Jump to content

Πολεμικές τεχνες και μαχητικά αθληματα στο greekmeds!


tik-tak

Recommended Posts

Καλωσορίσατε στην ενότητα των πολεμικών τεχνών και μαχητικών αθλημάτων!!!

Μέλη του greekmeds ασχολείστε με κάποια πολεμική τέχνη ή μαχητικό σπορ;

Αν όχι, θα θέλατε να ασχοληθείτε;

Μπορείτε σε αυτην εδώ την ενότητα να γράψετε για το πώς επιλέξατε την πολεμική τέχνη,

πόσα χρόνια ασχολείστε,πόσες φορές την εβδομάδα προπονείστε,ποιες ειναι οι εντυπώσεις σας...

Αν θέλετε , καντε μια μικρή αναφορά στην ιστορία και φιλοσοφία της πολεμ.τέχνης σας, στην εξέλιξή της ,στις τεχνικές της,στη διαφορά της απο τις υπόλοιπες π/τ.

Μοιραστείτε κάποια ιστορία ή εμπειρία σας που παρουσιάζει ενδιαφέρον...

Εχετε βρει διευθύνσεις στο διαδίκτυο, βιβλιογραφία,φωτογραφίες ή βιντεάκια;Δεν έχετε παρα να τα αναφέρετε!

Αρχάριοι, έχετε απορίες ;

Προχωρημένοι ,εχετε τη διαθεση να τις λύσετε;

Η ενότητα αυτη σας περιμένει....

:)

Τροποποιήθηκε από tik-tak
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

post-386-1163802175.jpg

στο χώρο των πολεμικών τεχνών...εισήλθα πριν 3 εβδομάδες.

επέλεξα να διδαχθώ TANG SOO DO (TSD)

Ειναι κορεατικη πολεμική τέχνη, θα μπορουσε να χαρακτηριστεί σαν το "κορεάτικο καράτε".

Θεωρείται οτι απο το TSD προέκυψε το σύγχρονο TAE KWON DO, πλεον ολυμπιακό αγώνισμα.

Αρχισα TSD, για πρακτικούς λόγους: στη γειτονιά μου υπήρχε σχολή πολεμικών τεχνών ,δεν ήθελα να ταλαιπωρούμαι με πολύωρες μετακινήσεις , το μόνο που ήθελα ήταν ο συνδυασμός γυμναστικής με τη δυναμική διαδικασία μάθησης για να μου κρατά το ενδιαφέρον...

ετσι,στο δίλημμα-τρίλημμα γυμναστήριο/kickboxing/πολεμική τέχνη, κατέληξα μετά απο αναζήτηση (εσωτερική και εξωτερική...χιχιχιι) σε πολεμική τέχνη.

Αυτό , γιατί δεν είναι σκέτη "εξάσκηση", εχει εξελικτική πορεία,δεν απαιτεί εξαρχής την τέλεια φυσική κατάσταση,δεν έχει ηλικιακό όριο και κάθε φορά μαθαίνεις κάτι καινούργιο....

Αφου "πολέμησα" με τους δισταγμούς μου (που αφορούσαν την ηλικία μου, τη φυσική μου κατάσταση...),απευθύνθηκα στη σχολή χωρίς να καν να ρωτήσω τι επρόκειτο να διδαχθώ...Στο 1ο μάθημα , νόμιζα οτι μάθαινα καράτε,στο 2ο ταε κβον ντο και στο 3ο κατανόησα οτι διδάσκομαι TSD! :P Τότε ήταν που άρχισα να ψιλοψαχνω στο διαδίκτυο για πληροφορίες,στα βιβλιοπωλεία,να θέτω ερωτήσεις,να αντιλαμβάνομαι οτι υπάρχουν πάρα πολλά και διαφορετικά στυλ π/τ...

(Διακατέχομαι απο άκρατο ενθουσιασμό....Ελπίζω αυτό να μην ειναι της αρχής και να διαρκεσει...στο πλαίσιο αυτου του ενθουσιασμού δεν κρατήθηκα και άνοιξα αυτην την ενότητα :rolleyes: )

Μερος της ζωής μου έχει αναπροσαρμοστεί σε νεα βάση ,αφού "επιβάλλεται" η παρουσία μας σε τουλάχιστον 3 απο τις 4 προπονήσεις την εβδομάδα , ο Δάσκαλος ειναι ιδιαίτερα αυστηρος σε αυτό...χιχιχ...

Στην τάξη υπάρχουν παιδιά με μαυρες ζώνες , νεώτερα εμού, με 15 και 18 χρονια μάθησης.Υπάρχουν , επίσης, μαύρες ζώνες ηλικίας άνω των 30 και 40χρ.Οι λευκές ζώνες, στις οποίες υπάγομαι, αφορούν 15αρηδες,25αρηδες , 30αρηδες και 1 κύριο 55χρονών , που μόλις τωρα ξεκίνησε...(δεν αναφέρω σε ποια ομάδα -άρηδων ανήκω,εεε;)

Παρακολουθώ 3 απο τις 4 προπονήσεις την εβδ.

Αυτό που διαπίστωσα στις 3 εβδ που πηγαίνω ειναι οτι σχεδόν σε κάθε προπόνηση μαθαίνουμε νεα πράγματα.

Ανταπεξέρχομαι καλά στις απαιτήσεις της αντοχής που επιβάλλει η προπόνηση, στην ταχύτητα χωλαίνω...

Αυτό το αναφέρω για να πώ οτι τελικά ο κάθε υγιής άνθρωπός θα μπορούσε να ξεκινήσει π/τ και να μην έχει το άγχος της φυσικής του κατάστασης...(Ακόμη και μετά το πρωτο-πρώτο μάθημα,ενώ ειχα χρόοοονια να γυμναστώ, δεν κουράστηκα ούτε πιάστηκα...)

Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός οτι επικρατεί κλίμα σεβασμού και ιεραρχίας κατα τη διάρκεια του κυρίως μαθήματος.Ενώ πριν ή μετά το μάθημα, οι μαθητές μπορεί να αστειεύονται μεταξύ τους ή/και με το δάσκαλο, μετά την έναρξη της προπόνησης ο καθένας ξέρει τη θέση του,το ρόλο του.Χωρις να μου έχει υποδειχθεί τιποτα μέχρις στιγμής,αρχίζω κι εγώ σιγα-σιγά και μπαίνω σε αυτό το κλίμα...

[Εχθές πήρα τη στολή μου , ειμαι σαν παγωτατζής ή σαν μπογιατζής μεσα σε αυτήν....χιχιχ...

δεν έχω ακόμη πάρει το θάρρος να φωνάζω την κραυγή "κία" σε κάθε άσκηση,όπως κάνουν κι υπόλοιποι (έρχεται ο δάσκαλος στο πλάι μου και μου το επισημαίνει....αλλά πού εγώ; emblush...αν και διαπίστωσα οτι βοηθά πολύ στην εκπνοή...)]

Αυτά τα..."ολίγα" για την προσωπική μου σχέση με το TANG SOO DO.

λοιπόν,

Τι ειναι το TANG SOO DO;

ειναι κορεάτικη πολεμική τέχνη , που έχει αντλήσει στοιχεία της απο τα (κινέζικα) τάι τσι και κουγκ φου και το (ιαπωνικό) καράτε.Η ονομασία του σημαίνει: "ο τρόπος , η τέχνη του χεριού Τ'ANG" , όπου T'ANG : κινέζικη δυναστεία του 7ου-9ου αι.μΧ., της οποίας δεχθηκε τις επιρροές. Η νεώτερη απόδοση της ονομασίας εχει ώς εξής: " η τέχνη του γυμνού χεριού/γροθιας"

Χρησιμοποιεί τις (γυμνές) γροθιές και τα λακτίσματα.Συνδυάζει το τεχνικό μερος (αναπνοή,κινήσεις), με το καλλιτεχνικό μερος (τελειοποίηση όμορφων και δυνατών κινήσεων) και το φιλοσοφικό μέρος

οι κανόνες του Tang Soo Do ειναι:

1.Πίστη στην πατρίδα.

2.Σεβασμός στους γονείς και στους ηλικιωμένους

3.Σεβασμός στο/στη σύντροφο

4.Καλές σχέσεις με τα αδέλφια

5.Έντιμη φιλία.

6.Καλή συνεργασία με το Δάσκαλο και συναθλητές

7.Μην υποχωρείς στη μάχη.

8.Σε μια κρίσιμη στιγμή να αντιδράς λογικά και ψύχραιμα

9.Να τελειώνεις πάντοτε αυτό που αρχίζεις.

τα εμβλήματα

post-386-1163961675.jpg

φύλλα Δάφνης:τα φύλλα δάφνης συμβολίζουν την ανάπτυξη της ειρήνης .Ο αριθμός 14 σε κάθε κλαδί αντιπροσωπεύει τις 14 επαρχίες της Κορέας.

