Jump to content

[πληροφορίες για ειδικοτητα] Φυσιατρική


Recommended Posts

Τωρα οσο αφορα την ειδικοτητα της φυσικης ιατρικης και αποκαταστασης :

1. Ειναι 5 χρονια ολη η ειδικοτητα

-6 μηνες ορθοπεδικη

-6 μηνες παθολογια

-6 μηνες νευρολογια

-3 χρονια η κυριως ειδικοτητα

2. Απο αναμονη ειναι σχετικα καλυτερα απο αλλες ειδικοτητες. Ειναι πραγματι μια σχετικα αγνωστη ειδικοτητα και για αυτο δεν την προτιμουν πολλοι. Απο οτι ξερω, στο κυριως τμημα η αναμονη ειναι περιπου 1-2 χρονια (με καθε επιφυλαξη) που με τα σημερινα δεδομενα θεωρειται μικρη.

3. Σαν ειδικοτητα τωρα, πιστευω πως ειναι μια καλη επιλογη. Θεωρειται παθολογικη ειδικοτητα . Αν εξαιρεσεις το εξαμηνο ορθοπεδικης τα αλλα ειναι παθολογια.

Το αντικειμενο της ειναι η αποκατασταση ατομων με καποια προβληματα μετα απο ατυχημα, ασθενεια κτλ. Ενας ομως πολυ ενδιαφερον τομεας της ειναι η αθλιατρικη, κατι που ελαχιστοι γνωριζουν. Στην Ελλαδα που δεν υπαρχει αυτουσια ειδικοτητα, αθλιατρος γινεσαι μεσω της φυσικης ιατρικης και αποκαταστασης. Η ορθοπεδικη αναλαμβανει μονο τις αθλητικες κακωσεις. Το κακο αφου εχει γινει δηλαδη. Με τον αθλητη ολοκληρωμενα, τι θα φαει, τι θα πιει, τι ασκησεις πρεπει να κανει για ζεσταμα, για προπονηση και μετα απο τραυματισμο κτλ ασχοληται ο φυσιατρος-αθλιατρος.

Η φυσικη ιατρικη εχει καλες προοπτικες, καλυτερες π.χ. απο την νευροχειρουργικη, χωρις αυτο βεβαια να ειναι απολυτο.

Σαν ειδικοτητα τωρα ασχολειται κυριως με την αποκατασταση αυτων που ηδη εχουν παθει το "κακο". Οι αλλες ειδικοτητες ασχολουνται με την βλαβη αυτη καθ'εαυτη και οχι με το μετα. Οι νευρολογοι π.χ. εχουν μαυρα μεσανυχτα για το πως θα βοηθησουν εναν ασθενη με ΑΕΕ να ξαναπερπατησει.

Ισως σαν ειδικοτητα να συγγενευει πιο πολυ με την φυσικοθεραπεια. Ο φυσικοθεραπευτης ομως δεν εχει απο πισω θεωρητικο υποβαρθρο και ενω κανει πολλα πραγματα δεν ξερει γιατι τα κανει. Ο γιατρος ειναι αλλιως. Επισης ειναι και η καταλληλοτερη ειδικοτητα για να ασχοληθεις με εναλλακτικες μορφες θεραπειας π.χ. βελονισμο, μεσοθεραπεια κτλ. Αυτου του ειδους οι θεραπειες μπορουν να σου εξασφαλισουν μια ανετη οικονομικα ζωη.

Τι αλλο να πω; Ενας πρωην συνειδικευομενος μου στην ορθοπεδικη που πηγαινε για φυσιατρος, ειχε σκοπο να παει στην Κινα για βελονισμο!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 months later...

Στο ΚΑΤ που είχα ρωτήσει προχτές από περιέργεια μου είπαν ότι είναι 6 θέσεις και ο 9ος στη σειρά που είναι τώρα θα μπεί 10/2009!!!!

Δηλαδή όσο έχει πάνω κάτω και η ορθοπεδική.

Επίσης έχει στο Γεννηματάς και στο εθνικό ίδρυμα αποκατάστασης αναπήρων(γιαυτό δεν ξέρω τι παίζει).

Πληροφορίες για την εκπαίδευση δεν ξέρω.

Πάντως όταν άνοιξε η φυσιατρική έτρεξαν πολλοί να βάλουν τα χαρτιά τους.Στοχεύει στις εναλλακτικές θεραπείες για τον πόνο.

Είναι βέβαιο ότι οι φυσίατροι θα φάνε τους φυσικοθεραπευτές.Δε βλέπω λόγο ύπαρξης των τελευταίων.Βέβαια η παραγωγή φυσιλατρων είναι πολύ μικρή.Από την άλλη αρκετοί ορθοπεδικοί φοβούνται νήπως τους ''φάνε'',μεγάλο κομμάτι του παθολογικού ιατρείου οι φυσίατροι.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ξερω οτι ενα και μοναδικο παραδειγμα δεν αρκει για να βγαλει κανεις ολοκληρωμενα συμπερασματα, ομως εχω μονο εναν γνωστο φυσιατρο και τη δικη του κατασταση θα περιγραψω εδω.

