Jump to content

Για κακούργημα παραπέμπονται 18 άτομα


medicine

Recommended Posts

Ενώπιον του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται 18 άτομα, που εμπλέκονται στην υπόθεση των οικονομικών ατασθαλιών ύψους 2 δισ. δραχμών, που φέρονται να έλαβαν χώρα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο την περίοδο 1992 - 1998.

Ο εισαγγελέας εφετών Γιώργος Μπόμπολης με κλητήριο θέσπισμά του κρίνει ότι οι κατηγορούμενοι πρέπει να δικαστούν για τα αδικήματα της απάτης, υπεξαίρεσης παρά τη υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/1950, ψευδούς βεβαίωσης και πλαστογραφίας μετά χρήσεως, 18 άτομα, μεταξύ των οποίων πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις, διοικητικοί υπάλληλοι του Παντείου, προμηθευτές, καθώς και ιδιώτες.

Η υπόθεση είχε φθάσει στη Δικαιοσύνη έπειτα από μηνυτήρια αναφορά, που είχε υποβάλλει ο εκλιπών πια πρύτανης Ηλίας Σιδηρόπουλος, με βάση πόρισμα ορκωτού ελεγκτή, που εντόπισε σωρεία πράξεων κακοδιαχείρισης των οικονομικών του ιδρύματος.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι οι πρώην πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις Δημήτρης Κώνστας, Αιμίλιος Μεταξόπουλος, Παναγιώτης Γετίμης και Κωνσταντίνος Παπαθανασόπουλος.

Ο κ. Μπόμπολης κρίνει ότι για 11 ακόμη άτομα τα στοιχεία της έρευνας δεν είναι επαρκή και έτσι αποστέλλει το συγκεκριμένο τμήμα της δικογραφίας στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, προκειμένου να αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες της Δικαιοσύνης.

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Και ένα παλαιότερο:

ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ και πλημμελήματα κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος ένας, ενώ επιβλήθηκαν πολύ υψηλές χρηματικές εγγυήσεις σε όσους απολογήθηκαν

Πάντειο: 17 κατηγορούμενοι για τη «μαύρη τρύπα»

Των ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΤΑΘΗ

Ραγδαίες και σημαντικές είναι οι δικαστικές εξελίξεις -σε επίπεδο ανακρίσεων πλέον- στην υπόθεση που αφορά «διοικητικές ατασθαλίες» στα οικονομικά του Παντείου Πανεπιστημίου (της χρονικής περιόδου 1992-98).

Ο τότε διευθυντής του λογιστηρίου του Παντείου και προϊστάμενος της Γραμματείας της Επιτροπής Ερευνών, Αν. Κουτσοδημητρόπουλος, που φέρεται ως το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης, κρίθηκε μετά την απολογία του προσωρινά κρατούμενος, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι στο φερόμενο ως «οικονομικό σκάνδαλο του Παντείου», ανάμεσά τους δύο πρυτάνεις (της περιόδου 1992-1998), αφέθηκαν μεν ελεύθεροι, αλλά με τον όρο καταβολής υπέρογκων χρηματικών εγγυήσεων, που σε μία περίπτωση ορίστηκε στο ποσόν των 400.000 ευρώ.

Ειδικότερα μετά από έρευνες περίπου πέντε ετών, η περιβόητη υπόθεση κακοδιαχείρισης στα οικονομικά του Παντείου με «τρύπα», που σύμφωνα με το κατηγορητήριο (με τις προσαυξήσεις του Δημοσίου) προσεγγίζει τα δύο δισεκατομμύρια δραχμές, βρίσκεται σε κομβικό σημείο, ένα σκαλί πριν από την έκδοση βουλεύματος.

Ηδη έχουν απολογηθεί οι περισσότεροι από τους 17 συνολικά κατηγορουμένους, ανάμεσα στους οποίους είναι οι πρώην πρυτάνεις της «επίμαχης» περιόδου, Δ. Κώνστας και Αιμ. Μεταξόπουλος, αλλά και αντιπρυτάνεις, ένας καθηγητής, υπάλληλοι του Παντείου, ένας πάρεδρος και ένας επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ακόμη και αντιπρύτανης, που στη συνέχεια υπηρέτησε ως υφυπουργός Παιδείας.

