Jump to content

Νέα εξέταση για τον καρκίνο του μαστού


and1dr

Recommended Posts

Μια νέα εξέταση που εφαρμόζεται πιλοτικά στο νοσοκομείο «Αττικόν» ανιχνεύει κύτταρα που μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο του μαστού πολλά χρόνια πριν από την εμφάνιση όγκου. Η μέθοδος παρουσιάστηκε στο 2ο Διεταιρικό Αντικαρκινικό Συνέδριο που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Όπως εξήγησαν σε συνέντευξη Τύπου ο Δρ Παναγιώτης Παντελάκος και τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου, το 95% των καρκίνων του μαστού ξεκινούν από κύτταρα που βρίσκονται στους γαλακτοφόρους πόρους . Για να εντοπιστούν από την μαστογραφία τα κύτταρα αυτά θα χρειαστεί ίσως να περάσουν οκτώ με δέκα χρόνια, καθώς μέσα στο διάστημα αυτό θα έχουν εξελιχθεί σε ορατό όγκο.

Τώρα, η «τεχνική έκπλυσης των γαλακτοφόρων πόρων» προσφέρεται ως η πλέον έγκαιρη και αποτελεσματική μέθοδος για τον εντοπισμό των γυναικών με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Πρόκειται για μια απλή και σύντομη διαδικασία, ελάχιστα επεμβατική, η οποία μπορεί να γίνει σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου . Αρχικά εφαρμόζεται στην θηλή μικρή ποσότητα αναισθητικής αλοιφής για την αποφυγή και του ελάχιστου πόνου που μπορεί να προκληθεί.

Με την βοήθεια ενός θήλαστρου εντοπίζονται οι γαλακτοφόροι πόροι και δια μέσου ενός μικροκαθετήρα διοχετεύεται φυσιολογικός ορός, με τον οποίο γίνεται εκπλυση των κυττάρων . Στην συνέχεια τα κύτταρα συλλέγονται σε ειδικό φιαλίδιο και στέλνονται για κυτταρολογική εξέταση.

Με την εξέταση αναγνωρίζονται τα κύτταρα που παρουσιάζουν ατυπία ( μη φυσιολογικά χαρακτηριστικά) και τα οποία μπορούν να εξελιχτούν σε καρκίνο. Σε περίπτωση κυτταρικής ατυπίας λαμβάνονται μέτρα πρόληψης, όπώς τακτικός έλεγχος, προληπτική θεραπεία, ή και προφυλακτική μαστεκτομή , εάν η γυναίκα είναι πολύ υψηλού κινδύνου.

Η μέθοδος έχει εγκριθεί ήδη από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για εφαρμογή στις γυναίκες υψηλού κινδύνου.

Το Νοσοκομείο «Αττικόν» στη χώρα μας έχει επιλεγεί ως κέντρο αναφοράς και εκπαίδευσης της μεθόδου για τις χώρες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι επιστήμονες, ο καρκίνος του μαστού προσβάλει 1.200.000 γυναίκες κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η νόσος το 2004 έπληξε 370.000 γυναίκες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 27% των καρκίνων του γυναικείου πληθυσμού. Ταυτόχρονα αποτελεί αιτία θανάτου για το 17,4% των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού είναι κατά 60% μεγαλύτερος στην Δυτική Ευρώπη απ ότι στην Ανατολική. Στη χώρα μας κάθε χρόνο καταγράφονται 4000 νέες περιπτώσει καρκίνου του μαστού, ενώ 1.500 γυναίκες χάνουν την ζωή τους από την νόσο.

Τα νέα όμως είναι ενθαρρυντικά, καθώς ο μεγαλύτερος αριθμός γυναικών με καρκίνο του μαστού δεν θα πεθάνει από την νόσο, καθώς οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας έχουν εξελιχθεί αρκετά.

Πληθυσμιακός έλεγχος για τον καρκίνο

Το μέλλον του μαζικού πληθυσμιακού ελέγχου είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στο συνέδριο ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις πιο συχνές μορφές καρκίνου, όπως του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου για άνδρες και γυναίκες καθώς η θνησιμότητα έχει αυξηθεί τα τελευταία 25 χρόνια με ετήσιο αριθμό θυμάτων 1.100.000 ανθρώπους

Στους άνδρες το 85-90% των κρουσμάτων αποδίδεται στο κάπνισμα, ενώ η πρόγνωση της νόσου είναι ακόμη φτωχή με ποσοστό πενταετούς επιβίωσης περίπου 10% στις περισσότερες χώρες.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου-ορθού αποτελεί μείζον πρόβλημα υγείας στις βιομηχανοποιημένες χώρες, καθώς είναι η τρίτη σε συχνότητα κακοήθεια μεταξύ ανδρών και γυναικών και η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 5,9% του γενικού πληθυσμού στην διάρκεια της ζωής του μπορεί να αναπτύξει καρκίνο παχέος εντέρου- ορθού. Είναι ένας τύπος καρκίνου για τον οποίο ο μαζικός πληθυσμιακός έλεγχος είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός., καθώς μπορεί να εντοπίσει προδρομικές μορφές καρκίνου, οι οποίες αφαιρούνται επιτυχώς και προλαμβάνεται η ανάπτυξη της νόσου.

O καρκίνος του προστάτη αποτελεί τη συχνότερη κακοήθεια στους άνδρες των ανεπτυγμένων χωρών στο Δυτικό Κόσμο και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, καθώς ένας στους έξι άνδρες μετά την μέση ηλικία θα προσβληθεί από την ασθένεια.

Οι παράγοντες κινδύνου που έχουν σχέση με τον καρκίνο του προστάτη είναι η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό και η φυλή.

Το 2ο Διεταιρικό Αντικαρκινικό Συνέδριο πραγματοποιείται από τις 17 έως τις 20 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Intercontinental.

news.in.gr, με πληροφορίες από ΜΠΕ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.