Jump to content

Κάπνισμα


Winmx

Recommended Posts

Παγκοσμια μερα κατα του καπνισματος

smoking_thumb.jpg

Αν και 20000 Έλληνες πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το κάπνισμα, το 48% των μαθητών της Γ' Λυκείου δηλώνουν καπνιστές

Ο αριθμός των καπνιστών στην Ελλάδα παραμένει υψηλός, καθώς το 48% των ανδρών και το 38% των γυναικών είναι ενεργοί καπνιστές, με μέσο όρο 18 και 15 τσιγάρα την ημέρα αντιστοίχως. Μάλιστα, από το 1985 ώς το 2004, το ποσοστό των Ελληνίδων καπνιστριών αυξήθηκε κατά 95%, όταν στις άλλες χώρες της ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό μειώνεται συνεχώς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Χ.Μπουντούλας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Ν.Σιαφάκας και η πρόεδρος του Παιδοψυχιατρικού Κλάδου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας Βάσω Χαντζαρά ένα παιδί που μεγαλώνει κοντά σε καπνιστή θα είναι σαν να έχει καπνίσει 102 πακέτα τσιγάρα προτού κλείσει τα πέντε χρόνια του.

Αναφερόμενοι στις επιπτώσεις της επιβλαβούς αυτής συνήθειας, τόνισαν ότι οι άνδρες ηλικίας 40 ως 59 ετών που καπνίζουν ένα πακέτο την ημέρα τριπλασιάζουν τον κίνδυνο να υποστούν καρδιακό επεισόδιο.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η διακοπή του καπνίσματος έχει άμεσα ευεργετικά αποτελέσματα, αφού η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός επανέρχονται στο φυσιολογικό, ελαττώνεται η «κακή» χοληστερίνη και αυξάνεται η «καλή», ενώ βελτιώνεται η λειτουργικότητα των αγγείων.

Ακόμη και σε άτομα ηλικίας πάνω από 65 ετών, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να ελαττώσει κατά 50% τον κίνδυνο να πεθάνει κάποιος από νόσο που σχετίζεται με τον καπνό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ετήσιο κόστος νοσηλείας των καπνιστών που κατοικούν σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης φθάνει τα 90 δισ. ευρώ.

Πηγή medis.gr (31/05/2005)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εγώ το μόνο που έχω να προσθέσω στο άρθρο, ως φανατικός αντικαπνιστής, είναι την υπογραφή μου.

Ευχαριστώ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

«Kόβεται» από αύριο το τσιγάρο, σε εστιατόρια και μπαρ της Σουηδίας

Τσιγάρο... τέλος και στη Σουηδία, αφού από αύριο τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση του καπνίσματος σε εστιατόρια και μπαρ. Οι εθισμένοι στη νικοτίνη Σουηδοί, όμως, έχουν έτοιμη την εναλλακτική λύση: ονομάζεται σνους και είναι ο αντικαταστάτης τού τσιγάρου στις εξόδους!

Σνους, λοιπόν! Μια λέξη που κυριεύει τη φαντασία των Σουηδών καπνιστών, οι οποίοι από αύριο αποχαιρετούν την αγαπημένη τους συνήθεια σε όλα τα μπαρ, τα εστιατόρια και τις παμπ της χώρας. Ωστόσο, με το να υπάρχει ήδη έτοιμο το «Σχέδιο B», η απαγόρευση του καπνίσματος στη Σουηδία δεν προκάλεσε αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα στην Ιρλανδία ή την Ιταλία. Στη μεν πρώτη, οι ιδιοκτήτες των παμπ διαμαρτυρήθηκαν έντονα, ενώ στην Ιταλία οι καπνιστές φωνάζουν ακόμη έξω από τα καφέ, κρατώντας στο χέρι τα καπουτσίνο τους.

Στη Σουηδία, την πέμπτη ευρωπαϊκή χώρα όπου τίθεται σε ισχύ το απαγορευτικό μέτρο - ύστερα από τη Νορβηγία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και τη Μάλτα - μηχανήματα αυτόματης πώλησης σνους αντικατέστησαν ήδη τα αντίστοιχα τσιγάρων, ενώ τοποθετήθηκαν και ειδικά δοχεία τις σταχτοθήκες. Τι είναι όμως το σνους;

Πρόκειται για ένα μείγμα που περιέχει επιλεγμένο καπνό, αλάτι, νερό, πρόσθετα γεύσης και αρώματος. H μορφή του είναι υγρή, ψύχεται προκειμένου να διατηρηθεί φρέσκο και συνήθως διατίθεται σε μεταλλικά κουτιά των 50 γραμμαρίων, τα οποία περιέχουν είτε το μείγμα είτε ταμπλέτες σνους, έτοιμες προς... τοποθέτηση: το σνους δεν καίγεται, δεν αφήνει καπνό αλλά τοποθετείται, ή καλύτερα, «φοριέται» κάτω από το άνω χείλος και ύστερα από λίγη ώρα, πετιέται. Για όση ώρα λοιπόν παραμένει εκεί, διοχετεύει στον χρήστη... σνους νικοτίνη! Αν φαίνεται; Ναι - είναι σαν να υπάρχει κάτι συνέχεια στο στόμα.