Στον μεν Δ. Κώνστα επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 120.000 ευρώ, ενώ ο Αιμίλιος Μεταξόπουλος κλήθηκε να καταβάλει το ποσόν των 400.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη έπειτα από μηνυτήρια αναφορά, το 1999, των τότε πρυτανικών αρχών, τη βάση της οποίας αποτέλεσε πόρισμα του ορκωτού λογιστή Αν. Ρήγα, ο οποίος είχε κληθεί να ελέγξει τα οικονομικά του ιδρύματος κατά την περίοδο των προηγούμενων διοικήσεων, καθώς είχαν διατυπωθεί αιχμές για κακοδιαχείριση και ατασθαλίες.

Σύμφωνα με το πολυσέλιδο πόρισμα του ΣΔΟΕ, «αποκαλύφθηκε ένα όργιο πλαστών και εικονικών τιμολογίων», για την έκδοση των οποίων φέρεται να είχαν επιστρατευθεί ακόμη και προμηθευτές-μαϊμού. Μάλιστα, τα ίδια τιμολόγια φέρεται να πληρώνονταν δύο και τρεις φορές. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:

* «Δικαίωμα σίτισης είχαν 177 φοιτητές. Ομως οι διατεθείσες μερίδες φαγητού στους φοιτητές του Παντείου από 1/1/97 έως και 30/6/98 κόστισαν 532.110.903 δραχμές. Μέσα σε ενάμιση χρόνο, δηλαδή, εμφανίζεται να κατανάλωσαν 1,3 εκατομμύρια μερίδες φαγητού».

* «Στη λίστα των προμηθευτών εμφανίζεται εταιρεία ειδών πλαστικής χειρουργικής ως προμηθευτική εταιρεία μαρμάρων, ενώ για δήθεν λογαριασμό του Παντείου φέρεται να είχαν εκδοθεί τιμολόγια για αγορές πανάκριβων ειδών υγιεινής, μαρμάρων (αξίας 291 εκατομμυρίων δραχμών), τα οποία όμως είδη φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν τελικά για τον εξοπλισμό βιλών των βορείων προαστίων, της Γλυφάδας και του Ωρωπού».

Οι κατηγορούμενοι

Εμπλεκόμενοι στην υπόθεση για κακουργήματα και πλημμελήματα που αφορούν υπεξαίρεση, πλαστογραφία, απάτη, ψευδή βεβαίωση, παράβαση καθήκοντος είναι οι:

* Δ. Κώνστας, πρύτανης (εγγύηση 120.000 ευρώ).

* Αιμ. Μεταξόπουλος, πρύτανης (400.000 ευρώ).

* Κ. Παπαθανασόπουλος, αντιπρύτανης (100.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου).

* Αν. Κουτσοδημητρόπουλος, προφυλακίστηκε.

* Μαρία Αραπαντώνη, προϊσταμένη λογιστηρίου (εγγύηση 70.000 ευρώ).

* Μ. Παπαδοκωστάκης, υπάλληλος Παντείου (εγγύηση 300.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο Α.Τ. της περιοχής του).

* Γ. Γράψας, υπάλληλος επιτροπής ερευνών (7.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα).

* Δ. Καπερώνης, υπάλληλος Παντείου (40.000 ευρώ και εμφάνιση στο Α.Τ. της περιχής του).

* Π. Γετίμης, καθηγητής Παντείου (20.000 ευρώ).

* Χ. Μπούτσικος, υπάλληλος (300.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου).

* Β. Βεικοντής, υπάλληλος (300.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου και εμφάνιση στο Α.Τ. της περιοχής του).

* Ι. Γρατσάνης, προμηθευτής (3.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου).

* Γαρυφαλλιά Καλαμπαλίκη, πάρεδρος ελεγκτικού συνεδρίου (ελεύθερη χωρίς όρους).

* Αθ. Νικολής, προμηθευτής (ελεύθερος χωρίς όρους).