κόκκινοι σπόροι: 3 σε κάθε πλευρά, αντιπροσωπεύουν τις έξι ηπείρους και δείχνουν ότι το Tang Soo Do διδάσκεται σε όλο τον κόσμο

η γροθια: εκφραζει τη δύναμη και τη δικαιοσύνη

οι χαρακτήρες:ο κεντρικός χαρακτήρας, αμεσως κάτω απο τη γροθιά, σημαίνει "Moo" από το Moo Duk Kwan (=η σχολή πολεμικής τέχνης -"Σχολή Πολεμικής Αρετής"- που "δημιουργησε" το TSD,ιδρυτής ο Hwang Kee ,εχει εξελιχθεί σε διεθνή οργάνωση για την προώθηση της ειρηνης και της ανθρωπινής προόδου )

Το Moo σημαίνει "σταμάτα τη μάχη". Ο χαρακτήρας αριστερά σημαίνει TANG και αυτός δεξιά σημαίνει "Soo".

post-386-1163806607.jpg

Η έννοια του συμβόλου είναι:

Έξι αστέρια: Αντιπροσωπεύουν τις έξι ηπείρους και δείχνουν ότι το Tang Soo Do είναι παγκόσμια διαδεδομένο.

Um, Yang (Ying και Yang) : Το σύμβολο με το κόκκινο και μπλε ημικύκλιο αντιπροσωπεύει την παγκόσμια έννοια των αντίθετων αλλά συμπληρωματικών δυνάμεων. Είναι επίσης και το κεντρικό σύμβολο της σημαίας της Κορέας απ’ όπου κατάγεται το Tang Soo Do (Κορεάτικη κληρονομιά).

Εναέρια πλάγια κλωτσιά : Αντιπροσωπεύει τον ιδιαίτερο και μοναδικό χαρακτήρα του Tang Soo Do και την έννοια του ολοκληρωμένου ατόμου.

Κόκκινος κύκλος: Συμβολίζει την ενότητα και την αδελφοσύνη.

Υδρόγειος σφαίρα: Σημαίνει καλύπτει όλο τον κόσμο.

Η ζώνη στο κάτω μέρος: Η ζώνη του Master αντιπροσωπεύει τον τελικό στόχο όλων των μαθητών του Tang Soo Do.

Εκπαιδευόμενος: Δείχνει τη διαδικασία εκμάθησης του Tang Soo Do.

Συνδυασμός χρωμάτων: Κόκκινο, μπλε και μαύρο.

Σύστημα ζωνών

λευκή:Το χρώμα της ζώνης των αρχαρίων. Το άσπρο αντιπροσωπεύει ένα πρωταρχικό στάδιο στην εξέλιξη. Όπως ο σπόρος βρίσκεται αδρανής κάτω από τα χιόνια του χειμώνα.

πορτοκαλί:Το πορτοκαλί αντιπροσωπεύει τη νέα βλάστηση που εμφανίζεται με την άνοιξη. Η γνώση μας στο Tang Soo Do αρχίζει να αποκαλύπτεται.

καφέ:Το καφέ αντιπροσωπεύει τη δύναμη, τη σταθερότητα, την ευκινησία, τη σπουδαιότητα και τη σοφία. Πρόκειται για ένα σταθεροποιητικό στάδιο και πνευματικά και σωματικά, ανάλογο με αυτό των φυτών που περιορίζουν την ανάπτυξή τους και προετοιμάζονται να ανθίσουν, στο τέλος του καλοκαιριού.

κόκκινο:Το κόκκινο αντιπροσωπεύει το αίμα, τη ζωή, την ενέργεια, την προσοχή και τον έλεγχο. Η δύναμη και οι τεχνικές του μαθητή, αρχίζουν να ανθίζουν και να ωριμάζουν.

μπλε:Το μπλε σκούρο αντιπροσωπεύει την ωριμότητα, την υπόληψη και την τιμή. Η μπλε σκούρα ζώνη δίνεται στους Cho Dan Bo, δηλαδή τους υποψηφίους για μαύρη ζώνη. Πρ;έπει τώρα να προετοιμάσουν το νου και το σώμα για το τελικό βήμα που απαιτείται για την απόκτηση της μαύρης ζώνης.

μαύρη:Το μαύρο αντιπροσωπεύει τη βαθιά γνώση, την ηρεμία, την αξιοπρέπεια, την ειλικρίνεια. Η μαύρη ζώνη είναι το τελικό στάδιο ενός κύκλου ζωής και η αρχή του επόμενου. Έτσι, βλέπουμε ότι δεν είναι μόνο το τέλος ενός σταδίου, αλλά πρωτίστως είναι η αρχή μιας πορείας που οδηγεί μέσω των βαθμών των ανώτερων Μαύρων Ζωνών, στην αληθινή γνώση.

πηγές:

http://www.hellastangsoodo.com

http://en.wikipedia.org/wiki/Tang_Soo_Do

http://www.worldtangsoodo.com/

TANG SOO!!!!!

Τροποποιήθηκε από tik-tak
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αν όλος ο κόσμος, ανεξαρτητα ηλικίας και φύλου, εκπαιδευονταν σε καποια πολεμική τέχνη ο κόσμος μας θα ήταν πολύ καλύτερος και πολύ πιο ειρηνικός. Η πειθαρχία και η αυτοσυγκράτηση που βλεπεις στη σχολή μεταφέρονται και έξω απο αυτή.

Συγχαρητήρια για την επιλογή σου. Καλή συνέχεια και καλές προπονήσεις :)

Τροποποιήθηκε από pappous
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

χαιρετε!

Για μενα οι πολεμικες τεχνες ηταν κατι που θαυμαζα απο μικρος.Και ακομα μπορω να πω , αν σκεφτω οτι εχω νοικιασει απο ολα τα βιντεο κλαμπ οτι εχει σχεση με ξυλο!...και δεν εννοω ταινιες...αλλα πρωταθληματα παλης!!!!

Αποφασισα περισυ τετοιο καιρο να δοκιμασω τις αντοχες μου!Γραφτηκα σε γυμναστηριο σε kick boxing.

Αμαθος αφου μια φορα δεν εχω μπλεχτει σε καβγα στη μικρη μου ηλικια μαζεψα πολυ ξυλο!!!!!!!!

Παρ'ολα αυτα δεν εχω σταματησει.Και πλεον τα πηγαινω πολυ καλα!Το σαγονι μου το ψαχνω λιγοτερες φορες!

Θελω να καταληξω στο οτι εκτος των αρετων που βρισκεις στις πολεμικες τεχνες για μενα ειναι και αλλα πραγματα.Πρωτα απο ολα ξεδινεις.Σκεφτεσαι τη φατσα του καθηγητη που σε τυραναει ολη μερα στην εφημερια και κανεις τον αντιπαλο κοσκινο...φευγεις απο το γυμναστηριο με χαμογελο...

Εμαθα επισης και πως ειναι να τρως ξυλο...αλλα και πως να δωσεις ...

Τελος παντων επειδη οπως ειπα ασχολουμαι γενικοτερα οριστα καποια site για πολυ ξυλο!

www.ufc.com

www.pride.com

οπως ςπισησ και σε you tube ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - agglika - metacafe ωρισκεις ενδιαφεροντα βιντεακια με ωμη βια...@!!!!!!!!!

1..2..3..fight...! :bloodomen:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

κάποιες ιστοσελίδες για τις πολεμικές τέχνες:

http://www.allforums.gr/phpBB2/viewforum.p...82d8bdfdbbe0009

http://www.martial-spirit.eu/

http://www.martialartsplanet.com/forums/

http://www.completemartialarts.com/default.htm

TANG SOO!!!

Τροποποιήθηκε από tik-tak
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

TANG SOO!!!  (= o χαιρετισμός...)

δωσαμε ,λοιπόν , εξετάσεις οι λευκές ζώνες για να προαχθούμε στην κίτρινη...

μπροστά σε επταμελή επιτροπή , παρόντος του δασκάλου (master) ,εξεταστήκαμε στις βασικές κινήσεις ποδιών και χεριών (λακτίσματα - γροθιές ), στις δυο πρωτες αυτοάμυνες ,στις δυο πρωτες επιθέσεις-άμυνες  και στις 2 πρωτες φόρμες (=συνδυασμός κινήσεων επίθεσης-άμυνας) , καθως επίσης και σε θεωρία....περιθώριο λάθους:3

στα ιδια ακριβώς με τους ενήλικες "λευκοζωνάδες" εξετάστηκαν και τα 5χρονα-6χρονα λευκοζωνάκια....καλα,εεε,είχε πολύ γέλιο , ήταν χαριτωμένο να βλέπεις κατι μικρά πλασματάκια , να σου φτάνουν λίγο πιο κάτω απο το γοφό, να κάνουν όλα αυτά ....χωρίς συντονισμό.