Tο σνους δεν αποτελεί νέα μόδα για τη Σουηδία, ούτε και κυκλοφορεί μόνο εκεί - το γνωρίζουν καλά στις σκανδιναβικές χώρες, τη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αφρική αλλά και την Ασία. Στη Σουηδία η ιστορία του ξεπερνά τους δύο αιώνες, όμως η κυκλοφορία του αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια. Με την απαγόρευση του καπνίσματος, η χρήση σνους αναμένεται να επεκταθεί όπως στη Νορβηγία, όπου οι πωλήσεις του προϊόντος ενισχύθηκαν κατά 30% τους πρώτους έξι μήνες της απαγόρευσης του καπνίσματος.

H Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τη χρήση σνους το 1992, επικαλούμενη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με την οποία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Ωστόσο αυτό αμφισβητείται. Στις παρενέργειές του, πάντως, περιλαμβάνονται ασθένειες των ούλων, σάπισμα των δοντιών, επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας και αύξηση της πίεσης του αίματος. «Ο μέσος χρήστης καταναλώνει περίπου το ένα τρίτο ενός κουτιού ημερησίως», εξηγεί ο οδοντίατρος Σέπο Γουίκχολμ. «Αυτό ισοδυναμεί με ένα πακέτο τσιγάρα όσον αφορά την ποσότητα νικοτίνης που απορροφά το σώμα». «Μη γελιέστε», προειδοποιεί από την πλευρά της η φαρμακοποιός Έβα Φερνβάλ. «Είναι κι αυτό νικοτίνη και προκαλεί εθισμό».

απο ΤΑ ΝΕΑ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ο νόμος δεν έχει καμιά σχέση με την αμερικάνικη ποταπαγόρευση του 1920. Αν οι καπνιστές ήταν ευγενικοί και σέβονταν τους συνανθρώπους τους, δε θα κάπνιζαν ποτέ σε κλειστούς χωρούς, όπου βρίσκονται μη καπνιστές. Αντιθέτως αδιαφορούν. Ο νόμος έρχεται να περιορίσει αυτή την αδιαφορία.

Η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους επιφέρει και μιά σειρά από πλεονεκτήματα, πέρα από τον αλληλοσεβασμό. Η συντήρηση των χώρων αυτών κοστίζει λιγότερο. Η έμμεση φορολογία στα τσιγάρα δεν αρκεί για τη συντήρηση φίλτρων, χρώματος, κλπ. Κυρίως στους χώρους δημόσιας χρήσης, μα ιδιωτικής ευθύνης, το κόστος ήταν μεγάλο και αφορούσε τον ιδιώτη. Ακόμα και στο τομέα υγείας, ένας πολίτης που φτάνει στην τρίτη ηλικία με το βάρος των τσιγάρων και μιά σειρά από σημαντικά προβλήματα, κοστίζει πολύ περισσότερο από όλους τους έμμεσους φόρους που έχει πληρώσει. Η τεχνολογία του επιτρέπει να ζήσει πολλά χρόνια, έστω κι αν η ποιότητα ζωής περιορίζεται, μα το κόστος είναι τεράστιο. Με λίγα λόγια η έμμεση φορολογία δεν αρκεί.

Υπάρχουν βέβαια τα άμεσα συμφέρονται. Αυτά αφορούν λίγους, μα δυνατούς. Το πολιτικό κόστος σε αυτή την περίπτωση περιορίζεται. Γιατί όσο κι αν είναι δυνατοί, το χρήμα δεν αρκεί πάντοτε για την αγορά ψήφων. Αυτό και μόνο επέτρεψε της ψήφιση των νόμων απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Στην Ελλάδα, όταν θα εξαντλειθούν τα περιθώρια έμμεσης φορολογίας, θα περάσει ένας ανάλογος νόμος. Τα περιθώρια εξαντλούνται, γιατί ένα υπέρογκο κόστος ρίχνει τις πωλήσεις περίσσότερο από μια απαγόρευση. Αυτό τουλάχιστον λένε οι αναλύσεις εδώ στην Ιταλία.

Ένας γιατρός που καπνίζει κάνει μεγάλο σφάλμα, γιατί βλάπτει τον εαυτό του, μα δίνει και κακό παράδειγμα. Θα ήταν ίσως ώρα να σταματήσουν οι ψεύτικοι μύθοι.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος για το 2005 αφιερώνεται στο ρόλο που οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας έχουν και πρέπει να παίξουν στον έλεγχο του καπνίσματος.

Ο 20ός αιώνας έγινε μάρτυρας της γέννησης και της εξέλιξης μιας νέας επιδημίας “της εξάρτησης από τον καπνό”. Τα τελευταία 40 χρόνια, εξαιτίας της αύξησης της κατανάλωσης τσιγάρων, η χρήση καπνού εξελίχθηκε σε ιδιαίτερο κίνδυνο για την παγκόσμια υγεία.

Το κάπνισμα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στον κόσμο. Ευθύνεται για ένα στους δέκα θανάτους ενηλίκων σε παγκόσμια κλίμακα. Δηλαδή από το κάπνισμα πεθαίνουν αυτή τη στιγμή 5 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο. Αν η καπνιστική συνήθεια συνεχισθεί με τον σημερινό ρυθμό μέχρι το 2025 το κάπνισμα θα κοστίζει 10 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές το χρόνο. Οι μισοί από τους σημερινούς καπνιστές (περίπου 650 εκατομμύρια άνθρωποι) θα πεθάνουν τελικά από νόσο που σχετίζεται με το κάπνισμα.