* Σοφία Καπετανάκη, επίτροπος Ελεγκτικού Συνεδρίου (30.000 ευρώ εγγύηση και απαγόρευση εξόδου).

* Ελένη Στεφάνου, αντιπρύτανης οικονομικού προγραμματισμού και ανάπτυξης από 1992-93, οπότε και παραιτήθηκε για να ορκιστεί υφυπουργός Παιδείας (δεν έχει απολογηθεί ακόμα).

* Σ. Γρατσάνης, προμηθευτής (3.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου).

Απολογίες

Ο φερόμενος ως βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης, ο οποίος τελικά κρίθηκε και προσωρινά κρατούμενος, Αν. Κουτσοδημητρόπουλος, αρνήθηκε κάθε κατηγορία και υποστήριξε στην απολογία του ότι δεν γνώριζε πως συνέβαιναν «όλα αυτά στο Πάντειο».

Φέρεται δε να ισχυρίστηκε: «Τα εντάλματα που υπέγραφα εκδίδονταν μετά από απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου και της Συγκλήτου, όπου συμμετείχα χωρίς δικαίωμα ψήφου. Δεν αποκλείω να γνώριζαν οι πρυτανικές αρχές τα διαδραματιζόμενα, αν και μου φαίνεται απίθανο».

* Απ' την πλευρά του ο πρώην πρύτανης Αιμ. Μεταξόπουλος αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε κατηγορία και σε σχέση με τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια φέρεται να υποστήριξε ότι «ήταν αδύνατο να τα εντοπίσει το πρυτανικό συμβούλιο». Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι «ουδέποτε είχα την παραμικρή ενεργό συμμετοχή στη διαχείριση των οικονομικών του Πανεπιστημίου. Αγνοώ πλήρως πώς μπορεί να κατέληξαν τα χρήματα που αντιστοιχούν σε πλαστά ή εικονικά τιμολόγια».

Ερ.: «Γιατί δεν υπογράψατε τα πρακτικά του πρυτανικού συμβουλίου του τελευταίου έτους της θητείας σας;»

Απ.: «Με έκπληξη διαπίστωσα, όταν ζήτησα όλα τα πρακτικά από τον τότε πρύτανη, τον κ. Βαβούρα, τον Ιούνιο 2004, ότι τα πρακτικά του Συμβουλίου του '98 δεν έφεραν την υπογραφή μου. Ουδέποτε με κάλεσε κανείς, γραπτά ή προφορικά, να υπογράψω αυτά τα ανυπόγραφα πρακτικά».

* Ο πρώην πρύτανης Δ. Κώνστας φέρεται να υποστήριξε μεταξύ άλλων:

«Οταν επρόκειτο για οικονομικό θέμα ενεργούσα με βάση τις εισηγήσεις εκείνων που ήταν αρμόδιοι, δηλαδή του αντιπρύτανη οικονομικών και κυρίως του προϊσταμένου Γραμματείας. Δεν γνώριζα ότι ο λογαριασμός δωρεών δεν παρακολουθείτο λογιστικά, ουδείς το έθεσε υπόψη μου. Δεν είχα δυστυχώς την απαιτούμενη γνώση για να ελέγξω και να οδηγήσω στη Δικαιοσύνη αυτούς που εξαπάτησαν το πρυτανικό συμβούλιο και το Πάντειο. Στη διάρκεια της πρυτανικής μου θητείας έπραξα το καθήκον μου και υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες βοήθησα το Πάντειο όχι μόνο να λειτουργήσει, αλλά να αποκτήσει ιδιαίτερη αίγλη. Αισθάνομαι ιδιαίτερη πικρία, βαθύτατα το αίσθημα της αδικίας που, δέκα χρόνια μετά τη λήξη της θητείας μου, βρίσκομαι κατηγορούμενος».

* Ενώ ο καθηγητής Π. Γετίμης, που επίσης αρνείται την εμπλοκή του, «φωτογραφίζει» (όπως κι άλλοι κατηγορούμενοι) με την απολογία του ως υπεύθυνο τον κ. Κουτσοδημητρόπουλο.

