Jump to content

Tips για τη διαδικασία και τη συνέντευξη επιλογής


Recommended Posts

Ξεκινώντας από το αυτονόητο. Είσαι στο Μόναχο ή στη Βαυαρία όπως λες. Έχεις μαζί σου πτυχίο και ότι άλλο πιστοποιητικό απαιτείται. Υπάρχουν και σ' αυτό το φόρουμ σχόλια με τα δικαιολογητικά τα οποία απαιτούνται. Ξέρεις καλά γερμανικά. Έχεις πληροφορηθεί για τα νοσοκομεία ή ότι άλλο τέλος πάντων ζητάει ιατρούς. Επισκέπτεσαι τα εν λόγω νοσοκομεία. Καταθέτεις αυτοπροσώπως τα δικαιολογητικά σου και τους υπενθυμίζεις, όχι φορτικά, το ενδιαφέρον σου. Το επόμενο βήμα είναι η πρόσκλησή σου αν σε χρειάζονται για συνέντευξη. Κατανοητό ότι δεν ζητούν όλοι όλα.

Συνέντευξη: Η προετοιμασία είναι το παν.

Στην συνέντευξη ... χρειάζεσαι λίγη τύχη και καλή προετοιμασία. Βέβαια υπάρχει μία διαφορά εάν ενδιαφέρεσαι για μία θέση ιατρού σε ένα νοσοκομείο, σε μία πανεπιστημιακή κλινική, σε ένα πολυιατρείο ή στην φαρμακοβιομηχανία. Παρόλα αυτά όμως υπάρχουν ορισμένοι κοινοί κανόνες του παιχνιδιού:

- Συνέπεια στην ώρα. Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση του περιοδικού Via Medici σε 475 διευθυντές κλινικών, όποιος εμφανίζεται καθυστερημένος στη συνέντευξη καταστρέφει στις πιθανότητές του για πρόσληψη.

- Κατάλληλη ενδυμασία. Στην προετοιμασία ανήκει και η σωστή ενδυμασία: ως επί το πλείστον κοστούμι ή ταγιέρ. Καθαριότητα ... αλλά με κάποια προσωπική νότα όχι σαν κούκλα της βιτρίνας.

- Η καλή προετοιμασία σε ηρεμεί. Πριν τη συνέντευξη πρέπει να συλλέξεις πληροφορίες για τον πιθανό εργοδότη σου και για τις πιθανές ερωτήσεις της συνέντευξης. Πληροφορίες για τον εργοδότη υπάρχουν στούς κλαδικούς καταλόγους και στο internet. Για την προετοιμασία επί των ερωτήσεων συνιστάται η ανάγνωση βιβλίων με θέμα "συνέντευξη πρόσληψης". Έτσι μπορεί κανείς να προφυλαχτεί από πιθανά τρικ και πονηρές ερωτήσεις.

- Σιγουριά και ειλικρίνεια...

- Ερωτήσεις τις οποίες πρέπει να περιμένεις οπωσδήποτε: ερωτήσεις επί του ιατρικού αντικειμένου κατά τις οποίες η υπόθεση περιστρέφεται όχι τόσο στις λεπτομέρειες όσο σε γενικά θέματα. Οι διευθυντές ενδιαφέρονται επιπλέον για .... Ανάμεσα στις συχνότερες ερωτήσεις, οι οποίες δεν υποβάλλονται μόνο στον ιατρικό χώρο, περιλαμβάνονται και οι εξής: Γιατί υποβάλλετε υποψηφιότητα ειδικά γι' αυτήν τη θέση; Γιατί θα έπρεπε να προσλάβουμε ειδικά εσάς; Πώς φαντάζεστε το επαγγελματικό σας μέλλον; Τί επαγγελματικά σχέδια έχετε; Αγαπημένη αλλά ύπουλη είναι και η ερώτηση για "τις μεγαλύτερες επιτυχίες και αποτυχίες" ή "θετικά στοιχείa και αδυναμίες"... Δεν επιτρέπονται ερωτήσεις για την κομματική τοποθέτηση, τη θρησκεία, εγκυμοσύνη, πρότερες ποινές και περιουσιακά στοιχεία. Παρόλα αυτά ειδικά οι γυναίκες πρέπει να υπολογίζουν ότι θα τους τεθεί η ερώτηση για τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.