Υπεύθυνη για την διαιώνιση της καπνιστικής συνήθειας και τις εξ αυτής βλαπτικές επιπτώσεις στην υγεία είναι η νικοτίνη που περιέχεται στα τσιγάρα. Εκτός από την νικοτίνη η οποία είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό δηλητήριο οι συνέπειες στην υγεία οφείλονται στις 2500 τοξικές ουσίες που περιέχονται στα φύλλα καπνού και στις περίπου 4000 ουσίες που παράγονται κατά την καύση τους.

Το κάπνισμα δεν υπήρξε ποτέ προϊόν λογικής. Οι επιλογές των καπνοβιομηχανιών για την προώθηση των προϊόντων τους αφορούν απεριόριστες εικονικές εκδοχές της ιστορίας, της παράδοσης, των θρύλων και των επιθυμιών έτσι ώστε η διαφήμιση να απευθύνεται στη συναισθηματική σφαίρα παρά στη συνειδητοποιημένη λογική επιλογή.

“Υπάρχει κάποιος τύπος τσιγάρων για κάθε προσωπικότητα και κάποια προσωπικότητα για κάθε τύπο τσιγάρων”

Η επιθετική διαφημιστική πολιτική των καπνοβιομηχανιών έχει αυξήσει πολύ τις εξαγωγές τσιγάρων από τις καπνοπαραγωγικές ή τις χώρες επεξεργασίας καπνού.

Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην αύξηση της θνησιμότητας, της θνητότητας και της εν γένει νοσηρότητας είναι πλέον αποδεδειγμένες.

Οι καπνιστές αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα κατά μέσο όρο 5 έως 10 φορές ενώ στα ανεπτυγμένα κράτη, το κάπνισμα ευθύνεται για περισσότερους από 80% των καρκίνων του πνεύμονα. Αυτό που ενδεχομένως πολλοί άνθρωποι καπνιστές, ή παθητικοί καπνιστές δεν ξέρουν είναι ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε ολόκληρο το σώμα ενώ είναι ίσως ο βασικότερος προδιαθεσικός παράγοντας αγγειοπάθειας της οποίας δυστυχώς κορωνίδα αποτελεί η στεφανιαία νόσος. Είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι το κάπνισμα, σαν ανεξάρτητος παράγοντας, διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Το κάπνισμα, όπως φαίνεται και στον πίνακα, αποτελεί τον πρώτο από τους δέκα κυριότερους παράγοντες κινδύνου που ευθύνονται για σοβαρά νοσήματα στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες

Παράγοντες κινδύνου

Κάπνισμα

Αρτηριακή υπέρταση

Αλκοολισμός

Υπερχοληστεριναιμία

Παχυσαρκία

Ελλιπής πρόσληψη φρούτων και λαχανικών

Έλλειψη φυσικής άσκησης

Χρήση απαγορευμένων ουσιών

Ανεξέλεγκτη σεξουαλική ζωή

Έλλειψη σιδήρου

Το κάπνισμα, προκαλεί νοσήματα που ακόμη και οι πιο εύρωστες οικονομικά χώρες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν. Εκτός όμως από τα χρήματα που ξοδεύονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας η συνήθεια από μόνη της είναι οικονομικά δυσβάσταχτη. Έχει υπολογισθεί, για παράδειγμα, ότι αν με τα δύο τρίτα των χρημάτων που ξοδεύονται για τσιγάρα αγοραζόταν τροφή θα ήταν αρκετή να σώσει 10 εκατομμύρια ανθρώπους από την πείνα.

Οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας (φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, νοσηλεύτριες, μαίες, φυσιοθεραπευτές και γιατροί) οι οποίοι, ο καθένας από την θέση του, έρχονται σε επαφή με μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχουν την ευκαιρία ενημερώσουν και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αλλάξουν συμπεριφορά όσον αφορά το κάπνισμα. Αν για παράδειγμα κάθε οδοντίατρος ενημερώνει τους ασθενείς του ότι το κάπνισμα επιδεινώνει την εμφάνιση πλάκας, αλλάζει το χρώμα των δοντιών, συμβάλει στην εμφάνιση τερηδόνας και πενταπλασιάζει τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, η επίπτωση στο κάπνισμα θα είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Οι επαγγελματίες της υγείας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι όταν έρχονται σε επαφή με εφήβους ή νεαρούς ενήλικες καπνιστές.

 Το κάπνισμα των εφήβων προκαλεί τόσο αναπνευστικά όσο και μη αναπνευστικά προβλήματα, εθισμό στη νικοτίνη και αυξάνει την πιθανότητα χρήσης απαγορευμένων ουσιών. Οι έφηβοι που καπνίζουν έχουν επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία ενώ ελαττώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης των πνευμόνων.

 Στους ενήλικες το κάπνισμα προκαλεί καρδιοπάθειες και ισχαιμικά επεισόδια τόσο στη καρδιά όσο και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι πρόωρα σημεία αυτών των νοσημάτων μπορεί να υπάρχουν από την εφηβεία.

 Οι καπνιστές έφηβοι έχουν ταχυκαρδία σε σχέση με τους μη καπνιστές.

 Οι έφηβοι που καπνίζουν αυξάνουν την πιθανότητα να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς, τριπλασιάζουν την πιθανότητα χρήσης οινοπνεύματος, 8-πλασιάζουν την πιθανότητα χρήσης μαριχουάνας ενώ 22-πλασιάζουν την πιθανότητα χρήσης κοκαΐνης.