Απορώ πώς τα θυμόντουσαν....τετραπέρατα!

ενα μάλιστα , που φαινόταν να ζορίζεται , διέκοψε τη "φορμα" γιατί ήθελε να πάει τουαλέτα  και άφησε στη μέση την εξέτασή του....χιχιχι...

καθόλη τη διάρκεια της εξέτασης των μικρών, που γινόταν σε ομάδες- ομάδες 10 ατόμων , γινόταν πανζουρλισμός...τα υπόλοιπα παιδάκια δεν έβαγαν γλώσσα μεσα και ήταν αεικίνητα....μόνο όταν σηκώθηκαν οι μεγάλοι επικράτησε πλήρης σιγή....τους κεντρίσαμε το ενδιαφέρον....χιχιχιχ....

 (και ήταν απο τις λίγες φορές που  ακούσα να μου μιλούν στο πληθυντικό και με αποκαλούν "κυρία, κυρία!"  μικρά ανθρωπάκια...καιρός να το συνηθίσω....χιχιχι...)

να ο δάσκαλός μου :

(όπως τον έφτιαξα σε μαριονέττα για να του την δωρίσω....)

τώρα πια αναβαθμίστηκα στην κίτρινη ζώνη... :rolleyes:

οι εξετάσεις , ενώ ήταν απλές, δεν στερήθηκαν άγχους...αχ-βαχ!

η τελετή παράδοσης της νέας ζώνης περιλαμβάνει 10 πουσάπς μπροστά στο δάσκαλο και στην υπόλοιπη τάξη...

ωραιά εμπειρία ήταν....

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Απο οτι εχω καταλαβει απο τα ποστς σου, εσυ Τιτ-τακ πρωτα δερνεις και μετα... πας θεατρο. Σωστα? emcolgate

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

βασικά...πρωτα με δέρνουν και μετά πάω θέατρό.....χιχιχι

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Απο οτι εχω καταλαβει απο τα ποστς σου, εσυ Τιτ-τακ πρωτα δερνεις και μετα... πας θεατρο. Σωστα? emcolgate

emarup άσε...ασε...τρομοκρατει τους ηλικιωμένους στη γειτονια της, δερνει τους συμφοιτητες της, εκβιάζει τους καθηγητες της, τα κάνει λιμπα οπου παει. Ο φοβος και ο τρόμος της σχολής. Δερνει τους παντες. Έχει ξεφύγει τελειως.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

χιχιχιχιχιχιχι.....

ναι,ναι...ακολουθώ πιστά την παροιμία που λέει:

"δούλεψε σκληρά για τη φήμη σου και μετά άφησε  την να ...δέρνει....εεεεχμμμγκουχγκουχ....να τρέχει αυτή για σένα"

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Another side of and use of the western medicine

Effect of tai chi exercise on proprioception of ankle and knee joints in old people

D Xu, Y Hong, J Li, K Chan

Br J Sports Med 2004;38:50–54.

Objectives: To assess if tai chi, a traditional Chinese form of exercise, could improve proprioception in old people and if the effects of tai chi on proprioception are more evident than other exercise forms in the elderly. Methods: By detecting the threshold of passive movement, ankle and knee joint kinaesthesis was measured in 21 elderly long term tai chi practitioners (TC group), 20 elderly long term swimmers/runners (S/R group), and 27 elderly sedentary controls (control group).

Results: Ankle joint kinaesthesis differed significantly among the three groups (p = 0.001). Subjects in the TC group could detect a significantly smaller amount of motion than those in the S/R group (p = 0.022) and control group (p = 0.001). No significant difference was found between the S/R group and the control group (p = 0.701). The threshold for detection of passive motion was significantly different in knee extension and flexion. For knee flexion, the TC group showed a significantly lower mean threshold for detection of passive motion than the control group (p = 0.026). There were no significant differences between the S/R group and control group (p = 0.312), or between the TC group and S/R group (p =0.533). For knee extension, no significant difference was noted among the three groups (p = 0.597).

Conclusions: The elderly people who regularly practiced tai chi not only showed better proprioception at the ankle and knee joints than sedentary controls, but also better ankle kinaesthesis than swimmers/ runners. The large benefits of tai chi exercise on proprioception may result in the maintenance of balance control in older people.

Τροποποιήθηκε από snowshrm
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Συγχαρητήρια για το τόπικ τικ-τακ!!!

Λοιποοοοόν,εγώ μελετώ εδώ κ τρία συναπτά έτη :P μια πολεμική τέχνη που θεωρείται ίσως από τις πιο ολοκληρωμένες κ ανερχόμενες. Προέρχεται από τη χερσόνησο της Κορέας (της Νότιας όχι της Βόρειας) κ ονομάζεται Hapkido.

Τί είναι το Χάπκιντο; (ή Χάπυ κίντο όπως το λέει μια γνωστή μου :) ) Είναι μια πολεμική τέχνη που θα λέγαμε οτι είναι αδερφάκι με το γιαπωνέζικο Αϊκίντο (βλ. ταινίες Στίβεν Σιγκάλ) , στο οποίο έχουν προστεθεί κ κλωτσιές καθότι έχουν πάθος με τα κλωτσίδια οι κορεάτες.

Το Χαπκίντο ανήκει στις απαλές,μη γραμμικές πολεμικές τέχνες. Στις παραδοσιακές πολεμικές τέχνες, βλ. καράτε, τάε κβον ντο, τζούντο, μια επίθεση αποκρούεται ως επί το πλείστον με αντίσταση. Δλδ. σας ρίχνει ο άλλος μπουνιά, σηκώνετε το χέρι για να μπλοκάρετε. Αυτό είναι οκ αν σας επιτίθεται το μικρό σας αδερφάκι ή η γυναίκα σας, τί γίνεται όμως αν αντίπαλος μας μας ρίχνει καμιά κατοστάρα κιλά, οεο; Μια λύση σε αυτό το πρόβλημα προτείνει το Χαπκίντο, που λέει οτι σε τέτοιες περιπτώσεις είναι επιβλαβές να αντισταθείς, μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις την ορμή του αντιπάλου κ να την στρέψεις εναντίον του, μέσω κυκλικής κίνησης, ενώ ταυτόχρονα μπορείς να τον ακινητοποιήσετε ασκώντας πίεση σε κάποια άρθρωση/άκρο, δηλώνοντας του με ξεκάθαρο τρόπο οτι έχετε ισχυρότερα διπλωματικά όπλα.

Ουάου, δλδ δε χρειάζεται κόπο, μόνο τρόπο;;; Ακριβώς!!! emafro Δε χρειάζονται φοβερά προαπαιτούμενα, ούτε κορμί Μπρους Λι, παρά μόνο υπομονή, κάποια αντανακλαστικά κ χρόνος για εξάσκηση.

Ουσιαστικά η εκπαίδευση του Χαπκίντο χωρίζεται σε 4 μέρη,

τεχνικές

κλωτσιές

πτώσεις

σπαθί

πτώσεις;;; Μα φυσικά όταν δέχεσαι μια τεχνική, για να μην καταλήξεις με τραυματισμό, οφείλεις να εξοικειώσεις το σώμα σου στις πιέσεις που δέχεσαι. Επιπλέον οι πτώσεις όπως θα δείτε κ στα βίντεοκλιπ που παραθέτω, βοηθούν στην χελίσια ευλυγισία του κορμιού κ κάνουν την όλη υπόθεση πιο φαντεζί. Κάποτε ένας μάστερ είχε πει, οτι πιο ευνοημένοι από το Χαπίντο είναι όσοι πέφτουν συχνά emaits

σπαθί;;; Ναιιι,η διδασκαλία περιλαμβάνει την εκμάθηση χειρισμού σπαθιού (αυτό που κουβάλαγε η Ούμα Θέρμαν στο Κιλ Μπιλ) -μέχρι τη μαύρη ζώνη είναι ανιαρό, μετά έρχεται όλη η γλύκα- αλλά κ τεχνικών αφοπλισμού

Καταλαβαίνει κανείς οτι η ύλη είναι αρκετά πλούσια, αλλά συγχρόνως κατανοητή κ εφαρμόσιμη 100% από ΟΛΟΥΣ. Υπομονή, προσήλωση κ εξάσκηση θέλει

Αν βρεθείτε ποτέ σε χώρο που γίνεται χαπκίντο, το 1ο πράγμα που θα σας εντυπωσιάσει είναι οι χορευτικές κινήσεις. Κυκλική κίνηση, αρμονία, συντονισμένες κινήσεις χεριών, ποδιών, σώματος, δεν απέχει πολύ το Χαπκίντο από το χορό. Το 2ο πράγμα είναι οι πτώσεις, ειδικά αν ο δάσκαλος έχει εντρυφήσει σε αυτό τον τομέα. Φαίνονται σκληρές αλλά εναέριες, ομολογώ οτι το πρώτο δίμηνο πόναγα συνέχεια στην πλάτη κ τα πλευρά, τα φαινόμενα όμως απατούν κ πολλοί δεν μπαίνουν στον κόπο να δοκιμάσουν για αυτό ακριβώς τον λόγο.