- Ερωτήσεις φανερώνουν ενδιαφέρον. Οι διευθυντές δεν θέλουν μόνο να κάνουν ερωτήσεις αλλά και να ερωτηθούν π.χ. για δυνατότητες μετεκπαίδευσης, ερευνητικά προγράμματα στην κλινική και για την δυνατότητα εργασίας σε διάφορα τμήματα της κλινικής...

- Όχι απογοήτευση. Μία απόρριψη είναι πικρή αλλά μπορεί να την ξεπεράσει κανένας καλύτερα άν δεν ψάχνει πάντα στον εαυτό του για το λάθος ...

Αυτά, για να μη νομίσει κανείς ότι τα ανακάλυψα εγώ, είναι το αποτέλεσμα μίας δημοσκόπησης της Dr. phil. Marion Sonnenmoser από τις 11.06.2004. Όποιος ξέρει γερμανικά δεν θα δυσκολευτεί να διαβάσει το πρωτότυπο. http://www.deutschesaerzteblatt.de/v4/stel...news.asp?id=347

Για λόγους συντομίας όπου δεν μετέφρασα εντελώς έγραψα τα αποσιωπητικά...

Υπάρχουν και μερικές διευθύνσεις νοσοκομείων οι οποίες έχουν προκηρύξει θέσεις ιατρών για ειδικότητα αλλά θα παρακαλούσα, όποιος ενδιαφέρεται, να μου στείλει την ηλεκτρονική του διεύθυνση για να του απαντήσω κατ' ευθείαν γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν έχω καμία διάθεση να βοηθήσω αυτούς οι οποίοι με φτύνουν σ' αυτό το φόρουμ.

Καλό Πάσχα.

Θάνος Παντίδης

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δείτε κι αυτά (copy-paste για ευκολία)

http://www.cso.auth.gr/Greek/Interview.gr.htm

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Οι πιο κατάλληλοι να μιλήσουμε για τον εαυτό μας είμαστε εμείς. Όμως παρόλο που συνήθως γνωρίζουμε τις απαντήσεις που μας αφορούν, δεν έχουμε μάθει να τις συζητάμε και συχνά δεν είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για θέματα σταδιοδρομίας. Η συνέντευξη είναι ένας εύκολος και δημοφιλής τρόπος επιλογής προσωπικού. Με το παρόν έντυπο ελπίζουμε ότι θα γίνει κατανοητό πως η συνέντευξη επιλογής συνήθως απαιτεί περισσότερη προετοιμασία απ' όση νομίζουμε. Οι πληροφορίες που ακολουθούν, αποτελούν την ελάχιστη βάση όσων πρέπει κανείς να γνωρίζει για την προετοιμασία και τη διαδικασία μιας συνέντευξης επιλογής. Οι πληροφορίες αυτής της ιστοσελίδας όμως δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν χωρίς προηγουμένως να έχουν προσαρμοστεί στον προσωπικό σας τρόπο έκφρασης.

Όταν σας καλέσουν σε μια συνέντευξη, θυμηθείτε ότι ο συνεντευκτής*** έχει ανάγκη να προσλάβει άτομα που να είναι κατάλληλα για μια συγκεκριμένη θέση. Έτσι, ο στόχος και ο δικός σας και του συνεντευκτή είναι κοινός: να υπάρξει ο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη θέση. Πριν από μια συνέντευξη, λοιπόν, προετοιμαστείτε ώστε να μπορείτε ανά πάσα στιγμή να συσχετίζετε και να προβάλλετε τα προσόντα και τις δεξιότητές σας που σχετίζονται με τη θέση για την οποία ενδιαφέρεστε. Σκεφτείτε επίσης ότι με τη συνέντευξη σάς δίνεται η ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για την εργασία για την οποία ενδιαφέρεστε, καθώς και να κρίνετε από τη μεριά σας την επιχείρηση / τον οργανισμό ως προς το περιβάλλον, το προσωπικό, τον τρόπο δουλειάς κλπ.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

* Αποφασίστε για ποια ακριβώς θέση / επιχείρηση ενδιαφέρεστε.