Από την δεκαετία του ’80 έχει γίνει γνωστό ότι το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για σοβαρότατες ασθένειες τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το παθητικό κάπνισμα στον εργασιακό χώρο ευθύνεται για περισσότερους από 600 θανάτους κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η έκθεση σε καπνό στο περιβάλλον του σπιτιού μπορεί να ευθύνεται για 2700 θανάτους στην ηλικία των 20-64 ετών και 8000 θανάτους σε ηλικία > 65 ετών. Τα στοιχεία αυτά είναι δραματικά και θα μπορούσε εύκολα να τα αναγάγει κανείς στην Ελλάδα όπου το ποσοστό καπνίσματος είναι κατά περιοχές μέχρι και διπλάσιο (45-60%) από αυτό της Μ. Βρετανίας (30%) ενώ οι ελεύθεροι καπνού δημόσιοι χώροι είναι ίσως ουτοπία.

Οι γιατροί που έρχονται σε επαφή με καπνιστές θα πρέπει να τους ενημερώνουν για τις επιπτώσεις του καπνίσματος. Η συμμετοχή όλων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην αντιμετώπιση της επιδημίας που λέγεται κάπνισμα. Οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας θα πρέπει να λειτουργούν ως πρότυπα τόσο για τους ασθενείς όσο και τους καπνιστές εν γένει, αφ΄ ενός κόβοντας οι ίδιοι το κάπνισμα και αφ’ ετέρου ενημερώνοντας, καθοδηγώντας και βοηθώντας στη πρόληψη και διακοπή του καπνίσματος. Θα πρέπει ακόμα να αγωνίζονται ώστε τόσο ο εργασιακός τους χώρος όσο και οι χώροι δημόσιας χρήσης να είναι χώροι όπου απαγορεύεται το κάπνισμα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 year later...

Πρωταθλητές στο κάπνισμα οι Έλληνες

Το 60% των δασκάλων καπνίζει μπροστά στους μαθητές.

Επτά στους δέκα μπαμπάδες μπροστά στα παιδιά ενώ οι μισές μαμάδες κάνουν το ίδιο. Αυτά είναι τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από το ευρωβαρόμετρο.

Το μέτρο της αυστηρής απαγόρευσης του καπνίσματος στα σχολεία είναι κάτι που πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα αφού τα πρότυπα που σχηματίζουν τα παιδιά αλλά και οι σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους είναι θέματα μείζονος σημασίας.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι αν και το 42% των Ελλήνων καπνίζει, δηλώνει υπέρ του μέτρου της απαγόρευσης του καπνίσματος.

Οι συνέπειες του παθητικού καπνίσματος είναι σοβαρές και επικίνδυνες.

Το τι μπορεί να προκαλέσει σε ένα παιδί ο καπνός που φυσάει ο πατέρας ή η μητέρα;

Για πολλοστή φορά ερχόμαστε αρνητικοί πρωταθλητές στην Ευρώπη όσον αφορά το κάπνισμα.

Ακολουθεί η Κύπρος με ποσοστό 39%, οι Ούγγροι και οι βούλγαροι με 36%, οι Πολωνοί με 35% και τέλος οι Τσέχοι και οι Εσθονοί με ποσοστό 34%.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ο νόμος δεν έχει καμιά σχέση με την αμερικάνικη ποταπαγόρευση του 1920. Αν οι καπνιστές ήταν ευγενικοί και σέβονταν τους συνανθρώπους τους, δε θα κάπνιζαν ποτέ σε κλειστούς χωρούς, όπου βρίσκονται μη καπνιστές. Αντιθέτως αδιαφορούν. Ο νόμος έρχεται να περιορίσει αυτή την αδιαφορία.

Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα αληθές, παρουσιάζεις τους καπνιστές σαν αναίσθητα γουρούνια ενώ το μόνο που έκαναν προ νομοθεσίας ήταν να βιώνουν την ελευθερία που τους παρήχε το κράτος.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για δικαιώματα όμως, σήμερα δεν καταπατούνται αυτά του καπνιστή? Που είναι ο σεβασμός προς τον ίδιο? Δικαιοσύνη και ισοτιμία θα υπάρχει μόνο αν σε όλους τους κλειστούς χώρους υπάρχει μέρος κατάλληλο και γι'αυτούς.

Ας θεσπιζόταν νόμος που να υποχρεώνει τον καταστηματάρχη να διαμορφώνει αυτόν τον τελευταίο γιατί πλέον κατ'εμέ παίρνει ρατσιστικές προεκτάσεις το θέμα.

Πολύ φιλικά, μια άλλη άποψη.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ο νόμος δεν έχει καμιά σχέση με την αμερικάνικη ποταπαγόρευση του 1920. Αν οι καπνιστές ήταν ευγενικοί και σέβονταν τους συνανθρώπους τους, δε θα κάπνιζαν ποτέ σε κλειστούς χωρούς, όπου βρίσκονται μη καπνιστές. Αντιθέτως αδιαφορούν. Ο νόμος έρχεται να περιορίσει αυτή την αδιαφορία.

Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα αληθές, παρουσιάζεις τους καπνιστές σαν αναίσθητα γουρούνια ενώ το μόνο που έκαναν προ νομοθεσίας ήταν να βιώνουν την ελευθερία που τους παρήχε το κράτος.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για δικαιώματα όμως, σήμερα δεν καταπατούνται αυτά του καπνιστή? Που είναι ο σεβασμός προς τον ίδιο? Δικαιοσύνη και ισοτιμία θα υπάρχει μόνο αν σε όλους τους κλειστούς χώρους υπάρχει μέρος κατάλληλο και γι'αυτούς.

