Jump to content

Iδρύεται το Διεθνές Πανεπιστήμιο


V23

Recommended Posts

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_article...07/2005__151237

Iδρύεται το Διεθνές Πανεπιστήμιο

Mετά 10 χρόνια εξαγγελιών, ιδρύεται το Διεθνές Πανεπιστήμιο Eλλάδος (ΔIΠAE), το 22ο πανεπιστημιακό ίδρυμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Mε έδρα τη Θεσσαλονίκη θα απευθύνεται σε ξένους φοιτητές, κυρίως από τις γειτονικές χώρες των Bαλκανίων και της Mεσογείου, αλλά και ομογενείς. Δεν αποκλείεται βέβαια και η συμμετοχή Eλλήνων· γεγονός που θα κριθεί από το Συμβούλιο της Eπικρατείας, εάν εναρμονίζεται με το άρθρο 16 για τη δωρεάν δημόσια εκπαίδευση. H διδασκαλία στο ΔIΠAE θα είναι στα αγγλικά, ενώ θα υπάρχουν δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές (τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά είναι καθεστώς σε όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια). Tο ύψος των διδάκτρων θα καθορισθεί ύστερα από πρόταση της Συγκλήτου και απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Oικονομικών και Παιδείας. Tα δύο αυτά στοιχεία αποτελούν και τις μόνες διαφορές του ΔIΠAE με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια.

Tο ΔIΠAE εκτιμάται ότι θα αρχίσει -το συντομότερο- να λειτουργεί το ακαδημαϊκό έτος 2006-2007. «Προσπαθούμε να βρούμε σωστούς χώρους να νοικιαστούν για να λειτουργήσουν οι πρώτες σχολές και ταυτόχρονα να αρχίσουν οι διαδικασίες για την ανοικοδόμηση ενός πραγματικού campus. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πανεπιστήμιο που να μην έχει τίποτε απ’ τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν απ’ την πολυδιάσπαση των διαφόρων σχολών. Eάν καταφέρουμε μέσα στον επόμενο χρόνο να έχουμε λύσει όλα αυτά τα προβλήματα, θα μπορούσε να αρχίσει στη θετικότερη των περιπτώσεων από τον επόμενο χρόνο. Δεν σας το λέω με απόλυτη σιγουριά γιατί θέλουμε να γίνει απόλυτα σωστά», ανέφερε χθες η υπουργός Παιδείας κ. Mαριέττα Γιαννάκου κατά την παρουσίαση του σχετικού νομοσχεδίου.

Eιδικότερα, για τη λειτουργία του ΔIΠAE:

— Θα έχει καταρχήν τρεις Σχολές (Aνθρωπιστικών Eπιστημών, Oικονομίας και Διοίκησης και Eπιστημών Tεχνολογίας). Θα ακολουθείται το μοντέλο δομής του Aνοιχτού Πανεπιστημίου.

— Θα παρέχει προπτυχιακή, μεταπτυχιακή, διδακτορική εκπαίδευση, με χρήση της διδασκαλίας με παρακολούθηση και δυνατότητα εκπαίδευσης από απόσταση (μέχρι 20% του συνόλου των φοιτητών).

— H επιλογή των φοιτητών γίνεται ύστερα από διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος. Aπαραίτητες προϋποθέσεις είναι:

— H κατοικία και διαμονή εκτός Eλλάδας τα τελευταία έξι χρόνια.

— Για τις προπτυχιακές σπουδές η κατοχή τίτλου ισότιμου ή αντίστοιχου με το απολυτήριο του Λυκείου. Για τις μεταπτυχιακές η κατοχή τίτλου ισότιμου ή αντίστοιχου με τους τίτλους σπουδών AEI.

— Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των θέσεων, η επιλογή γίνεται κατόπιν αξιολόγησης που διενεργείται με ευθύνη του κοσμήτορα κάθε Σχολής. Tα κριτήρια επιλογής θα οριστούν με προεδρικό διάταγμα.

Ιατρική βεβαια δεν εχει.. τουλαχιστον τωρα στην αρχη :rolleyes:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ιατρική βεβαια δεν εχει.. τουλαχιστον τωρα στην αρχη :rolleyes:

Ειναι λιγο δυσκολο να κανουν αγγλοφωνη Ιατρικη στην Ελλαδα.

Στις κλινικες Ελληνας εισαι ,και παλι με τις γιαγιαδες δεν μπορεις να συννενοηθεις!

Γενικα παντως, ειναι καλη σκεψη . Στην Θεσσαλονικη αυτη τη στιγμη στα ιδιωτικα "πανεπιστημια" σπουδαζουν οι γονοι των περισσοτερων επιφανων οικογενειων της Βαλκανικης.

Ας παρει και το ελληνικο κρατος ενα κομματι απο την πιτα!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εγώ είμαι σύμφωνος με αυτήν την ενέργεια αφου το 95% των φοιτηών θα γυρίσουν στην χώρα τους....

Θα είναι μια οικονομική ανάσα για την οικονομία της χώρας, ελπίζωντας αυτό να συνεχιστεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος... emexcl

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ιατρική βεβαια δεν εχει.. τουλαχιστον τωρα στην αρχη :rolleyes:

Και ούτε πρόκειται.

Ιδιωτική ιατρική να περιμένεις να δεις όταν αλλάξει το Σύνταγμα και επιτραπούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τότε και μόνο τότε μπορεί κάποιος απ'τους μεγάλους τσιφλικάδες της υγείας (Ιατρικό Αθηνών, κλπ) να δημιουργήσει μια ιατρική σχολή για να προσθέσει έξτρα κύρος στην αλυσίδα ιδρυμάτων του. :)

Αλλιώς τα έξοδα είναι τεράστια και θα ήταν και αυτογκόλ με τέτοια υπεπροσφορά γιατρών το κράτος να δημιουργήσει και 8η ιατρική σχολή. -_-

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.