* Πάρτε πληροφορίες για τη μελλοντική θέση / επιχείρηση / εργοδότη (συνθήκες, θέση της επιχείρησης / οργανισμού στην αγορά κτλ.), καθώς και για τον συνεντευκτή σας.

* Πληροφορηθείτε για τις ανάγκες της συγκεκριμένης θέσης έτσι ώστε να μπορείτε να προωθήσετε κατάλληλα τον εαυτό σας σ' αυτήν.

* Προετοιμάστε κάποιες ερωτήσεις ή απορίες σας σχετικά με τη θέση, για την οποία ενδιαφέρεστε, έτσι ώστε να δείξετε το ενδιαφέρον σας γι' αυτήν. Προετοιμάστε επίσης τον τρόπο με τον οποίο θα θέσετε τις σχετικές ερωτήσεις.

* Ξαναδιαβάστε το βιογραφικό σας και προετοιμάστε τις απαντήσεις σας για πιθανές ερωτήσεις επάνω σ' αυτό. Φροντίστε να έχετε ξεκαθαρίσει τους στόχους σταδιοδρομίας σας.

* Φανταστείτε τον εαυτό σας ήρεμο, με αυτοπεποίθηση, ώριμο και ευχάριστο και προβάλλετε αυτά τα χαρακτηριστικά. Εξασκηθείτε με τη βοήθεια φίλων.

* Επιβεβαιώστε τον ακριβή τόπο και χρόνο για τη συνέντευξη και πηγαίνετε εγκαίρως.

* Έχετε μαζί σας αντίγραφα του βιογραφικού σας, ακόμη και αν έχετε ήδη καταθέσει το βιογραφικό σας από πριν στο συνεντευκτή.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

Μια άριστη αρχική εντύπωση θα επηρεάσει ευνοϊκά ο,τιδήποτε πείτε κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης συνέντευξης. Η εμφάνισή σας και η γλώσσα του σώματος θα αρχίσει να επηρεάζει τον τρόπο που οι άλλοι σας αντιλαμβάνονται, πριν ακόμη αρχίσετε να μιλάτε. Σε γενικές γραμμές προσπαθήστε να διατηρήσετε μια θετική στάση σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης και να δείχνετε τον ενθουσιασμό σας. Να είστε πάντα έτοιμοι να μιλήσετε για τα προσόντα σας, για την προηγούμενη εμπειρία σας και για τις ικανότητές σας, αν σας ζητηθεί. Επίσης πώς αυτά σχετίζονται με τις δικές σας αξίες και με τη θέση για την οποία ενδιαφέρεστε.

Τα "ναι" κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

* Εμφάνιση: Είναι προτιμότερο να έχετε μια καθαρή, επιμελημένη εμφάνιση κατάλληλη για το περιβάλλον στο οποίο απευθύνεστε.

* Υιοθετήστε ένα ειλικρινές χαμόγελο πριν από τον πρώτο χαιρετισμό και φροντίστε η χειραψία σας να είναι θερμή και ειλικρινής. Αυτό δείχνει άνθρωπο με εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

* Περιμένετε να σας προσφερθεί καρέκλα πριν καθίσετε. Φροντίστε να κάθεστε ευθυτενείς, με άνεση και να αποπνέετε σιγουριά.

* Κοιτάζετε τους συνεντευκτές σας στα μάτια.

* Προσέχετε καλά αυτά που λεει ο συνεντευκτής. Αν δεν καταλάβετε την ερώτηση ζητήστε του να την επαναλάβει.

* Φροντίστε στις απαντήσεις σας να τονίζετε τις επιτυχίες και τις δεξιότητές σας και ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με τη θέση για την οποία ενδιαφέρεστε.

* Δείξτε τον ενθουσιασμό σας για τη θέση που σας ενδιαφέρει και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζετε το ζήτημα της σταδιοδρομίας σας.

* Μη διστάσετε να κάνετε και εσείς ερωτήσεις. Μπορείτε να δείξετε το ενδιαφέρον σας για τη θέση ζητώντας πληροφορίες για τη φύση της εργασίας, για τη δομή της επιχείρησης και να δείξετε τον ενθουσιασμό σας ρωτώντας για το πότε ο νέος εργαζόμενος μπορεί να αρχίσει.

