Jump to content

Το μέλλον ανήκει στο Open Source


Recommended Posts

Ένα panel με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα από το χώρο του IT συγκεντρώθηκε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας για να εξετάσει τις πιθανότητες στροφής των χρηστών στο open source. Το τελικό συμπέρασμα από αυτήν τη συνάντηση ήταν ένα -όχι και τόσο αναμενόμενο- "Ναι". Σύμφωνα με το panel που σχηματίστηκε στο πλαίσιο του AO 2005 Innovation Summit του Πανεπιστημίου Standford, στα επόμενα 5–10 χρόνια, το κίνημα open source θα μεταμορφώσει την αγορά του software.

"Φτιάχνουμε έναν ολότελα καινούργιο κόσμο σε ό,τι αφορά το software", δήλωσε ο Ray Lane, συνεταίρος στην επενδυτική εταιρεία Kleiner Perkins Caufield & Byers, που εκτελούσε χρέη συντονιστή στο panel. Η Kim Polese, CEO της SpikeSource, είπε πως προσωπική της πεποίθηση είναι πως κάθε εφαρμογή που σήμερα κυκλοφορεί σε μορφή proprietary [κλειστού κώδικα/εμπορική] θα διατεθεί τα επόμενα χρόνια κάτω από άδεια χρήσης open source. Στην ερώτηση αν πιστεύουν πως οι εταιρείες θα είναι διατεθειμένες να πληρώσουν άδειες χρήσης για την απόκτηση εργαλείων open source, η Polese απάντησε καταφατικά στηρίζοντας τη θέση της με τη δυνατότητα προσαρμογής των εργαλείων αυτών ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης.

Επιπλέον, ο Rahul Kapoor της Morgan Lewis & Bockius υπογράμμισε πως η σταθερότητα και η ασφάλεια θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην επικράτηση του open source.

Τέλος, ο πρόεδρος της Sun Microsystems, Jonathan Schwartz τόνισε πως τα ανοικτά πρότυπα σημαίνουν πολύ περισσότερα από το open source, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα τον Firefox. Σύμφωνα με τον Schwartz, ο Firefox είναι ένα προϊόν, η ραγδαία αύξηση της δημοτικότητας του οποίου οφείλεται στην απλότητα και την ευκολία χρήσης του. Το ότι τυχαίνει ο Firefox να είναι open source είναι απλά ένα παράλληλο πλεονέκτημα.

Πηγή: CNET News.com

Printer Friendly Page

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το λογισμικό ανοικτού κώδικα είναι όντως ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, όχι τόσο επειδή είναι φτηνό (τζάμπα δηλαδή) για εμάς που το παίρνουμε χωρίς τροποποιήσεις, αλλά επειδή παρέχεται η δυνατότητα σε μια ευρύτερη βάση προγραμματιστών να βελτιώσουν τον κώδικά του, να προσθέσουν λειτουργίες είτε με τροποποιήσεις είτε ως πρόσθετα (modules) και γενικά να αυξήσουν τη χρηστική του αξία.

Τα προβλήματά του είναι ότι δε χρειάζεται reverse engineering για να δει κάποιος τις αδυναμίες του και να τις εκμεταλλευτεί, ενώ επειδή δεν είναι "εμπορικό" με τη στενή έννοια μπορεί να είναι και λίγο τσαπατσούλικα γραμμένο. Το δεύτερο πιστεύω δεν ισχύει για την πλειονότητα των προγραμμάτων αυτών: άνθρωποι που διαθέτουν μέρος του ελεύθερου χρόνου τους για να συμμετάσχουν στην open source community το κάνουν με ιδιαίτερη ευσυνειδησία, χρησιμοποιούν και οι ίδιοι τα σχετικά προγράμματα και παράγουν λογισμικό υψηλότερης ποιότητας από πάααρα πολλές προχειρογραμμένες εμπορικές λύσεις εκατομμυρίων.

Το κακό είναι ότι για τη δημιουργία εξειδικευμένων πακέτων (πχ ιατρικό λογισμικό) πρέπει να ασχοληθούν άνθρωποι που τα χρειάζονται... δηλαδή γιατροί που να ξέρουν από υπολογιστές και προγραμματισμό. Αυτό κι αν είναι σπάνιο...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Open source είναι ελεύθερο, μα δε σημαίνει τσάμπα. Η διάθεση του software είναι δωρεάν ή με πολύ μικρό κόστος, μα η υποστήριξη είναι μετά πληρωμής.

Για παράδειγμα, linux το βάζεις δωρεάν ή για λίγα χρήματα, αν θέλεις όμως υποστήριξη σε κάτι ή το μαθαίνεις μόνο σου ή πληρώνεις ένα τεχνικό.

