Jump to content

Συναλλαγές μαμούθ στο ΧΑ από βουλευτές


and1dr

Recommended Posts

Συναλλαγές μαμούθ στο ΧΑ αποκάλυψαν οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των βουλευτών

Δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα του αναδρομικού ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών περιόδου 1989-2001.

Όπως προκύπτει, ο πρώην βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ Ν.Φλώρος αγόρασε μετοχές που δεν δικαιολογούσαν οι καταθέσεις του, ενώ άλλοι δώδεκα βουλευτές δεν υπέβαλαν δηλώσεις για ορισμένα έτη ή δεν βρέθηκαν για να συμπληρώσουν ελλείψεις στις δηλώσεις τους. Σχετικές δηλώσεις υπέβαλλαν 666 βουλευτές υπόχρεοι(είναι τυχαίος ο αριθμός..; emdevil2 ).

Σύμφωνα με την έκθεση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρός της Ι.Τραγάκης (γ' αντιπρόεδρος της Βουλής) και τα μέλη Κ.Βρεττός (Αττικής, ΠΑΣΟΚ), Α.Σκυλλάκος (Β' Αθηνών, ΚΚΕ), Ι.Δραγασάκης (Β' Αθηνών, ΣΡΑ), Φ. Αρναούτογλου (Σύμβουλος Επικρατείας), Γ. Σαραντηνός (Αρεοπαγίτης) και Χρ. Καραμαδούκη (Σύμβουλος Ελεγκτικού Συνεδρίου):

- Δέκα υπόχρεοι δεν είχαν υποβάλει δήλωση περιουσιακής κατάστασης για ορισμένα έτη κατά παράβαση των ισχυουσών διατάξεων,

- Τρεις εμφανίζουν αύξηση των περιουσιακών στοιχείων, που δεν δικαιολογούν τα εισοδήματά τους. Εξ αυτών, οι δύο δεν ανευρέθησαν, ώστε να συμπληρωθούν οι υπάρχουσες ελλείψεις.

Για την περίπτωση των βουλευτών που δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις για ορισμένα έτη, ή δεν ανευρέθησαν, «η επιτροπή επιφυλάσσεται να αποφασίσει, προκειμένου να διερευνήσει πρώτα κατά πόσον είναι εφικτή η έστω και εκ των υστέρων τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τους».

Υπόθεση Φλώρου

Ως προς τον πρώην βουλευτή Λάρισας του ΠΑΣΟΚ Ν. Φλώρο, έπειτα από έλεγχο των χρηματιστηριακών του συναλλαγών, η επιτροπή διαπίστωσε ότι στις 20/7/1999 αγόρασε μετοχές αξίας 2,5 δισ. δραχμών, ύψους δηλαδή που «δε δικαιολογούν οι δηλωθείσες την 30/4/1999 καταθέσεις του». Στο δε διάστημα από 22/7/1999 έως 9/8/1999 πούλησε μετοχές αξίας 3,6 δισ. δρχ., ποσό το οποίο «δεν περιλαμβάνεται στις δηλωθείσες στις 9/6/2000 καταθέσεις του».

Στην έκθεση αναφέρεται ότι ο κ. Φλώρος εκλήθη για εξηγήσεις και υποστήριξε ότι «σε χρόνο που δεν ήταν πια βουλευτής και εδραστηριοποιείτο ως σύμβουλος χρηματιστηριακών επενδύσεων, πραγματοποίησε τις συναλλαγές αυτές για λογαριασμό ομίλου επενδυτών που δεν ήθελε να εμφανιστεί στη χρηματιστηριακή αγορά».

Ακολούθως, η επιτροπή απευθύνθηκε στην ΑΣΠΙΣ ΑΧΕΠΕΥ και διαπίστωσε ότι «το μεν ποσό της αγοράς των μετοχών που κατατέθηκε μέσω τραπέζης, εν μέρει σε μετρητά, το δε προϊόν της πωλήσεως κατατέθηκε από την ΑΧΕΠΕΥ σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό επ' ονόματι του υπόχρεου, καθώς και δύο άλλων προσώπων».

