Jump to content

Στοιχεία και νούμερα για τις ειδικότητες


ioan

Recommended Posts

Επειδή τώρα τελευταία το κλίμα είναι άγριο, θα ήθελα να εκφράσω κάποιες ερωτήσεις, των οποίων οι απαντήσεις (ή οι απουσίες αυτών) αρκεί για να καταλάβει κανείς μιά κατάσταση...

1) Πόσες είναι οι θέσεις για ειδικότητα Πανελλαδικά? Υπάρχει ένα νούμερο επίσημο ή θα πρέπει να το υποθέτει κανείς κάθε φορά?

2) Ποιός είναι ο τελευταίος στις αναμονές τώρα? Πράγμα που σημαίνει, ποιά είναι η μεγαλύτερη αναμονή και για πού? Πάλι... τα στοιχεία είναι επίσημα ή πρόκειται για αυθαίρετα συμπεράσματα?

3) Γιατί τα νούμερα για τις θέσεις ειδικότητας περνάνε από τις νομαρχίες και όχι από το Υγείας ή από το ίδιο το ΚΕΣΥ?

4) Την ειδικότητα ή τη δίνει κανείς πλήρως ή την κάνει αποσπασματικά οργώνοντας την Ελλάδα, αφού πρώτα τελειώσει με το γενικό τμήμα, όπου αυτό απαιτείται... μα καλά εξετάσεις μέσα στην ειδικότητα είναι μόνο στο τέλος? Ενδιάμεσα τί γίνεται δεν ενδιαφέρει κανένα? Τί χάος με την παρούσα οργάνωση... δε θα ήταν καλύτερα να υπήρχαν σχολές ειδικότητας ξεκάθαρες και συνολικές?

5) Η πρόταση για εξετάσεις είναι ξεκάθαρη (γραπτές με κάθε δυνατή εξασφάλιση διαύγειας και αξιοκρατικών διαδικασιών)... γιατί όμως περνάει μέσα από το ΚΕΣΥ? Δεν φημίζεται για την αξιοπρέπεια υψηλών επιλογών και ανεξαρτησία απόψεων... δεν ενδιαφέρθηκε ούτε καν να βάλει μιά βασική μηχανοργάνωση...

6) Αν οι ειδικότητες ιατρικής θεωρούνται φυσική συνέχεια των σπουδών στις ελληνικές σχολές ιατρικής (με προτεραιότητα άρα στους ντόπιους), τότε ο ΣΦΙΑ έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση συμμετοχής, γιατί τον αφορά άμεσα. Οπότε καλό θα ήταν να υπάρχει συνεργασία και όχι αντιπαράθεση. Αν οι ειδικότητες ιατρικής θεωρούνται ένα ξεχωριστό μεταπτυχιακό επίπεδο, τότε θα πρέπει να αυτονομηθεί και άρα οι ντόπιοι χάνουν κάθε πλεονέκτημα, μα και ο ΣΦΙΑ δεν έχει λόγο να ασχοληθεί. Το θέμα είναι πως όποια κι αν είναι η επιλογή, η απόφαση είναι καθαρά πολιτική, οπότε κάθε σύλλογος, κόμμα, όργανο, λόμπι, ή ό,τι άλλο, θα προσπαθήσει να επηρεάσει, πράγμα φυσιολογικό, οπότε και πάλι καλό θα ήταν να μην υπάρχει ανούσια αντιπαράθεση.

7) Ο ΣΑΙΕΠ είναι το μόνο όργανο το οποίο συνδιαλέγεται (έμμεσα, μέσω του φόρουμ αυτού) με όσους προέρχονται από τις ιατρικές της Ιταλίας (όπως εγώ και άλλα πλέον γνωστά μέλη), οι οποίοι έχουμε κατά καιρούς εκφράσει θέσεις υπέρ αντικειμενικών εξετάσεων (όπως στην πρόταση του ΣΑΙΕΠ). Γιατί να μη δωθεί βάρος σε αυτό? Αν ο ΣΑΙΕΠ είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες για τη δημιουργία πολιτικών θέσεων και πιέσεων, γιατί μην υπογραμμισθεί? Ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών, όπως ήδη γράφθηκε κάπου, δε θα ήταν άσχημη ιδέα επίσης... Πρίν το forum αυτό, κανείς δεν εξέφρασε ενδιαφέρον για τους Έλληνες στις ιατρικές της Ιταλίας.