* Στο τέλος της συνέντευξης μπορείτε να ευχαριστήσετε το συνεντευκτή σας για το χρόνο που σας διέθεσε και για την ευκαιρία που σας έδωσε να εκθέσετε τις απόψεις σας.

Τα "όχι" κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

* Μην απαντάτε σε ερωτήσεις με ένα απλό "ναι" ή "όχι". Εξηγήστε την απάντησή σας όπου αυτό είναι δυνατό, δίνοντας παραδείγματα από προηγούμενες επιτυχίες σας.

* Μην κάνετε από την πρώτη συνέντευξη ερωτήσεις για μισθό, για ωράριο, για διακοπές κτλ. Τέτοια θέματα μπορεί κανείς να τα διαπραγματευτεί σε μια άλλη συνάντηση ή αφού του ανακοινωθεί η πρόσληψη.

* Μη δώσετε μιαν απάντηση που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Αυτό θα φανεί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Φροντίστε να απαντάτε ειλικρινώς και με ακρίβεια.

* Μην επεκτείνεστε πολύ στις απαντήσεις σας λέγοντας παραπάνω απ' όσα χρειάζεται. Μείνετε στο θέμα.

* Μην καπνίζετε ακόμη και αν σας προσφερθεί.

* Αν έχετε την εντύπωση ότι η συνέντευξη δεν πάει καλά, μην αφήνετε την εντύπωση αυτή να σας αποθαρρύνει και προσπαθήστε να μην δείξετε αυτή σας την εντύπωση. Υπάρχει περίπτωση ο συνεντευκτής να ενδιαφέρεται πραγματικά για τις δυνατότητές σας και να θέλει να ελέγξει τις αντιδράσεις σας σε δύσκολες καταστάσεις.

* Αν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αποφασίσετε ότι η θέση αυτή δεν σας ενδιαφέρει ή υπάρχουν πολλοί αρνητικοί παράγοντες που σας έκαναν να αλλάξετε γνώμη μην τα παρατάτε. Συνεχίστε τη συνέντευξη κανονικά και αντιμετωπίστε την σαν μια ευκαιρία για να αποκτήσετε εμπειρία.

Συνηθισμένες ερωτήσεις:

1. "Μιλήστε μου για τον εαυτό σας."

2. "Ποια είναι τα προτερήματα και ποια τα ελαττώματά σας;"

3. "Τι γνωρίζετε για την εταιρεία μας;"

4. "Ποιο είναι το ιδανικό επαγγελματικό περιβάλλον για σας;"

5. "Γιατί αφήσατε την προηγούμενη εργασία σας;"

6. "Τι σας παρακίνησε για να ζητήσετε αυτή τη θέση;"

7. "Ποιοι είναι οι βραχυπρόθεσμοι και ποιοι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σας;"

8. "Με ποιους τρόπους νομίζετε ότι μπορείτε να συνεισφέρετε στην επιχείρηση από τη θέση αυτή;"

9. "Ποιες είναι οι εξωακαδημαϊκές σας δραστηριότητες και τι έχετε μάθει από αυτές;"

10. "Γιατί να επιλέξουμε εσάς για τη θέση αυτή και όχι κάποιον άλλο;"

11. "Τι σας ενδιαφέρει περισσότερο και τι λιγότερο στη θέση που σας προσφέρουμε;"

12. "Με τι μισθό θα ήσασταν ευχαριστημένος;"

13. "Αν σας προσφέρουν μια καλύτερη θέση, ενόσω εργάζεστε στην εταιρεία μας, τι θα κάνετε;"

14. "Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίσατε στις προηγούμενες δουλειές σας; Πώς τα λύσατε;"

15. "Αν ξεκινούσατε τη σταδιοδρομία σας / τις σπουδές σας από την αρχή τι αλλαγές θα κάνατε;"

16. "Τι γνωρίζετε για τη θέση αυτή;"

17. "Τι σας άρεσε περισσότερο και τι λιγότερο από τις προηγούμενες ενασχολήσεις / δουλειές σας;"

18. "Είσαστε διατεθειμένος να κάνετε επαγγελματικά ταξίδια; Πώς αυτό θα επηρεάσει τη δουλειά σας;"

19. "Κατά πόσο πιστεύετε ότι οι σπουδές σας στο πανεπιστήμιο σας έχουν προετοιμάσει για μια σταδιοδρομία;"

Ικανότητες που συνήθως εκτιμώνται

* Καθαρή έκφραση, πειστικότητα.

