Jump to content

Gates vs Google


Recommended Posts

Ο Bill Gates σκοπεύει να δημιουργήσει μια υπηρεσία που θα "σκοτώσει" το Google. Αυτό που φαίνεται πως έχει αυξήσει την ένταση μεταξύ των δύο εταιρειών [που ούτως ή άλλως είναι αισθητή τα τελευταία 2–3 χρόνια] είναι οι σαφείς ενδείξεις ότι η Google ετοιμάζεται να εισχωρήσει στην αγορά του software. Ο Bill Gates άρχισε να υποψιάζεται τις κινήσεις της Google, όταν κατά τύχη το Δεκέμβριο του 2003 είδε αγγελίες αναζήτησης προσωπικού της τελευταίας. Τα απαιτούμενα προσόντα για τις θέσεις εργασίας στη δημοφιλή εταιρεία υπηρεσιών web ήταν πολύ κοντά στις προδιαγραφές που έχει ορίσει η Microsoft για τις δικές της θέσεις εργασίας στους τομείς ανάπτυξης λειτουργικών συστημάτων, τεχνολογιών multimedia κ.ο.κ. Σε ανυποψίαστο χρόνο, είχε πει στους στενούς του συνεργάτες: "Πρέπει να τους προσέχουμε, μάλλον ετοιμάζουν κάτι που θα είναι άμεσα ανταγωνιστικό των προϊόντων μας".

Σήμερα, οι ανησυχίες του Gates έχουν επιβεβαιωθεί, μια και το Google δεν είναι πλέον απλά και μόνο η πιο επιτυχημένη μηχανή αναζήτησης, αλλά έχει μετεξελιχθεί σε εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού, που σύντομα θα παρουσιάσει -σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις αλλά και διάφορες φήμες- τουλάχιστον δύο προϊόντα που "μπαίνουν στα χωράφια της Microsoft": έναν web browser και ένα λειτουργικό σύστημα.

Η Google προσφέρει ήδη μια πλειάδα λύσεων που δεν εξαρτώνται από την Microsoft. Ο καθένας μπορεί να αξιοποιήσει τις διάφορες εξειδικευμένες μηχανές αναζήτησης που προσφέρει η εταιρεία, ανεξάρτητα από τον browser και το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί. Επίσης, μπορεί να διαχειριστεί την ηλεκτρονική του αλληλογραφία μέσω του Gmail [που προσφέρει περισσότερα από 2GB online αποθηκευτικού χώρου σε σχέση με τα 250MB της αντίστοιχης υπηρεσίας της Microsoft, Hotmail], ενώ οι υπηρεσίες Picasa [διαχείριση ψηφιακών φωτογραφιών] και το Blogger [υπηρεσία blogging] γνωρίζουν εντυπωσιακή αποδοχή από τους χρήστες.

Στην αντίπερα όχθη, η Microsoft προσπαθεί να βελτιώσει τη δική της μηχανή αναζήτησης [MSN Search] – χωρίς να έχει ωστόσο κατορθώσει να παρουσιάσει κάτι ιδιαίτερο στο συγκεκριμένο κομμάτι –παρ' ότι έχει δαπανήσει ήδη 150 εκατομμύρια δολάρια. Εν τω μεταξύ το Google [αλλά πρόσφατα και το Yahoo!] διευρύνει το χάσμα στις υπηρεσίες αναζήτησης μέσω καινοτόμων εργαλείων, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα αναζήτησης γεωγραφικής θέσης [με οδικούς χάρτες αλλά και φωτογραφίες από δορυφόρους], ειδικά ανεπτυγμένες μηχανές αναζήτησης για κινητά τηλέφωνα αλλά και η προσφορά μεθόδων για αναζήτηση πληροφοριών μέσα σε αρχεία video.

Παρ' ότι στο παρελθόν η Microsoft έχει κατορθώσει αρκετές φορές να μπει "δεύτερη" [χρονικά] σε μια αγορά και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να ανατρέψει την κατάσταση [με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την επικράτηση του Internet Explorer έναντι του Netscape Navigator], αυτήν τη φορά τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Οι περισσότερες -αν όχι όλες- υπηρεσίες του Google προσφέρονται δωρεάν στον τελικό χρήστη και το "δωρεάν" δε μπορείς να το ανταγωνιστείς εύκολα.

Στη Microsoft φοβούνται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο, σύντομα η Google να παρουσιάσει το δικό της λειτουργικό σύστημα ή ακόμα και τη δική της σουίτα εφαρμογών γραφείου. Ήδη, η εταιρεία έχει αρχίσει να μπαίνει στα χωράφια της Microsoft με το Desktop Search, προσφέροντας στους χρήστες έναν απλό και γρήγορο τρόπο να αναζητήσουν πληροφορίες και δεδομένα στο τοπικό σύστημα ή και στο Internet.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Gates: "Η Google αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση όχι μόνο εξαιτίας του τρόπου λειτουργίας και της επιτυχίας της μηχανής αναζήτησής της, αλλά κυρίως επειδή χρησιμοποιεί αυτήν την επιτυχία για να εισέλθει σταδιακά και σε άλλους τομείς. Αν ήταν μόνο η μηχανή αναζήτησης, δε θα μας ενδιέφερε τι κάνουν. Πλέον, είναι μια πλήρης εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού. Κατά μια έννοια, παρουσιάζουν περισσότερα κοινά στοιχεία με μας από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία έχουμε ανταγωνιστεί στο παρελθόν."

Πηγή: Fortune

http://www.e-pcmag.gr/modules/news/article.php?storyid=578

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.