Jump to content

Παγκόσμια απαγόρευση κατά του καπνίσματος


dvrach

Recommended Posts

Τέθηκε σε ισχύ στις 27 Φεβρουαρίου

Παγκόσμια απαγόρευση κατά του καπνίσματος

28/2/2005 1:12:00 μμ

Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

Ε-mail Εκτύπωση

Αυστηρότατες απαγορεύσεις και περιορισμούς προβλέπει το Σύμφωνο κατά του Καπνίσματος, που τέθηκε σε ισχύ στις 27 Φεβρουαρίου. Το Σύμφωνο έχει υπογραφεί από 168 χώρες παγκοσμίως, ενώ μέχρι στιγμής έχει επικυρωθεί από 57 χώρες. Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία και Ινδία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν επικυρώσει το Σύμφωνο και δεσμεύονται ότι θα εφαρμόσουν αυστηρότερους νόμους κατά του καπνίσματος. Μεταξύ των κανονισμών που προβλέπει η συμφωνία είναι η απαγόρευση των διαφημίσεων τσιγάρων και το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, μέσα σε διάστημα 5 ετών. Το Σύμφωνο κατά του Καπνίσματος πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας το οποίο σχεδίασε με στόχο να αναγκάσει τις χώρες να εφαρμόσουν πιο αυστηρούς αντικαπνιστικούς νόμους.

Πέντε εκατομμύρια θάνατοι ετησίως

Το κάπνισμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μάστιγα, καθώς κάθε χρόνο, χάνουν τη ζωή τους πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Μάλιστα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέχρι το 2020 ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί, εάν δεν αναληφθεί άμεσα δράση.

"Η παγκόσμια κοινότητα τρόμαξε όταν ήρθε αντιμέτωπη με τους διαρκώς αυξανόμενους αριθμούς των αδικαιολόγητων θανάτων από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα", δήλωσε ο συντονιστής της ΠΟΥ, Δρ Ντάγκλας Μπέτσερ εξηγώντας την αναγκαιότητα του Συμφώνου.

Από εδώ και στο εξής, οι 57 χώρες που έχουν επικυρώσει το Σύμφωνο θα μπορούν να πουλούν τσιγάρα με την προϋπόθεση πάνω στα πακέτα να αναγράφονται μηνύματα που θα προειδοποιούν για τους κινδύνους του καπνίσματος.

Παράλληλα, μέσα σε διάστημα πέντε ετών, θα πρέπει να απαγορεύσουν τις διαφημίσεις τσιγάρων καθώς και τις χορηγίες που προέρχονται από καπνοβιομηχανίες, ενώ θα απαγορευτεί και το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους.

www.ert.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η Ελλάδα συμμετέχει; Εσείς συμφωνείτε; Τώρα μπερδεύτηκα... Νόμιζα ότι το ΠαΣοΚ έκλινε υπέρ της αποποινικοποίησης (Γιώργος, γλαστρούλες, remember?) και τώρα αυτό; Διαφωτίστε με! :wacko:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Λοιπόν, όχι ως φοιτητής ιατρικής, όχι ως μη καπνιστής, αλλά ως άνθρωπος που όλοι οι κολλητοί του καπνίζουν ένα έχω να πω: ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ.... Θες να καπνίσεις κύριε....? Πάρε τον Ca σου και πήγαινε αλλού......

Ούτε έχω καταλάβει αυτό με τις καφετέριες και τα εστιατόρια που με έναν ΠΑΝΕΞΥΠΝΟ ΤΡΟΠΟ έχουν ζώνες καπνιστών και μη καπνιστών που επικοινωνούν ελεύθερα μεταξύ τους, ΛΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΠΝΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ.

Είπαμε ΟΚ, πολλοί άνθρωποι καπνίζουν, δικαίωμά τους... Δε φταίμε όμως σε τίποτα οι υπόλοιποι....

Και δεν είναι λογικό το επιχείρημα που ακούγεται, ΑΜΑ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Ο ΚΑΠΝΟΣ ΦΥΓΕ...... Όπα ρε συ.... Κάτσε.... Δηλαδή αν είναι να αρχίσω και γω να βρίζω ακατάπαυστα, να θορυβώ και γενικά να μη σε αφήνω να απολαύσεις την έξοδό σου, και να χρησιμοποιήσω το ίδιο ΓΕΛΟΙΟ επιχείρημα....

Και επειδή η Ιατρική Σχολή είναι μία μικρή κοινωνία...... Εξετάσεις Επιλεγόμενου Μεταμοσχεύσεις: Ο ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ 7 - 8- 9 (ΚΑΙ ΒΑΛΕ) ΕΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΜΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΥΡΑΚΛΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΥ, και όταν κάτι κορίτσια διαμαρτυρηθήκαν ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΙΣ ΑΠΑΥΤΩΣΕ ΕΠΙΤΟΠΟΥ.....

:antegeia:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.