Προσοχή όμως:

1.Χάπκιντο είναι πολεμική τέχνη, καθαρά αμυντική, σε αντίθεση πχ με το κικ-μπόξινγκ, τουρνουά δεν υπάρχουν, μόνο επιδείξεις. Μπορείτε να φανταστείτε την κατάληξη ενός αγώνος αν κάποιος ασκούσε υπερβολική πίεση στην άρθρωση κάποιου άλλου......

2. Γυμναστήρια χαπκίντο ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια από το πουθενά, με δασκάλους προερχόμενοι ως επί το πλείστο από Τάε Κβον Ντο που ενσωματώνουν 2-3 κλειδώματα και το λανσάρουν ως Χαπκίντο. Για να διαπιστώσετε την αλήθεια την ισχυρισμών τους, καθήστε στο μάθημα τους κ παρακολουθείστε αν δίνουν έμφαση στις πτώσεις. Αν ναι, τότε λένε αλήθεια, ειδάλλως πείτε οτι έχετε να πάτε εφημερία, λέν ψέματα. Σπάθι κάνουν κατα 99% οι εκπαιδευτές που έχουν λάβει εκπαίδευση στην Κορέα

3. Δεν είναι ισχυρίζομαι οτι είναι η σούπερ πολεμική τέχνη, ούτε οτι αυτή την πολεμική τέχνη έπρεπε να ήξεραν οι Πάουερ Ρέιντζερς, ούτε οτι θα σας βγάλει παντού ασπροπρόσωπους, νομίζω όμως οτι αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητές σας αν ο αντίπαλος σας είναι ογκοδέστερος

Πάντως παρότρυνση μου είναι να δοκιμάσετε μια πολεμική τεχνή, χαμένοι δεν θα βγείτε!!!! emdanielson

Λινκς για περαιτέρω αϋπνίες:

SangMooKwan

Hapkido Hellas

Hapkido-wiki

Hapkido- εσύσωλήνας

ΥΣ: Για τον τελευταίο, έχω να πω από ιδία πείρα, οτι είναι οτι πιο επικίνδυνο κυκλοφορεί εκεί έξω για τα άκρα μας. Στο σεμινάριο του έμαθα την αξία του να θέτεις σωστές ερωτήσεις κ να μαθαίνεις γρήγορα, γιατί απλούστατα αν είχες απορία για μια τεχνική στην εφηρμοζε πάνω σου, με εγγυημένο τον πόνο. Όποτε τον θυμάμαι πόνανε οι αρθρώσεις μου, πάντως ψυχούλα ο τύπος, κάτι σαν Μάστερ Γιόντα

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ομολογουμένως ευχάριστο και αναπάντεχο τόπικ.

Η ενασχόληση με οποιοδήποτε άθλημα έχει μόνον, έτσι και αλλιώς, θετικά αποτελέσματα σε σώμα και νου.

Οι πολεμικές τέχνες δεν αποτελούν εξαίρεση και μάλιστα μπορώ να πω πως είναι ένα σκαλί παραπάνω, επειδή προσφέρουν σε υπερθετικό βαθμό όλα όσα σου δίνουν άλλα αθλήματα ξεχωριστά ή σε συνδυασμό.

Θα μπορούσα εμπειρικά να χωρίσω τα διάφορα στυλ πολεμικών τεχνών σε 3 βασικές κατηγορίες.

1. Καθαρά αθλητικά (πχ ταε κβον ντο)

2. Συνδυασμός αθλητικού και "μαχητικού" (πχ wado ryu, shotokan, shito ryu κτλ)

3. Καθαρά "μαχητικά" (πχ kick και thai boxing αν και πολλά από αυτά έχουν κάνει προσπάθειες να αποκτήσουν πιο "αθλητικά" χαρακτηριστικά για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης)

Ο καθένας λοιπόν ανάλογα με τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντά του συνεκτιμά και επιλέγει. Όποια και να είναι η τελική επιλογή, αυτός που θα ασχοληθεί θα είναι μόνο κερδισμένος.

Οι θιασώτες της 2ης (ειδικά) κατηγορίας πριν αποφασίσουν τη σχολή (προτιμητέο να είναι σύλλογος) καλό θα είναι να μην κάνουν "εκπτώσεις" στα στάνταρ τους και να δουν εάν αυτή βρίσκεται στη λίστα των αναγνωρισμένων από την Ελληνική ομοσπονδία καράτε. (πρώην ΕΟΕΚ και τώρα ΕΛΟΚ)

http://www.elok.org/

tik-tak καλή ανέλκυση στην ιεραρχία και εφόσον δεν σου φύγει η "όρεξη" και ασχοληθείς για καιρό, θα δεις πως είναι πραγματικά υπέροχο και πως δεν είναι τυχαία η χιλιετία της ύπαρξής τους.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

TANG SOO!!

Σήμερα, Σάββατο 3/3/07 , και αυριο , Κυριακή 4/3/07

διεξάγεται το 17ο πρωτάθλημα TANG SOO DO  στο κλειστο γυμναστήριο Μιχάλης Μουρούτσος

στη Δάφνη,Παπαναστασίου 82, μετά την πυροσβεστική.

Το Σάββατο διαγωνίστηκαν οι μαύρες ζώνες, από τις 3μμ μέχρι τις 9μμ.

Διαγωνίστηκαν στις φόρμες και στην ελευθερη πάλη (sparring).

Όσο ανέβαιναν οι ηλικίες και τα νταν , το θέαμα γινόταν πιο γοητευτικό με όμορφες, καθαρές κινήσεις

και εξυπνες τακτικές, ενώ κάποιες φορές ο αγώνας γινόταν σκληρός!

[Ωραίος ο αγώνας μεταξύ 2 γυναικών: μιας ψηλής που γενικά περίμενε τις κινήσεις αντιπάλου 

και χτυπόυσε κυρίως με το μπροστινο της πόδι και μιας πιο κοντής , που ήταν αεικινητη,έκανε συχνες επιθέσεις

με ποικιλομορφια  κινήσεων...κερδισε η ψηλή...]

οι τραυματισμοί ελάχιστοι...

κάποιες φορές οι διαιτητές και οι επόπτες δεν δίναν τους πόντους σε αθλητές που τους κέρδιζαν.

ο κάθε αγώνας κρατά 3 λεπτά ,

1 πόντος για κάθε κτυπημα (γροθιά ή λάκτισμα) στο μπροστινό ή πλαϊνο τμημα του κορμού

2 πόντοι για κτυπημα στο κεφάλι

ο αγώνας λήγει -ακόμη και αν ο χρόνος δεν έχει ολοκληρωθεί - στη διαφορά τω 5 πόντων.

Επίσης, αν κάποιος αθλητής κάνει 3 εξόδους από τον αγωνιστικό χώρο.

Όταν κάποιος αθλητής κάνει  αντικανονικό κτυπημα ή μένει άπραγος παίρνει παρατήρηση με αφαίρεση ενός πόντου.

Οταν ο ένας αθλητής τραυματίσει τον άλλο , τότε μπαίνει "τιμωρία"  γονατιστός  και στραμμένος προς τα έξω του αγωνιστικού χώρου 

μέχρι να επανέλθει ο συναθλητής.Αν ο συναθλητής εχει ματώσει (ρινορραγία,στα χείλη κοκ) ο αγώνας σταματά αμεσως με τη νίκη στον ..."ματωμένο".

Οι αθλητές φορούν προστατευτικά (κεφαλής,χεριων,κνημών )

Μετα την ολοκλήρωση των φορμων και των αγώνων,

ακολούθησε τελετή βράβευσης του 1ου,2ου και 3ου κάθε κατηγορίας.

arrow%20right.gif  την Κυριακή 4/3/07 , από τη 1μμ, θα διαγωνιζονται οι πιο μικρες ζώνες , οι έγχρωμες.

TANG SOO!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 months later...

σύμφωνα με τις νεες οδηγίες της ομοσπονδίας TANG SOO DO αλλάζει ο τρόπος

απονομής των ζωνών :

καταργούνται τα πουσαπς  (για να μην παραπέμπει σε στρατιωτική ατμόσφαιρα)

η απονομή γίνεται απλά, με κάλεσμα

στην πρωτη γραμμή  και αλληλο-υπόκλιση  με το δάσκαλο,

ο οποίος αφαιρεί την "παλιά" ζωνη και δενει την καινούργια.

το σύστημα ζωνών εχει ως εξής:

(το εχω αναφερει λαθεμένα στο πρωτο μου ποστ...)

