Jump to content

Ελπίδες πρώιμης ανίχνευσης του καρκίνου των όρχεων


and1dr

Recommended Posts

Δανοί επιστήμονες ανακάλυψαν έναν τρόπο διάγνωσης των πρώιμων ενδείξεων του καρκίνου των όρχεων πριν καν αρχίσει να εξαπλώνεται η νόσος, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης με επικεφαλής τον Δρ Niels Skakkebaek με μια μέθοδο ανάλυσης του σπέρματος κατάφερε να διαγνώσει τα πρώιμα στάδια του καρκίνου των όρχεων σε ένα 23χρονο που πίστευαν ότι ήταν απολύτως υγιής.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα κύτταρα που δείχνουν τα πρώιμα στάδια του καρκίνου των όρχεων, το προδιηθητικό καρκίνωμα όρχεων in situ μπορεί να ανιχνευθεί σε δείγματα σπέρματος ασθενών. Ωστόσο η ανίχνευση είναι δύσκολη, χρονοβόρα και αναξιόπιστη.

Οι Δανοί ερευνητές βασίστηκαν στην ανίχνευση της πρωτεΐνης AP-2γάμα η οποία παράγεται από τα κύτταρα του προδιηθητικού καρκινώματος των όρχεων, όχι όμως και από τα υγιή κύτταρα.

Οι ερευνητές συνέκριναν δείγματα σπέρματος από 12 ασθενείς με διαγνωσμένο καρκίνο των όρχεων με αυτά από προφανώς υγιείς άνδρες και άλλα με διαφορετικές μορφές καρκίνου και προβλήματα γονιμότητας.

Η AP-2γάμα ανιχνεύθηκε όχι μόνο στους διαγνωσμένους με καρκίνο των όρχεων ασθενείς, αλλά και στον νεαρό άνδρα που όλοι πίστευαν ότι είναι υγιής.

Ο άνδρας είχε αρχικά υποβληθεί σε μια ανάλυση σπέρματος διότι αυτός και η σύντροφός του προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδί 18 μήνες χωρίς αποτέλεσμα.

Περαιτέρω διερεύνηση της συγκεκριμένης περίπτωσης, που περιελάμβανε βιοψία, επιβεβαίωσε το γεγονός ότι είχε προδιηθητικό καρκίνο όρχεων in situ στον αριστερό όρχι.

«Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση διάγνωσης καρκίνου των όρχεων στο στάδιο του προδιηθητικού καρκινώματος των όρχεων in situ σε δείγμα σπέρματος από νεαρό ασθενή με υποψία υπογονιμότητας, ο οποίος κατά την προσωπική μου εκτίμηση θα είχε διαγνωστεί πολύ αργότερα, ίσως μετά την ανάπτυξη ενός ορατού όγκου», επισημαίνει ο Δρ Skakkebaek.

Ο Δανός ερευνητής τονίζει ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα πριν τη δημιουργία ενός νέου διαγνωστικού τεστ, καθώς στην πρώτη φάση της μελέτης μόνο πέντε από τους 12 διαγνωσμένους ασθενείς εντοπίστηκαν καρκίνοι, χωρίς όμως να υπάρξουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

Το πραγματικό πλεονέκτημα πάντως ενός νέου διαγνωστικού τεστ θα είναι η διάγνωση της νόσου σε πολύ νεαρούς άνδρες, οπότε θα απαιτείται μόνο χειρουργική επέμβαση και η γονιμότητα θα είναι ευκολότερο να διατηρηθεί ανεπηρέαστη.

doctors.in.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.