Υποστήριξε χαρακτηριστικά:

«Κάθε φορά που εκδιδόταν μία επιταγή στο όνομά μου ή και σε διαταγή τρίτου ήταν προσυμπληρωμένη και μου την παρέδιδε ο Κουτσοδημητρόπουλος. Πολλές φορές γινόταν έκδοση επιταγών στο όνομά μου χωρίς χρηματικό ένταλμα για την έκτακτη ή τακτική μισθοδοσία, επειδή δεν υπήρχε η μηχανοργάνωση της μισθοδοσίας. Από τις 9-12-95 έως 22-1- 98, οπότε και παραιτήθηκα από το πρυτανικό σχήμα, διετέλεσα αντιπρύτανης οικονομικών υποθέσεων. Την περίοδο που διετέλεσα αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων δεν είχα καμία ανάμειξη με τα οικονομικά».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/10/2004

Copyright © 2004 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Άντε, να μπουν οι υπεύθυνοι στη φυλάκα να μαθαίνουν οι υπόλοιποι ότι τα χρήματα των φορολογούμενων δεν είναι για ιδία χρήση...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

κανω λαθος ή καποιος αγορασε και μια φερραρι με την τρυπα αυτη?

Αν θυμάμαι καλά από τα δελτία, τότε που το θέμα ήταν στα ντουζένια του, τη Φεράρι την αγόρασε ( ; ) ο Αιμίλιος - το μήλο... :splaaaats:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 6 years later...

Οριστικά στη φυλακή οι εννιά κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο στο Πάντειο

Ποινές κάθειρξης έως και 31 χρόνια επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας σε εννέα κατηγορουμένους για την υπεξαίρεση ύψους 8 εκ. ευρώ την περίοδο 1992-98 από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Το δικαστήριο, κατά πλειοψηφία, έδειξε τον δρόμο της φυλακής στον πρώην πρύτανη του Παντείου Δημήτρη Κώνστα, αλλά και στους πρώην αντιπρυτάνεις Παναγιώτη Γετίμη και Κωνσταντίνο Παπαθανασόπουλο, που καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 14 ετών.

Το δικαστήριο, παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέως Φανής Κοντοθανάση να απαλλαγούν οι τρεις καθηγητές, τους κήρυξε ενόχους, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κατηγορουμένων.

Επίσης, σε ποινές από 10 έως 31 χρόνια καταδικάστηκαν ακόμη έξι διοικητικοί υπάλληλοι του εν λόγω πανεπιστημίου.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους: Μιχάλη Παπαδοκωστάκη, Χαράλαμπο Μπούτσικο, Ιωάννη Γρατσάνη, Παναγιώτη Ορφανό, Βλάση Βεηκωντή και τον υπεύθυνο λογιστηρίου του Παντείου Αναστάσιο Κουτσοδημητρόπουλο, ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε τρεις φορές ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα χρήματα της υπεξαίρεσης από το Πάντειο, τα οποία προορίζονταν για την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων, χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ειδών πολυτελείας, μάρμαρα και εξοχικά, ενώ αγοράστηκε και μία Ferrari από τον διοικητικό υπάλληλο, κ. Κουτσοδημητρόπουλο, την οποία το δικαστήριο διέταξε να κατασχεθεί και να δημευθεί.

Στο άκουσμα της απόφασης, αναφέρει η iefimerida.gr, ο κ. Βεηκωντής κατέρρευσε και χρειάστηκε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Οι συγγενείς των καταδικασθέντων χαρακτήρισαν πολιτικά υποκινούμενη την δικαστική απόφαση, με την οποία δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους για διήμερη διακοπή, προκειμένου να υποβληθεί αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, έτσι ώστε να μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής τους.

Ο Δημήτρης Κώνστας, απευθυνόμενος στους δικαστές, ζήτησε να του δώσουν αυτή τη δυνατότητα, αφού, όπως είπε, γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να φύγει από τη χώρα, στην οποία ήρθε για να δικαστεί, πιστεύοντας ότι θα κριθεί δίκαια.

Άλλωστε, σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, υπάρχουν σοβαροί λόγοι αναίρεσης της απόφασης και θα επακολουθήσει και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.