1.άσπρη ζώνη (10ο Gup)

2.κιτρινη ζώνη (9ο Gup)

3. 2η κίτρινη (8ο Gup)------> έχουν ενα λευκό σιριτι στην αριστερά ακρη της ζωνής

4.πορτοκαλί (7ο Gup)

5.2η πορτοκαλί  (6ο Gup)

6. πράσινη(5ο Gup)

7. 2η πράσινη(4ο Gup)

8.μπλε  (3ο Gup)

9.2η μπλε (2ο Gup)

10.κόκκινη  (1ο Gup)

Μαυρη ζώνη (1ο νταν)

===================================

στις εξετάσεις ,

η ύλη ειναι από την αρχή ως και το επίπεδο της ζωνης ,

που θέλει να ανεβει ο εξεταζόμενος...

αν ειναι μικτή η ομάδα των εξεταζομένων (συνήθως 6αδες ή 8αδες ),

ξεκινούν όλοι μαζί απο την ύλη της λευκής ζώνης και διαδοχικά

αποσύρονται με υπόκλιση οι μικρες ζώνες μεχρι να ολοκληρωσουν

την εξεταστέα ύλη τους οι μεγαλύτερες ζώνες.

======================

η εξεταση των μικρων εγχρωμων ζωνών περιλαμβάνει :

τεχνικές χεριών (Soo Gi)

τεχνικές ποδιών (Jok Gi )

φόρμες (Hyung)

αυτοάμυνες (Ho Sin Sool )

αγώνας με ένα βήμα (Il Soo Sik Dae Ryun)

ελευθερος αγώνας  

θεωρία

================

λιγή ορολογία (όση έχω καταφέρει να συγκρατήσω...) ή ολιγα κορεάτικα:

Hana =χανα= 1

Dul =ντουλ= 2

Set =σετ=3

Net =νετ= 4

Da Sot =ντάσεοτ=5

Ya Sot=γιάσεοτ= 6

Il Gop =ιλγκόπ= 7

Yo Dul =γιόντολ=8

Ah Hop =αχόπ=9

Yol =γιόλ= 10

Dan =νταν= Βαθμός μαύρης ζώνης

Gup =γκαπ= Βαθμός έγχρωμης ζώνης

Hyung =χιούνγκ=φόρμα  (συνδυασμός κινήσεων)

Ho Sin Sool =χον σιν σούλ= Αυτοάμυνες

Mahk Kee = μακ κι= Άμυνα

Jhoon Bee Jaseh =τσουν μπι τσασέ= Στάση ετοιμότητας

Cha Ryut=τσαργιούτ= Προσοχή

Kyung Net =κουνιέτ= Υπόκλιση

Si Jak =σι τζακ= Ξεκίνημα

Ba Ro =μπαρό= Επιστροφή

Shio =σο=Χαλάρωση

Kyk Gi Bay Ray= κουγκί μπαρέ=Χαιρετισμός σημαίας

Ki Hap = κι άπ= η  κραυγή  (φωνάζουμε σε κάθε επανάληψη και πριν από κάθε επίθεση για να

εξωτερικεύσουμε τη δύναμη και την ενέργεια που βρίσκεται μέσα μας)

==================

Πότε ιδρύθηκε το TSD ;

Το 1945 στη Σεούλ της Κορέας.

Τί είναι το TSD ;

Είναι μια κορεάτικη μαχητική τέχνη , με αμυντικές και επιθετικές κινήσεις , με χέρια και πόδια , χωρίς τη χρησιμοποίηση όπλων .

Τι σημαίνει MOO DUK KWAN ;

MOO : δεν θέλω τη μάχη DUK : πνευματική εκπαίδευση KWAN : χώρος σχολής

Πώς ονομάζεται ο ιδρυτής του TSD ;

Grand Master Hwang Kee ( Γκραντ Μάστερ Χουάγκ Κη)

Ποιοι είναι οι 10 κανόνες του TSD ;

1.Αγάπα την πατρίδα σου κι αν χρειαστεί θυσιάσου για αυτήν.

2.Να είσαι υπάκουος στους γονείς σου.

3.Να υπάρχει αγάπη μεταξύ των συζύγων.

4.Να υπάρχει αγάπη και συνεργασία μεταξύ των αδελφών.

5.Να σέβεσαι τους μεγαλύτερούς σου.

6.Να σέβεσαι και να ευγνωμονείς τον δάσκαλό σου και να αγαπάς τους συμμαθητές σου.

7.Να είσαι τίμιος και να αγαπάς τους φίλους σου.

8.Να μην τυραννάς ή σκοτώνεις τα ζώα.

9.Να μην υποχωρείς ποτέ σε μια μάχη.

10.Πάντα να τελειώνεις αυτό που αρχίζεις

=====================

Φιλοσοφία του TANG SOO DO.

Η πολεμική τέχνη του TANG SOO DO είναι σχετικά σύγχρονη . Όμως η πηγή της , η κορεάτικη τέχνη του SOO BAHK DO αριθμεί πολλούς αιώνες . Το TANG SOO DO αποτελείται 60% από SOO BAHK DO , 30% από βορειοκινέζικες τεχνικές και 10% από νοτιοκινέζικες τεχνικές . Η τεχνική των χτυπημάτων που είναι αξεπέραστη από όλες τις πολεμικές τέχνες , βασίζεται στο SOO BAHK DO . Το SOO BAHK DO αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Κόριο . Το TANG SOO DO συνδυάζει σκληρό και ελαφρό στυλ . Το ελαφρό στυλ προέρχεται από τα συστήματα της Β. Κίνας και το σκληρό από το SOO BAHK DO .

Ο ιδρυτής του , ο Grand Master Hwang Kee , στα 22 του χρόνια γνώρισε το SOO BAHK DO και το TAE KYON . Το 1936 πήγε στην Κίνα όπου διδάχθηκε την τέχνη των Tang . Το 1945 γύρισε στην Κορέα και στις 9/11 ίδρυσε στη Σεούλ το πρώτο σχολείο TSD που το ονόμασε MOO DUK KWAN . Σκοπός του είναι , αναπτύσσοντας τις πνευματικές και σωματικές δυνάμεις του ανθρώπου να τον καταστήσει ώριμο και άξιο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας και στις δυσκολίες της ζωής .

Μια πλήρης μέθοδος αυτοάμυνας

Το T.S.D. έχει σα χαρακτηριστικό τη μεγάλη και πλούσια ύλη αυτοάμυνας. Αυτοάμυνες οι οποίες δεν απαιτούν σωματική και μυϊκή δύναμη, γεγονός το οποίο καθιστά την τέχνη κατάλληλη για τις γυναίκες, όπως βέβαια και για τον οποιονδήποτε.

Η διδακτέα ύλη του T.S.D. είναι πολύ πλούσια και ποικίλη, δηλαδή περιλαμβάνει κάθε μορφή εξάσκησης, όπως: τεχνικές ποδιών και χεριών, αυτοάμυνες κάθε μορφής, λαβές, σημεία πίεσης, εκμάθηση χρήσης καθημερινών αντικειμένων προς αυτοάμυνα, οπλασκία (σπαθί, κοντάρια κ.α.).

Από την ποικιλομορφία του T.S.D. προκύπτει η σημερινή σύγχυση, και πολλοί συγχέουν την τέχνη με το taekwondo, aikido κ.λ.π. Αυτό βέβαια αποτελεί λάθος, διότι το παραδοσιακό T.S.D. δεν έχει σχέση με άλλες τέχνες.

Το T.S.D. διεθνώς έχει μεγάλη απήχηση και θεωρείται μια από τις πληρέστερες μεθόδους αυτοάμυνας. Διδάσκεται σε πολλά σώματα ασφαλείας και στρατού. Η τέχνη σαν βάση έχει την αυτοάμυνα και όχι την επίθεση, διότι οι τεχνικές της έχουν μελετηθεί και αναπτυχθεί έχοντας σα γνώμονα την αυτοπροστασία του ατόμου και ιδιαίτερα των μικροκαμωμένων σωματικά ανθρώπων και μυϊκά αδυνάτων.

ΤΟ T.S.D. ΣΗΜΕΡΑ

Το T.S.D.διεθνώς είναι μια οργανωμένη τέχνη με διεθνείς ομοσπονδίες,

όπως οι "Inernational T.S.D.Federation", η "The world T.S.D.Federation", "SOO BAHK DO", "IGTSDA", "AMERIKAN MOO DUK KWAN ASSOSIATION" κ.α.

Σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν σε διαφορετικές Ομοσπονδίες πάνω απο 30 σχολές τις οποίες διευθύνουν άξιοι δάσκαλοι στο χώρο αυτό

home3.gif   home2.gif   post-386-1179406518_thumbjpg

 

 070502.jpg

 

να κάποιες από τις βασικές κινήσεις:

fighter-gif-trans-.gif

TANG SOO!!!

