτερικού κανονισμού […]

ΙΙ) Συγκαλεί τη Σύγκλητο και το πρυτανικό συμβούλιο […]

VI) Μπορεί, ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου, να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση επειγόντων ζητημάτων, όταν συλλογικά όργανα διοίκησης των Α.Ε.Ι. αδυνατούν να λειτουργήσουν και να λάβουν αποφάσεις.»

Οι παραπάνω αρμοδιότητες που δίδονται στην σύγκλητο και τον πρύτανη τελούν υπό μία βασική προϋπόθεση που προκύπτει από τα ανωτέρω: Ότι ασκούνται ρητώς πάντοτε υπό τον όρο της τήρησης των νόμων και της εύρυθμης λειτουργίας των σχολών και των τμημάτων. Ο λόγος είναι προφανής. Τα Α.Ε.Ι. τελούν υπό την εποπτεία του κράτους και ενισχύονται οικονομικά από αυτό. Ως εκ τούτου η αυτοτέλεια των Α.Ε.Ι. δε σημαίνει και πλήρη ανεξαρτησία έναντι της πολιτείας, η οποία μάλιστα μέσω του Υπουργού Παιδείας ασκεί την εποπτεία και μπορεί να κινήσει την πειθαρχική διαδικασία κατά του Πρυτάνεως. Είναι δηλαδή προφανές, ότι ούτε τα ως άνω όργανα συνδιοίκησης των Α.Ε.Ι. έχουν τη διακριτική ευχέρεια να προχωρήσουν στην εκ των υστέρων έγκριση ή την άρση του αξιοποίνου μιας παράνομης ενέργειας, την οποία συνιστά η κατάληψη των σχολών από φοιτητές. Η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των σχολών και των τμημάτων σύμφωνα με τον προορισμό τους αποτελεί για τον Πρύτανη, τη Σύγκλητο και την Επιτροπή Ασύλου καθήκον και δέσμια αρμοδιότητά τους.

4. Η κατάληψη ενός πανεπιστημιακού κτηρίου, στο οποίο επιτελείται η αποστολή που αναφέρθηκε παραπάνω (αρ.2) επιφέρει το αξιόποινο αποτέλεσμα της διατάραξης ή της διακοπής της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας του. Για το θέμα αυτό άλλωστε έχει αποφανθεί κατηγορηματικά η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (απόφαση 1767/2001):

«Η άρνηση αυτή (σ.σ. της απομάκρυνσης των καταληψιών από το Πολυτεχνείο) ήταν παράνομη, γιατί ναι μεν η διακίνηση εντός των πανεπιστημιακών χώρων είναι ελεύθερη, αλλά μόνο για τους φοιτητές, οι οποίοι, σύμφωνα με τον προορισμό των σχολών, έχουν δικαίωμα να βρίσκονται σε αυτές και να μελετούν ή να παρακολουθούν τα μαθήματά τους …».

Με την απόφαση αυτή ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την εφετειακή απόφαση με την οποία είχε καταδικαστεί για διατάραξη οικιακής ειρήνης κάποιος εξω-πανεπιστημιακός.

Ως τελευταίο ανάχωμα για τη νομιμότητα των καταλήψεων θα μπορούσε να αποτελέσει ο ισχυρισμός ότι δεν επέρχεται διακοπή ή διατάραξη της λειτουργίας της υπηρεσίας, αφού αυτή η μορφή κινητοποίησης συμβιβάζεται με την αποστολή των ΑΕΙ να συντείνουν στη διαμόρφωση υπευθύνων ανθρώπων με κοινωνική και πολιτική συνείδηση και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των κοινωνικών κλπ αναγκών του τόπου. Είναι προφανές ότι ο ισχυρισμός αυτός δεν μπορεί να σταθεί στον κοινό νου:

