Jump to content

Αστυνόμευση στο κυβερνοδιάστημα


Recommended Posts

Αστυνόμευση στο κυβερνοδιάστημα

Η Κίνα θα κλείσει όσους δικτυακούς τόπους δεν εγγραφούν σε επίσημο κατάλογο

Associated Press

Το περιεχόμενο του κινεζικού Διαδικτύου λογοκρίνεται

Πεκίνο

Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο

Η κινεζική κυβέρνηση θα κηρύξει παράνομους όσους δικτυακούς τόπους δεν εγγραφούν σε επίσημο μητρώο, καταγγέλλουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Το Διαδίκτυο ήδη αστυνομεύεται αυστηρά στην Κίνα, με τις Αρχές να παρακολουθούν τους τοπικούς δικτυακούς τόπους για δημοσιεύματα κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος. Εκατοντάδες Internet cafe έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια και δεκάδες αντιφρονούντες του Διαδικτύου έχουν συλληφθεί.

Τώρα, το υπουργείο Βιομηχανίας της Πληροφορίας ζητά από τους υπεύθυνους όλων των δικτυακών τόπων να εγγραφούν σε ειδικό μητρώο μέχρι τις 30 Ιουνίου, αλλιώς θα κηρυχθούν παράνομοι και θα τους επιβληθεί πρόστιμο έως και 120.000 δολαρίων. Μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί περίπου τα τρία τέταρτα των τοπικών δικτυακών τόπων, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Η Κίνα είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στο Διαδίκτυο μετά τις ΗΠΑ, με περίπου 100 εκατ. χρήστες.

news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Στην Kίνα μιλά το χρήμα

H Κίνα έχει 100 εκατομμύρια χρήστες του Internet. Από αυτούς, τα 5 εκατομμύρια χρησιμοποιούν μια καινούργια υπηρεσία της Microsoft. Μόνο που πρέπει να αποφεύγουν μερικές επικίνδυνες λέξεις.

Τα τελευταία χρόνια, ο Μπιλ Γκέιτς επισκέφθηκε επανειλημμένα την Κίνα, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί κατ' αποκλειστικότητα μια αγορά λογισμικού που έχει αυξηθεί κατά 380% το 2000. Τελικά τα κατάφερε. Με βάση μια συμφωνία της Microsoft με τη Shanhai Alliance Investment, την οποία διευθύνει ένας από τους γιους του πρώην προέδρου Τζανγκ Ζεμίν, τέθηκε στις 26 Μαΐου σε λειτουργία μια νέα υπηρεσία της αμερικανικής εταιρείας με το όνομα MSN Spaces. Οι χρήστες του Internet μπορούν να παίζουν παιχνίδια, να κάνουν αγορές, να μαθαίνουν αγγλικά, και φυσικά να στέλνουν μηνύματα. Αρκεί να μη χρησιμοποιούν λέξεις όπως «δημοκρατία», «καπιταλισμός», «ελευθερία» ή «ανθρώπινα δικαιώματα». Όσοι το επιχειρούν βλέπουν να αναβοσβήνει στην οθόνη τους μια κίτρινη προειδοποίηση που λέει: «Το μήνυμα αυτό περιλαμβάνει απαγορευμένη γλώσσα. Παρακαλώ σβήστε την απαγορευμένη έκφραση».

Οι περιορισμοί αυτοί περιλαμβάνονται στη συμφωνία που υπέγραψε η Microsoft και προκάλεσαν θύελλα διαμαρτυριών στη Δύση. Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, η εταιρεία του Γκέιτς θυσιάζει τις αρχές της ελεύθερης έκφρασης στον βωμό του κέρδους. «Πρέπει να κάνουμε ένα σαφή διαχωρισμό», λέει στους Λος Άντζελες Τάιμς ο Τζόναθαν Ζάιτρεϊν, συντάκτης μιας μελέτης για τη λογοκρισία του Internet στην Κίνα. «Είναι άλλο να τροφοδοτείς ένα καθεστώς με χάλυβα, άλλο να του πουλάς σφαίρες, κι άλλο να γίνεσαι ο εκτελεστής του». Ο ίδιος ο «εκτελεστής», όπως είναι φυσικό, έχει άλλη άποψη. Το παν είναι να βοηθάμε τον κόσμο να επικοινωνήσει, λένε οι επιτελείς της Microsoft. Στο κάτω κάτω, η απαγόρευση της χρήσης ορισμένων λέξεων ούτε καινούργιο φαινόμενο είναι ούτε περιορίζεται στην Κίνα. Και στις Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται στους τίτλους των μηνυμάτων λέξεις όπως «πόρνη» ή «πορνογραφία».

