Jump to content

8 βήματα για πιο λειτουργικό υπολογιστή


Recommended Posts

[...8 βήματα για πιο λειτουργικό υπολογιστή

Είναι σχεδόν κανόνας κάθε νέος υπολογιστής να διαθέτει προεγκατεστημένη κάποια έκδοση των Windows της Microsoft -κατά βάση την «οικιακή» έκδοση των Windows ΧΡ.

Τώρα μπορείτε πολλά να πείτε ή να μας γράψετε για τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft, εμείς, για παράδειγμα, αδυνατούμε να καταλάβουμε πώς και γιατί δεν επαρκούν 512 ΜΒ μνήμης σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή που δεν χρησιμοποιείται για «βαριές» εργασίες -σε τελική ανάλυση κείμενα γράφουμε, δεν είμαστε αρχιτέκτονες ούτε πυρηνικοί φυσικοί. Εστω, λοιπόν, πως φτάνετε στο σπίτι με το νέο σας απόκτημα, η σύνδεση των επιμέρους τμημάτων (οθόνη, πληκτρολόγιο, ποντίκι) είναι πια απλή υπόθεση, βάζετε και το «μαραφέτι» στην πρίζα και είστε έτοιμοι προς εργασία και ψυχαγωγία. Καλά, έτσι είναι αν έτσι νομίζετε. Πριν απ' όλα χρειάζεται να περάσετε μερικές ώρες (από ανιαρές ώς εξαιρετικά ενδιαφέρουσες) ρυθμίσεων, ενημερώσεων και εγκατάστασης προγραμμάτων που θα κάνουν τη ζωή σας καλύτερη.

Βήμα 1ο, το Internet. Ούτως ή άλλως το Διαδίκτυο θα το χρειαστείτε περισσότερο απ' όσο νομίζετε. Ενεργοποιήστε τις σχετικές ρυθμίσεις, καλό θα είναι να έχετε συνδρομή σε κάποια εταιρεία, αλλιώς υπάρχουν και υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν με τη σύνδεση όμως να χρεώνεται όσο μια αστική κλήση. Εκτιμώμενος χρόνος: γύρω στα 5-10 λεπτά.

Βήμα 2ο, ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος. Από την εγκατάσταση των όποιων Windows στον υπολογιστή μέχρι την αγορά του τελευταίου μπορεί να έχουν μεσολαβήσει αρκετές εβδομάδες ίσως και μήνες. Στις επιλογές του λειτουργικού συστήματος θα βρείτε μια εφαρμογή αυτόματης ενημέρωσης (γνωστή ως Windows Update), που αναλαμβάνει να προσθέσει -μέσω Διαδικτύου- στα Windows τα... επεισόδια που χάσατε. Εκτιμώμενος χρόνος: εξαρτάται από τον όγκο των ενημερώσεων και την ταχύτητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο (σημείωση: θεωρούμε πως έχετε στη διάθεσή σας απλή τηλεφωνική γραμμή, αν έχετε ADSL γραμμή είστε τυχεροί άνθρωποι, πολλοί θα σας ζηλεύουν).

Βήμα 3ο, ενημέρωση του προγράμματος anti-virus. Παρόμοια διαδικασία με αυτή που χρειάζεται για τα Windows, θεωρούμε βέβαια πως με τον υπολογιστή σας αποκτήσατε και ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς. Εκτιμώμενος χρόνος: εξαρτάται.

Βήμα 4ο, καλός (; ) ο Internet Explorer. Θεωρούμε αδύνατο να σας έχουν προεγκαταστήσει κάποιον browser διαφορετικό από αυτόν της Microsoft, εκτός και το κατάστημα χαρακτηρίζεται από διάθεση... πλουραλισμού. Βουρ στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση http://www.mozilla.org/, απ' όπου σας συνιστούμε να εγκαταστήσετε (δωρεάν) το Firefox και το πρόγραμμα διαχείρισης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Thunderbird. Υπάρχει βέβαια και η λύση του Opera (www.opera.com). Εκτιμώμενος χρόνος: Γύρω στα 20 λεπτά.