Ας θεσπιζόταν νόμος που να υποχρεώνει τον καταστηματάρχη να διαμορφώνει αυτόν τον τελευταίο γιατί πλέον κατ'εμέ παίρνει ρατσιστικές προεκτάσεις το θέμα.

Πολύ φιλικά, μια άλλη άποψη.

Η ευγένεια δεν έχει να κάνει με τον νόμο, και φαντάζομαι ότι ανεξάρτητα αν καπνίζει κανείς ο ίδιος ή όχι έχει βρεθεί μπροστά σε αίθουσες-τεκέδες όπου δε μπορεί να δει κανείς απ΄τον καπνό. Ποιος καπνιστής ενδιαφέρθηκε ποτέ για τα δικαιώματα των μή καπνιστών εκεί μέσα? Την απάντηση την ξέρουμε καλά όλοι. Αν μή γινόμαστε υπερβολικοί. Το αυτονόητο είναι ότι έχει κανείς δικαίωμα να καπνίζει όπου δεν ενοχλεί και όχι το αντίθετο. Κανένας νόμος δε μπορεί να το επιβάλλει αλλά αυτονόητο δεν παύει να είναι.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αυτό με τους καθηγητές του σχολείου ήταν τρομερό. Καπνίζανε μέσα στην αίθουσα. Μετά πώς να μη χαλάσουν τα παιδιά. Αμ το άλλο? Στα εξωτερικά γυναικολογικά του αλεξάνδρα επιμελητής+ειδικευόμενος καπνίζανε σα γκόμενες. Μου ήρθε να τους μαμήσω, αλλά τί να κάνω. Ένας απλός φοιτητής ήμουνα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η ευγένεια δεν έχει να κάνει με τον νόμο, και φαντάζομαι ότι ανεξάρτητα αν καπνίζει κανείς ο ίδιος ή όχι έχει βρεθεί μπροστά σε αίθουσες-τεκέδες όπου δε μπορεί να δει κανείς απ΄τον καπνό. Ποιος καπνιστής ενδιαφέρθηκε ποτέ για τα δικαιώματα των μή καπνιστών εκεί μέσα? Την απάντηση την ξέρουμε καλά όλοι. Αν μή γινόμαστε υπερβολικοί. Το αυτονόητο είναι ότι έχει κανείς δικαίωμα να καπνίζει όπου δεν ενοχλεί και όχι το αντίθετο. Κανένας νόμος δε μπορεί να το επιβάλλει αλλά αυτονόητο δεν παύει να είναι.

Σαφώς και δεν έχει να κάνει με τον νόμο, αυτό είναι όμως το μήνυμα που πέρναγε ο φίλος.

Το τσουβάλιασμα είναι προνόμιο αρκετών δυστυχώς και αυτό είναι πολύ λυπηρό.

Δεν νομίζω να ενόχλησε κάποιον ο καπνός άλλου, να το είπε και σαν απάντηση να έλαβε καπνό στο πρόσωπο -ίσως να έχει συμβεί, αλλά σίγουρα δεν είναι ο κανόνας.

Μην είστε τόσο άδικοι λοιπόν και θα εκτιμούσα πραγματικά μια απάντηση στα υπόλοιπα που έγραψα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κοίτα, οι καπνιστές πολλές φορές έχουν συμπεριφορά εξαρτημένων ατόμων και τελικά ο νόμος τους αντιμετωπίζει κάπως έτσι. Δεν λέω πως είναι πάντα σωστό αλλά δυστυχώς οι ίδιοι δεν έχουν επίγνωση του πότε και πόσο ενοχλούν. Να σου φέρω ένα παράδειγμα? Είχα μια ασθενή με έντονη ναυτία και ο συνάδελφος που υποτίθεται πως ήταν εκεί για να την βοηθήσει, εκτός του ότι ''βρώμαγε'' (τα λόγια της ίδιας της ασθενούς) τσιγαρίλα από μακρυά, ξεκίνησε και να καπνίζει στον ίδιο χώρο. Η κοπέλα κρατήθηκε μέχρι που έφτασε στα ΕΙ και εκεί μόλις μείναμε μόνες μου το είπε!!!

Δε νομίζω πως μπορεί να γίνει λόγος για περιπτώσεις όπως αυτή. Για τα υπόλοιπα έχεις δίκιο, νόμος που δεν εφαρμόζεται από όλους δεν είναι δίκαιος. Αλλά ας ξεκινήσουν εκείνοι που ενοχλούν και χωρίς να προσπαθούν να βρουν κάθε δικαιολογία για να το παίξουν θύματα. Δεν είναι τις πιο πολλές φορές.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Με προσωπική μαρτυρία ο Κ.Στεφανής αφυπνίζει για τους κινδύνους του καπνίσματος

Αθήνα

«Είμαι εδώ ως ζωντανό -ακόμη- παράδειγμα των αρνητικών συνεπειών από το συστηματικό κάπνισμα». Ο ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής μιλά δημοσίως για την προσβολή του από καρκίνο, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (Πέμπτη, 31 Μαΐου) ο Κώστας Στεφανής μίλησε με θάρρος για την προσβολή του από καρκίνο του πνεύμονα έπειτα από συστηματικό κάπνισμα.