8) Η δική μου θέση είναι σύμφωνη με την πρόταση του ΣΑΙΕΠ. Δεν είμαι μέλος του ΣΑΙΕΠ (δε θα μπορούσα άλλωστε). Δεν ανήκω σε καμιά πολιτική παράταξη (ούτε αριστερή, ούτε δεξιά, ούτε κέντρου). Οι παραπάνω ερωτήσεις πιστεύω πως αξίζει να συζητηθούν (χωρίς προσωπικές επιθέσεις please).

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

''7) Ο ΣΑΙΕΠ είναι το μόνο όργανο το οποίο συνδιαλέγεται (έμμεσα, μέσω του φόρουμ αυτού) με όσους προέρχονται από τις ιατρικές της Ιταλίας (όπως εγώ και άλλα πλέον γνωστά μέλη), οι οποίοι έχουμε κατά καιρούς εκφράσει θέσεις υπέρ αντικειμενικών εξετάσεων (όπως στην πρόταση του ΣΑΙΕΠ). Γιατί να μη δωθεί βάρος σε αυτό? Αν ο ΣΑΙΕΠ είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες για τη δημιουργία πολιτικών θέσεων και πιέσεων, γιατί μην υπογραμμισθεί? Ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών, όπως ήδη γράφθηκε κάπου, δε θα ήταν άσχημη ιδέα επίσης... Πρίν το forum αυτό, κανείς δεν εξέφρασε ενδιαφέρον για τους Έλληνες στις ιατρικές της Ιταλίας.

8) Η δική μου θέση είναι σύμφωνη με την πρόταση του ΣΑΙΕΠ. Δεν είμαι μέλος του ΣΑΙΕΠ (δε θα μπορούσα άλλωστε). Δεν ανήκω σε καμιά πολιτική παράταξη (ούτε αριστερή, ούτε δεξιά, ούτε κέντρου). Οι παραπάνω ερωτήσεις πιστεύω πως αξίζει να συζητηθούν (χωρίς προσωπικές επιθέσεις please).''

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

By the way τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο γραφείο σύνδεσης έχουν και τον αντίστοιχο disclaimer Επομένως, καλό θα ήταν, τη συγκεκριμένη μέρα που θα κάνετε την αίτηση να ενημερωθείτε για τα τελευταία στοιχεία των αιτήσεων από τη Διεύθυνση Υγείας & Δημόσιας Υγιεινής της αντίστοιχης νομαρχίας και για τους χρόνους αναμονής, από το αντίστοιχο νοσοκομείο στο οποίο θέλετε να ειδικευτείτε.

Με λίγα λόγια τί ισχύει για κάθε ειδικότητα, με αναμονές και άτομα και υπεράριθμους κοκ κοκ είναι επίσημα άγνωστο... οπότε και οι αρχικές μου ερωτήσεις παραμένουν αναπάντητες και κυρίως βάζει το θέμα "εξετάσεων" σε άλλη προοπτική. Τί έχει να πεί το ΚΕΣΥ επί του θέματος? Γιατί τόσο καιρό δεν λέει τίποτα?

Καλή η φαγομάρα, μα επί της ουσίας?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

αγαπητε ioan, για σκεψου. αν ολα τα στοιχεια ηταν στη διαθεση μας και ολες οι διαδικασιες διαφανεις (ακομα και αυτες των υπεραριθμων) τοτε πως θα βολευοταν οι "ημμετεροι" ?

Καποτε πιστεψα πως η ολη προσπαθεια γινεται αφενος για τη διαφανεια, αφετερου για την αναβαθμιση της ποιοτητας εκπαιδευσης.

τωρα βλεπω πως η ολη ιστορια κινειται αποκλειστικα γυρω απο το πως θα μπαινουν για ειδικοτητα οι νομιμοι (οι "ημμετεροι" θα συνεχισουν να (μας) πηδουν απ'το παραθυρο) ενω καμια κουβεντα δε γινεται για το πως θα εκπαιδευονται ολοι αυτοι.

