Jump to content

Εξαγγελία για την παροχή του φθηνού Internet


Recommended Posts

Διαφωνίες μεταξύ της αγοράς και της κυβέρνησης παρατηρούνται σχετικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για την παροχή φθηνής πρόσβασης στο γρήγορο Ιnternet (ADSL) στους ενεργούς φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ, με αποτέλεσμα οι ασάφειες να παραμένουν και το μέτρο να μην προχωρά.

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, το πρόβλημα έγκειται στις διαφορετικές εισηγήσεις της κυβερνητικής Επιτροπής που συστάθηκε για να κάνει την πρόταση εφαρμογής του μέτρου και των εισηγήσεων του ΟΤΕ και των υπολοίπων εταιρειών. Οι βασικές διαφορές αφορούν την τιμή της υπηρεσίας, το ποια δίκτυα θα χρησιμοποιηθούν, καθώς και το αν οι φοιτητές θα απολαμβάνουν την πρόσβαση χωρίς περιορισμούς όγκου δεδομένων και χρόνου σύνδεσης.

Το πόρισμα της Επιτροπής (αποτελούμενης από στελέχη των υπουργείων Ανάπτυξης και Μεταφορών, καθώς και από το πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας) κατέληξε σε πρόταση με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά: Υιοθέτηση της τεχνολογίας ADSL ως μέσο πρόσβασης από την οικία του χρήστη μέχρι το δίκτυο κορμού· αξιοποίηση του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) για τη δρομολόγηση της κίνησης στο Διαδίκτυο· χρήση χωρίς καμιά επιβάρυνση για τους αναδόχους και τους χρήστες.

Το ΕΔΕΤ είναι κρατική υποδομή και η εκμετάλλευσή του σε αυτή την υπηρεσία λειτουργεί στη λογική της αξιοποίησης των δημοσίων δικτύων, κάτι που, όπως αναφέρεται στο πόρισμα της Επιτροπής, έχει γίνει και σε άλλες χώρες, όπως π.χ. στην Ολλανδία. Η βασική υπηρεσία θα είναι η σύνδεση ADSL 512\128 χωρίς περιορισμούς όγκου και χρόνου. Το μέτρο θα αφορά όλους του φοιτητές και σπουδαστές και για όσο χρόνο διαρκούν οι σπουδές τους συν ένα ακαδημαϊκό έτος. Η προτεινόμενη τιμή από την Επιτροπή είναι τα 10 ευρώ το μήνα.

Αντίθετα ο ΟΤΕ, που μάλλον συμπλέει σε αυτήν την περίπτωση με τις υπόλοιπες εταιρείες, κάνει λόγο για μια συνολική τιμή 18 ευρώ ανά μήνα.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι αρχικά η πλειοψηφία των τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων ήταν αρνητική στο να προχωρήσει η υπόθεση του φθηνού γρήγορου Internet στους φοιτητές με το επιχείρημα ότι η αγορά είναι ακόμα μικρή. Τελικά οι εταιρείες και ο ΟΤΕ συμφώνησαν στο να παρέχουν την εν λόγω υπηρεσία, χωρίς ωστόσο την αξιοποίηση του ΕΔΕΤ και με περιορισμούς στη χρήση (πάνω από 5 GB να υπάρχει ογκοχρέωση).

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Αθήνα

Την ειδική προσφορά οικονομικής πρόσβασης στο «γρήγορο Internet», για όλους τους φοιτητές πανελλαδικά, με στόχο την ταχύτερη ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΟΤΕ. Το συνολικό κόστος δεν αναμένεται να ξεπερνά τα 15 ευρώ το μήνα.

Αναλυτικότερα, η ειδική προσφορά του ΟΤΕ για όλους τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, που θα ισχύει από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, περιλαμβάνει:

- 5 ευρώ το μήνα για ADSL πρόσβαση, από 35,90 ευρώ που είναι σήμερα για ταχύτητα 512/128Kbps

- Μείωση κατά 50% στο εφάπαξ τέλος ενεργοποίησης από το εκάστοτε ισχύον (δηλαδή στα 17,50 ευρώ από 34,99 ευρώ που ισχύει σήμερα).

Οι παραπάνω τιμές είναι χωρίς ΦΠΑ. Η μηνιαία σύνδεση στο Internet μέσω οποιουδήποτε παρόχου Internet (ISP) θα προσφέρεται επίσης σε ειδική τιμή, ώστε η ολοκληρωμένη υπηρεσία να μην ξεπερνάει τα 15 ευρώ το μήνα.

Η προσφορά αυτή ισχύει καθ' όλη την κανονική διάρκεια των σπουδών για τους προπτυχιακούς φοιτητές, ενώ για τους μεταπτυχιακούς ισχύει για δύο χρόνια από την έναρξη του μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών ή μέχρι την λήξη του.