«Όταν έπαθα το πρώτο 'εμφραγματάκι', είχε ήδη αρχίσει ύπουλα η δυσχέρεια της αναπνοής και ο βήχας, ο λεγόμενος τσιγαρόβηχας, και η αρχή της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Δύο χρόνια αργότερα είχα την πρώτη ανακοπή και την 'αναίμακτη' επέμβαση παράκαμψης μπαϊπάς.

»Για να μην πολυλογώ αναφέροντας τα ενδιάμεσα επεισόδια, καταλήγω στην τελευταία -προ διετίας- συνέπεια, δηλαδή του καρκίνο του πνεύμονα. [...] Είμαι εδώ ως ζωντανό -ακόμη- παράδειγμα των αρνητικών συνεπειών από το συστηματικό κάπνισμα» είπε ο πρώην υπουργός Υγείας, χαρακτηρίζοντας το τσιγάρο ως τον υπ' αριθμόν ένα δολοφόνο της ανθρωπότητας.

Στη συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας επισημάνθηκε ότι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους στην Ελλάδα 20.000 άνθρωποι από καρκίνο του πνεύμονα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, έμφραγμα, εγκεφαλικό και πολλές άλλες νόσους που συνδέονται με το κάπνισμα.

Οι ειδικοί σημείωσαν πως σύμφωνα με διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα το 30% των θανάτων σε άτομα ηλικίας 35 έως 69 ετών οφείλονται στο κάπνισμα, ενώ αντίστοιχο ποσοστό θανάτων που προκαλούνται από καρκίνους (30%) οφείλονται στην ίδια αιτία. Οι καπνιστές ζουν 13-14 χρόνια λιγότερα από τους μη καπνιστές.

«Έφθασε πλέον ο χρόνος για τη λήψη σοβαρών αποφάσεων. Όλος ο πολιτισμένος κόσμος, εκτός από την ενδελεχή ενημέρωση, προχωρεί και στο θέμα απαγορεύσεως του καπνίσματος, σε ευρύτατη κλίμακα, μαζί με την εισαγωγή μαθήματος Αγωγής Υγείας κατά του Καπνίσματος στα σχολεία» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Δ.Κρεμαστινός.

Οι ειδικοί προσκόμισαν στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την κατά κεφαλή κατανάλωση προϊόντων καπνού και το ποσοστό ατόμων άνω των 15 ετών που καπνίζουν συστηματικά. Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης στην έβδομη θέση διεθνώς ως προς τις διαφημιστικές δαπάνες για προϊόντα καπνού.

Newsroom ΔΟΛ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 months later...

Hμερομηνία : 09-09-07

Αρνούνται να χειρουργήσουν καπνιστές και παχύσαρκους

ΑΥΣΤΡΑΛΟΙ χειρουργοί αρνούνται να εγχειρήσουν καπνιστές και παχύσαρκους, σύμφωνα με σημερινό αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας The Sunday Herald Sun.

Την νέα αυτή στάση των χειρουργών της Αυστραλίας επιβεβαίωσε ο διευθυντής του Royal Australasian College of Surgeons κ.Κουίν, ο οποίος υπερασπιζόμενος τη θέση τους απέναντι στους καπνιστές και παχύσαρκους ασθενείς, είπε ότι οι χειρουργοί δεν θα πρέπει να υποχρεώνονται να τους εγχειρήσουν.

«Τα ποσοστά επιτυχίας της επέμβασης στους συγκεκριμένους ασθενείς είναι πάντα μικρά» είπε ο κ. Κουίν, αναφέροντας επίσης ότι στους παχύσαρκους ασθενείς, οι γιατροί ζητούν να χάσουν κάμποσα κιλά πριν τους δεχθούν στο χειρουργικό τους κρεβάτι, ενώ στους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο.

Πάντως, η στάση των γιατρών δεν φαίνεται να επικυρώνεται ούτε από τον σημαντικότερο αντικαπνιστικό οργανισμό της χώρας Quit. Εκπρόσωπος του οργανισμού Quit, επέκρινε τη στάση των γιατρών λέγοντας ότι δε νοείται να τιμωρούνται κατ’ αυτό τον τρόπο οι καπνιστές, τονίζοντας ότι και αυτοί έχουν το ίδιο δικαίωμα πρόσβασης στο σύστημα υγείας όπως κάθε άλλος πολίτης που πληρώνει τους φόρους του.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 5 months later...

απο τα ΤΑ ΝΕΑ online ΤΡΙΤΗ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2008