κριμα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

To θέμα είναι ακριβώς αυτό...

Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, μα ούτε και συνολικά. Το file excell που δίνει η νομαρχία Αθηνών έχει τον αριθμό αιτήσεων για τη λήψη ειδικότητας στα νοσηλευτικά ιδρύματα των Αθηνών, μα δε γράφει πουθενά τον επίσημο αριθμό θέσεων. Πάλι καλά που λέει το σύνολο των αιτήσεων (μα δίχως να έχει ημερομηνίες, ονόματα κοκ).

Ούτε και χρόνια αναμονής.

Ούτε και τις κενές θέσεις (γιατί ακόμα και στην υπερπληθώρα Αθήνα, υπάρχουν κενές θέσεις).

Με λίγα λόγια λείπει κραυγαλέα μιά στοιχειώδη και απλή διαύγεια.

Έτσι πράγματι όποιος έχει γνωριμίες, μέσα και δεν ξέρω εγώ τί άλλο το βρώμικο και χυδαίο, καταφέρνει να είναι έξω από το σύστημα (ή καλύτερα πάνω από το σύστημα).

Πού στην ευχή είναι το ΚΕΣΥ στο παραπάνω κάδρο?

Γιατί τα ονόματα των ατόμων που είναι στην όποια λίστα αναμονής να μη φαίνονται? Στο κάτω κάτω είναι γιατροί και υποψήφιοι για μιά εκπαιδευτική θέση του δημοσίου. Τα λεφτά που κάνουν δυνατή την ειδικότητα (μα και το ίδιο το ΕΣΥ) προέρχονται από τη τσέπη των πολιτών του κράτους, από το σύνολο και όχι από μονάδες ή κόμματα.

Δεν υπάρχουν ΠΟΥΘΕΝΑ στοιχεία επίσημα για το σύνολο των θέσεων ειδικότητας? Δεν υπάρχουν ΠΟΥΘΕΝΑ νούμερα που να περιγράφουν τις αναμονές συνολικά στο ελληνικό κράτος? Δε φαίνονται ΠΟΥΘΕΝΑ οι υπεράριθμοι?

Αν το ΚΕΣΥ, τα ξέρει αυτά... γιατί δεν κάνει τίποτα? Είναι απλώς θέμα πληροφόρησης, δε χρειάζεται καν να ξοδέψει τεράστιο ποσόν.

Η πρόταση για εξετάσεις είναι τόσο σοβαρή που δυστυχώς δεν κολάει πουθενά στην ξεδιάντροπη έλλειψη βασικής οργάνωσης και ευθύνης που διακρίνει το ΚΕΣΥ, το Υγείας και όλους αυτούς τους κύριους.

Δηλαδή αν θέλει επίσημα κανείς να μάθει πόσες είναι οι θέσεις, πόσοι οι υποψήφιοι, πόσες οι κενές, πόσοι οι υπεράριθμοι, πόσοι στην αναμονή, πόσοι σε διπλή ή τριπλή αναμονή, για να μη πώ ακόμα και ποιοί... κλπ κλπ ή θα πρέπει να ταξιδέψει σε όλες τις νομαρχίες της Ελλάδας, ελπίζοντας οι εκεί υπάλληλοι να τον πληροφορίσουν ή θα πρέπει να κάνει υποθέσεις με κάθε κίνδυνο αερολογίας.

Όλα αυτά με χρήματα του δημοσίου.

Αν διαβάζει κανένας δημοσιογράφος (σοβαρός), ας κάνει μιά έρευνα... το άρθρο που θα προκύψει θα είναι φοβερά ενδιαφέρον.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πάντως το τοπίο θα παραμείνει στην ομίχλη μέχρι και το 2006... μιάς που το επόμενο νομοσχέδιο είναι για να συζητηθεί τότε...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αν διαβάζει κανένας δημοσιογράφος (σοβαρός), ας κάνει μιά έρευνα... το άρθρο που θα προκύψει θα είναι φοβερά ενδιαφέρον.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.