αυτος εβαλε τα χαρτια του οταν η ειδικοτητα ηταν ακομα σχεδον αζητητη. περιμενε ελαχιστα και τελειωνοντας εψαξε θεση στο ΕΣΥ. δε βρηκε και ανοιξε ιατρειο στο κεντρο της πολης. τον 1ο χρονο δυσκολευτηκε, τωρα ομως δουλευει πολυ καλα.

οι περισσοτεροι ασθενεις του ηταν απογοητευμενοι απο θεραπειες και "θεραπειες" γιαυτο στην αρχη τον εβλεπαν με καχυποψια. ειναι ασθενεις με χρονιες παθησεις, ταλαιπορημενοι. εκει θελει προσοχη. χρειαζεται να αναπτυχθει μια ιδιαιτερη σχεση μεταξυ φυσιατρου και ασθενους. εξαλλου, ας μη γελιομαστε, σε αρκετες περιπτωσεις η βοηθεια που μπορει να προσφερει ο φυσιατρος ειναι ελαχιστη.

εξαλλου εκει πατουν και πολλοι "φυσιοθεραπευτες" (τα εισαγωγικα εχουν νοημα...) στη σχεση δηλαδη με τον ασθενη.

ελπιζω να βοηθησα λιγακι.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...
  • 4 years later...

Γειά χαρά!!

Με αφορμή ένα περιστατικό μιας κυρίας, που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο,

και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, υποβάλλεται σε ενέσεις αλλαντοτοξίνης στο Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων από ειδικό Φυσίατρο...

Η απορία μου, είναι :

*)Τις ενέσεις αλλαντοτοξίνης, δεν θα μπορούσε να τις κάνει και ο Νευρολόγος??

**)Ένας συνδυασμός, Νευρολόγου και Φυσικοθεραπευτή,

δεν θα μπορούσε να είναι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΑΤΟΣ, στο Σχεδιασμό και Εφαρμογή μιας θεραπευτικής αγωγής λειτουργικής Αποκατάστασης???...

Τί παραπάνω, ενδεχομένως, προσφέρει ο Φυσίατρος??...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Γειά χαρά!!

Μήπως, υπάρχει κάποιο αντίστοιχο link και στα Αγγλικά?...

Εσύ (καλοπροαίρετος, εννοείται ο ενικός:)), ασχολείσαι με κάποιον σχετικό Τομέα??...

Εν τέλει, εξακολουθώ να αναρωτιέμαι, "τί παραπάνω προσφέρει ένας Φυσίατρος"???

Τελικά, Φυσίατρος =Νευρολόγος εξειδικευμένός στην Neuro-reeducation or Neurorehabilitation???

Άραγε αυτή η Προοπτική, υλοποιείται στο "Πρόγραμμα Σπουδών", για την απόκτηση Ειδικότητας στην Ελλάδα???...

Μαζεμένες απορίες...

Ευχαριστώ πολύ!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 months later...

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΥΣΙΑΤΡΟΙ;

Φυσίατροι είναι Ιατροί που είναι ειδικευμένοι στη Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση, μια ανεξάρτητη ειδικότητα της Ιατρικής η οποία επικεντρώνεται κυρίως στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των ασθενών που οι λειτουργικές τους ικανότητες, δηλαδή οι δυνατότητές τους να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες, έχουν προσωρινά ή μόνιμα διαταραχθεί. Αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να είναι αποτέλεσμα μυοσκελετικών, νευρομυϊκών, καρδιαγγειακών ή αναπνευστικών παθήσεων.

Οι παθήσεις που συνήθως θεραπεύονται από τη Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση περιλαμβάνουν:1. Αθλητικές κακώσεις και μυοσκελετικές παθήσεις2. Οσφυαλγία και πόνος στον Αυχένα3. Παιδιατρικές αναπηρίες4. Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο5. Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και Κακώσεις Σπονδυλικής Στήλης και Νωτιαίου Μυελού6. Ακρωτηριασμοί των άκρων7. Αποκατάσταση Ρευματολογικών παθήσεων8. Σύνδρομα Χρόνιου Πόνου

9.εμβιομηχανικές παρεκκλισεις

ΠΩΣ ΒΑΖΟΥΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΙ ΦΥΣΙΑΤΡΟΙ;

Οι Φυσίατροι έχουν υψηλή ειδίκευση στην εκτέλεση της κλινικής εξέτασης του Μυοσκελετικού και του Νευρικού Συστήματος. Επιπλέον, είναι εκπαιδευμένοι στην συνταγογράφηση και την ακριβή μελέτη των εργαστηριακών εξετάσεων και των απεικονιστικών (ακτινολογικών) μελετών για τη διάγνωση παθήσεων του μυοσκελετικού και του νευρικού συστήματος.