ΙΤΑΛΙΑ

Η απαγόρευση του τσιγάρου μείωσε τα εμφράγματα

«Απαγορεύεται το κάπνισμα». Η απαγόρευση έκανε καλό στην υγεία των Ιταλών

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ του καπνίσματος στην Ιταλία, το 2005, οδήγησε σε κάθετη πτώση των εμφραγμάτων, ανέφεραν χθες ερευνητές, οι οποίοι τόνισαν πως τα συμπεράσματά τους δείχνουν ότι τέτοιοι νόμοι βελτιώνουν αληθινά τη δημόσια υγεία. Μετά την απαγόρευση, ο αριθμός των εμφραγμάτων μεταξύ ανδρών και γυναικών ηλικίας 35 έως 64 χρόνων- άνθρωποι που είναι πιθανότερο να εκτίθενται στον καπνό σε καφενεία, μπαρ και εστιατόρια - μειώθηκε κατά 11%, δήλωσαν οι ερευνητές. Τα ευρήματα κάνουν φανερά τα οφέλη στην υγεία από τις ευρωπαϊκές απαγορεύσεις του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, υπογράμμισε ο Φραντσέσκο Φοραστιέρε, επικεφαλής της έρευνας. «Η αλλαγή αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση της επίδρασης του παθητικού καπνίσματος», υπογράμμισε. Η Ιταλία, η Βρετανία, η Ιρλανδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν απαγορεύσει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και πολλοί εμπειρογνώμονες του τομέα της Υγείας καλούν την Ε.Ε. να υιοθετήσει μια ακόμη ευρύτερη απαγόρευση. «Η απαγόρευση του καπνίσματος θα πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις χώρες και στους χώρους δουλειάς θα πρέπει να εφαρμόζεται αυστηρά», υπογραμμίζουν οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Κυκλοφορία» της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης.

Εχω να πω οτι ειναι απλα χλιδη να πηγαινεις σε οποιοδηποτε δημοσιο χωρο και να μην υπαρχει τσιγαριλα!!!!Να μπορεις να φας,να πιεις τον καφε σου,το ποτο σου χωρις να κλαινε τα ματια σου και φυσικα χωρις να βρωμας μετα σαν τασακι!!!

Πρωην καπνιστρια....

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 9 months later...

Σήμερα ξενέρωσα απίστευτα με τους δυο γονείς που πήραν παρέα μέσα στην τεκεδοκαφετέρια το μωρό τους. Τι σας φταίει ρε το καημένο; :angry:emconfused

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

εγω θυμαμαι τον θεο-χημικο του Λυκειου που μου 'χε πει την εξης ατακα την ωρα του φροντιστηριου:

"καλα εσυ... δεν πινεις, δεν καπνιζεις, δεν κανεις ναρκωτικα, δεν κανεις σεξ... γτ ζεις?" [το ρωτουσε πολυ σοβαρα!!!! αυτη ειναι η πλακα] :lol::lol:

αφηστε το ανθρωπινο ειδος να καπνιζει μωρεε.... :P

υγ--μακρια απο παιδακια παντοτε βεβαια :)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Νωρίτερα κατά 6 μήνες θα απαγορευτεί το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Αυτό ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, τροποποιώντας σχετική διάταξη του νομοσχεδίου που αφορά την προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους θα απαγορεύεται από την 1η Ιουλίου 2009 και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2010 όπως προβλεπόταν αρχικά.

ert.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σχετικά με τον αντικαπνιστικό νόμο, κοροϊδεύουν τον κόσμο διότι δίνουν τη δυνατότητα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, κτλ.) να επιλέξουν αν θα είναι καπνιστικά ή όχι!

Δείτε περισσότερα στην πύλη των μη καπνιστών.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μπράβο σας :rolleyes:

Σε ό,τι αφορά την επιλογή των ιδιοκτητών καφέ, μπαρ κλπ. για τη χρήση των καταστημάτων ως καπνιζόντων ή μη, νομίζω ισχύει μόνο για όσα είναι μικρότερα των 70 τ.μ., τα μεγαλύτερα είναι υποχρεωτικά μη καπνιζόντων.

Όπως και να 'χει όσοι επιλέξουν να τα κάνουν καπνιζόντων, από μένα δε θα πάρουν ούτε μισό ευρώ. :rolleyes:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 months later...

Πρωταθλητές της Ευρώπης οι Έλληνες στο κάπνισμα

Το 42% των Ελλήνων επιμένει να καπνίζει, δίνοντας στη χώρα μας τη θλιβερή πρωτιά στο «πρωτάθλημα» της βλαβερής συνήθειας του καπνίσματος. Ακολουθούν οι Βούλγαροι και οι Λετονοί.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ποσοστό των καπνιστών στις χώρες της ΕΕ έχει μειωθεί κατά 30%.

Ενθαρρυντικό είναι πάντως το γεγονός ότι δύο στους δέκα Ευρωπαίους που ρωτήθηκαν (22%) έχουν καταφέρει να διακόψουν το κάπνισμα, ενώ σχεδόν οι μισοί (46%) δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Η δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε δείγμα 26.500 ατόμων, φέρνει στη δεύτερη θέση τη Βουλγαρία με 39% και στην τρίτη θέση τη Λετονία με 37%.

Οι χώρες που μετρούν τους λιγότερους καπνιστές είναι η Σουηδία με ποσοστό 25% και η Σλοβακία με 22%.

Στη Γαλλία καπνίζει το 24% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ οι Βρετανοί καπνίζουν σε ποσοστό 28%.

Η συντριπτική πλειονότητα όσων καπνίζουν είναι συστηματικοί καπνιστές, καθώς μόνο το 5% του συνόλου των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ανάβουν τσιγάρο περιστασιακά.

Όσον αφορά το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών.

απο Ta nea onoline

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Κόψτο το… ρημάδι!

29 Μαΐου 2009, 11:37

Γιώργος Πιπερόπουλος

Με αφορμή την 31η Μαΐου, ημέρα κατά του καπνίσματος, θα προσπαθήσω να σας ζωγραφίσω με λόγια 3 σκηνές από το θανατηφόρο θέατρο της… νικοτίνης.

