Jump to content

Νέος φυσικός μηχανισμός αντιμετώπισης του καρκίνου


and1dr

Recommended Posts

Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ένα νέο τρόπο εμπλοκής της εξέλιξης του καρκίνου, θέτοντας τα κύτταρα του όγκου σε μόνιμο κώμα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer Research.

Ερευνητική ομάδα του Ερευνητικού Ινστιτούτου «Μαρία Κιουρί» του Λονδίνου επανενεργοποίησε ένα φυσικό μηχανισμό αυτοάμυνας ο οποίος είναι απενεργοποιημένος στα καρκινικά κύτταρα του δέρματος εξωθώντας τα σε μια κατάσταση γήρανσης ή κώματος και εμποδίζοντάς τα να διαχωριστούν και να αναπτυχθούν.

Ο Δρ Κόλιν Γκόντιγκ και οι συνεργάτες του μελετούσαν το γονίδιο Tbx2 το οποίο είναι υπερδραστήριο στο κακοήθες μελάνωμα, όταν ανακάλυψαν ότι σχετιζόταν με τον μηχανισμό που αναστέλλει τη γήρανση.

«Αυτό που μας εξέπληξε ήταν ότι όταν αναστείλαμε τη δράση του Tbx2 σε κύτταρα του μελανώματος εκείνα γέρασαν και σταμάτησαν να διαιρούνται. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πιθανόν ανακαλύψει ένα νέο τρόπο να εμποδίσουμε τα καρκινικά κύτταρα να διαιρούνται», σημειώνει ο Δρ Γκόντιγκ.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέστειλαν την δράση του Tbx2 σε κύτταρα μελανώματος σε εργαστηριακό περιβάλλον και διαπίστωσαν ότι ο μηχανισμός γήρανσης εξακολουθούσε να υπάρχει αλλά είχε απενεργοποιηθεί από το Tbx2.

«Ελπίζουμε να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε σε τι αναλογία των κυττάρων του μελανώματος ή άλλων μορφών καρκίνου μπορεί να προκληθεί η γήρανση και ένα φάρμακο μπορεί να δημιουργηθεί ειδικά για να ενεργοποιεί αυτό τον μηχανισμό στα καρκινικά κύτταρα.

Απαιτούνται ωστόσο περισσότερα από δέκα χρόνου έως ότου καταλήξουμε σε μια θεραπευτική αγωγή με βάση την επανενεργοποίηση του μηχανισμού γήρανσης. Πάντως το θετικό είναι ότι πρόκειται για φυσικό μηχανισμό ο οποίος αυτομάτως θα στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα», καταλήγει ο Βρετανός επιστήμονας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ετησίως αναφέρονται 133.000 νέες περιπτώσεις κακοήθους μελανώματος. Το 80% αυτών εντοπίζονται στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αντιπροσωπείας για την Έρευνα του Καρκίνου.

health.in.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.