(=Χαιρετισμός)

Τροποποιήθηκε από tik-tak
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ειναι υπεράνω ζώνης....

ή μάλλον θα πρεπει να πάρουν μια ...μεγάλη άσπρη ζωνη που τυλίγει όοοοοοολο το σωμα τους....

μόνο ετσι θα ανταπεξελθουν και θα τα βγαλουν περα....

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

το σύστημα ζωνών εχει ως εξής:

(το εχω αναφερει λαθεμένα στο πρωτο μου ποστ...)

1.άσπρη ζώνη (10ο Gup)

2.κιτρινη ζώνη (9ο Gup)

3. 2η κίτρινη (8ο Gup)------> έχουν ενα λευκό σιριτι στην αριστερά ακρη της ζωνής

4.πορτοκαλί (7ο Gup)

5.2η πορτοκαλί  (6ο Gup)

6. πράσινη(5ο Gup)

7. 2η πράσινη(4ο Gup)

8.μπλε  (3ο Gup)

9.2η μπλε (2ο Gup)

10.κόκκινη  (1ο Gup)

Μαυρη ζώνη (1ο νταν)

Δεν καταλαβα. Τελικα αλλαξε τιποτα για εμας που εχουμε μαυρη ζωνη (3 νταν) ? :blink:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 months later...

Ζήστε από κοντά την ατμόσφαιρα των ταινιών «Τίγρης και Δράκος», «Ιπτάμενα Στιλέτα», «'Ηρωας», «Kill Bill»...

Ζήστε τον θρύλο των Shaolin.

ΠΕΜΠΤΗ 8,

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 &

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ TAEKWONDO ΣΤΟ Π.ΦΑΛΗΡΟ

Η αυθεντική ομάδα μοναχών Σαολίν που μάγεψε κοινό και κριτικούς στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο με την μοναδική παράσταση "Wheel Of Life", έρχεται στην Αθήνα με την νέα της παραγωγή...Είκοσι πέντε από τους καλύτερους Σαολίν, ταξιδεύουν και πάλι από τον ναό των Σαολίν στην Κίνα προς την Ευρώπη για να αφήσουν άναυδο το κοινό με τα κατορθώματά τους. Κυριολεκτικά πετάνε στον αέρα, εντυπωσιάζουν με τα σπαθιά τους, σπάνε πέτρες στο σώμα ή το κεφάλι τους, ακουμπάνε τα σώματά τους πάνω σε λόγχες και όλα αυτά σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα με αναμμένα κεριά και εντυπωσιακά σκηνικά.

5.jpg

Η ιστορία μιλάει για τους μοναχούς που δίνουν ζωή όπως η γη,

υποχωρούν όπως το νερό, μαστιγώνουν όπως ο αέρας και καίνε όπως η φωτιά.

Το βάρος του σώματος ξεπερνιέται, δεν υπάρχει ανασταλτικός παράγοντας ανάμεσα στις σκέψεις και τις κινήσεις, φτερωτά βέλη πιάνονται στον αέρα και η διάβαση πάνω από το νερό η μέσα από την φωτιά δεν είναι πια μυστήριο.

Ίσως είναι για μας μυστήριο στον 20ο αιώνα αλλά όχι για την παραδοσιακή γνώση.

Ως ιδρυτής της πολεμικής τέχνης των Σαολίν θεωρείται ο μοναχός βουδιστής BODHIDARMA ο οποίος πέρασε στην Κίνα από τις Ινδίες.

Ίδρυσε ένα σύστημα ψυχοσωματικής πειθαρχίας το οποίο αργότερα μετασχηματίζεται στα διάφορα είδη πολεμικών τεχνών που επικρατούν στην Ανατολή.

Αξίζει να παρατηρήσουμε το αρκετά σημαντικό από εσωτερική άποψη στοιχείο ότι οι πολεμιστές του Σαολίν ήταν Βουδιστές Μοναχοί γεγονός που δεν τους επέτρεπε το φόνο.

Όμως το σύστημά τους επέτρεπε να θέσουν εκτός μάχης πολυάριθμους εχθρούς. Πολλές φορές οι τεχνικές τους έστρεφαν το όπλο του εχθρού πάνω του ή τον καθιστούσαν ανίκανο να συνεχίσει τη μάχη.

Η Τέχνη της μάχης ήταν αλληλένδετη με την ιστορία της φιλοσοφίας, με τη θρησκεία, την ιατρική, την ποίηση, τη ρητορική. Ο μοναχός Σαολίν ο όποίος διέτρεχε την Κίνα εθεωρείτο ο κατεξοχήν ολοκληρωμένος άνθρωπος σε σχέση βέβαια με το πολεμικό πνεύμα του Κινέζικου λαού και πολλές φορές τον σέβονταν σαν θεό.

1.jpg

Όπως πολλοί λαοί, παρατηρώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ζωών, είδαν ότι αποτελούσαν την έκφραση μίας δύναμης εκφρασμένης σε ένα μεγάλο πεδίο της φύσης, έτσι και οι μοναχοί Σαολίν είδαν ότι οι τρόποι πολέμου των ζώων αντικαθρέπτιζαν τη μάχη των δυνάμεων της φύσης. Όποιος θα κατάφερνε να πραγματώσει αυτές τις τεχνικές ήταν πια μια δύναμη της φύσης και στη φύση τίποτα δεν αντιστέκεται, είτε αυτή εκφράζεται μέσω της διαβρωτικής δύναμης του νερού, είτε της επίθεσης του αέρα και της φλόγας.

Όμως, τα ζώα πολεμούν τα στοιχεία της φύσης μεταξύ τους. Οι στάσεις τους, δίδαξαν τους φυσικούς ανθρώπους.

Τα ζώα ήταν πέντε: ο δράκοντας, το φίδι , η τίγρη , η λεοπάρδαλη και ο πελαργός.

Η τεχνική του δράκοντα αποσκοπούσε στην ανάπτυξη του «εν» που μεταφράζεται ως νους, καρδιά ή πνεύμα. Ίσως το αποδίδει πιο σωστά η λέξη αντίληψη. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιούσε αργές μαλακές κινήσεις σαν τις κινήσεις του μαγικού δράκοντα που πετά στον αέρα. Ήταν η πιο πνευματική από όλες τις τεχνικές και κατά κάποιο τρόπο η κυρίαρχη όλων.

Το δεύτερο ήταν το φίδι. Αυτή η τεχνική ανέπτυσσε κινήσεις ελικοειδείς, συνεχείς σαν αυτές του φιδιού που τυλίγεται. Αν και οι κινήσεις ήταν μαλακές και ρευστές εμπεριείχαν μία εσωτερική δύναμη η οποία τους έδινε μία ακατανίκητη και ευέλικτη δύναμη, αν και εφόσον χρειαζόταν. Αυτή η τεχνική έμοιαζε μάλλον με το Πα- κουά.

Το τρίτο ζώο ήταν η τίγρη. Με αυτήν αναπτύσσονταν τα οστά . Οι κινήσεις ήταν αργές και γρήγορες, συχνά με υπερβολική ένταση. Η τάση ήταν συμπαθής οι επιθέσεις άγριες και υπήρχε ένα αίσθημα αδυσώπητης δύναμης. Μάλλον έμοιαζε με το Ουετσιρίγιου Μαράτα.

Το τέταρτο ζώο ήταν η λεοπάρδαλη. Η ποιότητά της ήταν ή δύναμη και η ευέλικτη μυϊκή δύναμη που θύμιζε τη λεοπάρδαλη η οποία αν και δεν είχε το βάρος και τον όγκο μιας τίγρης είχε την ικανότητα να κινείται ξαφνικά, να επιτίθεται και να οπισθοχωρεί γρήγορα χρησιμοποιώντας τη δύναμή της για να δημιουργεί γρήγορες και δυνατές κινήσεις. Αυτή η τεχνική έμοιαζε με το γιαπωνέζικο καράτε.

Το πέμπτο ζώο ήταν ο πελαργός. Με αυτή την τεχνική αναπτύσσονταν οι ιδέες , ήταν δε υπεύθυνη για τη σωστή στάση. Έδινε ένα αίσθημα ενότητας στο σώμα. Στις κινήσεις ο κορμός ήταν όρθιος και ισορροπημένος και πολλές φορές στηριζόταν στο ένα πόδι. Τα χέρια έδιναν απότομα χτυπήματα απέκρουαν και σάρωναν με κινήσεις όμοιες με των φτερών.

