Jump to content

Η υπερχοληστερολαιμία προάγει την αύξηση των όγκων


and1dr

Recommended Posts

Τα αυξημένα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα συντελούν στην ταχύτερη αύξηση των καρκινικών όγκων του προστάτη, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Investigation.

Ερευνητική ομάδα του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης με επικεφαλής τον Δρ Μάικλ Φρίμαν ένεσε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του προστάτη σε ποντίκια και τα έθεσε υπό παρακολούθηση. Όταν τα πειραματόζωα τράφηκαν με δίαιτα πλούσια σε χοληστερόλη, διαπιστώθηκε ότι η χοληστερόλη συσσωρευόταν στις εξωτερικές μεμβράνες των καρκινικών κυττάρων. Αυτό φαίνεται ότι τροποποιούσε το πρότυπο της χημικής σηματοδότησης εντός των κυττάρων.

Συγκεκριμένα η διαδικασία της συσσώρευσης ενεργοποιούσε μια χημική διαδικασία κυτταρικής επιβίωσης, την λεγόμενη Akt, η οποία πιστεύεται ότι έχει κεντρικό ρόλο στον καρκίνο του προστάτη.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναπτύσσουν ανοχή στα σήματα που τους λένε να αυτοκτονήσουν και να συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται με ανεξέλεγκτο ρυθμό όπως συμβαίνει στην περίπτωση της καρκινογένεσης.

Ωστόσο τα αυξημένα επίπεδα της χοληστερόλης δεν φάνηκε να προκαλούν νέους καρκίνους στα ποντίκια. Αλλά έξι εβδομάδες μετά την εισαγωγή των καρκινικών όγκων στα πειραματόζωα, εκείνα που τράφηκαν με τροφές πλούσιες σε χοληστερόλη είχαν δυο φορές περισσότερους όγκους από ότι τα πειραματόζωα που ακολούθησαν μια συνήθη δίαιτα. Εξάλλου οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι όγκοι ήταν πολύ μεγαλύτεροι σε μέγεθος.

Όταν τα καρκινικά κύτταρα εκτέθηκαν στην σιμβαστατίνη, ένα αντιχοληστερονικό φάρμακο, ο κυτταρικός θάνατος αυξήθηκε και οι όγκοι σταμάτησαν να πολλαπλασιάζονται.

Αλλά οι εφοδιασμένες με την χοληστερόλη κυτταρικές μεμβράνες ωθούσαν τον καρκίνο εκτός ελέγχου και πάλι.

Με δηλώσεις του στον Τύπο ο Δρ Φρίμαν τόνισε ότι «η μελέτη μας ανοίγει το δρόμο για να σκεφτούμε με τελείως νέο τρόπο πως ο καρκίνος μπορεί να ελεγχθεί φαρμακολογικά χειραγωγώντας τη χοληστερόλη».

health.in.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.