Jump to content

Ελληνική Εταιρεία Χειρουργ. Παχέος Εντέρου-Πρωκτού


Recommended Posts

Νέες μέθοδοι για την αντιμετώπιση των παθήσεων του παχέος εντέρου και του πρωκτού, μεταξύ των οποίων και του καρκίνου, θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Παχέος Εντέρου-Πρωκτού, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 25 έως τις 27 Φεβρουαρίου 2005.

Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Γιώργος Μπασδάνης, αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί πλέον να γίνεται και λαπαροσκοπικά, με ορισμένους βέβαια περιορισμούς, και με αποτελέσματα παρόμοια της ανοικτής χειρουργικής.

Επίσης ο προχωρημένος καρκίνος του παχέος εντέρου αντιμετωπίζεται με τουλάχιστον δύο νέα και περισσότερο αποτελεσματικά φάρμακα (μονοκλωνικά αντισώματα), τα οποία βάσει κλινικών μελετών αποδείχθηκε ότι αυξάνουν την επιβίωση των ασθενών χορηγούμενα μαζί με χημειοθεραπεία.

Ο κ. Μπασδάνης τόνισε ότι οι πρόοδοι στη μοριακή βιολογία μετά την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης του ανθρώπινου γονιδιώματος μας επιτρέπουν να ευελπιστούμε ότι σε πολύ λίγα χρόνια οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να εξατομικεύσουν την πρόγνωση και θεραπεία. Σημαντικό στοιχείο επίσης που πρέπει να αναφερθεί είναι η αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του ήπατος (από πρωτοπαθές καρκίνωμα παχέος εντέρου) με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων.

Aλλα σημαντικά θέματα που θα ανακοινωθούν στο συνέδριο είναι η αντιμετώπιση της αποφρακτικής δυσκοιλιότητας, ιδίως στις γυναίκες που πάσχουν και από ορθοκήλη, με μία αναίμακτη και ανώδυνη εγχείρηση, την εγχείρηση S.T.A.R.R., με χρήση συνδυασμού staplers, που φαίνεται να έχει εξαιρετικά καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση τόσο της δυσκοιλιότητας όσο και της ορθοκήλης.

Μία άλλη πρωτοποριακή μέθοδος για την θεραπεία της ακράτειας που ταλανίζει αρκετούς ανθρώπους (έως και 2,2 % του πληθυσμού) είναι η θεραπεία με μία νέα συσκευή εκπομπής ραδιοσυχνοτήτων (μέθοδος SECCA). Είναι εντελώς αναίμακτη, ανώδυνη και αποτελεσματική ιδιαίτερα στη μέσης βαρύτητας βαθμού ακράτειας. Για τη σοβαρής μορφής ακράτεια θα αναφερθούν διάφορες άλλες χειρουργικές μέθοδοι αντιμετώπισης.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, θα αναπτύξουν με τις εισηγήσεις τους σε ομιλίες, συζητήσεις στρογγυλών τραπεζιών και ελεύθερες ανακοινώσεις, ποικιλία θεματικών ενοτήτων και θα παρουσιάσουν ότι νεότερο γίνεται και εφαρμόζεται σήμερα στη χειρουργική του παχέος εντέρου.

Η συμμετοχή χειρουργών αλλά και συνέδρων διαφόρων ειδικοτήτων είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού θα δοθεί έτσι η δυνατότητα ανταλλαγής εποικοδομητικών απόψεων σε θέματα πρόληψης, διάγνωσης, συντηρητικής προσέγγισης και χειρουργικής αντιμετώπισης δυσεπίλυτων προβλημάτων.

doctors.in.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.