Τόσο το 334§3 του Ποινικού Κώδικα, όσο και οι διατάξεις που αφορούν τα καθήκοντα του Πρύτανη αναφέρονται στην ομαλή διεξαγωγή της υπηρεσίας που αποτελεί αποστολή των ΑΕΙ. Η ομαλή διεξαγωγή της υπηρεσίας αποτελεί μια επακριβώς καθορισμένη νομική έννοια και όχι απλώς μια αόριστη πολιτική εκτίμηση προσώπων που θεωρούν το πανεπιστήμιο, χώρο «επαναστατικής γυμναστικής». Ομαλότητα λοιπόν υπάρχει όταν όλοι οι επιμέρους προσανατολισμοί της ανώτατης εκπαίδευσης (όπως προδιαγράφονται στο άρθρο 1§§2 και 3 του ν.1268/82) αφενός μεν εξυπηρετούνται παράλληλα και ταυτόχρονα, αφετέρου δε διαχέονται και ωφελούν το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Άλλωστε, ο αποκλεισμός μίας δραστηριότητας (λ.χ. διδασκαλίας ή έρευνας) υπέρ, δήθεν, μίας άλλης (πολιτική ή κοινωνική διεκδίκηση) και η αποστέρηση σε μια ευρεία ομάδα προσώπων από τις λειτουργίες που επιτελούν τα ΑΕΙ κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην ανάπτυξη της κοινωνικής και πολιτικής ευθύνης και συνείδησης και στην αντιμετώπιση των κοινωνικών και αναπτυξιακών αναγκών του τόπου. Υπό το πρίσμα άλλωστε της έννοιας του ασύλου αυτό είναι ακόμα πιο ξεκάθαρο. Σύμφωνα με το άρθρο 2§§4,5 ν.1268/82:

«4. Για την κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, της ελεύθερης επιστημονικής αναζήτησης και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών αναγνωρίζεται το Πανεπιστημιακό Άσυλο.

5. Το Πανεπιστημιακό Άσυλο καλύπτει όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι. και συνίσταται στην απαγόρευση επέμβασης της δημόσιας δύναμης στους χώρους αυτούς χωρίς την πρόσκληση ή άδεια του αρμοδίου οργάνου του Α.Ε.Ι., όπως αναφέρεται στη συνέχεια.»

Είναι σαφές ότι η ακαδημαϊκή ελευθερία, η ελεύθερη επιστημονική αναζήτηση και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών καταπατούνται βάναυσα με την κατάλυση των λειτουργιών του Πανεπιστημίου και την αποστέρηση των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού από αυτές. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι το Πανεπιστημιακό Άσυλο, ως νομοθετικό δημιούργημα, αποτελεί (όπως και η ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας) έννοια νομική, αντικείμενο νομικής ερμηνείας και δικαστικής εκτίμησης και όχι αντικείμενο της αυθαίρετης κρίσης των φοιτητών ή του Πρύτανη ή της Επιτροπής Ασύλου. Έτσι, κατ’ αναλογία προς τα ανωτέρω, το άσυλο, ως χώρος προστασίας τριών ελευθεριών (ακαδημαϊκής, ερευνητικής, ιδεολογικής) λειτουργεί καθολικά σε σχέση με αυτές και σε σχέση με τα πρόσωπα που ευεργετούνται από αυτές. Η διακοπή επομένως του ακαδημαϊκού ή του ερευνητικού έργου ή η μεταφορά του εκτός του προστατευομένου χώρου συνιστά καίρια καταπάτησή του ασύλου. Η κατάληψη, επομένως, αποτελεί κορυφαία πράξη κατάλυσης του Πανεπιστημιακού Ασύλου, αφού το Άσυλο προϋποθέτει Ίδρυμα εν λειτουργία ως προς το σύνολο της αποστολής του (ακαδημαϊκής, ερευνητικής, κοινωνικοπολιτικής). Η ευχέρεια της Επιτροπής Ασύλου, έγκειται μόνο στη διαπίστωση ή μη, της υπάρξεως του γεγονότος της διακοπής ή της διατάραξης της λειτουργίας της υπηρεσίας (της νόμιμης αποστολής του) και όχι στην απόφαση περί διώξεως ή μη εκείνων που την προκαλούν.