Για την Επιτροπή, τα παραπάνω στοιχεία κρίνονται ανεπαρκή «γιατί η μεν αναφορά σε μη κατονομαζόμενο όμιλο πελατών είναι τελείως αόριστη, ο δε υπόχρεος, παρόλο που του τέθηκαν υπόψη τα ευρήματα της έρευνας, δεν έχει μέχρι τώρα διευκρινίσει τις σχέσεις του με τους συνδικαιούχους του κοινού του λογαριασμού».

Η επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει την έκθεσή της στο Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στον Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Εκτός ΧΑ η πολιτική ηγεσία

Απείχε από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές η πολιτική ηγεσία. Ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι πολιτικοί αρχηγοί και η πρόεδρος της Βουλής, είτε «δεν έπαιξαν δραχμή» στη Σοφοκλέους, είτε συμμετείχαν με μικρά ποσά.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρώην βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Κάρολος Παπούλιας εισέπραξε το ποσό των 189.089 δραχμών από πώληση μετοχών, τις οποίες είχε αποκτήσει προ του 1989.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ούτε διέθεσαν ούτε εισέπραξαν ποσά από χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Ο πρόεδρος του ΣΡΑ Αλέκος Αλαβάνος κατέβαλε 37,7 εκατομμύρια δραχμές για αγορές μετοχών το διάστημα 1998-2001, εισέπραξε 4,6 εκατ. το ίδιο διάστημα ενώ η αξία των μετοχών που διέθετε τον Δεκέμβριο του 2002 αποτιμήθηκε σε 11,3 εκατ. δραχμές. Ο κ. Αλαβάνος φέρεται «χαμένος» κατά 21,7 εκατ. δραχμές.

Από τον αναδρομικό έλεγχο του τέως πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη φαίνεται ότι η σύζυγός του Δάφνη αγόρασε το 1999 μετοχές αξίας 74.163 δραχμών, οι οποίες αποτιμήθηκαν το Δεκέμβριο του 2002 σε 1.185.703 δραχμές.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης διέθεσε 3,2 εκατ. δραχμές για αγορά μετοχών το 1999 και εισέπραξε 4 εκατ. δραχμές από πώληση μετοχών το 2001.

Ουδεμία συναλλαγή καταγράφεται στον αναδρομικό έλεγχο της προέδρου της Βουλής Άννας Μπενάκη-Ψαρούδα, του πρώην πρωθυπουργού Τζαννή Τζαννετάκη και του πρώην προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου. Ουδεμία χρηματιστηριακή συναλλαγή πραγματοποίησε και ο τέως πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος ωστόσο κατείχε προ του 1989 μετοχές οι οποίες αποτιμήθηκαν -σε τιμές Δεκεμβρίου 2002- στα 2,8 εκατ. δραχμές.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της Σοφοκλέους

Όπως μεταδίδει το Mega, περισσότερο κερδισμένοι από τις συναλλαγές τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι:

Ο Νίκος Φλώρος και ο Γιάννης Αβέρωφ από 1 δισ. 100 εκατ. δρχ., ο Νίκος Σηφουνάκης και η σύζυγός του με 1 δισ. δρχ., ο Στέφανος Μάνος με 900 εκατ. δρχ., ο Αχιλλέας Καραμανλής με 527 εκατ. δρχ., ο Πάνος Καμμένος με 610 εκατ. δρχ., ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης με 500 εκατ. δρχ., ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης με 280 εκατ. δρχ., ο Μιχάλης Νεονάκης και ο Γιάννης Σκουλαρίκης με 250 εκατ. δραχμές.

Εκείνοι που έχασαν τα περισσότερα χρήματα είναι:

Ο Δημήτρης Λιντζέρης με απώλειες 535 εκατ. δρχ., ο Γιώργος Παπαγεωργίου με 500 εκατ. δρχ., η Ντόρα Μπακογιάννη με 150 εκατ. δρχ., ο Δημήτρης Κουλουριανος με 110 εκατ. δρχ., ο Χρήστος Παπουτσής με 100 εκατ. δρχ., ο Βασίλης Σωτηρόπουλος με 90 εκατ. δρχ., ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Γιώργος Ρωμαίος και ο Γιώργος Σουφλιάς από 70 εκατ. δρχ., ο Γιάννης Ζαφειρόπουλος με 60 εκατ. δραχμές.