H σύγκριση είναι ομολογουμένως αποκαλυπτική. Όσο επικίνδυνη είναι η πορνογραφία στην Αμερική, άλλο τόσο είναι η δημοκρατία στην Κίνα. H χώρα αυτή έχει εντείνει τους τελευταίους μήνες τον έλεγχο του Internet και των μέσων ενημέρωσης, ενώ πρόσφατα ενημέρωσε τους 150.000 δημοσιογράφους της ότι πρέπει να παρακολουθήσουν μια σειρά ιδεολογικών διαλέξεων που θα διαρκέσουν μια εβδομάδα. Αλλά αυτές οι λεπτομέρειες δεν απασχολούν πολυεθνικές σαν τη Microsoft, τη Yahoo ή την Amazon, που δέχονται οποιονδήποτε όρο επιβάλει η κυβέρνηση. «H Κίνα είναι τόσο καυτή, ώστε οι ξένες εταιρείες δεν μπορούν να μείνουν απ' έξω», λέει η Αν-Μαρί Μπρέιντι, ειδικός για τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο Καντέρμπερι της Νέας Ζηλανδίας. Πάντως οι Κινέζοι μπλόγκερ έχουν τρόπους να παρακάμπτουν τις απαγορεύσεις. Αντί για τη λέξη «διαδήλωση», που απαγορεύεται, μπορούν να γράφουν «εξέγερση». Ο «αυτονομισμός» κόβεται, η «ανεξαρτησία» περνάει. Έχουν και οι κομμουνιστές τις αντιφάσεις τους.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

και όπου υπάρχει αστυνόμευση , υπάρχει και αντίδραση...

Mπλόγκερ εναντίον μουλάδων

Κάπου στο Ιράν, υπάρχει μια μαγική πολιτεία ονόματι Μπλογκιστάν. Εδώ, τα σπίτια φτιάχνονται από λέξεις, ο άνεμος μυρίζει ελευθερία και οι μουλάδες απαντούν μόνο ως καρικατούρες. Οι κάτοικοι, κοντά 100.000 νεανικές ψυχές, έχουν απροκάλυπτα επεκτατικές τάσεις. Μια μέρα, μπορεί πράγματι να κατακτήσουν ολόκληρη τη χώρα.

Το πρώτο λιθαράκι, την πρώτη λέξη δηλαδή για την ανοικοδόμηση του Μπλογκιστάν, την πληκτρολόγησε το 2001 ένας νεαρός Ιρανός δημοσιογράφος, ο Χοσεΐν Ντεραχσάν. Από τον Καναδά όπου είχε μόλις αυτοεξοριστεί, επειδή πίσω στην πατρίδα του το καθεστώς είχε κλείσει την προοδευτική εφημερίδα που εξέδιδε, δημοσίευσε στο Ίντερνετ το πρώτο μπλογκ - ηλεκτρονικό ημερολόγιο - στα Φαρσί. Ένας αναγνώστης τον ρώτησε «πώς;» κι εκείνος συνέταξε έναν απλό οδηγό. Αυτό ήταν. Τέσσερα χρόνια αργότερα, τα Φαρσί είναι η τρίτη δημοφιλέστερη γλώσσα στα μπλογκ, ύστερα από τα Αγγλικά και τα Γαλλικά. Οι Ιρανοί μπλόγκερ υπολογίζονται σε 100.000 και ο αριθμός τους αυξάνεται σταθερά. «Γιατί έχω μπλογκ; Γιατί μπορώ!», έρχεται η αποστομωτική απάντηση από την Εφτεχάρ, μια από τους τρεις Ιρανούς μπλόγκερ που μίλησαν πρόθυμα στα «NEA». «Είναι ο μόνος χώρος όπου νιώθω ελεύθερη», προσθέτει η νεαρή κοπέλα από την Ισφαχάν. Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτό το... τέρας το δημιούργησε το ίδιο το καθεστώς.