Πρέπει στο σημείο αυτό να αρθεί μια βασική παρανόηση. Το Πανεπιστημιακό Άσυλο δε συνιστά- από νομική άποψη- λόγο που αποκλείει το άδικο χαρακτήρα μιας πράξης τελούμενης εντός του πανεπιστημιακού χώρου ή λόγο άρσεως του αξιοποίνου της, ούτε καθιστά την πράξη αυτή ατιμώρητη.Παραθέτω το ακόλουθο απόσπασμα της 230/1994 αποφάσεως του Αρείου Πάγου (Τμ.Ε’):

«[…] σαφώς συνάγεται ότι το εν λόγω άσυλο έχει την έννοια του προσδιορισμού ορισμένου χώρου ως τέτοιου, όπου κατ’ αρχήν η αστυνομική δύναμη δε θα μπορούσε, αν δεν είχε προμηθευτεί ορισμένη άδεια εκ της αρμόδιας αρχής του οικείου ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος, να προβαίνει σε συλλήψεις και όχι ως τέτοιου, όπου συγχωρείται η διάπραξη εγκλημάτων, όπως εκείνου της διατάραξης της οικιακής ειρήνης …»

Από τη στιγμή λοιπόν, που το άσυλο δε δίνει την κυριαρχική εξουσία στα αρμόδια όργανα του Α.Ε.Ι. να κρίνουν περί του άδικου ή αξιοποίνου χαρακτήρα της κατάληψης του χώρου του Ιδρύματος, τότε με την έναρξη της κατάληψης και για όσο χρόνο αυτή διαρκεί, επέρχεται το αποτέλεσμα (διακοπή ή διατάραξη υπηρεσίας), που ο νόμος θεωρεί ποινικά κολάσιμο.

Β. Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ

Η επέλευση του αξιοποίνου αποτελέσματος ακόμα και εντός χώρου όπου ισχύει το Άσυλο, έχει μια πολύ σοβαρή έννομη συνέπεια: Ακόμη και αν η αδράνεια του Πρύτανη ή της Επιτροπής Ασύλου ή της Συγκλήτου είναι δυνατόν να οδηγήσει στην για διάφορούς νομικούς ή πραγματικούς λόγους ατιμωρησία των φυσικών αυτουργών της διατάραξης της ομαλής λειτουργίας του πανεπιστημίου, δεν απαλλάσσει τα εν λόγω όργανα από τη δική τους ευθύνη. Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα:

«Όπου ο νόμος για την ύπαρξη αξιόποινης πράξης απαιτεί να έχει επέλθει ορισμένο αποτέλεσμα, η μη αποτροπή του τιμωρείται όπως η πρόκλησή του με ενέργεια, αν ο υπαίτιος της παράλειψης είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να παρεμποδίσει την επέλευση του αποτελέσματος»

Για την ποινική, επομένως, ευθύνη των ως άνω πανεπιστημιακών οργάνων πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

1. Η ιδιαίτερη νομική υποχρέωση για την παρεμπόδιση του αξιόποινου αποτελέσματος.

2. Η παράλειψη αποτροπής του αποτελέσματος.

3. Η επέλευση του αποτελέσματος.

4. Αιτιώδης σχέση μεταξύ παράλειψης αποτροπής και της επέλευσης του αξιόποινου αποτελέσματος.

Ας πάρουμε ένα-ένα τα στοιχεία του δια παραλείψεως τελουμένου αδικήματος:

1. Η ιδιαίτερη νομική υποχρέωση της Συγκλήτου για την παρεμπόδιση του αξιόποινου αποτελέσματος της διατάραξης της οικιακής ειρήνης πηγάζει από το προαναφερθέν άρθρο 2§2 στοιχ.β ν.2083/92 (γενική εποπτεία-τήρηση νόμων, μεταξύ αυτών πρωτίστως του Ποινικού Κώδικα).

Η ιδιαίτερη νομική υποχρέωση του Πρύτανη πηγάζει κατά πιο κατηγορηματικό τρόπο από το επίσης προαναφερθέν άρθρο 3§1 στοιχείο στ΄ του ν. 2083/92 (εύρυθμη λειτουργία Α.Ε.Ι.- εκπροσώπηση Α.Ε.Ι.- τήρηση νόμων).

Η ιδιαίτερη νομική υποχρέωση της Επιτροπής Ασύλου πηγάζει από το καθήκον της να προστατεύει το πραγματικό περιεχόμενο του ασύλου.

