Jump to content

"Σήμα κινδύνου" για τη χρήση παυσίπονων


and1dr

Recommended Posts

Αυστηρές προειδοποιήσεις ως προς τη χρήση γνωστών παυσίπονων που περιέχουν μια κατηγορία ουσιών, τις κοξίμπες (τους εκλεκτικούς αναστολείς της COX-2), απηύθυνε με επείγον σήμα του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΕΑ). Τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα, που χορηγούνται συνήθως σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, για ανακούφιση από τον πόνο και τα συνοδευτικά συμπτώματα, κρίθηκαν σε πρώτη φάση από τον ΕΜΕΑ ως ύποπτα για την πρόκληση καρδιακών επεισοδίων. Με επείγουσα ανακοίνωση του ο Οργανισμός συνιστά την αποφυγή της χορήγησης τους σε ανθρώπους με ισχαιμική καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά και τον περιορισμό της χρήσης τους από άτομα που συγκαταλέγονται σε ομάδες "υψηλού κινδύνου" για καρδιοπάθειες. Ο ΕΟΦ, που έχει ήδη λάβει γνώση των εξελίξεων, ανακοίνωσε πως παρακολουθεί με προσοχή το θέμα και πως θα προβεί σε άμεση ενημέρωση του κοινού, όταν χρειαστεί.

Στο μικροσκόπιο οι κοξίμπες

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναφέρει ότι οι προειδοποιήσεις αυτές έχουν προσωρινό χαρακτήρα και ότι θα επανέλθει με νέα στοιχεία τον Απρίλιο, ωστόσο έκρινε αναγκαία την επιβολή επείγοντος περιορισμού ασφαλείας (Urgent Safety Restriction), καθώς με βάση τη μέχρι τώρα έρευνα προκύπτει αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών ανεπιθύμητων ενεργειών για τις κοξίμπες στο σύνολό τους.

Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα από τον ΕΟΦ:

* Όλες οι κοξίμπες αντενδείκνυνται σε ασθενείς με ισχαιμική καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

* Επιπλέον για την ουσία etoricoxib καθορίστηκε ως αντένδειξη η υπέρταση για τους ασθενείς που η πίεση τους δεν μπορεί να ελεγχθεί.

* Καθορίζεται προειδοποίηση σύμφωνα με την οποία οι συνταγογραφούντες ιατροί οφείλουν να είναι προσεκτικοί, στη χορήγηση κοξίμπων σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις όπως υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, διαβήτης και κάπνισμα, καθώς και σε ασθενείς με περιφερειακές αγγειακές παθήσεις.

* Με δεδομένη τη σχέση μεταξύ του καρδιαγγειακού κινδύνου και της έκθεσης σε κοξίμπες, συνιστάται στους ιατρούς να χρησιμοποιούν τη μικρότερη αποτελεσματική δόση για τη μικρότερη δυνατή διάρκεια θεραπείας.

Στους ασθενείς που ήδη ακολουθούν κάποια θεραπευτική αγωγή που περιλαμβάνει παυσίπονα από την εν λόγω κατηγορία, συνιστάται να απευθυνθούν και συζητήσουν το θέμα με το γιατρό τους. Σύμφωνα με ευρωπαίους ειδικούς η διακοπή της χορήγησης των φαρμάκων αυτών δεν μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους ασθενείς, εντούτοις είναι αναγκαία η αντικατάσταση τους από άλλα φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που τους ταλαιπωρούν.

Οι κοξίμπες, οφείλουν την ευρεία διάδοση τους στο γεγονός ότι είναι ουσίες με μικρότερες παρενέργειες στο πεπτικό σε σχέση με τα παραδοσιακά αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Στις τάξεις της κατηγορίας αυτής ανήκε το περιβόητο Vioxx, το οποίο αποσύρθηκε από την αγορά τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ και το Celebrex έχει μπει εδώ και καιρό στο "μικροσκόπιο" των επιστημόνων.

Τα φάρμακα που εξέτασε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ήταν τα Celebrex (celecoxib), Arcoxia (etoricoxib), Dynastat (parecoxib), Prexige (lumiracoxib) και Bextra (valdecoxib).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις διατυπώνονται την ώρα που και η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) διεξάγει παρόμοια έρευνα, σχετικά με την ασφάλεια χρήσης των κοξίμπων.

ert.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η Pfizer Hellas πάλι δημοσίευσε καταχωρίσεις στις εφημερίδες ότι τα φάρμακά της Bextra, Celebrex και Dynastat κυκλοφορούν κανονικά...

:angry: Μέχρι να κάνουν κι αυτά απόσβεση όπως το Vioxx...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.