Jump to content

Φακοί επαφής μετρούν τα επίπεδα του σακχάρου


and1dr

Recommended Posts

Φακοί επαφή που αλλάζουν ανάλογα με τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος του ατόμου που τους φορά, ίσως να βοηθήσουν κάποια μέρα τους πάσχοντες από διαβήτη να παρακολουθούν το σάκχαρό τους με μη επεμβατικές μεθόδους, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Current Opinion in Biotechnology.

Ερευνητική ομάδα του Κέντρου για την Φασματοσκοπία Φθορισμού του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ με επικεφαλής τον Δρ Κρις Γκέντες προσπάθησε να δημιουργήσει λιγότερο επώδυνες εναλλακτικές μέτρησης του σακχάρου. Ανέπτυξε λοιπόν ένα σύστημα παρακολούθησης των τιμών του σακχάρου μέσω φακών επαφής διότι πολλοί διαβητικοί χρειάζονται γυαλικά ή φακούς επαφής λόγω των επιπτώσεων που έχει ασθένεια στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Για να δημιουργήσουν φακούς ευαίσθητους στη γλυκόζη, προσέθεσαν βοριονικό οξύ σε φακούς επαφής μιας χρήσης. Η υγρασία από τον δακρυϊκό πόρο περιέχει γλυκόζη που προσδένεται με τα μόρια του βοριονικού οξέος, με την αντίδραση να προκαλεί φθορισμό.

Μια συσκευή χειρός εκπέμπει μια μπλε δέσμη φωτός μέσα στον οφθαλμό και μετρά την ένταση της λάμψης, επιτρέποντας στον ασθενή να γνωρίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Ο Δρ Γκέντες διερευνά διάφορες οπτικές χρήσης των φακών επαφής. Αντί να λάμπει ολόκληρος ο φακός επαφής, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν αισθητήρες περιμετρικά του φακού. Οι αισθητήρες αυτοί θα μπορούσαν να μετρούν τα επίπεδα της γλυκόζης, του νατρίου, της χοληστερόλης και του καλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα ένα σάκχαρο, η φρουκτόζη, είναι παρόν στα δάκρυα, αλλά σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις, και έτσι οι ειδικοί θεωρούν ότι δεν επηρεάζει τις τιμές της γλυκόζης.

Τα επίπεδα της γλυκόζης στα δάκρυα απολείπουν κατά 30 λεπτά από ότι στο αίμα, αλλά αυτή η καθυστέρηση σύμφωνα με τον Δρ Γκέντες δεν αποτελεί πρόβλημα. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν κενά ωρών μεταξύ των δερματικών μετρήσεων, επομένως οι φακοί επαφής θα είναι περισσότερο ακριβείς και ασφαλής μέθοδος μέτρησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια ερευνητική ομάδα προσπαθεί να δημιουργήσει φακούς επαφής που θα αλλάζουν χρώμα όπως οι φωτεινοί σηματοδότες (κόκκινο, πορτοκαλί, πράσινο) δίνοντας τη δυνατότητα σε αυτόν που τους φορά ή σε κάποιον παρατηρητή να καθορίζει μια ευρύτερη κλίμακα διακύμανσης του σακχάρου, από το πολύ χαμηλό μέχρι το πολύ υψηλό.

Πάντως δεν είναι το πρώτο σύστημα μη επεμβατικής καταμέτρησης του σακχάρου. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει ήδη εγκρίνει την κυκλοφορία ενός άλλου συστήματος που φοριέται στον καρπό και με μικρής έντασης ηλεκτρικό ρεύμα τραβά υγρό από τα κύτταρα του δέρματος και μετρά τα επίπεδα του σακχάρου.

health.in.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.