2. Με δεδομένο ότι τόσο η Σύγκλητος, όσο και η Επιτροπή Ασύλου συγκαλούνται με πρωτοβουλία του Πρύτανη, η αδράνεια του τελευταίου να συγκαλέσει τα εν λόγω συλλογικά όργανα, τα απαλλάσσει από οποιαδήποτε ευθύνη λόγω παράλειψης.

Αντίθετα, οι υποχρεώσεις του Πρύτανη είναι άμεσες και συγκεκριμένες:

Εφόσον γνωρίζει εκ των προτέρων τα αποτελέσματα των συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων και έχει χρονική ευχέρεια, οφείλει να συγκαλέσει τη Σύγκλητο, η οποία θα έχει δύο δυνατότητες. Ή να εκφράσει τη νομικά προσδιορισμένη βούλησή του Α.Ε.Ι. για συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του ή να αποφασίσει η ίδια την διακοπή της λειτουργίας του εκπαιδευτικού έργου αιτιολογώντας όμως την απόφασή της (συνδρομή εξαιρετικής περίπτωσης- βλέπε το προαναφερθέν άρθρο 25 ν.1268/82).

Εφόσον, όμως, όπως πάντοτε συμβαίνει, πραγματοποιηθεί η κατάληψη του πανεπιστημιακού χώρου από φοιτητές πριν την λήψη αποφάσεως από τη Σύγκλητο, έχουμε την επέλευση του αξιόποινου αποτελέσματος της διακοπής της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας (334§3 Π.Κ.). Ο Πρύτανης, ως υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου οφείλει πρώτον να ενημερώσει τους καταληψίες για τον παράνομο χαρακτήρα της ενέργειας τους και δεύτερον στην περίπτωση της μη αποχώρησής τους να συγκαλέσει άμεσα την Επιτροπή Ασύλου προκειμένου να ζητήσει την επέμβαση της δημόσιας δύναμης. Σε περίπτωση μη ομοφωνίας στην Επιτροπή Ασύλου, οφείλει εντός της ιδίας ημέρας να συγκαλέσει εκτάκτως τη Σύγκλητο, η οποία υποχρεούται να λάβει απόφαση απομάκρυνσης των καταληψιών (εκτός βέβαια αν αμφιβάλλει για την ύπαρξη της κατάληψης). Την ιδιαίτερη αυτή νομική υποχρέωση την έχει ακόμα και αν αποφασίσει η ίδια εκ των υστέρων να προχωρήσει σε διακοπή λειτουργίας του Α.Ε.Ι.

Και από την εμπειρία των τελευταίων καταλήψεων είναι προφανές ότι το σύνολο των παραλείψεων για την αποτροπή της διατάραξης της οικιακής ειρήνης βαρύνει αποκλειστικά τον Πρύτανη του κάθε υπό κατάληψη τελούντος Α.Ε.Ι.

3. Ως προς την επέλευση του αποτελέσματος, τα λόγια περισσεύουν. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι σχολές έμειναν κλειστές για πολλές εβδομάδες.

