Jump to content

Ανθεκτικό και επικίνδυνο στέλεχος του HIV


and1dr

Recommended Posts

Ένα στέλεχος του HIV που προκαλεί ραγδαία εκδήλωση AIDS και παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε 19 από τα 20 διαθέσιμα φάρμακα εντοπίστηκε σε έναν κάτοικο της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η υπηρεσία Υγείας της πόλης. Ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.

Ο ασθενής, του οποίου η ταυτότητα δεν έγινε γνωστή, είναι περίπου 40 ετών και το διάστημα πριν γίνει η διάγνωση είχε σεξουαλικές επαφές με πολυάρθμους άνδρες, συχνά κάνοντας παράλληλη χρήση του ναρκωτικού κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη (crystal meth).

O άνδρας εκδήλωσε AIDS παρόλο που είχε μολυνθεί από τον ιό μόλις μόλις δύο με 20 μήνες νωρίτερα. Συνήθως ο HIV παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση για χρόνια, συνήθως πάνω από μια δεκαετία.

Το άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του στελέχους 3-DCR του HIV είναι ότι παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες αντιρετροϊκών φαρμάκων.

Πολυανθεκτικά στελέχη είναι σύνηθες να εμφανίζονται σε άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική θεραπεία για καιρό. Σπάνια υπάρχει τόσο μεγάλη αντίσταση στην αγωγή αμέσως μετά τη διάγνωση.

Οι ειδικοί δεν αποκλείουν ο άτυχος Νεοϋορκέζος να κόλλησε τον ιό από άλλον ασθενή που ακολουθούσε θεραπεία.

Όπως σχολιάζει στο NewScientist.com ο Δρ Ντέιβιντ Χο, που εξετάζει τον ιό στο Κέντρο Έρευνας AIDS Aaron Diamond στη Νέα Υόρκη, το κρούσμα είναι ανησυχητικό και οι επιστήμονες θα επαγρυπνούν για τυχόν επανεμφάνιση του στελέχους.

Είναι πάντως πιθανό ο ασθενής στον οποίο εντοπίστηκε ο ιός να νόσησε τόσο γρήγορα εξαιτίας άσχετων γενετικών παραγόντων, ενώ η χρήση της μεθαμφεταμίνης είναι πιθανό να εξασθένησε το ανοσοποιητικό του σύστημα και να επιτάχυνε την πορεία της ασθένειας.

news.in.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.