Η παρατήρηση της μάχης ενός πελαργού με ένα φίδι ή η θυελλώδης επίθεση ενός πάνθηρα έδωσαν στους μοναχούς τη δυνατότητα ανάπτυξης των συστημάτων τους. Όμως, μια βαθύτερη ενδοσκόπηση τους έδωσε μια ακόμη ικανότητα, το να βρουν ποια ψυχική κατάσταση αντιστοιχούσε στην κάθε τεχνική αφού η τεχνική ήταν έκφραση αυτής της κατάστασης σε συνδυασμό με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του ζώου. Έτσι η καλλιέργεια της εσωτερικής στάσης με την παράλληλη εξωτερική τεχνική μετέτρεπε τον μοναχό σε μία ανίκητη δύναμη και ιδιαίτερα, όταν με ευκολία περνούσε από το ένα σύστημα στο άλλο. Αλλά πάνω από όλα, κυρίαρχη ήταν η βουδιστική ηρεμία, η αυτοσυγκέντρωση η γεμάτη ένταση και δύναμη ειρήνη.

http://www.athinorama.gr/contests/shaolin/

Τροποποιήθηκε από tik-tak
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η δικη μου ενασχοληση με τις πολεμικες τεχνες ξεκινησε στο 5ο ετος, για λογους καθαρα αυτοαμυνας, καθως παροτι αρκετα σωματωδης, η σωματικη μου ακεραιοτητα κινδυνευσε αρκετες φορες στο παρελθον σε μικροσυμπλοκες.

Επελεξα το Aikido με κριτηριο τον σωματοτυπο μου που δεν ηταν καταλληλος για ακρως μαχητικες τεχνες, στην πορεια ομως καταλαβα οτι εκανα την καλυτερη επιλογη. Το Aikido ειναι μια τεχνη που εχει να προσφερει πολλα περισσοτερα απο μια καλη αυτοαμυνα. Ειναι μια αριστη ασκηση, μια φιλοσοφια ζωης και ενα φυσικο ηρεμιστικο για μενα. Στα 2 χρονια της ασκησης μου, η αυτοπεποιθηση μου εφτασε σε νεα υψη και εμαθα να χειριζομαι καθε κατασταση στη ζωη μου με ψυχραιμια και αυτοσυγκρατηση.

Λιγα λογια τωρα για να το γνωρισετε και οσοι δεν το ξερατε

Τι είναι το Αϊκίντο

Το Αϊκίντο είναι μια σχετικά σύγχρονη ιαπωνική πολεμική τέχνη, δημιουργημένη από τον Μοριχέι Ουεσίμπα (Morihei Ueshiba - 1883-1969).

Η πραγματικά ουσιώδης διαφορά του Αϊκίντο από τις άλλες πολεμικές τέχνες πάντως βρίσκεται σε ένα δεύτερο επίπεδο -πέρα από την τεχνική. Καθώς ο Ιδρυτής ήταν ένα βαθιά πνευματικό και καλλιεργημένο άτομο, συνέθεσε τα στοιχεία από τις παραπάνω τέχνες πάνω σε μια βάση αγάπης και κατανόησης προς όλους τους ανθρώπους και ονόμασε την τέχνη του, "δρόμο της αγάπης" και "τέχνη της αρμονίας".

Η άσκηση στο Αϊκίντο, διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά μιας έντονης σωματικής άσκησης προσφέρει όμως στον ασκούμενο ηρεμία και ισορροπία με έναν τρόπο εντελώς διαφορετικό από τις συνηθισμένες ασκήσεις. Η ενέργεια που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα, "συντονίζεται" από τις ασκήσεις του Αϊκίντο και κάθε μάθημα αφήνει τον ασκούμενο με ένα αίσθημα ευφορίας και πληρότητας πολύ μεγαλύτερο από την παραδοσιακή γυμναστική.

Τα παραπάνω δε σημαίνουν ότι το Αϊκίντο δεν είναι μια αποτελεσματική πολεμική τέχνη -κάθε άλλο. Αρκετές αστυνομίες του κόσμου, με πρώτη την ιαπωνική χρησιμοποιούν τεχνικές του Αϊκίντο για την εκπαίδευση των αξιωματικών τους, ενώ ο δημιουργός του Τζούντο, Τζίγκορο Κάνο, ο οποίος ήταν σύγχρονος του Μοριχέι Ουεσίμπα, λέγεται ότι είχε αναγνωρίσει στο Αϊκίντο την ποιότητα της πραγματικής πολεμικής τέχνης και προέτρεπε τους μαθητές του να εξασκηθούν και σε αυτό.

Παράλληλα, η άσκηση στα παραδοσιακά όπλα κέν (ken - σπαθί), τζο (jo -ραβδί), τάντο (tanto -μαχαίρι) αφ' ενός δίνει στον ασκούμενο του Αϊκίντο μια επαφή με την μακρά πολεμική παράδοση της Ιαπωνίας και αφ ετέρου αυξάνει την ικανότητά του να αντιδράσει σε ποικίλες καταστάσεις κινδύνου (ένοπλες και άοπλες επιθέσεις, στρατηγική, ψυχραιμία κλπ). Πρόκειται συνεπώς για έναν ιδανικό συνδυασμό σωματικής και πνευματικής άσκησης ο οποίος με το πέρασμα των χρόνων κερδίζει έδαφος σε όλον τον κόσμο.

Σημαντικό χαρακτηριστικό του Αϊκίντο είναι η έλλειψη πάσης φύσεως αγώνων. Καθώς -σύμφωνα με τον Μοριχέι Ουεσίμπα- στόχος του πραγματικού μαχητή είναι να πολεμήσει τον κακό του εαυτό και να βρεθεί σε αρμονία με όλον τον κόσμο γύρω του, η ύπαρξη αγώνων θα τόνωνε τον εγωισμό και την ανταγωνιστικότητα μεταξύ των ασκούμενων. Αντίθετα, με την έλλειψή τους η προπόνηση στο Αϊκίντο έχει πάντοτε έναν ευχάριστο χαρακτήρα όπου οι ασκούμενοι εκπαιδεύονται νιώθοντας παράλληλα να ψυχαγωγούνται με την απολύτως κυριολεκτική έννοια της λέξης.

Τι σημαίνει Αϊκίντο

H λέξη Αϊκίντο είναι στην πραγματικότητα σύνθεση των τριών ιαπωνικών λέξεων Άι (Ai), Κι (Ki) και Ντο (Do). Οι τρεις λέξεις είναι γραμμένες με τo ιαπωνικό αλφάβητο κάντζι το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για να αποδοθούν φιλοσοφικές έννοιες που προέρχονται από την κινέζικη κουλτούρα.

Το Άι αποδίδεται κυριολεκτικά ως "ένωση" ή "ταίριασμα" ενώ μεταφορικά ως "αρμονία", "ενότητα", "ισορροπία". Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι η λέξη Άι, αλλά με άλλο ιδεόγραμμα σημαίνει "αγάπη" και ότι το συγκεκριμένο ιδεόγραμμα εμφανιζόταν πολλές φορές στα κείμενα του ιδρυτή του Αϊκίντο, Μοριχέι Ουεσίμπα.

Το Κι (στα κινέζικα "Τσ'ι") είναι ίσως το πιο δύσκολο μέρος της λέξης, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχεία του πολιτισμού της Άπω Ανατολής. Η κοντινότερη απόδοσή του στα ελληνικά είναι το "πνεύμα", όμως οι ιάπωνες χρησιμοποιούν τη λέξη αυτή ως συνθετικό για πολλές καθημερινές τους λέξεις (καλοδιάθετος, κακοδιάθετος, υγιής, άρρωστος, καιρός και πολλές άλλες). Η πιο κοντινή στο Αϊκίντο ερμηνεία είναι "ενέργεια", η ζωτική ενέργεια που υπάρχει σε κάθε άνθρωπο αλλά και σε κάθε τι στη φύση.

Και το Ντο (στα κινέζικα "Ταό") αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της ιαπωνικής κουλτούρας. Μεταφράζεται ως "δρόμος", "μονοπάτι", "ατραπός", "πορεία" ή "ταξίδι", όχι τόσο με την κυριολεκτική όσο με την μεταφορική τους έννοια. Οι ιάπωνες προσθέτουν το "Ντο" ως κατάληξη σε διάφορες δραστηριότητες δίνοντάς τους έτσι ένα χαρακτήρα δρόμου προς την προσωπική ολοκλήρωση και τελειοποίηση. Πολλές από τις πολεμικές τέχνες χαρακτηρίζονται έτσι, κυρίως από τον 20ο αιώνα και μετά (περίοδος Μεϊτζί), όταν στην Ιαπωνία έληξε η "ηρωική" εποχή των σαμουράι και ο λαός στράφηκε σε πιο ειρηνικές αναζητήσεις.

Συνοψίζοντας, οι λέξεις Αι Κι Ντο μπορούν να αποδοθούν ως "ο δρόμος της ένωσης με την ενέργεια", "ο δρόμος της εναρμόνισης" ή "ο δρόμος της αρμονίας" -κάθε απόδοση είναι δεκτή, αρκεί να λαμβάνει υπόψη το βασικό μήνυμα του ιδρυτή του Αϊκίντο ότι στόχος είναι πάντοτε η τελειοποίηση του ανθρώπου. Μια τελειοποίηση που περνάει μέσα από τη διαρκή προπόνηση.