Η Ηλεκτρομυογραφική εξέταση (ΗΜΓ), οι μελέτες της Ταχύτητας Αγωγής των Νεύρων (ΚΤΑ, ΑΤΑ) και τα σωματοαισθητικά προκλητά δυναμικά αποτελούν επιπλέον ειδίκευση των Φυσιάτρων και είναι εξαιρετικά χρήσιμες συμπληρωματικές εξετάσεις για την διάγνωση σε πολλές νευρομυϊκές παθήσεις.

ΤΙ ΕΙΔΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΦΥΣΙΑΤΡΟΙ;

Οι Φυσίατροι, επιπλέον των θεραπευτικών μέσων (φάρμακα κλπ) που εφαρμόζουν στα πλαίσια συνηθισμένης άσκησης της ιατρικής πρακτικής, χρησιμοποιούν διάφορες θεραπευτικές τεχνικές αλλά και μηχανικά και φυσικά μέσα (όπως τη θεραπευτική άσκηση, τη θερμότητα, το νερό και τον ηλεκτρισμό). Ειδικά προγράμματα θεραπευτικής άσκησης αλλά και πιο παρεμβατικές τεχνικές όπως διηθήσεις μαλακών μορίων, ενδαρθρικές εγχύσεις φαρμάκων και άλλες προσαρμόζονται ώστε να εξυπηρετήσουν εξατομικευμένα τις θεραπευτικές ανάγκες κάθε ασθενούς. Η συνολική προσέγγιση στη θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση βοηθημάτων και τροποποιήσεων, όπως βοηθημάτων βάδισης και μετακινήσεων, βοηθημάτων επικοινωνίας, ναρθήκων και προσθετικών μελών.

Για τον Φυσίατρο, ο τελικός θεραπευτικός στόχος είναι η μεγιστοποίηση της λειτουργικής ικανότητας του ασθενούς, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το πρόβλημα.

Ένας ακόμα βασικός ρόλος του Φυσιάτρου είναι να προΐσταται και να συντονίζει την θεραπευτική ομάδα, που λέγεται «Ομάδα Αποκατάστασης». Αυτή περιλαμβάνει, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κλινικούς ψυχολόγους, νοσηλευτικό προσωπικό, κοινωνικούς λειτουργούς, τεχνικούς προσθετικών και ορθωτικών μηχανημάτων και εμβιομηχανικούς, για ασθενείς που απαιτούν σύνθετες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝ ΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΟΙ ΦΥΣΙΑΤΡΟΙ;

Η άσκηση της Ιατρικής από τους Φυσιάτρους γίνεται σε όλα τα επίπεδα των υπαρχόντων Ιατρικών δομών. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται:

1. τα Ιδιωτικά Ιατρεία,

2. τα Εργαστήρια Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης,

3. τις Ελάχιστες Μονάδες Ιατρικής Αποκατάστασης,

4. τα Κέντρα Αποκατάστασης – Αποθεραπείας Ανοικτής και Κλειστής Νοσηλείας και

5. τα μεγάλα Νοσοκομεία (δημόσια και Ιδιωτικά).

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΑΤΡΩΝ

Για να λάβει κάποιος/α Ιατρός τον τίτλο του Ειδικού στη Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση, μετά τη λήψη του πτυχίου Ιατρικής Σχολής, απαιτείται εκπαίδευση στην ειδικότητα διάρκειας πέντε (5) ετών.

Οι ικανότητες των ειδικών Φυσιάτρων μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

• Ιατρική αξιολόγηση για τον καθορισμό της υποκείμενης διάγνωσης

• Αξιολόγηση της λειτουργικής ικανότητας και της δυνατότητας να μεταβληθε

ί• Αξιολόγηση της δραστηριότητας και συμμετοχής καθώς και των συναφών παραγόντων

• Σχεδιασμό ενός προγράμματος αποκατάστασης

• Γνώση, εμπειρία και εφαρμογή ιατρικών θεραπειών και θεραπειών με φυσικά μέσα

• Εκτίμηση και μέτρηση του αποτελέσματος

• Πρόληψη και αντιμετώπιση επιπλοκών

• Πρόγνωση της πάθησης/κατάστασης και των αποτελεσμάτων αποκατάστασης

• Γνώση της τεχνολογίας της αποκατάστασης

• Γνώση της «δυναμικής της ομάδας» και διοικητικές ικανότητες

• Διδακτικές ικανότητες

• Γνώση του κοινωνικού συστήματος και της νομοθεσίας που αφορά την αναπηρία.

• Γνώση σύνταξης Ιατρικής Έκθεσης που καταγράφει την προσωρινή ή μόνιμη αναπηρία

πηγή:http://www.eefiap.gr/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=28

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.