Jump to content

Επέλαση ασχέτων


ioan

Recommended Posts

Επέλαση ασχέτων

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Μπορεί ένας φοροτεχνικός να εγκρίνει το σχέδιο αντιμετώπισης μαζικών καταστροφών ενός νοσοκομείου; Ενας υπάλληλος της ΔΕΗ να αποφασίζει για τα κονδύλια των εφημεριών που κάνουν οι γιατροί; Ενας έμπορος να εισηγείται για την κατάργηση ή τη συγχώνευση τμημάτων και μονάδων σε κλινικές;

**Από τα 253 μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων που διορίστηκαν στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής με τον νέο νόμο για το ΕΣΥ, μόνο 30 έχουν σχέση με το χώρο της υγείας. Ούτε ένας από τους 253 δεν είναι πτυχιούχος διοίκησης υπηρεσιών υγείας, ένας έχει σπουδές Δημόσιας Διοίκησης και δύο είναι καθηγητές Ιατρικής. Οι υπόλοιποι έχουν διάφορες ευφάνταστες ειδικότητες: πολλοί υπάλληλοι ΔΕΚΟ, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι και απόστρατοι αξιωματικοί, επιχειρηματίες, αρχιτέκτονες, υπάλληλοι τραπεζών, συνταξιούχοι, έμποροι, μια διευθύντρια ιδιωτικού ΙΕΚ, ένας προσωπάρχης του δήμου Αθηναίων, ένας ασφαλιστής κι ένας... «ιδιώτης».

**Ενδιαφέρον έχουν μερικά στατιστικά στοιχεία: από το σύνολο των μελών των δ.σ. στα νοσοκομεία της χώρας, 26% είναι πτυχιούχοι ή επιστήμονες άσχετων ειδικοτήτων, 14% επιχειρηματίες και σύμβουλοι, 13% δημόσιοι υπάλληλοι, 8% συνταξιούχοι, 8% εκπαιδευτικοί και μόνο 29% έχουν επαγγέλματα σχετικά με το χώρο της υγείας.

«Πολιτική σκοπιμότητα»

Η αύξηση των μελών στα δ.σ. επιβάρυνε τον προϋπολογισμό των δημόσιων νοσοκομείων κατά 226.000 ευρώ το χρόνο.

Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στον ΟΟΣΑ, Λυκούργος Λιαρόπουλος, λέει: «Με δεδομένη την εμπειρία του παρελθόντος, εύκολα μπορεί κανείς να σκεφτεί την πολιτική σκοπιμότητα της επαναφοράς του θεσμού των Διοικητικών Συμβουλίων στα νοσοκομεία. Το κακό είναι ότι όχι απλώς δεν λύνει προβλήματα, αλλά δημιουργεί περισσότερα. Η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να περνάει και το πιο απλό θέμα, από το φαγητό των ασθενών, μέχρι και την καθαριότητα, από το δ.σ., δηλαδή από ανθρώπους που δεν έχουν στην πλειονότητά τους σχέση με το χώρο της υγείας και δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί ένα νοσοκομείο».

**Τα δ.σ. έχουν 7-9 μέλη, ανάλογα με τη δυναμικότητα των κλινών κάθε νοσοκομείου. Τρία ή τέσσερα μέλη από αυτά μαζί με τους αναπληρωτές τους ορίζονται από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας! Μεταξύ τους ένας ορίζεται ως αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, ο οποίος είναι μερικής απασχόλησης, με αμοιβή περίπου 730 ευρώ το μήνα και καθήκον του να αναπληρώνει το διοικητή όταν εκείνος δεν μπορεί να παραστεί στη συνεδρίαση!

Ευρύτατες αρμοδιότητες

Ανάμεσα στις αρμοδιότητες των δ.σ. στα δημόσια νοσοκομεία είναι: «η έγκριση της δημιουργίας ή της συγχώνευσης τμημάτων και της ανέγερσης, επέκτασης ή αναδιάταξης και ανακατανομής των κτιριακών και λοιπών υποδομών, η έγκριση του συνολικού ετήσιου προγραμματισμού των προσλήψεων, η έγκριση του προγράμματος προμηθειών για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά και του τρόπου χρηματοδότησης για εκτέλεση έργων και υλοποίηση μελετών, η έγκριση του ετήσιου προϋπολογισμού της δαπάνης που αφορά τις εφημερίες του ιατρικού προσωπικού, η απόφαση για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των νοσοκομείων και της αποδοχής δωρεών και κληροδοτημάτων».

**Αναφέρουμε μερικές από τις ειδικότητες που έχουν τοποθετηθεί στα δ.σ. των δύο μεγαλύτερων νοσοκομείων της Αθήνας, στον «Ευαγγελισμό» και στο «Γ. Γεννηματάς»: ένας στρατιωτικός εν αποστρατεία, ένας τελωνειακός, ένας συνταξιούχος της Εθνικής Τράπεζας, μια αρχιτέκτονας-διακοσμήτρια, ένας επιχειρηματίας κι ένας υπάλληλος της ΕΥΔΑΠ! Σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Πειραιά τις αντίστοιχες θέσεις κατέχουν μια διευθύντρια της Σιβιτανιδείου Σχολής, μια διευθύντρια ιδιωτικού ΙΕΚ κι ένας δημοτικός υπάλληλος. Στο μεγαλύτερο δημόσιο μαιευτήριο της χώρας, το «Αλεξάνδρα», ένας υπάλληλος ΟΓΑ, ένας συνταξιούχος ΤΕΒΕ, ένας υπάλληλος της Εμπορικής κι ένας ασφαλιστής!

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 13/11/2005

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Είναι γεγονός ότι τόσο οι ΠΕΣΥάρχες - ΠΕΣΥΠάρχες - ΔΥΠΕάρχες όσο και οι διοικητές είναι συνήθως άσχετοι με το αντικείμενο, πόσο μάλλον τα μέλη του ΔΣ. Αυτό όμως είναι από πολύ παλιά μια "παράδοση"...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

At least now everyone can be informed on these scandals...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.