Πόθεν έσχες πολιτικών αρχηγών για χρήση 2003

Στη δημοσιότητα δόθηκαν, επίσης, τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών και ευρωβουλευτών οικονομικού έτους 2004 (χρήση 2003), για τα οποία οι ορκωτοί λογιστές δεν διαπίστωσαν οποιαδήποτε παράβαση. Από τα στοιχεία που αφορούν τους πολιτικούς αρχηγούς δεν προκύπτουν σημαντικές διαφορές, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ειδικότερα, ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε εισόδημα από βουλευτική αποζημίωση 108.291 ευρώ και 69.984 ευρώ από άλλες πηγές. Στην κατοχή του έχει ένα διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη 82 τ.μ, δύο αγροτεμάχια 4.070 και 4.100 τ.μ. στον Αγ.Ιωάννη Θεολόγο Κύθνου, την ψιλή κυριότητα σε διαμέρισμα 213 τ.μ. στην Αθήνα, σε διαμέρισμα 222 τ.μ. στη Φιλοθέη, σε ένα οικόπεδο με διώροφο οικία επιφανείας 509 τ.μ. στη Ραφήνα, ενώ κατέχει δύο αγροτεμάχια (θέση Οσμάν Μπαΐρ, Πρώτη Σερρών) συνολικού εμβαδού 4.250 τμ, καθώς και διαμέρισμα 52 τμ με θέση στάθμευσης στη Θεσσαλονίκη. Ακόμη, ο πρωθυπουργός έχει στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο 1.800 κυβικών, ένα σκάφος αναψυχής, μετοχές και καταθέσεις.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε εισόδημα από βουλευτική αποζημίωση 99.644 ευρώ, ενώ η σύζυγός του 39.810 ευρώ. Στην κατοχή του έχει ένα οικόπεδο στο Καστρί 640 τμ (εξ ημισείας με τη σύζυγό του) και ένα αυτοκίνητο 2.000 κυβικών. Η σύζυγός του δήλωσε ένα διαμέρισμα 83,5 τμ στην Πάτρα, μία κατοικία (εξ ημισείας με αδελφή της ) 378,5 τμ και ένα αυτοκίνητο 1400 κυβικών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και τραπεζικές καταθέσεις.

Η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε εισόδημα από βουλευτική αποζημίωση 80.732 ευρώ (το οποίο διέθεσε στο ταμείο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος) και από άλλες πηγές 19.423 ευρώ. Η γγ του ΚΚΕ διαθέτει εξ αδιαιρέτου με τη θυγατέρα της, διαμέρισμα 90 τμ στη Νεάπολη Αθηνών.

Ο Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε εισόδημα από βουλευτική αποζημίωση 66.846 ευρώ και από άλλες πηγές 47.472 ευρώ. Στην κατοχή του δήλωσε οικόπεδο 353 τμ, οικία 254 τμ (εξ αδιαιρέτου με τη σύζυγό του) στα Δύο Χωριά Κυκλάδων, εξ αδιαιρέτου το 8,3% ξενοδοχείου 1.293 τμ σε έκταση 474 τμ στην Παραλία Λιμανιού Τήνου από κληρονομιά, οικόπεδο 153 τμ στην Καζανόβα Τήνου από κληρονομιά, εξ αδιαιρέτου το 4,16% οικοπέδου 1.511 τμ. στο Πασακρωτήρι Τήνου από κληρονομιά, μαζί με τη σύζυγό του αγροτεμάχιο έκτασης 5.000 τμ, στον Πανέθυμο Χανίων και οικόπεδο 598 τμ με οικίσκο 8,75 τμ στα Δύο Χωριά Τήνου. Επίσης, η σύζυγος του κ. Αλαβάνου κατέχει τρεις οικίες, δύο διαμερίσματα, δύο αγροτεμάχια. Ο κ. Αλαβάνος κατέχει επίσης μετοχές, ομόλογα και τραπεζικές καταθέσεις και δύο οχήματα.

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.