Και μερικα video

Hiroshi Isoyama 1986 All-Japan Demonstration

1983 All-Japan Demonstration

Και τιμης ενεκεν στον κακο Aikidoka Steven Seagal

Steven Seagal 1993 All-Japan Aikido Demonstration

Τροποποιήθηκε από priapus
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 months later...

Μετα απο μια πρωτη επαφη με το wing chun (στυλ κουνγκ φου με τοσες παραλλαγες που ακομα και οι ιδιοι εχουν χασει το μπουσουλα και το γραφουν με 1000 διαφορετικους τροπους) στην τρυφερη ηλικια των 12-13 χρονων, περασαν χρονια μεχρι να ξανασχοληθω.

Στα φοιτητικα μου χρονια περασα απο διαφορα στυλ, ενιοτε εξασκουμενος και σε δυο μαζι: ταϋλανδεζικο μποξ, JKD-streetfighting-Kali (τρια σε ενα, ακουγεται εντυπωσιακο, δεν ειναι), μοντερνο κουνγκ φου (chang quan) μη μαχητικο και μαχητικο (xanda) καταληγοντας στο ruas vale tudo (βραζιλιανικο jujitsu ουσιαστικα, με μπολικο μποξ), και σε δυο σπασμενες πλευρες που ποναγαν για κατι μηνες.

Ολα αυτα τα λεω οχι για να καταληξω στο οτι ειμαι η τελεια φονικη μηχανη, αλλα στο οτι η εμπειρια μου δεν προερχεται απο μια ή δυο σχολες οπου μου φορεσαν παρωπιδες λεγοντας μου οτι θα γινω ο Mr "γαμαω και δερνω και κανεναν δε ρωταω". Αυτο παθαινουν πολλοι.

Υπαρχει διαφορα στους λογους για τους οποιους καποιος επιλεγει την πολεμικη τεχνη που του ταιριαζει. Οταν πας να μαθεις πολεμικες τεχνες περασμενων αιωνων που αντιμετωπιζουν αντιπαλους σαν να ισχυει ακομα ο κωδικας των σαμουραϊ, το κανεις γιατι γουσταρεις τους σαμουραϊ. Αν νομιζεις ομως οτι ο αντιπαλος στο δρομο θα υποκλιθει πριν σε κοπανησει/μαχαιρωσει/πεταξει -μπουκαλι-στη-μαπα, μαλλον καπου το χανεις. Τουλαχιστον να εχουμε συνειδηση του τι ειναι εφικτο και ρεαλιστικο.

Οχι τιποτα αλλο, μπορει καποια στιγμη να παιξεις τη ζωη σου και τη σωματικη σου ακεραιοτητα, και να τις χασεις γιατι καποιος μαλακας σε εχει πεισει οτι το χτυπημα του "αετου που κοιμαται γιατι ηπιε πολυ σακέ χθες στο πανηγυρι αλλα αμα ξυπνησει και δε βρει ετοιμο καφε τσαντιζεται και τα κανει ολα πουτανα" λειτουργει, αλλα αντε να το κανεις οταν γυρνας σε ενα σκοτεινο δρομο στις 3.30 τα ξημερωματα με το ενα ποδι στο πεζοδρομιο, το αλλο σφηνωμενο αναμεσα σε 2 αυτοκινητα, εχοντας φαει μισο γουρουνοπουλο και να σου ερχεται να κατουρησεις, και τοτε πες μου...

Σε οποιαδηποτε πολεμικη τεχνη και σχολη ο προπονητης/δασκαλος σεβεται τον εαυτο του, εχει τροποποιησει το προγραμμα του για να περιλαμβανει καταστασεις πραγματικης συγκρουσης. Στο ισραηλινο krav maga πχ, υπαρχει προπονηση με δυνατη μουσικη, φωνες, σε σκοταδι, ακομα και με καπνογονα ωστε να αποσπουν την προσοχη του αμυνομενου!

Δεν υπαρχουν τελειες πολεμικες τεχνες, και δεν υπαρχει μια καλυτερη απο την αλλη. Υπαρχουν μαχητες καλυτεροι απο τους αλλους, και αυτο δεν ειναι απολυτο. Οπως στο ποδοσφαιρο, δεν νικαει παντα μια ομαδα, μπορει να βρεθει στην κακη ημερα και να χασει απο μια κατωτερη. Αν μας ενδιαφερει η αυτοαμυνα, σκοπος ειναι να συγκεντρωθουμε σε ενα mix φυσικης καταστασης, εκρηκτικης δυναμης, αντανακλαστικων και τεχνικης. Πολυ μεγαλο αβανταζ δινει και η ψυχολογικη προετοιμασια στην πραγματικη κατασταση, οπως στο προαναφερθεν krav maga. Ποτε δεν πρεπει να δινεται η ψευδαισθηση της παντοδυναμιας σε εναν μαθητη πολεμικων τεχνων, μπορει να ειναι επικινδυνη για τον εαυτο του και για τους αλλους.

Ποια ειναι η καλυτερη πολεμικη τεχνη κατα τη γνωμη μου;

Τα 200 μετρα μετ' εμποδιων. Αν εισαι καλος σε αυτο δυσκολα τις τρως. Μεχρι να σε πιασει ο αλλος...

"Του φευγα η μανα δεν εκλαψε ποτε!"

Για τα υπολοιπα, και για πολυ γελιο, δειτε αυτο:http://www.bullshido.net/

Ισως το καλυτερο site, και σοβαροτερο σε αποψεις, που υπαρχει αυτη τη στιγμη στο ιντερνετ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μετα απο μια πρωτη επαφη με το wing chun (στυλ κουνγκ φου με τοσες παραλλαγες που ακομα και οι ιδιοι εχουν χασει το μπουσουλα και το γραφουν με 1000 διαφορετικους τροπους) στην τρυφερη ηλικια των 12-13 χρονων, περασαν χρονια μεχρι να ξανασχοληθω.

Στα φοιτητικα μου χρονια περασα απο διαφορα στυλ, ενιοτε εξασκουμενος και σε δυο μαζι: ταϋλανδεζικο μποξ, JKD-streetfighting-Kali (τρια σε ενα, ακουγεται εντυπωσιακο, δεν ειναι), μοντερνο κουνγκ φου (chang quan) μη μαχητικο και μαχητικο (xanda) καταληγοντας στο ruas vale tudo (βραζιλιανικο jujitsu ουσιαστικα, με μπολικο μποξ), και σε δυο σπασμενες πλευρες που ποναγαν για κατι μηνες.

Ολα αυτα τα λεω οχι για να καταληξω στο οτι ειμαι η τελεια φονικη μηχανη, αλλα στο οτι η εμπειρια μου δεν προερχεται απο μια ή δυο σχολες οπου μου φορεσαν παρωπιδες λεγοντας μου οτι θα γινω ο Mr "γαμαω και δερνω και κανεναν δε ρωταω". Αυτο παθαινουν πολλοι.

Οχι μονο δεν προκειται να διαφωνησω μαζι σου ποτε αλλα μου φαινεται θα σταματησω και τις πλακιτσες.

Βλεπω πως δε με παιρνει...

:P

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 8 months later...

Το σπορ ειναι σχετικα καινουργιο και σχετικα λιγο γνωστο στην Ελλαδα. Οποιος το παρακολουθει ξερει οτι προκειται για τα αρχικα του Mixed Martial Arts. Ενα σπορ (ειναι βιαιο,οποτε μονο για λατρεις του ειδους που "το αντεχουν" :o ) οπου διαφοροι αθλητες με διαφορετικο background συναντιουνται στο ρινγκ (η στο κλουβι,αναλογα με την οργανωση). Ειναι το μονο μερος οπου μπορεις να δεις να συναντιουνται Wrestlers, Τζουντοκα, κικ μποξερς, μποξερς κ.α. και να παλευουν μεταξυ τους σε ενα αγωνισμα οπου ο καλυτερος all around fighter κερδιζει. Απο το σχετικα "χαλαρο" Κ1 (οπου εχουμε κι εναν φοβερο ελληνα κικ μποξερ που ακουει στο ονομα Μιχαλης Ζαμπιδης) στα πιο χαρντ κορ PRIDE FC (αν και εκλεισε), UFC, ELITE XC κ.α. Οσοι πιστοι προσελθετε λοιπον, κι οσοι δεν το γνωριζουν και ενδιαφερονται να δωσουν απαντηση στο ερωτημα: "Τελικα ποια ειναι η καλυτερη πολεμικη τεχνη?", ας ανταλλαξουμε αποψεις εδω!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.