Jump to content

Πώς να έχετε πάντα ένα επιτυχημένο boot στο pc


Recommended Posts

Ξέρετε τι διεργασίες γίνονται από το pc σας και το λειτουργικό σας, ώστε εσείς κάθε φορά να μπορείτε να μπείτε μέσα στο γνωστό μας γραφικό περιβάλλον των Windows? Σίγουρα πολλοί θα μου πείτε ναι ή περίπου ναι. Πόσες φορές όμως δεν τα έχετε καταφέρει και έχετε σκεφτεί, «τι έγινε πάλι και δεν ξεκινάει» !?

Ουσιαστικά ο υπολογιστής σας μπορεί να μπουτάρει σχεδόν από οποιοδήποτε μέσο. Δηλαδή μπορεί είτε από τον σκληρό, είτε από δισκέττα, είτε από κάποιο cd ή ακόμα και από USB disc. Εδώ λοιπόν θα δούμε, τι έπρεπε να είχατε κάνει, ώστε σε μία τέτοια περίπτωση, να καταφέρνατε είτε να μπείτε στα Windows είτε τουλάχιστον να καταφέρετε να σώσετε τα δεδομένα σας.

Εκκίνηση από δισκέττα

Μία δισκέττα εκκίνησης πιστεύω ότι είναι το απόλυτο must για τον κάθε χρήστη, ανεξαρτήτως τι λειτουργικό έχετε. Πως μπορούμε να φτιάξουμε μία. Έχουμε και λέμε

Windows 9x/ME: Πηγαίνετε στο Add/Remove Programs μέσα από το Control Panel και πατάτε Startup Disc -> Create Disc. Θα σας ζητήσει τότε να βάλετε μία δισκέττα μέσα, από την οποία θα διαγράψει τα πάντα από μέσα.

Windows 2000: Για να φτιάξετε ανάλογα boot disc, θα χρειαστείτε 4 άδειες δισκέττες. Τώρα θα χρειαστεί να βρείτε την εφαρμογή makeboot.exe. Δυστυχώς η εφαρμογή αυτή είναι κρυμμένη μέσα στο cd των Windows 2000, στον φάκελο BootDisk. Αφού το βρείτε, το τρέχετε και ακολουθείτε τις οδηγίες που σας λέει.

Windows XP: Τα windows XP δουλεύουν κάπως διαφορετικά από τα προηγούμενα λειτουργικά. Στα ΧΡ, υπάρχει η δυνατότητα είτε να φτιάξετε μία boot δισκέττα ή αν χρησιμοποιήσετε ένα boot cd και να τρέξετε το recovery console.Πως κάνουμε το καθένα, θα σας πω αμέσως.

Ά) Floppy Boot Disc – Εισάγετε μία άδεια δισκέτα. Πηγαίνετε στο My Computer, κάνετε δεξιό κλικ πάνω στην δισκέτα και επιλέγετε να κάνετε format.Στο παράθυρο που ανοίγετε, επιλέγετε ότι θέλετε να φτιάξετε μία startup boot disc.Αφού τελειώσει, έχετε σχεδόν τελειώσει μαζί της. Μετά ανοίγετε τον Windows Explorer ή όποιο άλλο ανάλογο πρόγραμμα χρησιμοποιείται, και αντιγράφετε στην δισκέττα τα εξής αρχεία: boot.ini, NTLDR, NTdetect.com και μάλλον Bootsect.dos και NTbootdd.sys από το φάκελο του λειτουργικού, εφόσον υπάρχουν (στο laptop δεν τα έχω).Στην περίπτωση που έχετε στο σύστημά σας και ένα σκληρό SATA, θα χρειαστεί να βάλετε στην δισκέττα και τα αρχεία driver του SATA.

B) Windows XP Recovery Console – Για να τρέξετε το recovery console, θα χρειαστείτε το cd των ΧΡ. Κάνετε κανονικά εκκίνηση από το cd και όταν θα σας βγάλει το μήνυμα “Welcome to Setup” πατάτε είτε το F10 ή το R.Η Recovery Console μπορεί να διορθώσει boot sectors και το Master Boot Sector και φυσικά υποστηρίζει και NTFS. Ακόμα μπορείτε να διορθώσετε και τα services που τρέχουν αυτόματα στην αρχή. Έτσι εάν κάποιο service, δεν αφήνει το σύστημα να μπουτάρει και δημιουργεί πρόβλημα, μπορείτε μέσα από το Recovery Console να το απενεργοποιήσετε με την εντολή LISTSVC και επιλέγοντας Disable. Για τι εντολές υπάρχουν διαθέσιμες και τι κάνουν, μπορείτε να τις βρείτε στην διεύθυνση http://support.microsoft.com/defaul...kb;en-us;314058

