Jump to content

Bλαστικά κύτταρα αποκαθιστούν τις καρδιακές βλάβες


and1dr

Recommended Posts

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα πολύ σπάνιο είδος κυττάρων στις καρδιές νεογέννητων ποντικιών, αρουραίων και ανθρώπων, τα οποία μπορούν να διαιρούνται και να ωριμάζουν μετά τη γέννηση, δίνοντας τη δυνατότητα στην καρδιά να αυτοαναγεννάται, σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Nature.

Η καινοτόμος αυτή ανακάλυψη αυξάνει τις πιθανότητες μεταμόσχευσης των συγκεκριμένων κυττάρων σε καρδιά που έχει υποστεί έμφραγμα για την αποκατάσταση της βλάβης.

Είναι γνωστό ότι το έμφραγμα «σκοτώνει» πολλά κύτταρα στην καρδιά, τα οποία αντικαθίστανται από ουλώδη ιστό, ο οποίος δημιουργείται από κύτταρα συνδετικού ιστού ή αλλιώς ινοβλάστες. Ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, τμήματα της καρδιάς λεπταίνουν και αποτυγχάνουν να πάλλονται κανονικά.

Επειδή τα πλήρως ανεπτυγμένα καρδιακά κύτταρα δεν διαιρούνται, οι επιστήμονες μέχρι σήμερα θεωρούσαν την καρδιά ως ένα όργανο ανίκανο να αναγεννηθεί μετά από κάποια βλάβη.

Ωστόσο ο Δρ Κένεθ Τσιέν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και οι συνεργάτες του εντόπισαν καρδιακά προγονικά βλαστικά κύτταρα, σπάνια κύτταρα από το στάδιο της πρώιμη ανάπτυξης του οργάνου που διατηρούν την ικανότητα να αναπαράγονται.

Συγκεκριμένα, αναζήτησαν κύτταρα που περιείχαν παράγωγα του γονιδίου islet-1, το οποίο εκφράζεται στα προγονικά βλαστικά κύτταρα.

Τα isl1+ είναι απομεινάρια της ανάπτυξης της εμβρυϊκής καρδιάς με σκοπό να επιβλέψουν τον σχηματισμό της ώριμης καρδιάς στα νεογέννητα, τα οποία δεν εξαρτώνται πλέον από την μητέρα τους για την παροχή οξυγόνου.

Τα isl1+ εντοπίστηκαν αρχικά στον κόλπο της καρδιάς σε νεογέννητους αρουραίους και έπειτα από επίμονη και διαρκή παρατήρηση εντοπίστηκαν και σε ανθρώπινο εμβρυϊκό ιστό και στις καρδιές ποντικιών.

Το γεγονός ότι τα κύτταρα εντοπίστηκαν στην περιοχή του κόλπου της καρδιάς, η οποία συνήθως απορρίπτεται κατά τη διάρκεια επέμβασης στην καρδιά, κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι ορισμένα παρόμοια κύτταρα ίσως βρίσκονται και στη καρδιά ενός ενηλίκου.

Βέβαια μετά τη γέννηση απομένουν στην καρδιά μερικές εκατοντάδες isl1+, ο αριθμός των οποίων με την πάροδο του χρόνου μειώνεται. Σε εργαστηριακές συνθήκες όμως, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι αρκετές εκατοντάδες προγονικών βλαστικών κυττάρων που ελήφθησαν από ζώα αμέσως μετά τη γέννα παρήγαγαν εκατομμύρια καρδιακά μυϊκά κύτταρα.

«Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια κύτταρα, τα οποία εν αντιθέσει με τα αρχέγονα κύτταρα, που έχουν φαινομενικά απεριόριστη ικανότητα αυτό-ανανέωσης, τα προγονικά βλαστικά κύτταρα υφίστανται μετρήσιμο αριθμό διαιρέσεων. Αλλά και οι δυο τύποι κυττάρων έχουν πιθανότητα χρήσης στην αποκατάσταση των καρδιακών βλαβών.

Ένα πιθανό πλεονέκτημα των isl1+ έναντι των αρχέγονων κυττάρων είναι ότι μπορούν εύκολα να καλλιεργηθούν ώστε να εξελιχθούν σε πλήρως ειδικευμένα καρδιακά μυϊκά κύτταρα, χωρίς χημική ή ορμονική διέγερση.

Ενδεχομένως στο μέλλον να είμαστε σε θέση να συλλέξουμε και να αναπτύξουμε τα προγονικά βλαστικά κύτταρα και στην συνέχεια να τα μεταμοσχεύσουμε στην καρδιά του ασθενή που έχει υποστεί έμφραγμα. Προς το παρόν η απομόνωση ενός ουσιαστικού αριθμού τέτοιων κυττάρων παραμένει μια επιστημονική πρόκληση», εξηγεί ο Δρ Τσιέν.

doctors.in.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.