Jump to content

ορθοδοντικά προβλήματα


tsouknidaki

Recommended Posts

Η μαγειρική φαίνεται ότι προκάλεσε τα σημερινά ορθοδοντικά προβλήματα

Στον άνθρωπο η ανώμαλη σύγκλιση των δοντιών είναι πολύ συχνότερη από ό,τι σε άλλα ζώα

Ουάσινγκτον

Τα δόντια του Homo sapiens άρχισαν να στραβώνουν όταν ανακαλύφθηκε η μαγειρική, υποδεικνύει μελέτη Αμερικανών ανθρωπολόγων. Το μαγείρεμα μείωσε τη σκληρότητα των τροφίμων και δημιούργησε ανισόρροπες εξελικτικές πιέσεις όσον αφορά το μέγεθος και το σχήμα των μπροστινών και των πίσω δοντιών.

Σε σχέση με άλλα ζώα, αναφέρει το NewScientist.com, ο άνθρωπος παρουσιάζει ορθοδοντικά προβλήματα πολύ συχνότερα. «Τα μόνα μέρη του σώματος που χρειάζονται συχνά χειρουργική επέμβαση είναι τα δόντια» σχολιάζει ο Πίτερ Λούκας του Πανεπιστημίου George Washington στην αμερικανική πρωτεύουσα. «Είναι παράξενο ότι η κανονική ανάπτυξη των ανθρώπινων δοντιών συστηματικά αποτυγχάνει να παράγει 'ιδανική' οδοντοφυία» συνεχίζει.

Τα ορθοδοντικά προβλήματα, εκτιμά ο Λούκας, εμφανίστηκαν αφότου ο άνθρωπος άρχισε να τεμαχίζει την τροφή με εργαλεία και αργότερα να την μαγειρεύει.

Οι πρακτικές αυτές μείωσαν τόσο το μέγεθος της κάθε μπουκιάς όσο και τη σκληρότητα της τροφής. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι γομφίοι μπορούν να μειωθούν σε μέγεθος κατά 56 έως 82 τοις εκατό αν μια πατάτα που πρόκειται να μασήσουν είναι μαγειρεμένη.

Ως αποτέλεσμα, οι ανθρώπινες σιαγόνες μίκρυναν.

Όμως το μέγεθος των τεμαχιδίων τροφής μειώθηκε ταχύτερα από ό,τι η σκληρότητα της τροφής, προκύπτει από την έρευνα. Ως αποτέλεσμα, η σιαγόνες μίκρυναν τόσο πολύ ώστε αδυνατούν να υποστηρίξουν προγομφίους και γομφίους αρκετά μεγάλους ώστε να μασούν αποτελεσματικά.

Τα δόντια έτσι στριμώχνωνται στις σιαγόνες και παρουσιάζουν «ανώμαλη σύγκλιση» -συχνά, μάλιστα, δεν υπάρχει καθόλου χώρος για την ανάπτυξη των φρονιμιτών.

Ο Λούκας παρουσίασε τη μελέτη του το περασμένο Σάββατο σε συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας για την πρόοδο της Επιστήμης. Σκοπεύει τώρα να ελέγξει τα συμπεράσματα της έρευνας αναλύοντας το μέγεθος και τη σκληρότητα της τροφής διαφόρων ζώων, σε συνάρτηση με τη γεωμετρία του στόματός τους.

Ο άνθρωπος εκτιμάται ότι άρχισε να χρησιμοποιεί τη φωτιά για μαγείρεμα πριν από 300.000 έως δύο εκατ. χρόνια.

news.in.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.