Για να μπορέσετε να κάνετε εκκίνηση από την δισκέττα, πρέπει να έχει οριστεί από το bios ως πρώτη επιλογή εκκίνησης. Βάλτε λοιπόν την δισκέττα, και εάν δεν ξεκινήσει, θα πρέπει να αλλάξετε την σειρά εκκίνησης στο bios. Ουσιαστικά με την δισκέττα, πρέπει να καταφέρετε να μπείτε στα Windows. Τι γίνετε όμως άμα δεν τα καταφέρετε. Τότε πάμε στο επόμενο επίπεδο.

Διαγνωστικά test από δισκέττα

Μπορεί πολλές φορές, να καταφέρετε να κάνετε boot από την δισκέττα, αλλά να μην έχετε πρόσβαση στον σκληρό. Αυτό συμβαίνει εάν έχει καταστραφεί το partition table του σκληρού. Για να μπορέσετε να το δείτε αυτό, θα χρειαστείτε μία μικρή DOS εφαρμογή, την Testdisc (http://www.cgsecurity.org/index.html?testdisk.html ). Η εφαρμογή αυτή έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Tool to check and undelete partition

Works with the following partitions:

- BeFS ( BeOS )

- BSD disklabel ( FreeBSD/OpenBSD/NetBSD )

- CramFS (Compressed File System)

- DOS/Windows FAT12, FAT16 and FAT32

- HFS, Hierarchical File System

- JFS, IBM's Journaled File System

- Linux Ext2 and Ext3

- Linux Raid

- Linux Swap (versions 1 and 2)

- LVM and LVM2, Linux Logical Volume Manager

- Netware NSS

- NTFS ( Windows NT/2K/XP/2003 )

- ReiserFS 3.5 and 3.6

- UFS (Sun/BSD/...)

- XFS, SGI's Journaled File System

TestDisk is under GNU Public License.

It runs under

DOS/Win9x

Windows NT 4/2000/XP/2003

Linux

FreeBSD, NetBSD, OpenBSD

Sun Solaris (minimal support)

Κατεβάζετε την έκδοση που είναι για DOS και αντιγράφετε το αρχείο στην δισκέττα εκκίνησης που έχετε φτιάξει. Όταν λοιπόν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα, τρέχετε το πρόγραμμα και θα προσπαθήσει να σας διορθώσει τα partitions table. Στην περίπτωση που έχετε χωρίσει τον σκληρό σε κάμποσα partitions, το πρόγραμμα θα τον αναγνωρίσει ως ένα σύνολο. Υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθεί πρόβλημα, στην περίπτωση που πρόσφατα μπορεί να είχατε διαγράψει ή διαμορφώσει το μέγεθος ενός partition. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να βρει υπολείμματα του παλιού partition και να μπερδευτεί το πρόγραμμα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μηνύματα λάθους κατά την εκκίνηση

Υπάρχει πιθανότητα κατά την εκκίνηση να λάβετε διάφορα μηνύματα λάθους. Έτσι εάν πχ λάβετε το μήνυμα ότι “Windows could not start because of a computer disc hardware problem” ή “could not read from the selected disc” ή “could not find NTLDR”, τότε σίγουρα θα χρειαστείτε την δισκέττα εκκίνησης που σας είπα να φτιάξετε στην αρχή. Με αυτή την δισκέττα, θα μπορέσετε να μπουτάρετε ή να διορθώσετε ότι κατεστραμμένο αρχείο σας λέει δεν βρίσκει. Μπορείτε βέβαια να χρειαστεί να κάνετε και κάτι άλλο, πιο εξεζητημένο. Στην περίπτωση που έχει χτυπηθεί η registry, τότε τα πράγματα γίνονται δύσκολα, αλλά όχι αδύνατα. Υπόψιν σε αυτή την περίπτωση, δεν θα μπορείτε στα Windows ούτε σε Safe mode!!! Ευτυχώς όμως υπάρχει λύση και για αυτό το πρόβλημα. Όταν τα Windows XP κάνουν εκκίνηση, αντιγράφουν την registry και κάποια άλλα σημαντικά αρχεία, στον φάκελο \Windows\Repair. Ξεκινήστε λοιπόν σε DOS, κάντε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων εκκίνησης σε ένα φάκελο backup και αντικαταστήστε τα με αυτά του φακέλου Windows\Repair. Βέβαια υπάρχει πιθανότητα, κάποια προγράμματα να μην δουλεύουν σωστά στην περίπτωση που τα αρχεία αυτά είναι λίγο παλιά, αλλά τουλάχιστον θα κάνετε την δουλειά σας. Την διαδικασία αυτή μπορείτε να την βρείτε και στο site της MS ( http://support.microsoft.com/?kbid=307545 ). Βέβαια υπάρχουν και μερικές εφαρμογές, που μπορούνε να σας βοηθήσουνε πιο εύκολα στο να αποκαταστήσετε τυχόν βλάβες. Μερικές Από αυτές είναι:

My Bootdisk ( http://www.zhangduo.com/index2.html ) (trial) (preview)

My Boot Disk creates start-up disk with mouse support and dozens of system-repairing utilities, including boot-up fix, file extraction, drive partitioning, rapid installation, disk format, Attributes change, file deletion, file copy, disk scan and more. It installs Windows faster, troubleshoots varieties of boot or crash problems and discover potential file damage. It provides the solution of booting up Windows NT/2000/XP with only one floppy disk. This enables users to troubleshoot multiple operating system boot crash and boot files damage cases. My Boot Disk creates both Boot Disk and Repair Disk. They are generally machine specific, i.e. they are made according to your system configuration. One of the exciting functions of the software is to download standard Boot Disk from the Internet ranging from MS-DOS 5.00 to Windows XP. My Boot Disk also backup and restore system important files as well as important personal files including Outlook mails, Address Book and IE Favorites.

The Ultimate Boot Disc (http://www.startdisk.com/Web1/ubd/ubd.htm ) (free) (preview)

Πληροφορίες για το πρόγραμμα θα βρείτε εδώ: http://www.startdisk.com/Web1/ubd/Faq.htm Μάλιστα στο εν λόγω site θα βρείτε και αρκετές πληροφορίες και για άλλα παρόμοια προγράμματα.

Βέβαια τα προγράμματα αυτά, παρότι που βοηθάνε πολύ, δεν είναι δυστυχώς πάντα πανάκεια.

Υπόψιν, εφόσον μιλάμε για DOS, εάν ο σκληρός που έχετε το λειτουργικό είναι σε NTFS, τότε μπορεί να χρειαστείτε το πρόγραμμα NTFS Reader, μιας και το απλό DOS δεν υποστηρίζει NTFS.Το πρόγραμμα είναι πολύ χρήσιμο στην περίπτωση που καταφέρετε να κάνετε boot από DOS και θέλετε να σώσετε τα δεδομένα σας από τον σκληρό, κάπου αλλού. Το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ: http://www.ntfs.com/boot-disk.htm

Δουλεύοντας με το πρόγραμμα Bart PE

Δεν λέω, καλή η λύση της δισκέττας, αλλά γιατί να μην μπορείτε να δουλεύετε σε ένα πιο νορμάλ περιβάλλον, του στυλ windows, και να κάνετε εύκολα τα πάντα από εκεί, σαν να ήσασταν μέσα στα Windows!? Εδώ έρχεται το πρόγραμμα Bart PE. Το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ: http://www.nu2.nu/pebuilder/ .Το εν λόγω πρόγραμμα, παίρνει τα απαραίτητα αρχεία που θέλει από το cd των Windows XP/2003 και δημιουργεί ένα iso αρχείο, έτοιμο για κάψιμο. Ουσιαστικά το Bart’s PE είναι

Bart's PE Builder helps you build a "BartPE" (Bart Preinstalled Environment) bootable Windows CD-Rom or DVD from the original Windows XP or Windows Server 2003 installation/setup CD, very suitable for PC maintenance tasks.

It will give you a complete Win32 environment with network support, a graphical user interface (800x600) and FAT/NTFS/CDFS filesystem support. Very handy for burn-in testing systems with no OS, rescuing files to a network share, virus scan and so on.

This will replace any Dos bootdisk in no time!

PE Builder is not a Microsoft product and does not create Microsoft Windows Preinstallation Environment ("WinPE"). Using PE Builder does not grant you a license to Microsoft WinPE or to use the Windows XP or Server 2003 binaries in a manner other than stated in the End-User License Agreement included in your version of Microsoft Windows XP or Windows Server 2003. Microsoft has not reviewed or tested PE Builder and does not endorse its use.