Σκηνή πρώτη - Το τσιγάρο μοιάζει να κρέμεται σχεδόν μετέωρο ανάμεσα στα χείλη του, στη δεξιά μεριά του στόματός του. Μια ελαφρά σκιά -γένι δυόμισι ημερών- καλύπτει τα αδρά φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του νεανικού προσώπου του άνδρα. Η γραβάτα, με κατεβασμένο τον κόμπο, έντονα κόκκινη με γεωμετρικά σχέδια, δένει λειτουργικά με το πουκάμισο. Μια αίσθηση ήρεμης, δημιουργικής δύναμης αναδύεται από τα ανασκουμπωμένα μανίκια... Γεμάτο αποτσίγαρα και γόπες, που εξαντλούνται στην άκρη του κίτρινου φίλτρου, το σταχτοδοχείο επιβεβαιώνει το αιτιολογικό υπόβαθρο της ντουμανιασμένης ατμόσφαιρας του δωματίου...

Σκηνή δεύτερη - Τα μακριά, περιποιημένα δάκτυλά της, που τελειώνουν σε έντονα κόκκινα βαμμένα νύχια, απλώνονται με αισθησιακή νωχελικότητα προς το πακέτο των τσιγάρων. Με λάγνες κινήσεις επιθυμίας παίρνει ένα τσιγάρο και το εναποθέτει στα σαρκώδη κόκκινα χείλη της, ενώ την ίδια ακριβώς στιγμή, με μια κίνηση που προδίδει χορευτικές διαθέσεις, ο άνδρας που κάθεται απέναντί της προτείνει τη φλόγα από τον επίχρυσό του αναπτήρα, ενσαρκώνοντας τον δικό του αισθησιασμό και θέτοντας σε κίνηση τη γνωστή ιεροτελεστία του καπνίσματος...

Η νεαρή κομψή γυναίκα παίρνει μια βαθειά ρουφηξιά, κρατά πεισματάρικα για λίγα δευτερόλεπτα τον καπνό στα πνευμόνια της, και μετά τον διώχνει εναλλακτικά ανάμεσα από τα σαρκώδη χείλη της και τα ρουθούνια της... H υποκειμενική αίσθηση της ικανοποίησης ζωγραφίζεται ευδιάκριτα στο πρόσωπό της ...

Σκηνή Τρίτη - Στο κατάμεστο παραλιακό νεανικό καφενείο, στέκι των φοιτητών μου εδώ στην ξελογιάστρα, την ερωτική φτωχομάνα, την πατρίδα μου Θεσσαλονίκη. Πνιγμένη η ατμόσφαιρα στους καπνούς των τσιγάρων έχει μπλε-γκρι αποχρώσεις και μαζί μια πολυφωνική υπόσταση καθώς, στην προσπάθεια να ξεπεράσουν τα ντεσιμπέλ της μουσικής υπόκρουσης, αγόρια και κορίτσια συζητούν έντονα, προβληματίζονται φωναχτά στην πορεία της επίλυσης εκείνων των προβλημάτων που καμιά προηγούμενη γενιά φοιτητών δεν... έλυσε!

Σε μια στιγμή έντασης, και ενώ το συγκεκριμένο πρόσωπο της παρέας επιχειρηματολογεί, εκείνος απλώνει το χέρι του προς το πακέτο των τσιγάρων, την ίδια ακριβώς στιγμή που η παρόρμηση του εθισμού -ιδιαίτερα του μυοσκελετικού, που είναι και το κυρίαρχο ανάθεμα στο κάπνισμα- σπρώχνει το δικό της χέρι στην ίδια κατεύθυνση... Τα δάχτυλά τους αγγίζουν την αντιστοιχία της ψυχής πάνω στο κοινό σημείο της υποκειμενικής τους αδυναμίας και επιθυμίας... Χαμόγελα, μια κάποια αίσθηση αμηχανίας, σκιρτήματα μιας άφατης και συνάμα ανείπωτης αιφνίδιας αίσθησης της προσμονής...

Εκείνη τραβάει από το πακέτο, που το αγόρι ήδη κρατά στην παλάμη του, δύο τσιγάρα, τα φέρνει ταυτόχρονα στα χείλη της, καθώς εκείνος της προτείνει την απαραίτητη φωτιά, και καθώς ανάβει και τα δυο τσιγάρα μπαίνει ταυτόχρονα σε τροχιά ένα άλλο ξάναμμα, εντελώς συμβολικό, γεμάτο υποσχέσεις για αργότερα...

ΠΡΟΣΟΧΗ - Το τσιγάρο βλάπτει την υγεία… Σκοτώνει!

Το τσιγάρο περιέχει 43 καρκινογόνες ουσίες! Στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε χρόνο, ο ένας στους πέντε θανάτους χρεώνεται στο κάπνισμα (και, συγκεκριμένα, 87% των θανάτων από καρκίνο των πνευμόνων, 21% από στεφανιαία νόσο και 18% των εμφραγμάτων). Και τα στοιχεία έχουν την αντιστοιχία τους στην αγαπημένη δικιά μας πατρίδα, την Ελλάδα…

Δείτε ξανά τις σκηνές στην τραγική τους ολοκλήρωση...

Στην πρώτη σκηνή ο νεαρός άνδρας σφίγγει τον κόμπο της γραβάτας μέχρι ... θανάτου, στη δεύτερη η νεαρή γυναίκα κρατά τον καπνό στα πνευμόνια της και πεθαίνει από ασφυξία, ενώ στην τρίτη η σύγχρονη Ιουλιέτα σκοτώνει τον αγαπημένο της και μετά... αυτοκτονεί!

Φίλες και φίλοι, κόφτε το... ρημάδι!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.