Η φοιτητική ιδιότητα και η διάρκεια των σπουδών θα πιστοποιείται με σχετική βεβαίωση που εκδίδει η γραμματεία κάθε τμήματος. Οι φοιτητές, οι οποίοι χρειάζεται να έχουν σταθερή τηλεφωνική γραμμή στο όνομά τους, δικαιούνται την ειδική προσφορά για πρόσβαση ADSL εντός του νομού στον οποίο έχει έδρα η Σχολή, στην οποία είναι εγγεγραμμένοι.

Τέλος, η χορηγία για τους φοιτητές αφορά στη δωρεάν πρόσβαση ADSL 512/128Kbps από τον ΟΤΕ για τον/την πρώτο/η που εισάγεται σε κάθε τμήμα ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και τον/την πρώτο/η φοιτητή/τρια κάθε έτους κάθε τμήματος για τον επόμενο χρόνο (καθ' υπόδειξη της σχολής).

news.in.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πραγματικά, το ότι θα έχω 15 euro DSL στην Αθήνα και... 50 στη Σπάρτη έχει αρχίσει να με εκνευρίζει!!!

Και ύστερα σου λέει κίνητρα για να εργαστείς στην επαρχία...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

είχα ποστάρει παλιότερα 2 μειλ της κυβέρνησης για να διαμαρτυρηθούμε για την ογκοχρέωση και την ανάθεση του φοιτητικού ιντερνετ στους ISP's. Τώρα θα φάμε στην μάπα μια ωραία ογκοχρεώση. Αφήστε που το δίκτυο της ΕΔΕΤ ειναι πιο καλά οργανωμένο κ αξιόπιστο. Αφήστε που θα τοο δώσουν κ ππιό ακριβά. Δεν μπορεί ο οτε να δίνει τη γραμμή με 5 ευρώ και η χρεώση για την πρόσβαση να είναι στα 10+ ευρώ. Κ ενώ αρχικά μιλ΄γαμε για 15 ευρώ συνολικά ΄τώρα ακούγεται για 15ευρώ+ΦΠΑ. Δηλαδή κάπου 18 ευρώ. Στην τελική δεν θα συμφέρει αυτό το πακέτο.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

το κακό δεν είναι τα 5GB ογκοχρέωση....(αν θα έχει τελικά...θα έχει;; )

το κακό είναι ότι με αυτή την τεράστια βλακεία της κυβέρνησης οι ISPs θα βρουν ευκαιρία να κρατήσουν παγωμένες τις τιμές για τους υπολοίπους....

πρόκειται για μέγιστη μα@λ@κία των νυν...... αντί να αφήσουν την αγορά να πέσει μόνη της, όπως λογικά θα γινόταν με τα χρόνια (δηλαδή σε ένα χρόνο από τώρα η 512 θα είχε την τιμή της 384 std) πίεσαν να δώσουν 512 σε πολύ μικρή τιμή...

οπότε ξέρετε από που θα ισοσκελίσουν τα κέρδη τους εεεεεε? από τους υπολοίπους....

βλάκες....

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δεν είναι κάν φθηνό αυτό το ιντερνετ Κώστα. Όταν μιλάμε για 18ευρώ το μήνα τι στιμγή που η vivodi χρεώνει για 256 26 ευρώ αν δεν κάνω λάθος, τότε τί σκ**α προσφορά είναι? Επίσης με τη προσφορά αυτή -αν τελικά δωθεί ώς προσφορά- θα επωφεληθούν όλοι μακροπρόθεσμα. Δεν μπορεί να κρατήσουν τόσο υψηλά τις τιμές για όλους τους άλλους, έτσι δεν είναι?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarup Σωστός! για τον Κωνσταντίνο ΜΔ πήγαινε, αλλά και ο angelospower έχει δίκιο. Ωστόσο, μπορούν να τις κρατήσουν για αρκετό καιρό ψηλά. Δε νομίζω ότι ιδρώνει ιδιαίτερα το αυτάκι τους..
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

απο τη σιτγμή που έχουν τη καλή θέληση να δώσουν φθηνό ιντερνετ στοτς φοιτητές, ας το κάνουν. Ας μην αφήνουν τσ λαμόγια τους isp να εκμεταλλευτούν τη κατάσταση.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

5 ευρώ πάγιο γιά ADSL δέν είναι πολλά. Μιά χαρά είναι. Ντάξει, δέν είμαστε Αμέρικα, τι να κάνουμε. Ούτε Ιταλία δεν είμαστε, αλλά τέλος πάντων...

Οι ISP δέν θα έχουν και καμιά τεράστια ζημιά αφού το bandwidth δέν πιστεύω να είναι μεγάλο.

Όσον αφορά τις τιμές, αυτές θα πέσουν άμα πάμε όλοι και μισθώσουμε γραμμές από τη Vivodi. Τότε να δείς προσφορές που θ'αρχίσει να κάνει ο πΟΤΕ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.