Βήμα 5ο, εργαλεία συγγραφής. Τα πράγματα εδώ έχουμε την εντύπωση ότι είναι περιορισμένα από πλευράς επιλογών. Η μία λύση είναι να αγοράσετε το Office της Microsoft που διατίθεται σε διάφορες εκδόσεις. Εναλλακτικά, υπάρχει το Star Office της Sun (επίσης εμπορικό προϊόν) ή το Open Office, εφαρμογή ανοικτού κώδικα, πράγμα που σημαίνει πως διανέμεται δωρεάν χωρίς «αν» και «εφόσον». Θα το βρείτε στις διευθύνσεις www.openoffice.org και www.ellak.gr. Υπ' όψιν ότι το αρχείο εγκατάστασης έχει μέγεθος γύρω στα 65 ΜΒ. Εκτιμώμενος χρόνος: αν μιλάμε για Microsoft Office, πόσο μακριά βρίσκεται το κατάστημα; Για το Open Office μπορεί να περάσετε πάρα πολλές ώρες περιμένοντας τη μεταφορά του αρχείου εγκατάστασης στο σκληρό σας δίσκο.

Βήμα 6ο, μουσική. Σας προτείνουμε μερικές στάσεις στο Διαδίκτυο. Περνάτε από τα μέρη της Apple και εγκαθιστάτε το iTunes (www.apple.com/itunes), ακόμη και αν δεν προτίθεστε να αγοράσετε μουσική από το Διαδίκτυο. Είναι σχετικώς ελαφρύ πρόγραμμα, μπορείτε να δημιουργήσετε εύκολα τις λίστες με τα τραγούδια της αρεσκείας σας. Επίσης, έχουμε διαπιστώσει πως η εισαγωγή τραγουδιών από CD (ακόμη και από εκείνα που διαθέτουν τους οριακής νομιμότητας μηχανισμούς που αποτρέπουν την αντιγραφή) είναι εξαιρετικά εύκολη υπόθεση. Επίσης, υπάρχει και ένα κλασικό πρόγραμμα ονόματι Winamp (www.winamp.com) που στην απλή του έκδοση (που διανέμεται δωρεάν) δεν διαθέτει μετατροπή αρχείων σε ΜΡ3 και δυνατότητα δημιουργίας των προσωπικών σας CD. Αν θέλετε, δίνετε 15 δολάρια και αποκτάτε την πλήρη έκδοση του προγράμματος. Τέλος, υπάρχει και ο Media Player της Microsoft, που θα τον βρείτε στις σελίδες της εταιρείας (www.microsoft.com). Εκτιμώμενος χρόνος: ένα μισάωρο στη χειρότερη περίπτωση.

Βήμα 7ο, φωτογραφίες και εικόνες. Αν το ζητούμενο είναι η διαχείριση ψηφιακών φωτογραφιών και το ελαφρύ «πείραγμά» τους, δυσκολευόμαστε να σας προτείνουμε κάτι πιο απλό από το Picasa (www.picasa.com) της γνωστής και μη εξαιρετέας Google. Το πρόγραμμα διανέμεται δωρεάν, δημιουργεί εύκολα και γρήγορα ψηφιακά άλμπουμ των φωτογραφιών που έχετε αποθηκεύσει στο δίσκο σας και σας δίνει τη δυνατότητα για παρεμβάσεις και διορθώσεις.

Βήμα 8ο, επικοινωνήστε, επικοινωνήστε. Το ICQ το θυμάστε; Τα Yahoo Messenger και MSN Messenger; Ωραία, ξεχάστε τα. Η νέα τρέλα (που ήρθε για να μείνει) ακούει στο όνομα Skype και εκτός από δυνατότητα chat (γραπτή επικοινωνία) σάς δίνει τη δυνατότητα φωνητικών κλήσεων ακόμη και προς πραγματικά σταθερά και κινητά τηλέφωνα κατόπιν χρέωσης. Επίσης, δύο χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους δωρεάν με τη χρήση φωνής. Αν θέλετε να πειράξετε κάποιο γνωστό ή φίλο που εργάζεται σε τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, πείτε του απλώς τη λέξη Skype. Αν δεν χλωμιάσει, μάλλον είναι επειδή έχει ήδη βρει δουλειά αλλού. Εκτιμώμενος χρόνος: ένα 20λεπτο στη χειρότερη περίπτωση.

Ενδεχομένως να ξεχάσαμε κάτι, σε κάθε περίπτωση οι επιλογές μας δεν διεκδικούν το χαρακτηρισμό του θέσφατου. Σημειώνουμε, πάντως, ότι έχουμε κατ' επανάληψη δοκιμάσει τα συγκεκριμένα προγράμματα και τα περισσότερα διανέμονται δωρεάν, οπότε δεν χρωστάτε υποχρέωση σε κανένα. Βέβαια υπάρχουν και άλλες εφαρμογές περισσότερο ή λιγότερο καλύτερες. Θα τις βρείτε όλες στο www.download.com, τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη διανομής λογισμικού στο Διαδίκτυο....]

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/06/2005

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.