* Επιμονή, κίνητρα, ενεργητικότητα.

* Λήψη πρωτοβουλιών, δημιουργικότητα.

* Οργανωτικές ικανότητες.

* Ικανότητες για εργασία σε ομάδα.

* Χειρισμός δύσκολων ή / και απρόσμενων καταστάσεων.

Τι μπορεί να αξιολογηθεί αρνητικά από το συνεντευκτή

* Αργοπορία στο ραντεβού.

* Αφρόντιστη ή φτωχή εμφάνιση.

* Χαλαρή και αδιάφορη χειραψία.

* Δυσκολία του ενδιαφερόμενου να εκφράσει τις σκέψεις και τους στόχους σταδιοδρομίας του.

* Έλλειψη ενδιαφέροντος και ενθουσιασμού από μέρους του.

* Εμφανείς ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα του ενδιαφερόμενου, όπως νευρικότητα, επιθετικότητα, προσποίηση, αποφυγή κριτικής κτλ..

* Αποδοκιμασία των προηγούμενων εργοδοτών ή συναδέλφων του.

* Έλλειψη προσοχής προς τους ανθρώπους, με τους οποίους συζητά (π.χ. δεν τους κοιτά στα μάτια).

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

* Αν θέλετε να μείνετε σε επαφή με το συνεντευκτή μπορείτε να του στείλετε μια ευχαριστήρια επιστολή. Με το γράμμα αυτό θα τον ευχαριστείτε για το χρόνο που σας διέθεσε και με την ευκαιρία μπορείτε να εκφράσετε ξανά το ενδιαφέρον σας για τη θέση αλλά και να συνοψίσετε για ποιο λόγο νομίζετε ότι είστε κατάλληλος / η για τη θέση.

* Μετά το τέλος της συνέντευξης σκεφτείτε τι πήγε καλά και τι όχι, έτσι ώστε, αν χρειασθεί, να μην επαναλάβετε τα ίδια λάθη.

* Μην αποθαρρύνεστε όταν με το τέλος της συνέντευξης δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πληροφορία ή δέσμευση απέναντί σας για τη συγκεκριμένη θέση. Πιθανώς ο συνεντευκτής να θέλει να έρθει σε συνεννόηση με άλλους συνεργάτες ή με τους προϊσταμένους του ή να θέλει να δει μερικούς ακόμη υποψήφιους για να αποφασίσει.

Θυμηθείτε ότι για να βρείτε την κατάλληλη δουλειά απαιτεί υπομονή και επιμονή. Δείτε κάθε σας προσπάθεια σαν μια ευκαιρία να εμπλουτίσετε την εμπειρία σας και αντιμετωπίστε με χιούμορ τις καταστάσεις. Καλή επιτυχία!!

ΣΧΕΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

* Ελληνική βιβλιογραφία Shapiro, M. (1994). Επιτυχημένη συνέντευξη σε μια βδομάδα. Εκδόσεις Nubis.

* Συνέντευξη επιλογής προσωπικού. Ετοιμάζεται από το Γραφείο Διασύνδεσης Α.Π.Θ.

Αγγλική βιβλιογραφία

* Moock, T.R. (1996). Get that Interview!

* Wilson, R.F. (1997). Conducting better job interviews.

* Yate, M.J. (1992). Great answers to touch interview questions. How to get the job you want.

Γαλλική βιβλιογραφία

* Bourse, M. & Palierne, F. (1993). L' entretien mode d' emploi.

* Camus, B. (1995). Reussir la soutenance de rapports, memoires et travaux.

* Durand, F. & Peretti, J.M. (1991). Reussir l' entretien de recrutement.

* Chatelet, J.P. (1991). 40 exercices et tests pour trouver un emploi.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.