4. Ως προς την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ της παράλειψης του Πρύτανη (να ζητήσει την απομάκρυνση των καταληψιών, να συγκαλέσει τα αρμόδια όργανα κλπ) και του αποτελέσματος (της παραμονής τους στο χώρο του Α.Ε.Ι. και την διακοπή της λειτουργίας του) υπάρχουν κάποια προβλήματα. Τα προβλήματα συνίστανται στο γεγονός ότι ο Πρύτανης δεν δύναται από μόνος του να αποτρέψει το αποτέλεσμα που λαμβάνει χώρα στο αδίκημα της διατάραξης της οικιακής ειρήνης, αφού απαιτείται η μεσολάβηση πρώτα της επιτροπής ασύλου, έπειτα της συγκλήτου (σε περίπτωση ελλείψεως ομοφωνίας στην επιτροπή ασύλου) και τέλος της αστυνομικής δύναμης. Εντούτοις, η επίκληση από τον Πρύτανη της ελλείψεως αρμοδιότητας ή της ελλείψεως αιτιώδους συνάφειας μεταξύ της παράλειψής του και του αποτελέσματος της παρατεταμένης διακοπής του εκπαιδευτικού έργου δεν είναι βάσιμη. Κατά την πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου ο αιτιώδης σύνδεσμος υφίσταται «όταν στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι δεδομένη η αποχή εξ ωρισμένης ενεργείας, η οποία αν επιχειρείτο, ήταν δυνατόν μετά πιθανότητος να παρακωλυθεί η εκτέλεση του εγκλήματος» (ΑΠ 364/95, 870/95 κλπ). Η επίκληση από τον πρύτανη της δικαιολογίας ότι η τέλεση των επιβαλλομένων ενεργειών και ιδίως η σύγκληση της Επιτροπής Ασύλου ή της Συγκλήτου δεν δημιουργούν πιθανότητα αποτροπής του εγκλήματος έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της νομιμότητας της διοίκησης. Σύμφωνα με αυτή την αρχή, τεκμαίρεται ότι τα αρμόδια διοικητικά όργανα (τέτοια βεβαίως είναι και η Επ. Ασύλου και η Σύγκλητος) λειτουργούν πάντοτε σύμφωνα με το νόμο σε ένα κράτος δικαίου. Τα εν λόγω όργανα, όπως είπαμε, δεν έχουν ενόψει των συγκεκριμένων περιστάσεων (της εξόφθαλμης τέλεσης της αξιόποινης διακοπής της διεξαγωγής της υπηρεσίας και της καταπάτησης του ασύλου από τους καταληψίες) την διακριτική ευχέρεια να επιλέξουν μεταξύ περισσοτέρων νομίμων δράσεων. Πολύ δε περισσότερο, η ανύπαρκτη αυτή ευχέρεια δε μπορεί να στηριχθεί στη μακροχρόνια πρακτική της αποχής από τις νόμιμες ενέργειες, η οποία είναι δηλωτική, όχι νόμιμης συμπεριφοράς, αλλά της υποχώρησης της αρχής του κράτους δικαίου όλα αυτά τα χρόνια στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Αφού λοιπόν ο Πρύτανης δεν δύναται να αποδείξει ότι τα όργανα, τα οποία παρέλειψε να συγκαλέσει ως υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία του ΑΕΙ είχαν θεωρητικώς την ευχέρεια να νομιμοποιήσουν την κατάληψη, τότε ευθύνεται διότι με την συμπεριφορά του αυτή (αποχή από ενέργεια) προκάλεσε την εσφαλμένη εντύπωση στους φοιτητές ότι έχουν δικαίωμα να προβούν σε κατάληψη κτηρίων του Α.Ε.Ι. και με τον τρόπο αυτό το αξιόποινο αποτέλεσμα που αναφέραμε.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε είναι ότι ο Πρύτανης με την παραπάνω συμπεριφορά του (αποχή από ενέργεια) τελεί δια παραλείψεως το αδίκημα της διατάραξης οικιακής ειρήνης (334§3 Π.Κ. σε συνδυασμό με το άρθρο 15 Π.Κ.).

Η ΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Έχοντας καταλήξει στην αδιαμφισβήτητη ποινική ευθύνη του Πρύτανη, θέτουμε το θέμα της δυνατότητας των φοιτητών, που έχουν χάσει τα μαθήματά τους να διεκδικήσουν δικαστικά αποζημίωση και αποκατάσταση της ηθικής βλάβης, η οποία προκαλείται από την παρατεταμένη διακοπή του εκπαιδευτικού έργου, την επιμήκυνση του χρόνου σπουδών με ότι αυτό συνεπάγεται, την ταλαιπωρία από τη σώρευση χρεωστούμενων μαθημάτων, την εν γένει υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών και την απαξίωση του πτυχίου.

Σύμφωνα με τα άρθρα 105 και 106 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα:

«[105] Για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του Δημοσίου κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας που τους έχει ανατεθεί, το Δημόσιο ενέχεται σε αποζημίωση, εκτός αν η πράξη ή παράλειψη έγινε κατά παράβαση διάταξης, που υπάρχει για χάρη του γενικού συμφέροντος. Μαζί με το Δημόσιο ευθύνεται εις ολόκληρον και το υπαίτιο πρόσωπο, με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων για την ευθύνη των υπουργών.

[106] Οι διατάξεις των δύο προηγουμένων άρθρων εφαρμόζονται και για την ευθύνη των δήμων, των κοινοτήτων ή των άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου από πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων που βρίσκονται στην υπηρεσία τους.»