Αυτό είναι το σωστό, γιατί η microsoft παίρνει λεφτά και από το software και από τη τεχνική υποστήριξη. Όχι μόνο αυτό, μα δημιουργεί και μονοπώλια, με αποτέλεσμα να είσαι υποχρεωμένος να πάς μόνο σε αυτή... Αν είναι μάλιστα και κλειδωμένο το πρόγραμμα (δεν αφήνουν να δείς πώς είναι γραμμένο) τότε δημιουργούνται ακόμα χειρότερα προβλήματα εξάρτησης...

Αν ξέρεις τον κώδικα μπορείς να ασχοληθείς και μόνο σου με τη βελτίωση του προγράμματος. Ξέρεις τί ακριβώς έχεις στα χέρια σου. Δεν υπάρχουν σκοτεινά σημεία.

Το Ισραήλ δε χρησιμοποιεί microsoft, γιατί δεν τους παρέχει τον κώδικα των προγραμμάτων, οπότε και για να μην έχουν άγνωστα μέρη, προτιμούν να απευθύνονται σε άλλους.

emarup αυτά για να εξηγήσω πως δεν είναι μόνο το πάθος των προγραμματιστών στον ελεύθερο χρόνο τους. Είναι μιά επαγγελματική επιλογή. Οι άνθρωποι αυτοί δίνουν τα εργαλεία. Αν ξέρεις ή θέλεις να μάθεις... ΟΚ. Αλλιώς πληρώνονται για να σε βοηθήσουν, να σου εξηγήσουν ή να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο αντί για εσένα. Με απλά λόγια...

Έτσι λειτουργούν Red Hat, Mandrake etc

Κοντά σε αυτούς προστέθηκαν πολυεθνικές, απλώς ακολουθώντας το κύμα, όπως η Sun.

H Apple είναι στη μέση... ανοίγει τον κώδικα μετά πληρωμής, όχι για όλους, προέρχεται από open source, μα δεν είναι. Έχει τα καλά του υβριδίου. :P

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Red Hat και Mandrake είναι ουσιαστικά "μεταπωλητές" διανομών του Linux, το οποίο βεβαίως δεν ξεκίνησε έτσι ακριβώς από τον κο Linus Torvalds. Ασφαλώς, αυτό που πληρώνει κανείς στα πακέτα τους είναι τα CD διανομής (γιατί μπορείς αν θέλεις να τα κατεβάσεις όλα από το site), τα εγχειρίδια και την τεχνική υποστήριξη. Πολύ μεγάλες εταιρείες στο χώρο πλέον, που ξεκίνησαν ως ένα απλό σκριπτάκι εγκατάστασης...

Ακόμα, έχουν κάποιο κέρδος από τις συνδιανεμόμενες εμπορικές εφαρμογές που προμοτάρουν (φαντάζομαι).

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

O ίδιος ο Linus είχε ως στόχο: software ελεύθερο και προσιτό σε όλους, γιατί ακόμα και έτσι ο χώρος προσφέρει τη δυνατότητα να βγάλει κανείς χρήματα... αρκεί να μη θέλει τα πάντα για τον εαυτό του, όπως η microsoft.

Αυτό που πρέπει να είναι ξεκάθαρο είναι πως open source δε σημαίνει τσάμπα και δε σημαίνει προγραμματιστές χομπίστες με πολύ ελεύθερο χρόνο. Είναι επαγγελματικός ο δρόμος και η ποιότητα της δουλειάς τους.

Μάλιστα να και ένα παράδειγμα... το ίδιο το excel της microsoft ξεκίνησε από ένα πρόγραμμα που ο δημιουργός του (επαγγελματίας προγραμματιστής/διδάσκει στο UCLA, αν δεν κάνω λάθος) άφησε χωρίς πατέντα, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να χρησιμοποιούν και να βελτιώνουν δίχως περιορισμούς. Η microsoft το έβαλε στο Office ή και μόνο του, σε τιμές εξαιρετικά υψηλές... έβαλε copyright στη δικής της εξέλιξη του απλού ανοιχτού κώδικα και ακόμη χειρότερα δημιούργησε μονοπώλιο. Τώρα τελευταία επιτέλους υπάρχουν και οι πολύ καλές εναλλακτικές λύσεις open source --> http://www.openoffice.org/

Ή να μιλήσουμε για το ευρωπαϊκό δίπλωμα computer, όπου προωθείται η ιδέα πως υπολογιστής σημαίνει windows και microsoft? Έτσι προσπαθούν να κλείσουν το δρόμο στο open source.

Συν τις πατέντες φυσικά... :rolleyes:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.