Jump to content

Πρόσβαση στα δημόσια έγγραφα δίνει στους πολίτες η


palaiologos

Recommended Posts

Αθήνα

Πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα, ακόμη και όταν έχουν εμπιστευτικό χαρακτήρα ή αφορούν σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, μπορούν να έχουν οι πολίτες, σύμφωνα με απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, αρκεί να προσδιορίζουν «εύλογο ενδιαφέρον».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, τις σχετικές προϋποθέσεις περιγράφει σε απόφασή της η Εισαγγελία του ΑΠ, με αφορμή σχετικό ερώτημα που υπέβαλε πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε έγγραφα του Δημοσίου, αρκεί να προσδιορίζουν κάποιο «εύλογο ενδιαφέρον» για αυτά, ενώ για τα ιδιωτικά έγγραφα πρέπει να επικαλούνται κάποιο «ειδικό έννομο συμφέρον».

Το αίτημα των ενδιαφερομένων θα εξετάζεται από τον αρμόδιο υπάλληλο της εκάστοτε υπηρεσίας και σε περίπτωση που απορριφθεί ο πολίτης θα μπορεί να καταφύγει στον εισαγγελέα, ζητώντας τη συνδρομή του.

Η εισαγγελική παραγγελία θα πρέπει να είναι δικαιολογημένη και οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να συμμορφωθούν σε αυτήν, χορηγώντας στον πολίτη τα έγγραφα που ζητεί. Οι υπάλληλοι που θα αρνηθούν να εκτελέσουν την εισαγγελική παραγγελία μπορεί να διωχθούν ποινικά για απείθεια.

Οι πολίτες αποκτούν, επίσης, το δικαίωμα πρόσβασης και σε έγγραφα που χαρακτηρίζονται ως «εμπιστευτικά», ενώ αντιθέτως δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία που προστατεύονται από κάποιο απόρρητο, π.χ. φορολογικά στοιχεία ή έγγραφα που ενσωματώνουν δικαιώματα πνευματικής ή βιομηχανικής ιδιοκτησίας ή που αφορούν την οικογενειακή ή ιδιωτική ζωή τρίτων προσώπων.

news.in.gr

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΡΕ ΣΑΡΑΝΤΟ ΑΡΧΗΓΕ!

ΣΙΓΑ ΒΕΒΑΙΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΜΑΡΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ..

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δηλαδή μπορείς να δεις πχ το γραπτό σου από τις εξετάσεις του ΔΟΑΤΑΠ!?

Έλα Αλέκο...τι είπες.....χαχαχαχαχαχαχα

Καλό αυτό, μου έφτιαξε την ημέρα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ιδιωτικό, αλλά έχεις έννομο συμφέρον.

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση :)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ιδιωτικό, αλλά έχεις έννομο συμφέρον.

Μηπως γνωριζεις Σαραντο αν μπορουμε να μαθουμε και υπο ποιες συνθηκες διοριζονται και οι υπεραριθμοι? Δηλαδη δεν αρκει για μενα αυτο που λενε οτι δεν πιανουν θεση στη λιστα αναμονης.Υπαρχουν ατομα που δειχνουν υγιεστατα και ομως δεν περιμεναν στις λιστες γιατι δηλωσαν ενας Θεος ξερει τι.

Αλλοι μπηκαν μεσω ΙΚΑ. Αλλοι ετσι αλλοι αλλιως.

Μπορουν αυτοι να ελεγχθουν?

Καλος ο νομος ομως καμια φορα αυτοι που καλουνται να τον εφαρμοσουν .......

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Από όοσ γνωρίζω, υπεράριθμος μπορεί να μπει κάποιος που έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας και περάσε από ειδική υγειονομική επιτροπή, αλλά και χωρίς πρόβλημα υγείας, άμισθος όμως.Το τελευταίο το είχα διαβάσει εδώ σε κάποιο thread.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.