Εν προκειμένω, η ευθύνη του Α.Ε.Ι. προς αποκατάσταση της περιουσιακής ζημίας και της ηθικής βλάβης των φοιτητών, που λόγω καταλήψεων χάνουν τα μαθήματά τους στηρίζεται στα εξής:

1. Στο αδίκημα που έχει τελέσει ο Πρύτανης (διατάραξη οικιακής ειρήνης δια παραλείψεως τελούμενης).

2. Στο γεγονός ότι ο Πρύτανης αποτελεί όργανο νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου.

3. Στο γεγονός ότι η παράλειψη του πρύτανη τελείται κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας που του έχει ανατεθεί και προσδιορίζεται ειδικά από το νόμο.

4. Στο γεγονός ότι δεν παραβιάζεται διάταξη τεθείσα χάριν του γενικού συμφέροντος αλλά προσβάλλεται το αγαθό της προσωπικής ελευθερίας των φοιτητών μέσω της διατάραξης της οικιακής ειρήνης. Το ότι προσβάλλεται το εν λόγω αγαθό προκύπτει από το ότι το ως άνω αδίκημα εντάσσεται στο κεφάλαιο του Ποινικού Κώδικα που περιλαμβάνει τα εγκλήματα κατά της προσωπικής ελευθερίας. Εν προκειμένω, λοιπόν, βάλλεται η προσωπική ελευθερία όλων των μελών των Α.Ε.Ι., στους οποίους περιλαμβάνονται και οι φοιτητές, οι οποίοι στερούνται της προσβάσεως στις υπηρεσίες του πανεπιστημίου (άρθρο 3§5 ν.1268/82).

Ας μην έχουμε αυταπάτες. Κανένας νέος νόμος-πλαίσιο για τα Α.Ε.Ι. δεν θα επιφέρει την επίλυση του χρονίου προβλήματος των Πανεπιστημίων που συνίσταται στην υποχώρηση της αρχής της νομιμότητας και της αρχής του κράτους δικαίου. Αν δε μάθουμε να σεβόμαστε και να εφαρμόζουμε τους ισχύοντες νόμους, τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτό θα αλλάξει με την ψήφιση απλώς νέων νόμων;

—————————-

O Αριστοτέλης Κατράνης είναι δικηγόρος

www.e-rooster.gr

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
Σ.Σ. Οποιαδήποτε σχέση με υπαρκτά πρόσωπα είναι καθαρά συμπτωματική. Τα παραπάνω ουδεμία σχέση έχουν με αληθινά γεγονότα.

Τέλειο. Πάντως εγώ αναγνώρισα πολύ κόσμο στα όσα γράφεις ... και δεν σπούδασα καν Ελλάδα emcolgate Tutto il mondo e' paese που λένε και οι φίλοι και ''γείτονές μας'' Ιταλοί.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Πραγματικά μίλησε στην καρδιά πολλών ο ψυχίατρος του φόρουμ. Απορώ πως μου ειχε ξεφύγει. Το διάβασα μόλις σήμερα.

μια και το θέμα είναι επίκαιρο, ας ελπίσουμε ότι θα το διαβάσουν κάποιοι μπας και ξεστραβωθούν και σταματήσουν να μ@λακίζονται.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Υ.Γ. Αναλογιστείτε τι έγινε: σαν να λέμε ότι το Ντυνάν (γκουχ γκουχ) προκηρύσσει 7 θέσεις για ειδικότητα με συνέντευξη, κάνει αίτηση ένας άγνωστος τυπάκος από αλβανία μεριά - κάπως έτσι μας βλέπουν στο UK, μαζί με εκατοντάδες από εμάς και αυτοί,

Ω, εκ του θαύματος διαλέγουν τον αλβανό !

Δεν είναι θαύμα. Οι άνθρωποι ξέρουν τι κάνουν.

Διαλέγουν τον Αλβαν... εε... τον Έλληνα γιατί τον είδανε και ξέρουν ότι τους κάνει και έχει όρεξη για δουλειά.

Στο τέλος κερδισμένοι θα βγουν. :rolleyes:

Όσο για το Ντύναν και εκεί ξέρουν τι κάνουν.