Το ποια έξτρα προγράμματα περιέχει μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ: http://www.nu2.nu/pebuilder/#plugins

Screenshots μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.nu2.nu/pebuilder/#screen

Επίσης πολλοί μπορεί να σας πούνε ότι η όλη διαδικασία δεν είναι νόμιμη. Ο δημιουργός όμως το προγράμματος, λέει εδώ, ότι αυτή η αντίληψη είναι λάθος, αν και πάντα υπάρχει πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί με παράνομους σκοπούς, όπως λέει στο site του.

Πάντως στην περίπτωση που θέλετε ένα νόμιμο πρόγραμμα, ακόμα και για τα δεδομένα της Microsoft, τότε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το ERDCommander. Το πρόγραμμα μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ: http://www.winternals.com/products/...002.asp?pid=erd Βέβαια το πρόγραμμα δεν είναι δωρεάν.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κάνοντας εκκίνηση από USB Flash Disc

Η χωρητικότητα πια των περισσοτέρων usb flash drives είναι όσο ενός cd ή και ακόμα μεγαλύτερη. Ακόμα μας δίνετε η δυνατότητα να μπορούμε να γράψουμε στο μέσο, πράγμα που δεν μπορούμε να το κάνουμε με ένα cd. Αυτό λοιπόν δείχνει ότι ένα τέτοιος δίσκος, και εφόσον υπάρχει δυνατότητα από την μητρική να μπουτάρει από εκεί, είναι πιο χρήσιμο σαν επιλογή. Πως φτιάχνουμε λοιπόν ένα boot usb flash disc….. εύκολα! Μέσα από τα ΧΡ, πάμε Control Panel -> Administrative Tools -> Computer Management και φτιάχνουμε στο usb ένα primary partition και το κάνουμε active. Μετά είτε κατεβάζουμε μία boot disc 6.22 από το http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm είτε εάν έχουμε μία boot δισκέττα, κάνουμε format στο usb δίνοντας την εντολή format x: /s

Μάλιστα ένα συνδυασμός του Bart PE και των αρχείων συστήματος σε ένα usb είναι ο τέλειος συνδυασμός. Ορίζοντας από το bios να κάνει boot από το usb, επειδή συνήθως έχει κάμποσες επιλογές, πάρετε τις μία μία, μέχρι να δείτε με ποια δουλεύει.

Live cd by Linux

Εκτός όλων αυτών που γράφω πιο πάνω, υπάρχει και άλλος ένας τρόπος να μπούμε στο σύστημα μας και να σώσουμε τα δεδομένα μας. Δυστυχώς δεν είναι και τόσο διαδεδομένος, λόγω του φόβου που υπάρχει στην χρήση του Linux. Αυτό όμως είναι λάθος, μιας και οι εκδόσεις αυτές μπορούν να φανούνε σωτήριες πολλές φορές. Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι «ζωντανές διανομές»

Knoppix

Σίγουρα είναι η πιο γνωστή από τις διανομές αυτές. Τι είναι…

KNOPPIX is a bootable CD with a collection of GNU/Linux software, automatic hardware detection, and support for many graphics cards, sound cards, SCSI and USB devices and other peripherals. KNOPPIX can be used as a Linux demo, educational CD, rescue system, or adapted and used as a platform for commercial software product demos. It is not necessary to install anything on a hard disk. Due to on-the-fly decompression, the CD can have up to 2 GB of executable software installed on it.

Το knoppix μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ: http://www.knopper.net/knoppix-mirrors/index-en.html

Gnoppix

Άλλη μία ζωντανή έκδοση, σχεδόν ίδια με την knoppix, αλλά με διαφορετικό γραφικό περιβάλλον. Έτσι ενώ το knoppix χρησιμοποιεί το KDE, το gnoppix χρησιμοποιεί το gnome. Τι είναι το gnoppix.

Gnoppix is a linux live cd based upon Ubuntu . It can be compared to Knoppix but Gnoppix uses GNOME as desktop environment. Ubuntu is a complete Linux desktop and server operating system, freely available with both community and professional support.

Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ: http://www.gnoppix.org/pages/downlo...tion=/downloads

SUSE Live cd

Ουσιαστικά είναι μία demo έκδοση της πλήρης, που λειτουργεί σαν live cd. Μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ: http://www.novell.com/news/press/pr...ve_eval_73.html - ftp://ftp.suse.com/pub/suse/i386/live-eval-7.3

Damn Small Linux

Μία τελείως εναλλακτική λύση, όπου χωράει ακόμα και σε αυτά τα μικροσκοπικά cd ου κυκλοφορούνε στο εμπόριο σαν business cards! Περιέχουν μέσα τα πάντα, αλλά στο μικρότερο δυνατό μέγεθος. Μπορείτε να το βρείτε εδώ: http://www.damnsmalllinux.org/

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.