Έπειτα από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, η ιρανική κυβέρνηση ενθάρρυνε την αύξηση του πληθυσμού και έδωσε μεγάλη έμφαση στην Παιδεία. Φιλοδοξούσε να δώσει πνοή σε μια νέα, πολυπληθή τάξη επαναστατών. Πράγματι, σήμερα, το 70% των Ιρανών είναι κάτω των 30 ετών και το ποσοστό του αλφαβητισμού ξεπερνά το 90% - για άνδρες και γυναίκες. Μόνο που αυτή η μορφωμένη, νεανική στρατιά έχει γυρίσει, όπως ήταν λογικό, την πλάτη στα «πρέπει» και τα «μη» των αγιατολάδων, αναζητώντας καταφύγιο και φτιάχνοντας σιγά σιγά το δικό της εργαστήριο δημοκρατίας στο Ίντερνετ.

Ο ιρανικός λαός απέκτησε πρόσβαση στο Διαδίκτυο μόλις το 1997, όταν εξελέγη ο απερχόμενος, πρόεδρος Χαταμί. Σήμερα, το χρησιμοποιούν τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια από τους 69 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας. Από αυτούς, τρεις στους τέσσερις είναι 21-32 ετών.

Γνωστοί συγγραφείς και δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν τα μπλογκ τους προκειμένου να παρακάμψουν την κρατική λογοκρισία. Ιρανοί της διασποράς, όπως ο 24χρονος Νέμα, που γεννήθηκε στην Τεχεράνη αλλά μένει πλέον στην Καλιφόρνια, χρησιμοποιούν τα μπλογκ τους προκειμένου να επικοινωνήσουν με εκείνους που έχουν μείνει «πίσω». Πολιτικοί και κληρικοί χρησιμοποιούν τα μπλογκ τους ως προπαγανδιστικά (ενίοτε και δυσφημιστικά) μέσα.

Το πρόβλημα είναι ότι, επειδή ακριβώς έχει συνειδητοποιήσει την ισχύ του μέσου, το καθεστώς έχει συμπεριλάβει τους μπλόγκερ στους «συνήθεις υπόπτους». Μόλις πρόσφατα καταδίκασε έναν σε δύο χρόνια φυλάκιση για «προσβολή ανώτατης αρχής». Οι απλοί άνθρωποι, ωστόσο, η πλειονότητα των κατοίκων του... Μπλογκιστάν - όπως οι ίδιοι το αποκαλούν - επιμένουν. Επιμένουν να γράφουν για το καθετί, από τα καθημερινά μέχρι τα σπουδαία, τολμώντας ακόμα και να φλερτάρουν.

Το έχουν τόση ανάγκη, που δεν φοβούνται. «Δεν νομίζω ότι είναι εύκολο να με βρουν» λέει στα «NEA» η Φατεμά, μια 25χρονη μπλόγκερ από την Τεχεράνη. «Δεν βρίζω ποτέ πάντως» ξεκαθαρίζει. «Δεν θέλω να θυμώσω κανέναν τόσο ώστε να αρχίσει να με αναζητάει». Πολλοί Ιρανοί μπλόγκερ είναι γυναίκες. Ίσως διότι είναι ο μόνος χώρος όπου μπορούν να «γκρινιάξουν» για το χιτζάντ, να αναφωνήσουν: «Μια μέρα, οι αλυσίδες θα σπάσουν» και στη χειρότερη περίπτωση, απλώς να τους απαντήσει κάποιος «Θάνατος στα δικαιώματα των γυναικών» .

http: //iraniandoughter.blogspot.com

http: //iranian-girl.blogspot.com

http: //iraniantruth.blogspot.com

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.