Θα βολέψουν κάποια φυντάνια βουλευτών και θα τα βγάλουν κουτσά-στραβά «ειδικευμένους». Σε ποιότητα βέβαια δεν θα διαφέρουν σε τίποτα από τον μέσο ειδικευόμενο των δημοσίων νοσοκομείων. Και αν τύχει να είναι χειρότεροι κανείς δεν θα το προσέξει. Δεν είμαστε δα σαν τους Εγγλέζους που τα κοιτάνε αυτά τα πράγματα... emno

Οι βουλευτές θα θυμούνται πως το Ντύναν του εξυπηρέτησε στην διατήρηση των πελατειακών τους σχέσεων και στο επόμενο νομοσχέδιο θα υπερψηφίσουν την ρύθμιση για τις χρηματοδοτήσεις.

Όλοι κερδίζουν :P

Link to comment
Share on other sites

Η μεγαλύτερη κατάρα του ελληνικού Πανεπιστημίου είναι ο φοιτητικός συνδικαλισμός. Όλα τα λαμόγια κομματόσκυλα παρουσιάζουν ως κατάκτηση τον "εκδημοκρατισμό" του πανεπιστημίου. Στην πραγματικότητα ήταν μια μεγάλη οπισθοδρόμηση που έφερε το κομματικό κράτος και στο πανεπιστήμιο.

Link to comment
Share on other sites

Η μεγαλύτερη κατάρα του ελληνικού Πανεπιστημίου είναι ο φοιτητικός συνδικαλισμός. Όλα τα λαμόγια κομματόσκυλα παρουσιάζουν ως κατάκτηση τον "εκδημοκρατισμό" του πανεπιστημίου. Στην πραγματικότητα ήταν μια μεγάλη οπισθοδρόμηση που έφερε το κομματικό κράτος και στο πανεπιστήμιο.

Αυτό ξαναπέστο

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Γεια σου kokni! Είσαι η αφορμή που έκανα register στο site, γιατί επιτέλους βρήκα έναν ομοιπαθή....Δεν είμαι γιατρός όπως εσύ, αλλά κάνω το διδακτορικό μου στην Ιατρική. Anyway αυτά δεν έχουν πολύ σημασία, σημασία έχει ότι νιώθω πως αυτή η μερίδα ανθρώπων είναι η τελευταία τρύπα του ζουρνά...Κάποια στιγμή αυτή η ρημαδοκατάληψη θα τελειώσει, οι φοιτητές θα κάνουν τις διπλές τους εξεταστικές και κάπως θα συμμαζευτεί το πράγμα... Εμείς όμως τι γινόμαστε; 4 χρόνια κάνω το κομάντο για τη διατριβή μου, η οποία πρέπει να τελειώνει και σύντομα μάλιστα. Ποιος από τους καταληψίες θα ενδιαφερθεί για τα ερευνητικά που τρέχουν και για τις προθεσμίες που έρχονται από ψηλά κι εκεί δε σώζει κανένας κουμπάρος, μπατζανάκης και λοιπά;Τι θα πω στις επιτροπές των υπουργείων και ΕΕ που εμπλέκονται στους ελέγχους;Sorry μα έχω βρει καλύτερο αγόρι;Σε ποιον να απευθυνθώ για τα χρηματικά πρόστιμα αν ω μη γένετω έρθουν;Κι αυτο που με σκάζει είναι ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα...Γιατί ως μεταπτυχιακοί φοιτητές που θεωρούμαστε να μην έχω λόγο στον αν θα γίνει κατάληψη ή όχι;Γιατί με αντιμετωπίζουν ως εχθρό ή τσιράκι;Πόσα βράδια, Σ/Κ, αργίες και διακοπές πέρασαν αυτοί που δεν με αφήνουν να κάνω τη δουλειά μου πάνω από ένα πάγκο;Πόσες φορές ακύρωσαν φίλους, γκόμενους και συγγενείς γιατί το πείραμα αποφάσισε αλλιώς;Βαρέθηκα μια ωραία Τρίτη κάθε τρεις και λίγο να ακυρώνουν τον κόπο μου, να με καθυστερούν χωρίς να νοιάζονται για τίποτα...Ο αγώνας θέλει θυσίες ναι, αλλά το θέμα είναι ποιου τη θυσία;Όχι με ξένα κόλυβα...

Link to comment
Share on other sites

Πόσα βράδια, Σ/Κ, αργίες και διακοπές πέρασαν αυτοί που δεν με αφήνουν να κάνω τη δουλειά μου πάνω από ένα πάγκο;Πόσες φορές ακύρωσαν φίλους, γκόμενους και συγγενείς γιατί το πείραμα αποφάσισε αλλιώς;

ο καθενας κανει τις επιλογες του και ζει με αυτες...

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου kokni! Είσαι η αφορμή που έκανα register στο site, γιατί επιτέλους βρήκα έναν ομοιπαθή....Δεν είμαι γιατρός όπως εσύ, αλλά κάνω το διδακτορικό μου στην Ιατρική. Anyway αυτά δεν έχουν πολύ σημασία, σημασία έχει ότι νιώθω πως αυτή η μερίδα ανθρώπων είναι η τελευταία τρύπα του ζουρνά...Κάποια στιγμή αυτή η ρημαδοκατάληψη θα τελειώσει, οι φοιτητές θα κάνουν τις διπλές τους εξεταστικές και κάπως θα συμμαζευτεί το πράγμα... Εμείς όμως τι γινόμαστε; 4 χρόνια κάνω το κομάντο για τη διατριβή μου, η οποία πρέπει να τελειώνει και σύντομα μάλιστα. Ποιος από τους καταληψίες θα ενδιαφερθεί για τα ερευνητικά που τρέχουν και για τις προθεσμίες που έρχονται από ψηλά κι εκεί δε σώζει κανένας κουμπάρος, μπατζανάκης και λοιπά;Τι θα πω στις επιτροπές των υπουργείων και ΕΕ που εμπλέκονται στους ελέγχους;Sorry μα έχω βρει καλύτερο αγόρι;Σε ποιον να απευθυνθώ για τα χρηματικά πρόστιμα αν ω μη γένετω έρθουν;Κι αυτο που με σκάζει είναι ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα...Γιατί ως μεταπτυχιακοί φοιτητές που θεωρούμαστε να μην έχω λόγο στον αν θα γίνει κατάληψη ή όχι;Γιατί με αντιμετωπίζουν ως εχθρό ή τσιράκι;Πόσα βράδια, Σ/Κ, αργίες και διακοπές πέρασαν αυτοί που δεν με αφήνουν να κάνω τη δουλειά μου πάνω από ένα πάγκο;Πόσες φορές ακύρωσαν φίλους, γκόμενους και συγγενείς γιατί το πείραμα αποφάσισε αλλιώς;Βαρέθηκα μια ωραία Τρίτη κάθε τρεις και λίγο να ακυρώνουν τον κόπο μου, να με καθυστερούν χωρίς να νοιάζονται για τίποτα...Ο αγώνας θέλει θυσίες ναι, αλλά το θέμα είναι ποιου τη θυσία;Όχι με ξένα κόλυβα...

Θυμάμαι χαρακτηριστικά...

Όταν μπήκα στη Σχολή το 1999, υπήρχε το κλασσικό άτομο - οργανωτής των ΕΑΑΚ που ζούσε για να οργανώνει καταλήψεις. Εγώ ήμουν 1ο έτος, εκείνος στο 5ο...

Κατάληψη το 2000, το 2001, το 2004, συνελεύσεις επί συνελεύσεων, εκείνος εκεί, πάντα στον αγώνα, πρωτοστάτης - επαναστάτης. Όλα τριγύρω αλλάζανε, εκείνος σταθερός στον αγώνα...

Τελείωσα τη Σχολή το 2005... Σκέφτηκα ότι επιτέλους δε θα ξαναασχολιόμουν με τους κλασσικούς αγωνιστές, ότι γλίτωσα δια παντώς από δαύτους. Κι όμως πλάνη!

Εν έτει 2007, ο κλασσικός είναι ακόμα εκεί! Έστω και στο 8ο πτυχίο, αγωνίζεται πάντα για τα συμφέροντα της Ιατρικής, για το καλό της επιστήμης, για την πρόοδο του ελληνικού Πανεπιστημίου.

Όλοι πρέπει να έχουν ένα λόγο ύπαρξης...

emeleos

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.